kultúrnapló

Eltűnt “a” kultúrnapló! 2018. szeptember 20. óta írom. Befagyott, aztán szétesett, kereső sem leli. De nagyon hosszú volt már, több száz film és színház. (Valahogy megpróbálom restaurálni azért, megvan archiválva.)

Ez itt új, 2020 októberétől. Felfele írom:

az elmúlt tíz napban:

voltunk misén Füreden,

olvastam egy Rakovszky-novellát (Piroska),

voltam még egy fél napot a Műcsarnok fotói között,

a legutóbbi Mozgó Világból négy írást dinamikus dzsessz mellett a Dérynében,

láttuk a Mielőtt befejezi röptét a denevér c. Tímár Péter-filmet,

tegnap megnéztük A mi osztályunkat, és rendültünk,

hallgattam innen prédikációkat, együtt is kettőt.

Július 20. Műcsarnok, 7 év, 125 kiállítás (fotók)

Július 18. Minari, koreai film, nagyon szép

 

Július első két hete

múzeum: Ráth György-villa: Dresszkód: szecesszió kurátori tárlatvezetéssel

filmek:

Ulrich Seidl Kánikula (!)

Sidney Lumet Dogday Afternoon (!!!)

Vagyim Perelman: Perzsa nyelvleckék (!!!)

Csupasz pisztoly 2. és 3. (a gyerekek kedvéért)

könyv: McEwan Őrült szerelem, Tandori-fordítás, az eleje pompás, a vége csalódás

új könyv, McEwan: A Chesil-parton, de valami olyan érzésem van, hogy ezt én már olvastam (nem a filmet láttam), ilyen Vágy és vezeklés hangulat

Június 30. Novellát írok, de Macinak komoly haikut és ironikus szonettet is, akrosztichonnal, éget a nap, s a nyúlmúzsák zenélnek a fényes ég s a gyök alatt. Szorít az idő: fél nyolc előtt még futni is el akarok menni, meg tejért, tejszínért, tejfölért és vattapamacsért, mert utána évfordulós vacsora tequilával (Pata Negra).

Meglett a novella, a regénnyel függ össze.

Június 28. Este megnéztük Vinterberg (nem új, de legutóbbi) filmjét, Még egy kört mindenkinek. Nagyon ajánlom!

Videó, Lőrinc itt korabeli testhezállóban feltűnően szép alkattal, illetve drappban és kékben:

Képek, Lőrinc elég sokszor:

Június 24., bemutató:

Lőrinc elég intenzív és mindig nagyon komoly:

próbafotók, az előadásban gitározik is!

a képeket az előadásról mindjárt fölteszik, beillesztem

ezen a héten három forgatási nap volt, ott június 21-én elolvastam a Mély levegőt, erős, okos szöveg; elkezdtem a Tandori fordította Őrült szerelem című nagyregényt (Ian McEwan)

Néztünk egy Mizantrópot hétfőn.

Ma (június 15.) megnéztük ezt:

elképesztő mondatok (háromdimenziós tér!) és Fri belekérdezései… “hogy tudsz erről beszélni! még bedőlök neki!”

Aztán áthelyeztük székhelyünket, és ezt, csodálatos volt, meg vicces részek is (főleg az osztrák könyvesbolt meg a Mészöly-részek):

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/egypercesek-202106111900

„Egy vadász sokáig kergetett egy madarat, a vadak megölték, esztendők múlva a madár a koponyájára szállván innya, megborította. Mondják, a vadász az egyetlen szót kergette, mely mindig kisiklik. Végül ez az egyetlen szó kezdte őt kergetni – madár képiben. És rátalált.”

“Az eszerint meghatározott beszédhelyzet pedig: „De mit mondjunk mi, a vadász helyett is?””

Június 12. Újranéztük (vagyis, én újra) Ozon filmjét, az 5×2-t. Nagyon szép, a zenéje is.

Június 8.

Olvasok, ahol tudok, sorban ülök bankban meg orvosnál: Moldova Negyven prédikátor (pici részletekben); Halász Rita: Mély levegő (Balázs vette születésnapomra. Rita olvasó volt és sportképzésre is jött!) (de ettől még nem írnék róla. viszont ő sajátot és erőset ír)

G. megvette a 303 magyar regényt, amit nagyrészt TT írt és ő is szerkeszettte (több haver is van benne érdemtelenül), vasárnap belelapoztam, és érdekes, hogy pont ezek benne vannak (ajánló következik):

Jókai Anna: Napok, Gergely Ágnes: Őrizetlenek, Rakovszky: A kígyó árnyéka, Moldova Negyven prédikátor, Galgóczi Erzsébet A közös bűn, Vidravas…

#deszaréletemvan A Dérynében gazpachót eszem.

Ma vettem egy (törött helyett ugyanolyan) átlátszó töltőtollat, abba zöld patron, meg van a zöld, amiben fekete a tinta, azzal rajzolok, és írok, kézzel, sokat.

tegnap este nemfilm:

Itt egészen szórakoztató részletek vannak. Pedig GFG nem buta ember, a tanítványai szerint.

Én őszintén elismerem GM riporteri kvalitásait, értékrendjét, kérdezési stílusát, intelligenciáját. De ez a “karikatúra = testszégyenítés”, ez sok nekem. A Miklósi-rajz kapcsán: hogyan kell egy karakteres zsidó arcról nem-antiszemita karikatúrát készíteni? A karikatúra mint műfaj gyűlölködő? Azt nem karikírozzuk, azaz: ábrázoljuk eltúlozva, ha valaki kancsal, alacsony, pocakos, fekete bőrű, nagy az orra? Akkor mit? Vagy őt nem? Hogy van ez? Mi a műfaj értelme, lényege így?

https://papaigabor.wordpress.com/tag/g-fodor-gabor/

Érdekes volt mindenképpen.

és hát…

https://papaigabor.wordpress.com/2021/06/01/alljunk-ossze-mint-ket-kicsi-lego/

https://papaigabor.wordpress.com/2020/10/12/ez-a-mese-is-hogy-megvaltozott/

Június 5. A bírák este hazatérnek séta az ügyészlakótelepen (Sétaműhely)

Este Bodó Viktor korai filmje: Citromfej, benne a fiatal Láng Annamária, Sárosdi Lilla, Terhes Sándor, Csányi Sándor Tóth Ildikó, Mucsi Zoltán, Bánki Gergely, pompás volt

Május 30-án, asszem: budaörsi stream, Figaro házassága, Alföldi. Szuggesztív előadás, egy iskolatársam címszerepben. A szünetben a kutyuskás modoros beszélgetés, jaj… és hogy Kovács Patrícia mit modoroskodik meg locsog magáról, nem értem (az Ahogy tetszik előtt is amúgy, és az is zseniális)

 

Pünkösd hétvége

stream: Egyformák vagyunk, r. Székely Kriszta !!!

Taxidermia, újra, nagyon jól szórakoztunk !!!

cikk https://444.hu/2021/05/22/liberalis-szerzok-irjak-hogy-tul-nagy-lett-a-liberalisok-arca

Büfészínész, színészbüfé stream, május 22., Örkény, “fejjel a falnak és az ütött résen tovább” – Epres Attila, és ugyanő: “aki nem elég képességes, tehetséges, az egy idő után gonosz lesz” és tényleg!

és ahogy Patkós Márton röhög! senki nem tudja az állkapcsát akkorára nyitni

meg amikor Pogány Judit vukhangon mesél a “cicáiról”

Márton partjelző fázik, szombathelyi Valló-rendezés streamen.

Forgatás 18-án, végre el tudtam olvasni a Számok végét (Maci ajándéka, karácsony, nagyon szellemes, sok orosz utalással, okos-élvezetesre fordítva), meg egy kicsit ezt a testképes-kultúrtörténeti könyvet is (B. szülinapija):

…és ami jön: Bereményi Magyar Copperfield, Ian McEwanek és az Omerta vége. Találtunk itthon János könyvei között még Pelevint. Edina csak júniusban jelenik meg!

Május közepe. Film: Hivatali patkányok. Stream: A széplélek (Závada Péter szövege, Stúdió K, Nagypál Gábor) r. Geréb Zsófia. Haladóknak csodaszép. Nagyon szeretjük a Stúdió K-t, igazi csendes kincs, és Nagypál Gábor generációja legjobb színésze, Keresztes Tamással.

Sekély sírhant (Danny Boyle) másodszor látom, először régen láttam (1998?), NEM ALUDTAM BELE, Idióták (Trier), szintén 1998, ez nagyon érdekes volt, de újranézendő.

El angel, 2018-as (asszem) spanyol film egy argentin sorozatgyilkosról, akinek angyalarca volt. Valós történet, elképesztően profi rendezés, jelenetezés, színészvezetés. Nagyon sokat edzek és vagyok napon, ha nem kezdjük el fél 9 előtt, én belealszom a világegyetem legszebb férfiának megnyugtató vállgödrébe, aki nem csak okos, vicces, életszerető, szerelős-műszakilag megoldós, érzelmileg elkötelezett és, hogy kell ezt mondani, kőke ifjonti hevületű, de még gazdag is. Innen is pár perc hiányzik emiatt.

Befejeztem nagyvégre A kutyafuttatót. Mely Sofi Oksanen kicsit túlírt, lektűrös, hatásvadász, nem elég jól működő és sok hibával fordított regénye. Most az Omertát veszem elő újra, meg Ian McEwaneket.

Április:

Roncsfilm, Ádám almái, Körhinta, Édes Emma, drága Böbe, A gyűlölet, Pogány Madonna

Sok Partizán és 444-es videók.

A Pendragon-legenda, próbáljuk

Valan, az angyalok völgye, az “ahhoz képest, hogy magyar, remek, profin skandinávos” film, a kísérőinterjúban (dévédén néztük) viszont félrevezteő és veszélyes, hogy senki nem gondol arra, hogy a szökött, eltűnt gyerekek a saját abuzív szüleik elől menekülnek…

Április eleje és március vége, filmek: Ajándék ez a nap (!!!), Zimmer Feri, A legényanya, A miniszter félrelép, A turné (!!!)

Streamek:

Radnóti: Iván, a rettenet. KisVid vendégrendezése. Nagyszabású, Petrik Andrea radioaktív, Rusznák András nagy színész. Élőben kellett volna, fárasztó élmény

Örkény: Zűrzavar, 2045. Rengeteg szellemesség, rész-katarzisok, Znamenák, kerekes, Csuja!!!

Láttuk a StúdióK archív előadását. A görény dala, majdnem húszéves: http://www.studiokszinhaz.hu/archivum/2000-2005-ig/a-goreny-dala/

Március eleje. Filmek: Ace Ventura. 😀 Presszó. Csinibaba. Francia intézetes Nők a kamera mögött: Bábeli iskola, szívmelengető multikulti komoly emberi, pedagógiai tanulságokkal.

Ma, március 10-én éjfélig még:

https://franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/nok-a-kamera-mogott—online-vetitessorozat.html

Március 6. Don Carlos (Radnóti stream). Csodálatos előadás!

Befejeztem végre a Mi, gépeket (McEwan), brilliáns lektűr, annak élvezet, aki valamennyire ismeri az elmúlt 50 év brit-amerikai történetét, nagyon vicces valósággal vegyített fikciók vannak benne (“a majdnem sikeres dallasi merénylet Kennedy elnök ellen”, internet a hatvanas, eu-kilépés a nyolcvanas években), meg minden részletnek lesz jelentősége, és sűrű drámai helyzet, valamint csodás Shakespeare-adaptáció, tehát nem árt, ha a konkrét drámát ismeri az olvasó, de be is hozza.

Ami meglepett, hogy az angol kritikák nem foglalkoznak a konkrétpárhuzamokkal, pedig ez nagy élvezet, rájönni a megfelelésekre (Prospero, varázserő, Kalibán, Ariel, vihar, bosszú, nemi erőszak, utópia/disztópia).

Következő olvasmányom: Viktor Pelevin Számok című regénye. G-től kaptam, Európa. Közben egy izlandi kisregény is, Ablak:

Vettem IPM-et, van benne rafos cikk, Marilyn.

A 20-21-iki hétvégén két Franco-ellenes, balos, spanyol film: Ártatlanok, Ay Carmela

Szerelmes lettem, a Szólíts a nedveden (bocsánat) rendezőjétől, benne az isteni Alba Rohrwacher Tilda Swinton leányaként

Február 14. Victoria, ELKÉPESZTŐ

Amadeus, rendezői változat, Forman, ezt is lehetett volna a gyerekekkel, csak három óra

Brazil, Terry Gilliam

Z, A zenedoboz: Costa-Gavras filmjei

Rendőrakadémia a gyerekekkel, jó, tudom, de klasszik

Mátrix

Január 23. Várfok Galéria. https://www.varfok-galeria.hu/a-legek-varfok-30/

Január 20. Amerikai szépség.

Január 18. Sydney Lumet: A hálózat.

Január 9. 2001: Űrodüsszeia, Stanley Kubrick. Ööö, a közepe kimaradt.

Az új év első filmje:

Az élet egy csoda (Kusturica)

Decemberben, már karácsony körül:

Mulholland Drive (és megfejtettük)

Munchen, Spielberg !!!

Final Cut, Pálfi György oktatófilmje

korábban:

A bőr, amelyben élek

Drakulics elvtárs

A faun labirintusa

Kisasszonyok

Fekete vonat (Balázs Béla Stúdió, 1971)

Muriel esküvője !!!

November 23. és 25. Tőrbe ejtve, vérbő krimi, igen élvezetes.

Régi mindenféléket olvasok, feldolgozom, írok..

November 21. The Lobster. 2015-ös. Megdöbbentően eredeti film, nem hiszed el, nem hasonlít semmire. Disztópia, iszonyú vicces és a szerelemről szól. A benne szereplő kutya díjat kapott Cannes-ban.

https://www.imdb.com/title/tt3464902/

Bob the dog díja itt:

https://www.imdb.com/title/tt3464902/awards?ref_=tt_awd

November 19. Volver. Minden Almodóvar-filmben van gyilkosság, nagyon gyakran anyafigura, és szenvedélyes szerelem. Én ezt láttam 2006-ban, de bealudtam, mert előtte éjel tárgyfelvétel volt a Neptunban, így most nagyon ütős volt, Penelope Cruz legjobb időszaka, talán legjobb filmje.

November 14. Idétlen időkig, Bill Murray.

Olvasok: Moldova Negyven prédikátor és Sofi Oksanen Kutyafuttatója.

November 9. Még egy Othello gyorsan. Én másodszor.

November 5. G. vett adaptert, ennek hiánya miatt szünetelt az itthoni filmnézés. Elkezdtük Az én XX. századomat (Enyedi Ildikó)

olvasok, a könyveket, sok angol cikket is, és írok is, a tudjátokmit

November 4. Sarlatán, az utolsó normál mozi, Agnieszka Holland lengyel(-francia-amerikai) rendező cseh filmje, Oscar-jelölt. Érdekes volt, de ezt Hollywoodnak szánták. Az eheti Narancsban interjú, ő is a klasszikus szerzői filmért és a mozikért aggódik. Le a streaminggel, a sorozatokkal!

Október 29. Emlékezetes élmény, grandiózus: Az öreg hölgy látogatása, Rudolf Péter rendezése, Hegyi Barbarával és az elképesztő Hegedűs D. Gézával (aki Lear lesz vendégként a Katonában,Zsámbéki rendezi).

Október 28. Újszínház, Megszámláltatott fák, politikai akció, lásd itt.

Október 24. Ezt néztük meg az elmúlt hetekben több részletben:

Október 23.

Október 22. Stalker a Bemben.

Október 21. Az Örkényben Mácsai Pál estje, Azt meséld el, Pista! 19 éve nyomja, és még mindig csillog. Négyötöd ház, hálás közönség, nagy csendek, nagy röhögések.

Október 20. A második Othello-nézés lett volna, de elmaradt.

Október 17. A Dohány utcai seriff, Örkény Stúdió.

Október 14. Színház, Édes Anna, Örkény, Szenteczki Zita.

Október 13. Színház, Minden kombi cirkó…, Kamra.

Október 10. Othello, Katona. Székely Kriszta rendezése. Külön posztban itt, mert katartikus volt: minden másodpercnek tétje van

Október 11. Nick Payne: Ha van is, én még nem találtam meg, elképesztő színészi játék (Mayer Szonja, Mészáros Béla, Fullajtár Anita, Kocsis Gergely), a Kamrában, Máté Gábor rendezése.

Október 8. Film otthon. Három szín: piros. Ez nagyon fura film volt, de érdekes, és megvan a trilógia.

Október 4. Film. A Sehenswerten nézzük a zárófilmet: Gypsy Queen, bokszolós, életen végigverekedős, katartikus.

Október 3. Sárbogárdi Jolánt olvasok az én édes szerelmemnek föl. Ha nagy harmóniában akarunk lenni őszi délutánokon, ágyban, párnák köz, harsogó almák ízével és pite szagával, csöpög a csap, de nem bánom, nyög a kutya álmában és ilyesmi fílingek, ez a jó döntés! Ez rövid, úgyhogy jön egy Csokonai Lili is és aztán a Nagy Mű, a Jadviga (ami nekem extra truvájként hibásan, kitépett, mert selejtesen fűzött és hiányzó lapokkal van meg, dedikációval 2002-ből).

Október 2. A tegnapi filmet (Berlin, Alexanderplatz, Burhan Qurbani rendezte) itt ajánlom és jellemzem. A Művészben láttuk.

Vettem színházjegyeket októberre.

Mark Fisher Kapitalista realizmus. Van alternatíva? című könyvének bemutatóján voltam.

Szeptember végén, írta Petőfi Sándor, megnézzük a Három színből előbb a Kéket, aztán a Fehéret, én ez utóbbit kétszer is, két nap alatt. Baromi érdekes Európa-allegória (csak úgy értelmes, szerelmi történetként nem annyira).

Olvasok, még mindig a fekete könyveket: Máté Gábor naplója és MGP Coming outja. Zoltán Gáborral interjú a 24.hu-n, megvilágosító élmény.

https://24.hu/kultura/2020/09/20/zoltan-gabor-interju-szep-versek-1944-nyilasterror-masodik-vilaghaboru-orgia-kolteszet/

És Hvg 360 cikkeket, meg persze Narancs. Október 1-től már Szemrevaló filmfesztivál!

https://muveszmozi.hu/programok/szemrevalo-sehenswert-2020

 

5 thoughts on “kultúrnapló

  1. Visszajelzés: minden másodpercnek tétje van | csak az olvassa. én szóltam

  2. Visszajelzés: csatlakozz te is! | csak az olvassa. én szóltam

  3. Visszajelzés: költészet napi kult | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.