kultúrnapló

December 8. Koccintás, sajtóvetítés:Eltitkolt történetek.Január 5-étől látható. Minden szempontból élvezetes este.

December 7. Black Rider, nyílt próba az Örkényben. Rendkívül szórakoztató volt.

December 2. A fiam 21 éves ma, a Fészekben heten vizsgáznak, ezúttal fizikai színház:

 

Ha az embernek van egy 12 éves fia, majd ugyanabban az évben lesz a nagyobb fia 21, meg még fenntarthatósági megfontolásai is vannak, az rendkívül praktikus, mert a két óriás ezüstszínű számlufit, az 1-est és a 2-est szépen elszállítja busszal a bemutatóra.

Vicces, ahogy benne a levegő hőtágul, kint meg összeesik. Az előadás után a B tervben színházról beszélgetünk, elmesélem neki a kórházi születését és néhány kiskori élményét, B., G. és Juli is hozzáteszi a magáét. B. és G. L-t kb. három éves korában, egyszerre ismerte meg.

November vége:

Liliom, Örkény, Tasnádi Bence m. v. a címszerepben, itt írtam a Liliom-élményről részletesen.

Megnéztük a Borgent (negyedik szezon). Három epizódot a Jimmy-filmből, rengeteg ismerősöm látható benne.

Voltunk fényshow-n (ez is kultúra, haha). Utána tenger gyümölcsei tagliatelle a Bocelliben, ötösben (család, B.).

Spanyol filmhét: Optikai csalódás, Röfi (horror)

Kis stressz, hogy jelentkezni kell felvételire, meg iskolákba rohangálunk nyílt napra. Ezek csodálatos napok voltak, nekem nagyon tetszett csütörtökön a besorolhatatlan műfajú Optikai csalódás. Másnap, pénteken cikázok a városban: gyors, de zúzós edzés Macival #maciizom, utána át a versmaratonra, ott láttam G. I. L-t és Forgách Andrást, Peer Krisztiánt, olvastam öt verset, és még csak szarul sem éreztem magam. Utána libacomb és sólet a Kőlevesben, aztán át az Urániába, ott a horrorfilm. Filóztam, milyen lehet kövérként nézni ezt a filmet, mit érezhet (egy nekem egykor durván beszóló, sporttól és a fatlogic kritikától sértődött extrém kövér pszichológus ült mögöttem).

Petri-versmaraton a Vallai Kertben (RS9), megcsináltuk!

én feledhetően olvasok, de L.! itt lapdázik Szabó L., Petri György, Tarján Tamás, Tarján Lőrinc, beidőzítettem nektek kettőt:

November 18.

Verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál

Nelly és Nadine (felemelő és szép történet, mint film nem sikerült

Medvekaland tömény látvány: jegesmaci kénytelen átkelni a lakott területen Kanadában, ezt hogy oldják meg? (elszállítják)

Michelle vagyok (szégyenteljesen érdektelen nyafizás egy ukrajnai húszéves transzneműtől)

Egy újságíró meggyilkolása (életem legjobb dokumentumfilmje, újságírói remeklés, végig döbbenten nézel magad elé, mindez Szlovákiában)

https://muosz.hu/2022/11/08/egy-ujsagiro-meggyilkolasa/

Beauty of the Beast Nemes Anna (Szelíd) megint, művészi, érdekes, szépséges, benne ismerős

November 14. Színház. Kamra, A zseni, Ascher Tamás rendezése: Fekete Ernő, Máté Gábor, Elek Ferenc, Kocsis Gergely

Nagy élmény, ne hagyjátok ki!

Zoom-esemény, hazai idő szerint du. 4-kor kezdődik, 10.45-ig tart

https://www.eventbrite.com/e/pornography-and-prostitution-connecting-the-dots-registration-457222553967?internal_ref=social

Olaszfilm-túlterhelés miatt a Verziót kihagytuk, de online Verzió van még 20-áig itt, 990 Ft/film:

https://festival.verzio.org

15-16-án este újra vetítik a Toldiban is teltházas filmeket, lásd a linken.

Mittelcinemafest (Puskin és Tabán mozik):

Tíz évvel később

Nosztalgia

Amanda

Primadonna

A hangyák ura

Peremlét

5. Darázs, Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza, rendező: Ördög Tamás, a Kristályban

1. és 2. Berlintől keletre

 

Október 28. Délelőtt cirkós sajtóbemutató, cannes-i nagydíjas, finom, okos belga-holland film: Közel (kritika a 3-iki premierhez időzítve lesz!).

Mámoros kávéházi munkálkodás egy parlament melletti helyen.

Este átmegyek megint a Katonába, Apák és fiúk, utána közönségtalálkozó Ascherral és négy férfiszínésszel. Elővettem a regényt is (Áprily-fordítás).

Október 27. Terror, kaptunk jegyet, újranéztük Julival, most a Katona nagyszínpadán, mert átvitték. Most máshogy szavaztam!

Október 23. Nemzeti ünnepünk: Főtitkárok, Kamra, márciusban volt a premier. Maci mecénás lett, nagy öntudattal lép a büféhez, “bármit kérhetsz!”. A lényeg, hogy így jutunk be teltházas előadásokra.

Megrázó volt, 56 is, meg az egész, hogy mindenki fél mindenkitől, két évvel később őt vallatják ugyanúgy, az árulások, felelősségáttolások, a rehabilitáció. Az esztétikája szövegalapú ugyan, ez idejétmúlt (Zsámbéki Gábor rendezte), kevesebb teret hagy a színésznek, a mozgásnak, az összélménynek, mint ahogy én szeretem, meg az újabb eszközöknek, de Spiró nagyon erős, van az anyagban sok drámai lehetőség, szituáció, vagy inkább viszony. A díszlet kicsit illusztráció, körítés, ürügyalapú, de a színészek (nyolc férfi) letaglózóak. Vizi Dávid (Kádár János), Fekete Ernő (Rajk László) és Rajkai Zoltán (Gerő Ernő) köztük is kiemelkedőek. Vizi Dávidnak van egy bravúros kongresszusi beszéde, nagyon szórakoztató.

Nagyon csúf az új dizájn kétféle, zavaros színe a színlapokon.

Most meg ezt olvasom, Kádár és -né levelezése. Furán becsületesnek, régimódinak tűnnek, semmi NER-fajta hatalmi mámor meg urizálás, vagyis, a vadászat (néhány elvtárs busszal megy) és a Kútvölgyi meg a Kékestető olyasmi, de a napi életük, ételeik, fogászat, cipész, ez olyan meghitt, meg ahogy elintézik a rokonaiknak a rehabilitált munkahelyet, az szívszorító.

https://epa.oszk.hu/01300/01326/00027/marc29.htm

Olvastam Tamás kritikáját egy korábbi, Kornis-féle Kádár-szövegről, amelyet együtt néztünk még az Új Színházban (2000-ben).

Ez is megrázó.

Október 22. Egy klasszikust nézünk újra: Picasso kalandjai. Blőd, infantilis, de imádnivaló, 1978-as és svéd!

Október 21. Canarro koncert az Iskola utcában. Félelmetes profizmus, nagyon tudnak zenélni, és örömzene. Nagyon odavagyok értük, voltunk a Jedermannban is, van lemezük, lehet hallgatni, de élőben látni, ahogy Szakál Tamás egyszerre hegedül más falon, plusz a mimikája, az remek.

Október 15. Film. Csodaszép: tömény feminizmus, a német (Sehenswert) fesztiválon kellően árnyalt, feelgood, csak nagyon enyhén didaktikus film szépségeszmény poklairól, középkorú nőségről, táncról, kötődésről, anyaságról, karrierről.

Október 14. Miért lett R. úr ámokfutó? Remek volt, főleg Stork Natasa, Dankó István és Schmied Zoltán.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=802650713174707&set=a.2768991083207317

Október 13. Gyilkosság az Orient-expresszen. Ó, jaj, a “körúti “színház, az se nem jó öreg kő-, se nem alternatív. Leginkább semmi. Akarás.

Lett ebből videó. Nádas, ahogy beszél és felolvas, nagy élmény, de a kérdezők nem elegek a feladatra, a Vincze Bence-féle f21 beszámolója pedig, ahová ingyenszerzőket toboroznak, tartalmaz kellemetlen helyesírási hibát és értetlenséget (Budapestet és Berlint nem lebontották, hanem lebombázták; Kustos Júlia meg költő létére nem ismeri a hozomány szó jelentését /arra gondolt, hogy hozadék vagy összegződés/).

*

Halvány betűkkel, szomorúan írom a tegnap estét: elmúlt az ifjúság és vele minden illúzió. Méregdrága jeggyel láttam újra főszerepben a művész urat kereskedelmi, ún. körúti (jellegű) produkcióban, és mivel a Katonához, Örkényhez, Szkénéhez, Jurányihoz, Radnótihoz vagyunk szokva, megdöbbentett. A fővárosban, ismert és profi színészekkel, komoly technikával zajlik az előadás, negyedik évadja van színen, és mégis, amit a nézőről üzen (miből ért meg egy részletet, min nevet, mi döbbenti meg), amiatt szégyelltem magam. Nem bosszúból mentem. Viszont múltunkkal le kell számolni. Én lettem okosabb, igazabb az évek alatt, múlt el a vak rajongás (maradt némi lojalitás), vagy ez az intézmény mindig ilyen ciki volt? Ő mindent tud, vérprofin, nem roskadt meg, zeng a hangja, még meg is érint egy-egy pillanatban, csak nincs tétje, kockázata. Rutin van, ijesztő. Pontos, valódi, erős, mert annyira érti a szakmáját, de az egész produkció olyan, hogy szégyelled magad, ő maga meg elvesztette azt, hogy igazi színész, művészszínházi. Pedig onnan jött. A kereskedelmi színház elbutít. 64 és fél éves, hát, igen. #legszebbférfikor

Kérdezte valaki, hogy erről meg arról a sorozatra nem írok-e, ajánljak jó sorozatot… Mások rosszindulatú megjegyzéseket tesznek arra, hogy szerzői filmeket nézek, szépirodalmat olvasok. Ez a szakmám, ebben nőttem fel, és a blog egyik fő témája, nem tudom lejjebb engedni a lécet, lektűrrel kiegyezni, mert idő, agy, pénz. Nekem nem szórakozás a film, a színház. A queeres-szenzációhajhász-true crime-os, csajos sorozatokra, amelyekre úgy ráfüggtek a járvány alatt, én sajnálom az időt. Profik bár, de szarok.

Film: A szomorúság háromszöge, must have!!!, de úgyis mindenki erről beszél. Nem olyan komplex, mint A négyzet, viszont elemien vicces. Főszereplőnője 32 évesen meghalt pár héttel a premier után.

Ruben Östlund életműve: Lavina, A szomorúság háromszöge, A négyzet. (G.: Ha a lavina kör alakú, akkor viszont ismerd el, hogy létezik PUPUTEVE!!!) (És összekeveri a tejbegrízt…)

Film: Kedves Thomas. Thomas Brasch életrajzi filmje, Szemrevaló. Sírsz, megrendülsz, megérted Kelet-Európát. Nem csak megható, elgondolkodható, nagy méretű, hanem vicces is. Mestermunka.

További fesztiválfilmek, mindkettő nagyon tetszett:

Le Prince, kicsit Berlin, Alexanderplatz, kicsit A félelem megeszi a lelket, folyamatosan a nézői elvárással/inherens rasszizmussal, európai fölénnyel játszik, és Joseph tényleg szép ember, illetve nem vetít, őszinte azért ékrendje

csúcsjelenet: a gyémántpróba!

Örökmozgó, Svájc, anarchizmus, óragyártás, folyamatos tiktak vagy malomzörgés, mindenki demokratikus, udvarias, de ugyanaz a kapitalizmus van, és a vége, csodás természeti jelenet, nagyon fura képkivágás, szexjelenet szereplők nélkül

mindkét film csúcs!

Szemrevaló fesztivál: Monte Verita, svájci–osztrák–német, feminista film egy szabad közösségről, amely kijárat a fojtogató bécsi polgári létből.

Sajtóvetítés: Léa Seydoux csodálatos játéka, Egy szép reggelen. Benne a csodálatos, 68 éves Pascal Greggory. Részletesen a premier után itt.

Filmajánló az elmúlt hetekből. Mindenképp nézd meg:

A jó főnök (spanyol)

A hónap dolgozója (francia vígjáték)

A szomorúság háromszöge (svéd-amerikai)

Rosszul vagyok magamtól (norvég)

Ott torony volt (magyar dokumentumfilm, Víg Mihály)

*

Szabadúszás, ütős, vérpezsdítő francia vígjáték, benne a csodálatos Virginie Efirával. Egy halom balfék, de imádnivalóak.

*

https://hvg.hu/elet/20220930_sodro_eliza_interju_iskolai_zaklatas_junior_prima_dij_szfe_politika_nyilt_level

*

MEGSZAGOLTAM NÁDAS PÉTERT, történetesen mellette ültem (amikor már leült).

https://www.facebook.com/events/830213118165931/

Itt vagyok a bal szélen.

*

Könyvfesztivál! Vasárnap voltunk Zs-val. Sütött a nap.

Tóth Krisztina: az irodalomnak nem az a dolga, hogy elterelje a figyelmet, szórakoztasson.

Szeptember 25. Végre megnéztük a Közönséges bűnözőket.

Szeptember 23. Vicky Krieps főszereplésével, sok magyar vonatkozással, női érzékenységgel, női rendezővel új Sissi-adaptáció készült: Corsage. A Cirkóban volt sajtóvetítés, írok majd róla, ha lesz a hivatalos bemutató.

Csak olvasok amúgy.

Szeptember 16. A Cirkóban nézzük az Ott torony volt című dokut Víg Mihályról. Könyv is van a történet szektás részéről. Nagyon fontos, élvezetes film.

Szeptember 11. Skandináv fesztivál pótnapok az Art+Cinemában: Rosszul vagyok magamtól, norvég-svéd, brilliáns szatíra, a lélegzeted eláll.

Forgatás, hosszú napok, olvasok és írok.

Szeptember 10. Sirály, Székely Kriszta rendezése a Városmajorban, nagy élmény volt. A hatodik adaptáció, amit látok.

Elolvastam Nádast, nagyon szép, eloldozó a vége. Most Shriver (Should We Stay Or Should We Go).

Augusztus 31. Isten, haza, család, hosszú előadás két szünettel, Kamra. Kitűnő benne Fekete Ernő, Rujder Vivien, Elek Ferenc, Jordán Adél. Gyalog megyek a MOM Parktól, a Tabánon át (mert edzőteremre nem jutott idő).

Rosa esküvője, spanyol. Bájos, élvezetes, felejthető film.

Izlandi film: A mindenség angyalai a Három hollóban. Megjelent a regény is.

Séta: Nemes Nagy Ágnes centenárium, Juhász Anna vezeti, Elek Ferenc felolvas. Így megyek a Szamos utcában föl. Fotó: Bach Máté.

Cikk. Nem tudok bevonódni, nem igazán ragad meg egyik szemszög sem, azt hiszem, mind a birodalmi-Bush-féle Amerikát, mind az iszlám hegemón törekvéseket és általában a nyugati világba importált, ott különféle konfliktusokba ütköző mindenféle más kultúrákat meglehetősen rühellem. (A de különleges! alapon civil kulturális trendként importált keleties, indiai, jógázz Balin! stb. mániákat is.)

https://telex.hu/komplex/2022/08/25/mive-lettek-guantanamoban

Káli holtak, Kamra, két szünet, Tasnádi Bence, Dankó István, Fullajtár Andrea és Elek Ferenc alakítása döbbenetes, az egész előadás virtuóz, fontos, emlékezetes. Színészsors, a Birman és a Mephisto rangján. Írta Térey János, rendezte Dömötör András.

*

Azt írta Kovács Bálint a best of magyar film listáján tavaly év végén, hogy a Nagykarácsony nem olyan jó (szerintem zsánerében kitűnő!), de bezzeg a Becsúszó szerelem!, hátööö, ezt néztük tegnap és iszonyú didaktikus, kellemetlen (a Brazilokhoz képest is, ahol volt súlyuk, tétjük a dolgoknak), de ugyanúgy Ötvös Andrással, mint a Nagykarácsony, és pár jó pillanattal.

Nádassal (Rémtörténetek) haladok, elképesztően durva infernó, katartikus.

Mai Manó, Roger Ballen kiállítása, augusztus 21.:

Bécsben tetőmozi a könyvtár tetején: Clerks (Shop stop).

Itthon Az őslakó (2007), moziban A vörös rakéta. Az élet napos oldala, svéd vígjáték.

Itthoni filmnézés augusztus első hetében. A kihagyhatatlanokat jelölöm narancssárgával újabban:

Nem vénnek való vidék, Éjféli cowboy, Jó reggelt, Vietnam

Olvasok is, Bereményit apránként (Azóta is élek)

Tabán, film: A hónap dolgozója, feelgood francia szatíra, harsány, okos, könnyű poénok, semmi tét, de nagyon szórakoztató (a legjobb az, ahogy Maci felröhög, kb. végig, mindenen). Legalább 8-an néztük a Fellini (nagy) teremben! Mondtam is nekik, hogy én mindig annyi nézőt küldök ide, szóval irány az artmozi és közülük is a legbájosabb: a Tabán!

A július 31-ig tartó héten: Szamárköhögés (Gárdos Péter), Banánhéjkeringő (Bacsó Péter), A vizsga (Bergendy Péter)

Júl. 23. Csacsacsa, Kovácsi István filmje az ifjú Rudolf Péterrel, benne nagyon sok finom poén, valahol a Pókfoci és a Megáll az idő közelében.

Júl. 21. Secret Honor, Robert Altman korai filmje, Nixon-monológ.

Belle Epoche, nagyon hangulatos, életélvező spanyol film, a fiatal Pénelopé Cruzzal.

Capa, megint megnéztük a Nicolas Mullert. Nyuszi a Róth-üvegablakok kora délutáni fényében:

https://www.jegy.hu/program/moliere-scapin-furfangjai-136319#programInfoTabAnchor

csak nyolcvan perc, de mi kibiciklizünk oda! VARGA ZOLTÁNt láttam újra. A Meteóban most, és a Katonában, 2000-ben A viharban volt Caliban, édes istenem!

Csütörtökön mutatják be a Riminit, Ulrich Seidl új filmjét (vertigo Média), számoljuk az órákat (pénteken nézzük). Ezt bírom Maciban: olyan szenvedéllyel tud rajongani. Seidlt amúgy én hoztam a házasságba.

https://www.cineuropa.org/en/video/421683

*

Július 9-10. Újranézős hétvége, egy klasszik hollywoodi és egy független: A bárányok hallgatnak, Otthonom, Idaho

*

Nahát!

Július 6. Larry Flynt, a provokátor, Milos Forman remeke.

Július 5. Nyári koncert a Jedermannban: Dresch Quartet. Világvége-hangulatom van, nagyon megbecsülöm, ami még jó: elképesztő kiváltság, hogy jelen lehetünk, vannak még ilyen esték. Hunyt szemmel ül, néha, ha lerakja a fúvóst, bajuszt pödör, és nem érdekli semmi, de semmi, csak a zene.

Július 1. Nicolas Muller kiállítása a Capa központban. Utána szemben Tereza mexikói étterem, sör, avokádó.

Nézzétek meg, csodaszép, és a film is, ami a nagyobb teremben megy.

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet

Vacsora Chinatownban (ez nem cím, hanem élmény): Spicy Fish étterem, ropogós kacsa, ananászos-zöldséges marhacsíkok, fafülgomba-saláta, zellersaláta, csípős sertés, üvegtészta, rákos és sertéses batyuk, gombócok. Egy kicsit sokat rendeltünk, de ami már nem esett jól, azt hazahoztuk.

Június 29. Mindenki utálja Johant, norvég fekete vígjáték, nagyon kedves, szép mese, A százéves ember… és Az ember, akit Ovénak hívtak vonulatból

Könyv: Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz

24.hu-s riportok, bookazine (vagymi)

Június vége, filmek moziban:

Kis lecke a szerelemről nagyon szép francia könnyedség

Zanox jól sikerült magyar

itthon:

Boogie Nights1997, gigamega profi, elképesztő, ahogy dramaturgizál, vág! Burt Reynolds!!!

Játszd újra, Sam, régi szinkronnal (nemkern)

Június 13. Tarr Béla másik filmje Sztálinvárosból (ahol ő felnőtt): Panelkapcsolat. Az ifjú Pogány Judit és Koltai Róbert. Megrendítő. Ikonikus fotó:

Június 12. A játszma, a Puskinban néztük. Nagyszabású, szép munka. Kulka, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Orosz Ákos kitűnő. Szarvas Józsefet nem értem mint színészt, soha nem volt jobb, mint a Zimmer Feriben, és rettentő kellemetlen, hogy színészi értelemben beszélni sem tud (de tanítja).

Június 10. Könyvhét, Magvető-est a szokásos színvonalon a Radnótiban: Nem nagy ügy. Szabó T. Anna, Mán-Várhegyi Réka, Kun Árpád, Kováts Judit, Szőcs Petra, Fehér Boldizsár, Tóth Krisztina. Előadják: Kováts Adél, Sodró Eliza, Gazsó György, Schneider Zoltán.

Június 9. Örkény Stúdió, T’N’D dalolós estje: igazi díva. Június 3-án volt a bemutató, mi 9-én láttuk. Még szeretném sokszor látni. Must havi, ne hagyjátok ki. Kiss Judit Ágens verseivel a túlzás nélkül legcsendesebb zseni, Kókai Árpád zenéjére. Magas minőségű hangzás, ötlet, varázslat.

Interjú.

https://www.orkenyszinhaz.hu/hu/musor/tnd#gallery-6

Ezt is énekli.

Szombat, jún. 4. a fiamék vizsgadarabja, virtuóz: Roberto Zucco. A báty szerepét játssza, nem ez a legemlékezetesebb, de maga a rendezés szép, okos, és többen nagyon tudnak énekelni. L. gitározik.

Csütörtök este CirkoGejzír, Szerelmes nehézfiúk. Feltétlen ajánlom, aki járatos a francia kultúrában és érti a finom utalásokat, az szakadni fog, de közben meg is rendül. Tényleg szép.

Elképesztően kedves, fricskázós, szeretetteljes, groteszk franciakultúra-paródia, legendás színészekkel (elsősorban a két szélsőre gondolok, meg méh a jobbról másodikra, hatalmasat játszanak). És benne van a filmben Valeria Bruni Tedeschi (Ozon 5×2-jéből).

Május 27-29. Három kiállítás: Capa Negyven év sajtófotói, Mai Manó A Brown-nővérek, Nemzeti Múzeum 2021 sajtófotói. Mindhárom zárt vasárnap.

Vasárnap (máj. 22.) egy nagyon kedves, rég látott ismerőssel ismét megnézem az Ascher Tamás Háromszékent. Már kívülről tudom.

Május 23., Radnóti, Antigoné. Nagyon sűrű, erős, szép. Porogi Dorka rendezte. Címszerep: Mészáros Blanka. Kreón: Pál András.

Május 24., vizsgaelőadás: A salemi boszorkányok. Katarzisom volt, pedig diákok, ilyet ritkán írok, de ez végig pontos, feszült volt, lekötött. Nagiot fejlődtek, bizottság előtt játszottak, egy pillanatig nem éreztem, mit kellett volna másképp, semmi dilettantizmus nem volt. – Szerdán L. felvételizett, bekerült a harmadik körbe.

A májusvégi héten film, két részletben: Robert Altman A játékos. ZSENIÁLIS, trükkös.

Szombaton (május 21.) séta Macival, szülinapomra kaptam ezt (és egy másikat):

https://hosszulepes.org/hu/seta/voros-isten

Utána ebéd a Szaletlyben (marinált ponty belga lencsén, krémes réteslapokkal).

Oltári tévedések, film, kellemes, olasz, feledhető.

Május 20. Othello a KuglerArtban, sok barát, harmadszor láttam, nagyon összeállt! Felvételiznek a hetekben, nagy az izgalom.

Új könyvek május közepén:

Színházak:

Ascher Tamás Háromszéken (ötödször)

Radnóti: 451 Fahrenheit. A Don Carlosuk rendezője, Nagy Péter István. videotechnika, virtuóz térhasználat, szuggesztív színjátszás

Május 11. Film: Vezess helyettem, csodálatos! Japán. Nagyon hosszú (179 perc).

Elolvastam Shrivert.

Koncert, ez is szülinapi, 14-én, Jedermann, Baló István:

4 forgatási nap.

Május 3. forgatás. Olvasok (Shrivert).

Ápr. 28. Radnóti Tesla, Gloria (hú!!!)

Április 29. Pintér Béla Titkaink, Szkéné (húúú!!!) hatalmas színészi tobzódások, feledhetetlenek

Május 2. Katona, Melancholy Rooms

film, magyar és remek mindkettő:

Az unoka (Deák Kristóf)

Brazilok (M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor)

Április 27. Centrál, Balsai Móni Shirley Valentine, monológforma. Írok róla!

Április vége:

22. Heilbronni Katica, Stúdió K., Hegymegi Máté fifikás rendezése, nagy élmény

23. Ugyanott Nero, szintén Hegymegi, nagyon erős

24. Katona Sufni Nem vagyunk mi barbárok, állat vicces (kösz a jegyet!!!)

25. 33 álom, Örkény (temetés), nyolcan megyünk, gyerekeim is, barátok

Filmek:

Csapd le, csacsi (Timár Péter), hatalmas retrófless

Az ügyfél (Ashgar Fahradi), valójában: Az ügynök (Millert játszanak irániak), mindig a család, a közösségi norma, a morál, nagyon szeretem ezt a rendezőt (A hős, Mindenki tudja)

Gubó, német leszbikus-kamaszfilm (Tabán)

Bergman szigete, Puskin, érdekes, de nem annyira jó

Április eleje:

A Benedetta miatt megnéztük Verhoeven klasszikusát: Csillagközi invázió. Hatalmas fityisz az önelégült, birodalmi típusú háborúzásnak.

Belfast. Kenneth Branagh mindent összeken, összeesztétizál, rosszul vagyok a pátosztól és a hamisságtól. Nagyon kellemes nézni, profi látvány, nem azért, de amikor a toron elénekli a snájdig apuka a dögös anyukának az Everlasting Love-ot, és meg is táncoltatja, az azért gyomorforgató. Aki az igazi ír összetartásra, a közösségre, identitásra és munkásosztályra kíváncsi, olvassa el Frank McCourttól az Angyal a lépcsőnt (Angela’s Ashes).

Szelíd, a testépítős film Csonka Eszterrel, meglepett, hogy ilyen. Érdemes megnézni, de elsőfilmes jellege van (Nemes Anna egy festő, voltunk kiállításán is). Elmaradt a Kamra-beli Isten, haza, család, ahelyett. Annyi minden elmarad.

Április 8. Darvasi László: Madárhegy, Jurányi, megrendítően költői szöveg, nem kell érteni, Darvasi Áron rendezése, nagyon szép fiatalszínészi munka.

Licorice Pizza, vérbeli feelgood élmény, nagyon profi és élvezetes film.

Olvasok (ugyanazt és még Galgóczi Erzsébetet), és hát… regényt írok.

Otthon Terápiát nézünk (S3).

A választás estéjén a Várkert Bazárban  A kékszakállú…t nézzük meg, koncertként, Sárik Péter átdolgozásában, Miksch Adrienn és Cser Krisztián énekli, elég nagy hatású, bár én nem annyira értem a modern zenét, viszont figyelek.

Örkény, Anyám tyúkja 2. Régimódi irodalom, mindig működik, pont jó így. Für Anikó egy zseni.

Szavazzatok!

https://www.libri.hu/irodalmi_dij/

Olvasok, sokat.

27-én este, a színházi világnapon megnéztük (másodszor, élőben is) a Radnóti Don Carlosát. Majdnem elkéstünk, parkolás, izé, futólépés. Emiatt a tizedik sorba kényszerültünk az első helyett.

Ezen a napon minden előadáson a világban elhangzik az azévi világnapi üzenet. Ez. Peter Sellars nevű amerikai rendező írta. Itt Bálint András, a régi igazgató olvasta fel. Megdöbbentő, hogy képtelen érthetően (nemhogy élvezhetően) felolvasni pár bekezdést. Egyet ki is hagy. Amúgy ez nem most kezdődött. Meglepő módon tavaly kétszer is láttam itt kutyával-unokával meg menő biciklivel, testileg jó állapotban.

Kettes történet. A szünetben Nádasdy Ádám egy nővel és egy pereccel igyekszik befelé, a nézőtéri felügyelő elkapja, és nem is az, hogy rászól, hogy ne vigyen be ételt (NÁ kópésan zsebre tömi: “nem értem, miről beszél”), mert a szabály az szabály, hanem hogy látványosan nem tudta, kihez beszél.

Utána meg attól szenvedtünk (előreküzdöttük magunkat a hatodik sorba!), hogy mögöttünk ült egy szemüveges, bársonyruhás stréber kislány, aki (és a két vele lévő felnőtt) olyan mértékig volt nárcisztikus, önző, ignoráns, hogy hangos suttogással folyamatosan okoskodva kommentálta a látottakat, mint valami bábszínházban (noha annál jóval idősebb volt), ezek meg megdicsérték visszasuttogva. Tudtunk úgy nézni, hogy befejezték.

Szombat este: Trier Melankólia. Még nem láttam. Másra számítottam.

Film: Verhoeven, Benedetta a Francia Intézetben.

minden csoda három napig tart! elmúlt a szemgyulladásom, tiszta kontaktlencsék újra

Márc. 23. Nyughatatlanok, megrázó film a mániás depresszióról.

Nemes Nagy Ágnes-felolvasószínház a Gödör Klubban (Király u. 50.). Bach Zsófia. Katartikus volt.

A fiunk (Egy fiú a címe), tunéziai film, frankofón, az Urániában. Megrendítően szép és megindító volt. A jó film mindig reflektál a társadalomra.

Moving The Body Through Space, Shriver új regénye, nincs magyar fordítása, angolul és lassan olvasom, közben a seggemet napoztatom és ma ez akkor királyság volt, ráérős délelőtt Macival, tökfőzelék (életemben másodszor ettem) főzése, idill.

Tar Sándor A mi utcánk c. novellafüzér-regényét is olvasom, elképesztő humor, kedélyesség, szeretet van a legmélyebb pokolnyomorban is, igazi narrációt zseni, szegény, nyomorban és megvetettségben halt meg. Macinak is föl- azt, amiből a Pálfi-film lett (El, valahová).

Minden rendben ment, fesztiválnyitó film (frankofón), Sophie Marceau.

Katona (Kamra) Bánk bán. Nekem nagyon tetszett.

Örkény: színházbejárás, a ragyogó Görbe Márk és Neudold Júlia.

séta: Kertész Imre, Hosszúlépés+Kiss Eszter, nagyon ajánlom, https://www.kerteszintezet.hu/v/elindult-az-ingyenes-kertesz-imre-emlekseta-budapesten/?q=séta

Utána színházi ügyekről faggattam egy kicsit a színésznőt.

A Kossuth-díjat megkapta Dresch Mihály, 12-én, Maci névnapján koncertjén voltunk a Jedermanban.

Jaj, nagy kultúrélet van: Pálffi György filmje (Mindörökké, néhányszor vetítették csak, fesztiválfilm) óta olvasom Tar Sándort (A mi utcánk, novellafüzér-regény), zseniális, nyomasztó, bölcs és archaikus.

Március 14. Még egyszer megnéztük Macival az Ascher Tamás Háromszékent (most F. is jött családilag), mert idén leveszik. Katona, Jordán Adél remeklése, aki egyszerre, tehát nem váltogatva, hanem szimultán nagy szabású tragika és komika.

Március 10. A negyedik, a Jurányiban Hegymegi-rendezés, Dante pokla, Peer Krisztián szövege, főszerepekben Bánki Gergely, Hajduk Károly, akit (utóbbit) egyre megrendültebben egyre nagyobbra tartok, nagyon erős légköre van.

Nőnapon Anyám tyúkja 1. versösszeállítás az Örkényben a gyerekekkel, a pultban és a ruhatárban, beengedőként férfiszínészek. 00:30-nál vagyunk a sorban láthatók, Dávid kék kabátban.

Remek francia filmeket nézünk a következő két hétben, lesz róla poszt!

Ahh, a zseniális Ulrich Seidl új filmmel jön! Nézd meg a részletet:

https://telex.hu/szorakozas/2022/02/16/rimini-ulrich-seidl-kritika-berlinale-ausztria-olaszorszag

Február 14. és 27. között japán online filmfesztivál:

https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/

(én végül egyet se láttam…) (hülyemaci)

Február közepén, míg nem mehettem ki (pozitív teszt), csodás filmek:

Robert Altman Rövidre vágva

Jamón, Jamón! a nagy páros

Escobar a nagy páros

Gyilkosság az Orient Expresszen, 1974 (Sydney Lumet) és 2019 is (Kenneth Brannagh), egymás utáni estéken

A sebhelyesarcú Al Pacinóval

Edinát olvasok (Nincs és ne is legyen)

Február 4. Ascher Tamás Háromszéken. Idén leveszik, frenetikus előadás lélegzetállító színészi játékkal és hatásos dramaturgiával, nagyszerű karikatúrákkal. Színházi viszonyokat, vidéket és édeserdélyt ismerőknek must have.

Viharsarok, 7-én este itthon néztük (én másodszor), Rév Marcell opetarőr, Császi Ádám rendezte. Fontos film.

Január 31. A fiamék lakásszínházát (Othello) néztük.

Január 29. Párhuzamos anyák, Almodóvar. Szép film, nem elég jó, érdemes megnézni. Penélope elképesztő. Kovács Bálint nagyon lehúzza, kb. ötször ismétli a tényállítását, nem jól ír kritikát, sokat fontoskodik és kezd önimádni, de lényegében igaza van. Spoiler: a filmből nem következik, hogy a két címszereplő (vagy mi) rossz anya lennem kérdés azért érdekes, mert van rossz anya a történetben.

Valamikor két hete Az emlékek őre film, Julis kedvéért. Kiskamaszoknak abszolút kedvenc lehet. Meryl Streep.

Január 20-23. Csütörtök: A kaukázusi krétakör, Székely Kriszta elsöprő erejű rendezése a Kamrában, másodszor nézem,

pénteken, szintén másodszor, a Teslában A vágy, Schneider Zoltán, Kováts Adél, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, viccesnek mondanám, erős színészekkel, de nem több

vasárnap A hős, Asghar Farhadi (iráni) filmje, cannes-i nagydíjas, mindenképp nézd meg!

Január 18. Az igazi művelődésnek védő hatása van: ha sokat (eleget) találkozol valódi irodalommal, színházzal, képzőművészettel, okos cikkekkel, akkor nem kajálod be a sikerkönyveket, netflixet, musicaleket, körúti színházat, gagyi propagandacikkeket.

Tegnap este az Örkényben megnéztük a 33 koponya (lásd lejjebb) párját, a 33 álom című Bodó Viktor-rendezést. Közben ment a stúdióban fél 8-tól a másik, rohantak át a színészek, meg vissza. Nem függ annyira össze a két előadás, mint hittem, de élmény tudni, mi van közben odaát. Bodó annak a színészosztálynak lett volna -főnöke az SZFE-n, amely már nem indult el, és ahová a fiam olyan nagyon járni akart volna. Esnek le a szövegkönyvek, 33 dara, megemlékeznek a nagy öregekről, Zsámbékiról, Székely Gáborról, Asher Tamásról. Hommage á SZFE: Bodó most mindent, de mindent felhányt a színpadra, ami benne rekedt, a végzős fiatalokkal (hármukat láttuk már a Katonában is, ők az utolsó igazi képzett osztály, a többiek vagy szívnak és felemás érzésük lesz, vagy Szarvas Józsefék vették fel őket, más céllal, és hozzá nem értve képzik). Testekkel, ötletekkel, kockázatot vállalva, kész-biztos megoldásokat mellőzve, kapkodod a fejed. Németes színházi hatás, új formák, elképesztően virtuóz, önironikus produkció, emlékezetes poénok. Hámori Gabriella Julikát mond, én láttam őt Julikának a Liliomban, a vizsgaelőadásában húsz éve, be is könnyesedem. Jellemző, hogy Bóta Gábor utálta, mert nem értette (láthatólag nem érti, mit jelent a posztdramatikus színház), Csáki Judit meg ünnepli. Egyikük sem fiatal, mindketten látták az elmúlt harminc+ év összes bemutatóját – ez nem generációs törés, nem is ízlésé, hanem hozzáértés- és műveltségbeli. Hatalmas élmény volt. Nézzétek meg, támogassátok ezt a fajta színházat és az Örkényt általában!

Egyébként napközben forgattunk, mármint Dávid, én kísérő vagyok, készül a Shadow and Bone második évada. Ez meló, nem ajánló, #fújnetflix, megütött, hogy Sorrentino megint csinált egy monumentális filmet, és ott mutatták be, kurvannyukat.

Annyira más élmény a forgatás, mint régen. Ugyanazok a statiszták, stábtagok, rutinosnak számítok, mondom a kezdőknek, mi hogy van, de én más vagyok, máshogy nézek az emberekre, nincs bennem kapcsolódás, nem akarok “kilátni az elitizmusomból” (mindig engem néztek hülyének a suttyók, a Flexben is, a forgatásokon is, amikor erre törekedtem). Már tudom, ki vagyok. Nem csak Maci miatt, egyedül is tudom. De most is futok a filmgyár gazos-mocskos-romos betonján egy hosszút, ez nem változott.

Viszont szívás volt a hideg, nem megyünk többet téli, kinti forgatásra, úgy harcoltam ki, hogy vegyék már ki Dávidot, ötórás álldogálás egyetlen jelenetben. A gyerekeket amúgy szigorú szabályok védik. Kissé ingerült leszek, amikor jelzésemre a százezres napidíjú, dagadt asszisztens földig érő pufidzsekiben, sínadrágban magyarázza, hogy ők se mehetnek ki enni, miközben a zsebéből tolja a proteinszeleteket. Nem teát akarok, meg beszélgetni Dáviddal, hanem azt, hogy ne zsákmányolják ki.

Január 16. Meg se kínáltak, Bödőcs híres szövege Thuróczy Szabolcs előadásában a 6Szín Teátrumban (Sixcorner), igényes körúti produkció, és ugye ez egy nagyon jó színész, tényleg átlényegül meg bekönnyesedik a végén, tökéletes technikával mozog-beszél-dalol-pontíroz, ejti a létrát majdnem az első sorbeli néző fejére. A körúti jelző azt jelenti, hogy a produkció és a játék stílusa biztosra megy, vagyis nem kísérleti, nem alter, nem igazi katarzisú. Jómódú prémes blézeres, dumaszínházra fogékony nők meg a más-színű-gallérú-mint-az-ing, színes szemüveges férjeik járnak rá, és kereskedelmi célú, de rendben volt, csak aki színházhoz szokott, az tudja, hogy ez körúti. Illetve szerintem nem elég vicces Bödőcs szövege összességében, de azért van benne vicces. Nem mi vettük, hanem Maci szülei nem mentek el rá.

Megnéztük ezt:

ezt (csakis hardcore rendszerváltás iránti érdeklődésből):

Január 15. Mozi, A világ legrosszabb embere, trailer, ez az az este, hogy a Tabán moziban teltház van. Nagyon erős film, feltétlenül nézzétek meg, korunk nem döntő harmincas nője a főhős, felnemnövés-történet, nagyon sok részlet kapcsolódik az életemmel (kedvenc filmek, feminizmus, jóga címén sima seggmutogatás pl.). A rendező Joachim Trier, dán–norvég–svéd–francia koprodukció. Megragadó, szépen vicces, kedves, norvég nyelvű film,  és a cannes-i legjobb színésznő díjat is elhozta Renate Reinsve, a film pedig jelölt volt Arany Pálmára.

Január 13. Könyvek az Írók boltjából.

Hálózat (Network) fotós próba, Centrál, főszereplő Alföldi Róbert, rendező Puskás Tamás, bemutató 15-én, írok róla!

Edina:

Január 9. Zeneakadémia, beugrottunk beteg bérlettulajdonos helyére, BFZ koncert Cristophe Dumaux-val (kontratenor) és Jonathan Cohen vezényelt.

Én egész huszonéveimben Vivaldi-concertókat hallgattam kazettáról, kb. háromszázat ismerek az utolsó halk hangjegyig, most megrendítő volt, mély élményeket hozott fel, különösen ez:

Január 8. Mozi, Macival újra Legjobb tudomásom szerint, most még kisebb részleteket is megfigyeltem, nagy élmény volt. Podcast:

https://444.hu/2022/01/08/az-szamit-nonek-akit-este-11-kor-nonek-kezelnek-a-hev-megalloban

Balogh Zsófi ajánlotta, ez az első rész (a fogaskeréknél van magyar felirat!):

Ez a második, innen mutatom azt, ami iszonyú ijesztő (és ne verjük át magunkat: Tobi anyukája is ezt csinálja, csak nem ennyire freak):

Január 7. Mozi: Hajtóvadászat dán film, új Q-ügyosztály, mostUlrich Thomson játssza Carl Morcköt.

Január 6. Mozi. Mese a barátságról.A közepes francia filmek is annyira, de annyira szellemesek.

Január 5. Legjobb tudomásom szerint. Írok róla külön! Nézzétek meg! 3-án edzésemről nem értem oda a Maci-moziba, szegény egyedül búslakodott, de külön megnézem a Mese a barátságról című francia filmet!

…ha a létező összes nehezítő körülményt beszámítjuk, akkor is egészen siralmas nézettségi adatok születtek idén. Kocsis Ágnes nagyszerű, szép és különleges filmje, az Éden összesen 1106 nézőt vonzott a moziba, Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen 860-at (mindkettőt a mozik nyitásakor mutatták be, amikor a multiplexek még zárva tartottak, és rengetegen féltek még moziba menni), az év legutolsó magyar filmje, a kizárólag pozitív kritikákat kapott, egy nemi erőszak utóéletét bemutató Legjobb tudomásom szerint is mindössze 1714 nézőnél tart, és a legutóbbi hétvége 150-es nézőszáma alapján egyelőre nincs nagy ok reménykedni a hatalmas előrelépésben sem.

https://hvg.hu/elet/20220105_elkxrtuk_magyar_film_2021_nagykaracsony_toxikoma_nezoszamok_nezettseg_szfe

Január 4. Textúra stream, Székely Kriszta, voltak benne szép színészi pillanatok, de összességében nehezen állt össze.

Január 2. Szexfantáziák. Francia film. Vicces volt.

December 31. A kis Valentino, Jeles András első nagyjátékfilmje, 1979, nagy élmény volt.

Dec. 30. 33 változat Haydn-koponyára, Örkény, elvittük a gyerekeket is. Hozzá kell nézni a 33 álom címűt is.

Film: The French Dispatch.

Ünnepek. Előtte szép leveleket írtam szeretett nőknek, négyet.

Hosszabb cikkeket olvasok, ez érdekes nagyon:

https://444.hu/2021/10/16/a-rossz-muveszbarat-egy-veseajandekozasbol-lett-az-amerikai-irovilag-uj-vicces-mikrobotranya

TGM

Amúgy sokat beszélgetünk, van mély (Lőrinccel), csevegés, társasjáték, háztartási tevés-vevés, most meg kevés és inkább befogadó net, ún. detox (de ha nem lettél tox, nem is kell detox). Mit izélünk ezen, hogy az ünnepek alatt végre minden más, most van idő, meg szeretet – bőven lehetne a hétköznapokban is megélni egy csomó előnyét. Jókat enni, többet pihenni, nyugisabban létezni, elmélyülten olvasni. És kisebb cirkuszt csinálni a vásárlásokból, “még meg kell venned a díszeket, csomagolást”, “sütni”, wtf.

Egyértelmű, masszív, vidám szeretet van. Egy kicsit emlékezem, a fejemben vagyok, van egy feldolgoznivalóm, így keresztbe íródik egy poszt egy másikkal.

Kaptam sok könyveket, és adtam is. Ezeket kaptam (együtt volt egy tour az Írók boltjában, de külön vettük meg):

Milbacher Róbert: Legendahántás, Molnár Ferenc A meg nem értett nők (egyfelvonásosok, jelenetek)

Illy csészét (régi) Balázstól

Ezeket adtam Macinak: D. Kardos Éva: Vörös alkony (a Gellért-sétán említették, ő Rákosi unokahúga, de ez egy pletykakönyv), Molnár Ferenc Harctéri tudósítások, Balázsnak Ádám Péter fordítását, Himmler masszőre

nem érkezett meg:

Boston Politics (OV politikai bibliája, Maci régóta kíváncsi rá, kurva drága)

a New Yorker legjobb rajzai asztali 2022-es naptárként (ezt is várjuk, elbaszták)

Ajándékok Macitól:

Zsolnay nyúl

új (használt, de újabb, jó állapotú) iPhone, kicsi

Lőrincnek kávé (ami az ő gépébe jó), bőrdzseki

Dávidnak korcsolya, okostelefon (…), Neil Gailman fantasy-trilógiája (könyv), piros bundás nyakú cipzáras felső (Benetton)

egymásnak legót vettek, ez aranyos, nekünk csak filléres dolgokat, ezen röhögtünk

Júliának Maci vett állítható faembert (rajzmodell), Barcsay Anatómiáját, én egy nagyon menő, prémes ujjú Luhta felsőt és szépséges arany mintás harisnyát

December 18. Kloáka kiállítás, nagyon szépen kitalált, interaktív, izgalmas, vicces, alagsori. Január 9-ig hosszabbították, még megnézhetitek a Kiscelli múzeumban!

Este Örkény, A szecsuáni jó ember, Tenki Rékával a címszerepben. Megrázó a befejezése. Egy kicsit gondolkodom, hogy nem avult-e el Brecht morálja.

Vasárnap, 19-én este családilag nézzük a Nagykarácsonyt, pompás szórakozás.

December közepe.

Mit ajánlok, de mit!

Könyv: Saly Noémi Ha túléljük ezt a marhaságot. Nem szépíró, de remek tolla van.

Éjféli játszma, szép darab 1994-ből. Színészekre kerestem rá. Sehol nincs még Dogma-mozgalom, se skandináv krimi, de ezek a dánok tudnak emberi és egyben feszült hangulatot teremteni. Nem horror, csak krimi, benne az ifjú Kim Bodnia és Sofie Grabol!

Megvettem D. Kardos Éva (Rákosi Mátyás unokahúga) Vörös alkony. Partizántól kurtizánig c. könyvét (Macinak). Ő rekedt prostituáltként a Gellértben a hatvanas években, több könyvet írt, és a D., a férje, az egy durva ávós volt.

https://www.instagram.com/adamdthompson/

A New York Times egyik karikaturistája, mélyen filozofikus. De nem szabad sokat néznem, a saját hangom miatt. Vagy mim.

Kedd este láttuk az Evolúciót, Mundruczó–Wéber új filmjét. Nagyon szeretem Monori Lilit, a Látszatéletben is ő volt. Ez a film viszont nem olyan monumentális, mint a Jupiter holdja, nehéz is nézni, főleg az elejét, ami világszínvonal, elképesztően szuggesztív. De fontos, szép az egész film, a második egység inkább színházias, nem filmszerű. A harmadik egységénél azt éreztem, hogy nem akarok több szivárványos öltözéket, magukra aggatott önkifejező jelképet látni, és arab konfliktust, bevándorlókat, bullyt, nők elleni erőszakot sem, soha. Illetve ezek zászlóra tűzése nekem csömörletes. Élni szeretnék, beszélni, nem folyton vizsgálgatni, hogy előítéletes meg elnyomó vagyok-e, jól mondtam-e. A jók és rosszak harca, az örök átpolitizáltság, ott tartok, hogy mindez már a kiváló Mundruczóban és Schilling Árpádban is idegesít.

Film: Mű szerző nélkül (Never Look Away), ezt másodszor, A mások élete rendezőjének másik monumentális filmje. Közben ugye láttuk a Gerhard Richter-kiállítást, akinek az élete ihlette ezt a filmet. A gyerekekkel néztük, két este alatt, szerintem fontos volt nekik, úgy láttam rajtuk.

Még ezt, Maci ajánlotta (ő orosz maci), érdemes a BBC-színvonalat és filmes koncepciót is megfigyelni. Az van a hátára írva, hogy életfogytiglan. Oroszországban 1996-ig volt halálbüntetés, azóta nekik tényleges életfogytiglan van.

Néztem ezt:

ezt végig nézzétek, döbbenetesek az utolsó másodpercek. néha lehet érezni, hogy GM meggyőzi őket, elgondolkodnak. A tábortűz-jelenet külön beszarás.

Ebből akár az ötórásat (podctast) is. Én nagyra becsülöm őt (mindig is), és Tölgyessyvel szemben, akit szintén, őt jó hallgatni. Amikor volt az érettségi botrány, GM akkor -ségizett.

Zene. IMÁDOM Gallát, ki is álltam érte, mit bántják, beszarás. Ez egy true csávó.

December 6. Toldi, a Forte Társulattól a Szkénében. Csodálatos volt, ovációnak mondanám. Négyesben voltunk. Most szóltam a suli levlistáján, hogy nem okés, amilyen darabokra viszik a gyerekeket (bulvárra, helyfeltöltős módon). Igaz, erre meg nehéz jegyet szerezni. Maci vette, megható, ahogy utánanéz, szervez.

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/toldi-82504

Film otthon: Makk Károly, Macskajáték, meglepett a cselekményátírás, de nagyon erős, Oscar-jelölt volt 1974-ben (asszem).

Kiállítás:

https://www.facebook.com/lgazdag.agnes/posts/10159371890827988

December 4. Délután Lőrinccel születésnap, torta is. A három gyerek együtt. P., D., B. és Maci is. Nyuli fülében mikulássapkák lengenek. E fiúból sztár lesz, akárki meglássa! Húsz a gyertya, csak összfény van (felirat-gyertya).

Megnéztük a Gellértet még utoljára, éjjel. Folyamatosan mentek a séták az utolsó napokban, ötezren nézték meg. A pincét is, vasfedő alatt (felemelik) zubogó hőforrásvíz, záptojásszag. És a padlás monumentális szerkezetéből ki, a betűk között álltunk a homlokzaton. Eklektikus, lehangoló, elmúlt, borzongató, kopott, regényesen izgalmas. Az enteriőr tervezésében a művész nagyapámnak is része volt. Ötezren akarták megnézni az elmúlt hetekben, kaszált a sétaszervező. Aztán meg hazaindultunk, akkor már esett a hó, varázslatos volt az egész.

Két könyv: Saly Noémi: Gellért 100, Hosszúlépés: Séták, titkok, történetek

December 1. Olvasok, videókat hallgatok. Esküvői tanúm.

https://www.youtube.com/watch?v=XEoXKl-bZRI

November 28.

Összeszedtem, milyen jelenleg vagy nemrég műsoron levő mozifilmeket ajánlok nagyon (sorrend is):

Kedves elvtársak!, Szenvedélyes szomszédok, Az igazság bajnokai, Saját lifttel a pokolba, Ígéretes fiatal nő, A feleségem története, Eltörölni Frankot, Külön falka, Nagykarácsony.

Megnéztük a Partizán sebestyénbalázsos első late night showját. Még kicsi GM-ra ez a műfaji kabát, de majd belecsökken.

Fácángyilkosok újra.

Mint a dán színészek és miliő rajongója, az Egy gyilkos ügyet nézem, kétnaponta egy epizódot.

Itt a jobb szélen a pirosban vannak e-lőadások, ha neked is hiányzik a színház.

November 27. Mivel este lecsúsztunk a Mesteremberekről (Katona), végre megnéztük a Dűnét, engem lenyűgözött. A Dúnében 2019 nyarán vagy harminc megterhelő forgatási napom volt, sport extraként több jelenetben vagyok (kardrántós üdvözlés: Atreides!, Josh Brolin mellett a harkonnenek felé futva a robbanások közepette full páncélban, digitálisan sokszorosítva, illetve zöldben a katonai sátorban egész világosan látszom). Nem került be egy közeli, koccintós, harci kiáltós jelenet Brolin-Momoa vezérek mellett, illetve amikor Jason Momoa a hatalmas belső térben átlépi vagy kétszáz lemészárolt harcos holttestét. A forgatásokon (ez Fóton volt) minden kezdetleges és béna, nehéz elhinni, hogy profi látvány lesz a szerencsétlenkedésünkből, és mi akkor nem tudjuk és nem is tudhatjuk a pontos cselekményt, sorrendet, melyik jelenet forog épp. Szóval élmény volt, visszajöttek az emlékek arról a nagyon heves nyárról, de ettől függetlenül is szuggesztív a film, tényleg komoly ez a rendező, csak én nem szeretem sem az amerikaias-monumentális filmeket, sem a sci-fit általában. De ezt a rendezőt kedveltem nagyon, sok várakozások alatt figyeltem, rendkívül intelligens, finom csávó (itt az első asszisztenst gyűlöltük). Viszont azt a csatáját, hogy csak moziban legyen a Dűne, vagy legalábbis ott előbb, elvesztette (pedig: Only in cinemas volt a beharangozóban).

Elkészült statisztálós filmek, amelyeket láttam: A feleségem története, Dűne.

Nem láttam: A kém, aki dobott engem, Homeland, Így vagy tökéletes, Shadow and Bone (hívtak a második évadra, de most nem Grishának), Amelia (Tell Me Who I Am) (spanyol).

Jövőre: Simone (francia), Halo.

November 23. Macival Szenvedélyes szomszédok, spanyol vígjáték a Cirkóban. Zseniálisnak mondanám, hatan néztük, három pár, hörögve röhögtünk. Egy tér, négy ember, párbeszéd- és arcalapú kamaradarab bravúros párbeszédekkel és mimikával. Nagyon meredek, de hétköznapi és teljesen hihető a téma. Ha nem elég fejlett és tőkeerős egy nemzet a horrorhoz, a történelmi nagy drámákhoz vagy az akciófilmhez, akkor ez marad, ez olcsó, de ha jó (színészek, ötlet, dramaturgia), akkor üt, emberi, és nem annyira tékozló üzem, mint a gigaforgatások.

November 20-21. Az ötödik elem, Luc Besson ez nagyon vicces volt. Gálffi, Geszti, Sinkó szinkronhangja!

Roger nyúl a pácban. Szerintem a legijesztőbb, legizgalmasabb film a világon. 1988. “Szeretem, ahogy nő nyulat még nem szeretett”, “de mit eszel rajta? Hát hogy olyan vicces!”

Volt Post mortem is októberben, ami annyira szar volt, hogy többen döntöttünk úgy, hogy nem is írunk róla. Hasonló a véleményem, most kerestem kritikát:

Post Mortem – kritika

November 18. Ma láttuk.

 

Nemsokára írom a kritikát! Meglepően jó a film, nem csak a hangulat, a zene, jól eltalált poénok és karakterek, meg az amúgy is szeretett színészek profizmusa miatt, hanem okos dramaturgiai, írói részletek miatt is, írom majd, miért.

Nyaaaj, tartalékos voltam ebben a filmben, de végül nem kerültem be, ez az első igazi fájdalom statisztakarrieremben:

https://www.imdb.com/name/nm0487166/?ref_=tt_ov_dr

November 16. Radnóti (TESLA) Vad nyomozók. Ilyenek a mai, színházi fiatalok, mint Kelemen Kristóf. Ötletesek, formabontók. És ha elég jók a színészek, mindenekelőtt Sodró Eliza és Pál András jó, és nem extrém értetlen a közönség, akkor ez az egész működik, mi több, lenyűgöző, nagyon kedvemre való a humora meg a latin-amerikaisága is. Amikor bejön göndör hajjal és orrhanggal S. Eliza, az beszarás.

A forgatással hatkor végeztünk (6.20-ra mentünk, közben megnyerődött egy per, vagyis megszüntették, és sok pénzt fogok kapni… ilyenkor, ha nincs ingyen, a felperes nem tartja olyan jó mókának a pereskedést). Estére mondjuk elég fáradt voltam, de még tanultunk Dáviddal Családi kört. Naponta egy versszak.

November 14. Saját lifttel a pokolba, Daniel Brühl filmje a Cirkóban. Annyira nem fifikás, mint ígérték, de nagyon szép, pontos színészi és forgatókönyvi munka, kedvünkre való humorral. Utána “csak felugrunk pár cuccal”, társasjátékozás Lőrincék társaságával.

November 12. Gerhard Richter életmű-kiállítása a festő aktív kurátorságával a Magyar Nemzeti Galériában. Vasárnap zár. Egészen csodálatos Donnersmarck filmje, a Mű szerző nélkül.

festmények, 48 portré

Maci, Nyuszi és a művész

November 10. Lear király a Katonában, még október elején vettük a jegyet, másodszor, négyen voltunk, két félárú jegyet tudtunk szerezni. A Kulisszák között sétát tartó Tósoki Károly minden színházban ott volt eddig a séta óta, ahol mi, nem tudom, hogy csinálja.

November 9. Folytattuk a “felvágom az ereimet”-filmhetet, mozi: Eltörölni Frankot. Haladóknak való, de elképesztő élmény.

Most meg. Itt érdekes a veszteségéről beszél, és a kommentekben zajló feminista, ordenáré hadakozás bírálata.

November 7. Táncos a sötétben

November 6. MittelCinemaFest a Puskinban (közép-európai olasz filmfesztivál), nyitófilm:

Itt én nevetek, a csodálatos Toni Servillóval, Mario Martone filmje

ha nem ilyen undok és idegesítő emberek ültek volna a közelünkben, csodás este lett volna, századforduló, színészek, családi élet, Nápoly (Toni Servillo is nápolyi)

(ha csak egy filmet nézel meg halálodig, az A nagy szépség legyen (Paolo Sorrentino), abban is Toni Servillo van)

az egyik szerepet az Itt én nevetekben a dédunoka játszotta (a nagyapját, Vincenzót, de Eduardónak a dédunokája), Toni S. pedig cilinderben:

Este Az Olsen-banda (1. rész), nívós szórakozás! 68-as, dán, annyira primitív, hogy csodálatos, a gyerekek is élvezték.

Reggel elolvasom a Bereményi-kötetből Irén levelét. Így kap értelmet Cseh Tamás.

megjöttek a könyvek:

Film november elején:

Az igazság bajnokai (moziban)

itthon:

85 nyara (Ozon), hát, a Szólíts a neveden jobban kedvet csinál a buzuláshoz (ahogy Maci fogalmaz), Ozon nem egy összetett rendező

Amitől félsz, dán, benne Ulrich Thomson és Lars Brygmann, nagyon dán, nagyon mély

Valamikor ekkor néztük, csak kifelejtettem: Ray (Ray Charlesról életrajzi, monumentális film, Jamie Foxx, kicsit máshová teszi a filmidő öthatoda a hangsúlyokat, mint a befejezés).

sorozat: The Killing (Forbrydelsen)

(október vége) Nyugis ősziszüneti reggel, napfény, kávé, olvasok. Nem ambicionáltam ma, hogy egy regényben haladjak, breviárium-technika: Nemes Nagy Ágnest (Között, Példázat, Lovamhoz), szép nyugisan, aztán egy Szvoren Edinát (kongatom a tűzhelyet) és négy Harmonia Caelestist (a második részből), nagymamáról, Majkról, 67-70.

Másnap Macinak is olvasok HC-t és Edinát (Ohrwurm, VII.).

Most rajzolok, közben ezt hallgatom, kiemeltem egy szép részt nektek, a Luigis könyve kapcsán kérdi GM:

Külön falka, Balázzsal és G-vel, ez nagyon szép film. Rettenetes kiterjedt casting, Juli is volt, minden ügynökség kereste az ideális gyerekszereplőt, és hát van eredménye, tényleg elképesztő, még a gyerekszínész is.

Itt Bodó Viktor beszél azon csalódottságáról, hogy nem ő lett a felnőtt főszereplő, hanem az MMA harcos Dietz Gusztáv, érdekes (az egész interjú):

https://wmn.hu/kult/54047-azt-ereztem-hogy-most-a-helyere-kerult-valami–interju-bodo-viktorral

https://merce.hu/2021/11/02/a-lakotelepi-fa-arnyeka-kis-hajni-kulon-falka/

Előzetes, ilyen is lesz, november végétől:

Október közepe:

Post mortem, ha van egy kamaszod, lehet kedves, érzelmes családi film, de felnőttként és sok igazi film után mesterkélten naiv és öncélúan ijesztgetős. Egy-egy szép részlet mellett kínos, kellemetlen, főleg a történetvezetés és a dialógusok: nem így beszéltek és viszonyultak az emberek egymáshoz 1918-ban, falusi a városihoz, idegen az idegenhez, gyereklány a felnőtt férfihez (az már kb. E. T. barátsága szint volt). Ahogy a szerelmi (vonzalmi) szál is Marcsi és Tomas között. Mint horror, éppoly öncélú, mint bármely amerikai horror: extrém zajok, víz alatt kamera, tűz, mozgó tárgyak, lebegés, robbanás, green box, csak közben magyar. Nem kell nekünk akciófilm, horror, túszejtős kalandos üldözős, ha sajnáljuk összetörni a kocsikat és nincs tömegével világszínvonalú kaszkadőr. Láttuk, hogy igyekeztek, mindent bevetettek, extra a technika, de így se működött, nagyon akart volt, és ez pénz és szakértelem (rutin) kérdése, ráadásul réges-rég az amerikaiaké, akik ebben messze utolérhetetlenek, viszont tőlük is öncélú, nem kedvelem. Ezen kívül jó, ha író, forgatókönyvíró ír forgatókönyvet, mert a rendezői ötlet nem működik, és nagyon csikorog a párbeszéd. Európai filmkészítők rendezzenek realista, emberi sorsos, dogmaszerű, két-négy-tízszereplős filmeket, mert úgyse fognak soha úgy bánni a technikákkal, mint az amerikaiak. Nagyszabású, elképesztő látványvilág, Európa: Paolo Sorrentino, Lars von Trier (ő is részben Amerikában).

A Margó elsőkötetes prózaírói díját Halász Rita nyerte a Mély levegővel, ő is olvasó és sporttárs, gratulálunk!

Megáll az idő, korrekt diákelőadás-szintű produkciója az Átriumnak a Jurányiban. Én vettem.

Kulisszák mögött, Katona, hosszúlépés-séta nyolctól, ez nagy élmény volt, sokat tud a fickó (Tósoki Károly). Maci vette.

Maci sokat dolgozik.

Kiváló dolgozók, az Örkény újító, nézők és amatőrök felé nyitó, társadalmi szerepvállalós, politikus, fontos előadása, sok poén, megrendítő és informatív. A színészek nagyon őszinték. Én vettem, Kata javaslatára, hogy menjünk színházba pénteken, így B., Maci, K. és én. De rossz volt látni, hogy szinte csak nők végzik ezt, és nem, ez nem pálya, kivéve Csiordás Anettet, akinek ez családi feladat, és ki is vívta az otthonápolási díjat, amelyet 2022-ben a minimálbérhez igazítanak. Minden tisztelet az ápolóké, satöbbi, mint a katonáké, de kb. ugyanazt gondolom róluk, és az inkább sajnálat. Nem hiszek a hivatástudatban, kevés példás gondoskodót láttam, és rettenetes kiégettség van (pont ők kevésbé, de általában). Senki ilyen életet, hajat, egészségi állapotot, stresszt nem akarhat.

Sajnos, amikor valaki önjelölt szakértő, és előkerül ez a a mézesmázos gondoskodási válság nóta (és előkerül, mesél vagy két percet videón), én elborulok, az egyik irigy liba tolja, aki egyrészt beállt az undorító “ne szülj” parancsolgatásba, másrészt próbálta bosszúból marketingelni feminista körökben a szerencsétlen Angélát, és évekkel később is köpködte a sportolásomat, életemet, pedig nem bántottam. Az ember bólint és örül az életének.

A legjobb dolgokon bőgni kell, film, szorítok én a fiataloknak meg a magyar filmnek, és mindig szépeket írok róluk, de ez is annyira maché, minek ilyet leforgatni? El kell mondani az interjúkban, hogy tudd valahova tenni az egészet, hogy kapunyitási pánik, nem a megszokott hősnő, átértékeli meg satöbbi. Nagyon rossz ritmusban, és a végét nem hiszed el.

Október 13. A feleségem története, írom a posztot!

Esténként egy-egy epizód Borgen, ennyi fért bele a héten, nem is olvastam, de napközben színészekkel tudtam beszélgetni.

Október 12. Lear király, Zsámbéki rendezése a Katonában, a címszerepben Hegedüs D. Géza, a legjobb színész a mellékszereplő Keresztes Tamás (ezt a tapsrend is tükrözi), állójeggyel sikerült besurranni. Írok róla posztot, és általában a Shakespeare-ekről.

Október 11. Ulrich Seidl, Import, export. IMÁDOM ezt a rendezőt, elképesztően bevisz a kép a filmbe, fel se tűnik, hogy film, csupa amatőrrel, tartárhelyzetek mindig, de hétköznapiak, és olyan groteszk közben.

Október 10. Irány Moszkva!, a német nyelvű filmfesztivál, a Sehenswert svájci vígjátéka a Művészben.

Home

Reggelente teraszharmónia, Edina-felolvasás. Borgent nézünk, de ezt csak Macival (a Broen nagyobb részét egyedül néztem), október 10-re végeztünk az első tíz résszel, (úgy érzem, ha leírom azt a szót, hogy évad, meghalok)

Vettünk sétajegyeket, színházat, mesélek majd!

Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: Bergendy Péter POST MORTEM című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában. A magyar mozifilm az A kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon debütált, eddig 13 díjat nyert rangos seregszemléken, világszerte megvásárolták a forgalmazók. A POST MORTEM a hazai mozikban október 28-tól lesz látható. Sajnos, nagy erőkkel és harsány marketinggel összehozott kínlódás, egy-két erény, mellette rengeteg anakronizmus, kellemetlen pillanatok, nem ajánlom.

Szeptember 26. Kieslowski remeke, Az amatőr.

Szeptember 25. Megnézzük a Magyar Nemzeti Galériában Az utópia szépségét, ami a preraffaelita hatásnak egy kis kiállítása, gödöllői művésztelep, KKA, némi Rippl-Rónai és Gulácsy, meg nagy kedvencem, Toroczkai Wigand Ede.

Este francia film: Eszeveszett esküvő, ez nagyon vicces volt, az volt a vőlegény, aki a sógor A beszédben, és itt (is) mondott beszédet!

Meglettek a videók, képek:

A videóban 2:00-nál látszik, milyen, amikor Frigyes hercegként ordibál, 3:28-nál pedig egy kicsit, ahogy kékben és véres fejjel a jobb szélen rapel (ő a legmagasabb)

Most kaptam: Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg a 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLt. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből válogat, eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és aSaját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb német nyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.

Szept. 22. Nincsen nekem vágyam semmi, Mundruczó első filmje a meghatóan fiatal Rába Rolanddal, Nagy Ervinnel, Kovács Martinával és Csuja Imrével.

Szeptember 19. Ahogy teccik, hivatalos premier, egyben a városmajori utolsó előadás, 800 nézővel. Nagyon összerántották június óta, erős lett. Lőrinc Frigyes szerepében ordít, az eredeti szerepét kiírták, mert mentek el az osztályból (akiket felvettek Kaposvárra).

Szeptember 18. Magyar Nemzeti Galéria, Vágyott szépség

jaj, Macinak a farka lemaradt, argh!

Medrében feljajdult az ár,

keletről vad szél tépte már

a sápadt erdőt, és a sár

csak nőtt, amint ázott a vár,

Camelot városa.

Lejött, a tornyát elhagyá,

s kikötve egy bús fűz alá,

egy bárkát lelt, s felírta rá:

„Shalott kisasszonya”.

 

És lent a folyó mély, sötét

vizén – már látva végzetét –

emelte fel tekintetét,

s immár ekképp nézte szép

Camelot városát.

És midőn leszállott a Nap,

eloldozá a láncokat,

s magával vitte őt a hab,

Shalott kisasszonyát.

 

Alfred Lord Tennyson

film: Wes Anderson A fantasztikus Róka úr

ez kurvajó

https://www.instagram.com/makeupbrutalism/

intervjú

https://444.hu/2021/09/15/a-fiatal-magyar-no-aki-fura-dolgokkal-dzsuvazza-ossze-a-szemet-es-a-nemzetkozi-divatvilag-megorul-erte

Reggelente a teraszon ülünk, kávézunk Macival. Bennem holt, de újraéleszthető nyelvek, Ми́шка ugye orosz, végigragozunk egy sima és egy ся végű igét. Aztán összeírok öt finn szót (elämä, tavallisesti, fantastisesti, järvi, metsä, kuu), hallgatok egy kis Jacques Brelt vagy Piafot, és megnézek (újratanulok) néhány kandzsit.

Top 10 Easy Kanji To Remember

万年筆 töltőtoll! Erre emlékeztem. Minden bézik japán tesztben benne van.

(D. japánul tanul.)

Illetve dánul nyomom A híd második évadát. Best sentence ever.

Elolvastam Rakovszky Zsuzsa Boldog vég című novelláskötetét (Osiris), nagyon szép könyv, főleg a Szerelem és a címadó Boldog vég.

Az ISTEN énekel a zuhany alatt.

Szeptember 13. Tom of Finland (2017) – ímhol, lehet egy egyértelműen propagandisztikus, jó-rossz harcot ábrázoló melegfilm is magas színvonalú. A Pride (Büszkeség és bányászélet) is jó példa, A dán lánynak ez nem sikerült. Touko rajzolására nagyon hasonlít az enyém.

Szeptember 12. Anyám és más futóbolondok a családból, fekete Ibolya 2015-ös filmje rengeteg jó magyar színésszel, de nagyon félresikerült, szépeleg, nem elég filmes, ötletes, nem jön át.

Szeptember 10. Debreczeni-podcast. Vettem színházjegyeket (Átrium, Jurányi).

Szeptember 9. Toxikoma, tökéletes közönségfilm, ráz a sírás Tóth Anita (Bea) láttán. Molnár Áron mindent profin megcsinál, Bányai Kelemen Barna Csernus szerepében viszont szuggesztív, elképesztő színész. Jók még Török-Illyés Orsolya, Sodró Eliza, Gáspár Tibor.

szeptember elején reggelente Edinát olvasunk, film: Az arany kesztyű (német, nehezen nézhető, gyomortájon borzasztó, de az általános kritikai finnyogás ellenére nem tartom öncélúnak; Híd (sorozat), Dyga Zsombor első filmje (2003), benne a meghatóan fiatal

Augusztus 31. Összegyűltünk és mintegy rituálisan megnéztük a La vie en rose című filmet (Piafról), Marion Cotillard legnagyobb szerepét, amely az első, francia földön forgatott filmért járó francia színésznő-oscar, aszóval.

A hétvégén összeesküvés vendégei voltunk. Útközben sudokut fejtettem.

Vasárnap megnéztük a Szezon című Török Ferenc-filmet, igen emlékezetes, szép dramaturgia a fiatal Hámori Gabriellával, Rezes Judittal, Nagy Zsolttal, Nagy Ervinnel.

Augusztus 27. A nap, a hét, a hónap fénypontja: Tompos Kátya és a Swing á la Django koncertje a Városmajorban, Balázs születésnapjára, hármasban. Amikor minden tizenhatodtól összepisilem magam a gyönyörűségtől, a hosszú füleim ide-oda inganak. Jellemzően elhiszem az eksztázisomban, hogy mindenki így van vele (kérdeztem Macit, aki mögöttem ült: LÁTTAD A FÜLEIMET?)

Három Partizán-videót néztem ma (amúgy nem szoktam naplózni ezeket): Köves Slomó, Árpa Attila és Hodász András. Meg kell jegyeznem, messze a legkiegyensúlyozottabb, -intelligensebben reagáló, tevékenysége értékelését a legárnyaltabban, legönvállalóbban végző partner Árpa Attila volt (aki ugye ertéel, meg nárcisztikus szociopata). Ami sokat elmond közéletünkről meg a katolikus egyházról. Meg Árpával lehetett konkrét történetekről beszélgetni, őt Gulyás Márton nem baszogatta azzal, hogy a nők egyenlősége, a lakhatás mint jog, illetve vegyük közös tulajdonba a termelőeszközöket (Bíró Icát pl. igen), hagyta, hogy a tévézésről, reflexióiról beszélgessen, igen vicces történetek is voltak a tévékettővel való elkeseredett rivalizálásról. És ahogy a két vallási ember kibújik az elvi kérdések alól, nem tud róla, nem az ő felelőssége, brrr. (A rövid verziót néztem mindegyikből.)

Előző este hallgattuk a Tuza Évával készült Friderikusz-beszélgetést. Tuza Éva a Tobi színei című Bakony Alexandra-dokumentumfilm főszereplője, Tobi anyja. A Partizán és Friderikusz beszélgetései között fontos különbség, hogy előbbi stábja felkészült, az interjú készítője nyugodt, nyitott, tiszteletteljes, józan, nem egózik, és ezért mindenki becsüli. Friderikusz egyrészt előre eldönti, kit fog kellemetlen helyzetbe hozni (Frei Tamás, Prokopp Dóra), és kit tol és rajong szét. Másrészt Friderikuszban van, maradt valami kellemetlen, ripacs-kekec önimádat, a letűnt dicsőség miatti sértődöttség, a jelen világot egyre riadtabban szemléli, ami hatvan fölött, széthízva kellemetlen.

Sajnálom ezt a jólelkű és sokat szenvedett nőt, hogy ennyire rángatja őt egy netről ihletődött kamasz, tök megalázónak érzem, ahogy leugatja például a gyerekvállalás kérdésében (nem, ő egy Katust se bír ki, pedig még “házilag” sem kell valós aktus a teherbeeséshez, sufni-inszeminációhoz!), ahogy Jázmin-Tobi ennyire biztos a dolgában (mind a három coming outjában oly biztos…), és azt is sajnálom, hogy e történet által lettek híresek. Emlékszem, én is szerettem fölényeskedni kamaszként, de akinek ilyen odaforduló, gondos, csupaszív anyja van, az minek gyötri, hát, nem tudom.

Érdekes, hogy mindig, mindig azt próbálják sugallni, hogy aki ezzel az egésszel kritikus, az tudatlan, és ők, a “progresszívek” meg “az érintettek” tudnak többet, és majd ők felvilágosítanak minket, de siralmas bárgyúsokat mondanak, és a valódi kérdéseket kikerülik. Persze a transzneműséget mint gyanús új trendet elutasítóak többségükben és valószínűleg Fidesz-hívő, rendes, másság ellen berzenkedő magyar emberek, akik ennek a sok zagyvaságnak csak most hallották felszínes médiahírét, nem mélyedtek el a témában de vagyunk jó páran, akik utánajártunk, és annyit mondok, döbbenet ez az egész. A témáról rengeteg érdekes részletet összeszedtem számos posztban, többek között azt, hogy a transzideológia (rinyálás, követelőzés, hamis valóság) miért ellentétes a feminizmus céljaival, a nők érdekeivel és a melegmozgalommal is.

Megy is a hörgés, jellegzetes hímsoviniszta plusz szektás gyűlölet van “Cecíliában”:

Azért gyűlölnek titeket, már aki egyáltalán foglalkozik veletek, mert gyűlöletkeltően viselkedtek, miközben nagy önsajnáltatva elfogadást kértek. “Magányos bolond”, írja az, akit a kutya nem olvas, nem érint meg, és állásért rinyál SVÉDORSZÁGBAN.

vö. “a transznevűeket kirekesztik, gyakran kötnek ki a szexiparban”

:DDD Ez a kedvencem, amikor a fejlett nyugatról, biztonságban háborognak-hőbörögnek a “tudatlanság” és a “gyűlölet” ellen az “Orbán elől menekültek”, meg nagy vállalásként állnak ki azzal, lájkokért cserébe, hogy ők nonbinárisak, genderfluidok (de azért csodaszép feminin nők!), fúj.

Augusztus 25. Suszter, szabó, baka, kém, film: Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, Mucsi Zoltán.

Augusztus 24. Felkészülés…, másodszor néztem G. kedvéért, interjúm itt.

Augusztus 23. Film: Az ember, akit Ovénak hívtak, már láttuk, most Dáviddal.

Augusztus 21. Művész mozi, Ígéretes fiatal nő, ez nyerte a legjobb eredet forgatókönyv-Oscart. Sokat rajzoltam ma.

Augusztus 20. Napközben a Műcsarnok, harmadszor, most felfedeztem további részeket.

 

Este felvételről (2013. május) A nép ellensége (Ibsen 1883-as, A hazaáruló című drámájának adaptációja), katonás, megbízhatóan csodálatos, benne még Kulka ragyogó nagyformátumú gonoszként, Székely Kriszta a tévés operatőr, rengeteg utalás és poén, és Lengyel Ferenc a rezonőr, mindenki ifjú:

http://katonajozsefszinhaz.hu/41449

Ez egy hőstípus. Az apostol, A mizantróp, Jézus is, Kohlhaas Mihály, Három óriásplakát, Zárójelentés (Szabó István), sőt: Harry Potter, A tetovált lány – eleinte rajongják, de aztán ugye érdekek meg a korrupció, a hazug világ. Senki nem hisz neki, ellehetetlenítik, leőrültezik, összeférhetetlennek nevezik, viszont ő nem alkuszik. Van, hogy elbukik. Nagyon keménynek kell lenni. Mindig érdekes, ha nő az ilyen hős (Három óriás…, a tetovált…). Külön szál a “visszatérek kisvárosomba és leleplezem a hazugokat” (Zárójelentés, Az öreg hölgy látogatása).

Fekete Ernő különösen gyakran játszik ilyeneket (A mizantróp). Kulka nagyformátumú gonosz, Rába Roland meg csúszómászó (nem itt, de újabban minden szerepében).

Lőrinc osztálya hivatalosan is bemutatja.

Shakespeare-Szabó Attila-Beck Zoli: Ahogy teccik – nemtragédia

14-iki hír, vegyétek ajánlásnak:

A kecskeméti Hírös Agórában kiosztották a 15. Kecskeméti Animációs Fesztivál díjait. 6 zsűri értékelte a mintegy 90 versenyalkotást és 19 kategóriában osztottak ki díjakat. A legjobb egészestés európai film díját és a közönségdíjat is Tomm Moore Wolfwalkers című alkotása kapta. A legjobb magyar és európai tévésorozat, a legjobb 3D-s film, valamint a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária a Cigánymesék alkotója viheti haza. A legjobb animációs munkáért járó díjat Ulrich Gábor Dűne című kisfilmjének ítélték, csakúgy, mint a Magyar Filmkritikusok díját. A legszínvonalasabb képi formanyelvért Szöllősi Anna Helfer című filmjét méltatták. A legjobb rövidfilm díját megosztva kapta Rofusz Kinga Otthon és Darabos Éva Pá kis panelom! című munkája. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlére idén augusztus 11-15. között került sor.

Augusztus 15.

Kiscelli Múzeum, Élet/kép, Fotófesztivál, lenyűgöző kurátori vezetés Balázzsal.

Fú, szegény mennyire nem érti, de azért fontoskodik (ez a legcikibb, amikor valaki meghatódik, megrendül, tragédiát lát ott, ahol irónia van):

https://punkt.hu/2021/08/18/hetkoznapok-romjai-gondolatok-a-kiscelli-muzeum-elet-kep-cimu-kiallitasa-kapcsan

nem szalonna, hanem tepertő, és nem, nem nyomor, ha van mit enni (akár ilyet), ez még egy király lakás, nem őket kell sajnálni, ez sima ironikus retró, egyébként a fotós öccse és nagynénje. bizony, otthoni falatozáshoz nem a legszebb öltönyt vesszük.

Megpróbálkoztam ezzel a szettel, “ezek művészek, minél rosszabb, annál jobb” alapon. Nem is lett baj, csak annyi, hogy elfele minden, de tényleg minden, bicikliülésestül csupa vér lett. Betéten és tamponon át.

Augusztus 7-8.

Séta: Talpig feketében KI NE HAGYD! https://hosszulepes.org/hu/seta/talpig-feketeben

Film otthon: Szeretni bolondulásig

mozi: A beszéd (fr., Tabán) könnyű, kedves, szellemes

Augusztus 1. Nomádok földje (mozi)

Macival az Ablak-Zsiráfot tanulmányoztuk

Július 31. A talizmán (közvetítés)

Július 30. A mi osztályunk (közvetítés)

július közepén:

voltunk misén Füreden,

olvastam egy Rakovszky-novellát (Piroska),

voltam még egy fél napot a Műcsarnok fotói között,

a legutóbbi Mozgó Világból négy írást dinamikus dzsessz mellett a Dérynében,

láttuk a Mielőtt befejezi röptét a denevér c. Tímár Péter-filmet,

tegnap megnéztük A mi osztályunkat, és rendültünk,

hallgattam innen prédikációkat, együtt is kettőt.

Július 20. Műcsarnok, 7 év, 125 kiállítás (fotók)

Július 18. Minari, koreai film, nagyon szép

 

Július első két hete

múzeum: Ráth György-villa: Dresszkód: szecesszió kurátori tárlatvezetéssel

filmek:

Ulrich Seidl Kánikula (!)

Sidney Lumet Dogday Afternoon (!!!)

Vagyim Perelman: Perzsa nyelvleckék (!!!)

Csupasz pisztoly 2. és 3. (a gyerekek kedvéért)

könyv: McEwan Őrült szerelem, Tandori-fordítás, az eleje pompás, a vége csalódás

új könyv, McEwan: A Chesil-parton, de valami olyan érzésem van, hogy ezt én már olvastam (nem a filmet láttam), ilyen Vágy és vezeklés hangulat

Június 30. Novellát írok, de Macinak komoly haikut és ironikus szonettet is, akrosztichonnal, éget a nap, s a nyúlmúzsák zenélnek a fényes ég s a gyök alatt. Szorít az idő: fél nyolc előtt még futni is el akarok menni, meg tejért, tejszínért, tejfölért és vattapamacsért, mert utána évfordulós vacsora tequilával (Pata Negra).

Meglett a novella, a regénnyel függ össze.

Június 28. Este megnéztük Vinterberg (nem új, de legutóbbi) filmjét, Még egy kört mindenkinek. Nagyon ajánlom!

Videó, Lőrinc itt korabeli testhezállóban feltűnően szép alkattal, illetve drappban és kékben:

Képek, Lőrinc elég sokszor:

Június 24., bemutató:

Lőrinc elég intenzív és mindig nagyon komoly:

próbafotók, az előadásban gitározik is!

a képeket az előadásról mindjárt fölteszik, beillesztem

ezen a héten három forgatási nap volt, ott június 21-én elolvastam a Mély levegőt, erős, okos szöveg; elkezdtem a Tandori fordította Őrült szerelem című nagyregényt (Ian McEwan)

Néztünk egy Mizantrópot hétfőn.

Ma (június 15.) megnéztük ezt:

elképesztő mondatok (háromdimenziós tér!) és Fri belekérdezései… “hogy tudsz erről beszélni! még bedőlök neki!”

Aztán áthelyeztük székhelyünket, és ezt, csodálatos volt, meg vicces részek is (főleg az osztrák könyvesbolt meg a Mészöly-részek):

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/egypercesek-202106111900

„Egy vadász sokáig kergetett egy madarat, a vadak megölték, esztendők múlva a madár a koponyájára szállván innya, megborította. Mondják, a vadász az egyetlen szót kergette, mely mindig kisiklik. Végül ez az egyetlen szó kezdte őt kergetni – madár képiben. És rátalált.”

“Az eszerint meghatározott beszédhelyzet pedig: „De mit mondjunk mi, a vadász helyett is?””

Június 12. Újranéztük (vagyis, én újra) Ozon filmjét, az 5×2-t. Nagyon szép, a zenéje is.

Június 8.

Olvasok, ahol tudok, sorban ülök bankban meg orvosnál: Moldova Negyven prédikátor (pici részletekben); Halász Rita: Mély levegő (Balázs vette születésnapomra. Rita olvasó volt és sportképzésre is jött!) (de ettől még nem írnék róla. viszont ő sajátot és erőset ír)

G. megvette a 303 magyar regényt, amit nagyrészt TT írt és ő is szerkeszettte (több haver is van benne érdemtelenül), vasárnap belelapoztam, és érdekes, hogy pont ezek benne vannak (ajánló következik):

Jókai Anna: Napok, Gergely Ágnes: Őrizetlenek, Rakovszky: A kígyó árnyéka, Moldova Negyven prédikátor, Galgóczi Erzsébet A közös bűn, Vidravas…

#deszaréletemvan A Dérynében gazpachót eszem.

Ma vettem egy (törött helyett ugyanolyan) átlátszó töltőtollat, abba zöld patron, meg van a zöld, amiben fekete a tinta, azzal rajzolok, és írok, kézzel, sokat.

tegnap este nemfilm:

Itt egészen szórakoztató részletek vannak. Pedig GFG nem buta ember, a tanítványai szerint.

Én őszintén elismerem GM riporteri kvalitásait, értékrendjét, kérdezési stílusát, intelligenciáját. De ez a “karikatúra = testszégyenítés”, ez sok nekem. A Miklósi-rajz kapcsán: hogyan kell egy karakteres zsidó arcról nem-antiszemita karikatúrát készíteni? A karikatúra mint műfaj gyűlölködő? Azt nem karikírozzuk, azaz: ábrázoljuk eltúlozva, ha valaki kancsal, alacsony, pocakos, fekete bőrű, nagy az orra? Akkor mit? Vagy őt nem? Hogy van ez? Mi a műfaj értelme, lényege így?

https://papaigabor.wordpress.com/tag/g-fodor-gabor/

Érdekes volt mindenképpen.

és hát…

https://papaigabor.wordpress.com/2021/06/01/alljunk-ossze-mint-ket-kicsi-lego/

https://papaigabor.wordpress.com/2020/10/12/ez-a-mese-is-hogy-megvaltozott/

Június 5. A bírák este hazatérnek séta az ügyészlakótelepen (Sétaműhely)

Este Bodó Viktor korai filmje: Citromfej, benne a fiatal Láng Annamária, Sárosdi Lilla, Terhes Sándor, Csányi Sándor Tóth Ildikó, Mucsi Zoltán, Bánki Gergely, pompás volt

Május 30-án, asszem: budaörsi stream, Figaro házassága, Alföldi. Szuggesztív előadás, egy iskolatársam címszerepben. A szünetben a kutyuskás modoros beszélgetés, jaj… és hogy Kovács Patrícia mit modoroskodik meg locsog magáról, nem értem (az Ahogy tetszik előtt is amúgy, és az is zseniális)

 

Pünkösd hétvége

stream: Egyformák vagyunk, r. Székely Kriszta !!!

Taxidermia, újra, nagyon jól szórakoztunk !!!

cikk https://444.hu/2021/05/22/liberalis-szerzok-irjak-hogy-tul-nagy-lett-a-liberalisok-arca

Büfészínész, színészbüfé stream, május 22., Örkény, “fejjel a falnak és az ütött résen tovább” – Epres Attila, és ugyanő: “aki nem elég képességes, tehetséges, az egy idő után gonosz lesz” és tényleg!

és ahogy Patkós Márton röhög! senki nem tudja az állkapcsát akkorára nyitni

meg amikor Pogány Judit vukhangon mesél a “cicáiról”

Márton partjelző fázik, szombathelyi Valló-rendezés streamen.

Forgatás 18-án, végre el tudtam olvasni a Számok végét (Maci ajándéka, karácsony, nagyon szellemes, sok orosz utalással, okos-élvezetesre fordítva), meg egy kicsit ezt a testképes-kultúrtörténeti könyvet is (B. szülinapija):

…és ami jön: Bereményi Magyar Copperfield, Ian McEwanek és az Omerta vége. Találtunk itthon János könyvei között még Pelevint. Edina csak júniusban jelenik meg!

Május közepe. Film: Hivatali patkányok. Stream: A széplélek (Závada Péter szövege, Stúdió K, Nagypál Gábor) r. Geréb Zsófia. Haladóknak csodaszép. Nagyon szeretjük a Stúdió K-t, igazi csendes kincs, és Nagypál Gábor generációja legjobb színésze, Keresztes Tamással.

Sekély sírhant (Danny Boyle) másodszor látom, először régen láttam (1998?), NEM ALUDTAM BELE, Idióták (Trier), szintén 1998, ez nagyon érdekes volt, de újranézendő.

El angel, 2018-as (asszem) spanyol film egy argentin sorozatgyilkosról, akinek angyalarca volt. Valós történet, elképesztően profi rendezés, jelenetezés, színészvezetés. Nagyon sokat edzek és vagyok napon, ha nem kezdjük el fél 9 előtt, én belealszom a világegyetem legszebb férfiának megnyugtató vállgödrébe, aki nem csak okos, vicces, életszerető, szerelős-műszakilag megoldós, érzelmileg elkötelezett és, hogy kell ezt mondani, kőke ifjonti hevületű, de még gazdag is. Innen is pár perc hiányzik emiatt.

Befejeztem nagyvégre A kutyafuttatót. Mely Sofi Oksanen kicsit túlírt, lektűrös, hatásvadász, nem elég jól működő és sok hibával fordított regénye. Most az Omertát veszem elő újra, meg Ian McEwaneket.

Április:

Roncsfilm, Ádám almái, Körhinta, Édes Emma, drága Böbe, A gyűlölet, Pogány Madonna

Sok Partizán és 444-es videók.

A Pendragon-legenda, próbáljuk

Valan, az angyalok völgye, az “ahhoz képest, hogy magyar, remek, profin skandinávos” film, a kísérőinterjúban (dévédén néztük) viszont félrevezteő és veszélyes, hogy senki nem gondol arra, hogy a szökött, eltűnt gyerekek a saját abuzív szüleik elől menekülnek…

Április eleje és március vége, filmek: Ajándék ez a nap (!!!), Zimmer Feri, A legényanya, A miniszter félrelép, A turné (!!!)

Streamek:

Radnóti: Iván, a rettenet. KisVid vendégrendezése. Nagyszabású, Petrik Andrea radioaktív, Rusznák András nagy színész. Élőben kellett volna, fárasztó élmény

Örkény: Zűrzavar, 2045. Rengeteg szellemesség, rész-katarzisok, Znamenák, kerekes, Csuja!!!

Láttuk a StúdióK archív előadását. A görény dala, majdnem húszéves: http://www.studiokszinhaz.hu/archivum/2000-2005-ig/a-goreny-dala/

Március eleje. Filmek: Ace Ventura. 😀 Presszó. Csinibaba. Francia intézetes Nők a kamera mögött: Bábeli iskola, szívmelengető multikulti komoly emberi, pedagógiai tanulságokkal.

Ma, március 10-én éjfélig még:

https://franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/nok-a-kamera-mogott—online-vetitessorozat.html

Március 6. Don Carlos (Radnóti stream). Csodálatos előadás!

Befejeztem végre a Mi, gépeket (McEwan), brilliáns lektűr, annak élvezet, aki valamennyire ismeri az elmúlt 50 év brit-amerikai történetét, nagyon vicces valósággal vegyített fikciók vannak benne (“a majdnem sikeres dallasi merénylet Kennedy elnök ellen”, internet a hatvanas, eu-kilépés a nyolcvanas években), meg minden részletnek lesz jelentősége, és sűrű drámai helyzet, valamint csodás Shakespeare-adaptáció, tehát nem árt, ha a konkrét drámát ismeri az olvasó, de be is hozza.

Ami meglepett, hogy az angol kritikák nem foglalkoznak a konkrétpárhuzamokkal, pedig ez nagy élvezet, rájönni a megfelelésekre (Prospero, varázserő, Kalibán, Ariel, vihar, bosszú, nemi erőszak, utópia/disztópia).

Következő olvasmányom: Viktor Pelevin Számok című regénye. G-től kaptam, Európa. Közben egy izlandi kisregény is, Ablak:

Vettem IPM-et, van benne rafos cikk, Marilyn.

A 20-21-iki hétvégén két Franco-ellenes, balos, spanyol film: Ártatlanok, Ay Carmela

Szerelmes lettem, a Szólíts a nedveden (bocsánat) rendezőjétől, benne az isteni Alba Rohrwacher Tilda Swinton leányaként

Február 14. Victoria, ELKÉPESZTŐ

Amadeus, rendezői változat, Forman, ezt is lehetett volna a gyerekekkel, csak három óra

Brazil, Terry Gilliam

Z, A zenedoboz: Costa-Gavras filmjei

Rendőrakadémia a gyerekekkel, jó, tudom, de klasszik

Mátrix

Január 23. Várfok Galéria. https://www.varfok-galeria.hu/a-legek-varfok-30/

Január 20. Amerikai szépség.

Január 18. Sydney Lumet: A hálózat.

Január 9. 2001: Űrodüsszeia, Stanley Kubrick. Ööö, a közepe kimaradt.

Az új év első filmje:

Az élet egy csoda (Kusturica)

Decemberben, már karácsony körül:

Mulholland Drive (és megfejtettük)

Munchen, Spielberg !!!

Final Cut, Pálfi György oktatófilmje

korábban:

A bőr, amelyben élek

Drakulics elvtárs

A faun labirintusa

Kisasszonyok

Fekete vonat (Balázs Béla Stúdió, 1971)

Muriel esküvője !!!

November 23. és 25. Tőrbe ejtve, vérbő krimi, igen élvezetes.

Régi mindenféléket olvasok, feldolgozom, írok..

November 21. The Lobster. 2015-ös. Megdöbbentően eredeti film, nem hiszed el, nem hasonlít semmire. Disztópia, iszonyú vicces és a szerelemről szól. A benne szereplő kutya díjat kapott Cannes-ban.

https://www.imdb.com/title/tt3464902/

Bob the dog díja itt:

https://www.imdb.com/title/tt3464902/awards?ref_=tt_awd

November 19. Volver. Minden Almodóvar-filmben van gyilkosság, nagyon gyakran anyafigura, és szenvedélyes szerelem. Én ezt láttam 2006-ban, de bealudtam, mert előtte éjel tárgyfelvétel volt a Neptunban, így most nagyon ütős volt, Penelope Cruz legjobb időszaka, talán legjobb filmje.

November 14. Idétlen időkig, Bill Murray.

Olvasok: Moldova Negyven prédikátor és Sofi Oksanen Kutyafuttatója.

November 9. Még egy Othello gyorsan. Én másodszor.

November 5. G. vett adaptert, ennek hiánya miatt szünetelt az itthoni filmnézés. Elkezdtük Az én XX. századomat (Enyedi Ildikó)

olvasok, a könyveket, sok angol cikket is, és írok is, a tudjátokmit

November 4. Sarlatán, az utolsó normál mozi, Agnieszka Holland lengyel(-francia-amerikai) rendező cseh filmje, Oscar-jelölt. Érdekes volt, de ezt Hollywoodnak szánták. Az eheti Narancsban interjú, ő is a klasszikus szerzői filmért és a mozikért aggódik. Le a streaminggel, a sorozatokkal!

Október 29. Emlékezetes élmény, grandiózus: Az öreg hölgy látogatása, Rudolf Péter rendezése, Hegyi Barbarával és az elképesztő Hegedűs D. Gézával (aki Lear lesz vendégként a Katonában,Zsámbéki rendezi).

Október 28. Újszínház, Megszámláltatott fák, politikai akció, lásd itt.

Október 24. Adam Curtis új filmjét néztük meg az elmúlt hetekben több részletben. Már nincs a YouTube-on.

Október 23.

Október 22. Stalker a Bemben.

Október 21. Az Örkényben Mácsai Pál estje, Azt meséld el, Pista! 19 éve nyomja, és még mindig csillog. Négyötöd ház, hálás közönség, nagy csendek, nagy röhögések.

Október 20. A második Othello-nézés lett volna, de elmaradt.

Október 17. A Dohány utcai seriff, Örkény Stúdió.

Október 14. Színház, Édes Anna, Örkény, Szenteczki Zita.

Október 13. Színház, Minden kombi cirkó…, Kamra.

Október 10. Othello, Katona. Székely Kriszta rendezése. Külön posztban itt, mert katartikus volt: minden másodpercnek tétje van

Október 11. Nick Payne: Ha van is, én még nem találtam meg, elképesztő színészi játék (Mayer Szonja, Mészáros Béla, Fullajtár Anita, Kocsis Gergely), a Kamrában, Máté Gábor rendezése.

Október 8. Film otthon. Három szín: piros. Ez nagyon fura film volt, de érdekes, és megvan a trilógia.

Október 4. Film. A Sehenswerten nézzük a zárófilmet: Gypsy Queen, bokszolós, életen végigverekedős, katartikus.

Október 3. Sárbogárdi Jolánt olvasok az én édes szerelmemnek föl. Ha nagy harmóniában akarunk lenni őszi délutánokon, ágyban, párnák köz, harsogó almák ízével és pite szagával, csöpög a csap, de nem bánom, nyög a kutya álmában és ilyesmi fílingek, ez a jó döntés! Ez rövid, úgyhogy jön egy Csokonai Lili is és aztán a Nagy Mű, a Jadviga (ami nekem extra truvájként hibásan, kitépett, mert selejtesen fűzött és hiányzó lapokkal van meg, dedikációval 2002-ből).

Október 2. A tegnapi filmet (Berlin, Alexanderplatz, Burhan Qurbani rendezte) itt ajánlom és jellemzem. A Művészben láttuk.

Vettem színházjegyeket októberre.

Mark Fisher Kapitalista realizmus. Van alternatíva? című könyvének bemutatóján voltam.

Szeptember végén, írta Petőfi Sándor, megnézzük a Három színből előbb a Kéket, aztán a Fehéret, én ez utóbbit kétszer is, két nap alatt. Baromi érdekes Európa-allegória (csak úgy értelmes, szerelmi történetként nem annyira).

Olvasok, még mindig a fekete könyveket: Máté Gábor naplója és MGP Coming outja. Zoltán Gáborral interjú a 24.hu-n, megvilágosító élmény.

https://24.hu/kultura/2020/09/20/zoltan-gabor-interju-szep-versek-1944-nyilasterror-masodik-vilaghaboru-orgia-kolteszet/

És Hvg 360 cikkeket, meg persze Narancs. Október 1-től már Szemrevaló filmfesztivál!

https://muveszmozi.hu/programok/szemrevalo-sehenswert-2020

 

7 thoughts on “kultúrnapló

 1. Visszajelzés: minden másodpercnek tétje van | csak az olvassa. én szóltam

 2. Visszajelzés: csatlakozz te is! | csak az olvassa. én szóltam

 3. Visszajelzés: költészet napi kult | csak az olvassa. én szóltam

 4. Visszajelzés: új év, új élet – gyere tovább! | csak az olvassa. én szóltam

 5. A Nemakarokbeleszólni kontentet gyárt a katások panaszaiból.
  Itt azért van egy pár árulkodó részlet:
  Grafikus
  „Grafikusként dolgozom, úgy számoltam, hogy nagyjából havonta 150.000 Ft-tal fognak nőni a terheim, a KATA-rendszerhez képes, ha átállok átalányadózásra.
  Azt még nem tudom, hogy az ügyfeleim hogyan fogják venni a 20-30%-os emelést, amit beépítek az áraimba. A jól menő cégek talán kifizetik, vagy keresnek egy olcsóbban dolgozó embert helyettem. A magánszemélyeknek és kezdő vállalkozásoknak – akiknek eddig is érezhetően drága volt a grafikai terveztetés – ez olyan luxus lesz, amit nem, vagy csak nagy erőfeszítések árán tudnak majd finanszírozni.

  30 éves vagyok, hitelt fizetek a saját ingatlanomra, a havi bevételemet elő kell teremtenem. Mi lenne, ha még egy gyereket is el kéne tartanom?
  Irodába, ügynökséghez nem akarok visszamenni. Egyébként is, ha minden katás grafikus feladná az önállóságot és visszatérne a biztonságos alkalmazásba, vajon hány cég van, aki fel tudná szívni ezt a réteget?”

  150 ezerrel nőnek a terheim
  beépítem az áraimba
  nem akarok visszamenni
  30 éves vagyok
  ingatlanom után hitelt fizetek
  “havi bevételem”
  ha lenne gyerekem

  ezek luxusproblémák, ez az ember jól keres, csak magát tartja el.
  az senkiben nem merül fel, hogy kevesebbet keres, kicsit jobban spórol?
  mondjuk mert kurva nagy válság van, véget értek a jó idők?
  ezek szerint tényleg Orbán fizetése itt a tétel, vagy épp pár focista bére, nem a szürke vagy fekete gazdaság miatt kieső milliárdok?
  vagy pl. a tanárok és eü dolgozók bére, az nem zavarja őket?
  én utálom, amikor ilyen emberek sírnak, annyira önzők.

  Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.