kultúrnapló

Október 13. A feleségem története, írom a posztot!

Esténként egy-egy epizód Borgen, ennyi fért bele a héten, nem is olvastam, de napközben színészekkel tudtam beszélgetni.

Október 12. Lear király, Zsámbéki rendezése a Katonában, a címszerepben Hegedüs D. Géza, a legjobb színész a mellékszereplő Keresztes Tamás (ezt a tapsrend is tükrözi), állójeggyel sikerült besurranni. Írok róla posztot, és általában a Shakespeare-ekről.

Október 11. Ulrich Seidl, Import, export. IMÁDOM ezt a rendezőt, elképesztően bevisz a kép a filmbe, fel se tűnik, hogy film, csupa amatőrrel, tartárhelyzetek mindig, de hétköznapiak, és olyan groteszk közben.

Október 10. Irány Moszkva!, a német nyelvű filmfesztivál, a Sehenswert svájci vígjátéka a Művészben.

Home

Reggelente teraszharmónia, Edina-felolvasás. Borgent nézünk, de ezt csak Macival (a Broen nagyobb részét egyedül néztem). és október 10-re végeztünk az első tíz résszel, (úgy érzem, ha leírom azt a szót, hogy évad, meghalok)

Vettünk sétajegyeket, színházat, mesélek majd!

Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: Bergendy Péter POST MORTEM című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában. A magyar mozifilm az A kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon debütált, eddig 13 díjat nyert rangos seregszemléken, világszerte megvásárolták a forgalmazók. A POST MORTEM a hazai mozikban október 28-tól lesz látható.

Szeptember 26. Kieslowski remeke, Az amatőr.

Szeptember 25. Megnézzük a Magyar Nemzeti Galériában Az utópia szépségét, ami a preraffaelita hatásnak egy kis kiállítása, gödöllői művésztelep, KKA, némi Rippl-Rónai és Gulácsy, meg nagy kedvencem, Toroczkai Wigand Ede.

Este francia film: Eszeveszett esküvő, ez nagyon vicces volt, az volt a vőlegény, aki a sógor A beszédben, és itt (is) mondott beszédet!

Meglettek a videók, képek:

A videóban 2:00-nál látszik, milyen, amikor Frigyes hercegként ordibál, 3:28-nál pedig egy kicsit, ahogy kékben és véres fejjel a jobb szélen rapel (ő a legmagasabb)

Most kaptam: Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg a 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből válogat, eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és aSaját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb német nyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.

Szept. 22. Nincsen nekem vágyam semmi, Mundruczó első filmje a meghatóan fiatal Rába Rolanddal, Nagy Ervinnel, Kovács Martinával és Csuja Imrével.

Szeptember 19. Ahogy teccik, hivatalos premier, egyben a városmajori utolsó előadás, 800 nézővel. Nagyon összerántották június óta, erős lett. Lőrinc Frigyes szerepében ordít, az eredeti szerepét kiírták, mert mentek el az osztályból (akiket felvettek Kaposvárra).

Szeptember 18. Magyar Nemzeti Galéria, Vágyott szépség

jaj, Macinak a farka, argh!

Medrében feljajdult az ár,

keletről vad szél tépte már

a sápadt erdőt, és a sár

csak nőtt, amint ázott a vár,

Camelot városa.

Lejött, a tornyát elhagyá,

s kikötve egy bús fűz alá,

egy bárkát lelt, s felírta rá:

„Shalott kisasszonya”.

 

És lent a folyó mély, sötét

vizén – már látva végzetét –

emelte fel tekintetét,

s immár ekképp nézte szép

Camelot városát.

És midőn leszállott a Nap,

eloldozá a láncokat,

s magával vitte őt a hab,

Shalott kisasszonyát.

 

Alfred Lord Tennyson

film: Wes Anderson A fantasztikus Róka úr

ez kurvajó

https://www.instagram.com/makeupbrutalism/

intervjú

https://444.hu/2021/09/15/a-fiatal-magyar-no-aki-fura-dolgokkal-dzsuvazza-ossze-a-szemet-es-a-nemzetkozi-divatvilag-megorul-erte

Reggelente a teraszon ülünk, kávézunk Macival. Bennem holt, de újraéleszthető nyelvek, Ми́шка ugye orosz, végigragozunk egy sima és egy ся végű igét. Aztán összeírok öt finn szót (elämä, tavallisesti, fantastisesti, järvi, metsä, kuu), hallgatok egy kis Jacques Brelt vagy Piafot, és megnézek (újratanulok) néhány kandzsit.

Top 10 Easy Kanji To Remember

万年筆 töltőtoll! Erre emlékeztem. Minden bézik japán tesztben benne van.

(D. japánul tanul.)

Illetve dánul nyomom A híd második évadát. Best sentence ever.

Elolvastam Rakovszky Zsuzsa Boldog vég című novelláskötetét (Osiris), nagyon szép könyv, főleg a Szerelem és a címadó Boldog vég.

Az ISTEN énekel a zuhany alatt.

Szeptember 13. Tom of Finland (2017) – ímhol, lehet egy egyértelműen propagandisztikus, jó-rossz harcot ábrázoló melegfilm is magas színvonalú. A Pride (Büszkeség és bányászélet) is jó példa, A dán lánynak ez nem sikerült. Touko rajzolására nagyon hasonlít az enyém.

Szeptember 12. Anyám és más futóbolondok a családból, fekete Ibolya 2015-ös filmje rengeteg jó magyar színésszel, de nagyon félresikerült, szépeleg, nem elég filmes, ötletes, nem jön át.

Szeptember 10. Debreczeni-podcast. Vettem színházjegyeket (Átrium, Jurányi).

Szeptember 9. Toxikoma, tökéletes közönségfilm, ráz a sírás Tóth Anita (Bea) láttán. Molnár Áron mindent profin megcsinál, Bányai Kelemen Barna Csernus szerepében viszont szuggesztív, elképesztő színész. Jók még Török-Illyés Orsolya, Sodró Eliza, Gáspár Tibor.

szeptember elején reggelente Edinát olvasunk, film: Az arany kesztyű (német, nehezen nézhető, gyomortájon borzasztó, de az általános kritikai finnyogás ellenére nem tartom öncélúnak; Híd (sorozat), Dyga Zsombor első filmje (2003), benne a meghatóan fiatal

Augusztus 31. Összegyűltünk és mintegy rituálisan megnéztük a La vie en rose című filmet (Piafról), Marion Cotillard legnagyobb szerepét, amely az első, francia földön forgatott filmért járó francia színésznő-oscar, aszóval.

A hétvégén összeesküvés vendégei voltunk. Útközben sudokut fejtettem.

Vasárnap megnéztük a Szezon című Török Ferenc-filmet, igen emlékezetes, szép dramaturgia a fiatal Hámori Gabriellával, Rezes Judittal, Nagy Zsolttal, Nagy Ervinnel.

Augusztus 27. A nap, a hét, a hónap fénypontja: Tompos Kátya és a Swing á la Django koncertje a Városmajorban, Balázs születésnapjára, hármasban. Amikor minden tizenhatodtól összepisilem magam a gyönyörűségtől, a hosszú füleim ide-oda inganak. Jellemzően elhiszem az eksztázisomban, hogy mindenki így van vele (kérdeztem Macit, aki mögöttem ült: LÁTTAD A FÜLEIMET?)

Három Partizán-videót néztem ma (amúgy nem szoktam naplózni ezeket): Köves Slomó, Árpa Attila és Hodász András. Meg kell jegyeznem, messze a legkiegyensúlyozottabb, -intelligensebben reagáló, tevékenysége értékelését a legárnyaltabban, legönvállalóbban végző partner Árpa Attila volt (aki ugye ertéel, meg nárcisztikus szociopata). Ami sokat elmond közéletünkről meg a katolikus egyházról. Meg Árpával lehetett konkrét történetekről beszélgetni, őt Gulyás Márton nem baszogatta azzal, hogy a nők egyenlősége, a lakhatás mint jog, illetve vegyük közös tulajdonba a termelőeszközöket (Bíró Icát pl. igen), hagyta, hogy a tévézésről, reflexióiról beszélgessen, igen vicces történetek is voltak a tévékettővel való elkeseredett rivalizálásról. És ahogy a két vallási ember kibújik az elvi kérdések alól, nem tud róla, nem az ő felelőssége, brrr. (A rövid verziót néztem mindegyikből.)

Előző este hallgattuk a Tuza Évával készült Friderikusz-beszélgetést. Tuza Éva a Tobi színei című Bakony Alexandra-dokumentumfilm főszereplője, Tobi anyja. A Partizán és Friderikusz beszélgetései között fontos különbség, hogy előbbi stábja felkészült, az interjú készítője nyugodt, nyitott, tiszteletteljes, józan, nem egózik, és ezért mindenki becsüli. Friderikusz egyrészt előre eldönti, kit fog kellemetlen helyzetbe hozni (Frei Tamás, Prokopp Dóra), és kit tol és rajong szét. Másrészt Friderikuszban van, maradt valami kellemetlen, ripacs-kekec önimádat, a letűnt dicsőség miatti sértődöttség, a jelen világot egyre riadtabban szemléli, ami hatvan fölött, széthízva kellemetlen.

Sajnálom ezt a jólelkű és sokat szenvedett nőt, hogy ennyire rángatja őt egy netről ihletődött kamasz, tök megalázónak érzem, ahogy leugatja például a gyerekvállalás kérdésében (nem, ő egy Katust se bír ki, pedig még “házilag” sem kell valós aktus a teherbeeséshez, sufni-inszeminációhoz!), ahogy Jázmin-Tobi ennyire biztos a dolgában (mind a három coming outjában oly biztos…), és azt is sajnálom, hogy e történet által lettek híresek. Emlékszem, én is szerettem fölényeskedni kamaszként, de akinek ilyen odaforduló, gondos, csupaszív anyja van, az minek gyötri, hát, nem tudom.

Érdekes, hogy mindig, mindig azt próbálják sugallni, hogy aki ezzel az egésszel kritikus, az tudatlan, és ők, a “progresszívek” meg “az érintettek” tudnak többet, és majd ők felvilágosítanak minket, de siralmas bárgyúsokat mondanak, és a valódi kérdéseket kikerülik. Persze a transzneműséget mint gyanús új trendet elutasítóak többségükben és valószínűleg Fidesz-hívő, rendes, másság ellen berzenkedő magyar emberek, akik ennek a sok zagyvaságnak csak most hallották felszínes médiahírét, nem mélyedtek el a témában de vagyunk jó páran, akik utánajártunk, és annyit mondok, döbbenet ez az egész. A témáról rengeteg érdekes részletet összeszedtem számos posztban, többek között azt, hogy a transzideológia (rinyálás, követelőzés, hamis valóság) miért ellentétes a feminizmus céljaival, a nők érdekeivel és a melegmozgalommal is.

Megy is a hörgés, jellegzetes hímsoviniszta plusz szektás gyűlölet van “Cecíliában”:

Azért gyűlölnek titeket, már aki egyáltalán foglalkozik veletek, mert gyűlöletkeltően viselkedtek, miközben nagy önsajnáltatva elfogadást kértek. “Magányos bolond”, írja az, akit a kutya nem olvas, nem érint meg, és állásért rinyál SVÉDORSZÁGBAN.

vö. “a transznevűeket kirekesztik, gyakran kötnek ki a szexiparban”

:DDD Ez a kedvencem, amikor a fejlett nyugatról, biztonságban háborognak-hőbörögnek a “tudatlanság” és a “gyűlölet” ellen az “Orbán elől menekültek”, meg nagy vállalásként állnak ki azzal, lájkokért cserébe, hogy ők nonbinárisak, genderfluidok (de azért csodaszép feminin nők!), fúj.

Augusztus 25. Suszter, szabó, baka, kém, film: Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, Mucsi Zoltán.

Augusztus 24. Felkészülés…, másodszor néztem G. kedvéért, interjúm itt.

Augusztus 23. Film: Az ember, akit Ovénak hívtak, már láttuk, most Dáviddal.

Augusztus 21. Művész mozi, Ígéretes fiatal nő, ez nyerte a legjobb eredet forgatókönyv-Oscart. Sokat rajzoltam ma.

Augusztus 20. Napközben a Műcsarnok, harmadszor, most felfedeztem további részeket.

 

Este felvételről (2013. május) A nép ellensége (Ibsen 1883-as, A hazaáruló című drámájának adaptációja), katonás, megbízhatóan csodálatos, benne még Kulka ragyogó nagyformátumú gonoszként, Székely Kriszta a tévés operatőr, rengeteg utalás és poén, és Lengyel Ferenc a rezonőr, mindenki ifjú:

http://katonajozsefszinhaz.hu/41449

Ez egy hőstípus. Az apostol, A mizantróp, Jézus is, Kohlhaas Mihály, Három óriásplakát, Zárójelentés (Szabó István), sőt: Harry Potter, A tetovált lány – eleinte rajongják, de aztán ugye érdekek meg a korrupció, a hazug világ. Senki nem hisz neki, ellehetetlenítik, leőrültezik, összeférhetetlennek nevezik, viszont ő nem alkuszik. Van, hogy elbukik. Nagyon keménynek kell lenni. Mindig érdekes, ha nő az ilyen hős (Három óriás…, a tetovált…). Külön szál a “visszatérek kisvárosomba és leleplezem a hazugokat” (Zárójelentés, Az öreg hölgy látogatása).

Fekete Ernő különösen gyakran játszik ilyeneket (A mizantróp). Kulka nagyformátumú gonosz, Rába Roland meg csúszómászó (nem itt, de újabban minden szerepében).

Lőrinc osztálya hivatalosan is bemutatja. előtte, ha írtok, ihatunk egy kávét!

Shakespeare-Szabó Attila-Beck Zoli: Ahogy teccik – nemtragédia

14-iki hír, vegyétek ajánlásnak:

A kecskeméti Hírös Agórában kiosztották a 15. Kecskeméti Animációs Fesztivál díjait. 6 zsűri értékelte a mintegy 90 versenyalkotást és 19 kategóriában osztottak ki díjakat. A legjobb egészestés európai film díját és a közönségdíjat is Tomm Moore Wolfwalkers című alkotása kapta. A legjobb magyar és európai tévésorozat, a legjobb 3D-s film, valamint a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária a Cigánymesék alkotója viheti haza. A legjobb animációs munkáért járó díjat Ulrich Gábor Dűne című kisfilmjének ítélték, csakúgy, mint a Magyar Filmkritikusok díját. A legszínvonalasabb képi formanyelvért Szöllősi Anna Helfer című filmjét méltatták. A legjobb rövidfilm díját megosztva kapta Rofusz Kinga Otthon és Darabos Éva Pá kis panelom! című munkája. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlére idén augusztus 11-15. között került sor.

Augusztus 15.

Kiscelli Múzeum, Élet/kép, Fotófesztivál, lenyűgöző kurátori vezetés Balázzsal.

Fú, szegény mennyire nem érti, de azért fontoskodik (ez a legcikibb, amikor valaki meghatódik, megrendül, tragédiát lát ott, ahol irónia van):

https://punkt.hu/2021/08/18/hetkoznapok-romjai-gondolatok-a-kiscelli-muzeum-elet-kep-cimu-kiallitasa-kapcsan

nem szalonna, hanem tepertő, és nem, nem nyomor, ha van mit enni (akár ilyet), ez még egy király lakás, nem őket kell sajnálni, ez sima ironikus retró, egyébként a fotós öccse és nagynénje. bizony, otthoni falatozáshoz nem a legszebb öltönyt vesszük.

Megpróbálkoztam ezzel a szettel, “ezek művészek, minél rosszabb, annál jobb” alapon. Nem is lett baj, csak annyi, hogy elfele minden, de tényleg minden, bicikliülésestül csupa vér lett.

Augusztus 7-8.

Séta: Talpig feketében KI NE HAGYD! https://hosszulepes.org/hu/seta/talpig-feketeben

Film otthon: Szeretni bolondulásig

mozi: A beszéd (fr., Tabán) könnyű, kedves, szellemes

Augusztus 1. Nomádok földje (mozi)

Macival az Ablak-Zsiráfot tanulmányoztuk

Július 31. A talizmán (közvetítés)

Július 30. A mi osztályunk (közvetítés)

július közepén:

voltunk misén Füreden,

olvastam egy Rakovszky-novellát (Piroska),

voltam még egy fél napot a Műcsarnok fotói között,

a legutóbbi Mozgó Világból négy írást dinamikus dzsessz mellett a Dérynében,

láttuk a Mielőtt befejezi röptét a denevér c. Tímár Péter-filmet,

tegnap megnéztük A mi osztályunkat, és rendültünk,

hallgattam innen prédikációkat, együtt is kettőt.

Július 20. Műcsarnok, 7 év, 125 kiállítás (fotók)

Július 18. Minari, koreai film, nagyon szép

 

Július első két hete

múzeum: Ráth György-villa: Dresszkód: szecesszió kurátori tárlatvezetéssel

filmek:

Ulrich Seidl Kánikula (!)

Sidney Lumet Dogday Afternoon (!!!)

Vagyim Perelman: Perzsa nyelvleckék (!!!)

Csupasz pisztoly 2. és 3. (a gyerekek kedvéért)

könyv: McEwan Őrült szerelem, Tandori-fordítás, az eleje pompás, a vége csalódás

új könyv, McEwan: A Chesil-parton, de valami olyan érzésem van, hogy ezt én már olvastam (nem a filmet láttam), ilyen Vágy és vezeklés hangulat

Június 30. Novellát írok, de Macinak komoly haikut és ironikus szonettet is, akrosztichonnal, éget a nap, s a nyúlmúzsák zenélnek a fényes ég s a gyök alatt. Szorít az idő: fél nyolc előtt még futni is el akarok menni, meg tejért, tejszínért, tejfölért és vattapamacsért, mert utána évfordulós vacsora tequilával (Pata Negra).

Meglett a novella, a regénnyel függ össze.

Június 28. Este megnéztük Vinterberg (nem új, de legutóbbi) filmjét, Még egy kört mindenkinek. Nagyon ajánlom!

Videó, Lőrinc itt korabeli testhezállóban feltűnően szép alkattal, illetve drappban és kékben:

Képek, Lőrinc elég sokszor:

Június 24., bemutató:

Lőrinc elég intenzív és mindig nagyon komoly:

próbafotók, az előadásban gitározik is!

a képeket az előadásról mindjárt fölteszik, beillesztem

ezen a héten három forgatási nap volt, ott június 21-én elolvastam a Mély levegőt, erős, okos szöveg; elkezdtem a Tandori fordította Őrült szerelem című nagyregényt (Ian McEwan)

Néztünk egy Mizantrópot hétfőn.

Ma (június 15.) megnéztük ezt:

elképesztő mondatok (háromdimenziós tér!) és Fri belekérdezései… “hogy tudsz erről beszélni! még bedőlök neki!”

Aztán áthelyeztük székhelyünket, és ezt, csodálatos volt, meg vicces részek is (főleg az osztrák könyvesbolt meg a Mészöly-részek):

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/egypercesek-202106111900

„Egy vadász sokáig kergetett egy madarat, a vadak megölték, esztendők múlva a madár a koponyájára szállván innya, megborította. Mondják, a vadász az egyetlen szót kergette, mely mindig kisiklik. Végül ez az egyetlen szó kezdte őt kergetni – madár képiben. És rátalált.”

“Az eszerint meghatározott beszédhelyzet pedig: „De mit mondjunk mi, a vadász helyett is?””

Június 12. Újranéztük (vagyis, én újra) Ozon filmjét, az 5×2-t. Nagyon szép, a zenéje is.

Június 8.

Olvasok, ahol tudok, sorban ülök bankban meg orvosnál: Moldova Negyven prédikátor (pici részletekben); Halász Rita: Mély levegő (Balázs vette születésnapomra. Rita olvasó volt és sportképzésre is jött!) (de ettől még nem írnék róla. viszont ő sajátot és erőset ír)

G. megvette a 303 magyar regényt, amit nagyrészt TT írt és ő is szerkeszettte (több haver is van benne érdemtelenül), vasárnap belelapoztam, és érdekes, hogy pont ezek benne vannak (ajánló következik):

Jókai Anna: Napok, Gergely Ágnes: Őrizetlenek, Rakovszky: A kígyó árnyéka, Moldova Negyven prédikátor, Galgóczi Erzsébet A közös bűn, Vidravas…

#deszaréletemvan A Dérynében gazpachót eszem.

Ma vettem egy (törött helyett ugyanolyan) átlátszó töltőtollat, abba zöld patron, meg van a zöld, amiben fekete a tinta, azzal rajzolok, és írok, kézzel, sokat.

tegnap este nemfilm:

Itt egészen szórakoztató részletek vannak. Pedig GFG nem buta ember, a tanítványai szerint.

Én őszintén elismerem GM riporteri kvalitásait, értékrendjét, kérdezési stílusát, intelligenciáját. De ez a “karikatúra = testszégyenítés”, ez sok nekem. A Miklósi-rajz kapcsán: hogyan kell egy karakteres zsidó arcról nem-antiszemita karikatúrát készíteni? A karikatúra mint műfaj gyűlölködő? Azt nem karikírozzuk, azaz: ábrázoljuk eltúlozva, ha valaki kancsal, alacsony, pocakos, fekete bőrű, nagy az orra? Akkor mit? Vagy őt nem? Hogy van ez? Mi a műfaj értelme, lényege így?

https://papaigabor.wordpress.com/tag/g-fodor-gabor/

Érdekes volt mindenképpen.

és hát…

https://papaigabor.wordpress.com/2021/06/01/alljunk-ossze-mint-ket-kicsi-lego/

https://papaigabor.wordpress.com/2020/10/12/ez-a-mese-is-hogy-megvaltozott/

Június 5. A bírák este hazatérnek séta az ügyészlakótelepen (Sétaműhely)

Este Bodó Viktor korai filmje: Citromfej, benne a fiatal Láng Annamária, Sárosdi Lilla, Terhes Sándor, Csányi Sándor Tóth Ildikó, Mucsi Zoltán, Bánki Gergely, pompás volt

Május 30-án, asszem: budaörsi stream, Figaro házassága, Alföldi. Szuggesztív előadás, egy iskolatársam címszerepben. A szünetben a kutyuskás modoros beszélgetés, jaj… és hogy Kovács Patrícia mit modoroskodik meg locsog magáról, nem értem (az Ahogy tetszik előtt is amúgy, és az is zseniális)

 

Pünkösd hétvége

stream: Egyformák vagyunk, r. Székely Kriszta !!!

Taxidermia, újra, nagyon jól szórakoztunk !!!

cikk https://444.hu/2021/05/22/liberalis-szerzok-irjak-hogy-tul-nagy-lett-a-liberalisok-arca

Büfészínész, színészbüfé stream, május 22., Örkény, “fejjel a falnak és az ütött résen tovább” – Epres Attila, és ugyanő: “aki nem elég képességes, tehetséges, az egy idő után gonosz lesz” és tényleg!

és ahogy Patkós Márton röhög! senki nem tudja az állkapcsát akkorára nyitni

meg amikor Pogány Judit vukhangon mesél a “cicáiról”

Márton partjelző fázik, szombathelyi Valló-rendezés streamen.

Forgatás 18-án, végre el tudtam olvasni a Számok végét (Maci ajándéka, karácsony, nagyon szellemes, sok orosz utalással, okos-élvezetesre fordítva), meg egy kicsit ezt a testképes-kultúrtörténeti könyvet is (B. szülinapija):

…és ami jön: Bereményi Magyar Copperfield, Ian McEwanek és az Omerta vége. Találtunk itthon János könyvei között még Pelevint. Edina csak júniusban jelenik meg!

Május közepe. Film: Hivatali patkányok. Stream: A széplélek (Závada Péter szövege, Stúdió K, Nagypál Gábor) r. Geréb Zsófia. Haladóknak csodaszép. Nagyon szeretjük a Stúdió K-t, igazi csendes kincs, és Nagypál Gábor generációja legjobb színésze, Keresztes Tamással.

Sekély sírhant (Danny Boyle) másodszor látom, először régen láttam (1998?), NEM ALUDTAM BELE, Idióták (Trier), szintén 1998, ez nagyon érdekes volt, de újranézendő.

El angel, 2018-as (asszem) spanyol film egy argentin sorozatgyilkosról, akinek angyalarca volt. Valós történet, elképesztően profi rendezés, jelenetezés, színészvezetés. Nagyon sokat edzek és vagyok napon, ha nem kezdjük el fél 9 előtt, én belealszom a világegyetem legszebb férfiának megnyugtató vállgödrébe, aki nem csak okos, vicces, életszerető, szerelős-műszakilag megoldós, érzelmileg elkötelezett és, hogy kell ezt mondani, kőke ifjonti hevületű, de még gazdag is. Innen is pár perc hiányzik emiatt.

Befejeztem nagyvégre A kutyafuttatót. Mely Sofi Oksanen kicsit túlírt, lektűrös, hatásvadász, nem elég jól működő és sok hibával fordított regénye. Most az Omertát veszem elő újra, meg Ian McEwaneket.

Április:

Roncsfilm, Ádám almái, Körhinta, Édes Emma, drága Böbe, A gyűlölet, Pogány Madonna

Sok Partizán és 444-es videók.

A Pendragon-legenda, próbáljuk

Valan, az angyalok völgye, az “ahhoz képest, hogy magyar, remek, profin skandinávos” film, a kísérőinterjúban (dévédén néztük) viszont félrevezteő és veszélyes, hogy senki nem gondol arra, hogy a szökött, eltűnt gyerekek a saját abuzív szüleik elől menekülnek…

Április eleje és március vége, filmek: Ajándék ez a nap (!!!), Zimmer Feri, A legényanya, A miniszter félrelép, A turné (!!!)

Streamek:

Radnóti: Iván, a rettenet. KisVid vendégrendezése. Nagyszabású, Petrik Andrea radioaktív, Rusznák András nagy színész. Élőben kellett volna, fárasztó élmény

Örkény: Zűrzavar, 2045. Rengeteg szellemesség, rész-katarzisok, Znamenák, kerekes, Csuja!!!

Láttuk a StúdióK archív előadását. A görény dala, majdnem húszéves: http://www.studiokszinhaz.hu/archivum/2000-2005-ig/a-goreny-dala/

Március eleje. Filmek: Ace Ventura. 😀 Presszó. Csinibaba. Francia intézetes Nők a kamera mögött: Bábeli iskola, szívmelengető multikulti komoly emberi, pedagógiai tanulságokkal.

Ma, március 10-én éjfélig még:

https://franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/nok-a-kamera-mogott—online-vetitessorozat.html

Március 6. Don Carlos (Radnóti stream). Csodálatos előadás!

Befejeztem végre a Mi, gépeket (McEwan), brilliáns lektűr, annak élvezet, aki valamennyire ismeri az elmúlt 50 év brit-amerikai történetét, nagyon vicces valósággal vegyített fikciók vannak benne (“a majdnem sikeres dallasi merénylet Kennedy elnök ellen”, internet a hatvanas, eu-kilépés a nyolcvanas években), meg minden részletnek lesz jelentősége, és sűrű drámai helyzet, valamint csodás Shakespeare-adaptáció, tehát nem árt, ha a konkrét drámát ismeri az olvasó, de be is hozza.

Ami meglepett, hogy az angol kritikák nem foglalkoznak a konkrétpárhuzamokkal, pedig ez nagy élvezet, rájönni a megfelelésekre (Prospero, varázserő, Kalibán, Ariel, vihar, bosszú, nemi erőszak, utópia/disztópia).

Következő olvasmányom: Viktor Pelevin Számok című regénye. G-től kaptam, Európa. Közben egy izlandi kisregény is, Ablak:

Vettem IPM-et, van benne rafos cikk, Marilyn.

A 20-21-iki hétvégén két Franco-ellenes, balos, spanyol film: Ártatlanok, Ay Carmela

Szerelmes lettem, a Szólíts a nedveden (bocsánat) rendezőjétől, benne az isteni Alba Rohrwacher Tilda Swinton leányaként

Február 14. Victoria, ELKÉPESZTŐ

Amadeus, rendezői változat, Forman, ezt is lehetett volna a gyerekekkel, csak három óra

Brazil, Terry Gilliam

Z, A zenedoboz: Costa-Gavras filmjei

Rendőrakadémia a gyerekekkel, jó, tudom, de klasszik

Mátrix

Január 23. Várfok Galéria. https://www.varfok-galeria.hu/a-legek-varfok-30/

Január 20. Amerikai szépség.

Január 18. Sydney Lumet: A hálózat.

Január 9. 2001: Űrodüsszeia, Stanley Kubrick. Ööö, a közepe kimaradt.

Az új év első filmje:

Az élet egy csoda (Kusturica)

Decemberben, már karácsony körül:

Mulholland Drive (és megfejtettük)

Munchen, Spielberg !!!

Final Cut, Pálfi György oktatófilmje

korábban:

A bőr, amelyben élek

Drakulics elvtárs

A faun labirintusa

Kisasszonyok

Fekete vonat (Balázs Béla Stúdió, 1971)

Muriel esküvője !!!

November 23. és 25. Tőrbe ejtve, vérbő krimi, igen élvezetes.

Régi mindenféléket olvasok, feldolgozom, írok..

November 21. The Lobster. 2015-ös. Megdöbbentően eredeti film, nem hiszed el, nem hasonlít semmire. Disztópia, iszonyú vicces és a szerelemről szól. A benne szereplő kutya díjat kapott Cannes-ban.

https://www.imdb.com/title/tt3464902/

Bob the dog díja itt:

https://www.imdb.com/title/tt3464902/awards?ref_=tt_awd

November 19. Volver. Minden Almodóvar-filmben van gyilkosság, nagyon gyakran anyafigura, és szenvedélyes szerelem. Én ezt láttam 2006-ban, de bealudtam, mert előtte éjel tárgyfelvétel volt a Neptunban, így most nagyon ütős volt, Penelope Cruz legjobb időszaka, talán legjobb filmje.

November 14. Idétlen időkig, Bill Murray.

Olvasok: Moldova Negyven prédikátor és Sofi Oksanen Kutyafuttatója.

November 9. Még egy Othello gyorsan. Én másodszor.

November 5. G. vett adaptert, ennek hiánya miatt szünetelt az itthoni filmnézés. Elkezdtük Az én XX. századomat (Enyedi Ildikó)

olvasok, a könyveket, sok angol cikket is, és írok is, a tudjátokmit

November 4. Sarlatán, az utolsó normál mozi, Agnieszka Holland lengyel(-francia-amerikai) rendező cseh filmje, Oscar-jelölt. Érdekes volt, de ezt Hollywoodnak szánták. Az eheti Narancsban interjú, ő is a klasszikus szerzői filmért és a mozikért aggódik. Le a streaminggel, a sorozatokkal!

Október 29. Emlékezetes élmény, grandiózus: Az öreg hölgy látogatása, Rudolf Péter rendezése, Hegyi Barbarával és az elképesztő Hegedűs D. Gézával (aki Lear lesz vendégként a Katonában,Zsámbéki rendezi).

Október 28. Újszínház, Megszámláltatott fák, politikai akció, lásd itt.

Október 24. Ezt néztük meg az elmúlt hetekben több részletben:

Október 23.

Október 22. Stalker a Bemben.

Október 21. Az Örkényben Mácsai Pál estje, Azt meséld el, Pista! 19 éve nyomja, és még mindig csillog. Négyötöd ház, hálás közönség, nagy csendek, nagy röhögések.

Október 20. A második Othello-nézés lett volna, de elmaradt.

Október 17. A Dohány utcai seriff, Örkény Stúdió.

Október 14. Színház, Édes Anna, Örkény, Szenteczki Zita.

Október 13. Színház, Minden kombi cirkó…, Kamra.

Október 10. Othello, Katona. Székely Kriszta rendezése. Külön posztban itt, mert katartikus volt: minden másodpercnek tétje van

Október 11. Nick Payne: Ha van is, én még nem találtam meg, elképesztő színészi játék (Mayer Szonja, Mészáros Béla, Fullajtár Anita, Kocsis Gergely), a Kamrában, Máté Gábor rendezése.

Október 8. Film otthon. Három szín: piros. Ez nagyon fura film volt, de érdekes, és megvan a trilógia.

Október 4. Film. A Sehenswerten nézzük a zárófilmet: Gypsy Queen, bokszolós, életen végigverekedős, katartikus.

Október 3. Sárbogárdi Jolánt olvasok az én édes szerelmemnek föl. Ha nagy harmóniában akarunk lenni őszi délutánokon, ágyban, párnák köz, harsogó almák ízével és pite szagával, csöpög a csap, de nem bánom, nyög a kutya álmában és ilyesmi fílingek, ez a jó döntés! Ez rövid, úgyhogy jön egy Csokonai Lili is és aztán a Nagy Mű, a Jadviga (ami nekem extra truvájként hibásan, kitépett, mert selejtesen fűzött és hiányzó lapokkal van meg, dedikációval 2002-ből).

Október 2. A tegnapi filmet (Berlin, Alexanderplatz, Burhan Qurbani rendezte) itt ajánlom és jellemzem. A Művészben láttuk.

Vettem színházjegyeket októberre.

Mark Fisher Kapitalista realizmus. Van alternatíva? című könyvének bemutatóján voltam.

Szeptember végén, írta Petőfi Sándor, megnézzük a Három színből előbb a Kéket, aztán a Fehéret, én ez utóbbit kétszer is, két nap alatt. Baromi érdekes Európa-allegória (csak úgy értelmes, szerelmi történetként nem annyira).

Olvasok, még mindig a fekete könyveket: Máté Gábor naplója és MGP Coming outja. Zoltán Gáborral interjú a 24.hu-n, megvilágosító élmény.

https://24.hu/kultura/2020/09/20/zoltan-gabor-interju-szep-versek-1944-nyilasterror-masodik-vilaghaboru-orgia-kolteszet/

És Hvg 360 cikkeket, meg persze Narancs. Október 1-től már Szemrevaló filmfesztivál!

https://muveszmozi.hu/programok/szemrevalo-sehenswert-2020

 

6 thoughts on “kultúrnapló

  1. Visszajelzés: minden másodpercnek tétje van | csak az olvassa. én szóltam

  2. Visszajelzés: csatlakozz te is! | csak az olvassa. én szóltam

  3. Visszajelzés: költészet napi kult | csak az olvassa. én szóltam

  4. Visszajelzés: új év, új élet – gyere tovább! | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.