dönts jól! ha fontolgatod a vegánságot

Mikor is kezdődött? Tavaly-tavalyelőtt óta a vegán trend és propaganda felerősödött, nem csak a nyugati világban, hanem Magyarországon is. A netezők és a tanult, városi fiatalok körében szélsebes a terjedés. Sokan most hallottak először ezekről a problémákról, a CowSpiracyról, az ökoérvről, és az újonnan megérintettekben buzog a tettvágy. Lassan, legalábbis ebben, németessé válunk. Sorra nyíltak az éttermek, kávézók, a sima kávézóban sem kell immár külön kérni az “alternatív tejeket”, mert ki van rakva. Euforikus tartalmak öntötték el a közösségi médiát, megtért ismerősök találnak meg bárkit az érveikkel. Csupa ujjongás, hogy milyen sokan vannak, mennyire jó a közérzetük, milyen finomakat esznek így, mennyire jól sikerült a szejtános kuszkusz, kitisztultak, felszabadultak, lefogytak, társra találtak, megmentik a bolygót.

Mint mindent, ami virális és trendi, ezt is gyanakvással figyelem, és nem azért, mert én magam eszem húst, és erre nézve érezném fenyegetőnek a vegánokat – én nem érzem, hogy az ő ellenzékük volnék.

Szeretném egy kicsit árnyalni ebben a bejegyzésben a képet.

Ki vagyok én, mi az, amiből beszélek? Ami ide tartozik: az étrendem 2015 tavasza óta részben paleó, részben ketogén, tejtermékes low carb, sok tojással, állati alkatrésszel, kevés színhússal, zöldséggel, változó mennyiségű, de jórészt közepes láncú és telített zsírokkal, a növényi olajokat és az édes gyümölcsöket, valamint a gabonát kerülöm. Nekem közérzeti, egészségügyi, élet-egyszerűsítési szempontjaim voltak a döntésben: meg akartam gyógyulni, megfelelő sporttáplálkozást kerestem, és az intuícióm húzott ebbe az irányba, később pedig kitapasztaltam, hogy a szénhidráttól (úgy általában, a fajta mindegy) szarul vagyok, a zsírtól meg jól.

Mivel korábban is blogger voltam, az étrendemről és a sportolásomról is írtam, ahogy általában az aktuális, személyes történésekről 2012 óta, tehát nekem a ketogén nem új ügy volt, amelyre lelkesen rászervezek egy blogot. Meg vagyok döbbenve, hogy hányan kezdtek gúnyolódni, vitatkozni, tiltakozni, kielemezni a ketogén miatt – amelyről csak felületesen tudnak, nem érdekli őket és az is kiderült, hogy sokan próbálták, de nem tudtak kitartóak lenni. Bírálóim nálam rosszabbul állnak a testükkel, a kritikák jó része e téren is frusztrációból ered. Értetlenség, gyanakvás, kíváncsiság. Ki mersz lépni a paradigmából?

Étrendi választásomnak nincsen ideológiája, nem határozom meg magam úgy, mint aki valamivel szemben, vagy valamilyen elvből eszi a húst, nem hazudok köré se etikát, se ősember-narratívát. Nem vagyok protest-húsevő: pont a vegánok a húsevők protestjei, ők vitatják a mindenevést, és ezt vissza szokták vetíteni, tehát szerintük a húsevő ellenük és az állatok jóléte ellen, kényelemből, csakazértis eszi még mindig a húst. Esetleg még nem tudja, de ha megtudja az Igazságot (tőlük, nyilván), akkor nem lehet, hogy ő maga ne legyen szintén, azonnal vegán.

Én nem vagyok tudatlan sem, igen képzett vagyok alter életmódból és ökóból, hosszú évekkel ezelőtt elolvastam azokat az érveket, amelyeket ők most újszerűként hangoztatnak. Nem kell engem felvilágosítani arról, hogy mit okozok, én nem most jövök rá, hogy mit tettem eddig. Sokan eszmélnek most, akik öntudatlan korukban tékozló üzemeknek hódoltak, a fast fashion mániákusok, a gyorsétteremjárók, házhozhozatók, a dohányosok, vagy épp az olcsó termékekre vadászók. Jól tudom, milyen hatásai vannak a húsevésnek, csak nekem nem az öko meg az állat jólléte a döntésben a fő szempontom.

Eredetileg nem írtam a vegánságról, mégis megtaláltak, részben exolvasók, részben ismeretlenek, pusztán a ketogén miatt provokáltak, ellenségként kezdtek kezelni. Az aktivisták nem restek zaklató kommentekkel, személyeskedéssel, fölényes viccelődéssel és erkölcsi ítélkezéssel fellépni az ügyért. Ennek szomorú példáit találod itt:

A gyilkosság gyilkosság marad – mindegy, hogy hol történik.

A post shared by Csir Kevin (@csirkevin) on

Tudomány

Jellemző a cherry picking (tudományra hivatkozás a nekik kedvező állítások kiszemezgetésével), a manipulatív “addig beszéltetem, amíg bele nem tudok kötni valamelyik részletbe”, hazug érvekkel, gyűlölködéssel, visszavágási kényszerrel, offtopik árasztással, ellenségképzéssel. Ez pl. itt, Németh Ádám kommentjeiben:

(Az ilyen kommentekre úgy lehet felelősen reagálni, hogy

 1. ne használd a saját céljaidra a felületemet, kösz!
 2. ha érdekel, hogy mi a probléma például a monokultúrás gabonatermesztéssel vagy az import szójával, avokádóval, járj utána magad!)

El tudom képzelni, hogy neked is vonzó, hogy a világ üdvét szolgálhatod, meg de menő ez, már mindenki vegán, jó kis közösség. A tények és a tények okos értelmezése viszont nem támasztja alá az állításaikat. Az is beszédes, hogy aki vadul és ismeretlenül egoizmussal, kényelmeskedéssel vádol engem, az nem tette le se az autóját, se a kütyüfüggését, se a rengeteg civilizált szokásocskáját, csak a hús az ellenség.

Ha fontolgatod a dolgot, vedd figyelembe az alábbiakat!

Minden egységes identitást kínáló mozgalom ugyanazokkal a szociálpszichológiai rákfenékkel küzd, a multilevel marketing, a szekta és a vegánság, a Waldorf dogmatikus követése is rontja az önálló gondolkodást, elsodor, könnyen válik szélsőségessé, értelmetlen vitákat és elhatárolódásokat, agressziót generál, megnehezíti a “külsősökkel” való egészséges kapcsolatot, ítélkezővé és fensőbbrendűvé tesz, pótcselekvéssé válik. A csoportérdek erősebb, mint az egyéni: nem lehet jól kiszállni. Az exvegánok szégyenkeznek, félnek a többiek ítéletétől, kudarcnak élik meg a csoporthoz tartozást. A másként gondolkodókat, azokat, akik rájönnek, hogy belebetegedtek a vegán értendbe, az aktívak és hithűek elhallgattatják, a problémákat elkenik. (Hasonló a magyarázat arra is, hogy én mikor és miért szálltam ki a mozgalmi feminizmusból.)

Te csak az újakat, az ujjongókat látod, és mindig lesznek új ujjongók. Akinek nem ment, mert belebetegedett, legyengült, egysíkúnak, nem finomnak, körülményesnek érezte a vegánságot, annak az álláspontjával már nem fogsz találkozni. Almási Petra is kiszállt, aki pedig CsirKevinnel együtt tolta, a száz helyre feltöltött videó viszont eltűnt.

Brutálisan őszinte vallomás két év vegánság után volt a címe.

A kísérőszöveget megtaláltam, ez kijózanodásról árulkodik:

“yyupp. kimondtam.

akinek nem inge, ne vegye magára.
nem célom bárkit megsérteni, nem támadok személy szerint senkit, általános mintázatokról és megfigyelésekről beszélek.
alapjáraton klassz dolognak tartom a vegán életmódot, nem akarok senkit lebeszélni róla, ahogy rábeszélni sem.
az aktivisták menő arcok. ha szeretik amit csinálnak és hisznek benne, akkor teljes szívemből támogatom őket, de nem ez az én utam.

az egészség mindenkinek mást jelent, és nincs lekorlátozva a táplálkozásra. vannak szintjei, és mindig tudsz tenni azért, hogy feljebb lépj. a helyesen összeállított növényi táplálkozás EGÉSZSÉGES. és ezért követem ezt, illetve igyekszem. nem hiányzik a holttestek, csirkemenstruáció és anyatej fogyasztása, nem tekintek rájuk élelmiszerként. de a vegán táplálkozás is nagyon sok irányból megközelíthető, könnyen elcsúszhat egészségtelenbe.

nem utálkozom, csak kimondom azt, amit sokan tabuként kezelnek. a vegánság nem csodaszer az életed megjavítására, és a vegán közösség nem feltétlenül neked való. légy önmagad, hallgass az intuíciódra, és azt tartsd szem előtt, hogy te minden esetben testileg, mentálisan és lelkileg is jól legyél. ha ehhez a vegánság az eszköz, király. ha nem, az is rendben van.

peace”

Családi munkamegosztás

Bármilyen alternatív életmód, étrend családanyáknak, nőknek hatványozott szívás. A nőkre hárul az ecettel takarítás, az ízletes vegán süti kikísérletezése, a minimalizmus (értsd: selejtezés, rendrakás) és a piacra járás, a férfiaknak csak a jó jut ebből is. Nem vagy önző, ha gazdálkodsz az erőforrásaiddal, és azt mondod: nem veszem a nyakamba ezt is. (Ugyanezt gondolom az autótlanságról annak ellenére, hogy én azt vállaltam, fontosnak tartom és tudom csinálni.) Én a nők mentális és életvitelbeli állapotának javítását, az erről való közös és kritikus gondolkodást tűztem ki (ezt mondhatod, ha felmerül, hogy akkor mitől is szól ez a blog), és ez megelőzi az elveket és “az állatok” jóllétét is. Ne legyen semmi olyan vonzó, mint a családod nyugalma és jólléte! Az a változás, ami jó neked, egyszerűsíti az életet, nem pedig bonyolítja. Ezért hangoztatom örökké, hogy ne a mandulaliszttel, a datolyával, a mentes jégkrémmal pancsolj, hanem egyél három tojást és két zellerszárat, és menj el edzeni!

A vegán insták és blogok tele vannak vegán sütikkel, desszertekkel, rendkívül káros a tetemes szénhidráton kívül az is, ha az édes íz, a cukor felé tolódik el az étkezés. Akkor is, ha gyümölcsökkel készítik, nincs jelentős különbség. Egyél sok zöldséget!

Klímavédelem, ökoszempont

A kalkulációk árnyalatlanul osztják két csoportra a táplálkozókat (növényevők és mindenevők, tekintet nélkül arra, hogy helyi vagy import, feldolgozott vagy natúr élelmiszert fogyasztanak-e, milyen konyhatechnológiai eljárásokat használnak, túlesznek-e vagy izokalóriát visznek be).

Németh Ádám szerint: “A hús és tejipar számítási módszertől függően 14-51%-kal járul hozzá a klímaváltozáshoz, ez több, mint a közlekedés”.

De én nem csak a közlekedésre kérdeztem rá (és te, aki így ítélkezel, mit tettél a Földért?), ha nem egy sor életmódbeli döntésre. Ebben a számításban valaki éppen 0,8-nál húzta meg a jelentős hatású egyéni változtatások vonalát, és a növényevés pont a felső (high impact) csoportba került:

A hang dry az az a fantasztikus innováció, hogy teregetünk, nem szárítógépezünk! Rá se merek kérdezni a mikróra, mosogatógépre, klímára…

A repülés évi eggyel való csökkentése a transzatlanti távokra vonatkozik. Teljesen más jön ki annak, aki soha nem vagy ötévente egyszer repül.

Külön szerepel az autótlanság és az autó hibridre cserélése, ez is érdekes…

Állatszeretet

Az állatok ügyülü-bügyülüzése, az állatszeretetnek nevezett befont hajú kutyák, az állatok önszórakoztatásra és gondoskodásra való használata (!) igen visszás, elidegenedett és semmiképpen nem ökó tevékenység, márpedig a vegánság sokszor erre az állatszeretetre hivatkozik, innen közelíti meg az újonnan beszervezetteket: akkor légy következetes, és teljesen szeresd az állatokat!

Mi a helyzet az egészséggel?

Lehet, hogy egészséges volna számodra a vegánság, van ilyen is. De az biztosan egészséges, ha elhagyod a feldolgozott, adalékanyagos, mű ételeket, vagyis: a clean food az utad, sok zöldséggel. Mindenki jobban van átmenetileg, ha kevesebbet eszik és igazi ételeket fogyaszt, ez a kezdő vegánok eufóriájának az oka.

A vegánok hosszú távon, ha nem figyelnek a pótlásra, a következő tápanyagok hiányától szenvednek: omega 3 zsírsavak, D-vitamin, B12-vitamin, MK4 ( = K2 vitamin), DHA, fehérje és azon belül egyes aminosavak. Hogy ez ne legyen így, azt meg lehet oldani, de macerás. Senki sem szereti a macerát, mindenki lanyhul évek alatt, ha a választott útja külön figyelmet, plusz tevékenységet kíván.

http://www.gnolls.org/1596/vegans-are-cannibals-the-truth-behind-the-new-vegan-high/

Egy gluténérzékenyen, egy áteresztőbél-szindrómában szenvedőn, egy hashimotóson nem segít a gabonára alapozó étrend, mert a túl sok szénhidrát, fajtától függetlenül, gyulladásban tartja a pajzsmirigyet, a beleket és az agyat. Az egsézséges zsírok gyulladáscsökkentők.

A szívbetegséget, a magas vérnyomást, a köszvényt nem a hús, nem a telített zsír, nem a vörös hús okozza, és a cukorbetegséget sem. Erről itt olvashatsz:

https://naturalon.com/6-of-the-biggest-lies-most-vegans-believe-4-is-the-worst/view-all/

Az egyik vonzó ígéret, hogy “ugyanúgy ehetsz omlettet, steaket, pörköltet, kolbászt, vajat, sajtot, csak vegán verzióban.”

Tekintsük meg ezt a terméket:

https://www.earthbalancenatural.com/product/original-buttery-spread/

…do you know what’s in butter?

Butterfat, milk proteins, and water. The process of butter churning has been around for centuries. But since it’s an animal product, vegans can’t use it.

Vegan approved faux butter like Earth Balance spread advertise their product with a natural name and logo aimed at vegans.

But the ingredients?

Palm fruit oil, canola oil, soybean oil, flax oil, sunflower lecithin, lactic acid, and ‘naturally extracted’ food color.

These are some of the worst oils to use and eat.

https://legionathletics.com/9-lies-vegans-love-telling/

Gondolj bele, mi kell ahhoz, hogy elérjék a hús, a vaj ízét, illúzióját. Van józan eszed? Akkor el tudod dönteni. Legyél bár vegán, de egyél tisztán, ne pancsolj és ne egyél pancsolt, pálmaolajas, gyári, drága, csak extra boltban kapható ételeket!

Értékrend

A vegánság ideológia és valláspótlék, amely nem csak a nyitott, tanult, jómódú városi harmincasokat sodorja el, hanem a gyenge identitású, életüknek értelmet kereső, magányos, nagyon fiatal, befolyásolható embereket is, tehát ugyanazokat, akik a szekták célpontjai is, és akik később, ha egészségtelennek bizonyul a dolog, visszásságot tapasztalnak a közösségben, rendkívüli belső harc kiszállni és a saját jóllétükért, érdekeikért kiállni.

Olyan életmódot, étrendet válassz, ami az, ami, mert ha annál több, ha ígéretek és identitás társul hozzá, könnyen megcsal az eszed, a csoportnyomás, amikor azt érzed, nem vagy jól.

A SuperSizeMe című, igen koncepciózus film egyik szereplője, a filmbeli barátnő kiszállt. (A meki és társai az egyik vegán ellenség). Nagyon tanulságos, ahogy elmondja a történetét, hogy milyen nehéz volt vállalnia a döntését. Nem csoda: nem a gonosz vegán hálózat (nem gonoszok amúgy), hanem a saját fanatizmusa és az ideológiai csoportok törvényszerű működésmódja ejtette csapdába.

https://alexandrajamieson.com/im-not-vegan-anymore/

https://www.thehealthyhomeeconomist.com/girlfriend-from-super-size-me-ditches-veganism/

És vannak ennek sokkal szomorúbb, teljesen tönkrement egészségű példái is, de nem szeretném a legszélsőségesebb példákat idetenni, az exvegan+truth keresőkifejezésekkel elég sok mindent talál, akit ez érdekel.

A végére hagytam azt a kommentet, amelyet folyton idézek Sue-től. Lényege, hogy nem az a fontos, hogy pont mit eszel, hanem hogy holisztikus, kivevő és visszarakó fajta gazdálkodásra és teljes paradigmaváltásra van szükség. A nagyipari élelmiszertermelés és a globalizált kereskedelem, szállítás minden válfaja durván káros, semmi értelme pár tizedszázalékot jelentő szójaevéssel stb. javítani a helyzeten, és az sem érv, hogy még hány, amúgy is túltáplált amerikai lakna jól, ha a többiek nem ennének húst, hiszen nem ez a probléma. Amerika fölöslege nem fog az éhezőkhöz kerülni. Az sem normális, hogy gabonával etetjük az állatokat, amelyeknek nem az volna az eredendő tápláláka… (semelyiknek, nincs olyan lény, amely erredetileg fűfélék magvait eszi főleg vagy kizárólag).

Mai ebédem.

a képeslapokat és a sudokuújságot végül meg sem bírtam enni

Dönts jól, ne hagyd magad agymosni!

31 thoughts on “dönts jól! ha fontolgatod a vegánságot

 1. 18 éven át voltam vega, 6 éven át vegán. Mérlegem: a szülések előtt is “tisztán”, de sok gabonával élve egészséges és vékony voltam. 14 évesen hagytam el azt a nem sok húst, amit addig ettem. Szimplán nem szerettem a húst (csak a májat), és sajnáltam az állatokat. A gyerekeim tej-és tojásérzékenysége volt a vegánra váltásom első oka (később jött az ideológia). A 3. szülés után kezdődtek az egészségügyi zűrök… a tünetegyüttes gluténintoleranciára utalt, plusz a szoptatás alatti kilók nem annyira akartak lemenni. (Pocakom lett, na.) Utánamentem a gluténnak laborral, a gyanú bizonyossággá lett. Egy ideig próbálkoztam gluténmentes vegánként élni, párommal együtt tonnára faltuk a zöldséget, gyümölcsöt, krumplit. Eredmény? Folyamatos éhségérzet, plusz kilók. Ekkor már nem szoptattam, így gondolkodóba estem, tendben van-e ez az életmód? Mert rendben van, hogy nem ártunk az állatoknak, de durván ártunk magunknak. Rengeteget ettünk, nem tudtuk leadni a plusz súlyt, és még csak energikusak sem voltunk (mint a vegánság elején). S lassan elkezdett igen zavaróvá lenni a forradalmi hangulat, ami a vegánok közt volt. Ja, és IR-re emlékeztető tüneteket produkáltam már egy ideje. Ez kétségbe ejtett… egyszer aztán elkezdtem kívánni a halat, tojást, vajat. Beengedtem ezeket az életembe. Aztán jöttek a sajtok. Meg a máj, újra. Megtalált az egyik írás innen (köszönöm!), és belevágtam a ketogénbe. A plusz pár kiló hipp-hopp lecsúszott, az idegrendszerem sokkal kiegyensúlyozottabbá vált, elkezdtem többet mozogni. Ez egy éve volt. Azóta szépenn, óvatosan, intuícióból kiindulva eszegetek húst is, mikor mit kívánok. És sokkal jobban vagyok. Nem hiszem, hogy mindenkinek megoldás a ketogén, s bizony ennyi év vegaság után furcsa érzés pl.vaddisznópörit főzni… de annyival jobb most, ami megéri a munkát magammal, a sok éves begyöpösödött vega hitrendszerrel. Fontos a saját jól-létem, a gyerekeknek is egészséges anyára van szükségük.

 2. Mi komolyan fontolgattuk a vegán táplálkozást, közel három évig míg szoptattam a gyerek tej és tojásallergiája miatt komolyan diétáztam, innen csak egy lépés lett volna. Tartottunk pár hetet próbaképpen, de rájöttem hogy nekem nincs ehhez se tudásom se energiám, hogy jól állítsak össze vegán menüt. Pedig nekünk nagyon könnyen és olcsón elérhetők a speciális cuccok is. Tejterméket azóta sem eszünk egyáltalán, húst keveset, tojást, zöldséget sokat, és rajtam.kívül a többiek sok féle gabonát is (nekem nem jó se a glutén se a sok szénhidrát) Nincs lelkiismeretfurdalásom, egyszerűen ez nekem nem fér bele, nem értek hozzá, és nem akarok kitanulni sem. Egy egy vegán fogás újdonságnak tök jó, de ennyi.

 3. Soha nem éreztem olyan jól magam, mint a ketogén étrenden. De most nem tartom – várandósság miatt – a szervezetemnek sok ch-ra van szüksége, így ok. Van egy rokonom, aki vegán étrenden él, de pár havonta elég rendesen kifogy valami a szervezetéből, amit mire kitalálja hogyan pótolja és jól lesz majdnem jön a következő mélypont. Néha már muszáj ennie tojássárgáját, mert nincs jól. Nagyon tudatosan, jó minőségű táplálékokból összeállított étrendet követ, nagyon sokféle zöldséget eszik és a zöldség az alapja az étkezésének. Ezen felül sportol napi szinten, izmos. Látva őt egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy fenntartható hosszú ideig ez vegán étrend állati fehérje nélkül.

 4. Egyet értünk. Nekem nincs energiám pl. aszalni, mint a nyers-vegánoknak. Sem arra, h folyton az étel-evés témakörön jártassam az agyamat. Vannak alapelveim, de ha néha úgy alakul, h meg kell szegnem őket vmi okból, akkor nem csinálok belőle ügyet. Szerintem, a plant based étrend nem azonos a veganizmussal. Nekem ez kb. annyit jelent, hogy az étrended növényeken alapuljon, de ettől még nem kell minden állati termékről lemondani. A veganizmus pedig számomra egy luxusprobléma. A valóban szegények, éhezők sosem utasítanának el egy tápanyagban gazdag élelmiszert és helyettesítenék őket méregdrága, a világ túlsó feléről szállított dolgokkal. A vegánok úgy tesznek, mintha tennének valamit a világ javításának érdekében, közben csak a lelkiismeretüket nyugtatgatják és álszentek. Az állati szőr és bőr teljesen lebomlik, a műbőr, műszőr és társaik évszázadokig bomlanak, közben mérgezik az annyira szerett állatokat. Javaslom az érdeklődő vegánoknak a Vegan Myths c. könyvecskét. Érdemes belekukkantani.

 5. Nincs véleményem se, tapasztalatom se a vegán étrenddel kapcsolatban (abszolút nem is érdekel, ideges leszek a chia magtól, szejtántól, növényi tejtől). Viszont azt gondolom, hogy a divathullám-szerű ilyen-olyan mentes étrendek azért használnak (fogyasztanak le, teszik helyre a közérzetet), mert egyszerűen leszokik az ember a zabálásról — a szektás jelleg pedig sokaknak kell, mert rá kell függni valami másra a szénhidrát helyett. Az, hogy mértékkel mindent, ami jólesik, a legnehezebb. Könnyebb démonizálni a glutént, tejet, húst stb.

  És CSIRKEMENSTRUÁCIÓ? Ez komoly??? :DDD

   • A tojás a petesejt, vannak fias tojások és van a petesejt. Olyan olcsó, hogy direkt provokálnak, meg akarnak döbbenteni ezzel az inadekvát szóhasználattal, SOKKOLNI, én meg hüledezem: azt hiszitek, engem ez kiakaszt, és hogy én nem tanultam biológiát?

  • “mértékkel mindent, ami jólesik, a legnehezebb. Könnyebb démonizálni a glutént, tejet, húst stb.”
   Ez rohadt nagy csapda, nézd meg, hogy néz ki, aki mindent eszik, meg a vérképét. Nem démonizálja: szarul van, harmincegykét évesen hashimotós, ir-es, szenved, hízik. Ez nagyon enm ugyanaz. Kiiktatni a glutént, az biokémia (és jól fogsz kinézni), emellett teljesen egyszerű, mert abból áll, hogy eszel egy nagy tál zöldséget, hozzá tojást, halat, májat, akármit. Az állatok jogairól papolni, másokat idegesíteni és helyettesítős műkajákkal bíbelődni, az meg ideológia és luxusfaszkodás, emellett rohadt drága is.

 6. Most akkor mondja már meg valaki tényleg, mi is a csirkemenstruáció???? És ha valóban a tojásra gondolnak, így majdnem elmegy az étvágyam tőle, annyira gusztustalan a megfogalmazás. Ez is ilyen manipuláció, hogy így majd nem lesz kedve megenni. Engem azért el nem riaszt a tojásevéstől, sem a jó cupákos húsoktól.
  Elolvastam a cikket a vegán étrendről. Hát valami hátborzongató. És annyira passzol az egyik ismerősömre, aki lehet, hogy nem teljesen vegán, de az biztos, hogy évek óta nem eszik húst semmilyen formában. A saját árnyéka lett az utóbbi időben, mondhatni, tényleg felette a testét, az egyébként sem túl sok izmát ez az éhezés. Szabályosan szürke a bőre, folyton beteg, egyikből megy a másikba, és egyre nehezebben keveredik ki belőlük. És nem csak megfázásokról, ilyesmikről van szó. Rossz vérképe, magas a vérnyomása, folyton van valami nőgyógyászati problémája, mindig beáll valamije (legtöbbször a nyaka, válla). Na és persze nagyon sovány, amire rettentő büszke. Csakhogy nem formás, hanem egyszerűen rá van aszva a bőr. Komolyan mondom, rossz ránézni, szinte villog a homlokán az éhezés felirat. Mások már ijesztgetik, hogy baj lesz ebből, de ő ragaszkodik hozzá, hogy így kajál. Ő is azt mondja, hogy az állatok lemészárlása, meg nem eszik döghúst meg ilyenek.

  • Igazából nekem is volt ilyen ismerősöm, csak ő nem szürke lett, hanem sárga. És sárgán, soványan, soha nem mosolyogva (de tényleg, nem tudom, van-e összefüggés, de ő sosem mosolygott vagy nevetett) volt igazi, harcos vegán, és volt, hogy üres tésztát hozott ebédre, mert nem volt ideje másra. Kórházban is volt, májproblémákkal. Nem változtatott.
   Aztán született egy gyereke, komoly rendellenességekkel, nagyon beteg volt, sosem lesz teljesen egészséges. Azt mondta neki a gyerekgyógyász, hogy részben biztosan az anya étrendje az ok. Ezt onnan tudom, hogy akkor még volt facebookom, és ő kitett egy hosszú, dühös posztot az orvos nevével, hogy ne válassza senki, ha teheti, mert rossz orvos, hiszen ő maga biztos benne, hogy a gyerek nem emiatt beteg, és ő marad vegán étrenden, és később majd a gyerek is. Természetesen nem tudom megítélni, milyen volt az orvos, ez csak egy facebook poszt volt. Csak a tényeket írtam le.

   • A Száz év magány egyik szereplője (nő) a vegetáriánusok csüggedt arckifejezésével… Fejből idézem, nem emlékszem pontosan. Húsz-harminc éve nem túl sűrűn, de rendszeresen jártam az akkori, talán első bioboltba, ott a nagyon rokonszenves eladó-tulajdonosról lehetett ezt elmondani. Csodálkoztam azaz inkább sajnáltam, mikor a többedik gyerekével várandósan, sápadtan, bágyadtan dolgozott ott, és hosszú ideig szoptatott is.

   • Nem tudom, en amikor terhes voltam undorodtam a hustol, hanytam a szagatol is vegig. Probaltam eroltetni, de nem ment. Mondjuk ha jol emlekszem joghurtot toltam ezerrel ugyhogy nem ugyanaz mint a vegan etrend. gondolom attol is fugg, hogy mennyire vette komolyan a taplalekkiegeszitoket ami nelkul ugye par ev alatt darabjaikra hullanak.

   • Nekem is volt ám olyan időszakom, amikor undorodtam a hústól. Kiskamasz koromban. Csakhogy gyorsan kiderült, hogy én a színhústól undorodom, a belsőségektől egyáltalán nem. Persze, van ilyen! Biztos mindenféle van.

  • “így majdnem elmegy az étvágyam tőle” hát persze, ez a cél. Nehogy bedőlj, manipulálnak.
   Sok ilyen urbánus naiva van, nem szültek még, fogalmuk nincs a valóságról, a világ működéséről, tanyán nem jártak, a biosz se ment jól, nekik szól ez a kibillentés, megdöbbentés, és be is szopják.
   Engem kicsit sem hat meg, két lábbal állok a földön, jóban vagyok a testtel, mindenféle szagokkal, pelenkáztam gyereket, felnőttet, véradó vagyok. De jó is annak, aki hsiztizhet, aki viszolyogtatónak tartja és megkozmetikázza a saját teste működését, juj, szoptatás, juj, szülés. Meg aki a tenger homokjában a géllakkját félti. Sokan vannak. Ők azok, akik tornára járnak. Én inkább edzek.

 7. Írtam egyet, elszállt… 18 év vegaság, 6 év vegánság van a hátam mögött. Mindez úgy, hogy mindig is sok friss zöldséget, gyümölcsöt ettem, több fajta gabonât, teljesértékű ételeket. (Azért lettem vega 14 évesen, mert nem szerettem a húst, sajnáltam is az állatokat.) A mérlegem így alakult: 33 évesen, 3 szülés után gluténra intoleráns lettem, nem akartak lemenni a szoptatós időszak plusz kilói, és IR-re emlékeztető tüneteim voltak már egy ideje. (Mondom, nem vegán pótlékokon, meg csokin éltem!!) Elkezdtem kívánni a halat, tojást, vajat, sajtot. Éva ketogénről szóló írásai gondolkodóba ejtettek: vajon erre tartok? Lehet, hogy ez jobban működne? S lőn igen. 1 éve élek ketogén módon, jobban érzem magam, mint valaha. Gyorsan lement a pár kiló, tele vagyok energiával, kisimult az idegrendszerem, megszépült a bőröm, elkezdtem mozogni. A húsevés alakul, szép lassan hozom vissza a különféle dolgokat. (Szerencsémre hozzá tudok jutni a család által vadhúshoz, így nagyjából kerülni tudom a nagyiparit.) Nem eszem így sem minden nap húst, nem esne jól, de tojást pl.igen. Azt gondolom, biztos van, akinek működik a vegánság, de nem nekem. Sokkal, de sokkal jobban vagyok ketón, a párom meg szintén elkezdte (ő is vega volt). Tapasztalatai megegyeznek az enyéimmel. Mi így jártunk…

 8. 5 évig paleóztam, majd másfél évig ketogén volt. Ez az én utam, de éreztem, hogy rengeteg zöld és lila/piros kell nekem, és sokkal de sokkal kevesebb hús. Ezért az utóbbi pár hétben alig eszem húst. A nemrégiben megjelent cikkek, melyek szerint a földnek jobbat tennénk, ha kevesebb húst ennénk, kissé a lelkemnek is támogatást adtak abban, hogy jól teszem, ha minél kevesebb húst eszem. De továbbra sem esik jól a gyümölcs, sem a magasabb ch tartalmú zöldség. A gabonákat pedig végképp nem érzem fontosnak a táplálkozásomban. Esténként csak azért eszek 1-2 kanál kölest/hajdinát, hogy a bélflórámnak jó legyen (állítólag ez jót tesz, én nem tudom). Nem vagyok képes hüvelyeseket enni a régi hasfájás-emlékeim miatt. Ha már nagyon ki vagyok éhezve, inkább eszek valami állati cuccot.
  Ami ilyen kevés állati termék fogyasztása mellett fontosnak érez a szervezetem: szezámmagkrém. Ebből akármennyit meg tudnék enni. És van, hogy nagyon megkívánom a kakaóvajat. Tehát a zsírok továbbra is fontosak nekem. A hagymafélékre sóvárog a szervezetem. Rengeteg zöld turmixot eszem, de a kolléganőim nem képesek azt megenni, annyira kevés gyümölcsöt teszek bele. Szinte semennyit. Figyelem magam, hogy visszajön-e a húsra vágyás, vagy teljesen vega leszek (ezt azért kétlem).

 9. Érdekességből: azt tudtátok, hogy a Dalai Láma is eszik húst?
  https://www.hindustantimes.com/india-news/dalai-lama-alright-to-have-meat-of-dead-animals-not-those-slaughtered/story-LfTDgXxkRO8iDyPHClDyVJ.html
  https://tovarcerulli.com/the-dalai-lama-on-meat-and-moral-gymnastics/

  a döglött állatos érvről pedig ez jutott az eszembe:
  Arrogant Worms – Carrot Juice is Murder

  De komolyra fordítva a szót, nem mostanában derült ki, hogy pl. a fák meg a növények is éreznek meg kommunikálnak?

 10. Engem hidegen hagy ez a vita az állatok/növények megöléséről. Ha eszem/nem eszem húst, nem az állatok/növények jóléte motivál, hanem a saját testem egyensúlya, egészsége, ill. hogy a környezetemet minél kevésbbé szennyezzem. Ezek érdekében radikális változtatásokra is képes voltam és vagyok bármelyik pillanatban.
  A hagyományos állattartás, ahol a gazda “moslékkal” ill. a saját maga által termelt növényekkel etette a disznót (amit az EUban már úgy tudom, tilos), meg a tyúkok szabadon csipegették a füvet az udvaron, fényévekre volt környezetszennyezés szempontjából a nagyüzemi állattartás károkozó hatásaitól. Tehát szerintem globálisan a húsevés károsságáról beszélni ferdítés, mert az állattartás módjától is nagyon sok függ. De ezt is többen említették már itt, a kommentekben is.

 11. Pont ma láttam a bringaúton haladva egy közlekedési táblán egy matricát: a húsevés gyilkosság, legyén vegán! És szegény röfi volt rajta, vérfoltokkal, GO VEGAN szlogennel. Mindezt Kőbányán, barátaim az Úrban! Volt néhány vidám percem… Olyan elképesztő masszívan tartja magát a “hagyományos magyar konyha” minden társadalmi rétegben, nem csak itt, prolifalván, hogy naponta döbbenek, mikor kajáról beszélgetek. Ma pl elmeséltem, mit ettem ebédre, és megint le lettem lucernaevőzve meg kecskézve kedves rokonaim által, pedig olvasott, művelt embernek hiszik magukat. (Egyébként paradicsomsalátát ettem gomolyasajttal, összeturmixolt lilahagyma-olivaolaj szósszal, kölessel – ezek voltak itthon.)

  Nagyon sokat segít egyébként a tisztánlátásban a blog, mert én magamtól ennyi cikket és megbízható forrást biztos nem böngésznék ki a neten, azt se tudnám, hol kezdjek hihető olvasmányokat keresni. De most elhatároztam, hogy kiirtom a lisztet az étrendemből. Aztán a cukrot, később. Egyszerre nem fog menni, ha van ezekből itthon, és van, a gyerekek miatt, de majd ők is megszokják. Furcsán fognak nézni, de az iskolai menzán így is, úgy is kapnak tésztát és kenyeret, krumplit dögivel. Azt most meg nem bírnám, hogy minden étkezésről én gondoskodjam, de el fog jönni az ideje, ha a menza nem mozdul semerre.

  Az jutott eszembe egyébként ezzel a szénhidrátzabálással kapcsolatban, amiről mostanában hallgattam előadásokat: a szándékos vakság. Társadalmi szinten is működik, hiába vannak elérhető források, kutatások, adatok, tapasztalat, halálesetek tízezrével, be kell csukni a szemünket, mert változtatni nem akarunk. (több évtizedbe telt, míg az orvostársadalom az adatok ellenére elfogadta és változtatott a protokollon, hogy az anyuka röntgenezése károsítja a magzatot.)

 12. Ezt a cikket nemrég osztotta meg a Facebookon az ismerősöm (a szerző): https://kepmas.hu/ablak/biomokus-1-mit-eszik-a-biomokus-0#disqus_thread Maga az írás szerintem inkább csak szellemes (próbál lenni), meg a középutas keresztény szemlélet népszerűsítése, de a fenntarthatósággal kapcsolatos kommentek nagyon színvonalasak, pl. az, amelyik a legeltetéses állattartás és a több lábon állás szerepéről ír.

 13. A szivoszalas cikk mindig eszembe jut amikor megdobbento kornyezetszennyezest latok. Ma el kellett kisernem valakit folvenni a cuccait a rendorsegrol. osszesen 6 bugyimeretu darab volt, mind kulon csomagolva olyan kb 1×1.5 meteres papir-muanyag zacskoba amik aztan egy gigantikus, bazivastag, muanyagzsakban voltak rakva. Amikor mindent kicsomagoltak beleraktak egy masik gigantikus meretu, vastag muanyagzsakba, ott lifegett az aljan az a mareknyi cucc. Ket asztal volt tele muanyagszemettel utanunk. Ket hetre elore tudtam csak egyeztetni idopontot mert tele vannak, mondtak. 9-17-ig, hetfotol pentekig, 10 perces idopontok. Az mennyi muanyag zacsko?

 14. Rita, mar oda nem fert, csak azt akartam ezzel mondani, hogy biztos nem egeszseges terhesen vegankodni, de sulyos betegseget nem hiszem, hogy okoz. Persze attol fugg mit nevezunk sulyosnak. Meg lehet, hogy tobb dolog adodott ossze, ha volt a nonek mas egeszsegugyi problemaja is ahogy mondtad. A terhesseg alatti 9 honapon keresztul tarto veszes hanyasnal, amikor a mama es a baba gyakorlatilag ehezik (ez azert meg a vegan kajan is tultesz) a baba bizonyos tunetekkel szuletik. Ezek az aranytalanul kis test a fejhez kepest (a tapanyag elsosorban az agyat probalja taplalni) izomtonustalansag (az ilyen babak olyan flexibilisek, hogy ossze tudod hajtogatni oket, es annyira gyenge az izomzatuk, hogy a jatszas, eves, beszed is nehez nekik. Rongybaba szindromanak is hivjak, ami jelezhet komoly betegseget is de ebben az esetben ritkan.) Ezert aztan a babak nagyon keson mennek at az osszes mozgasfejlodesi szakaszon (ha egyaltalan) es nehezen tanulnak meg beszelni, illetve beszedterapia nelkul nem is nagyon, mindez az izomgyengeseg miatt, nem azert mert developmentalisan lennenek lemaradva, altalaban nincsenek. Aztan persze kesobb lehetnek meg jarulekos problemak, a mozgasfejlodesi szakaszok kihagyasa miatt tanulasi nehezsegek, allitolag felnottkoban a mentalis problemakra is hajlamosabba tesz, foleg az orokletesekre. Szoval ez akkor van, ha a baba sulyosan ehezik az anyamehben. Szerintem veganoskodni terhesseg alatt felelotlenseg es sehogysem latom be hogy valaki a gyereke egeszsege ele helyezi a szegeny csirket meg tehenet de nem hiszem, hogy az orvosnak igaza volt. A csaj megerdemel egy kis szembesitest, de azert ha tenyleg sulyos beteg az a baba azert az orvos csak akkor mondjon ilyet ha biztos benne. Amugy en sem szerettem a hust gyerekkoromban, de minden mast imadtam amit masok utaltak. Belsosegek meg pacalporkolt, disznover meg csirkeagy. Nemtommer.

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.