hogyan tájékozódj?

Fáj a hátad? Kipróbálnád a squasht? Érdekel az origami?

Információt keresel.

Valamit szeretnél, bármit? Vagy a legpontosabbat? Nem mindegy, hogyan kezdesz terepen futni, például.

Vagy csak vágj bele? Vajon működhet a just do it? Felfedezhetőek egyedül a dolgok? Majd jelez a tested? Én ugye itt a saját utat, edzőtlen-szakembertelen keresgélést hangoztattam sokat.

Nem egészen mindegy, hogy égető problémát szeretnél-e megoldani, vagy csak elmélyednél valamiben, mert érdekel. Én mozgásszervi panasz nélkül kezdtem az edzéseket, és rengeteget olvastam, és válogattam az információk közül. A problémák esetében a tévedés, a rossz információ, a túlzás bajt okozhat, a hobbik esetében nincs akkora tét, csak egy illúzióval leszel szegényebb.

Van, amikor együtt van a kettő: például valaki le szeretne fogyni, ami egy égető probléma, ehhez futni kezd, és megtetszik neki ez a világ, a hobbija lesz.

Ami biztosan nem működik:

“Van egy ismerősöm, ő versenyszerűen vitorlázik, én neki hiszek”

Nálad jobban tudja, de más vitorlásoknál nem biztos. Bármilyen területen több szakértő van, és nem arról van szó, hogy ki a legjobb, hanem egész különböző dolgokat mondanak, vitáznak egymással a legjobbak is. Vannak vegán, roston, fruktózon és keményítőn élő ultrafutók, és vannak ketogének. Hogy mit fogadsz el igazságnak, az attól fog függeni, hogy épp ki az ismerősöd, épp kit kérdeztél, pont melyik előadáson jártál. Ezt nem engedheted meg magadnak. Nem azért, mert majd te eldöntöd, hanem mert az igazság, a jó módszer, a neked való megoldás keresésekor válogatni, összegezni kell.

Te nem döntöd el, milyen a jó cipő, de a lábad felépítése, a korábbi sérüléseid például igen. Meg az idő.

Az angol nyelvű internet annyival nagyobb a miénknél, hogy rengeteg tévedést korrigált már a köz ereje. Több és ráérősebb embert érdekel több minden, többen élnek netes életet, öntudatosabb a fogyasztó, meg meri írni a tapasztalatát a megkopasztott júzer is, és termékeny viták zajlanak évek óta olyan területeken, amelyek magyarul témaként sem merültek fel, vagy csak egyféle álláspontot importáltak. Ettől megbízhatóbb az angol nyelvű net, például paleótémában vagy súlyzós edzésekkel kapcsolatban.

“Meggyőzött róla”

Hogy valaki lehengerlő, az még nem jelenti azt, hogy amit állít, az segíteni fog, sokkal inkább azt, hogy te nem mérlegelsz komolyan, ellenben rávehető vagy arra, hogy kövess valakit. Főleg ha van benne üzleti érdeke is. Kivéve, ha a magabiztossága pszichés kapaszkodóként kell neked, amire az itt többször elemzett LifeTilt elég jó példa. De tudd: pusztán ebből él meg egy csomó középszerű ember, hogy nagyon határozott, nagyon mondja, motivál, nemtudommilyen facebookcsoportja meg appja van, aminek a tartalma viszont nem nagyon stimmel.

Akkor segíthet a nagy magabiztos-nem különösebben hozzáértő, ha csak valami tudati trükk kell ahhoz, hogy nekiindulj, a hit ereje. Amikor mindegy, csak csinálj végre valamit (lefogyni például egészen sokféle módszerrel lehet). (Csak a tartós eredmény kérdéses, és hogy az adott módszer nem izmot épít-e le, nem károsítja-e az anyagcsere-folyamatokat, nem vezet-e hiányállapotokhoz.)

Ha ennek a valakinek pénzt is fizettél, akkor jó eséllyel nem kerültél közelebb az igazsághoz. Attól még működhet, csak ebben így nagy a szerencsefaktor.

“Sokaknak bevált”

Van ilyen is: hangzatos ígéretek és látható eredmények. Ha egy kutatás feltárná a hatásmechanizmust, talán kiderülne, hogy nem azért működött, mint amit állít, hanem más módokon, és részben a tömegpszichózis erejével.

Megoldást hozhat, de nem azért, mert igaz. És megint kérdés, hogy hosszú távon mi a helyzet, megmarad-e az eredmény. Légy szkeptikus.

“A gyógyszeripar összeesküdött ellenem”

Légy óvatos azokkal, akik tevékenysége nagyrészt abból áll, hogy valami ellen fellépnek. Olvasgatni érdekes őket, de ha kapcsolatba kerülsz velük, akkor az igazság gyakran háttérbe szorul, te is a harc eszköze leszel. Ez a baj minden módszerrel, termékkel, branddel és egyházzal, mozgalommal. Bekerülsz a valahova állás kényszerébe, el is várják tőled, hinned kell valamiben, dogmává merevedik a tan, és csak bizonyítékká válsz, ha megoldódik a bajod. Néha indulat is sistereg, ártani akarás – menekülj.

Én nem haragszom a cukorgyárakra, sem a vegánokra és senkire. Komolyan. Én nem akarok vitát.

Markáns élményem volt az alimentós nekemesés. Az alimento blog küldetése szerint józan, tudományos, közérthető. Ott nem lehet bármit megkérdezni, gyanakodni fognak, ha olyanról van szó, amibe nem ásta bele magát a szerző, és rádsütik, hogy szélsőséges vagy. És ott, pont ott nem hisznek abban, hogy a megfelelő táplálkozás helyreállít, gyógyít, megelőz, mert szerintük csak mértékletesnek kell maradni. Nem, nincs baj a cukorral, nincs baj a liszttel, ellenben vesszen az áltudomány.

Alterok ekézik a klinikai, “szakemberek” az alter gyógymódokat, kutatást citálnak kutatásra, és hitkérdéssé válik minden. Így születnek azok az állítások, hogy jó lehet a gyógyteám, de azért biztonságosabb egy orvossal megvitatni – melyikkel? aki majd hülyeségnek nevezi az öngyógyító törekvéseimet, lenézően legyint, amikor olyasmi jön szóba, amiről nem tud (egyébként angolul sem tud), és reflexesen gyógyszert ír fel?

Lehet tévút azok tanácsa, akik a gyógyszer- és élemiszeripart támadják, és azoké is, akik a racionalitás jegyében hadakoznak a homállyal, mégpedig azért, mert nem a te problémádról lesz szó. Nem a mainstream az igazság, és nem az alter; nem a divatos és nem az újszerű, ezek nem lényegi dolgok. Az igazság az igazság, és az óvatosság az igazság.

Egyébként könnyen ragadnak címkék akármire. Olvastam, hogy a ketogén mára nagy divat (vagyis, futótűzként terjed, ez teljesen alaptalan – én két kezemen meg tudom számolni, hány ketogént ismerek, pedig ilyen közösségek tagja is vagyok. Nem látom divatnak, nagyon is meredek, és aki belekezd, se nagyon tart ki. Arról van szó, hogy már néha megemlítik, korábban meg soha). Nekem pont a tönkölyös vegaság tűnik divatnak, de kerülöm a címkézést, és edzem az elmémet. Meggyőződéses ketogénként olvasom a vegán ultrafutót, Scott Jureket, és nem tör rám a vitakényszer, ellenben meg szertném érteni.

Tegnap meg azt olvastam a roppant igényes Diéta és Fitneszben, hogy az autoimmun betegség nem játék, kezelésében nincs helye alternatív módszerek. Mint Basedowból gyógyszer nélkül gyógyult beteg, áhítom a pillanatot, amikor az alter mainstream lesz. Onnantól legális lesz?

“Nekem ő nem szimpatikus”

Ennek semmi köze a hozzáértéshez. Még az úgynevezett hitelességhez se sok. Ne keverd ide az érzelmeidet, szimpátiáidat, ez nagyon más, mint az intuíció. Nem kéthetes nyaralásra keresel partnert, elvégre.

Csak arról van szó, hogy kinek esik jól hinned. Az igazság nem mindig kellemes, nem mindig népszerű, kimondóit pedig gyakran támadják és akarják lejáratni. Például Szendi Gábort.

Aleset: “ettől nagyon ideges lettem (és hagytam inkább az egészet)”

Vannak emberek, akikről úgy érzed, megbántanak, nem kedvesek, nem megnyerőek. Csernus, mondjuk, megbánt. Attól még lehet igaza. Ha a problémádra keresel választ, tedd félre az egódat, ne érzékenykedj. Bírd el a valóságot. Tipikus példa a meddő nő, aki asszisztált eljárásra jelentkezik, de azt nem kezdheti el, mert előbb le kell fogynia. Csalódottan távozik, és az orvosra neheztel, feladja a tervét.

Várj egy kicsit, emészd a történteket, hagyd, hogy lecsillapodjék az önérzeted. Csak erős személyiségű ember tud problémát megoldani, lényegi változást elérni. Ha összeomlasz még az első lépés előtt, nem lesz megoldás.

Színes-szagos

Amikor valami azért tetszik, mert olyan mozgalmas, látványos, és maga a fő tevékenység ürüggyé válik. Ez teremti a divatot. Sokan vannak, akik a marketingre és a kellékekre harapnak rá. Emberek tömegei nem igazán érzik, kedvelik és űzik jó technikával a futást, viszont imádják, hogy erről lehet beszélni, cipőt megvitatni, pénzt költeni (amire költötem, az értékes is), kütyüt használni, kirakni az eredményeket, megmutatni az ismerősöknek – ez mind idő, energia, tudati kapacitás. A kilométergyűjtés, pulzusfigyelés a nárcizmus sajátos, high tech fajtája. Moós Gergő (Dagadt Köcsög) önironikusan írja, hogy amikor lemerült az okosa, nem is folytatta a futást, hanem hazament, mert az nem lehet, hogy nem szerepel az összesítésben az eredmény, és nem tudja a pulzusát.

Ráadásul pont a kütyün lógás része egy életmódnak, aminek a tévé, torrent, kanapén töltött szabadidő is része. Mindez ülőmunkával kész katasztrófa. Élmény a közösség, a virtuális világ, hozzá is adhat a valósághoz, de nagyon elmegy vele az idő. Tehát a kellék és annak használata nem kiegészíti az eredeti tevékenységet, vagy fokozza a hatékonyságát, hanem aláássa.

Akármilyen hobbiba vágsz, én azt mondom, kezdd szerényen, eszköztelenül. Ne az elején dizájnoltass honlapot, ne vedd meg a legdrágább teniszütőt, mert ha mégse válik be, mérges leszel a sok idő és pénz miatt, és a szegény teniszre fogsz haragudni.

Néha működik az, főleg a nem túl jómódúaknál, hogy ha már megvettem, használom is, nincs pofám feladni, ha költöttem rá. Tipikus példa: havi vagy háromhavi kondibérlet. De másoknál meg szörfök, sátrak, bringák porosodnak a garázsban: a jólét és ingerkeresés szomorú mementói.

“Már mindent megpróbáltam”

A reményvesztettekből is sokan élnek: annyi kudarc után ez végre megoldás lesz! És jön a hangzatos szöveg.

De figyelj: ha van egy krónikus problémád, próbálkozások egész sora áll mögötted, és még mindig ugyanaz a problémád, akkor ne keress tovább. Vagyis ne újabb módszert keress, mert nem a módszerekkel van a gond. Kicsi az esélye, hogy pont valamelyik működő módszerrel nem találkoztál. Prototípus a fogyás, de van sok más példa is.

Neked valami komoly személyiségfejlődési ugrás kell ahhoz, hogy megoldd. Sajnos, sokunk életében ez valami trauma vagy veszteség, egy pont, ahol már nem bírod tovább, muszáj lépned. Az is lehet, hogy neked kell az a probléma, mert fontos, például hárító szerepe van. Ha lefogynál, még tán megjönne az életkedved, és észrevenének más férfiak is, aztán borulna a remek házasságod. Az önismeretnél tartunk, megint.

Vannak nagy újrakezdők. Először nem futott komolyan, aztán mégis. Először nehéznek tűnt neki a ketogén, aztán ráérzett. De ez ritka.

“Mindenki mindenfélét mond, tehát mindegy”

…mindenkinek igaza van, nincs igazság, mindenkinek más válik be. Ez nem igaz. Néhány, jól működő út van. Ne add fel a keresést, ne maszatolj.

És hogyan tájékozódj?

Azonosítsd a problémádat

Lehet, hogy nem is az a problémád, amire választ keresel. Felszínkapargatás például, ha azt keresed, mit egyél, miközben bármilyen étel fogyasztásakor lélektani alapokon vagy és maradsz kajafüggő. (Esetem a mandulával, ami nagyon ketogén, de ugyanúgy el lehet hízni tőle, mint a gumicukortól.) Ebben az esetben a probléma eggyel mélyebben van (mélyebb testi oka is lehet, például a kommentelő sue által sokat emlegetett bélflóra, vagy allergiák). Ha nem jutsz előrébb, gyanakodj.

Bulit keresel, vagy az igazságot? Azaz: motivációra van szükséged, hogy valamit (bármit) elkezdj? Erre jók a fent említett színesek-szagosak. Vagy szeretnéd pontosan látni, a te esetedben mi lenne a legjobb megoldás? Ehhez komoly forrásokhoz fordulj, szánd rá az időt, mérlegelj, és ne riasszon el a külcsín hiánya.

A problémád probléma-e, rontja-e az életedet, vagy csak szeretnél valami ügyet, izgalmat, célt? Valamiért küzdeni, valamibe belemélyedni? Használd az arányérzékedet, és ismerd fel, amikor valami öncélúvá válik. Példa: a mosható pelenka geekjei a mamami fórumán, akik eredetileg gazdaságos és öko megoldást kerestek a pelenkázásra, aztán paródiává vált az egész, fizetésnyi áron rendelték egyre-másra az újdonságokat. Ennyi zűr és alkérdés a szaros babaseggel kapcsolatban nem lehet.

Vagy: ha egy futó esküszik az alátámasztott cipőre, vagy óva int a térdfájástól, az nem azért mondja, mert sok évtized lúdtalpával, tartáshibájával, túlsúlyával kezdett futni? Vagyis: neki ugyanaz a problémája, mint neked? Azt mondja, nagyon kényelmes, de azért mondja, mert lúdtalaps, és korrigál vele.

Olvass el, hallgass meg többeket

De ne a szomszédasszonyt kérdezd, hanem olyanokat, akik benne vannak, ismerik a területet, sorstársak, mert megküzdöttek ugyanazzal a problémával, vagy szakértők. Nem feltétel a diploma, de azért valami hozzáértés legyen.

Olvass riválisokat, vitákat. Nagyon tanulságos Jimmy Moore és Paul Jaminet, például, akkor is, ha pont a keményítőtéma nem érdekel.

Hihetetlen, mennyire megragadnak bennünk hozzá nem értő ismerőseink erős, emlékezetes szavai. És éveken át hatnak. Onnantól ellenszenves az a kapszula, és jobbnak látunk óvakodni az úszástól, mert neki hallójárat-gyulladása lett.

…és mérlegelj!

Szelektálj! Legyen elemző, lényeglátó elméd, trenírozd, és kezeld a dolgokat súlyuknak megfelelően!

Legyél képes egyszerűbb szakirodalmat olvasni. Vedd észre az érvelési hibát,  mellébeszélést, a látványos körítést, hántsd le az üzleti érdeket, a csillogó jelleget, az elfogultságot.

Tanuld meg, milyen egy igazi tudományos kutatás (randomizált, vak, megismételhető, nagy n-ű, például), és azokat hol publikálják, vagy olvass olyanokat, akik ebből indulnak ki. Nekem Peter Attia nehezen olvasható blogja volt emlékezetes iskolám, ő konferenciákon és kutató orvosokkal töltött, éjszakába nyúló vacsorákon edződött. Mindig óvatosan fogalmaz, részletez, fogalmakat definiál és összefüggéseket ábrázol, és megmutatja, hogyan tegyük fel a helyes kérdést. És az nem az lesz, hogy “káros-e a cukor”. Hanem: Milyen hatása van annak az én esetemben, az én adottságaimmal, ha tartósan nagy mennyiségű finomított szénhidrátot viszek be? Ebben van több okos premissza is: az emberek nem működnek egyformán, számít az adottság; a kérdés igazi értelme az, hogy én mit csináljak, és nem az, hogy mit kell üldözni; a kérdés nem a jó-rossz, hanem skála van; a finomított szénhidrát a lényeg, mert a liszt hasonlóan hat, mint a cukor (alkérdés: biztos? hogyan láthatjuk és különböztethetjük meg a glutén szintén markáns hatását?); nem biztos, hogy pontosan kalkulálható a kár mértéke, inkább tendenciák vannak.

Ne legyél lusta

Ne ijedj meg attól, ami bonyolult. Ne keresd az egyszerűbb utat. Ne menj bele valamibe csak azért, mert “ismerős ajánlotta”, vagy mert ott kedvezményed lehet. A kellemességeket hántsd le a szigorú intellektuális dolgokról. Ne akarj közösséghez tartozni (vagy lehet, hogy ez a problémád?), a problémamegoldásból rögtön identitást fabrikálni, és ne engedd azt se, hogy elsodorjon a közhangulat, ha érzed, sejted, hogy nincs igazuk, felületesek, nem értik a kérdésedet. Nem kell őket utálni, ellenük harcolni, szívedre venni a felszíneséget, de tudni kell, mi a lényeg. Különállni, visszacsatolni meló, de megéri.

Ne gondolkodj vagy-vagyban

Az igazságok nem zárják ki egymást. Van az a dimenzió, ahol a nyersvegán működik, én nem fogom a világ egyik legeredményesebb futóját megkérdőjelezni, sőt, érdekel. Nem keresek igazolást, de járom az utamat, ha már ennyire kies lett.

10 thoughts on “hogyan tájékozódj?

 1. ‘Így születnek azok az állítások, hogy jó lehet a gyógyteám, de azért biztonságosabb egy orvossal megvitatni – melyikkel? aki majd hülyeségnek nevezi az öngyógyító törekvéseimet, lenézően legyint, amikor olyasmi jön szóba, amiről nem tud (egyébként angolul sem tud), és reflexesen gyógyszert ír fel?’

  Egyik vesszőparipám. A gyógytea és általában a gyógynövények kémiailag hatnak, eredetileg rengeteg gyógyszer alapjául szolgáltak azok a hatóanyagok, amiket növényekből vontak ki, eleve onnan ismerték meg. Mennyire kell szűk látókörűnek lenni ahhoz, hogy ezt valaki ne akarja fel- vagy beismerni, átlátni, rájönni?

  Kedvelés

 2. Most elolvastam a nemaze blogban a Scott Jurekről szóló cikket, nagyon érdekes. Ismerek hasonló típusú hobbisportolót. A mi lengyelünk negyvenes éveiben jár, mindenevő, de nagy arányban teljeskiőrlésűt és tejterméket fogyaszt. A futóruhájában olyan, mint egy síugró. Mondom a feleségének: “a férjed így messzíről csont és bőrnek néz ki”. – Izom és bőr – válaszolt ő kis büszkeséggel 🙂 – Az a kép az indiánnal…!

  Kedvelik 1 személy

 3. Visszajelzés: tíz javaslat a testről újév előtt | csak az olvassa — én szóltam

 4. “kezdd szerényen, eszköztelenül” – és erre neveld a gyereket is : ne úgy kezdjen focizni, hogy komplett focifelszerelést veszünk neki, a legújabb divatú, legmárkásabb cipővel

  Kedvelés

 5. Visszajelzés: kinek higgy? | csak az olvassa — én szóltam

 6. Visszajelzés: miért ne relativizálj | csak az olvassa — én szóltam

 7. https://merce.hu/2018/09/21/orban-rahel-szulese-korul-komplett-fake-news-univerzum-bontakozik-ki/
  “Talán érdemes ezen az utolsó szövegen bemutatni, hány ponton kéne elkezdeni gyanakodni, amikor ilyen típusú tartalomba botlunk.

  Szerző nincs. Forrás nincs. Ellenben az „oszd meg, hogy minél többen láthassák” felhívás legkülönfélébb formáival buzdítanak arra, hogy terjesszük a tartalmakat.”

  Kedvelés

 8. Visszajelzés: ételek mérlegen | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.