berlin óta (edzésnapló, 2019. áprilistól)

Itt olvashatod az előző edzésnaplókat, sokszor leírom és képen is mutatom a gyakorlatokat, rengeteg link és hangulatfotó is van bennük:

maraton utáni edzesnapló

És előtte is volt élet:

edzésnapló 2018

új edzésnapló

edzésnapló

Október 22. Úszás Katával. Reggel gyerekek iskolába indítása, kutya, pakolás, mosogatás, posztírás, csetes szeretés. Stoppolok: bájos felső szomszédom, Gábor visz le az uszodához. Nagyon forró szaunával kezdünk, csevegünk és nyújtok is egy kicsit. Új úszószemüveg, egyrészes állatos:

, aztán a nagy medencében elnyúló, lelazítós melltempók, bő 47 perc, 32 hossz, 623 erős tempó, meg egy kis gyors. Kültérre kilógás, egyedül (K. elment) napozás, bágyadás. Még szauna, fekvés, hajmosás, időtúllpés, ráfizetés.

Kora délután ömlik ki a hideg veríték a pórusaimon, csak feküdni volna jó, de megyek a forgatási pénzekért még. Most heverek egy napot, csak kutyaséta. Aztán súlyzó, akrobatika, kocogás jön.

Október 21. Pihen, hazamegy, szereti az övéit és ír.

Fotók. Majd megrendelem rendesen, nagyban is.

Október 20. Tegnap rengeteg séta Amszterdamban. Kicsit fáj a torkom, pénteken nagyon hideg volt az Utrecht melletti szálláson. Indulunk a rajthoz.

a Superstarch nem finom, úgy kell leküzdeni drukkgyomorral. viszont az óriásmolekula-szabadalom órákra ellát lassan felszabaduló energiával, a vércukor bizgetése nélkül!

A nap vége 59 ezer 900 lépés lett. Lefutottam a maratont, láttam Amszterdamot (2003 után, egy akkori kéthetes, babakocsis nyaralás után újra). Írok posztot, de nem tudok semmi különösről beszámolni.

https://results.sporthive.com/events/6589788263981649920/races/452732/bib/14967

Végig futottam, kellett az erő, sok jó pillanat volt, jó volt befutni a stadionba. Majdnem heroikus. Jó átélni, hogy működöm, nem fáj semmim, nem sérülök több éves távon. Nem sértődöm meg azon, hogy ennyi (értsd: kevés, és alkalmanként rövid) futással ennyi megy csak. Nem vagyok csalódott, annyit kaptam, amennyit beletettem (sőt, többet). De reménytelenül lassú vagyok, és (talán ez a lényeg) tíz 15-30 km-s verseny és két maraton után már meghaladottnak, régebbinek érzem azt az énemet, amelyiknek nagy esemény egy hosszútáv teljesítése. Általában azt is kellemetlennek, nem tisztának tartom, hogy mindazt, ami az életben értelmes és élmény és jó (sport, szeretés, öröm, jó étel), annyira ki kéne rakni, megmutatni a megélése helyett.

Kell hozzá a meló és az edzettség, de simán, futómozgással végigmenni a maratonon nem akkora dolog, miközben tudom, hogy a kortársaim, ismerőseim többsége a közelében nincs akár egy tízes teljesítésének sem. De én a kiválóságról beszélek. Ha én ennek a bő ötórás teljesítésnek különösebben örülnék, akkor kényelmetlenül érezném magam, hogy alacsony magammal szemben a mércém. Fenntartva, hogy szeretem a futást, van egészségi és élmény jellegű haszna, öröme; poén, nem untam meg, nem hoztam ki még a legjobbat magamból, és az utazás meg hatalmas élmény.

Gyorsan, na, az igen, az teljesítmény volna. Egy három és fél óra. Ahhoz annyi meló és prioritásátrendezés és rászületettség kéne, amennyi nekem – ez az igazság – nincs.

Ahogy a következő hónapjaimat látom: rövideket fogok futni, nem túl gyakran, reggel erdőben, és igyekszem versenyeken gyorsabb 5-10-eket futni. Amire vissza szeretnék állni, az a nyújtás és a saját fejem utáni basic akrobatika:

Emellett, ahogy eddig, heti 1-2-3 otthoni, óvatos súlyzózás az izomzatom fenntartása érdekében, és a heti úszás. Ja és bringával mindenhová, ahogy eddig.

Október 17. Ó, nem így terveztem a maratoni felkészülést. A betegségemet szeptember végén, meg az extrém forgatási napokat nem számoltam bele. De akármilyen hosszú az éjszaka és akármennyire menni kell reggel, meg gyereket iskolába indítani, reggel lendületes 4216 lépés az erdőben a kutyával. Ami egy tized maraton!

Nem tudom, mi lesz vasárnap, őszintén szólva. Nem bánom én, ha nem jobb az időm a tavalyi első maratonnál (5:38…), de végig futás legyen és ne legyen olyan képtelenül belehalós, rettenetes élmény.

Azzal nyugtatom magam, hogy azóta majdnem havonta futottam hosszú távot (15 km fölöttit), összesen tizenegyet, jó állapotban vagyok, 72 kiló, nem fáj semmim, lelkileg erős vagyok, volt két komoly és több közepesen erős futós hónapom, és nem hagytam ki tíz napnál többet. Csak az edzős hosszú távok nem jöttek össze.

Október 16. Délelőtt a sápadt napfényű teraszon, nagy csendben saját két régi súlyzómmal nyomok egy fél órát. Közepes súly, nagy ismétlésszám. Oldalemelés, kalapácsbicepsz, előre emelés, vállból nyomás, lórúgás, felhúzás, belerugózós guggolás, fekve tárogatás és mellből nyomás (fekve nyomás, két súlyzóval), merev lábas felhúzás, inga. 20 ismétlés, két kör. Kézenállás.

Október 15. Vége a forgatásnak (egyelőre), hétfő volt még egy utolsó, hajnaltól estig tartó nap, elég jó hangulat, szép idő, sok közeli kép, valódi feladat, röhögések és évődés, a szünetekben jó beszélgetések, tűrhető ebéd. Egész nap talpon, jövés-menés, figyelni. Most más film jön, egy-egy napok, kisebbek, szusszanás. Hétvégén maraton!

Ma úsztunk Katával, koncentrált 40 perc, kis gyors-hosszrészletek és mell, alapvetően, az új és menő szemüvegben! Egy szessön szauna.

Este nem nyugszom, elmegyek a langyos, levélpergős éjszakába, hatezer lépés. Kimos belőlem sok szorongást.

Október 13. Végre, végre edzek: tegnap csak Julisért szaladtam el a tornájára, másfél km. Ma viszont a teraszon komolyan súlyzózom, tíz gyakorlat, mindenből húsz, majd visszafele sorrend, és tízek. Utána 4500 lépés futás az erdőben. Délután múzeum (szürrealisták), este színház.

Okrtóber 10. Forgatási nap. Életemben először futok pénzért (haha) a Mafilm göröngyös betonján, átöltözés előtt. De csak 3333 lépést.

Ma is jelmezben ülünk, várunk.

Október 9. Reggel később kell menni forgatni, ezért gyorsan futok a hűs, napfényes erdőben 4050 lépést a kutyával. Csak ennyit, mert szét kell szednem a bonyolult hajamat (Lőrinccel sikerül csak), és hajat mosni. Száguldok a statisztabuszhoz, 23 perc alatt érek oda, ami nagy javulás (hasítás, előzések és a legjobb útvonal ismerete).

Aztán beöltöztetnek és ülünk, várunk. Ez a meló.

Október 7. Forgatás vasárnap is, hétfőn is.

Ez most kiemelt, szép ruhában. Sajnos, nem mutathatom meg. Bringával száguldás a buszhoz és onnan a fogasig.

Megvannak a vasárnapi páros maraton képei:

Október 3. És, igen, megérkezett a csodaszemüveg! Amivel ott gyötrődtünk augusztus 13-án, hogy sikerül-e beszkennelni az arcom G. telefonjával.

De közben szóvá tettem, hogy mi lesz már. És kompenzációt kértem. Mire is mentegetőzés kíséretében aznap visszautalták az árát a múlt héten, most pedig megérkezett A Termék is.

Jövő héten megyek úszni! Ma súlyzózással térek vissza a sport világába: az elmúlt napokban intenzíven ápoltam felső légutaimat, volt egy orvosi valamicsodám, ezért csak bringával városszelés, az mondjuk minden nap. És sok német és német nyelvű film. https://www.goethe.de/prj/shw/hu/index.html

Október 1. Tegnap csak közlekedési célú bringa. Fantasy, ruhapróba a pénteki forgatás előtt a külvárosban.

Szex. Szauna. Holnapra gyógyulok meg.

Szeptember 29. Lefutottam, de ez szar volt.

a facebookról másolom:

elmentem egy felső-légutat érintő, magas lázas influenza közepén félmaratont futni, egész pontosan 21,8-at, az első felét a maratonnak. nemtom, lett volna-e lázam, mert lenyomtam agresszíven. don’t try it at home. többet én se, akármekkora álom, költség is.
egyéniben nem mentem volna, de váltóban voltunk, és Orsi, drága Orsi! ezért utazott ide Bécsből.
beértem, itt vagyok, de én azt hittem, elpusztulok. ott feküdtem a pályán, a rakpart aszfaltján remegve, zokogva, nem tudom, mi ütött belém, ilyen Lőrinc megszülése után volt, meg az első félmaratonom, illetve a tavalyi első (norvégiai) maraton után.
de aztán elrongyoltam a bringával (Orsi hozta oda, váltáskor kulcs átad) a Lánchíd étterembe pálinkát inni, és már jól vagyok, vagyis, leszarom, hogy nem. közben nem fájt semmi, csak azt éreztem 17-től, hogy én ebből egy másodpercet se, de persze végig futás, 0 lépés gyaloglás, 24440 lépés összesen. hajlítóm, vádlim beton, combom vérzett, ez kedves rövidnadrágos hagyomány dundibb időszakaimban.
az utolsó 700 méter 10.20-as tempóval sikerült (előtte nem ciki: 7.39 is volt, de 6.06 az eleje).
most a VIPben héderezek, várom Orsit, majd együtt futunk be. ő 5.36-tal teljesítette a track szerint az első pár kilométeres szakaszát. (nekem a legjobb az első 4 km-n a 6.06 volt.) és ő jár a Margitszigeten is! fel fogja húzni 4 óra 30 alá!
megkaparintottam a sajtóanyagot, tele csemegékkel, grafikon, érdekességek, életkorok, nemi arányok. este a blogon!
az volt még vicces, ahogy egy szintén VIPes, pocakos csóka nekünk, akik ott a rajtlázban (kordonon bemászás, kapkodva öltözés stb.) stresszeltünk, nekiállt hofimódra okoskodni, hogy mi ez, hogy a belvárost lezárják, miért itt kell futni. na, ez külön szép, ahogy élvezed a BSI VIP szolgáltatást, de elemien nem érted a városi futóversenyek igényeit, szépségét, turisztikai jellegét, és tök fogalmatlanul finnyogsz, nekünk, aki rajtolok épp.
meg is mondtam neki:
hát mert ez AIMS hiteles pálya, épp Tokió előtti kvalifikációját futja a másodpercekkel harcolva rajta Csere Gáspár és Jenkei Péter, és országos bajnokság is, amely széles, 42 km-en át vezethető unalom nélkül (és így is ciki Berlinhez képest, az aszfalt, a rengeteg fordító miatt. demoralizáló, amikor szembefutnak, és lecsapni is könnyebb a kanyart /csalni/, ettől nem is A pálya, tehát világcsúcsot itt nem lehet, azt épp Berlinben futják! szerk.: nem jött össze, két másodperc hiányzott), a pálya nem kanyargó, sík, aszfaltos, nem bokagyötrő, és megfelelő aszfaltminőségű kell legyen.
ön is futhatna, esetleg, akkor tudná. erre: megy is. a hegyekbe! és durcásan nekivágott a Gellérthegy felé. azóta tehát ő is érti, mi a különbség. talán futott is 420 métert, mikor is egy vízelvezető repedést átugorva egy lépcsőbe ütközött.

még a híresen gyökér, lakó-, bringa- és sportellenes Tarlós is belement abba, hogy évi nyomorult háromszor a BSI, mindig vasárnap, lezárja a rakpartokat.

nekem olyanná kell válnom, aki három hét múlva lefut egy maratont.

Szeptember 27. Ugye hogy én miért nem bírtam rávenni magam a futásra péntek óta… nem is értettem, de a test okosabb. Most van az, hogy lázas vagyok, és vasárnap maraton párban. Soha nem vagyok beteg. Meg kell gyógyulnom. Tegnap nagy (túl nagy) mexikói vacsora. Pompás, amúgy. De döbbenet, mit csinál az emberrel a bab, ami finom, szó se róla. Nekem nincs enzimem? Mással is ezt csinálja? Normális ez? Soha, amikor ketó vagyok és csak zöldet eszem, nincs semmi ilyen döbbenet, hagymával sem. Pedig a hüvelyes volna a vegán fehérjeforrás. Előtte nagy kockázatvállalással az utolsó alkalom jégszauna. Ööö… még nem dőlt el, merre billentett. (Rossz felé. Olyan influenza jött, hogy azt hittem, meghalok.)

Ma kímélő, de több óra biciklizés, elég meleg volt. És teljes böjt, nem tudok enni. Optimista rajtszámfelvétel, ügyintézés. Északnak, délnek a rakparton, aztán megint északnak. Nincs hangom.

Szeptember 24. Tegnap futhattam volna, jajh! Úgy elhatároztam. aztán elragadott az édes magány szabadsága. És írtam, írtam. Csak súlyzóztam egy rövid-intenzívet, és írtam (még), meg aludtam. Fáradt vagyok. És hosszú séta a hegyen haza. Jó nap volt amúgy.

Ma végre: egy óra, ezer tempó intenzív úszás Katával. Hétvégén már sátor lesz, utolsó kinti úszás.

Szeptember 22. Kora délután lett, ma van (lesz végre) a hosszú futás (NEM LETT! csak heverek), és én még csak csevegtem, napoztam, mostam, mosogattam és bevásároltam, de a reggeli (délben) ilyen lett. Ennyit eszünk ketóban:

a paprikában majonéz, apróra kockázott maasdam sajt, pizzaszalámi, bors, zöld póréhagyma, törött bors

Tegnap biciklivel és hévvel Szentendre, ragyogó napsütés. Heverés a parton, meg is mártóztam, úsztam egy keveset. Bográcsgulyás az ebéd, és sok hagyományos süti.

Szeptember 20. Délelőtt Dérynében reggeli, zongoraszó mellett, ez a luxus. Filmpremier a Puskinban, sok bringa a városban. L. is nézi. Délután sprint az erdőben, mert (!) türelmetlen vagyok, 5200 lépés. Jól megy, napos-hűvös erdő. Megint várnak, robogok.

Én olyan boldog vagyok, kiszakad a szívem a helyéről. És fáradt, és romos.

Szeptember 18. A hosszú nap: jóleső, délelőtti, éhgyomri és gyors futás, benne bő két kilométer földes ösvény. 11510 lépés, de megint lecsaptam a végét, többet akartam. Mennem kell megint, várnak.

Szeptember 17. Csak gyorsan 4120 lépés, mert menni kell, de holnap futok hosszút. Érzem a forgómat, figyelek a terhelésre.

Új cikk. https://shop.builder.hu/mire-jo-a-futas-a5403

Szeptermber 14. A hegyjárás (séta le a libegőhöz, azzal föl, fönt tollasozás, kilátójárás, ösvényen lezergülés) után odarikkantok a népemnek, hogy én most hazafutok a kutyáért, aztán vissza hozzájuk, mert a dús programok miatt elmaradt a mai futás, a kutya meg a libegő miatt maradt otthon. Ez így sprint, mert rövidke: először 3000 lépés, aztán a kutyával még összesen 1000, ekkor már sűrű a homály, tempós, hosszú léptű, kiszakad-a-szívem-a-boldogságtól futás bele a tájba.

Aztán kicsit sok volt a bor és a vacsora, sőt, a reggeli is, de vasárnap estére már harcképes vagyok. Addig a teraszon pár perces súlyzózások (kiviszi a szénhidrátot) és plank. Napozás, cipők kimosása, hűtőleolvasztás.

Szeptember 13. Forgatási nap Julissal. Délelőtt, indulás előtt húsz perc súlyzózás, meglepően leleményes vagyok, amikor fekve nyomó padot szerkesztek tárogatáshoz, és szuper gyakorlatokat lehet a két négykilóssal csinálni. Főleg felsőtest, de guggolás, inga és merev lábas felhúzéás is, 20 ismétlések. Hasra pedig nincs jobb a planknél. Most ez jön, nem veszek új bérletet. 71,5 kiló vagyok, nem vagyok leürítve, fényes vagyok.

Etyeken, a díszletnél találok egy kis nyugit. Előbb fekszem, napozok, alszom, aztán olvasom a Runners’ Worldöt, majd futok tízezer lépést, mert ez a nyolc kilométeres napom. Tökéletes időzítés: a legjobb erőnlét, napszak, fény, hőmérséklet, és pont visszaérek, mire Julist visszahozzák leöltözni. Fején virágkoszorú, mellyel a királynőt köszöntötte, rózsákkal is hajigálta, valamint üdvrivalgott. Nagyon jó látni, hogy szereti csinálni, belefér, nekem is, és pénzt keres vele. Dávidot a bátyja viszi haza a suliból.

Terepnek nem mondanám a futást, mert főleg út, de nagyon változatos, van benne tómenti földút keréknyoma, fűvel benőtt ösvény, de pici aszfalt és kavicsos döngölt út is, meredek emelkedő, összevissza. Szar cipő. Sajnos, a legdrágább futócipőm, amelyben harmincat és egy félmaratont is futottam, nagyon kellemetlen tud lenni a kialakítása miatt. 

Szeptember 12. Megkezdtem felkészülésemet az október 20-án futandó maratonomra. majdnem naponta, heti öt-hatszor fogok futni, hosszabbakat, 12-8-12-8 ez a hét, utána egy nap pihenő (vagy ha forgatás van, akkor azért), mellette egy úszás, napi kis súlyzózások és egy komoly terembeli erősítés BCAA-val, mert a fenekem is fogy el, nemcsak a combom.

Mára 12 km-t terveztem, aztán letértem földes, élvezetesen sima erdei ösvényekre. Így egyben futottam több mint hetet, élvezetes lendülettel, új utakon, aztán következett pár száz méter cserjésben gázolás fölfele, megint vagy 2 km és még ösvényen kaptató, fekvés a céltisztáson, szemétszedés, napozás, és végül még 2 körüli, ismert úton, haza. Jó ez nagyon.

Tegnap elég komoly, hosszú távú feladatot kaptam gigaprodukcióban, sok hónap lesz, ha összejön. Megint az a tanulság, hogy angolul jól tudni és harcedzettnek, teherbírónak kinézni nem hátrány, sőt, egészen ritkaság. Ha az ember szereti a sport extráskodást, és komolyabb pénzt is szeretne belőle, akkor ez az út. Sajnos, teljes, fővesztéses titoktartás kötelez, és még nem tudok véglegeset, próbafelvételek voltak.

Szeptember 9. A dream team kivonul és sport extraként magyar filmben fél 12 és fél 7 között a Margitszigeti futókörön fut, mert a főszereplők érzelmi traumái is ott zajlanak épp. Eső, sok várakozás. Vicces jelenetek, előző esti színházon (Katona, Ascher, Háztűznéző, Fekete Ernő – ő a filmben is–, Keresztes Tamás) egész napos továbbröhögés. Amikor kell, futunk, összesen ez pár kilométer, de a hideg miatt fárasztó, ja, és kezdőbe visszaálláskor séta is vissza. Esőpénz kikövetelése a szakszervezet révén.

Jaj, nem felejtem el ezt a napot soha, én szerveztem, hogy mi négyen, és olyan jó volt. Utána marhahúsparti nálunk, álomharmónia, gyerekek, közös főzés, mosolyok, nézzük egymást, lefektetjük őket. Imádom ezt.

Szeptember 8. Wizzair félmaraton. Mindenem egyben, nagyon egyszerű az agyam, odaérek, nyugi van, hűvös-borús futóidő. Nem sikerül a csúcsjavítás, de soha ilyen könnyen nem ment még a táv, 2:17:41 (a legjobbam Verbaniában 2:16:43 volt idén áprilisban).

Amit nem írok meg: távoli városrészekbe biciklizés, hegyi szokásos gyaloglások, Dávidért menés – a napokban ezek voltak, ez aktivitás, de nem sport. A napi rutin pedig, most, hogy nem járok terembe: a két 4,2 kilós súlyzómmal otthon, míg főzök, a kávé kijön, guggolások, felhúzás, felsőtest-gyakorlatok és láblengetések. Ezek tíz-húsz percek, van, hogy napi kétszer. Komolyan mondom, számít.

Ma filmforgatás, futók leszünk! Majd mesélek, sztárparádé!

Szeptember 4. Napfény. A frizura tart. De aztán úsztunk és napoztunk. Nagyon kopik a barnaság, gyorsan cserélődnek a sejtek. A szemüveg, ez ma lett végképp világos, megérett a cserére, ezért ma rövidet úsztam, de nem bántam, a hajamat sem.

most ilyen hosszú

Istenem, ezek a szerdák. Katával bő három éve szeratartás ez. De minden. Ahogy felöltözöm, összepakolok, elindulok. Ma azzal a jó érzéssel, hogy Julit elvitték szomszédaink, Dávidot én viszem fél 9-re, és napfényes, rég várt játszóterezésük lesz, és minden előkerült, buszjegy, gondos uzsonna, ebéd is befizetve, nincs stressz, és az egész gyerek olyan jól néz ki: jó a cipője, haja, öröm ránézni. Ebből az érzésből maradjon februárra!

Aztán napfényben, várakozással robogok le, belbudai utcaképben az irodám. Korán van, Kata csak 10-re jön. Ülök, emberek, járművek zsonganak. Kávézunk, egyeztetjük a heti programot.

A mai evésem: üres kávé 2, itthon csöpp tejszínnel 2, görög saláta, egy csokisün, mert egy kedves férfiú megkínált, két kocka csilis Lindt, egy kis tonhal, és este habzsidőzsi, de ketó: csirkemell, -comb, rakott zöldbab, szalámi, tejföl, bacon, sajt, vaj összesütve.

Végre betette Cloudba a fotókat. Az iPhone kegyetlen, a szem kegyetlen, a napfény kegyetlen. Keresi a szemem a ragyát, és szigorú az arányokkal. És ezt a két fotót jó látni: a belső mozimban nem ilyennek érzékelem magam. Most – az életmódváltásom, leállás nélküli sportolásom ötödik évfordulójához közeledve – azt mondom, hogy én, ha 2014 szeptemberében merészet kívántam volna, akkor ilyen testet akartam volna. Ki hitte volna? (Izmosnak lenni nem ötlet. Hanem meló, tudás, elhivatottság és öröm. És öröm forrása is.)

Neveztem az amszterdami maratonra.

Szeptember 3. Eső. A hétvége eseménydús, jövős-menős, ragyogó napsütéses, ám érdemi sport nélküli. Ami test, az egy kis úszás és napozás, illetve hosszas séták Bécsben.

Sok fotó készül a csíkfelsőben. Meglep, hogy erős fényben mennyi dudor van a hátamon. Sőt, a hasamon is. Mint valami Schiele-alaknak, őket, azt a sok színt, amiből ősszeáll a bőré, másnap nézzük meg Bécsben.

Hétfő. Évuska, a mázlista, már a tó után (soha nem gondoltam rá úgy, mint ami bármiben akadályoz. Nem is fáj):

Nevezek Wizzairre.

Minden jó, de nagyon fárasztó. Egy délutánt fekszem. Kicsit azért érzem a menstruációt, és megengedem magamnak ezt a luxust, nem sürgök annyira.

Reggeli keményre sült bacon és rántotta. Ebéd rakott kelkáposzta, sok tejföl, ez fél adag, és egy kis darab csirkemell. Este csak épp egy kicsi majonéz, sonka, gomba, szalámi, sajt, és tejszín, csak úgy magában. Délután őszibarack.

Ma nyújtok és akrobatikázom, csak előbb rendbe hozatom a hajam.

Vizes lett a cipőm.

Augusztus 30. Erősen érzem az izmaimban ezt a szerdait. Tegnap egy hosszú séta délben és egy rövidebb este a kutyával, csillagnézős egészcsalád.

Ma is mondhattam volna, hogy meleg van, de mentem azért, és 6800-nál Megtörtént. 7320 lépés, benne komoly, 800 lépéses emelkedővel, és egy másik enyhébbel.

Augusztus 29.

Kedden, 28-án egész nap hajtós cikkírás és egy hosszú, nehéz fordítás lektorálása – de kész vagyok! Viszont ez azt jelenti, hogy egész nap ülök, fekszem, mozdulatlanság 20 órán át. Mit ettem?

Két főtt tojást majonézes tejszínnel. Négy kávé volt, egy vajjal, három sűrű tejszínnel. Két pici csík gouda, nyolc szelet szalámi borssal, pár karika kápiapaprika, egy kis doboz szardínia. Délután kiválogatva a poshadtakat, hat szem szilva, nem volt édes. Egy kis zacskó zöld zöldség (zöldbab, brokkoli, cukkini), összeturmixoltam darabosra krémlevesnek, tejszín, sajt. Hat kocka csoki (85, Lindt), egyenletesen. Full ketó, főleg az agymunka miatt.

Decc it. Így fér bele, hogy nem volt sport, csak annyi az aktivitás, hogy picit járkálok a lakásban, teregetek, mosogatok, főzök, és egy rövid kutyaséta.

Ma viszont úja sportélet, de hiányzott! Bringával lerongyolok. Kávézunk Katával. Úszás, 30 hossz mell. (Remélem, nem zavar senkit, hogy évek óta úszni járok, és ezt megírom a blogom sportrovatában! Engem nem zavar, ha te úszol, sőt, nem is nagyon érdekel, az se, hogy milyen a szemüveged és az mennyibe kerül. Ezt a gyűlölködő fórumozóknak írom, mert itt lógnak, egy perccel a poszt kirakása vagy frissülése után már cincálják.)

Ebédelünk érzelmileg. Antonia angolja, sokan vagyunk, sztorizik, intellektuális pezsgőfürdő. Megint egy kávézás. Vissza Budára.

Oxygen, utolsó napom itt, kérdi is az ügyfélszolgálat a véleményemet, meg fogom írni.

Komplex edzés.

Bő félóra, 5,04 km a futópadon, 5:56-os kilométerrel, 430 kalóriáért. Csatak, eksztázis.

Utána fekve nyújtok és olvasom az új Women’s Healthet, aztán 50 perc intenzív súlyzózás:

hatkilósokkal oldalemelés-beforgatós bicepsz-előreemelés-döntött törzzsel felhúzás-vállból nyomás-előreemelés-lórúgás-belerugózós serlegguggolás, mindenből 12, lassú, nyugis,

csigán keresztbe húzás 7,5 kilóval, 12 ismétlés,

fekve nyomás, 20, 30, 35, 35, 35, 30 kilóval, 12-k,

padról láblendítés hátra bokabilinccsel, 15 kilóval, 12,

mindez egy szuperszett, 4 kör, illetve a fekve nyomás több,

kis hasazás a fekvenyomó padon (ollózás, 2×100),

záró gyakorlat: húzódzkodás és tolódzkodás, ez újra gyatrán megy… Kikészültem.

Szauna, hideg dermedés, lódul a keringés (ez sokkélmény).

Jaj, annyira jó most!

És most megfogom a formát, nem hagyom, hogy munkával, ügyintézéssel menjen el minden nap, mert nem jó érzés, szétesem tőle, dekoncentrált, nyugtalan, búskomor vagyok. Futok is reggel vagy délelőtt! Ha pedig megvan az új szemüveg, megyek úszni.

Egy kódexmásoló csökönyösségével írom ezt a rovatot évek óta, pedig volt kihalt is, pár száz kattintással. Öröm látni, hogy most megugrott az olvasottsága. Mert ímé, örömöt hirdetek néktek!

Hogy is van az, hogy zabálok (miért tagadnám? jó egészséges éhséggel, ahogy a gyomorbajosok nem), és eközben a súlyom nem szabadul el, sőt, erek (és nem visszerek!) vannak a végtagjaimon?

Egyáltalán nem mindegy, mit eszel. Nem csak a kalória számít, ez nagyon basic, 1.0-ás tudás. Főleg az számít, amúgy. Na de feltételezem, hogy nem akarsz számolgatni meg figyelni. Én szeretem az egyszerű, természetes megoldásokat, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az éhségemre hagyatkozhatom.

Az igazi éhségedre akkor hagyatkozhatsz, ha nem baszkurálod folyton az inzulinszintedet (nem eszel túl gyakran, és nem eszel sok szénhidrátot, lassú felszívódásút sem). Ez annyira fontos, hogy ehhez képest a többi nem számít. A cukorhinta tönkretesz. A magas szénhidrát cukorhintára ültet. A sok szénhidrát, sok más mellett, szervezetszintű gyulladásokat, cukorbetegséget okoz, és hasi hájat, már fiatal korban is.

Nekem így alakult ez a terület. Nem az általános fogyásról beszélek, hanem a hasról és a derékvonalról. Magas szénhidrát, aztán bő négy év aligszénidrát. Mindkét képen feszítek, mint állat, ezen ne tessék rugózni, mert ember nem fotózkodik düllesztett pocakkal:

2014. szeptember 22.

Az én tanácsom az, kedves érdeklődő, hogy kezdj el keményen sportolni. Ha naponta sok (mondjuk az alapanyagcserét megközelítő mennyiségű) kalóriát használsz mozgásra, és még az izomtömeged is magas, továbbá nem torzult el az anyagcseréd és a hormonális rendszered, és nem is eszel szénhidráttömeget, akkor hagyatkozhatsz az éhségedre, vagyis ehetsz kedvedre, sokat, és jó formád lesz idősebb korodban is!

Augusztus 25. Tegnap egész nap pakolás, takarítás, hazajövés. Pedig én tollasozni akartaaam! Csak reggel séta a boltig és dinnyecipelés.

Ma heverés, nem mentem jógázni, sehova se mentem. Mostam, pakoltam, írtam. Este az izgalmas ciripdús erdőn a kutyával futás. Szeretem a léptek biztonságát és az éjszakát. 7640 lépés. Futószörny hallgat.

Augusztus 22. Este szemerkélő esőben 8100 lépés futás a kutyával. Keringek itt a nyaralók tömbjei körül. Mámor: hosszú a léptem, gyors vagyok. Aztán, már majdnem éjfél, Futószörny enni kér. Állva eszem sült tarját, csípős kolbászt, bio goudát, tejfölt, majonézt, bacont, paradicsomot, pestót.

Augusztus 21. Szeles nap. Egész nap dolgozom, ez azt jelenti, hogy kávéval heverek ágyban. Ketó reggeli délben: maradék grillezős oldalasok, kemény tojás, sült sajt, majonéz, paprika. Délután egy kis túrókrém, mazsolával, ettől bealszom. este kutyaséta, strand. A gyerekek nem csak gyönyörűeket rajzoltak és csak este akartak Marvelt nézni, hanem gyönyörű rendet raktak a szobájukban, a szekrényekben is. Este, filmnézés előtt Hairt hallgatunk, gyorsan elosonok még futni, sötét van, szél, de nagyon élvezem, keringek a nyaralóövezet derékszögeiben, átfutok Gyenesdiásra. 41 perc, 6700 lépés.

Augusztus 20. Reggel, még épp nem hőségben, futni megyek a kutyával. 10138 lépés, 1 óra 7 perc. Kis játszma, önfeladásra hajlamosak és hajcsárkodók figyelmébe:

  1. nap: gyere már, fussunk, na, de nem, de minek, de azt ígérted, te ígérted! nem én akartam. Ne csináld! Na jó. Futunk. “Ez jó volt.” (4,17 km)
  2. nap: filmek, késői fekvés, alkoholik állapotok, nem futunk. “Holnap fussunk! Mondjuk elindulunk hatkor…” Mondja. Ja persze. “De tényleg. Tegnap is milyen jó volt!” Jó. Mosolygok.
  3. nap (ez ma): reggel nyolc után eszmélek, alszik. Kiosonok. Nem nyomasztom se a rábeszéléssel (ÉN NEM VAGYOK HAJCSÁR!), se fel nem keltem, mert az külön gáz. Csillagász nagyapám öröksége: aki alszik, nem keltjük fel. De nem bosszúból megyek, semmi demonstráció, csak én nem várok emiatt, nem adom fel a saját futásomat. Aludjon, aki aludni akar. Nekivágok – a kutyának, nekem is le kell soványodnom. Visszajövök. Futni voltál? Miért nem keltettél föl? Mert nem akarok hajcsár lenni. Legyél felnőtt. Kérj meg, keltselek föl. Állítsd be az órát, gyere utánam, amikor felébredtél, mit tudom én… — Legközelebb jövök. Csináltunk neked Julival kávét! Jó.

Hatalmas tollasozás a strandolás (kis vízbe menés, napozás, kutyafürdetés és -séta) után. Dáviddal is miniváltozat, igazi virtuóz lett. Akrobatika Julissal.

Augusztus 19. Késői kelés. Délután hosszas és aktív mozgásokkal járó tollaslabdázás a napsütötte pázsiton. Ha fröccsözünk, nem megyek már este futni, ez belátható. És hát.

első este fotózta

Augusztus 18. Reggel rávettük magunkat, illetve én G-t, magamat így nem kellett (ez milyen trükkös!), de őt is azért, mert hozott futócipőt és spontánul mondta, hogy ő majd fut velem! ami jót tesz neki, és nem is viseli meg, hogy fussunk egy kicsit. Az igazat megvallva ez már délelőtt volt. A kutyával mentünk, 4,17 a Garmin szerint, 28 perc, Gyenesdiásig egy kis kör, nagyon süt a nap. Persze gyorsabb nálam. Aztán egész nap strand, heverés, napozás, kis tollasozás. Holnap hajnalban, de legalábbis korábban megyek.

Most pár sort arról írok, miért írom ilyen kitartóan az edzésnaplót, és mi a célom vele. Nagyon jó érzés magamról ezeket összegyűjtve látni, mindig megerősítő leírni, hogy ez volt, ilyen volt, ma is volt, illetve visszaolvasni a régieket, viszonyítani.

Régesrég nem mondom magamról üresben, fedezet nélkül, hogy én vagy a sportolásom ilyen vagy olyan, sőt, nem is szoktam értékelni. Csak a tényeket, adatokat, illetve a történésekkel kapcsolatos reflexióimat szedem össze. Minden tény: amikor súlyzóztam, ahol, amit, amennyit, hány kiló, mit ettem, a DEXA mérés adatai – és amiket hozzá érzek. Nem azt mondom, hogy kockás a hasam, hanem odateszem a képet.

Most nagyon boldog vagyok épp a testemben, nagyon nyári érzés, csupa jó, minden, amit eszünk, a nap, a futás, a fáradtság.

Augusztus 17. Indulunk nyaralni. Hogy a kutya kibírja az autózást, délelőtt megyünk az erdőbe. 11815 lépés futás, sok emelkedő, 1 óra 20 perc.

Augusztus 16. Egész napos forgatás, Dáviddal sétálunk a tó körül, Juli szerepel a filmben. Délután elmegyek a múltkori jógára, most is nagyon összerendez, másfél óra, nyúlok és tudatosodom. Előtte 20 perc súlyzózás karra, hátra. Utána gőz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 15. Mára meg kiugrok a bőrömből. Ki érti ezt? Egész napos otthoni tevés-vevés, cikkírás után este 6110 gyors, hosszú, könnyű lépés. Annyira kedvem van újra futni! 71,5 kg.

Augusztus 14. Szarrá áztam reggel bringán. Munkamegbeszélés, ügyintézés, egy baráti találkozó, angolóra, edzés. 50 perc súlyzózás: fekve nyomás (40 kg a max most), gépes oldalemelés, húzódzkodás, tolódzkodás, lebegőülések, kézi súlyzós oldalemelés, bicepsz curl, lábemelgetések fenékre, kitörések rugózással. Nyújtás, hidak. Nagy szaunázás, hideg vizes merülésekkel. Olyan, mintha beteg volnék, nem nagyon van étvágyam, nyomott vagyok, furcsa a testem és a közérzetem is, ami most zajlik, az idegrendszerem egészét érinti, feldúl, megszokhatatlan. A szememmel is szenvedek, a jobban kényelmetlen a lencse, valami mikrosérülés? Este jobb, erős és könnyű vagyok.

Augusztus 13. A szeles borúban futottam egy tízest (10020 lépés, 1 óra 2 perc, cipőkötés, szemétszedés, erdő, emelkedőkkel). Kockahasam van.

Fotó - 2019.08.13. 15.59 #3

Este steaket eszünk, bélszín, édesburgonyával. G. nagyon értő módon nyúl hozzá. Fehérbor.

Nagyon leégtem vasárnap: a legsugárzóbb napon felejtettem magam hason, hosszan.

A DEXA részletei baromi érdekesek. Ezek az egyes csontok tömegei, a száraz ásványi anyag grammban, van még a felület is (area, négyzetcentiben), e kettő hányadosa a sűrűség. A karom, a gerincem súlya csökkent, a bal karom felülete kicsit, a jobbé egészen meglepő módon; a koponyám, a bordáim és a két lábam súlya viszont sokat nőtt 2016 május és 2019 augusztus között, a medencémé is egy kicsit. A jobb lábamnak a felülete is nőtt, 5-10-15 százalékokról beszélek. Egy kicsit szimmetrikusabb vagyok: a nagyobb, nehezebb részekből több fogyott. Összesen pedig kisebb felület, nagyobb tömeg, amitől nagyon nőtt a sűrűség, főleg hogy 43 évesen már annyit sem várnának sűrűségben, mint egy 40 évestől. 2,2 a T-, 2,0 a Z-score.

“A T-score értéke az optimális csonttömeg átlagértékétől mért eltérést mutatja, mely egyúttal arányos a csonttörés kockázatával is. Ha a T-score -1,0 feletti értéket mutat, az érték a normális tartományba esik. Csontritkulásról  -2,5-ös T-érték esetén és ez alatt beszélünk. (…) A Z-score pedig a mért csonttömeg és a korban hozzáillő normál magyar csontérték viszonyát” mutatja.” Kétszer annyi csontom van.

Csontsűrűség mérés, ODM

Augusztus 12. Embereknek meg kéne mondanom, hogy ne így, hogy ebből elég volt, de akkor bűntudatom lesz, mert hát igyekeznek, meg miért nem szóltam eddig. Asszem, elmegyek egy hosszút futni. Argh. (Nem voltam, negyven fok, teljes kifingás hazajönni az Erdei iskolától, telepakolt bringával. Viszont feldolgoztam, valahogy éjszaka rájöttem a megoldsára, a saját, nevetősen könnyű megoldásaimra ébredtem! Sátorban aludtunk a teraszon, szél volt.)

Ja, a DEXA-m. Ez a veleje:

Ez a részletes, testtájanként most ez van:

Ez meglepő. BMD, vagyis Bone Mass Density, mértékegysége gramm per négyzetcenti, mert a csont felületét nézi:

Augusztus 11. Tegnap Lőrinc névnapja, mozi (Góliát, svéd film), helyen ebédelés, aztán angolóra, este a bicikli hazaküzdése. Hullafáradt voltam ennyitől is, és fájnak az izmaim, érdekesképp a vállgyakorlatoktól, a tárogatástól meg a csigás húzástól a csuklyásom és a nyakam, nem a célizmok. Azért este benéztem, hogy úszom egy kicsit (az Oxygenben), de zártak már 8-kor.

Ma viszont üdén elmentem egy 6070 lépéses kutyás futásra, majd egy nívós jógaórán vettem részt, szintén az Oxygenben. Semmi izé elnevezés és spirituális szöveg, viszont következetes instrukciók és gondosan, türelemmel javított pózok, másfél óra. Lazulok. Kicsit szaunázom, gőzölök, úszkálok, merülök, aztán napozom. Kell az erő, megyek anyámhoz, és az nem vidám.

Augusztus 9. Délelőtt kiheverem a szerelmetes éjszakát, az is kemény meló ám; írok, nézelődöm, elmélkedem. Délben 6000 lépést futok már forróságban a kutyával. Megvan a 30 nap: 24 futás, 183 ezer lépés, az olyan 160 km, bőven megdöntöttem a tavalyit. Sült kolbász, mustár, sült hagyma. Elheverek, elalszom a napon. Délután nem bírom tovább, súlyzós edzés. Leszólít a jógaoktató, milyen szépen melegítettem, menjek jógára, mondom, pont kinéztem, megyek. Eléggé matyóhímzés a férfiú, mi tagadás.

Az edzésem: kicsi súllyal váll, bicepsz, előre emelés, tricepsz.

Szett 1: keresztbe húzás csigán, húzódzkodás, tárogatás padon (8-8 kg), megtámasztott előredőlt oldalemelés 10 és 8 kilóval, plank 3 perc, ebből 3 kör.

Szett 2: lábbilincses fenékgyötrés növekvő súllyal, csökkenő ismétlésszámmal, hátrelendítés. Súlyemelés (szakítás) 40 kilóval, 1 db. 15 merev lábas felhúzás. Négy kör.

Kis bicepszezés egykezessel.

Nyújtás.

Augusztus 8. Hiroshima napja. Nem, az 6. Viszont Emiliano Zapato születésnapja, aki mexikói forradalmár volt. Forgatás (Juli), 10.15-kor indul a busz, előtte akarok edzeni menni, mert most aztán, de annyi gondolatom, érzésem és munkám is volt éjjel, hogy írtam, írtam és zenét hallgattam, nagyon későn feküdtem. Ez így rövidke reggeli futásra elég, 3240 lépés. A kutya örül. Nem futhatok félmaratont, ha három kilométerekre megyek csak, látom a fotókon is, mennyire lelassultam a szombati Night Run végére.

Amikor már mindenkivel beszélgettem, gardíroztam eleget Julit, megcsodáltam a kecskéket, a lovakat, a szamarakat, az egész ál-középkort, melynek háború leválogatta, éhező tömegének egyike az én kislányom, összekoszolva, darócban, sós tengervízzel zilált hajjal, akkor elmegyek a kis horgásztóhoz és futok négyezer 4000 lépést. Úgy öltöztem, és olyan az idő. Csend, köves út, fű, pónik, horgászok. Nem körbe, de egy kerítésig és vissza, egy nagy U-t.

Augusztus 7. Akartam menni súlyzózni terembe, mindig akarok, mindig van valami. Most munka és testi kedvetlenség, úszni sem voltam reggel. A fogas félpályáig jár, ott felnyomom magam a buszig (bringa), jövök-megyek-bevásárolok, de ez nem megy sárgadinnyeevéssel. Azonnal érzem és látszik, ha leállok.

Megjött a DEXA-m részletes értékelése, nem annyira érdekesek a különbségek: kicsit kevesebb a zsírom, jóval kevesebb az izmom, jó az irány. Ami feltűnő, és egyedül ez: hogy a csonttömegem nő, de úgy, hogy megcsillagozták.

És így nézek ki röntgensugárban.

Augusztus 6. Reggel gyors futás a kutyával, 3211 lépés. Forgatási nap, ezúttal Julis középkori parasztlány. Megfürdöm a tóban. “Nem szokás.”

Forma.

Augusztus 5. Ez a félmaraton hozott most enyhe utódepressziót, az elsőéhez hasonlót (csak az durva volt, 2016 júliusának végén), pedig ez könnyedén ment, ha nem is lett jó az ideje, de utána nem éreztem jól magam. Testi tünet semmi, inkább lelkileg jelentkezett ez. De futok tovább, erdőben, egyedül, csendesen, nem hajszolva az időt. Így esik jól, kívül állva ezen a kényszeren – és így fordulhat elő, hogy futástól én még nem sérültem.

Nagyot kóboroltam délután a kutyával az erdőben, napoztam is rövidnadrágban, átvágtam az aljnövényzeten, hogy aztán másnap a fogkőleszedés közben észleljem a kullancsot a térdem belső felén. Mire is mondja az asszisztens – eü intézményben vagyunk –, hogy jaj, ugye nincs több, ki ne essen. Döbbentem, hogy ő azt hiszi, itt őket fenyegeti bármi. Azért ránéztem egyszer egy erőset, hogy magánban, profiként, ilyen árak mellett miért kell ez a műsor. Meg hogy tudja-e, a kullancs mit csinál, hogyan viselkedik. Biztonságban benne van mind a tizenkettő a bőrömben, asszonyom!

Előtte Orsival úszunk negyed 9-től, és, jelentem, megtanultam gyorsúszni. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy nagyon rossz érzések nélkül, szabályos tempókkal, hármankénti levegővétellel, majdnem tökéletes fejoldalrafordítós kinézéssel végigmegyek a 25 méteres hosszon, vagy 20 méterig, többször is. Orsi, az edző kevésbé ujjong, mindenesetre, ha lehet így fogalmazni, bennem megtörtént a gyorsúszás.

Mai forma, hajnali. Minden valahogy laza, menstruáció miatt.

Augusztus 4. Ez az első félmaratonom, amelynél célba érve nem éreztem a katarzist. Előtte is csak azt, már 15-től, hogy legyen vége. Jól indult pedig, a Várkert bazári rajttól lendületes voltam, nem ügy menni és futni, nem küszködés, és nagyon koncentráltan számolok is. Egy gyors, 5:35 körüli tempót futó bollyal haladtam, hosszú léptek, könnyűség volt olyan 4-5 kilométerig, aztán lassultam, de nem volt kínlódás. Akkor még életem legjobb idejét vártam magamtól (ez 2:16-on belülit jelent), már fogalmaztam is, hogyan írom meg majd, milyen csoda történt, hát igen, aki ennyit fogy meg ennyit fut, ez itt a kulcs, kérem, a sok erdei menés meghozta az eredményt.

Mégis lelassultam. Kétszer futottunk fel a Várba, kétszer le az alagútban, és kétszer oda-vissza a Lánchídon. Az első körben majdnem a Petőfi-hídig futottunk délnek. 2:29:02, 24140 lépés. Generali Night Run. 460. lettem, a harmadik harmadban, 510 nő közül, de a feladók nem látszanak ezen a listán.

http://gammatiming.com/results/36/8100/3/265752/

Augusztus 3. Nem biztos, hogy taktikus: egy hosszú, bevásárlós kutyaséta után elmentem még 6000 lépést futni az erdőbe. Mert hogy este félmaraton. Napozok addig.

Augusztus 2. A DEXA napja. Sajnos, tegnap a steak mellé bor is csúszott, mégpedig drága és testes vörös, amit én már nem bírok ilyen fél üveg mennyiségben sem, de legalább kénytelen voltam a fogaspálya rövidítése miatt egy kicsit hegynek felfele tekerni, ami zsírégetés. Ma pedig fél egy előtt kicsivel csak elkúsztam futni a kutyával, 3200 lépés lett. Megnéztem az előzetes számaimat a DEXA-n, nőtt a csonttömegem (3138 g BMC!), sok izmot vesztettem, az aszimmetriám megmaradt (jobb kar izomtalanabb és zsírtalanabb, de a jobb láb izmosabb). Ha nagyon ráfeszülnék, fogyhatnék még hat-nyolc kilót. És most, a DEXA mérés után fél köbméter tejfölben és egy köbméter porcukorban álló túrógombócot tolok a Dérynéban, zongoraszó mellett. Délután pihenek, holnap súlyzózok és tésztát fogok enni olajjal és fokhagymával ebédre, mert éjjel félmaraton, és most szénhidrátosan futom.

Augusztus 1. A nap, amikor nem és nem indultam el futni. Csak hajnalban volt hűvös. Forgatási nap lett volna, de mégse (ilyenkor készenléti díjat kapunk, mert későn mondták le), ezért sokáig aludtam (jelent ez vagy fél hetet), és mámoros semmittevés volt délelőtt: ez mosást, kávézást, cikkek írását takarja, meg Balázs látogatását, akivel erdei kutyasétára is mentünk.

Utána levitt a városba, zúztam az Oxygenbe. Ott kicsit még az ember megnézi az e-maileket, sajnos, és közben ettem paradiót, elég sokat, majd szokásomtól eltérően nem súlyzózni mentem, hanem az új futópadok egyikére, ahol is egy kis tempóhajszolással futottam 10,06 kilométert 61 perc alatt, 837 kalória. Nyújtottam, szaunáztam (elcsíptem a szertartást, még ilyen hőálló bluetooth hangszórót is behozott a maestro, meg jégkristály-gömböket és illatot, és legyezgetett; körülöttem izmos, de pocakos férfiak), aztán hosszan merülőmedence, hidegsokk, még egy kis forróság, két hossz a kis medencében, forró kövön száradás, napozás, elájulás.

Ez a legjobb, napon, kifáradva ezek a húsz perc alvások! Este steakezés, 20 deka Angus flank lecsóval, ej, be jó volt.

Forma, a DEXA előtti napon:

Július 31. Úszásoktatás, de annyira, hogy 7-től, de nekem kutyám, erdőségem és ambícióim vannak: már előtte 3007 lépés futás. Mindig csodálatos, a rövid is.

Úgy-ahogy, de gyorsúszom. Délben egy jégszauna.

Holnap steakezni megyek, pénteken DEXA.

Július 30. Forgatási nap, előtte edzőterembe akartam menni, de elírtam és -teregettem fél órát, így csak húsz perc erdei futás, 3200 lépés volt. Az viszont lendületes, friss, reggeli. El kell ismernem, nagyon számít a cipő.

Július 29. Kis vejemmel tollasozunk a kilátó tövében. Nagyszerű játékos! Túra onnan haza, összesen három óra terepgyaloglás.

Július 28. Éjjel kiosontunk sátrazni az erdőbe, mert ez volt az álmuk. Megfelelő előkészületek (legyen sátor, piknik, hálózsák) után. Nagy zivatar és komoly eső volt éjjel, de így is feledhetetlen volt. Fűszeres, sült marhahúsgolyók, sav. káp, uborka, kaliforniai paprika, vörösbor, de jó volt. Persze a szokásos: kövek a vesében és fészkelődés, meg amikor ott küzdesz reggel a sárban az állítólag könnyen-gyorsan össze is hajtogatható sátorral, és nincs kávé, na, akkor megbecsülöd, hogy az emberek házakban élnek, ahol van víz, villany, száraz marad a cipőd. De azt a csöndet! És állatzörejek. És varázslatos harmónia.

Ja, igen. Egyszer volt életemben, hogy a felső bal haskockám begörcsölt. Az inkább vicces volt. Most, ahogy bokorban pisilek, abban a pózban a jobb alsó hasi rész, a nagy hasazás miatt. NAGYON durva volt, nem is sikerült felállni egy ideig.

Jahaha! Amit nem mondtam: a Nap, Amikor A Bal Bicepszemen Is Megjelent A Brachiális Ér (amikor be volt durranva), most nem azért, de a balon annyira nem volt sose, és ez fiúknál is ritka.

Este a gyerekekkel futok, ők szűk 3000 lépés, én 6300. Szuper volt. Testsúly: 70,8, de ez dehidratált állapot. Akkor is döbbenet. Ettem még egyszer emiatt este, ne túl hirtelen menjen le, ki minden.

Július 27. Ú. Sűrű, megtolt nagy súlyos edzés 75 percben. Pedig eseménydús a hétvége és keveset aludtunk.

váll (rotátor) gondos átmozgatása pici súllyal (1 kg) és nyújtása

A következőkből három kör:

mellből nyomás gépen, 10-10, majd 15-15 kiló

bicepsz: háromféle súly kombinálása (9, 7, 6 kg), ismétlések (beforgatós) 6, 10, 12 és a végén, vagyis a harmadik kör után négykilóssal még 50, ez szinte-bukásig

lapsúlyos evezés csökkenő súllyal, növekvő ismétlésszámmal (5-6-7, a következőben lejjebb megyek a súllyal, 7-8-9, aztán még egyyel lejjebb van a három fokozat, 7-8-12, tehát az elv pont fordítva, mint a bicepsz kézisúlyzós gyakorlatnál) HÁT széles és gerincmerevítő is

plank: 3, 2,5, 2 perc

Másik kör:

Harangozás közepes súllyal, összesen 100 (34, 40, 26)

Padra lépés 10-10 kiló a kézben, 10-10 lábanként

Csigán keresztbe húzás 7,5-7,5 kg, 12 ism.

Kis fejjel lefele lógás, és a koreografikus nyújtás a bordásfalnál, esztétikus volt.

Mint látható, erősen felsőtest-hangsúlyosak az edzéseim. Miért? Mert a lábam nem fejlesztendő már izoláét gyakorlatokkal, megvan az izma, és a kardió amúgy is a lábat terheli, továbbá a futás, a gyorsúszás (jelen fázisa) és a bringa is.

Néha egy kicsit szerepet kap a fenekem is, de nagy súllyal már nem.

Szaunáztam is, és megtoltam a merülőmedencét, egész hosszan voltam bent, és láttam, hogy mennyi minden eltűnt a bőröm alól. Nem tudom, mikor voltam ennyire tónusos. Vizes hajjal 71,3 kg. Pénteken DEXA! Jóféle sodrásban vagyok, semmi nyűgös túlevés, de eszem azért.

Július 25. Éjjeli forgatás. Nincs olyan, hogy ezek után én fussak vagy bármi. Viszont hajnalban, hazafelé sétálok egy órát, és bringával megyek a maira.

Így nézek ki, haj, smink, de még át nem öltözve:

Július 24. Keveset alszom; kora reggel úszás edzővel. Nem szívesen megyek, de megyek. És egy kicsit könnyebb már. A 25-ösben (végre) van pár hossz, amikor ráérzek erre az oldalt fordulós levegővételre, nem kellemetlen, nem megy tüdőbe, torokba víz, nem görcsös. Orsi is mondja. Örülök. Örömet érzek végre. Aztán inkább kávézás, dumálás, Antonia angolórájára biciklizés Katával, az intenzív öröm. Délutántól forgatás.

Plazmaadáson szólnak, hogy le vagyok fogyva. Na, hálistennek! (72)

Július 23. Kora reggel végig a Budakeszi útig és vissza (ez hosszú emelkedő), összesen 11800 lépés futás, kutyával.

Megtoltam most, és nagyon jól lettem a végére. Kora délután Oxygen, súlyzózás: Smith-keretes fekvenyomás, bicepsz egykezessel, döntött törzzsel felemás oldalemelés, húzódzkodás, tolódzkodás, ezekből öt kör. Két 150 másodperces plank, fenékre finom lábemelések. Öt kör merev lábas felhúzás, közben mindig sétáltam egy kört a többi gép között. Pici nyújtás, vállátforgatás. Aztán szaunaszertartás, dermesztő medence hosszan (14 fokos), napozás, belavás. Ejj, de jó volt. Napfény, bringa. Szőke vagyok és álmos.

Július 22. Ma sikerült kora reggel, mindenféle városba menés előtt és a kutyával futnom az erdőben, egy kis nyújtás a napos, néptelen hegyoldalban, kicsit röhögök, mert olyan, mint egy giccsfilm, de mostanában az egész életem olyan. Rózsaszín melltartó, rózsaszín cipő, csend, kora reggeli fény. Nagyon szépek az új cuccok. 8100 laza, nyugis lépés.
Sajnos, a kutya dagadt, és tekintettel kell rá lenni, amikor futunk, nem is viszem mindig, van, hogy vele csak séta, vagy a gyerekek viszik. Nem miattam dagadt, pár hetet máshol töltött. Egyszerűen aki tíz éve 20-21 kiló, annak nem bírja a szíve a 24-et, liheg. De már alakul. Holnap elmegyek edzeni, igazán, vagy csoportosat, vagy egy nagy magányos súlyzósat.

Június 21. Délben lassú futás, 7043 lépés, a szokásos útvonal. Kis súlyzózás. Julis font nekem vadvirág-hajbavalót.

A futást 5,3-as napközbeni vércukorral, éhgyomorra kezdem, és 8,0-sal fejezem be.

Július 20. Reggel megtörtem, és beálltam én is az edzős csoportunk (Ne félj az edzőteremtől!) őrületébe: Yoga with Adriene. Futóknak való jógát végeztem, kint a kertben, 20 percben. Hát, ezt kezdőknek is bátran!

A szokásos néhány kör reggeli súlyzós gyakorlat. Kávé, arginin. Utána, bár ez levezető jóga volt, nekivágtam a hegyemnek: 9600 lépés, szint is. Nagyon lassan, a végére jöttem lendületbe. Az jó volt, alacsony pulzus, erő, hosszú léptek. Jóval melegebb volt, mint megszoktam az elmúlt napokban.

Eddig tíz futás, 82720 lépés!

Július 19. Enyhe súlyzós mindenféle. Kávé, arginin, gondos felöltözés. Éhgyomor. ébredési vércukor: 4,4. Szeretem, amikor alacsony.

Végre itt vannak a másik lakásban hagyott sportcuccok, a versenycipőm, Adidas gatyóm. Annyira nem fontos, mi van rajtam, de jó, hogy van miből választani, nem kell folyton mosni, és néha lelkesen bevetek színeket. Futás az erdőben, 7030 lépés. Könnyű, erős, koncentrált, napfényes érzés. Nem rontok a számolásban, hosszúak a lépteim, fókuszált vagyok, haladok. Egyáltalán nem érzem a tegnapit, pedig hosszú is volt, terep is. Lehet, hogy az a titok, hogy sikerült 13 órát aludni?

Kiszámoltam a tegnapi kajámat kalóriailag (nem szokásom), minden apró vajdarabjával, tejszínjével és az este elfogyasztott erjedt (alkoholossá vált!) meggy (!) beleszámításával 2260 körüli. Az alapanyagcserém 1700 körül van.

Mivel meg-ál-lít-ha-tat-lan vagyok (meg kurvadrága az Oxygen-bérlet, ki kell használni), lerongyoltam a feminista angol előtt egy rövid, ám intenzív súlyzós edzésre. Szépen összeszerelem a csípőemelést Smith-keretben, de akkor a Jó Karban Levő Szőkenő is megkívánja, beszáll. Csevegünk. Már köszönünk meg érzékeljük egymást szemmel, a fiúkkal is, ez szórakoztat. Volt néhány igen szép kidolgozott test ma. A csajok közül senki nem hasonlít rám, máshogy öltözöm, edzek, nézek ki.

Van egy ilyen sajnálatos jelenség, hogy bármit csinálok, nem nagyon érzem a vállamat. Vagyi,s a hagyományos oldalemeléstől nem. A keresztbe húzást most (másnap) azért érzem.

A mai gyakorlatok: csípőemelés (5 kör, 15 ism.), keresztbe húzás csigán nagy súllyal (4×8), fekve nyomás pozitív padon, 30 kg-val (4 kör, 8-10-ek), római micsodán lábemelés (3×15), egykezessel bicepsz, 2×30, húzódzkodás-tolódzkodás még kisebb ellensúllyal, 5-5. Kis nyújtás, vállátforgatás, ugrókötél egy perc.

Három szupermodell (nagyon vékony, formás, barna, szexi öltözékű és tökéletes) edz mellettünk, és Ketrin meg Rogán Cecíliát gyötri.

Szaunára nem maradt idő, száguldok. A mindig szellemes, lenyűgöző angol (Antonia egy uncompromised intellectual! és még a nők ereje, mindenki okos és érzékeny!) után steaket eszem a Vakvarjúban!

Vacsora. Újra hardcore ketó!

Július 18. Kora reggel ma is, és már napok óta átmozgató jellegű felsőtestgyakorlatok a négykilósaimmal (amelyek évek után előkerültek Lőrinc szobájának dzsungeléből!). Gyermekeimmel tollasozok egy kicsit, ez új, nagyon élvezik, és D. ügyesebb. Aztán ők elmennek osztálytársilag bandázni, én teszek-veszek, aztán, bár fellegek közelgenek, futok egy nagyot, bár súlyzós termezést terveztem. Nagyon nagyot futok. A szokásos helyen indulok, de jóval tovább megyek. Ösvényen át (ez a legjobb rész, sima, de szűk) föl a János-hegyre, alatta a puklinál pisilés (hivatalos, tiszta, ingyenes vécé! revideálok, mert én nagyon nem akartam, hogy a Normafánkhoz nyúljanak), megpihenés. Pár száz méter gyaloglás, de amúgy az egésznek a futós lépésszáma 15500. Utána le, Normafa út, még egy nagy ficak. Végre igazán hosszút mentem.

Utána nem őszintén nem mosolygok. És eszem, 20 óra után: 15 deka lazactörmeléket sok sajttal grillen sütve, két virslit szintén grillezve, három tojást lágyan, vajjal, öt centi kígyóuborkát és tejszínben felfőzve két tojássárgáját, vaníliázva, és ráöntve három pici felezett fagyasztott őszibarackra. Mozdulni sem tudok.

Július 17. Reggel úszás, edzővel. A tanmedencében küzdök. Nagyon nehéz nekem a szabályos, oldalra fordulós gyorsúszás-levegővétel. Viszont érzem utána a combomban a folyamatos lábtempót, azért ez 50 perc, és karral a levegővétel miatt még csak egy kicsit tempózok. Utána ugyanott két megbeszélés (egy meg- /ez munka/, egy sima /K./), aztán kis kávézás és zúzásnak induló inkább-csak-lógás, plank, fenékgyakorlat és napozás Judittal. Futni este megyek majd, keveset. (Persze bealudtam, nem mentem.)

Délután casting. Jogdíjas reklámfilmbe. Art Model. Érzem, hogy jó vagyok.

Ritkán érzem, hogy valami telitalálat, de igen takaros ez a Hurley dressz rajtam, sőt, szexinek mondanám, csak szegény modellt olyan előnytelenül fotózták, vagy nem igazán jók a formái, nem tudom, nem tudták eladni, így leárazták, és én kivártam.

És vettem még három sportmelltartót. Kicsit előkerestem cuccokat, most van elég, nem kell naponta mosni se bikinit, se leggingset, és van futócipőm is.

Július 16. Azt hittétek, feladom, csak mert nem írom ki a futásaimat a facebookra? Ahh. A valóság, meg amit mutogatunk. Hát melyik a fontosabb? Nos, nem, én nem adtam fel, sőt, minden zsongás és munka mellett meg akarom haladni a tavaly júliusi futós hónapomat, kilométerben és edzésszámban is, jobb az időjárás is most hozzá, nem ragacsos. A tavalyi volt valami 23 futás 30 nap alatt, és 130 km talán (200-at tűztem ki, ajjaj), majd megnézem.

Ma jógázni akartam, de egy program miatt arra már nem jutok el (és nem is a csodanő tartotta, mint utólag láttam!), csak súlyzózni, kicsit később, mert előtte meg jégszaunába. De a futás megvolt az erdőn, éhgyomorra, 5740 lépés. Nem vagyok gyors ma.

vagyok viszont narancssárga! ez már utána van.

Testösszetétel-mérés. Kevesebb kiló, kevesebb zsír, kevesebb izom.

Eggyel előtte (tavaly október).

Mi a tanulság? 1. Nincs jobb a ketónál, 2. a futás leeszi a zsírt és az izmot is. 3. sok fehérjét kell enni (de akkor nincs ketózis). 4. Többet súlyzózni.

De azért ez, végigtekintve a teljes folyamatot, egyben értékelve, meg még hozzá a szokássá vált, elhagyhatatlan életmódi elemeket, kiegyensúlyozott kép így.

A súlyzózás. Jaj, olyan barátságos, elismerő légkör volt. Fenékre akartam valamit, de úgy alakult, hogy

  • has (harangozás nagy súllyal)
  • fekve nyomás és mellből nyomás
  • bicepsz egykezessel, jó nehéz, 21-ezés és sima curl
  • döntött törzsű oldalemelés és sima is, 8 kilóval,
  • húzódzkodás, még lejjebb vettem az ellensúlyt,
  • tolódzkodás,
  • pici nyújtás, egy híd.

Utána napozás, egy kis 95 fokos szauna, jéghideg dézsa, merülő medence, kövön szunnyadás.

Délután megérkezett a pajzsmirigy-leletem. Az alsó, fura érték volt tavaly hétszáz- meg nyolcszázvalahány. Esik szét a túlműködő szövet, semmi kóros az ultrahangon (és ő oktatja a SOTE-n a pajzsmirigy ultrahangozását); szedjek szelént, ne szedjek jódot, ezt mondta az endokrinológus. Szedek, nem szedek.

Július 15. Azért érzem most a futásokat, kicsit a fenekemet, vádlimat. A terep miatt nehezebb, viszont nem hajtom a tempót, kocogok, 10 alatti tempóval. 9,4-6 lehet.

Ma gyorsúszás-edzésre megyek, előtte csak rövid hajnali futás. Ez 2160 lépést tudott jelenteni a kultikus kútig és vissza, időprésben, mert száguldottam az edzésre.

Nem könnyű nekem a gyorsúszás. Nagyon el is fáradtam agyilag. De csinálom. Halasztottam a súlyzós edzést holnapra, van munka. Voltam viszont plazmát adni, a másik karomból meg csináltattam egy pajzsmirigypanelt meg az egyik antitestet, ami akkora para volt tavaly, hogy magas lett többször egymás után, mert ez tumormarker is, de az ultrahangon nem láttak semmit.

Aki új itt, vagy nem tudta, annak elmesélem, hogy nekem nem a népbetegségnek számító pajzsmirigy-alulműködésem van, hanem túlműködésem volt, teljesen más, szélsőséges pszichológiai állapotokra is jellemző viselkedéses és közérzeti tünetekkel. Mindig bocsánatot kértem tanár koromban: ez nem én vagyok, ez a pajzsmirigyem. Ó, 2004-5, aztán 2006-7, micsoda felfokozottság volt az, mennyi kín és mennyi szerelem (és ahhoz képest mennyire kevés szex). Elszoktam én ettől, pedig vágytam rá. Na és szerintem ez a túlműködés, plusz a szavakban lét, az agyalás, elemzés is olyasmi, ami elválaszt az emberektől, ez is egy ok, hogy ennyire nem értjük egymást. A túlműködés elég ritka, zizegős, nyugtalan karakter, a zsenik betegsége (Basedow, más néven, az angolszászoknál Graves). Hiába okésak a laborjaim már (nem adhatnék plazmát, ha nem volnának), az agyam és a működésem olyan maradt.

Negyed 3 van, most fogok enni: hátszínt sütöttem sós sörben, szalonnazsírra lepirítva, és vágok hozzá egy kis újhagyma-paradicsom-uborka-paprika keveréket, két evőkanál tejföl, olívaolaj, a húsra plusz vaj. Íjj, de jó volt.

Ó, én edzésnaplóm! Néha (gyakran) csalódás a net: nem jő a jó hír, az inger, a válasz, a pénz. De itt mindig nyugovást lelek.

Az ember így nekiáll (újra nagyon) a sportnak-diétának, a nem-szintentartó, hanem átalakítós módon, vagyis, velem ez most történik (mert elég zaklatott-boldog érzelmi állapotban vagyok, alvásom, evésem felborult, nagyon korán kelek, utána a futás után vagy délután, napozás közben alszom, furcsa állapot). Az ember elkezd rohamosan fogyni, és már jó pár kiló lemegy, és utána látja meg, hogy mennyire sok volt a cucc, micsoda ragyák is voltak. De mindegy, mert senki, aki szeret, nem azt nézte, és engem sem zavart, csak egy kicsit.

Megyek pénteken DEXA-ra. Remélem, nyugis, egészséges módon haladok a forma visszaszerzésében, le tudok állni időben, mert egy kicsit elkapott, hogy nem eszem, jobb ez így. Érzelmileg felzaklató időszakot élek. Most nem eszem fagyit, sütit, semmi ilyesmit, és nem kérdés, hogy nem reggelizem. Sem a napi edzés.

Miket szedek? Evelle, arginin, C-vitamin, áfonya és bogyósgyümölcs-kivonat, és a gyönyörű cicikért és szexuális működésért görögszénát. Bőrre hialuronsav-szérum, meg a szokásosak (Clinique).

Este még egész hosszú baranogolás hegyen, kilátóban, meredélyen, és tollaslabdázás. Mindenki boldog.

Július 14. Hűvösség, felhő, zivatar. Csendes a ház. Kicsit súlyzózom, mert kibányásztam végre L. szobájából a négykilósaimat. Délben futok 8000 lépést az erdőmben, 50 perc.

Utána aludni kell, és szerencsére lehet is. Követeli a test. Így jól megy a napi terepfutás, nem készülök ki.

Július 13. Telik a nyár, ez a gyönyörű, és jól telik! És mennyi minden lesz még! Ma is korán keltem, ma is éhgyomor délutánig, sok kávé, de futás nem reggel: egy kis kinti levélírás, blogolás után elkomorult az ég, esni kezdett, és én bementem, kicsit átmelegedni, olvasni, és elaludtam, valami nagyon édes, pihentető, ugyanakkor zsibongó, felajzó szendergésben. Fél háromtól futottam aztán hetven percet, “tiszta szint”, vagyis ugyanannyi le, mint föl, 10640 lépés, a Szépjuhásznéig és vissza.

Július 12. Reggel megszáll az erő, egyre jobban esik a futás, így a harmadik nap felsétálok, és a Normafától indulok, ez 2040 méter futós burkolatot jelent, utána továbbmegyek a hegygerincen, aztán le és síkon a szepentinen, aztán föl, sokat. 11500 lépés (erre 9,4-et mér a térkép). Aztán az aktív órák, jövök-megyek, egy pohár rozé is belefér, éhgyomorra nagyot üt.

Délután eszem egy igen komoly steaket és lecsót, meg egy túrógombócot (ez, sajnos, kihagyhatatlan a Dérynében), és zúzok edzeni.

Fekve nyomok és hasazok, nagyon komolyan: 45 kilóig megyek, de bő százat nyomok összesen, figyelmesen. Mellette haprések, ollózás, négyszer két perc plank (bvalamiért ennyi a jó, nem csinálok háromperceseket). Húzódzkodás és tolódzkodás is, asszisztáltan, még kevesebb ellensúllyal, öt körben. Keresztbe húzás csigán vállra, kézi súlyzóval (6 és 8 kg) oldalemelés. Bicepsz, kétkezessel. Szauna, jéghideg medence, jégmorzsázás, pezsgés, még hideg, forró kövön bealvás. Jövő héten megyek még csoportos órákra.

Lecsúszott rólam vagy öt kiló június közepe óta (egy része leürített glikogén, oké), de jó lenne feszesnek is lenni, ezért hasazok és nagy súllyal edzek megint.

Július 11. Ma már nem erőszak: reggel 6550 lépés futás, éhgyomor, könnyedség (le vagyok ürülve, ami azt jelenti, hogy az izmaimban nincs glikogén, nagy különbség). Habár, 4000-nél lépszúrás jelentkezett, ilyen is mikor volt, ennyire rövid távon…? A végén a kutya, aki nagyon bátor, megkergetett egy mókust. Utána másfél óra dinamikus jóga az edzőteremben Rajcsányi Évával, igen jólesett az is.

Július 10. Vénusz megerőszakolja magát, álmodozó, omlatag hajlamait, és a kutyával elmegy futni, hatezer lépést az erdőben, majd bevásárlás (igen, el lehet úgy tenni zsebbe bankkártyát, póráz helyett vékony madzagot, zacskót, hogy nem rontja a futást), séta vissza. Annyira boldog vagyok, hogy el nem tudom mondani.

Úsztunk Katával. 22 hossz, napozás. A hajam:

Július 8. Forgatásra és haza erősen megtolt biciklizés, 1 óra 25 perc összesen. Nem nagyon ettem, csak a késői ebédet, és ez nagyon jól bevált, sokkal jobban bírtam a hosszú és művészileg izgalmas napot.

Július 7. Tollaslabdázás a kertben Eszterrel, később Dáviddal, aki rohamosan fejlődik a sportágban.

Július 6. Le van zárva a Szabihíd. Megyünk Spartan edzésre!

https://www.facebook.com/events/1051176945078592

Te jó isten… Kettő óra, a síneken. És utána… (tavalyi a kép):

Július 5. Kis úszás edzéstárssal és Babadáviddal, utolsó MOM-alkalom. Sok biciklizés. Imádom, hogy suhanok, süt a nap. Ilyen felsőben:

Július 4. Fárasztó, boldog nap a Palatinuson, hat gyerekkel. Napozom ezüst bikinimben. Csak este eszem (sokat).

Július 3. Kicsit kihalt a rovat, nem? Van ez a választás: vagy fegyelmezetten edzek-írok (Artemisz, Pallasz Athéné), vagy Vénusz vagyok. És ez most eldőlt.

Nos, a múlt hét a forgatásákon telt, és péntek délben tollaslabdáztam vagy tíz percet (Venus Williams!).

2-án visszatértem az edzőterembe, de ez most – egy kihagyhatatlan ajánlat miatt – az Oxygen Naphegy. Szokásos, csendes, fegyelmezett súlyzós köröm: főleg váll, bicepsz, hát, mell, és még némi guggolás.

Egész pontosan ez volt, három körben, 12 ismétlések, a kézi súlyzók 6-8 kilósak:

oldalemelés, bicepsz, előre emelés, vállból nyomás, lórúgás; döntött törzsű evezés, egykezes bicepsz, húzódzkodás, tolódzkodás, fekve nyomás negatív padon, merev lábas felhúzás, guggolás; lefele lógás.

Nyújtás. Híd, kézenállás. Forró szauna, merülőmedence.

Június 23. Reggel jóga Jordán Adéllal a Katona előcsarnokában (K:antin), meglepően intenzív volt, erőt adó, megnyugtató. Kb. harmincan voltunk, az volt a neve a programnak, hogy Minden jó, ha a vége flow. A végén énekelt nekünk mantrát, be is lazultunk, aztán még volt elengedős témájú felolvasás is a pihenés alatt, én eléggé paródiaként élem meg a nem-is-igazi-sport jógát és a szövegeket, de mégis átjött a lényeg. Azt, hogy elengedem azt, hogy folyton vicces legyek, kettő percig sikerült tartani. Végre vittem neki könyvet, dedikáltam, a következőképpen: Minden flow jó, ha itt az évad vége.

Majd kettő óra konditerem, összeállítottam egy sokgyakorlatos kört: oldalemelés, beforgatós bicepsz, előreemelés, döntött törzsű oldalemelés, vállból nyomás, fekve nyomás, mellből nyomás, merev lábas felhúzás, csigán keresztbe mellből húzás, húzódzkodás, tolódzkodás, és ebből három kör, aztán rátettem még egy negyediket, hat olyan gyakorlattal, amit élveztem. Szauna. Este forgatás (Enyedi Ildikónál), kávéházi jelenet, quiche, süti, csevej, szipkás cigi. Kiderült, hogy fordítva kell tartani! De aztán dohányoztam, mint a kisangyal.

áfonyával

Június 22. Ma reggel mentem futni egy gyorsat (megint szűk ötös: 5020 lépés, 32 perc, terep), utána le kellett mennünk Juliskámért a táborába. Mentünk is nagyszerű napszemüvegeinkben, hajunk lobogott, szólt a soul. Csodálatos, ritka élmény nekem autóban ülni, és annyira szeretem, ahogy vezet. Visszafele Kopaszi-gát, lelazulás, ebéd.

Június 21. 19-én egy kicsit hosszú lett az éjszaka, másnap semmi sport, csak mámorosan merengve bicikliztem, elég fáradtan, ügyeimet intéztem és a Beefbarban ebédeltem (beszarás). Az első statisztanapok kifizetése. Este Orsi, madridi, berlini, budapesti és verbaniai futópartnerem érkezik, vele a Pata Negrában vacsorázunk a Kálvin téren (szintén beszarás). Szóval evős nap. Ma viszont triatlon-nap: reggel félóra (5060 lépés terep-)futás, Superstarchcsal, utána leviszem Dávidot a táborába, onnan bringával száguldok a külvárosba, a Stadionokhoz ruhapróbára (ez is A feleségem története, jövő héten lesz, vajszínű szatén a ruha), aztán kis kávé, evés, csevegés Balázzsal, majd Orsival, utána ebédelünk salátát, aztán megyek Dávidért, és vele együtt az uszodához, úszom Orsival egyet (25 perc), napozunk, egy kis enyhe szauna, Balázs meg addig Dáviddal bóklászik. Jövő héten már talán jöhet ő is vízbe, leveszik a gipszet. Hazajövünk taxival, nagybevásárlás után, sütünk lazacot, húsgolyókat, hátszínt. Minden egyszerű, jó, sugárzó, eleven, reszkettető. Élek.

Június 19. Biciklivel száguldok, majd úszunk D-val, én 30 kényelmes hosszt (33 m). Napozás. Mámor.

Június 18. Kihasználtam, hogy ma nem kellett a filmgyárba mennem, és edzettem egy elég nagyot konditeremben.

Három körben végeztem a következőket, 15, néha 12 az ismétlésszám:

“Hat gyakorlat”: oldalemelés, beforgatós bicepsz, vállból nyomás, előre emelés, lórúgás, fekvőtámasz.

Keresztbe húzás csigűn.

Hiperhajlítós törzsmelés.

Húzódzkodás.

Tolódzkodás.

Fekve nyomás.

Clean and press + merev lábas felhúzás.

Evezés rúddal.

Merev lábas felhúzás.

Kicsit gynegültem. A konditeremben az ember zavaros dolgokat lát, érzékel a testéről, és emellett is feljöün egy csomó hordalék, de ezt ki kell bírni.

Egy hosszú szauna.

Holnap nyújtok és úszunk.

Június 14. Megint forgatási napok, és sajnos, ott sok a holtidő, jelmezben várakozunk. Bringával száguldok mindig oda és haza. Ma később kezdtünk, reggel elmentem futni egy rövidet (3000 lépés). Urána dermesztő zuhany, és száguldás a statisztabuszhoz. Jaj, ez az élet értelme!

Június 12. Katával úszunk, én előbb megyek be, gyorsan csobbanok a vízilabdások után az üres, még sávtalan medencében. Ez csak 12 hossz (úszószemüveg!), de aztán Kata mellett 24 hossz még. Napozunk.

Június 10. Strandjellegű együttlét, minimálúszás Judittal és Noémivel.

Június 8. A “sport extra” paradoxona: annyit vagyunk a forgatáson, hogy mindenki hulla, leépülünk. Egyetlen sovány úszás volt a héten, egyébként minden nap gyalog, cipekedve, bringán nyomulok (ez volna az, amit mások lelkesülten kardiónak neveznek). A forgatáson pedig sprintek, számolatlanul. Most heverek a gyerekek mellett a teraszon, ők társasjátékoznak, én jeges kávét iszom, és hasaztam is egy keveset.

Június 1., Tünde, Pedagógus napja. Kutyával délelőtt rövid erdei futás, újcipő-teszt, 6040 lépés.

Május 30. Tegnap is statisztamunka, de már nem hagytam magam, csakazértis mozogtam. Bringával mentem a találkozóra, onnan busz. Ott összegyűlés a sátorban, öltözés, smink, haj. Standbyban vagyunk a díszlet mellett az agyagos-iparias filmgyári pusztán, festékesvödrök, raklap, sörpad stb. közegben, zúgó munkagépek mellett (amiket minden egyes felvételnél megafonnal leállítottak: Rolling!), ilyenkor hoznak nekünk vizet, de várni kell. Egy fél óra után megragadtam két betondarabot, olyan másfél kilósak lehettek, és nekiálltam felsőtestezni. Minden kézi súlyzós gyakorlatot, már amennyire bakancsban, egyennadrágban, zubbonyban, karddal lehet (ja: űrhajó, jövőben játszódik, de KARD). Ilyenkor ugye befelé figyelek, azt vettem észre, hogy megjelent a fő karakter dublőre, és rám szól, hogy ne engedjem előre a bicepszezésnél a könyököm, aztán elém állt huszonegyezni (hét ismétlés alsó tarományban, hét a felsőn, hét teljes). Odatette a kezét, hogy addig menjek föl, és a következők jöttek ki a száján: érints meg! gyere! érzel már valamit? Mondom, this is soon gonna be a metoo case, darling. Ekkor jelent meg az istenként csodált főszereplő is, és ezzel be is fejeztem a tornázást, nem mintha ciki lenne, mindenki szanaszét, teng-leng, amikor várunk, ez azért értelmesebb, mint unalomból cigizni, kávézgatni.

Május 28. Tegnap hajnaltól estig statisztáltam, és ami ebben különösen nehéz, hogy beöltözés (scifi), smink, készenlét, és várni, várni. Bementünk a díszletbe, de ott is csak álltunk.

Érdekes viszont ennek az egésznek a szociálpszichológiája. A filmforgatáson a hierarchia: a főszereplők, a rendező, az operatőr meg a stáb, asszisztensek, kellékesek, díszletmunkások, és legalul a statiszták, akik unifromisban megkülönböztethetetlenek is. Amúgy háromféle volt: A Szárnyas Főgecik, a Hülye Szürkék, meg mi zöldek, mi jól jártunk, ez volt a legkevésbé macerás és nehéz öltözék. Meg volt még néhány alcsoport, buckalakók, szolgák. Amúgy mi sport extrák vagyunk, nem sima statiszták, kell egy alkat, katonának kell kinéznünk, ez jobb fizetést is jelent.

Ma ezért iskolába bocsátottam kicsinyeimet, és elhúztam úszni. 55 perc nyugis, de töretlen mell, 1088 tempó, 52 hossz. Előtte, utána szauna.

Május 26. Négyen vagyunk csajok a konditeremben. Bemelegítés után fekve nyomtunk mindannyian. Felhúztam továbbá hátat célozva és merev lábbal (ez fenékre megy, de már nem erősítek alsótestet nagy súllyal), clean and press, beforgatós bicepsz, egy plank, finom lábemelgetés, néhány kitörés és guggolás (bolgár); lefele lógás, kézenállás. A végén kezdő kaszkadőr gurulásokat és hidazást gyakoroltunk a tatamin. Súlyos szaunák. Jövő szombatra kültéri, vidám edzést szervezünk, piknikkel, esetleg úszást!

Május 25. Ma is futok. Lett volna iskolai sportnap Dávidéknál, de a Duna elöntötte a területet, így (megint) elmaradt. Ezért Dáviddal itt teljesítük a testmozgást, szívesen jön. Juli a tornáján. Rendezetlen, de kitartó, és elég gyors a mozgása. Iszonyú cuki, nagy érzelmi élmény. Most csak 5100 lépés. Kutyával megint. Gyaloglás is jó sok: kutya, színház, haza.

Május 24. Futok este az erdőben, kutyával 42 percet (7100 lépést). 4800 után érzem: repülök, van erőm. Korholom magam: de hiszen tudm, hogy így hat a futás. Miért tespedtem?

Május 22. Biciklivel megyek az uszodába, Katával röpke csevej, szauna, aztán 40 perc fegyelmezett úszás (700 tempó, 32 hossz). Szauna. Nyújtás a meleg vízben.

Május 19. Női futógála a Népligetben.

Esik, amikor metrópótlózunk és odaérünk, felvesszük a rajtszámot. Az első szám Julissal 2,5 km, nagyon csajos: mi együtt, meg a sok nő együtt, meg az anya–lánya párosok, mondja is, hogy de jó volt! 14 perc alatt futja (ehhez a rajtszámhoz nem volt csip). A VIPben külön ruhatár, vécé, rálátás a rajtokra és a célra, büfé minden földi jóval, Julis élvezi, és én még mindig nem értem, ki és miért gondolt engem nem sajtósnak, hanem VIPesnek. Az első futam után lazulás, társasági élet, a Családbarát Magyarország sátránál próbálunk komoly arcot vágni, memóriajátékozunk az árnyékos babzsákokon. Kapunk ajándékcsomagot is. G. is odajön, hogy hazahozza a kiskorút. Nagyon röhögünk.

11.50-kor rajtol az 5 km, 00:33:15 lett, fülledt, napsütötte. Megpihenek, posztot írok. 14:45-kor pedig 10 km (a képen), 1.09:16 lett a nettóm, és nem is esett jól. Az első egy-másfél kilométer borzalmas (szűk, kátyús, tömeg), nem lehetett haladni. A BSI-s szervezésnek sok erőssége van, de nagyon béna a pályavezetés, sok fordítóval, kuszán, és a babakocsisok is szívnak. Berlin és Verbania után mondhatom, hogy a fordítók nem elegánsak, nem jó sem kanyarodni, sem érzékelni a sok szembefutót, demoralizáló. Elég sok rossz formájú, agyon-de-bénán öltözött, második kilométertől már zenével a fülben sántikálva gyalogló nőt láttam, ők rosszul választottak távot, vagy nem volt semmi mentális erejük. Az egész rendezvényen 9550 nő indult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hátranézek, hogy ne rúgjak meg senkit, mert kézenállok a célban

Május 18. Hosszabb edzőterem. Gyalog megyek a buszig. Felsőtest, alapos, hátsóvállat is érintő súlyzós bemelegítés, rotátorátforgatás súlyzóval és ugrókötéllel. Utána egy hosszú szett: fekve nyomás, T-rudas evezés (helyette egyszer felhúzás), csigán keresztbe húzás, húzódzkodás, tolódzkodás. A vége harangozás. Haza bringa.

Érdekes, ami történt: edzés (de nem láb, a lábamat a súlyokkal hagyom már), szauna, utána jégszauna és csilis keringésfokozó, narancsbőrellenes krém. Először is, nagyon piros lett (allergiás reakció?), aztán meg valami olyan forróságot éreztem órákkal később, nagyon meglepő volt.

Holnap futunk! Női futógála. 2,5 Julissal, utána én 10+5. Meghívtak a VIP szekcióba:

Május 17. Rövid edzőterem, kézenállás, híd, nyújtás, inkább szauna, de hirtelen mennem kell, mert meglógott a kutya, és megtalálták. Bringával cikázom, hazafele hegyet mászunk. Ez mindig a hazaút, gyakran hartalmas cuccokkal: 1,2 km, 19 perc, 80 m szint, lépcső is.

Május 15. Úszás Katával. Tíz hossz hát, tíz mell. Menstruálok.

Május 14. Tegnap a szülinapom miatt csak bicajozás, iskolába menés (Julit veszélybe sodorta egy önző autós, elesett, és meg se állt a rohadék, de az összegyűlt szőke anyakoszorú engem hibáztat persze. Borzalom. El is küldtem őket a picsába). Ma azonban edzőterem, bő két és fél óra:

26 perc 38 másodperc intenzív (gyors és magas) lépcsőzés, percenként 72 lépés 40 centis fokokkal (ez állítható amúgy), 100 emelet, 412 kalória, ilyen egészen vizes, büdös leszek, imádom, ez az igazi. Aztán egy súlyzós szuperszett: váll (sima oldalra emelés és döntött törzsű is, egy kézzel), bicepsz (9, 7, 5 kilós beforgatós, 10, 15 és 20 ismétlés karonként), plankkal (háromszor 130-150 másodperc), négy körben. Aztán nyújtás, fenék-finomítás (itt már csak a kis súly, a VS-stílus van, apró donkey kick és lábemelgetés, semmi durva gép), a végén megint egy lépcső, 16 perc, 251 kalória, 38 centis fokok, a végén (mivel minden fekve nyomó pad foglalt) szauna, 25 és 15 perc, ott a második adagban be is alszom. Egy dölyfös, kövér férfi okoskodik, ránk erőltetné az illóolajat (megakadályozom), harsány. Önreflektálok: mi is kussolhatnánk, amikor a csajokkal izzadunk.

Május 12. Eus futás Eszterrel: 15 km. A mondott hátizsák is látható!

Május 11. Bringával érkezem. Ragyog a nap. F-val, az Idális edzőtárssal kezdünk pitymallatkor (fél 10-kor) az F and M-ben.

A hátunkat dolgoztatjuk meg a következőképpen:

húzódzkodás érzékenyen állítgatott ellensúlyokkal, 6-8 db

kacsa (kinyomott fenéken csigás gépen lehúzás):

hiperhajlítón tízkilós tárcsával törzsemelések, hosszan kitartva a pózt

súlyzós evezés

mellkashoz húzás

Ebből négy kör, minden kör végén 100 ugróköteles ugrás.

Utána has: harangozás, plank (155, 155 és 185 másodperc!), belsőcomb-gép, fenékre finom lábemelgetés. Nyújtás.

Robogok Eszterhez Kül-budára edzeni (Bartendaz), ahol is ez a fotó kéászült (de ez after saját gyak.):

Egy kicsit zavar az, amikor az egyénként pompás funkcionális edzések körítése afféle igehirdetés, hogy mások (a gyúrósok) nem tudnak semmit, az emberek általában nem tudják, és amit tudnak, az hülyeség. Ez dogmatizmus és alterkodás, nem csípem. Egyébiránt az edzés izgalmas volt.

Május 9. Hííj, barátaim. Elegem lett, így ma pótoltam:

egy óra húsz perc alig pihenős (géphez átmenős, pihenőként plank) súlyzós zúzás:

bemelegítő kör, hat gyakorlat.

Utána szuperszett:

clean and press, 15 kilóval, 15 ismétlés, célizom: váll

padra lépés, 12-12 kilós súllyal, térdnél magasabbra, célizom: hajlító, far, combfeszítő. 16, 14, 12, 10 és 8 ismétléás (összesen, nem lábanként).

bicepsz curl, beforgatós, 8-9-10 kilóval 10-10 karonként

merev lábas felhúzás bokától, 45 kilóval, 15 ismétlés.

Öt kör.

Nagyon fájt az alkarom. Kósza törekvés, amit mindig meghekkelek, hogy nem végzek olyan gyakorlatot, amelynél nehéz súlyt fogni kell, mert nagyon vastag az alkarom. Most is még a fenékgyakorat is (padra lépés és a merev lábas felhúzás is) alkart igényelt…

Habár, szeretm, hogy ilyen erős az alkarom. Ha visszeresedik, majd leállok.

plank, kétszer: 2 perc 35, aztán 2 perc 5 mp. (hasra)

Külön, szetten kívül: fekvenyomás, 20 (20), 30 (15), 35 (10), 37,5 (7) és 40 (5) kilóval. Zárójelben az ismétlésszámok. (mell, tricepsz, váll, hát, has)

Húzódzkodás, kétszer hat. (széles hátizom) Most nem ment jól (nagy ellensúly).

Majd 30 perc 95 fokos szauna (egy adagban).

UTÁNA futás (társadalmi okokból, barátnőileg alakult a sorrend, ez minden szempontot megelőz), tehát egyedül maradtam, és visszakúsztam a terembe, és nem haboztam felállni a futópadra. 36 és fél perc, 5,5 km, 451 kalory.

Mi a cél e túlzó adaggal? Visszaállni. Kiüríteni az izmokból a glikogént (éhgyomorra edzés, csakis). És leginkább: a valódi éhséget akarom érezni, szauna után az igazi szívlódulást, határhelyzetet. Nem ez a hason fekve mandulaevés, “pihenés” – olyankor semmihez nincs energiám.

Május 8. Bringával cikázás, ügyintézés, úszás Katával. Megtoltam a szaunát, mert nagyon jót tesz., és mindig éleénk, szenvedélyes csevej iskoláról, életről, házasságról, színházról, netes izgalmakról. Nem volt kedvem az úszószemüveg-homályhoz most, vennem is kell újat (a legelhasználódósabb sportkellék), ezért szemüveg nélkül hátúsztam egy félórát. Nagyon klassú a mellhez képest, és fárasztó. Folytatom majd a gyorsúszást, megvívok vele ezen a nyáron.

Ott volt a papunk! Volt ez a mítosz, hogy ő soha nem úszik (se nem vizes, se úszószemüveg, se sapka, mindig szauna, meg olvas), de már megint láttuk! most kimászni, a múltkor csobbanni. Pompásan úszik! Milyen hülyék vagyunk, hogy így gyártunk történeteket…

Otthon többnyire fekszem a lábujjam miatt, mert elég nagy még mindig (jobb, 4.), erre mit művelek intelleigensen? hát színházba rohanva ráejtem a pengeéles laptopot, arra a lábamra, mert divatcélokból eltökéltem, hogy én majd összehangolom a terepzöld hátizsákot és a babakék leggingset…

(van egy ilyen felsőm, imádom, be is szűkíttettem, tehát összehoztam a két színt:

 

 

na, és ez a hátizsák nagyon fura, oldalt van cipzárja, hogy vízszintesen is lehesen fogni (akkor laptoptáska). És így történhetett meg a lendületben, hogy oldalcipzár be nem húzván, az macbook kiesvén lábközépcsontjaimat mintegy kettévágá. Azonban cipőm a katasztrófát némileg felfogá!)

Szóval most másképp és még jobban fáj a nyomorú láb. Feszült, lehangolt vagyok, ha és amióta nem edzhetem.

Minden nap jelentős kutyaséták. Szombaton előbb a szokásos konditerem lesz, aztán kimegyünk külbudára E-vel, és funkcionális edzünk!

E-ről megírtam az esettanulmányt a shop.builderen. E. az edző és színházi társam két éve, heti szinten. Ez most egy komoly, végre magyar és szakmailag megalapozott ketós sikertörténet, olyan valakitől, aki komolyan gondolta. Nagyon kell ez a fajta szemlélet, itt egy negyedmilliós társaságról van szó, akik hírlevélben, a facebookon vagy a honlapon találkoznak a cikkekkel.

https://shop.builder.hu/kampanydieta-es-a-fenyes-feszes-formak-a5237

Az előző cikk:

https://shop.builder.hu/baj-e-ha-unod-a5216

a többi, régi cikk (beleteszem az újabbakat is már):

https://csakazolvassa.hu/alternativ-szemlelet-a-gyuros-oldalon/

Azt mondják, jók az interakciók. Terjesszétek a cikkeket!

Május 5. Az utcán csak esőkabátos kutyások, esőkabátos kutyák és futók. És én, aki mindhárom… bő 3 km, összevissza, ahogy a kutya engedte.

Május 3. Zúzunk! F and M.

Alsótest és hát: egylábas hajlítógép (15-15, elég nagy súly), lapsúlyos gépen evezés (15 ism.), húzódzkodás (6), hiperhajlítós törzsemelés (12 db-ok), vízszintes lábtoló (közepes súllyal 20-ak). Öt kör.

Kézenállások, egyensúlyozás. Híd.

Kis felsőtest-átmozgatás: a Hat Bemelegítő Gyakorlat kétszer, 4 és 6 kilós súlyzópárral. Fekvőtámaszokkal.

Fekve nyomás. 45 kilóig megyek. Plank: 3-szor 120 másodperc.

Apró lábemelgetések bokasúllyal, fenékre. Spárga és a teljes test nyújtós jellegű átmozgatása a bordásfalnál (ún. koreografikus nyújtás).

Szauna.

Április 30. Végre Eszterrel edzés: konditerem. Bringával megyek.

Alsótest- illetve vegyes szett: kitörés 2×10 kilóval, 12 db, megáll, bicepsz beforgatós karhajlítás 5-5 db a tízkilósokkal. Visszafordulva megint 12 kitörés, jó mélyre.

Külsőcomb-gép nagy súllyal, 15, pihenő, 15.

Húzódzkodás (asszisztált, 24 kiló ellensúllyal, nagyon szabályosan): 6-ok.

Ebből 4 kör.

Utána padon ülve rúddal nyomás. Lefele lógás, súlyzólengetés, kézenállás. Fekve nyomás, 30 kg, 12-k, kis hasazás, ha már ott vagyok. Ebből is 4 kör. Csípőhorpasz-nyújtás.

Aztán kávé, majd Katával kibővülve szauna–úszás–szauna. 20 hossz mell, 3 hossz hát, sok csevej. Nyújtás a vízben is.

Április 26. Érdekes módon érzem a tegnapi tízest. Lábszárfájdalom, avagy nyugtalanláb-szindróma, nagy álmosság, és a hajlítómat is érzem.

Ma ZÚZtunk, úgy, ahogy régen, mert van, akivel lehet (HJ). Teremben.

Bemelegítés: tíz perc evezés, tíz perc intenzív lépcsőzés.

Felsőtestbemelegítés, súlyzókkal, ezt sokszor leírtam már, hogy pontosan mik az Ed-féle gyakorlatok.

Felsőtest-szett: fekve nyomás közepes súllyal, nagy ismétlésszámmal (30 és 40 kg között, 8-20 db), intenzív bicepsz (beforgatós karhajlítás) 9, 8 és 7 kilóval, clean and press 5-8 db, 35, illetve a végén 25 kilóval.

Hát- és lábszett: asszisztált húzódzkodás (6-ok), hiperhajlítón törzsemelés nehezítés tárcsával (12), fej fölött ugyanezzel a 10 kilós tárcsával guggolás, belerugózva (12 db).

Mindenből három kör.

Lefele lógás 24 kg-s kettlebellel. Pici nyújtás, híd, kézenállás.

Jégszauna. Kértem, tolja meg. 180-nál érdekes érzés volt.

Tündökletes kislányommal biciklizem az illatos Szilágyi Erzsébet fasorban. Tanítom a városi bringázásra.

Április 25. A Pasaréti Sportcentrumból jelentkezem, megyek épp futni! Elég volt az aligsportból, fetrengésből, rengeteget ettem és alig edzettem az elmúlt hetekben. Tízezer lépés, egy óra két perc. Sütött a nap, enyhe szellő, gyönyörű középtávfutó lányok és egy szépséges gátfutó fiú. Annyira erősnek, ifjúnak érzem magam ettől! Gondosan kenem nap ellen a nyakhegem (anyajegyeltávolítás).

Futócipő: ábrándok.

https://www.nike.com/hu/t/zoom-pegasus-turbo-xx-futocipo-LkWxfr

vagy

https://www.nike.com/hu/t/zoom-fly-sp-futocipo-qBsStZ/AJ8229-600

vagy

https://www.nike.com/hu/t/zoom-fly-sp-fast-nathan-bell-futocipo-4GSCVs/AT5242-100?fbclid=IwAR14ewKAA77DA2Vhv8yVrOb68r_3aBNj10cWYzVCNLCLjv7KEM62MihMScs

Tényleg elnyúztam már a többit, de a legvalószínűbb, hogy most mégsem költök új párra.

Letört iskolába menet, de már az utolsó méteren Julis alatt a bringacsomagtartóm, de annyira, hogy a nyeregcső is elgörbült. Csere.

A szerkesztőm szerint “nagyot ment” a cikk:

Április 24. Bingával cikázok a városban. Gyors vagyok! Filmhét van, reggel jegyekért megyek, déltől meg nézni. A kettő között, 10-től végre újra csevegünk, szaunázunk és úszunk Katával. 860 tempó, az körülbelül 40 hossz. Pici napozás.

Április 22. Tegnap csak egy nagy séta volt (hazahoztam a szökött kutyát a Libegőtől, meredeken), ma kora este elhúztam a belem futni egy rövidet. Jaj, nehéz újrakezdeni! Azért erdő meg minden, erő, fény, tempó, 3100 lépés. Rohantam a Filmhét gálájára.

Április 20. Végre zúzás F-val, aki ideális edzőtárs! Tolja, vidám, nem kifigyel, de figyel, és együtt vagyunk és csodálom őt. Vettem tízalkalmas bérletet.

 

Ötezer méter ergométer-evezés.

Hátszett, négy körben: asszisztált húzódzkodás (6-ok), tarkóhoz húzás (12-k), hiperhajlítós törzsemelés (12-k)

Láb, fenék: booty bulider 50 kg, 12-k, víszintes lábtoló, 104 kiló 25-ök, combközelítő, 18-ak

combhajlító gép nagy súllyal: 18-ak, keresztbe húzás (váll), 20-ak, 3 kör

Spárganyújtás, lefele lógás kettlebellel, híd, kézenállás, hasprések, kis olló, kobra.

Szauna, dézsa, hevertés.

Nagybevásárlás: piac (edzés előtt) és SPAR (edzés és kávézás után).

A mai edzésen nem fogtam semmit, amit markolni kell, ami terheli és befeszítifekve sem nyomtunk.

Azonnal szebbnek, formásabbnak, energikusabbnak érzem magam a súlyoktól! Este meg rövid szoknyás esemény, a hátsó fogaimat is megmostam (ez idézet volt), szépnek éreztem magam. De sajnos, az önbarnítót, amelynek ráadásul rettenetes a szaga, foltosan fújtam fel. Ó, a józan reggel, ezt észrevenni! Nem megy nekem ez a “barna is leszek, védekezem is az UV sugarak ellen” dolog, el is fogyott, ki is dobtam. Mennem kell anyajegykontrollra.

Izomláz széles hátizomban és belső combban.

Április 14. Életem legjobb félmaratonja festői helyen, napsütéses, könnyű pályán (senkit nem kell előzgetni, van benne enyhe lejtő) a Lago Maggiore északnyugati partvonalán! 22710 lépés. A nagyon ritka kegyelmi állapot: semmi se fáj, ideális cipő, érzetek, időjárás.

Ezúttal nem felejtettem el meginni a magammal vitt SuperStarchot, lehet, hogy ez is számított, maradt erő a végére is. Gyorsabb és egyenletesebb tempó, lényegesen alacsonyabb pulzus: 167-es átlag és 190-es max volt Berlinben, most az átlag 156, a maximum pedig 175. Jóval hűvösebb is volt itt, pedig keveset futottunk árnyékban (17,4 fok; Berlinben 24,1 fok volt). Kis elemzés itt:

két futás

Április 13. Úgy kellett összekukáznom magam a héten Berlin után. Regenerálódás, otthoni teendők, örvendetes fordulat a könyv ügyében, cikkírás, színházak, és Dávid kilencedik szülinapja pénteken, jelenidejű nosztalgia: kacsát ettünk és epres-csokoládés tortát, ott volt szegény G., és nevettünk. Ma majdnem 18 ezer lépést tettem, igaz, jó hajnalban kezdtem, Budapesten, és itt, Észak-Olaszországban fejeztem be. Felvettük a rajtszámot, emiatt bolyongtunk drága vendéglátómmal. Egy másik településen pedig két órányi konditerem: negyedóra futás, tempós súlyzózás, főleg felsőtest, fekvenyomás, felhúzás, guggolás, nyújtás, meg szauna. Elképesztő, milyen nyíltak, nevetősek, spontának itt a nők, de amúgy, ha kereskedők, a férfiak is.

 

Holnap pedig…

Április 7. A berlini félmaraton, extrém jó minőségű aszfalton, 37087 indulóval. Hárman futjuk ismerős leányok (Bécs, Berlin, Budapest). Madrid (2018. október 31.) óta egy percet javítottam, 2:26:38 lett a vége, erős első öt kilométerrel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garmin kölcsönórával

Itt van részletesebb beszámoló: bé betűs bárosaim

Április 6. Lustább két hét után jöttem Németországba: sokat bringáztam, valamennyit gyalogoltam, úsztam egy nagyot, piciket futottam (1-2 kilométerek csak), és 3-án hegyibringáztunk, 4-én pedig a Flexben lábaztunk, ennyi volt.

Ezen a szombaton viszont kajakoztunk a Greibnitzsee-n, Berlintől délnyugatra: