mit jelent nőnek lenni? 2.

Az első rész itt:

mit jelent nőnek lenni? 1.

Hogy neked, transznemű embertársam, szenvedést okoz, ha nem tekintenek annak, akinek szeretnéd?

Bizonyára. De nem zsarolhatsz ezzel másokat. Végtelen a szenvedése azoknak is, akik hangokat hallanak, vagy akik szomorúfűznek élik meg önmagukat, de senki nem hisz nekik.

Eleve, hogy lehet ez, hogy transz vagy, de pont ezt megpróbálod elrejteni, és úgy viselkedsz, lépsz fel, mint egy cisz nő? Meg ne tudják? Mert akkor gyűlölet? Dehogy. Azt akarod magadnak, ami a nőknak adatott. Adott esetben stílusos instafotót, nőgyógyászati vizsgálatot, tűsarkút és anyaságot. Pont azt nem vállalod, ami vagy: transznemű. Csupa műtéttel, szintetikus hormonnal, lézeres szőrtelenítéssel jöhet létre az illúzió, a magadé és másoké.

A belső valóságod, megélésed nem válik senki számára valósággá. Ez egy színjáték. Nem annyi ez, amit mindig mondotok, hogy “csak hagyjanak minket élni, békében”. Ami a nőké, azt is akarjátok: kvótás helyeket, női sportversenyt, a szülést. Vannak országok, ahol a nők védett csoport, pozitív diszkriminációban részesülnek. És az is kell.

Ha valaki a másik oldalról az elnyomott csoporthoz akar tartozni, és ezzel annak identitását is szenvedéstörténetét is magáénak tudni, majd ezt hangoztatja, turnézik vele a médiában, vérrel és könnyel, az rendkívül kellemetlen. A szemen köpése ez a nők szenvedéseinek, a nőségnek; a méhtranszplantáció mint heroikus ügy pedig a szülésnek.

Ekként is, és a nőként identifikáló aberráltak okozta potenciális veszélyek miatt is, gyakorlatilag is mélyen nőellenes a transz aktivizmus. Nem értjük, hogy akaszthatták rá a transzok ügyét a feminizmus rozsdás biciklijére az elmúlt 8 évben ((2012–13 az angol nyelvű elemzésekben a korszakhatár), és hogyan érhettek el szélsebesen törvénymódosításokat, írták újra a nyelvet, a normákat és közösítenek ki minden kritikust, még J. K. Rowlingot is.

De feldől a bringa, az tuti.

Nem azért borzongsz ettől, nőtársam, mert Berencsi Eszter kizárólag dagályos képzavarokat ír, és nem is azért, mert a társadalom beléd sulykolta a gyűlöletet, hanem mert az egész provokáció sértő a nőségre mint csoportra, entitásra nézve.

Néha már én is elhittem Antoni Ritáéknak (Genderfészek a “transzfób feministák” ellen): nekem bezzeg mint cisznőnek minden szuper, kussoljak. Bűntudatom volt.

Eleve elutasítom, hogy cisznő. Nő vagyok, másféle nő nincsen.

Próbáltam én megérteni, hogyan akarják, hogy lássam őket, mert bennem is ott van a nemi szerepnek megfelelően, hogy segítő, kedves és nyitott (balek) legyek. Csak, ugye, én nem vagyok sima júzer vagy mozgalmár-katona. Hanem van ez az újságíróagy, és az nem nyugszik.

Az elmúlt egy évben olyan sorsokat és kérdéseket láttam – megismerkedtem a tranzíció valóságával heg- és gennyszinten, külföldi történetekkel, tumblrs-twitteres-reddites háborgásokkal, magyar aktorokkal, feminista szempontokkal, durva visszalésekkel –, hogy szétpattant a buborék. Pedig sokáig visszatartott, hogy nem vagyok én Semjénkövér, “az az oldal” kirekesztő, antiliberális, a sokféleség és a szabadság ellen van.

A minimum, amit mondhatok: lehet, hogy jó emberek vagytok, de ezt a transztémát Magyarországon nagyon elbasztátok.

De ez is hülyeség. Sajnos, nem számít, ki jó ember. Az elv számít, és a nők érdeke. Az elv pedig az, hogy ne akarjon senki nő lenni, mert azt nem kell és nem lehet akarni. Ha akarják, ha a fétiseiket és lelki zavaraikat mint emberi jogi ügyet nyomják, ha folyton mindent az ő szemszögükből kell nézni, az zavaros, veszélyes és káros, és erre hivatkozva könnyedén utasítják el az Isztambuli Egyezményt is. Meg is tették.

Az intakt, ép test szent és nagy érték. Nem tetkózzuk, módosítjuk összevissza. Csonkítjuk meg. Ha valaki beleműt, átgyógyszerezi az egészséges testét, azzal garantálja, hogy gördülékeny, istenadta szexuális élménye nem lesz soha többet. Persze lehet, nem volt előtte sem (és épp ennek kínjára keres megoldást).

Senki nem fog titeket nőnek nézni, aki tudja az igazat (ezért kell elrejteni annyira az eredetit, agyonhangsúlyozni a felvettet), csak túl tapintatos ahhoz, hogy ezt megmondja. Bólogat, mert így illik, még az ally is csak bólogat. A hátad mögött kiröhög. Nézi, mennyire maszkulin vagy. Soha nem fogad el nőnek, nem lehet, mert nem vagy az.

A jogvédő könnyes szemű keretkirakóknak és buzgó védelmezőknek mondom: nektek könnyű, semmit nem vállaltok igazán ezzel, de baromi felszínesek vagytok, és nagyon csúf játék képmutatóskodni.

A transztéma jelenleg nem más, mint forró, divatos téma, ürügy. Kelletek a zászlóra, progresszív jelképként, az aktuális trend szerint, de nem önmagatokért és nem a problémacsomaggal, hanem csakis az ő jóságukat hitelesítendő. Zavaros, használós emberek “jósága” ez, ti pedig áldozataik vagytok. Riasztóak az érdekek és összefüggések mögötte.

Ha nemi diszfóriád van, akkor azt várhatod el, hogy mások ezt elfogadják, szó nélkül hagyják. Nem faggatnak, nem ítélnek, és nem akarnak a “különccel” barátkozni sem jobban, mint mással. Ne akarj bulifotón lenni, “megélni, hogyan reagálnak, ha a nememmel kísérletezem”. Egy közeli emberi kapcsolatban pedig nemigen lehet ezt átugrani, hogy az egyik fél transz. Ez nem diszkrimináció.

…a művész-zseni többek közt az RTL Klub Reggeli című műsorában kifejti, neki nem kötelessége egy randi során elmondani egy heteroszexuális férfinak, hogy ő transznemű, viszont ha ez idővel kiderül és az adott férfi ezek után nem akar többé ismerkedni vele, az természetesen transzfóbia. (A férfi műsorvezetőnek van egy őszinte mondata ezzel kapcsolatban, de hamar lehurrogják.) A művész-aktivista továbbá egy interjúban szó szerint kimondja, hogy neki joga van ahhoz, hogy simán megöleljék és szeressék. Én eddig azt hittem, ilyen dolgokat csak az incelek mondanak, de úgy tűnik, tévedtem.

És hogy hová vezetnek ezek a politikai követelések előrehaladottabb állapotban? Odáig, hogy cenzúráznak minden létező felületet (naponta minimum tíz új linket tudnék ideszúrnitényleg); teljesen ellehetetlenítik a téma tudományos vizsgálatát; a rendőrség kikérdez, sőt le is tartóztat embereket – köztük családanyákat a gyerekeik szeme láttára – olyan Twitter posztok miatt, amelyekben férfinak neveznek nőidentitású férfiakatreblogolnak egy biológiai tényeket kimondó versikét, egy “transz gyerek” szervezet elnöke kiskorú gyerekének Thaiföldön elvégzett “átalakító műtétjéről” kimondják, hogy kasztrálásstb. Nem ártatlan dolgok tehát ezek a magyarországi médiahaknik sem, vezetnek valamerre, és nagyon nem jó irányba.

https://nemhetkoznapifeminizmus.blog.hu/2019/03/03/digiszexualitas_nemzetkozi_genderhelyzet_egyre_fokozodik

*

Being trans isn’t about having (or not having) particular body parts. It’s something that’s absolutely core to a trans person’s identity and doesn’t alter – whatever outward appearances might be. And frankly, it’s no one else’s business: you wouldn’t dream of asking someone else what they’ve got going on under their clothes, so why would anyone think it’s appropriate to ask a trans person?!

https://www.stonewall.org.uk/truth-about-trans

Azért nem kérdem meg egy “cisz” személytől, hogy mi van a gatyában, mert tudom. Amennyire tudhatom. Persze lehet transz, és akkor átverhet (passing), de akkor mérges leszek. Kíváncsiságból nem kérdezem meg senkitől, de nem szeretnék fallosz mellett öltözni az uszodában, és nem tudom ezt megmagyarázni egy tizenkét éves lánynak sem. Ezért érint. Én igenis azt látom, hogy szörnyen provokáltok.

Feltűnt, hogy mennyire nem szabad az igazat kimondani. Érdekeket, vágyakat, személyes szempontokat lehet, tényeket nem. Akárhány transznemű embertársamat hallgattam, olvastam, azt láttam, hogy folyton önmagáról mint problematikus lényről beszél valami végtelen egoista és felheroizáló módon. Az egyéni sérelem mint általános érvényű tapasztalat. Nincs az az intellektus, amely áthidalja: ÉN, ÉN, ÉN. Én, az extra, Akit Elnyomnak, Pedig Különleges És Jó. Soha nem találkoztam önkritikával, humorral.

Találkoztam viszont olyan beszédmódokkal, amelyekből nyilvánvaló, hogy durva aberráció van az egész mögött. Tű-, operációfétis, feltűnésvágy, bugyi, necc, selyem, nejlon.

Ő jobb nő, mint egy nő-nő. Ki is írja facebookra, gyalázkodva, anyázva (paranoid módon benézve, ki írt neki kommentet). Pedig Ónodi Adél olyan szép meghatóan magyarázta a nyugati médiának, milyen nehéz magyar transznőnek lenni és milyen gonosz itt mindenki és ő depressziós.

És azt gondolom, mindez nem közügy. Nem tartozik másokra a diszfória, sem a privát döntéseid. Lehet persze, mint más csoportok is szoktak, beszélgetni róla érintetti körben, de a társadalomnak ez nem lesz ügye. Ne is magyarázzátok érzékenyítő céllal, mert akinek nincs újságíróagya, azt nem érdekli.

Így kezdődik, például. Ugye tudjuk, ennek mi a neve?

Vonzódott ugyanis a lányok kerek idomaihoz, a fényes tornadresszekhez – de másképp, mint a társai.
 
„Leküzdhetetlen vágyat éreztem, hogy hozzáérjek a fényes anyagokhoz, sőt, egy idő után nem bírtam megállni, muszáj volt felpróbálnom őket. Édesanyám szekrényéből is kölcsönvettem jó néhány ruhadarabot, a cicanadrágokat különösen imádtam.
 

Rettenetes ez a mindig egyforma történet, és tényleg nem tudok drukkolni: gyerekként valami zavaró, kamaszként vagy fiatal felnőttként rájönnek, hogy mi nem stimmel, és aztán évek mennek el erre: belső válság, beszélgetések, érdekképviselet, fórumozás a sorstársakkal, coming out, évi Pride, harc a családdal, jogvédelem, pszichiáter, jogi harc, terápia, műtét, gyógyulás, mindez az Instagramon is. És dilátor, hogy be ne nőjön a műtéti “vagina”, és hormonok, életük végéig. GYŰLÖLET az, ha a nőgyógyász nem vizsgál meg (mit vizsgáljon, midet? sebész, esetleg). Egy teljesen egészséges testet tesznek így tönkre. És mire vége a transzságon való pörgésnek, el is telt az élet. Az értelmes élet évei, egy beszűkült, csupa konfliktus, hadakozó, boldogtalan állapotban.

És mindez miért? Egy olyan jellemzőért, ami csak kicsi része az emberi életnek, és igen egyszerű téma. Valamiért, amit dacosan toltok, és amit a túlnyomó többség nem ért és nem fogad el. Nem lehet nekik elmagyarázni. Legfeljebb udvariasak.

Tavaly még, kissé csodálkozva, de mégis, én is azt hittem, erre van a jövő: ez ismeretterjesztés dolga, majd megértik a tömegek is, elfogadóak lesznek. A valóságban a nyugatiak sem elfogadóak, csak van egy norma, és nem mondják. Hát hiszen a sok százmilliós munkástömeg érdekeit, céljait sem értették meg igazán, az az eszme is megbukott.

Amit itt bárki megérthez: gazdag, amerikai, fehér férfiak lobbiját. Igen, Soros is. Inkább pénzzel, mint meggyőződéssel. Itt olvashatsz arról, kik, miért, hogyan finaszírozzák a tranzícióhoz szükséges gyógyszer- és technológiai kutatásokat, intézményeket, és mit még. Az az igazán érdekes.

https://thefederalist.com/2018/02/20/rich-white-men-institutionalizing-transgender-ideology

És ha hadakoztok és nyomjátok, hogy ti, a sérülékeny pici csoport a “harminchármas” miatt lesztek öngyilkosok, csakis attól szar az életetek, abból végképp nem kér senki. Én egy olyan transzt se láttam még, akinek csak ez volt a problémája. Leginkább a sok, mesterségesen gerjesztett cirkusz a probléma (a legviccesebb a már idézett Eszter, aki szeretetről ömleng, de közben vérről és harcról is, és ugrásra készen keresi a perelnivalót), a feltűnésvágy és sűrű mentális problémák is. Titeket mindenki csak bánt, hátrányban vagytok, depressziósok vagytok, gyűlölettel találkoztok, nem megy a munkakeresés, a társkeresés, mintha ezt mások tennék veletek. Neked, Eszter, a gyűlölet miatt nem lehet gyereked. Nem azért, mert az anatómiád és a hormonjaid nem stimmelnek hozzá:

Lelked itt köröz az akadályokkal teli burkon kívül, melyet az irántunk táplált gyűlölet emelt. Nincs más ajtó. Ez az egy ajtó választ el egymástól bennünket.
Rövidesen találkozunk, mert a harc elindult érted. Nem kevesebbet adok érte, csak az életem. Mást nem tudok. Nincs másom e világon, csak a születésedbe vetett hit és harc. Csak könyörgöm tarts ki. Tarts ki mellettem, és bízz bennem. Mert az érted vívott harcom, csak az életemmel együtt érhet véget. De mindenképp sietek hozzád. Te jössz hozzám, vagy én hozzád, de eljön az idő, amikor e kegyetlennek tűnő, de csodálatos világ burka már nem választ el bennünket oly nagyon.
És akkor bármi is történjék, még ha a születéseddel nekem el is kell mennem, én szeretni foglak örökké.
https://www.bluebutterfly.hu/l/eskuszom/

Én elhiszem, hogy találsz olyan orvost, aki pénzért és hírnévért hajlandó az emberkísérletre, amelybe (írod) belehalhatsz (meg a magzat is, továbbá kell valakinek az egészséges méhe is), de ez iszonyat. Önzés, vircsaft, károkozás. Egy showműsor, amit azért tolsz, hogy első lehess a világon – és főleg azért, mert már kiírtad az Instagramra.

Azt akarod elérni, hogy én is nőnek lássalak (szép lettél, nem azért), ott öltözz, ahol én, hogy ugyanúgy kezeljelek, hogy szépségedet mint női szépséget csodáljuk, hogy a nőgyógyász vizsgáljon meg, sőt, hogy szülj. Sajnos, ez nem megy. Amúgy minden jót kívánok, de a tranzíció általában nem old meg semmit.

(az egyetlen transz férfi a példáim közül, a poszt a transz nőket illeti, és az ő megnyilvánulásaikat tartom visszásnak)

Csak a véleményem, saját gondolataim, olvasásom eredménye ez a két poszt, motivációm az igazsgérzet. Nincsen semmilyen mögöttes szándék, megbízó, fidesz. nem ez lesz a konfliktus: engem már az edzéseim és a ketogén miatt kiutáltak.

120 thoughts on “mit jelent nőnek lenni? 2.

 1. Lelkes Villő épp kiáll, hogy ő KÖZTES. Rám célozgat. (Facebook, olvasónktól)
  :DDDDDD
  Menő identitás? Támadják, hősies póz beleállni? Én is, én is!
  Buta liba vagy, Villő, aki feltűnést akar kelteni. Az ilyenek meg a Berencsi Eszter ássátok meg a sírját az egész ügynek, az tuti. Az az üres életetek, az a szánalmas hivalkodás mindig, mindenről. nem edzetek, de mutogatjátok. Nem tudtok igazán a témáról, de írtok róla. Nem néztek ki jól, de százasával lövitek az outfitszelfiket. Kormányzati alkalmazottként csöcsben, úszódresszben…

  Kedvelés

  • “A vámpírkastély negyedik törvénye: esszencializálj! Noha a vámpírkastélyok tagjai azt állítják magukról, hogy a genderfluiditás, a pluralitás és a sokféleség oldalán állnak – részben azért, hogy elfedjék saját, mindig is gazdag és privilegizált vagy polgári-asszimilációs hátterüket –, az ellenséget mindig esszencializálni kell. Mivel a vámpírkastélyokat mozgató vágyak jórészt egy pap vágyai arra, hogy kiátkozzon és elítéljen, szükség van a Jó és a Rossz közötti különbségtételre, melyek közül az utóbbi az esszenciális jellegű. Ismerd fel a stratégiát! X tett egy megjegyzést / viselkedett valahogy; ezek a megjegyzések / viselkedésmódok transzfóbnak, szexistának stb. tekinthetők. Ez eddig oké. A következő lépés üt igazán. X maga transzfób / szexista stb. A teljes identitásukat az egyetlen helytelen megjegyzés vagy viselkedési botlás határozza meg. Mikor a vámpírkastély összehívja a boszorkányüldözést, az áldozatot – aki jellemzően munkásosztálybeli háttérrel rendelkező személy, aki nem iskolázott a burzsoázia passzív-agresszív etikettjében – megbízhatóan bele tudják hajszolni, hogy elveszítse a türelmét, és ez csak tovább erősíti pária pozícióját a lincselés legújabb áldozataként.”

   Mark Fisher

   Kedvelik 1 személy

  • Egyrészt: belső megélés, identitás, tegyük fel, hogy nem kamu. Kit érdekel, kire tartozik ez, mit követel magának (és kitől? vagy csak meg kell hatódni, hogy “ebben a végletesen bináris nemű világban milyen rossz nekik?), miért kell ezt kiírni a facebookra?
   De pont az áldozatiaskodó kihirdetéstől kamu. Én attól vagyok ideges, hogy aki úgy érzi, el van nyomva (pontosabban: ezt állítja magáról), azzal kapcsolatban soha semmilyen kérdést, kételyt nem szabad feltenni, ő jó ember, csak ő tudhatja, ismerjem meg, beszélgessek vele, írja pipiribizli itt (nem tudom, feltűnt-e, hogy ismerem őket, voltak itt kommentelők is, hosszú interjú is volt, de nem tudnak már behúzni).
   Mire kötelez ez másokat, hogy te kijelented különlegeskedve, hogy más vagy és szenvedsz?
   A blöff-identitásról jut eszembe a kissé leegyszerűsített Porgy és BVess sztoiri, amikor bebuktak a szerződéssel, akkor “jó, akkor mindannyian feketék vagyunk”… ahha!
   Érdekes, hogy most és nyugaton lettek ilyen sokan és láthatóak, celebek, amikor és ahol nőnek sokkal szarabb (volt) lenni, tehát kevesebb a nejlonharisnya, műköröm és több a fizetetlen fizikai munka, alapérzelmezett a nemi erőszak és a rosszabb életminőség, akkor nem volt ez téma.
   A növekedésről pl. itt:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5227946/
   “We used data from national surveys to estimate the population size of transgender people in the United States. Estimates of the number of transgender adults significantly increased over the past decade, with a current best estimate of 390 per 100 000 adults. That is about 1 in every 250 adults, or almost 1 million Americans. These numbers may be more typical of younger adults than of the entire US population. We expect that future surveys will find higher numbers of transgender people and recommend that standardized questions be used, which will allow a more accurate population size estimate.”
   Tudjuk, régen nem jöttek rá, most már bátrabbak, coming outolnak stb. Nem túl meggyúőző, teljesen világos a terjedés és a médiahatás, kamaszok életpótléka lett. Negyven fölött alapidentitásokkal szórakozni figyeleméhesen, kínos.

   Kedvelés

 2. “Mindenkinek joga van eldönteni, hogy férfi vagy nő akar lenni, ha már a fogantatás pillanatában nem volt beleszólása! Most lehet álkereszténykedni!”
  “…én hetero vagyok de az átoperált lányokban több a tisztelet.”

  Ágoston László kommentelői, EPIC
  …valamint, ugye, a vendégmunkások is kétszer olyan jól dolgoznak! (G.)

  Kedvelés

 3. Ez a második rész egymagában összefoglalja az egész problémát, legalábbis a férfiból nővé lenni akaró emberekét, részben pedig a férfivé válni kívánó nőkét is, az általános tanulságokat tekintve. Nagyon-nagyon kicsi lehet azoknak a száma, akik fiziológiailag köztes neműek, erre vannak példák háziállatoknál is. Nem tudom, ez a férfiagy-női agy-elmélet, hogy ki milyen aggyal születik, hogyan állja meg a helyét hivatkozási alapként, mikor a jelen tudásunk az agyról az agykutatók szerint is még mindig igen csekély, ugyanígy a többi élettani kutatás is egyre tovább vezet és az a kutatók tapasztalata minden tudományágban, hogy a tudásunk sosem “kész”. Nem lehet arra hivatkozni, hogy “de 1975-ben volt egy kísérlet, ami bebizonyította”.
  Szóval örülnék, ha a fenti írás nagyobb nyilvánosságot kapna. (Meg is könnyebbültem, hogy nem vagyok transzfób őskonzervatív, ha irtózom az egészséges! test módosításától.)

  Kedvelés

  • Lehet, hogy megállja a helyét. Én tudom a kompetenciám határait, és biztosan nem vitázom se biológusokkal, se elméletalkotókkal (csak kacsaterjesztőkkel, lásd Ágoston Lászlót, de velük nem nehéz).
   Mit állítok én? Nem azt, hogy nincs biológiai alap, nem azt, hogy nem léteznek transzok, nem azt, hogy mind perverz, vagy ne lehetne érdekeiket érvényesíteniük. Én azt mondom, vívják ki maguknak a jogaikat, ne másra testálják a melót.
   És még azt mondom, hogy a jelen hájpnak és a feminizmusra, valamint általában is az egyenlőségi küzdelmekre rátelepedő transz aktivizmusnak, a “jó, akkor én is genderfluid vagyok” nevetséges szereplésvágynak nem sok köze van (valójában: semmi!) a tudományos igazságokhoz, az egyenlőségeszméhez vagy a társadalmi valósághoz, egy mesterséges kreálmány, engem biztosan nem vernek át ezzel, és ez borzalmasan káros, rengeteg példa van rá, hogy a transzok maguknak vagy a transzbőrbe bújt szexuális ragadozók másoknak okoztak durva károkat az új törvényeket bevezető, hájptól sújtott államokban.

   És ne feledjük (nem felejtjük): tavaly ilyenkor nagyon átéreztük Vay Blanka történetét, publikáltam a is három hosszú posztban. Én ezt tartom, akkor is kritikus voltam a vonatos erőszakolós interjúkezdettel, és már előte írtam, hogy EZ NEMN AZ ÉN ÜGYEM, de fontos állomás volt, és nem fogom soha személyében bántani, támadni. Szóval nem érzem ezt meghasonlásnak. Ami változás van, hogy azóta láttam azt a netes lincselést, amelyet a Genderfészek rendezett két (több…) transzkritikus feminista ellen, és ez nagyon megrendített (illetve segített abban, hogy utánanézzek az ellentét lényegének és érveknek).

   Kedvelés

  • “Soha nem felejtem el azt az estét, amikor két barátomnak próbáltuk elmagyarázni a cisz férfi fogalmát – egyikük történész, másikuk egy meleg színész volt. Semmit nem értettek, a végén már csak nevetni tudtak a helyzeten és önmagukon.

   Közös ügyeink tömege csúszott félre azzal, hogy a progresszió meghatározó képviselői több időt töltöttek definíciós kérdésekkel, a nyelvhasználat korrektségének megvitatásával, mint magával a problémával.” Hm.

   Kedvelés

  • “számos esetben tapasztaltam szexizmust, homofóbiát vagy totális érzéketlenséget a genderfogalmak iránt, saját magam iránt. Mégis fontosabbnak tartom, hogy megértsem a másikat, illetve megértessem magamat, mintsem, hogy a nyelv menedékébe bújva felvegyem a sértett, kirekesztett pozíciót.”

   Kedvelés

 4. BE arra nem gondol, hogy az újszülött, akit “annyira szeret!!” is károsodhat/meghalhat a szülésben? Vagy egészségesen születik, de az anyja belehal/komoly szövődménye lesz, és ez a gyereket elkíséri egész életében? Milyen értékrend ez? Akkor már inkább fogadna örökbe valakit, ha gondoskodhatnékja van.

  Kedvelik 1 személy

 5. Azért hozzájuk képest Terry Black milyen konszolidált egy figura volt… Ő nem akart sem szülni, úgy emlékszem, operálva sem volt. Női ruhákat hordott, gyereket nevelt. Sose gondoltam volna, hogy szimpatikus lesz valaha, de most kezd.
  Azért az a döbbenet, hogy már elég sok olyan esetről lehet olvasni, hogy valaki visszacsinálja. Pl a férfi, aki még szült is, aztán elvált, újra férfiként él. Vagy aki nagyon fiatalon fekszik kés alá, azt nem is értem, hogy lehet bizonyos életkor alatt ezt engedni.
  Nekem elég konzervatív nézeteim vannak erről, és biztos vagyok benne, hogy semmilyen lelki problémát nem old meg a nemváltás, hanem egyre többet generál. Jellegtelen, csúnyácska férfiak tudják így magukra vonni a figyelmet, de ettől nem lesznek jól.
  Szerintem a teremtés elleni bűn a nemváltás, és ez is egy vélemény a sok közül, ami nekem van, de mivel ennyire látványosan nem hoz boldogságot senkinek, meg is erősít engem ebben a hitben.

  Kedvelés

  • “Jellegtelen, csúnyácska férfiak tudják így magukra vonni a figyelmet” 13 éves lányom szerint felvesznek egy brutál szexinek szánt öltözéket, és azt hiszik, így nők, ez a nőség, és hogy könnyebb nőnek lenni.
   Mondják a tizenéves gyerekeim, hogy nagyon erős a korosztályuknak szánt transz propaganda, létezik az, hogy valós teljesítmény híján ezzel szereznek pl. követőket fiatalok, hogy ők transzneműek.

   Kedvelés

   • Én már egy jó tíz évvel idősebb vagyok a gyerekeidnél, középiskolás koromban még nem is hallottam olyasmiről, hogy transz meg genderfluid, és mi minden még. Legalábbis iskolai környezetben meg korai szociális médiákon.
    Találkoztam transz férfival kiskoromban, és megkérdeztem anyámat, miért hívatja egy nő magát Pistinek. És elmagyarázta nekem, hogy a ő lelke testett tévesztett, ezért szeretne így élni, és hogy ilyen sajnos van, és ez szomorú, de Pistinek soha ne hozzam ezt fel. Szerintem elég korrekt kezelése volt a helyzetnek.
    Engem az ilyen nyilvános WC/uszoda helyzetekben sem feltétlenül az zavar, hogy a nemlétező gyerekem észreveszi, hogy feszül a bikinialsó. Inkább az, hogy nem mondhatom azt, amit anyám mondott nekem lényegében, hanem azt várják el, azt mondjam, hogy az egy “pénisszel született nő”. Ami abszurd, és simán hazugság.
    Egyetemista éveimben viszont már bekúszott a látóterembe, főleg hogy egy olyan férfival jártam, akinek erős társadalmi érzékenysége volt eziránt. Tettem fel “helytelen” kérdéseket, mint pl. hogy ő honnan tudja, hogy ő férfi, és hogy tudja bárki egyáltalán csak belső érzésből, aztán hamar megtanultam, hogy felesleges kérdezni. Sikerült annyit olvasnom a témáról tumlbr fénykorában, hogy már én se voltam biztos benne, hogy nő vagyok, mert mikor ennyire zavarosak a definíciók, és minden érzéseken meg preferált szerepeken múlik (“én se akarok nőként szívni”), nehéz biztos kapaszkodót lelni. Szerencsére sosem gondolkodtam el komolyan a nemváltáson azért.
    És akkoriban ez még csak tumblr volt meg egyes youtuberek, akik szexuális felvilágosítással foglalkoztak, ma meg már bárhol belefutsz hasonló cikkekbe. Konkrét példaként felhozom Laci Green-t, aki még 6-7 éve a Youtube-on a sex-ed/sex positivity üdvöskéje volt, sok tinédzsernek tanította meg az iskola és szülők helyett is, hogy kell kimosni a lábuk közét. Nagyon ügyelt a helyes nyelvhasználatra (“people with vaginas, people with penises”), és belement minden akkor még tényleg újszerűnek számító kink meg transz témakörbe. Aztán megvádolták azzal, hogy elárulta az ügyét, mikor évek múlva megváltozott a genderhez való hozzáállása, és megkérdőjelezte a tanaikat, miután maga is dolgozott klinikákban tanácsadással. Onnantól ki lett utálva és megvádolták azzal, hogy a redpilles, nőgyűlölő oldalon áll. Sikeresen el is kergették az online felületekről jó időre, mint azt ma sok más nővel is megteszik, aki “helytelen” dolgokat mond.
    Sok mindent összehordtam itt, pedig eredetileg csak a jellegtelen férfiak parádézásához akartam hozzászólni, ami nagyon találó. Olyan kopaszodó homlokú, rúzsozott, középkorú palikat búgnak körbe engedelmesen, akiktől egyébként borzadnának, ha nem lenne jelezve, hogy “transz nő, TAPSOLNI”. Annyira átlátszó az egész, és mégis fél szólni bárki. És ezért örülök, hogy itt nem féltek nevén nevezni a dolgot.

    Kedvelés

   • De jókat hozol, nem tudtam Laci Greenről. Utánanézek, köszi!
    “Engem az ilyen nyilvános WC/uszoda helyzetekben sem feltétlenül az zavar, hogy a nemlétező gyerekem észreveszi, hogy feszül a bikinialsó.” Engem sem ez. Hanem ez a rémült igazodás, hogy ami a szemünket kiböki, azt sem szabad kimondani :”ezek full perverzek és önsajnáltató műsorral üvöltözik tele a médiát”, hogy VALÓBAN perverzként, nem jóságos transzként megy a női öltözőbe (fasszal, de ez is mindegy, mert megműtve is molesztálhat), vagy épp rajtakapni és felnyomni mindenkit, aki nem hajbókol az ő nagy érzékenységének (lásd az elferdített véradós sztorit, vagy a “2000-szer erőszakolták meg a börtönben” kacsát*), meg hogy az egész nyelvet, a valóságot ahhoz kell igazítani, hogy nekik mi hogy esik, mert kinyírnak – itt nem, Amerikában már simán. Hogy nem szabad kimondani, ha valaki buta (mert az elitist), nem vitte semmire (az classist) vagy szétszedte magát és most elhízottan gyűlölködik valaki ellen, akinek az a bűne, hogy edz (ez ableist). Mintha ezek igazi identitásokon alapulnának. Pedig három van, ami igazi: class, race, sex. És az egész alidentitásos önszenttéavatós elnyomottsági vetélkedés, jaj, de unalmas.

    * na és AKKOR betelt a pohár, mondta erre G.

    Kedvelés

   • Én akkor nevettem jót, amikor a fiam 15 éves sportoló haverja egy vidám napon közölte a fiammal, hogy ő pánszexuális. Én csak annyit kérdeztem, hogy tudja-e a gyermek, hogy ez pontosan mit jelent. A gyereknek (de az enyémnek sem) fogalma sem volt, mi is az. Csak most olyan divatos és a csapból is ez folyik kb. Azt gondolta ez a menő. Itt (Németorsz.) kb. minden tinédzser vmi különleges szexuális irányultsággal rendelkezik. A biszexualitás a minimum mifelénk.

    Kedvelés

   • Országfüggetlen,mi Mo.-n élünk. Fiataloknak szánt angol nyelvű weboldalak, amiket hirdetnek pl. környezetvédő, állatvédő, videoszerkesztő-oktató, zenei vagy sminkoldalként. Valahogy mindegyiken ott a transzpropaganda.

    Kedvelés

 6. Napok óta gondolkodom a kérdésen szabad perceimben, mert a mélyen liberális (vagy annak hitt) alapállásom és a nőségem konfliktusba került.
  Elsőre azt gondoltam, hogy végülis miért ne legyen bárkinek-bármilyen neve és – ha nem a TB számlájára megy -, akkor felnőttként úgy operáltassa (tetoválhassa, sminkelhesse) magát, ahogy tetszik. Ez engem nem zavar, gondoltam elsőre. Csak úgy néz ki, hogy ez kevésbé egyszerű, mint távolról gondoltam.
  Mert, de, nagyon zavar, ha olyan jogokat követel bárki, amik nem járnak. Nem emberi alapjog a véradás. Nem emberi alapjog a szülés. Az elsőnél lehetséges, a másodiknál komoly kockázata van más életek veszélyeztetésének az adott esetekben. (Egyébként a szerelemhez és a szexhez való hozzáférés sem alapjog, hanem valami más.)
  Komolyan zavar a társadalmi- és az identitás gender összekeverése. Itt ütközik a nőségem és a liberális alapállás legerősebben.

  És nem, nem gondolom, hogy marginális és könnyen megoldódó lenne a “wc probléma”. Vay Márton – az adott cikkben ezen a néven https://kettosmerce.blog.hu/2016/05/22/a_gendersemleges_mosdok_pokla_miert_nem_mindegy_hogy_ki_hova_pisil – koedukált wc ötlete pedig arra utal, hogy fogalma sincs, vagy 2016-ban nem volt a nőség számos oldaláról. (Személy szerint a női-, férfi-, harmadik wc-t elfogadhatóbbnak tartanám, de csak ha már minden ennél égetőbb társadalmi gondot megoldottunk.)

  Az általam olvasott “vallomásokban” az világosan kiderült, hogy a transzok kikkel nem akarják megosztani a helyzetüket – postás, bankos, … -, arról nincs szó, hogy szerintük kikkel szemben etikátlan, ha nem őszinték.

  Kedvelés

  • Igen, pontosan. És sokan vagyunk ám, akik tájékozott liberalizmus felől jövünk, abból eszméltünk, hogy ezt csak Antoni Rita erőltette ránk, és nagyon nem oké, az egész elnyomottság-beszédmód, áldozatiaskodás és fóbozás. És szerintem erre van a tovább, azért vqn újságíróagyam, hogy ezeknek utánamenjek, megírjam. És engem neveznek tudatlannak meg gyűlölködőnek tök felszínes emberejk, akik divatból transzpártiak.
   Amivel még érvelnek: “van egy ismerősöm/rokonom”. Tényleg nem értem, ez mire érv. Az érintetség nem érv, elfogulttá tesz! Értem, hogy nehéz neki, de nem értem, mit kéne nekem tennem, mit vár el tőlem, ha ez a jelen harsogó vircsaft ennyire ellentétes az érdekeimmel. Ez simán az “ugye jó ember vagy? tegyél a kedvemre, használlak!” zsarolás.
   Egy törpe kisebbség kedvéért, aki meg tudja a pisilését oldani, ha akarja (szemben a mozgássérülttel) kötelezzük a vendéglátóhelyeket, uszodákat, intézményeket harmadik vécé elhelyezésére, kigazdálkodására, törvénnyel? Vagy bízzuk rájuk? (Tessék érdeket érvényesíteni, lobbizni (büszkén kitűzheti a hely a Transzbarát hely logót pl.).
   Én mindig leírom ennek kapcsán, hogy a vécében nők a testüregeikbe nyúlnak, a méhszáj nyitva van, női kelyhet öblítenek, harisnyát cserélnek, sminkelnek, van, akinek ez szemérmes műhelytitok, nem való oda más nemű.
   És amit még érzékelek most: hogy egy csomóan hallgatnak abben az ügyben, mert idegenkednek, vagy van ez a látszat-transzpártiság: persze, elfogadom őket, velük bánkódom, de semmire nem kötelezi, semmit nem vállal ezzel, de kitűzheti ő is, hogy uptodate jóember. Ez a kötelező liberális szólam.
   A többség hallgat. Az aktivista harag így arra hull, aki kimondja a többség érdekét, az érveket, ami több ponton ellentétes ezeknek az ideológiával átitatott embereknek az érdekeivel.

   Kedvelik 1 személy

  • “Nem emberi alapjog a véradás. Nem emberi alapjog a szülés. Az elsőnél lehetséges, a másodiknál komoly kockázata van más életek veszélyeztetésének az adott esetekben.”

   v.ö.

   “2018 októberében volt a nemát­alakító műtétem Belgrádban, azóta hormonkészítményt is kapok, de ez tavaly júniusban, mikor legutóbb vért adtam, még senkit sem zavart. Az általam szedett hormonkészítmények egyébként nem szerepelnek azon a gyógyszerlistában, amelyben a vér­adásból kizáró készítmények vannak felsorolva. Nem jártam külföldön és nem érintkeztem koronavírusos beteggel sem”
   és
   “2019-ben büntetőjogi felelősségem tudatában írásba kellett adnom, hogy nem volt korábban férfival szexuális kapcsolatom, de idén már ez is kevés volt.”

   Ha az általa szedett gyógyszerekről van szó (feltételezve, hogy az utóbbi néhány évben jöttek rá, hogy ezek a gyógyszerek veszélyesek arra, aki a vért kapja), akkor miért nem erre hivatkoztak? Nehéz ebben nem valamiféle előítéletet látni, hogy a transzneműek fűvel-fával kefélnek.

   Kedvelés

   • Azért zárták ki, mert megszólalt. És a hangján lehet hallani.
    Eleve azért ment, hogy kizárják, vadássza az ilyen eseteket, ez egyórányi olvasás, keresés után derült ki nekem. Az egész beszédmód súlyosan magamutogató, giccses, hisztis, önös, hiú és öncélú.
    Aztán ezzel az ügyesen begyűtött sérelemmel körbehaknizta a liberális médiát, és hisztis insta-videót tett ki. Már a vérem is hitván?
    Teljes joga és szakmai felelőssége is van a vérellátónak, hogy kialakítsa a kizáró okok listáját, és változtasson is, ha a viéág változik, hiszen korábban gyakorlatilag nem mentek transzneműek vért adni, alig voltak páran, ez teljesen új dolog. Nem vagyok meggyőződve, hogy a teljes igazság elhangzott és annak forrása pont Berencsi Eszter. Egyébként mivel a véradás nem jog vagy szolgáltatás, hanem eü tevékenység (de nem ellátás), nem kötelesek semmire hivatkozni az elutasításkor. Aki ezen kiakad, az magának kereste a sérelmet. Demagógia, hogy “vérhiány van”.

    Kedvelés

   • “Egy új szabályozás miatt ugyanis hiába egészségesek, nem adhatnak vért azok a transzneműek, akik nemi átalakító műtéten estek át. ”
    “A vele történtekről videót is készített, melyben felteszi a kérdést: „Ha egy véradás megment három életet, akkor ez most megölt hármat?”” Nem, Eszter, nem. Élnek mind! :DDDDDDD
    “A transzszexuális emberek nagy része nem vágyik figyelemre, a közgondolkodással ellentétben nem fel­tűnősködni szeretnének, pusztán csak önazonosan akarnak élni.” Kivétel Eszter. Meg azért még jó páran, aktivistaság örve alatt vahizás megy, “de szép vagyok”.
    Ez a nő jogot végzett, képes értelmesen beszélni témákról, de ha önmagáról és a nőségéről van szó, úgy ír, mint egy 13 éves.

    https://nepszava.hu/3074897_akinek-a-vere-sem-kell

    Kedvelés

   • “A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után.”
    Valóban van tájékoztató a kizáró gyógyszerekről, de nem írja azt az OVSz, hogy más gyógyszer szedése esetén valaki nem zárható ki.

    Basszus, ha az orvos azt gondolja, hogy egy hormonokkal telenyomott szervezettől levett vér veszélyes lehet (és nekem elég a lehet), akkor zárjon ki bárkit. Engem is.

    Gondoljunk bele józan ésszel, hogy akarunk-e PICen lévő babának, terhes anyának, … ilyen vért adni.

    Egyébként nyilvánvalóan a botránykeltés lehetett a cél, ami a kisebbségek érdekérvényesítésének, a médiafigyelem felhívásának remek eszköze.

    Kedvelik 2 ember

 7. a napokban láttam Almodovár: A bőr, amelyben élek filmjét. Mélyre érkezett bennem, és már a fillm alatt is hihetetlennek tartottam, ahogy egy jelentéktelen férfiből egy csodaszép nő lesz. A vagina készítését nem is igazán értettem, hogy ilyen van és most, hogy olvasom hát van ilyen mégiscsak ez nem film, nem sci-fi hanem a valóság, de azt azért már senki ne próbálja elhitetni, hogy egy vágott vaginával és mesterséges hüvellyel orgazmusa is lehet az embernek. Ha jól emlékszem Ónodi Adélnál olvastam ilyesmit. Nem térek magamhoz amúgy, mivel eddig ebbe a témába nem mélyedtem bele, de elképeszt mennyi minden történik a tranzíció során és mire képes az orvostudomány. Kérdés persze milyen áron

  Kedvelés

  • “A név – és nemváltoztatásom és nemi megerősítő műtétem után úgy gondoltam, hogy ezt a húsz évemet kitörlöm. Újjászülettem. Nőnek születtem. Ez elég hamar megbukott. Immár nőként férfiakkal megismerkedve hazugságokat kellett kitalálnom a múltamról, hogy ne derüljön ki, hogy transznemű vagyok. Rájöttem, hogy ha nem ismerik meg életemnek ezt a részét, ami által lettem az, aki ma vagyok, sose leszek önmagam egy kapcsolatban.”
   Nagyon érdekes, hogy ezt írja, de nem folytatja (a transz aktivizmus menüpontban sem), hogy milyen továbblépése lehet annak, aki nem aktivista. Pedig állatira érdekelne, hogy hogyan képzelik, mindenféle szempontból.

   Kedvelés

  • Klitoriális orgazmusa lehet, mivel a mesterséges klitoriszt a pénisz idegvégződéssel teli részéből alakítják ki. Hogy vaginális lehet-e… tudtommal máig nem sikerült eldönteni, hogy létezik-e egyáltalán tisztán vaginális orgazmus, úgyhogy az ezzel kapcsolatos tévhitekért vagy önámításokért nem hibáztatnám a transzneműeket.

   Kedvelés

  • Igen, az fikció. De átkötik valahogy a beidegzést, megmentik a makk érzékeny szövetét és a barlangos testek egy részét, persze az orgazmus akkor működik, ha az izgalom erős, és, ha jól értem, itt ugye gyakran egy fétissel kapcsolatos viselkedésről is szó van, a nőiség, a női ruhák, bugyi, testrészek stb. a fétis, ami erős izgalmat vált ki. Agyban is akarni kell az orgazmust, vagyis, ott lenni fejben-lélekben, van olyan nyaktól lefele bénult sérült, aki a fülcimpa simogatásától elmegy. A neuroplaszticitás segíthet.
   Belgrádban Djodjevic doktor Európa legjobbja, nagyon sok pénzért nagyon profi munkát végeznek. De a szövődményekről, árnyoldalakról és a dilátorról senki nem beszél, csak belső transz tanácsadó oldalak.

   Kedvelés

 8. A méhtranszplantációval kapcsolatban azon túl, hogy baromira kíváncsi vagyok, hogy az orvosetikába hogyan fér bele még az is nagy kérdés szerintem, hogy egy miért gondolja azt valaki, hogy a terhesség meg a szülés önmagában, tehát nem az anyaság olyan szuper jó és irigyelendő dolog. És ez szerintem azért fontos kérdés, mert mitha az is a nőkkel kapcsolatos szerepelvárások része lenne, hogy legyünk a felhők között kilenc hónapon keresztül folyamatosan és a szülés alatt és utána is végig. Boldogságos kismama, ugye? És ez azon túl, hogy egy csomószor nincs így és nehéz elviselni ezt az elvárást, még oda is vezet, hogy nem foglalkoznak eleget a terhesgondozás, a szülés körülményeivel, a gyermekággyal, a szülés utáni depresszió lehetőségével, a nők támogatásával ebben az időszakban. Mert hiszen mindegy, hogy mi vesz körül, sugározz a bodogságtól mert “várandós” vagy (szigorúan nem terhes), egészséges gyereked született. (És azt szeretném hangsúlyozni, hogy egy szinten nyilván így van, mindenki szerencsés, aki megválaszhatja, hogy mikor, milyen kapcsolatból szül és jó körülmények között, jól felszerelt kórházban teszi ezt és nem 1453-ban vagy ma Afganisztánban, és egészséges gyereke van, akit el tud tartani, de azért nyilván itthon is lenne még hova fejlődni).

  Kedvelik 1 személy

 9. Rémületes, ahogy Mérő Vera fontoskodik, és az uszuló kommentelőivel ráment arra, hogy kicsináljon egy nőt. Nem a tartalma akaszt ki, ugyanezeket gondolom, ha nem is hangoskodnék, de hogy ő érzékenyít, meg ahogy az egészet élvezik, baromi ijesztő.
  És Gumiszoba aszongya: Én szóltam. :DDDDDDD

  Kedvelés

  • “In October 2018 the UK edition of The Guardian published an editorial on Gender Recognition Act reform supporting a lessening of the barriers to legal gender change but also stating that “Women’s oppression by men has a physical basis, and to deny the relevance of biology when considering sexual inequality is a mistake,” and that, “Women’s concerns about sharing dormitories or changing rooms with ‘male-bodied’ people must be taken seriously.”Journalists from The Guardian’s US edition wrote an editorial repudiating their UK counterpart’s stance, stating that it “promoted transphobic viewpoints” and that its “unsubstantiated argument only serves to dehumanize and stigmatize trans people”.”
   https://en.wikipedia.org/wiki/Feminist_views_on_transgender_topics

   Kedvelés

 10. Épp tegnap néztem az egyik kedvenc sorozatomat (The Good Fight, magyarul a nagyon odaillő Diane védelmében címet kapta, wtf?), erről volt szó a legújabb részben. Aki nem ismerné, ez egy ügyvédes sorozat, jogi ügyekről, a történet lényege az volt, hogy egy fekete lány perelte az amerikai olimpiai bizottságot, mert a kvalifikáció után nem őt, hanem egy transz nőt választottak ki, hogy a 2020-as úszó olimpián képviselje az országot (jobb eredményt úszott, ez tény). A NOB ajánlása szerint ugyanis akkor tekinthető valaki női sportolónak, ha a tesztoszteron szintje 10 nano valami alatt van, a transz sportolóé vmi 9,7 volt, míg a nőké (bármelyik nőé) átlagosan 1,7. A filmbéli tárgyaláson megszólaltattak egy orvosszakértőt, aki kérdésre elmondta, hogy egyelőre nincs jobb tudományos módszer a tesztoszteron szint mérésnél annak megállapítására, hogy valaki biológiailag nő vagy férfi, erre kérdezett vissza az ügyvéd, és mi a helyzet a nemi szervekkel? Az alapján esetleg meg lehetne állapítani – hogy férfi v. női genitáliákkal (és nemcsak a külső nemi szervekre gondoltak) rendelkezik valaki? Érdekes volt nagyon, még az interszex téma is bejött, meg persze a transz aktivizmus. Nekem, mint nagy liberálisnak szintén elszakadt valami itt, hogy a NOB szerint valaki, aki férfi nemi szervekkel rendelkezik, végtagjai sokkal hosszabbak, mint a nőké, a tesztoszteron szintje az ötszöröse a miénknek, nőkkel versenyezhet? És nemcsak azt éreztem, hogy sérül a verseny tisztasága, hanem vmi ilyen ösztönös idegenkedést, nem tudom jól megfogalmazni, de borzasztóan zavart a gondolat, valahol mélyen a nőiségemben.
  Félre ne értsétek, nem bánom, hogy valaki genderileg minek tartja magát, legyen női neve, öltözzön nőként, tőlem még a személyiben is benne lehet, de a biológiai nemtől próbáljuk már valahol elválasztani. Például a sportban, nőgyógyásznál, stb.

  Kedvelik 2 ember

  • Én nagyon féltem, hogy te elítélsz emiatt az álláspontom miatt. Hogy nem nagyon mondhatsz te se mást, mint hogy hajrá, transzok, és mindenki -fób, aki nem ezt mondja, én is így kereteztem magam még egy éve is, és csak annyit írtam, hogy EZ NEM AZ ÉN ÜGYEM. De ezek itt mind érvényes, fontos szempontok, aggályok, a kép a tranzícióról nagyon-nagyon fel van szépítve és szexivé téve, illetve a magyar transz aktivizmusban olyan célok, ügyek és személyek vannak, hogy nem hiszem el, csak agymosás után megy le bármi torkon. Mi több, folyton összevesznek ő is, hatalmas egóturné megy.

   Kedvelés

   • Nem ítéllek el, sőt…mióta először olvastam nálad a témáról pár hete, azóta “nyüszögött” bennem valami, hogy téged idézzelek 😀 Csak nem nagyon értettem, hogy mi, erre pont szembejött ez a film és valahogy elindult bennem valamiféle vélemény formálódás….Én nagyon hiszek az emberi jogokban, az ezzel kapcsolatos jogintézményekben, de ezek társadalmi problémákra, társadalmi különbségekre adnak választ. A biológiát nem tudjuk (és szerintem nem is kéne) megerőszakolni vele.

    Kedvelés

   • De tudod, hogy ezt nem szabad kimondani? Többeket kértem, hoyg inkább ne írják meg, ne saját néven. Rájuk szállnak. Angol nyelvterületen pedig a legenyhébb kétely, kérdésfeltevés vagy kiállás után is boszorkányüldözés ON.

    Kedvelés

   • Hűhh, ez már szerintem igencsak határterület, valóban inkább bioetikai kérdés….A bioetika egyáltalán nem egy egzakt tudomány, inkább csak kérdéseket vet föl, kicsit nekem már át is vezet a spiritualitás területére, mennyire jó az és engedhető, ha a teremtésbe ilyen módon beleavatkozunk? Egyébként úgy tudom, hogy ez a fajta beavatkozás jelenleg a magyar alaptörvény és az eü törvény alapján is tiltott. Emancipatorikailag (huhh szép szó :-D) azt mondanám, annak örülnék, ha először a nők szüléssel, gyermekneveléssel kapcsolatos valós jogi problémái kerülnének terítékre és ezt oldanánk meg. Majd ha ez már megy 100%-osan (valamikor 2500-ra talán sikerül), akkor foglalkozzunk azzal, hogy a pasik is szülhessenek. Egyébként szerintem utóbbi nem fog összejönni. Nem azért tudunk szülni, mert van méhünk meg petefészkünk, azazhogy nemcsak ezért, hanem van egy csomó más rendkívüli összetevője is a dolognak (genetika, sejt-stressz válaszok, lelki rá-rezonálás, akármi), ezekbe emberileg – legalábbis egyelőre – nem tudunk beavatkozni szerintem. Még az öregedést se tudtuk megállítani, nem gyógyítjuk a rákot, tudunk ugyan géntechnológia segítségével télen is paradicsomot enni, ami két hét után is kemény marad, csak éppen semmi íze. És az csak egy paradicsom, nem egy másik emberi lény.

    Kedvelés

   • Kösz a véleményt. Igen, a fontossági sorrend! Utánaolvastam: ritka és szélsőséges követelés, sehol nincs helyeslése, minden országban hatalmas keresztény és vallásos felzúdulás lenne belőle, és az orvostársadalom is elítéli. Nagyon durva szenvedést okozó állatkísérletek, összetettebb fajok egyedeinek felhasználásának sora után lehetne szó embereken (férfiakon) végzett méhtranszplantációról.
    Ugyanakkor nagy pénzekkel kutatják, hogyan lehet a nőket kiiktatni a reprodukcióból, vagy csak petesejtre redukáklni, műméh és transzplantáció. és létezik olyan csoport, aki a terhesség élményét akarja. A legdurvább, hogy a magyarországi mégkövetelő nem valami fogalmatlan instagrammerliba, hanem jogász, és ez felveti, hogy minden okés-e személyiségileg. Nyilván nem lesz ebből semmi, és akkor mondhatja, hogy a gyűlölet meg a kirekesztés miatt nem lehet neki (mondta is, pont a véradásnál).

    Kedvelés

 11. Van még egy-két dolog, amit nem szabadna kimondanom 😀 Pl. hogy a sex work szerintem nem igazán work…bár ezt így sosem mondtam ki ebben a formában és persze, más kontextus, más téma, csak olyanokat mondtam, hogy pl. jobbnak tartom a “sex-work” megközelítést az abolicionistánál, de csak jogi szempontból kezeli jobban a problémát, az alap igazság attól még az, ami (és hozzátettem, hogy nem kívánok és nem is tudok abban állást foglalni, munka-e, vagy nem…).

  Kedvelés

   • Ezt én mindig úgy raktam helyre magamban, hogy okés, a prostitúció rossz (bárki mást mond, hazudik) és segíteni kell az áldozatokat. Az abolicionista azt mondja, megmentelek téged, ha tetszik, ha nem (általában erős jogszabályi korlátokkal, pl. svéd modell), a sex work megközelítés pedig azt, megmentelek, ha te is akarod (v.ö. te is felelős vagy magadért), ha nem akarod, csináld, utóbbi esetben azért (is) dolgozunk, hogy ezt a lehető legnagyobb biztonsággal tehesd meg. Szerintem ugyanis csak azt tudom “megmenteni”, aki azt legalább egy kicsit is akarja…
    Nekem – de lehet, hogy csak nekem! – ez a felállás elválik attól, hogy munka-e a szex vagy nem az (őszintén szerintem erre nem is biztos, hogy létezik egyéntől független, általános válasz)….
    Abban viszont biztos vagyok, hogy a tiltásoknak, büntetőjogi eszközöknek még nem sikerül megoldani a problémát.

    Kedvelés

   • Én 2004-ben NANE képzést végeztem, majd 2005-ben alapítója voltam például Betlen Annával, Forgács Zsuzsával, Morvai Krisztinával és Szil Péterrel a Prostitúció Nélküli Magyarország Mozgalomnak (abolicionista). Mindig a rendszert, s atruktúrát bíráltuk, nem az egyént.

    Kedvelés

 12. Ha nem éltem volna meg életem során többször párkapcsolatban/szexualitásban az elemi női élményt, amikor tényleg valami atavisztikus szólal meg a testből, és még a terhességek, szülések és babás évek, tehát a női test és a heteró vágy elemi és specifikus boldogságát (vagy ha valaha megéltem volna, de negyven fölött sajnos már nem akadna méltó partner, és elfelejtettem volna az élményt, egészen annak tagadásáig), akkor én is tiltakoznék a nemi, kétnemű, biológiai meghatározottság ellen. Én is gyűlölködve írnék a társkeresőn látott férfiakról, és oda nyomulnék, ahol ez a hiány nem fájó, nem kínzó, ahol más se boldog, erős szexualitású, formás testű, és bedőlnék ilyen kilúgozott, hamis dolgoknak, mint queer, fat pride, protest-leszbikusság, identitás, választható identitás, transzok, aszexualitás mint identitás. Pedig gondolkodó ember vagyok.

  Magyar feminizmus, én így szeretlek.

  Kedvelés

 13. Fuldokló agyam szalmaszálnak néz ilyen aktivistákat, mint Csikós Ádám. De sajnos, a butaság és elfogultság özönében sehol semmi.
  Nem rossz emberek, nem is buták, csak így belegabalyodtak az építménybe.

  Mérce-cikk:
  https://merce.hu/2020/05/19/ader-rezidenciaja-elott-tiltakoztak-a-transznemuek-jogainak-tiprasa-ellen/
  “Több László van a parlamentben, mint nő. Vajon a parlamentben ülő Lászlók hogy éreznék magukat, ha Lilla szerepelne az irataikban? Nem értek egyet azzal, hogy mostantól bajszos férfiakat női kórteremben kell ápolni, csak azért, mert születésükkor nőként jegyezték be őket”
  – nyilatkozta Csikós Ádám, a Budapest Pride sajtószóvivője.
  „Áder János úgy is köztársasági elnök lenne, ha férfi létére Janka szerepelne a születési anyakönyvi kivonatában és személyi igazolványában? Azoknak a transznemű embereknek, akik a nemükkel és használt nevükkel nem egyező iratokat kényszerülnek majd használni, teljesen ellehetetlenül az életük” – tette hozzá.

  Ádám! Mitől lett a nőként bejegyzett embereknek bajszuk? Attól, hogy elutasították, hogy ők nők, betesztózták magukat, és megnövesztették a bajszukat. Miért? Mert így döntöttek, tudva, hogy kurva nehéz lesz, és baj lesz majd pl. a kórteremben, iszonyú nehéz lesz az egész élet, de nekik ennyire fontos a bajusz, a cici, a hosszú haj, a szexi ruha, kinek mi. Kire haragszotok ti? Tudom, tudom, öngyilkosok lesztek, ha nem lehet pont az és úgy, amit ti akartok. Ez egy csomó embernek (még nekem is, pedig fiatalabb és városi vagyok) megbotránkoztató és bizalomromboló ez. Aki transz, az vállalja, hogy ő transz, ne játssza, hogy cisz. Mivel a bináris nemiség kultúrájában élünk, viccesnek hat majd. Például a hangja. Vagy nőn az állborosta. És ennyi. Berencsi Eszter a világ pénzéért szedette ki lézerrel. Meg punci Belgrádból. Smink, köröm. Közben százezres munkanélküliség, elúszó házak, tervek.
  Kinek mi az értékrendje.

  Áder János pedig férfinak született, férfiként él, Jánosnak nevezték el a szülei. Mitől lenne ő Janka? Nem, úgy nem lenne elnök, ha Janka lenne és így nézne ki. Baromi ritka, hogy egy transzneműt valóban elfogadjanak, mert ez nagyon fura, régebben, mondjuk Áder generációjában simán csak perverz imitátornak gondolák őket. De ez a múlt. Nagyobb baj, hogy a transzneműeknek idejük, energiájuk sincs karrierépítésre: nagyon sok bajjal küzdenek, énkeresés, lelki instabilitás, szexuális nehézségek, műtétek, testi jellemzők összeegyeztethetetlensége, konfliktusok családdal, barátokkal, fórumozás, szar meló.
  A többi László sem Lilla, Lászlónak nevezték el őket, mert férfiak, és azok is maradtak. Nem akar a nemével semmit, nem kér ehhez a közösségtől, államigazgatástól semmit, ha van valami extra, azt egyedül intézi, a magánéletében. Annak nézed, ami, nem kell semmit elmagyarázni, letagadni, átírni. Mit nem értetek ezen?
  Miért kell összehasonlítani azt, aki megbonyolítja az életét, önsajnálatban utazik, követelőzik, majd a reakciók láttán elutasításba ütközik, és ezen drámázik, azzal, aki él, halad, dolgozik, nem variál? Teljesen más a helyzete. Nem igazságos, mint ahogy az egészség vagy a szépség vagy a városi, előnyös helyzet sem az. De miért kell a többieknél követelőzni?

  Kedvelés

 14. Én sokáig úgy gondoltam, tényleg csak a konzervatívok és a keresztények morális pánikja meg a populista és altright propaganda fújja fel ennyire a transzmozgalom szélsőségeit, de a blog meg az utánaolvasás, meg az aktuális fejlemények kezdenek megerősíteni abban, hogy nemcsak a műbalhékkal meg a szélsőségekkel van a gond, hanem valóban az elvi alapokkal és azzal, hogy mi kezd lenni a liberális közmegegyezés a kérdésről. Két apróságon is fennakadtam a mainstream médiában a héten, nem origó-szintű bulvár meg nem is az erre mèg felszínesebben reagáló magyar Facebook-aktivisták, csak sima szórakoztatóipar. Egy (nem túl gagyi, de nem is népnevelő szándékú) Netflix-sorozatban (The Good Girls) pl. abszolút mellékszálként az egyik főszereplő (szervezett bűnözésbe keveredő elvált anyuka) fiúsan öltözködő, ám a zűrös családi viszonyok ellenére kiegyensúlyozottnak bemutatott 12 év körüli lánya közli, hogy ő fiú, mire anyuka keblére öleli, hogy mindig is szeretett volna egy fiút is, majd a következő jelenetben már afelől érdeklődik a munkaadójànál, hogy a biztosítása kiterjed-e a pubertásblokkolókra. Ez persze fikció, de bemutatja az új liberális normát: a jó szülő bemondásra abszolút elfogadja a gyermek”valódi” identitását (meg se kérdezve, mi a gondja azzal, hogy lánynak született), és azonnal pénzért kapható medikalizált “megoldást” biztosít.
  A másik a Facebookon jött szembe, Daniel Ratcliffe kiállása Rowling tweetjei kapcsán. Megnéztem az oldalon propagált kis felvilágosító anyagot, kész döbbenet, hogy a gender fogalmának tárgyalásakor meg se említi, hogy az adott társadalmi közeg határozza meg, mit tartunk férfiasnak vagy nőiesnek, ezek nem velünk született érzetek vagy ideák, hanem történelmileg, gazdasàgilag és kulturálisan meghatàrozott, képlékeny szerepek… Lehet álarcosbált játszani, karneváli hangulatban felrúgni az írott és íratlan szabályokat, megkérdőjelezni a tabukat, de a “személyes” identitás ápolgatását, véresen komolyan verr szerepjátékot mindenek felett respektálandó jognak tekinteni nemcsak röhejes, de káros is. A mindenféle nyelvújított személyes névmások használatán való pörgésről meg Humpty Dumpty jut eszembe, aki szerint egy szó azt jelenti, amit ő akar mondani vele (amíg le nem esik és rapityára nem törik, mert mégiscsak egy tojás). Ratcliffe polkorrekt elhatárolódós semmitmondó nyilatkozata az idióta “how to be an ally” propagandaanyaggal https://www.thetrevorproject.org/2020/06/08/daniel-radcliffe-responds-to-j-k-rowlings-tweets-on-gender-identity/

  Kedvelés

 15. Trans women and cervical cancer screening

  It can be difficult to make cancer screening a priority, especially when there’s not a lot of information out there about cervical cancer risks for trans women. You may also be concerned about things like experiencing transphobia during the screening process. Maybe you feel you have more pressing health concerns. Or maybe you just don’t want to think about cancer screening.

  Still, it’s important to take care of your health by getting the cancer screening you need.

  https://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/reduce-cancer-risk/find-cancer-early/screening-in-lgbtq-communities/trans-women-and-cervical-cancer-screening/?region=on

  Kedvelés

  • Szép képet festenek rólunk, csupa dráma, megfosztottság, elnyomás. Amúgy ja, de sokkal nagyobb, valóban közös ügyekben.

   Basszus, hogy pár ember mit ugál, és milyen sokan mondták tavasszal, hogy eddig szimpatizáltak úgy távolról a transzüggyel (el is hitték, hogy ügy), de ez a médiában sírás, szoba-konyhában ölbe ejtett kézzel ülés, a személyiben levő adat mint rémület, ez az ő megfosztottságuk, ez mennyire taszító.

   Elszorul az ember szíve. Ki szól neki?
   Ivett Ordog, left, says that as someone who is not visibly transgender, she faces “awkward and sometimes dangerous situations” whenever she shows her ID because she has to come out every time.
   (fotóval)

   Páros napokon médiasztárok a transz mivoltukkal, Ivettet vagy hétszer láttam pár hét alatt úgy, hogy nem kerestem direkt rá. Páratlan napokon a passing, a cisszé simulás a fontos, ne tudja meg senki.

   Mondjuk nem látja mindneki. Bécsből hoztunk egy ilyen extrovertált gótikus-fétises bőr- meg fémcucc/ékszer katalógust még télen, harness, choker és minden, rémülten jöttem rá, hogy ez nem sima divatkellék (tök naiv vagyok), de én magyaráztam G-nek, hogy a modell drag queen vagy transz vagy feminin férfi itt… valahogy elhisszük a szoknyát, körömlakkot, sminket, az rcot kevesen nézik meg igazán. Nekem nagy sokk észrevenni, hogy “elvették az attribútumaimat”. Ja, és sokáig hittem, hogy ez a rossz érzés (“ne bohóckodjatok már a nőiességgel) transzfóbia.

   És (szintén a cikkben) Andrássy Laura döbbentett meg, itt nem túlsminkelve, sajtófotón elég máshogy fest, mert ő ilyen mangás-japán gyönyörűségnek tálalja magát az instagramon és a mediumos blogján. Kedvesen, naivan ír, de neki is több óra minden nap a külseje. Érdekes, hogy nem egy biológiai nő ébreszt rá, hogy ja, én is nézhetnék ki dívának a fotóimon… meló és felszerelés kérdése.

   Mindenkinek ajánlom Blaire White videóit, szórakoztató is, ő maga nagyon nőies, de nem volt bottom surgery-je és okosan érvel ellene. Lerántja a leplet a visszásságokról, elvekről és esetekről is beszél, profi dumás, közérthető, és meggyőző atekintetben, hogy mi a határ a diszfória, a valós probléma meg a transzkodás, a visszaélés, a trenddé vált ki-mennyire-nőcis vetélkedő, gyerekek betranszosítása között.

   Kedvelés

 16. a világ áldozatai, megint. transz nő, férfiként sokat edzett, most nem mer, ne legyen túl izmos:
  “Maybe one day I will learn to love my body enough to not give a fuck. And I know I am not alone because many women struggle with this same dilemma. But for me as a trans women it’s particularly acute. Until then, I will continue observing the fitness world from the outside, jealous of women who get to throw themselves into it wholeheartedly. They might get accused of looking manly but no one actually thinks they are men. I don’t have that privilege. My womanhood is called into question every day. And until I learn to overcome this mental block, I will have to avoid lifting weights.”
  View at Medium.com

  és feminista filozófus

  Kedvelés

  • A privilege szó nagyon megütött: én úgy gondolom, előjognak azt nevezzük (akár mikro, akár makro értelemben), ha mások rovására, elnyomásával valósul meg, hatalmaskodással, ha elveszek tőlük valamit, ami nekik is járna. Én nem mások rovására vagyok olyan nő, akinek a nővoltát nem kérdőjelezi meg senki (cisz), nem tudok lemondani erről a privilégiumról sem elvileg, sem a gyakorlatban, és igen gyakran lesz vád ez, hogy a cisz nők elnyomják a transz nőket. Megint férfiak akarnak becsusszanni nők közé, trükkös emberi jogi szöveggel. Annyira hamis ez a beszédmód, az egész önsajnálat. Rachel Anna, azért nem vagy rendben a testeddel (ez a címe a cikknek), mert elkezdted módosítgatni, egy ilyen mozaikos, köztes, kusza állapotban vagy, lényegi férfias-nőies és külsődleges jegyek keverednek, nem azért, mert így születtél, hanem mert úgy döntöttél, elkezded keverni őket. Egy férfi vagy, ez a baj, és folyton lesned kell fotón, életben az apró, diszharmonikus részeket. Nem jár az, hogy te nőnek nézzél ki, mert nem vagy nő. Legfeljebb kiügyeskedhető az illúzió. Nőnek azt nevezzük, akinek nem kell egy csomó szintetikus hormon, plasztikai műtét, smink és illúziókeltés ahhoz, hogy nőnek nézzen ki.
   Olyan jó lenne leszarni, ki mit gondol, valóban olyan testben élni, amilyenben tetszik, de nem elvárni, hogy azt bárki bármilyennek olvassa – ezért sokkal hitelesebb a gendertagadó nonbinary irány, mint az erőlködő nőciskedés, amely körömlakkoktól véli azt, hogy neki női keze van és elégedett az instaképeivel. Mindannyian elégedettek vagyunk (de aztán megszólal, argh! Az megvan, hogy ez a Berencsi Eszter kért népviseletet meg ment a véradóba, ilyen hanggal, hogy ott aztán diszkriminációnak élje meg, hogy észrevették, hogy férfi? Nekem ez csak most esett le, hogy a hangja ennyire nem nőies).

   Kedvelés

  • Ugyanő:
   View at Medium.com

   Dating as a trans person is not always easy. There is rejection, much of it based on our bodies and our identity — things outside our control. There is the threat of violence if a date goes wrong, the preeminent issue of safety. There is the limited pool of people willing to date us, let alone love us and take us home to Thanksgiving to meet the folks. There is the fact that many want to fuck us but not love us.

   Kedvelés

 17. “Younger Millennials—those born around 1990, the same time as Harry Potter’s lead actors Daniel Radcliffe and Emma Watson—feel just as strongly about transgender rights. To many of them, it is the social-justice cause, their generation’s revolutionary idea. They see little difference between the objections of some older left-wing feminists to the idea that individuals alone decide their gender, and those of social conservatives: Both groups are reactionary, trapped in outdated concepts of what it means to be a man or a woman.

  And Millennials dominate the Harry Potter fandom, a community large enough to have spawned hundreds of thousands of pieces of fan fiction. So it is unsurprising that two major fan sites, The Leaky Cauldron and MuggleNet, have distanced themselves from the books’ author, J. K. Rowling, after she argued last month that “woman” should remain a biological category. The two sites announced last week that they will remove her photograph from their sites, stop linking to her website and writing about her other endeavors, and tag Twitter posts that include news about her with the hashtag #JKR, so users can filter out triggering content from their social-media feeds. To preserve their love of Harry Potter, its fans must erase its author.”

  https://www.theatlantic.com/international/archive/2020/07/why-millennial-harry-potter-fans-reject-jk-rowling/613870/

  Kedvelés

 18. Érvelésileg bajnok. De olyan ridegen manipulatív, iszonyat. Trükközik, szavakat csűr, elvár, belekényszerít. Azért nem vagy nő, mert nem vagy nő. Mert nőnek lenni biológiai valóság mindenekelőtt, ráadásul még szocializáció, szerep, viselkedés is, és egész életetekben kétségbeesetten maszkírozzátok magatokat, szeditek a bogyókat és követelőztök. És moralizáltok azok fölött, akik nem kérnek ebből a mesterkélt valóságból.
  View at Medium.com

  Kedvelés

  • “if biology is the predominant criteria, then one’s socialization shouldn’t matter, and vice versa” ???
   Mindnkettő, de a biológiától biztosan nem lehet eltekinteni.
   Ő a nagy hős amúgy, az érvelési példakép. Fűrészpor a fog között…

   Kedvelés

  • Én amúgy nem értem, hogy mit vannak úgy oda érte. Szerintem semmi különösebben jó nincs az érvelésében, ezt már máskor is megállapítottam. Folyamatosan saját tapasztalattal érvel (nincs olyan, hogy férfiprincípium, mert én nem érzékelek magamon ilyet), illetve érv helyett vádaskodik, több helyen ugyanúgy (“nem is a transzok állítják, hogy nem különbözünk, hanem ti állítjátok, hogy nincsenek köztünk hasonlóságok”). Plusz az, mint érv, hogy “de én is nő vagyok, mert megtapasztaltam a szexizmust”, de ezt mint valami élményparkban, hű, de érdekes, és akkor ez kvázi mint valami nagyszerű közös élmény. A biológia mint érv pedig szerinte azért nem jó mert az antifeminista, és azonnal összemossa a biológiai tényeket a tárgyiasítással – na, ezt csak az veszi be, aki soha életében nem hallott még a tárgyiasítás jelenségéről. És persze gyorsan továbblép a következőre, szemünkbe villantott a zseblámpával, és amíg pislogunk, már a következő “érvnél” tart. Szerintem gyenge, csak agresszív – khm, pont, mint aki férfiként szocializálódott.

   Kedvelik 1 személy

   • Mindig bedőlök, őt hősként ünneplik, közben, G. is sorolta, ezek tényleg ordas érvelési hibák. Miért kéne nekem bármit is elhinni, megfontolni? Ő akar dönteni, az én elmémben rendezkedni, kábító zene, csillámport szór, majd “na ugye, be van bizonyítva, erre nem tudsz mit mondani!”, miközben eszedben nem volt se vitázni, se beszélni vele. De már ott tartunk, hogy “köteles vagy nekem hinni, engem támogatni, különben nem vagy jó ember, aláásod a feminizmust”, édes faszom. Takarodjatok a nők közeléből. Csak bitorolni akarjátok azt, ami a nőké. Mert megtetszett, kéne az is.
    Tényleg képzeljetek már el egy transz férfit, aki így érvel, analóg módon, férfiaknak, tiszta röhej. Mivcsoda állítás az is, hogy mindig is léteztek? És akkor mi van? Nemi erőszak és alakoskodás is mindig létezett, meg még ezer dolog. Én nem kérek belőle.
    Senki nem hisz nektek. Ti se toltok semmi mást, semmit nem tesztek a nőkért, relativizáljátok a női tapasztalatot, létet, anatómiát, és odadobnátok a saját elbaszott anatómiájú nőciskedésetekért a nők biztonságát. Milyen érv az, hogy a “cisz”nők is különböznek egymástól, tehát a ti különbözésetek is belefér? A “cisz” nők nők, amúgy meg csak nők vannak. Nincsenek cisznők, már ez is sértő, nem érdekes, melyik kultúrában-korban ki látott előnyt, érdeket abban, hogy nőként akart élni. Tömegesen ez menő meg áldozati turné most lett, hogy van net meg műtéti, gyógyszerezési technika. Én ebből nem kérek, ez kellemetlen, terhes, hamis, és tök pofátlan, hogy rám pakolnátok feladatot, én legyek elfogadó, a következő meg az, hogy akkor ti vonzó nők is vagytok, irány a lányok bugyija, a farkatok punci.

    Kedvelés

 19. “We need children to know they have more options than accepting the box they are placed in or finding their way into the one they weren’t. And we need to back kids up on their expressions of nonconformity without making it conditional upon “transition.” If we really want kids to feel free to be themselves, we should do that, and not offer them only rigid, stereotyped categories or potentially dangerous “transitions” as a solution.” https://www.feministcurrent.com/2020/08/15/dont-teach-your-kids-to-explore-gender-refuse-to-teach-them-gender-at-all/

  Kedvelés

 20. Ez is érdekes, pert indít egy huszonéves lány (ex-transzférfi) az NHS ellen amiatt, hogy nem részesült megfelelő terápiában a szervezet új terápiás előírásai miatt, és ez késztette visszafordíthatatlan műtétre és veszélyes gyógyszeres kezelésre 16 évesen.
  A leírás szerint az eredetileg csak a homoszexualitásból való “kigyógyításra” irányuló konverziós terápiát tiltó szabályt módosították úgy transzszervezetek nyomására, higy az a gender diszfóriára is kiterjedjen, azaz fel se vethesse a terapeuta, hogy ha egy páciens nem azonosul a születési neméhez rendelt társadalmi szereppel vagy heteroszexuális orientációval, attól még nem feltétlenül tartozik “valójában” a másik nemhez, és a testképzavarát se fogja feltétlenül megoldani a tranzíció. Mert az új szabály szerint feltétel nélkül meg kell erősíteni azt, amilyen neműnek vallja magát a páciens, nem szabad kétségbe vonni az identitását, mert az transzfóbia. https://www.crowdjustice.com/case/challenge-innate-gender/
  Egyre inkább azt érzem, hogy a konzervatív politikai oldal többszörösen is jól jár ezzel az egész transzaktivizmussal: túl azon, hogy a liberálisok és baloldaliak egy nem számottevő nagyságrendű szavazatot jelentő kisebbség ügyén “törlik ki” egymást ilyen belharcokban, hogy ki TERF vagy transzfób, a konvenciókat követő, vagy vallási alapon konzervatív szavazók számára nevetségessé téve magukat, ez az egész transzelmélet még meg is erősíti a merev társadalmi szerepekre épülő rendszert: ha nagyon nem tetszik a szerep, válaszd a másikat, ne a szerepet akard társadalmi szinten megváltoztatni (aztán a transzság olyan egész életre való programot ad, hogy másra nem is lesz energiád), de ha nem akarod magad átműtetni és a társadalom trendi, de periferikus szubkultúrájába bezárni, akkor férfiként ne buziskodj, nőként ne keménykedj.

  Kedvelik 1 személy

  • Uhh, a férfi-nő sportteljesítmény kérdése, az tényleg probléma… Mert az, hogy a berlini filmfesztiválon nem lesz külön férfi és női kategória, az jó. De ami sportot illeti, volt egyszer egy Cornelia Ender a DDR színeiben úszott. Az ő története kicsit más, de hogy jogtalan versenyelőnyre tett szert, az nyilvánvaló, különösen annak a fényében, amit később megtudtunk az endékás uszólányokról, szegényekről.

   Kedvelik 1 személy

 21. Woman with a penis

  View at Medium.com

  persze mindez egy self-explorationnal és nudityvel járó, radikális szexpozitív jógaeseményen.
  felvilágosításnak álcázott, érzelmileg zsaroló, hazabeszélő propaganda, önérdek nyomása agresszíven, bűntudatkeltő, kioktató, címkéző
  cseppet sem törődnek azzal, hogy a pénisz traumatikus vagy csak nem vonzó, nem női sokaknak
  sem a biztonságukkal, ha visszaélés van, azok sosem ők voltak, ők ott se voltak
  változzanak meg a “cisz” nők!

  Kedvelés

  • …there is an obvious similarity between a trans woman’s genitals and those of a man, this person’s genitals have received years of female hormones. They respond differently, they carry a different energy. While a man’s penis is an object of great pride, a trans woman’s member is often a source of dysphoria and shame.

   Kedvelés

 22. Megint egy műalhé. Miért is utálják a transzokat és az egész témát? És mindig kell valami, termelni kell a szöveget a semmiről.

  View at Medium.com

  “One man intervened to ask me to step away from the entrance to the fitting room, because his daughter was in there.
  What is it these people imagine will happen? Do they think that, because I’m biologically male, as soon as I enter the fitting rooms, I will suddenly go berserk, pulling open all the curtains and forcing my way into already-occupied cubicles?”

  nem hallott még magamutogatókról, nők elleni erőszakról, leskelődőkről
  úgy bírom ezt az erősködést, követelőzést, az érzésekre való fontoskodó hivatkozást, miközben leszarják a másik fél szempontjait, érzéseit

  Kedvelés

  • “Hi there all those incredibly offended people visiting here from Mumsnet! Welcome! It’s fascinating to see so many nasty comments (on Mumsnet) from so many incredibly bigoted people. It’s also fascinating to see people trying to justify their outrage by pretending I was trying to force my way into a women’s changing room. But the facts are straightforward. There was no attempt to force my way into anywhere. I was simply asking the staff to abide by their own employer’s very clear anti-discrimination policies. What could possibly be wrong with that?”

   Kedvelés

  • In my view, it should not be up to store staff to take any interest in what my gender is. That’s my business. I shouldn’t be quizzed about it. And I shouldn’t be discriminated against on the basis of what staff assume my gender to be. I should simply be treated, with respect, as a customer.
   Primark’s head office appears to agree with me. They do have a very enlightened attitude. Primark has a very clear anti-discrimination policy, designed to prevent discrimination against trans women — and against dads, for example. But it seems some members of their staff are far too bigoted and prejudiced to be willing to actually implement that policy.

   Kedvelés

   • Milyen ravaszul normalizálná a besurranást. amúgy februárban, amikor még csoportosan edzettünk, volt egy vicces pillanat, bementem a női öltözőbe vízért, üres volt amúgy. Berongyolt sporttáskával egy szakállas embertársam, leül, veszi le a cipőjét. Én meg állok ott, mondom magamban, nem akarom megbántani az ÉRZÉSEIT, ha esetleg NŐNEK ÉRZI MAGÁT. Amúgy kapcsolt, zavarba jött, kiment, semmi rosszat nem akart, de azért érdekes, mert ez a távolabbi öltöző a bejárattól.

    Kedvelés

   • Jogok kierőszakolása, kritika betiltása, majd jogokra hivatkozás: de hát ott a paragrafus, asszonyom, forduljon csak felém azzal a helyes kis puncikájával! Aki felveti, hogy ez nem oké, még a jogalkotás előtt, azt kirekesztik, mert transzfób

    Kedvelés

 23. “2, 6, 71 vagy hányféle identitás lehet?

  …a kérdést úgy lehet produktívan vizsgálni, hogy Nancy Fraser érvelést alkalmazzuk, aki elutasítja, hogy egyenlőségjelet tegyünk identitáspolitika és elismerési politika közé. Főleg, mert a most folyó angolszász viták ebben a kérdésben importálódnak Magyarországra is, ezt mutatja ez a kérdés is. Pedig más kérdéseket kellene megfogalmazni más fogalmakkal, hogy változtatni tudjunk a vélt és valós szembenállásokon és félelmeken. Nancy Fraser négy fő érvet használ, hogy az identitáspolitika helyett elismerési politikát használjunk.

  Egyrészt mert az identitáspolitika a csoport különálló jellegzetességének megerősítésére korlátozza az elismerési kérdést, ezzel a szeparatizmust erősítve – tehát hogy például a melegek fő ügye a meleg identitásuk elismertetésével kapcsolatos politika volna és semmi más társadalmi kérdés nem érdekelné őket. Másrészt az identitáspolitika nehezen megragadhatóvá teszi azt, hogy emberek egyszerre több csoportnak tagjai, sőt, identitásuk sokkal bonyolultabb annál, mint ami ezekkel a csoportidentitásokkal leírható volna – vagyis rajtuk az se segít, ha ezeket formálisan összeadják, amit tévesen Magyarországon metszetszemléletnek neveznek, ami nem más, mint az összeadott interszekcionalitás. Harmadrészt az identitáspolitika láthatatlanná teszi az el nem ismert csoportokkal – nők, melegek, feketék – szembeni igazságtalanságok elosztási igazságtalanságokból fakadó strukturális okait. Negyedszer: homogenizálja a csoportokat és elfedi az azokon belüli hatalmi küzdelmeket – például vita van arról, hogy a meleg férfiak jobb gazdasági helyzetéből adódóan a gyerekhez való jogát jogként fogalmazzák meg, melyet béranyaság a nőket kizsákmányoló rendszerével akarnak biztosítani.”

  https://mandiner.hu/cikk/20180910_peto_andrea_interju

  Kedvelés

  • Ez tényleg nagyon jó. Utálnám, ha ide jutnánk, utálnám, ha nálunk is ki kellene mondani, hogy nem lehet elhallgattatni azt, aki bizonyos aktivistákat megsért (akik mögött nálunk még csak tömegek sincsenek). Deny reality – igen, ez a kulcsa mindennek.

   Kedvelés

 24. Kicsit megnéztem ezt az accountot, nem paródiának tűnik.

  Kedvelés

 25. “This study provides insights into the reproductive aspirations of transgender women and reports on their multifaceted motivation to undergo uterus transplant. The survey responses suggest that transgender women would choose to have female physiologic experiences, such as menstruation and gestation, as well as potentially having a physiologically functioning transplanted vagina. If proven feasible and safe in this setting, uterus transplant may facilitate the achievement of reproductive aspirations, improve quality of life, and further alleviate dysphoric symptoms in transgender women.”
  “This report on the desire and willingness of transgender women to undergo uterus transplant may support the need for further animal and cadaveric model research, which is necessary to assess the feasibility of performing this procedure in transgender women.”
  https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2775302

  Kedvelés

 26. Lisztes láb az ajtórésben: a könnyű sportsikerekre vágyó férfiak mármost azzal állnak elő hogy Serena és Venus Williams is transzneműek! (nem) hátha így be tudják sunnyogni a kétajtós szekrényeket a nők mezőnyébe

  lehet ezzel erőszakoskodni, ki is tudjátok csikarni talán a jogrendszerből, szabályozásokból, de mindenki gyűlölni és megvetni fog titeket, és aztán lesz sok tragédia, mert ezek a hangoskodók freakek és sérülékeny, eltévedt kamasz freakeknek adnak ötleteket

  Kedvelés

  • Követő értelmezi a videót:
   “szerintem csúnyán előíró a női testtel kapcsolatban
   az anatómia megalapozottságát (hol kell lenni egy izmos testen a minek…) egyáltalán nem tudom megítélni ) – elhiszem. hogy csúsztat (már csak az előző pont miatt is);
   de akkor is arról szól, hogy a W-testvérek fiúnak születtek genetikailag,
   csak -legfőképpen anyagi sikerért – az apjuk nőként pozicionálta őket, és ezt ők azóta is tartják és kihasználják az előnyeit,
   és hogy az efféle magatartás nem fair a sportolónőkkel szemben akkor sem, ha jogilag megengedett”

   én azért prezentáltam így, mert transz csoportból való, ahol diadalmasan önigazolnak vele (mert nem nézték végig)

   Kedvelés

 27. Persze ezt “terfesen” osztják meg, van hergelés, de döbbenet:
  https://www.womenarehuman.com/male-transgender-youth-arrested-for-raping-4-year-old-girl-distributing-videos-photos-of-the-act-jakob-dakota-nieves/

  ez egy ilyen generáció, ilyen esetekkel és technológiával.
  Amiért döbbenet még: a kommentelők elkezdték, hogy jó, hogy ezt tette, szörnyű, de azért nem kéne misgenderelni és le Mr-ezni a cikkbeli megnevezésben!

  Kedvelés

 28. Az elméletet én akkor kívülről tudtam, amikor ezek bölcsibe jártak: rossz testbe születtek, nem értik meg őket, el kell fogadni, diszfória, szenvednek, korrigálni kell, nem az állapotuk a baj, hanem a világ, amely nem fogadja el őket, micsoda gyűlölet – behúztak a női empátiámmal, még szégyelltem is magam, hogy privilegizált vagyok, segítsünk rajtuk!
  Mindent meghallgattam, nem ítéltem.
  Akit megismertem (ők neten létezők, de élőben is), harsány, figyelemkereső, erőszakos, felszínes, önző volt, nemegyszer perverz vagy full kudarcos, keserű vádaskodó, és csak még elviselhetetlenebbé, életidegenebbé tette őket a sok gyógyszermellékhatás meg az aktivizmus.
  Gyűlölik, ha valaki jól van, ha megtalálja a helyét ebben a világban.

  Kedvelés

 29. Visszajelzés: érintettséggel érvelni?… | csak az olvassa. én szóltam

 30. Visszajelzés: mit jelent nőnek lenni? 1. | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.