tiszta víz a pohárban

Ha a pohár nem túl mocskos, van értelme újratölteni. Írom a lényeget az életmódváltásról. Több év figyelmes tájékozódás után, felhasználóként elmentem a széléig, de nem köt semmilyen érdek, hogy amire rájöttem, azt promózzam.

Van viszont a neten és a cégek piacán egy csomó szakértő: guru, tanácsadó, rendelő és dietetikus. Én a szimpatikusabbját sem kedvelem, mert a kulcs egy értelmes ember esetén belül van: az ő odafigyelése, tájékozódása, angoltudása a lényeg, és amúgy minden, de minden fenn van a neten. Nem kell több információ, tettekre van szükség, és időre – neki kell látni.

De azért nem árthat, ha tanácsot kérek? De, árt. A “kérdezd meg a szakorvosodat és menj el terheléses kardioultrahangra, teljesítménydiagnosztikára, mielőtt kocogsz 400 métert a parkban”, az nem más, mint felelősséghárítás. A legnagyobb ártalom az, hogy elhiszed: ők tudják (és érdekli is őket), te nem.

Senkit nem érdekel, hogy jól legyél, mert abban nincs üzlet. Még a szeretteid is valószínűleg szabotálnak. Csak téged érdekel igazán, és a melót is neked kell beleraknod. Nem kell ehhez senki, egy-két nagyon speciális állapotot leszámítva.

A guruk hatalmas versenyben vannak a tanítványokért, rettentően pénzvezéreltek, agyatlan gőggel nyilatkoztatnak ki ideologikus, káros, elavult tévedéseket, és ostorozzák a konkurenciát. Itt összegyűjtöttem pár kínos esetet:

fitneszbullshit

Bocsi Viki a “nőiesebb, szélesebb csípőjű, agyalapi típusnak” (amennyiben létezik ilyen) a Q-szög miatt nem javasolja a futást. A futás nem jó, ne fussatok. Lám, XY is hogy járt, rótta a heti 20-30 kilométereket (az igen! :DDDD), aztán jól kinyírta a térdét. Szólunk (többen), hogy az olcsó, egyszerű, antidepresszáns hatású és evolúciós értelemben alapmozgásnak számító futást, pláne ezt a lagymatag mennyiséget így ostorozni nem méltó egy egészségoldalhoz, a Q szögnél pedig nem a külső comb zsírját, hanem a csont szögét kellene nézni, de az csak röntgenen látszik. Agresszíven küld el a picsába, a posztot javítja azért (pedig menthetetlen), privátban még odavág nekem, hogy látja, én mindenkivel összeveszek, ő bezzeg segít az embereknek.

Peak Mező Mónika lelkesült posztja szerint a diófélék egészségesek, gyártottak is ízibe’ “mogyoróvajat” (peanut), amelyet “akár a tévé előtt is kanalazgathatsz”. Aztakkk. Kérdésemre, hogy ugye a földimogyoró hüvelyes volna, nem pedig dióféle, ráadásul rettenetes, szennyezett, iparias, lektines cucc, írja: a földimogyoró csak a paleóban tilos, amúgy ehetik a srácok. Itt is aljas utánamnézegetés, “te olyan okos vagy”.

Burján Szafi, a testcsoda és meghatóbajnok (rendszeres komment: OLYAN JÓ EMBER VAGY!) kijelenti, hogy a szervezetünk egy cső, amely el van tömődve a zsíról, és a zsírba rakódik bele a kristályos szénhidrát, így dugul el. A megoldás: a zsír kerülése, növényi étrend.

Lupui Iza, akinek 2014 és 2024 között semmiféle egészségügyi, testalkatbeli előnyös változás nem jött össze, és akkor nagyon finoman fogalmaztam, a tévút feldizájnolt autózó, városi életéből ipari mennyiségben lelkizik tovább, és felajánlja, hogy jó pénzért kócsingolja az életmódváltást, mely bizony nem könnyű, tele van buktatókkal. Semmiféle végzettsége ehhez nincs, bénák a szemőpontjai, mentes csokit és évtervező menedzserkiadványt promotál pénzért. Ha esetleg ezeket elsodorná (-ta volna) sajnos a járványhelyzet, az nagy tisztulás volna.

Aki ezeknek behódol, az megérdemli. Lehúzzák, idejét a tablet előtt tölti, és sehogy nem fog kinézni, javulni. Látjuk is a derékhadat: évek óta lájkolgat, mindig belevág, jelen van, de semmi változás.

És hát az igazi guruk! Ők se. A dietetika nem tudomány, nem is ugyanaz, mint a nutritionist. Egy képzett élelmiszermérnök is többet tud a táplálékról, mint a dietetikus. Azt pedig az orvosi egyetemen oktatják, divatos szak magas pontszámmal, ettől van némi varázsa. A dietetikus dolga mindössze annyi, mint a napközis tanítóé a felsős osztályfőnökhöz képest, vagy a közjegyzőé a büntetőügyvédhez: deklarál, mutatóujjat lenget, kinyilvánít, rádkiabál. Semmit fel nem fedez. A kutatások lebutított, összezagyvált végkövetkeztetéseit, amelyeket a lobbisták (iparosok) és a politikusok leokéztak, mint étrendi ajánlást népszerűsíti. E kétes szakma művelői egy-két tévéképernyőn használt kivételtől eltekintve mind behízott, középkorú emberek.

Az ajánlásokban a piramis alja még mindig a szénhidrát, a “teljes kiőrlésű”; a tojás, a hús, a zsír meg jujuj. Ezt rég meghaladta a tudomány.

Meleg Sándor Alimento állítja: a szokásos élelmiszerkínálat biztonságos, semmi baj nincs vele. A tudomány, az tudomány, ne okoskodjon itt a laikus, a személyes tapasztalat nem számít. A test nem tudja, éhezés vagy ketogén bevitel miatt van-e ketózisban, éhezésnek érzékeli. Ez nem igaz, ez sem igaz (előbbiben a kalóriadeficit okoz valódi éhezést, utóbbiban bőven van tápanyag, csak hasznosítani kell megtanulni, és ha sikerül, még elhízni is lehet).

Tizenöt-húsz éve tudjuk, hogy történelmi méretű tévedés a zsír démonizálása, az egész alacsony zsír–magas szénhidrát dogma (a koleszterinpara, a telített zsírtól való félelem és a telítetlen, növényi zsírok áldásos hatása is). A Kína-tanulmány egy túlbonyolított, zavaros katyvasz, és Ancel Keys torzította a kutatásait, mert megvolt a prekoncepciója.

A gabona öl, butít és nyomorba dönt. Viszont az alkohol szénhidrát nélkül nem hizlal, csak a tiszta szesz és a tömény bántja a bélflórát. A jó minőségű kávé sem gáz. A kalória kétes mértékegység, nem emberre tervezték… és így tovább. Érthetetlen, hogy 2018 nyarán hogyan jelenhetett meg ilyen cikk.

https://www.origo.hu/tudomany/20180717-a-sok-zsir-es-nem-a-cukor-vagy-a-feherje-fogyasztasa-felelos-az-elhizasert.html

A mediterrán étrend sem annyira és nem attól üdvös, mint hiszik. Sok más mellett ezt mutatja a francia paradoxon is, a vajevők sudár egészsége, amely tehát nem is paradoxon, hiszen nincsen igazi bizonyíték arra, hogy a telített zsír és a koleszterin okozza a szív- és érrendszeri bajokat. A pasta, pizza mint alapeledel nincs rendben, hiába mediterrán a többi. Az ipari termesztésű gabona halál, a teljes kiőrlésű (korpával vegyített, színezett) típus is, ráadásul lehúzás. Ne bánd, hogy nem tudtad megszeretni.

A vegánság úgy faszság, ahogy van. Ezt régebben, amikor még igazodtam, nem mertem kimondani. Tessék Hrabalt olvasni, gerjesztett műérzékenykedés ez és szédítő iparág. Nem fog sokáig tartani, mert sima internetes hájp. Értelmes érvet nem lehet mellette felhozni. Ideológiailag egy giccs, trendként rettentő idegesítő, képviselői előbb kellemetlenek, rendőrködőek (aktivizmus), majd elbágyadnak, behíznak és elbutulnak. A szervezetre nézve katasztrófa. Érdekjellegét, torzságát a műhús gyártásának kis fortélyai és marketingelése mutatja meg: haladjunk is a Burger King felé, amely ugye milyen híres a demokratikus és zöld megoldásairól és marketingjéről, de hát ezek ugyanazok az emberek, mint akik a Coca-Colának tapsolnak, hogy milyen kedvesen köszöni meg a vírusban a helytállást, és a meleg szerelem mellett is kiállt. A legundorítóbb, amikor az elhízott városi fehér ember könnyezik-petíciózik a net előtt, hogy mit művelnek a dzsungelekben a védett fajokkal. Ők a saját országukban két okból mészárolnak védett állatokat: 1. hogy egyenek, túléljenek, mivel olyan nyomorban élnek, amilyet te el se tudsz képzelni, és 2. mert a gazdag fehér városi ember megveszi a szőrmét, a trófeát. Úgyhogy tessék a globális egyenlőtlenséget és a kapitalizmust hibáztatni.

Mitől vagyunk betegek? Az iparias, feldolgozott, kényelmes, adalékanyagos élelmiszerektől, a mértéktelenségtől, a szénhidrátözöntől és attól, hogy nem akaródzik se mozogni (sport), se a testünket használni napi tevékenységek során. Ülsz, bámulsz, csetelgetsz, lifttel jársz, autózol, gombokat nyomsz, seprés helyett falba építed a porszívót. Szellemileg attól, hogy nem mersz önállóan gondolkodni, dönteni, nemet mondani. Mindig kell valami függés, engedelmeskedési lehetőség, mindig más a hibás.

Az étrendet tekintve a nagy gyilkos a szénhidrát mértéktelen, özönszerű fogyasztása, és mindegy, hogy egyszerű-e (cukor) vagy összetett, lassú felszívódású-e: ha annyi, mondjuk egy ültő helyedben 200 gramm, akkor az annyi. Sok. Évek óta, minden nap sok. Mérd a vércukrod, meg fogsz döbbenni. Rendszeres 5,5 fölötti ébredési cukorral már közeleg a baj (a hivatalos határ a 6,0–6,2). Nincs rendben a sok gyümölcs sem: ha szétzúzod a sejtfalait, az cukoroldat. A smoothie-d is, a levek, de a rágás, majd az emésztés mindent cukorrá bont, a rost pedig nem teszi meg nem történtté a cukorlöketet. Az eredmény: örökké magas vércukor és inzulin, sajátosan buta lustaság, túlterhelődés, hízás, folyamatos kajálhatnék igazi éhség nélkül (ezt tutira a szénhidrát csinálja), később érzéketlenség (rezisztencia), az inzulintermelő sejtek elhalása, szétroncsolt (cukorfüggő) anyagcsere, cukorbetegség.

Kulturálisan azt mondanám, hogy állítsd át az agyad és az értékrended, ne lakomázz, ne az legyen a családi, társasági élet, hogy zabáltok (és ne legyen mindig, minden hétvégén az a program, öröm, jutalom, hogy milyen finom a husi, süti), mert belehalsz.

Van még az az adalékanyag és ezek özönének ismeretlen kölcsönhatásai, plusz a gyógyszerek, vegyszerek, a gyulladáskeltő és daganatképző élelmiszerek (tej, színhús is!). Van a stressz és a kortizol, az elektroszmog, a kevés és rossz alvás, a fénnyel visszaélés (nappal sötétben kuksol, este kék fénnyel bizgeti magát), a szétzilált, tévével butított agyunk, a rossz, hazugságra alapozott kapcsolataink, szerepkövetésünk, beletörődésünk, félelemben nevelkedésünk. A szexuális frusztráció. Mindegyik prevenciója és megoldása az őszinteség, tudatosság, értékválasztás, tartalmas élet.

Mit egyél? Először is, felejtsd el azt, hogy az evés a főjó, keress más örömöket. Tök jól el lehet lenni egy-két kávén, gyógyteán délutánig, aktívan. A bágyadás akkor kezdődik, amikor kajálsz. Kis térfogatú, kalóriadús ételeket egyél, egyszerűen és ritkán. Gabonát, hüvelyest, édes gyümölcsöt ne. Mindenekelőtt zöldséget egyél, meg értékes, állati fehérjét. Rengeteg vizet. Csokiból 80+-os kakaótartalmút, igazit. Tojást, halat, vajat, belsőséget, porcos-csontos-zsíros húsokat. Némi diófélét. Zsírt, fehérjét sokat; cukrot, keményítőt ne. Nincsen teljes értékű növényi fehérje, komplettálni két hétig se lesz kedved. Bogyós gyümölcsökből pár szemet. Költs minőségi, legeltetett, kis farmról származó állati termékekre. Ne hidd, hogy a tojás, a zsíros hús ássa a sírodat. Ne fogyassz növényi olajat: katasztrofális, ahogy feldolgozzák, instabil, avasodik, oxidálódik, és rettentő sok benne az omega 6, kivétel: igazi extraszűz olíva nem agyonhevítve, kakaóvaj, kókuszolaj. Messziről kerüld a margarint és a pálmaolajat, mert az mind transzzsír. Egyél igazit, felismerhető, egyszerű ételeket. És ritkán egyél, unalomból ne egyél. Ha gyógyulsz, ez nagyon fontos.

Türelmesen, keményen, sok dumálás nélkül haladj az utadon. A hasad, a zsigeri zsírod, a vastag derekad a gabona, keményítő, cukor mellőzésétől tűnik el. Az idegeid pedig kisimulnak.

A cél az, hogy az anyagcseréd ne függjön egyoldalúan a glükóztól (tudjon zsírt is felhasználni). Hogy hol tartasz, azt az mutatja, hogy milyen jól bírod azt, ha nem eszel 10-15 éber órán át, és mennyire vagy terhelhető szellemileg, érzelmileg és sportban olyankor. A cukorfüggést nem jó “gyakran keveset” alapon kiszolgálni, mert pont abból kéne visszajönni.

Ha nem gyógyulsz (már), akkor élheted az életed. Van, hogy az ember megkíván valami hagyományos ételt, és ez azért tolerálható, mert egyrészt sokat böjtöl (előtte nem volt és általában sincs nagy cukorlöket), másrészt folyamatosan rengeteget mozog. Az meg mindent felhasznál.

Ne problémázz a kaján, ne pepecselj chiamaggal, gluténmentes kenyérrel, szemgyönyörködtető megtévesztésekkel: egyél öt keménytojást állva, és húzz edzeni.

Lehet vitaminokat és kiegészítőket szedni, tejet és színhúst kerülni, bélflórát táplálni, hidegtűrni, de a minimálverzió ennyi, amit fent írok. Én egyvalakinek a sokkal korábbi egy mondata után, teljesen önálló olvasgatás (Peter Attia) után, 2015 márciusában kezdtem a ketogént, önállóan, csak itt beszélgetve egy tucat okos olvasóval. Döbbenten látom, hogy az összes mainstream sajtótermék, edzők, futók feje tele van a régi (szénhidrátos, szírparás, ötször evős, marketinges) maszlaggal, és komolyan haragszom a dietetikára. Nekem nem a hivatalos orvoslástól gyógyult meg és lett ilyen a testem.

Már nem látom egészen sok év után, hogy mi triviális, mi nem. Kérdezz, én és talán néhány geek kommentelő válaszolunk. Mi éljük ezt. Első reflexeddel nyilván megkérdezel valami hagyományos okost, akinek fogalma nincs, hogy “a ketogén, az jó?”, hát, ezen nem segíthetek. A jövő nem arra van.

de hát a zsír egészségtelen, nem?

mit ettél, ne egyél…

ketogén életmód: tévhitek

mit eszel és miért?

35 thoughts on “tiszta víz a pohárban

  1. A műhúsos index cikkben (2020-as) Antal Emese dietetikus:
    “Ráadásul a növényi alapú húsoknak alacsonyabb a zsírtartalma, mi magyarok pedig több zsiradékot fogyasztunk mint amennyi ideális lenne, emiatt is pozitív változást hozhatnak. A rosttartalmuk magasabb, telített zsírsavból pedig kevesebb van bennük, ezek is pozitívumok – részletezte a szakértő.”
    Hogy fordulhat ez elő?

    Kedvelik 1 személy

    • “Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy egy csésze eszpresszót vagy egy nagy pohár tejeskávét iszol. Elárulom, hidratáció szempontjából az utóbbival nyersz.” facebookja
      És cukrozd is meg jól, kész is a nyami! Meg nyomjad csak a tejet, két decivel bevittél 9 g cukrot… argh, nem bírom ezt.
      Ilyen színvonalúak a szakmai ajánlások. És ő elit, vannak rangjai, szociológus is.

      Kedvelés

      • Tévében is. ZSÍRADÉK. Két hétre ezek a fő élelmiszerek. Fél-egy kiló cukor per fő. Csupa szénhidrát. Sehol egy tábla szalonna, kolbász, tálca tojás. Miért?

        Miért nincs kora negyvenes nőknek derekuk?
        Nem, nem fagyasztott zöldség (ha már nem friss), hanem konzerv Bonduelle.

        Kedvelés

      • Pékáru. Hű.
        El vagyok szokva a néphülyítéstől, tíz éve nem nézek tévét (sem), ezért kerekedik el a szemem. De közben logikus az egész, hiszen nem ok nélkül tart itt a “nép”, ahol.

        Kedvelés

  2. Ó, ez nagyon jókor jött! Ma reggel is lementem futni, és közben eszembe jutott, amit írtál: nem kell túlagyalni, csinálni kell, kész. Sok órán keresztül nem voltam utána éhes, meg is döbbentem, mert máskor is volt ilyen, de az életem nem ilyen amúgy. Aztán többen lettünk, ebédet főztem. Nagyon kevés is elég volt. Mindig jelez a testem, csak nem szoktam figyelni. Sok víz, kevés hús, délután egy kávé és pár kocka csoki esett jól. Utána megfuttattam a gyereket a parkban (ő roller, én bringa), és szuper volt ma a vérkeringésem. Meg a kedvem is.
    Sok itteni olvasás, egy régi ketós barát okosságai után döbbenten olvastam a fiam (még csak nem is ofis, hanem mozaikos) biológia könyvében a táplálékpiramisos leckét, amiből dogát is írtak, és ugyanaz volt, mint amit én is tanultam anno. Semmi nem változott? Hát, nem. Megbeszéltem a gyerekkel, hogy ez igencsak meghaladott dolog, és helyeselt, mert ő is utánaolvasott edzős oldalakon (fogalmam sincs, hol).
    Mezőgazdasági mérnök barátnőm (nem tudom pontosan, miket végzett, eddig talajjal, élelmiszerrel, mindenféle termesztéssel foglalkozott) mondta tavaly, hogy totál felesleges a gabonával foglalkozni, ha normális ereket és beleket akarunk. Nem időben aratják, a nemesített fajták kórokozói kezelhetetlenek, a teljes kiőrlésű meg annyira szennyezett, hogy rá se érdemes nézni. A fehér liszt azért szar, amiért, a teljes kiőrlés meg a tavalyi kipusztíthatatlan fuzárium miatt tulajdonképp idén felejtős. Magyarországon, legalábbis. Azt mondta, ha jót akarok, egyáltalán ne vegyek kenyeret.

    Az emberi kapcsolataim hiánya még mindig fájó, de rá kellett jönnöm, hogy most van esélyem arra, hogy legyen valami máshogy. Van reggel időm magamra, akkor megyek ki a parkba, amikor akarok, reggel és este alig vannak a futókörön. Rászokom, hogy kívánja a testem minden nap a lagymatag mennyiséget is, az eddigi semmihez képest az is sok. Néztem filmet is, közben súlyzóztam, jólesett a karomnak és a vállamnak, és egyébként is: érezni kezdtem, hogy van hátizmom. Jó lesz ez, fejben régóta érik, és most van hozzá idő is. Igazad volt mindig is: nem kell túlgondolni, csinálni kell, az meg görgeti maga után a többit. Köszönöm az összes ilyen posztot, amit olvashattam.

    Kedvelik 2 ember

    • Olyan szomorú, hogy ezt az energiát, lelkesedést is megették a tipikus kifogások, a felelősséghárító háborgás: 1. Tetszetős fitnesz csaj védőnőedző nem ért rá, mit tehetsz így???, hát MIT?, 2. Facebookon libulni, hogy Jennifer Anistonnak bezzeg könnyű vékonynak maradni saját séffel, dietetikussal. Erre írtam, hogy kár volt évekig blogolvasni, ha ennyi a végkövetkeztetés. És így lett vége neked a csakazolvassának.

      Vajon most hogy vagy? Hátizmok, erőnlét…? Komoly a kérdés, ha szigorú is. Nem valamiféle bosszú.

      Nem hiúság edzeni. Életmentő.

      Kedvelés

  3. Ilyen érvelési színvonalon, magabiztos kinyilatkozatások, soha konkrét érv, tény, csak egyben leszólni az összeset; szalmabáb.
    “…sok esetben ténylegesen kiiktatódnak egészségkárosító étrendi hatások, csökken a hozzáadott só-, zsír- és cukorbevitel, vagy magasabb rosttartalmú étrend alakul ki. nyilván, ezt el lehetne éri az ajánlásoknak megfelelő étrend követésével, de hát a dietetikus valamiért kevésbé vonzó forrás e téren, mint bármely bio-influenszer celebbe oltott életmód-tanácsadó.”

    Neki magának csúf zsírhasa van 30 pár évesen, iszonyatos hordótörzzsel mászkálnak nem is kövér 40-esek, “alkatilag ilyen a mellem”, szörnyű hájak.

    Nem, akinek a liszt, cukor, olaj, tészta, konzerv, margarin mint felhalmozandó alapélelmiszer oké (“ajánlások”), aki a zsírt és a sót tartja mumusnak, az nem fogja elérni ezeket (se). A felkent, végzettségüket oly idegesen lobogtató dietetikusok (akik jelentős része diplomás celeb, lásd az idővonalukat) nem merik kimondani, hogy az ipari, monokultúrás gabona katasztrofálisan káros, az adalékanyag-özön káros, de a magyar dietetikusoknak még a transzzsírt se sikerült észrevenniük.

    Mondom ezt minden összeesküvéselmélet-gyanakvás nélkül (rájuk nézve ez rosszabb, hiszen azt mutatja, hogy buták, közömbösek és 15-20 éves lemaradásban vannak). Egyszerűen az érdekek, a szabályozások, ajánlások tolják őket afelé, hogy letagadják ezeket a káros jelenségeket, hogy “mértékkel mindent” elvvel adjanak pénzért tanácsot, és a megváltást hozó, igazolt alter módszereknek így essenek neki, hogy aztán egy tudatosabb sportoló vagy sima gyógyulni vágyó polgár ne kérjen belőlük. Agyonhájpolt kamuszakma.
    https://alimento.blog.hu/2019/11/04/tenyek_es_teveszmek_a_taplalkozasban

    Kedvelés

    • Nem tudom, miért félnek így a sótól. Nekem ajánlották (nem dietetikus), hogy két étkezés között szopogassak el csak úgy egy-két csipet sót. Néhány emésztési problémánál, például, ha túl kevés gyomorsava van valakinek, kifejezetten jót tesz. (Nem sima konyhasó amúgy, hanem parajdi vagy himalája.) Vagy ha fáj a fejem, 2 pohár sós víz majdnem mindig segít. Direkt kipróbáltam: a sima víz nem.

      Kedvelés

      • A sót én sem értem. Most akarok ketózni megint, mert annak idején annyira jó volt csak egyszerűen nem álltam át agyban. De volt egy komoly próbálkozásom és sós – citromos vizet csináltam, amitől el is múlt a ketós fejfájás. Egyébként egyetértek azzal, hogy nem az a lényeg, amit a dietetikus mond, hanem amilyen állapotban a teste van. Fel szoktam tenni magamnak a kérdést: elérendő állapotnak tekintem-e azt a saját testem számára, amiben az adott életmódgurué/dietetikusé van? A válasz kizárólag nem szokott lenni. Annak idején – jó pár éve már – bekövettem a Rubint Rékát. A harmadik gyereke volt éppen kicsi. És meglepődve vettem tudomásul, hogy az ő izomzata nem az általa tartott óráktól olyan, amilyen, hanem rendszeresen – napi szinten – keményen edz a konditermükben, súlyzókkal is.

        Kedvelik 2 ember

      • A sok zsír-só-telített zsír-egészséges a rost nézet egy tömbben jár. Teljesen máshonnan nézi az egészet, mint ahonnanalapul azt veszi, ami a menzán (a dietetikusok ajánlása alapján), kisboltban, büfében van. Az ajánlások piramisának alapja a gabona, tíz éve illik hangsúlyozni, hogy teljes kiőrlésű, és újabban bejütt a bulgur, kuszkusz is, mintha az nem pont ugyanaz az ipari búza lenne.
        Nem igaz, hogy bármiféle koleszterin, vese, májbajt, érproblémát okoz “a telített/túl sok zsír és só”, én két pofára húst, minél többféle állatot, és én aztán tényleg nézetem a labort, és nem csak a sajátomat, hanem ezeknek utaánaolvasok (“milyen hatással van a…”). Egyszerűen annyi van, hogy mellőzni kell a szénhidrátot, és rendszeresen, sokat edzeni.
        Egy esetben megbocsátható, hogy az edző, tanácsadó, dietetikus szarul néz ki: ha túlvan a fénykorán, de akkor se kell elfolyni.
        Vagy ha nem áll ki. Nem tartja normálisnak, hogy egészségre nem emlékeztető (csak épp nem kóros, nem feltűnő) testalkattal egészségről papoljon, riogasson.
        A celebkedésről annyit, hogy Antal Emese az idővonalán a saját konyhájából a saját családja kajáit, sportolását osztja meg. nekem okés, ha valaki szakember, de ha tényleg rendben van a konzerv (cukrozott, sózott, ízfokozoztt Bonduelle), a zöldségnek evett borsó, az azért beszarás. Ha Meleg Sándor azt kérdezi, miért a netes életmódtanácsadókra hallgatnak, akkor azért, mert ők nem néznek ki szarul, és nem fontoskodó nordic botlengetés a sportolásuk. Semmi rosszindulat nincs ebben, se bennem, se benne. Tök jólelkűen csinálja, és tipikus. A magyar polgár ezt eszi. És az egészségkalauz, nőklapjaegészség meg hasonló mainstreamekben, tévében, fogyiprogramokban ezredszer is elmondja ugyanazt: kiegyensúlyozott, nem megvonás, kell a szénhidrát, fontos a gyümölcs, napi ötször stb., semmi említés gyulladásokról, omega 6-ról, magas vércukorról, hormonális kavarokról, soha semmi kritika a tartósított, a készételekkel kapcsolatban, ja és a háztartási tippek, szinte szó szerint az 1965-ös Horváth Ilona, Frank Júlia elősazavából, mossuk meg a zöldséget, külön deszka legyen a húsnak. Ehhez minek diploma?

        Kedvelik 1 személy

    • A családi 1965ös Horváth Ilonából tanultam főzni, családi ereklye, nagymamától örökölt stb. Most azon túl, hogy az ételek összetételét, elkészítését meghaladta a kor, meglepőek az adagok, és az elején levő kor-magasság-súly ajánlások.
      Egy étel adag körülbelül a 75%a a mai átlag irodista kifőzde-adagjának, az ideális súly a mai átlaghoz képest még kevesebb. Pl 165 centis ülőmunkát végző 35 éves asszony ideális súlya 55 kg a könyv szerint. Tudom azóta ezt rég meghaladta a kor, de nem sportolóknak szólt hanem átlagos háziasszonyoknak. Hol tartana a magyar egészségügy, ha a lakosság nagy részére igaz lehetne az 1965ös, lakossági szakácskönyben leírt standard. Szóval, ja, 2020ban mértéktelenül zabál és hízik a lakosság.
      (És rendel és kifőzdézik még a gyeses anyuka is, ahelyett hogy ennének egy ránottát, vagy kisütnének egy szelet húst.)

      Kedvelés

      • Amúgy tök vicces, hogy egy alapvetően szakácskönyv-háztartási útmutatóban ilyesmi megjelenhet, a nő felelős mindenki jóllétéért, méreteiért, ilyen szinten diktáltak központilag, még ha egészségesebbet is, mint ma…

        Kedvelés

  4. Mi is a hivatalos ajánlás? Van már új, 2009 óta.
    “2 csészének megfelelő gyümölcs, 2,5 csészének megfelelő zöldség, 90 gramm teljes kiőrlésű búzából készült termék, 3 csésze zsírszegény vagy zsírmentes tej, és kb. 150 gramm hús vagy hüvelyes a fehérjebevitel miatt. A piramis az olajokat csak módjával ajánlja és meghatározza az ún. extra-bevitelből származó maximum kalóriaértékeket, ilyen például a cukor: napi 195 kcal.”

    https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/az-uj-taplalekpiramis-kivalo-segitseget-nyujt-a-megfelelo-taplalkozashoz/73hqrg9

    a Mypyramid link a cikkben nem működik, de itt vana hökkenet, az eredetiben a gabona az alap, napi 6 vagy több adag, most már nem is vízszintesen ábrázolják (???), de még most is gabona, gabona (whole), sovány tej, só ne, tejtermék kevés, telített zsír egy lapon említve a tarnszzsírral, a hús meg a babfélék ekvivalensek:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Food_pyramid_(nutrition)

    Kedvelés

  5. Vagy hát miért nem rá hallgattok?https://eletmodvaltok.com/2017/04/06/huszar-zsuzsa/
    TERMÉKFEJLESZTÉSBEN IS RÉSZT VESZ. “a párommal”
    BŰNÖZZ BŰNTELENÜL!
    https://cukorlabor.eu/
    Nagyon profi, szakmailag meg roppant etikus adalékanyagos, túlárazott szarokat saját haszonra marketingelni.

    Csak a Mentes: pénzes, beteg, szar ízt nem bánó, trendiskedő kajafüggők megcélzása a szuperprofitért, ennek aljas promózása mindenhol, vegán nyafogás, pont-olyan cukormentes süti dagadt dietetikus által megálmodva.
    A vásárlóitok ettől soha nem lesznek jobban.
    Förtelmes testalkatok.
    FITT24

    Kedvelés

    • “Elkezdtem ebbe az irányba képezni magamat, ami azóta is folyamatosan tart, tanulok, kutatok és fejlesztek folyamatosan.” Red flag. Miért érdekelné a customert az, hogy te tanulsz, képzed magad? És az, hogy “mennyire szereted a munkád”? Az az érdekes, hogy mit értél el és mit tudsz nyújtani!

      Kedvelik 1 személy

      • Vö. “mindig is imádtam írni és tanítani”.
        https://lupuiiza.hu/rolam/
        ???

        Amúgy ez csak álszerénykedés, azt akarja mondani, hogy kurvára okos és áptudét, illetve kimagyarázni, hogy fél éve még tök mást mondott.
        Rosszul vagyok a komolytalan emberektől, az ide-oda csapódóaktól, a megdizájnoltaktól, érzelmeskedőktől. Ha meg pénzt kérnek, akkor dühös is leszek.

        Kedvelik 1 személy

      • Ducidívány is folyamatosan tanult, fejlődött, ha jól emlékszem.
        Más szakmában ugyanez: “Imádok emberekkel foglalkozni! Most is folyamatosan tanulok, képzem magam! A munkám a mindenem!”
        “…Jó, de most MEG TUDSZ műteni, vagy nem?”
        ” Öööööö … “

        Kedvelés

      • Rákkantintottam Iza blogjára, nem lehet ráismerni.. Más a blog neve, nincs már konkrét módszer, csak az, hogy ő pénzért hogyan segít, támogat, ilyen-olyan csomagokban, előfizetéssel…. A blogbejegyzésekből is alig maradt, nincs a személyes kísérletezés, botladozás, csak szponzorált tartalom, és a fotói is már csak reklámfotók. De bármilyen előnyösen is van fotózva, sminkelve, öltöztetve, akkor is látszik, hogy nagyon sokat felszedett ahhoz képest, mint amikor legutóbb láttam a blogját és még másról is szólt, nemcsak a szolgáltatásáról…

        Kedvelés

      • Unja ezt a 160 grammot, nincs benne perspektíva, kezd korszerűtlennek számítani, ő sem csinálja, de mást se. Ha edzőterem, az csakis promó Maradt a dizájn, kutyafotó, évtervezés, célok, költséghatékonyság… fullpara, amúgy az egész mentes iparágban olyan arcok, testek vannak, hogy nem hiszed el.

        Kedvelés

  6. Visszajelzés: sérüléspara | csak az olvassa. én szóltam. minden érdekesebb…

  7. Jaj, Szafi meg a csővezeték még instán jött szembe annak idején, emlékszem, a fejem fogtam, hogy ilyen nincs, b+ 😀 és de. És még mindig irigykedve nézem, milyen vékony, de hát jóformán semmit nem eszik bambuszroston kívül. Hát azt azért kösz, de én mégse.

    Kedvelés

  8. kb annyit tudsz a vegánságról, hogy semmit. ahogy a transzokról is pont annyi a tudásod, mint a fing. nulla bazdmeg, és még büdös is a száj, amiből fröcsögöd. az alakod mint a henger alakú kockagolyó, tégla. ketogén? LOL

    Ancsa, Ella, Egon, Olga, Gombaszögi Ella és terongyosélet néven próbálkozott itt az a vérprimitív gyűlölködő, aki azt írja, hogy nekem a blogoszférában és a facebookon harminckét nevem van. A szerk.

    Kedvelés

    • Jé már, valaki megsértődött érvektől, és fél, hogy itt elmondódnak a dolgok. 🙂
      hát, sokat épp nem tudok, csak mondjuk látom, hogy néztek ki. rossz minőségű haj és fogak, leaszott izmok és ideggyenge kommentek.
      neten át hogyan látszik a büdös száj?
      miért kell ilyen primitíven provokálni? miféle indulat mondatja e vad szavakat?
      hogy jön ide az alakom? kb. az egyetlen vagyok 38+-ban, akinek van dereka.
      engem nem tudtok megtörni béna álneveken buta személyeskedéssel, semmiféle hatalmatok nincs. én elmondom az igazságot.

      Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .