a testem nem dekoráció

Támogató Július 5.

És ez nem valami változás. Sosem volt az.

Értem én, hogy az ízlések különbözőek.

Én csak azt nem értem, miért veszed elő az ízlésed. Miért gondolod, hogy te ülsz abban a székben, ahonnan a nézés jön, és én vagyok, aki a nézés tárgya? Miért nem fordítva van ez?

Fordítva nincs ez. Nekem eszembe se jut rád így nézni. Nincs pofám hozzá, lelketlennek tartom. Nevetséges dölyf az ember nélkül nézni a testet és ítélkezni.

Mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne magas elvárásom az iránt, aki edzőként, influencerként, életmód-tanácsadóként lép fel a virtuális térben, de most nem róluk van szó. Hanem az emberi kapcsolataimról.

Túl izmos, nem nőies, ijesztő, ezt mondod. Most leírom neked, ez miért emberi igénytelenség – függetlenül attól, hogy hogy néz ki a testem, vagy épp a tied.

A testem az enyém.

Én jól vagyok, boldog vagyok ebben a testben. Erős, energikus és egészséges vagyok. És EZÉRT gondolom, hogy ez a testi állapot jó állapot, és szép is. Nekem ezt jelenti a szépség.

Érted?

Én nem azt mondom, hogy minden test szép, hanem újradefiniáltam a magam számára a szépséget, mert a szokásos felfogása sértő, elnyomó, elavult, nem működik.

A divat halott, mondják, és igen: már nem lesznek tűsarkúk (legalábbis progresszív országokban), már sneakersben és szandálban járnak a csajok. Már nem néhány nagy hatalmú férfi diktálja, mit hordjanak a nők. Több központ van, több verzió, több nő alkot, és kevésbé élesek a parancsok. (Ez a júniusi ELLE szerkesztői bevezetőjében volt, Liptay Lívia írta.)

Ez történik a testtel is. Nem fogják mások, szemlélők, használók megítélni, mi a jó nekünk.

Ezért mélyen feminista az én edzésem.

Azért változtattam ilyenné a testemet sok-sok munkával, mert nekem ez így tetszik. És csak én dönthetek. Én vagyok az illetékes.

A “szépségem” (valójában: a testem állapota, amilyen lenni akarok) nem magakelletés, mézesmadzag, nem a többi embernek és főleg nem a reménybeli nagy Őnek szól. Nem akarok a testemmel másoktól semmit (hogy mégis hat rájuk, és akarnak ők is edzeni, olyanokat enni, az már későbbi fejlemény. Nem ez volt a cél).

A testem nem azért van, hogy taksálgassák, definiálják, kategóriákat húzzanak rá, megjegyzést tegyenek rá olyanok, akiket én nem kérdeztem, akik nem szeretik a hozzá tartozó embert, és nem is ismerik. Ez sértő és emberileg igénytelen.

Én jól megvagyok ezek nélkül az emberek nélkül. Nem én akarok kötődni, kapcsolódni. Ők keresnek felületet, amire felírhatják az ítéletet.

A testem azért van, hogy én jól legyek benne. Azonosnak érezzem a belső reprezentációmmal, könnyen tudjam öltöztetni, szerezzen örömet, és fájdalom nélkül szolgáljon az emberi kor végső határáig. Ennek érdekében én

csak olyat csinálok a testemmel, ami neki jólesik.

A jól levő test nem valami szubjektív érzés: alátámasztja az öröm, fájdalommentesség, a jó alvás, energikusság, laborleletek, mérések.

Minden második velemkorú anyatársam küszködik valamivel. Beteg testtel nem lehetsz jól.

Én nem ítélkezem a te tested vagy életmódod fölött (hanem életmódügyi cikkeket, posztokat írok – ha ezek bántóak vagy zavarnak, nézz magadba).

Aki szívesen és rosszmájúan tárgyalja ki másvalaki kinézetét, miközben ő maga kicsit sem sportos, az, sajnos, nevetséges. Egyébként ő sem szabadságfok tekintetében, sem intellektuálisan nem tart ott, mint azok, akiknek a véleménye engem érdekel.

Akinek “nem szép, túl izmos” egy jól működő, erős, természetes test (pontosabban: ez az első reakciója), annak az értékrendjével súlyos gondok vannak.

Vagy: frusztrált, mert ő maga nem edz. Vagy edz ugyan, de nemigen látszik. Ez a helyzet? Pocakod van, mégis ítélsz? Menj el edzeni! Harcolj meg magaddal. Éld át, hogy néznek, méregetnek téged is. Hogy vannak nálad jobbak, áramvonalasabbak, és nem lehetsz teljesen magabiztos. Hogy elbuksz, hogy nem azonnal sikerül, hogy az óra a gyorsabb, hogy melletted a másik elhasít, és még pillangózni is tud, és hogy az a csaj nagyobb súlyt emel nálad.

Mindjárt máshogy fogod látni a testtémát.

Ez még nem minden. Érdemes azokat is megnézni, akiknek olyan a teste: kellően vékony, csinos, neked tetsző. Akármilyen mosolygósban is adják elő a facebookon a “jó nők”, akárhogy is titkolják, mi van a “szépség” hátterében, nem boldogok és nincsenek jól. Azt a testet ők gyötrik, műttetik, módosítják, feszítik és fotókon szépre hamisítják, miközben soha nem elégedettek. És te ezt látod szépnek. El akarod hinni: természetesen olyan.

És ez az, amire én nem voltam kíváncsi. Mert ez nevetséges és nem méltó. Benyalni a hivatalos értékrendnek, befeküdni az elvárás alá, és még csak nem is boldogok! Ahelyett, hogy mennék a magam jó érzései után.

Soha nem boldogok. Küszködnek, egymást lesik, irigykednek.

Őket az elvárások kényszerítik kényelmetlen ruhába, tűsarkúba, bonyolult fehérneműbe. Ha nem tudtátok, akkor most elmondom: ez szívás, bonyolult, életminőség-rontó és nagyon drága. Elvárások miatt koplalnak (ez szenvedés és értelmetlen, de tönkretett anyagcserével nincs más választásuk), ragasztgatnak a fejükre plusz tincseket (drága és macerás), töltetik fel a szájukat (fájdalmas és drága), tetováltatnak szemöldököt (fájdalmas, drága és csúnya), és metszetnek bele és tetetnek műanyagot a teljesen ép, arányos mellükbe (méregdrága, veszélyes, súlyos szövődményei vannak).

Titeket nem zavar, hogy ami nektek tetszik, az nem természetes állapota a női testnek, hanem gyötrelem és rengeteg beavatkozás eredménye?

Honnan jön ez az eszmény?

A pornóból, a nők kizsákmányolásából és a pornográfia által formált tömegmédiából jön.

A tekintetnek, az Ítéletnek, amelyet ezen a blogon szóvá teszek, az a neve, hogy male gaze. Néz, ítél, tárgyiasít, prostituál, nem bánja, ha a másiknak fáj. És gőgös. Nem tud róla, hogy az. Elsajátította ezt a fajta nézést. És persze neki nem kell szépnek, ápoltnak lennie. Mert ő az, aki néz.

Nők is elsajátítják a male gaze-t, sőt, bosszúból férfiakat is néznek így, tárgyiasítva, emberről a testet leválasztva, használati tárgynak vagy dekorációnak tartva.

Ragozhatjátok, ahogy akarjátok: titeket egyszerűen zavar az, ha valaki a saját normáit követi. Ha nem fél a közítélettől, mert számára fontosabb, hogy jól legyen, hogy büszke lehessen a teljesítményére, és emellett ne kelljen magát sanyargatnia. Tespedtek az életetekben, és ezt meg kell magyarázni. Hát bosszút álltok.

El kéne menni edzeni.

17 thoughts on “a testem nem dekoráció

 1. “sok ember életének napi része a sport”, írja Konrad Lorenz nevű makacs gyűlölködő.
  Hát írjon róla blogot! Örüljön magának! Engem nem zavar, nem fogom elrontani az örömét. Talán lesznek olvasói, követői. Nekem lettek.

  A testemről tényeket írok, méréseket és fotókat teszek közzé. Téged a tények zavarnak. Azzal sem érdemes vitatkozni, hogy jól érzem magam. Ha neked ez a test nem tetszik, akkor magadnak nem ilyet formálsz. Ha az nem tetszik, ahogy írok róla, akkor meg olvasol mást. De te lógsz rajtam, ártani akarsz és hazudozol. Miközben úgy nézel ki, mint a vegyiháború.

  Rég nem ott tartok, hogy az érdekeljen, kinek mi szimpatikus. Pláne a lúzereknek: nekik a lúzerek. Vagy akik hazudnak magukról.

  Amekkora fan vagy, biztos feltűnt, mennyit változtam az évek alatt, háromgyerekes 42 éves létemre miket tudok, és hogy mennyire más úton járok, mint a mainstream.

  Senkivel nem fogsz összeugrasztani, az tuti. Ne fáradj.

  Tök átlátszó, miért csinálod: te nem tartasz sehol, nem érdekelsz senkit, lusta vagy, és kényelmesebb ítélkezni, máson lógva finnyogni és kavarni, mint kezdeni magaddal valamit.

  Kedvelés

 2. Ő Hope Solo, kapus. Szerintem dekorációszempontból is nagyon jó csaj, így néz ki egy jó csaj, és örülök, ha néha kívül tudunk kerülni a gyenge-puha-leuralható nő sztereotípiáján.
  Arról nem is beszélve, ami a lényeg: hogy nem dekoráció, hanem világszínvonalú sportoló.

  https://apnews.com/a5e8532c339f453fa2c88a3e53893a61

  Ez pedig a cikkben a jómagyar, kicsinyes kommentár hozzá.
  http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/coming-out-thury-gabor-publicisztikaja-2604119

  Kedvelés

  • Annyira bizonygatod, hogy én nem, csak én nem lehetek arányos, sportos, esztétikus, hogy el kell hinnem: minden amatőrség, a más foglalkozásom, három szülésem ellenére rohadt jól nézek ki. Köszönöm! Általatok erősödtem meg, gyanús lett, hogy milyen hévvel és ellenszenvvel taglaltok a váltogatott álneveken. Irigység lesz az, ítélkezési kényszer és lustaság! Pedig a kommentemben szó nem volt rólam, csak arról, hogy a görény-ostobák hogyan szexualizálják még egy csúcs-sportoló testét is.

   Kedvelés

   • Csomóan néznek ki szarul, érted. Vidáman posztolgatnak, így edzenek, úgy eszik a zabkását. Őket békén hagyod. Miért? Mert nem sok vizet zavarnak. Mondjuk egyik sem csinál kézen átfordulásokat, meg 3 gyerekük sincs.
    Bennem az a zavaró, hogy sikerre vittem ilyen szerény külsővel, meg hogy kirögóhöglek a sunyiskodás miatt.
    Full átlátszó.
    Ha tényleg ilyen az ízlésed, szinted, akkor neked az instagram és az ottani, erősen manipulált valóság való. Mit nézegetsz itt?

    Kedvelés

   • Nem szoktam a kinézetemről írni. A közérzetemről szoktam, illetve vannak fotóim.
    Miről írok?
    Hogy sokat sportolok, ez tény.
    Hogy ez így nekem jó, élvezem.
    Kreatívan csinálom, sokfélét, nem csak a buta kondit.
    Hogy sokat változtam általa, életemben nem voltam még ennyire formás, mint most.
    És hogy nem vagyok hajlandó csípőbebillentett, lábhosszító, előnyösködő, bevilágított, retusált fotókkal bíbelődni, csak azért, mert félek, ki mit szól.
    Ezekbe nem tudtok belekötni, mivel ezek tények, és erre a melóra én joggal vagyok büszke. Ti viszont lusták vagytok és ötlettelenek.
    A sikere a baj, ezért magyarázzátok belém, hogy én azzal dicsekszem, hogy milyen jól nézek ki.
    És pornón, pornó ihlette testeken, hamisított fotókon nőttetek föl, nem tudjátok, hogy néznek ki a valódi nők.
    Ennyi.

    Kedvelés

  • ez a cikk azért nagyon súlyos. Minden benne van, amit egy szűk látókörű, pszichológiáról sose hallott keménycsávó gondolni tud. Van ilyen a családban és az ismerősök között, kerülöm a vele való beszélgetést, sose fogja megérteni, hogy ahogy mi felnőttünk, az masszívan gáz, példaképeink remekemberek voltak, csak épp mind vagy ivott, vagy verekedett. Aki meg nem, az nem is válhat hőssé, utólag sem. Az eredmények pedig mindent legitimálnak, utólag, ugye. A Fehér tenyér pedig pont arról szól, milyen gáz ez az egész sportvilág, nem pedig dicsőíti, ugye. Anyukám, borogass.

   Kedvelik 1 személy

   • Nem buta. Csak megbolondult, kattant, és beállt gyűlölködni meg vetíteni, hogy ő bezzeg milyen éles eszű, társadalmilag milyen kritikus és milyen jól keres, ja, és blogger is, és ja, sportol is. (Azért vagyok ilyen, merrt durván mószerolt, írogatott is meg a hátam mögött is kavart. És méág ez is rendben, de AKKORA barinő meg szimpatizáns meg blogszülinap-törzstag volt, hogy ihaj.)

    Kedvelés

   • Ezt most elolvastam, és próbáltam rájönni, ki lehet, de nem sikerült, nem is ez a fontos. De olybá tűnt, mintha a te mondataidat használná, sokkal erőtlenebb kontextusban, szószátyár módon, és számomra valahogy picit érdektelen, hogy a 90 éves angol bácsi mit gondol a nőkről.

    Kedvelés

   • A stílusomat minden troll, minden saját blogra sóvárgó átvette, az én szavaimmal szidnak. Vele az a gond, hogy régi olvasó, nagy barátkozó, végül hátbadöfős áruló lett (írogatott, kavart, célozgatott, de konkrétan “fel is nyomott”, szennyeskiteregetés, magánéleti pletykák és rágalmak, hogy ne én kapjak meg egy pénzes melót – kiröhögték, megkaptam). Persze minden új néven, így lehet hitelesnek maradni. De a legszebb, hogy évekkel később is azon fröcsög, hogy a “nyolcvankilós blogger” hiába csűri-csavarja, végül is csak csodát árul, pénzért, majd elkezdte árusítani neten az együtt gondolkodást. A téma nagyon is fontos, az ápolók tényleg politikai téma (kelet-nyugat, diplomás nők, gazdagf-szegény, szexuális zaklatás stb.), de ahogy magát magasztalja, domborítja, hogy ő már elit, ő sokat keres, mert ő okos és művelt, miközben gyáván-magyarul (úgyse értik) szapulja az ápoltjait, az nagyon gusztustalan. Jó lenne a pénzt is eltenni a gazdag, unatkozó haldoklóktól, meg hithű szegénypárti feministának is maradni, de ez nem megy egyszerre. Ja, és ő csinos is és mennyire sportol, jézusom.

    Kedvelés

 3. Tekintsük meg esetleg, milyen arányai vannak annak, aki igazán erős. 🙂
  Gratulálunk!

  View this post on Instagram

  &&& just like that my very first @crossfitgames is over! WHAT A WEEK! The most FUN I ever had on the competition floor & I cannot believe it’s already over. I came into the week feeling prepared & ready to compete. What a couple of days to be tested physically & mentally alongside all these amazing & ridiculously fit women. It was something very special & I cannot wait to be back next year! Thank you to my family, friends & total strangers for your well wishes over the course of the week. Thank you to all the familiar faces in the crowd for coming out to Madison! I heard you ALL the most! Thank you for all the kind messages I read every single one of them! Thank you to everyone that ever trained with me, coached me & believed in me these past few years. Thank you to my home box @crossfitbbros for being the best ever & my home away from home box @dekacrossfit for welcoming me in your community from day one! Thank you for cheering the loudest & being there for me every step of the way! Thank you Bálint, Zsolti & Kristóf for literally helping me with anything & everything! You guys rock! I can’t tell you how much your support means to me! I love you! ❤️ Thank you @mich_letendre for EVERYTHING! I cannot tell you how proud I am to call you my coach! I couldn’t ask for a better person to stand by me every step of the way! You helped me in so many ways this past year! You made me a better person & athlete. THANK YOU!❤️ & @ledancose let’s just say Bla-Bla-Bla🦇You guys are the best thing that ever happened to me! Thank you @thedavecastro for putting up an amazing event! It was a true test of fitness. Thank you to the staff, judges & volunteers for making this week such a success! You guys ROCK! Thank you to my sponsors for helping me get here & providing me with awesome gear & helping me recover faster than I ever thought possible! @blachprofil2 & @progenexeurope Thank you so much @adeecazayoux & @workingagainstgravity for helping me fuel my body properly to perform at its very best! That all being said I am so so excited for next year but first I am ready for some R&R with family & friends.. beyyy 👋🏻 #ThankYou #MyHeartIsSoFull #ILoveThisSport

  A post shared by Laura Horvath (@laurahorvaht) on

  Kedvelés

 4. Visszajelzés: a forró júliusban | az igazi. hamisítják!

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.