berlin óta (edzésnapló, 2019. áprilistól)

Szerettem ezt az oldalt, de megtelt. Itt az új, 2020. április 13-tól:

így edzek én

Nem keresek kifogásokat, nem másokhoz képest edzek. Nem akarok eladni semmit.

Edzek, mert tudom, mi a jó nekem. Nem csak akkor, ha menő a fotó, hanem kínlódósan is. Felelősséget vállalok.

Jelenik meg:

Berlin: 2019 áprilisában egy félmaratonom helyszíne. Először jártam ott. Futottam eddig tizenegy félmaratont és két egészet.

Itt olvashatod az előző edzésnaplókat, sokszor leírom és képen is mutatom a gyakorlatokat, rengeteg link, személyes részlet és hangulatfotó is van bennük:

maraton utáni edzésnapló

edzésnapló 2018

új edzésnapló

edzésnapló

Április 10. Reggel nagy bringázás, aztán hosszú kutyaséta, napozás. Kis tollasozás után rávettük magunkat a súlyzózásra, ebből bő másfél óra lett, komoly guggolások, vállazás, haskerék, fekve nyomás; a vége akrojóga, fejenállás és nyújtás (spárga, előrehajlás-hátbaülés). Karácsonyra spárgázni fogok!

Április 9. Megint hegyi-völgyi séta*, napozom, újságot olvasok. Némi bringa a városban (bevásárlok, plazmát adok). Este nagyon nagy séta*, sok meredek mászás, a holdkeltét akarom megnézni. Sötét erdőben szarvasbika dübörög. Ma se jóga, se semmi.

* kutyával

Április 8. Elfogyott a net. Napközben hosszú hegyi séta*: lefele szép, fölfele erdős, meredek. Bringázás Budán. Kora este egy súlyzós edzés, benne kitörések, könyvespolcdeszkán nyomás/tárogatás, hasazás sok plankkel, és utána spárganyújtás. Már megtanultam a lényeget.

Április 7. Egy éve futottam a félmaratont Berlinben, a rovat címe erre utal. Tegnap is, ma is biciklivel le kellett mennem a városba, ez könnyű kardió.

A tegnapelőtti négyszer 25, súlyzós ass to grasstól fáj a combom minden izma. 6-án vállazás, két gyakorlat csak, iszonyatos orgia skót whiskyvel, kacsamájjal és gőz fölött sütött, enyhén low carbosított Sacher tortával. 7-én ágyról lelógva hasprés. Aztán bringa, sok napozás, este négy kör súlyzós gyakorlat, 15 ismétlések: váll oldalra és előre, merev lábas felhúzás clean and presszel, bicepsz, kitörés, inga, hasprés, fenékre négykézlábas emelgetés (30), fekvőtámasz (10). Utána fejből jó nyugis, bennemaradós, húszperces spárganyújtás, pici híd. Figyelek befelé, a magam ritmusában edzek, semmi prés, hosszan és változatosan kell létezni. Holnap hegyi séta vagy futás.

Április 5. Meleg van, hízottkacsa-májat konfitálunk, újhagymákkal langyosan ehető. Kutyaséta, kis átmozgatás, tornázás:

Ez csak a látvány (fények, erdő, végtagjaim rövidülése) tesztelése, a felvétel szöge nagyon nem mindegy:

Sok napozás, kutyaséta, és délután a komoly edzés. Négy kör:

oldalemelés 25

overhead ass to grass guggolás, 25, ehhez lelkierő kellett: súlyzó a kezemben fej fölött, 8,4 kg a kettő, egészen földig érő seggig leguggolni, és onnan fölállni, meglepő mértékig a gerincmerevítőt terheli amúgy

inga 2×25

innen farból fölegyenesedik. ez nem pont az a gyakorlat, az ingánál nyújtottabb a kar és most csak kisebb súly van, de így billegek

súlyzón támaszkodva tíz fekvőtámasz

merev lábas felhúzás bicepsz curllel kombinálva, 25

125 ugrás ugrókötéllel, a végén 200.

+ vállátforgatás, spárganyújtás (fejből megy már).

Holnap hasazás, bringa, hosszabb, erősítő jóga.

Április 4. Mozgalmi dalok (De szeretnék Kun Bélával beszélni) hallgatása. 55 perc erdei futás, van szint is benne, 7,84 km, 7:01-es tempó. Kis napozás, tollasozás, bableves.

Április 3.

Négy körös edzés a teraszon, tündöklő napfényben, 70 perc:
100 ugrókötélugrás
súlyzós (2×4 kg):
merev lábas felhúzás és clean and press 25 ism.
döntött törzzsel evezés 25
oldalemelés 25
belerugózós guggolás, súlyzó serlegtartásban, 25 (utolsó körben a vége 10 guggolás úgy, hogy egészen leereszkedem, “ass to grass”)
fekve, földön mellből nyomás 25
tárogatás 25
hasprés mellkasnál tartott súlyzóval 25
háromkézláb combhajlatban tartott súlyzóval vízszintes fölött pici lábemelgetések farból, 50-50 oldalanként
beforgatós bicepsz 25
a négy kör végén:
10 fekvőtmasz szabályosan
még 150 ugrás ugrókötéllel.
minden szépen, komolyan, elmélyülten.
Este elmentem egy laza 6020 lépésnyi futásra, eszméletlen az erdő! Hosszú léptek, húztam. Utána alapos nyújtás és külön még mindkét Boho Beautiful spárgavideó, lásd lejjebb.
Menstruálok amúgy.

Április 2. Lehányommal (ma 12éves!) hosszabbik (türkiz legginges) BOHO-spárga, utána én a piros nadrágos láberősítő és a has-muffinderék tízpercesét is. Most pedig napozom. G. hoz Daubnerből parfétortát.

Április 1. Azt kell mondjam, nagyon érzem az újra kemény, változatos edéseket, főleg a nyújtás hatását: pár nap alatt is ad egy erős, méltó testi érzetet.

Megcsináltam a Boho videók közül a hosszabbik spárganyújtást, utána egy japán tabatát, négyszer (már linkeltem), kis vállra súlyzózást,
20 perces erősítő jógát:

https://www.youtube.com/watch?v=oX6I6vs1EFs&t=34s
egy fitnesz lábazást:
https://www.youtube.com/watch?v=YEETslOqmZs
és fejenállásokat, illetve a dancer pose-t:

 

aztán ezt.

Március 31. Ma is, hosszabban:

És a tegnapi, a dance cardio, ami félbeszakadt, azt most végignyomtam, csak 20 perc. Nem tudom mindig követni, de akkor ugrálok jól.

Még 25 perc súlyzózás a teraszon: oldalemelés, merev lábas felhúzás, vállból nyomás, bicepsz curl, döntött törzsű oldalemelés, előreemelés állva, rugózós guggolások. Süt a nap.

Aztán mindezt lenyújtom ezzel a kímélő jógával, tényleg újraszületés, és nagyon profi az instruktor.

És még sétálok egy nagyot. Alig vannak a hegyen. Süt a nap. Hideg van.

Március 30. Mai. És ez naponta! Eszméletlen a leány.

Ketózisban ébredtem, ez 4,0-s vércukrot jelent. Ma kétszer ettem, fél 2-kor mértékletesen és szénhidrátszegényen (zöldségleves, tőkehal), de elmentem vásárolni, este megint konfitáltunk kacsamájat, sok zöldséggel ettük, meg pirított bacont, sajtot, fetás erős paprikát, kovászos és kígyóuborkát, még tőkehalat, jázminrizst, petrezselymet, gombafejeket, és extra pirított földimogyorót. Mindezt állva, közben hallgattuk a Régen minden jobb volt című Tilos-műsort.

Amikor estébe hajlott a délután, elkezdtem ezt a videót kardióként, de csak a feléig jutottam:

, mert jött az ember, és inkább elmentünk futni, a szokásos erdei út (a Tücsök-rétig), 3,96 km, 28 perc 280 kalória, némi szint. Hideg volt.

Aztán főztünk, lásd fent.

Március 29. Jajj, de komolyan vettem ma! Egyedül voltam, és nem akartam szétcsúszni. Csak ketó, és OMAD, fél 4-kor ettem (az 18 óra böjt).
45 perc hegyi bringa (beakasztós cipőben, olyan a pedálom egyik oldala!), rövidgatyóban, ujjatlanban, fel a János-hegyig. Alig voltak, főleg bringások és kutyások.Kis pihi, hosszúnadrágba vedlik a sportember. A szokásos útvonalon, a Mátyás király úton 7500 lépés futás (alig voltak), ez is épp 45 perc. A teraszon egy kis bicepsz és vállazás súklyzóval, de ez csak öt perc, fáradt voltam már, meg fáj is tegnapelőttről.
Végül pediglen 43 perc vinyasa intermediate flow: megint Cat Meffan, link lent. Van benne fejenállás, kézenállás és spárga is.
És egy nagy fürdő. Tea.

Így ír a kolléganő:

Világnagy strand

Március 28. Délben spárgáztam (= közelítek lefelé lassan), hosszas előkészítő nyújtásokkal, és fejenálltam, aztán zöldséglevest ettünk, meg két tojást, kis pihi, és fél 5-kor elmentünk futni egy aszfaltos kört. 44 perc, 550 kalória, 6,24 km, 29 m szint. Nem annyira gyors, de tényleg naponta van érdemi kardió, és igen mértékletesen eszünk, lényegében húst, tojást és zöldséget.

Március 27. Napfényben, ujjatlanban és rövidgatyóban egy óra bringa, sok emelkedővel, kicsit erdőben, földúton is. G. Ármin szerint 660 kalória, 15,15 km. Szabadság!

Később napközben nyújtottam, meg vagyok hökkenve, milyen hamar lettem milyen mobilis! Spárgázom (próbálkozom), és élvezem! G. lenyom nyújtott lábbal előre hajolva, az is milyen könnyen enged! Pedig érzem a tegnapiakat.

Este még lelkes súlyzózás a négykilósokkal: tizenegy gyakorlat teljes testre, öt körben, ötven perc. Híd, kézenállás, még spárga (megyek lefelé), meg ez a nyújtás (én előrefordulok és valamivel lejjebb megyek):

Ha egyszer kajálunk egy nap, és ennyit sikerül edzeni, vegyeseket, akkor könnyűnek és erősnek érzem magam, tényleg mennek le a tíz dekák. Este mindig lecsúszik egy kis alk. De tényleg igényes és minimális.

Március 26. Futunk, fényben és éhgyomorra! Oda és vissza, tágas, üres utcák. 25 perc, 3,83 km, 6:36-os tempó, 265 kalória, pici szint. Elestem (semmi sérülés), nem hajtottam a tempót.

Nyihi. Én biztos, hogy nem adom fel. Amikor újra találkozunk, rohadt feszes, edzett leszek (maradok).

Még mindig nagyon hamar reagál zsírégetéssel, lepucolódással, leürüléssel egy-egy 16-18 órás böjtre és minimális kardióra a testem.

A mai evés: 3-ig két kávé, egy fél teáskanál biovaj

akkor pár szelet cheddar egy natúr joghurt

5-kor egy csirkecomb, egy kacsacomb, hagyma és padlizsán párolva, almapaprika, némi jázminrizs

még két kávé tejszínnel

sok víz

Este négy kör tabata ( a lenti videó), és még saját erősítés, jóga (ez is ugyanaz, mint tegnap).

Március 25. Tabata és félórás jóga, kis plusz fejenállással.

Március 24. Fájnak az izmaim: hát, váll, fenék. Megyek futni. (nem mentem, egy hosszú filmet néztünk, de egy keveset bringáztam azért.)

Dániel megsértődött. “Most hatalmas divat lett az otthon edzés. Hogy miért? Nagyon egyszerű. Azért mert az emberek elkezdenek most tudatosan élni. Mostantól semmi alkohol és mivel hogy lesz otthon idejük, így mindenki élete top formájával lép ki nyáron a strandra….már ha lesz nyár…és strand…vagy mondjuk csak úgy: “Ti melyik mesében éltek????”

Igen! Én nem a hagyományos edző vagyok. Én nem akarok egyéb otthon végezhető kamu gyakorlatokkal agyat mosni. Varga Dániel vagyok és a súlyokban hiszek! 

Ez most egy 170kg-os Guggolás amit 6 ismétlésben végeztem. Vagyis 1020kg-t mozgattam meg egy sorozat alatt. Most jöhet a sok okoskodó, hogy az ugyanaz, ha 102kg-val 10-et guggolsz…..vagy 10,2kg-val 100-at… Na jó! Ezt azért ugye nem hisszük el?

Ha jó segget akartok csajok, akkor qrva nagy súllyal kell guggolni….érted?”

Te, isten barma. És tolja az ezüstkolloidot orálisan…

De neki jól jön ez az egész, van kifogás, miért nem csinál semmit, “el kellett halasztani a terveket”.

Március 23. Magam is meglepődöm, mennyire motivált vagyok. Az órára pillantok, a lakásban a konfitált kacsamáj illata terjeng, és amíg az a tűzön van (lassún), én is erősítek (súlyzóval váll, fenék; némi hasazás), illetve hajlékonyítok, összesen egy órát. Visszaállítom ezeket a mozdulatokat:

Fáj, de csinálom. Ha visszanézek a boldog időkre, amikor oda mentem, akkor edzettem, úsztam, amikor csak akartam, ha úgy esett jól, egyedül, ha kedvem volt, akkor csoportban, nos, a legértékesebbnek ezeket a fáradhatatlan akrobatikus gyakorlásokat, játékos kísérleteket tartom.

Az ötödikeseknek tesire mai tananyagként ez érkezett:

Március 22. Negyedórás átmozgatás súlyzóval (sajognak a tagjaim a tegnapitól), utána, kora délután, nekivágok a hegy felé bringával. Bő másfél órát vagyok kint, hideg, tiszta levegő. Kevés futás, az emelkedőn tempós gyaloglás, hegymászás is, ezúttal végig földút és ösvény. Ahol könnyű a terep, ott újra futás. Összesen kb. négy kilométer futva, az se nagyon gyors. Nem akarom elveszíteni azt a minimális erőnlétet, amit a futásban elértem.

Március 21. Ma benn, bő egy óra vegyes gyakorlatok szünet nélkül a két súlyzóval. Plank és spárga is, illetve ez a fajta megállás, ezt fejlesztem:

Marhapörkölt fő.

Március 20. Délelőtt intenzív torna a teraszon, hasazás, súlyzózás.

Március 19. József napja. Köszöntöm is Ráspit. Átmozgató jellegű torna, híd, vállnyújtás, fotók.

Este futunk: 5,56 km, erdő és a közeli utca, 36 perc. 6:41-es tempó, emelkedők.

Március 18. A népeknek lelkesítő tartalmakat írok itten a sportról, hogy ne forduljanak be. Na, majd megyek is futni. Kora délután fél óra intenzív ugrabugrás (minden labdának utánamenő) tollasozás napfényes, álomszép kertünkben Dáviddal, aki nagyon pró! Le kell kötni őket, szerencsére jó a hangulat. Házimunka, tanulás, cikkírás, olvasás, felolvasás is van. Dávidnak kérésre hajigazítás.

Este kis kerti elmélyedős próbavideózós átmozgatás, nyújtás. Lekéstem a golden hourt.

Március 15. Tavasz van, süt a nap, nincs színház, nem megyek konditerembe, mozgás nélkül viszont nyomott leszek – ki, ki! G. elvitt minket Pilisszentlászlóra, és a gyerekek nyavalygását is figyelembe véve mentünk a Spartacus-ösvényen egy darabig (a Jenő-kunyhóig). Ez amúgy körtúra, le lehet menni Visegrádig és aztán az Apát-kúti patak medre mellett vissza Pilisszentlászlóra. Mi tehát csak a felső, ösvényes szakaszon mentünk, majd visszafordultunk, én a kunyhótól visszafele futottam egy bő négy kilométert. Terepen, kövek, gyökerek között futni strapás a vádlinak, érzem is, főleg hogy szombaton is elég nagy futás volt, részben ösvényen.

Ez már a vége, Pilisszentlászló.

Fogok kitenni tornavideókat, mert nagyon szép a kert. Mit gondoltok?

Tudatos életemben ez az első év, hogy a nemzeti ünnepen nem tettem kokárdát, de annyira, hogy eszembe se jutott. Hihetetlenül nyögvenyelős volt amúgy az iskolai ünneplés, teljes tanácstalanság, a tanárok tudták már, hogy jön a bezárás.

Március 14. Itthon maradtunk (Nápolyban lennénk, ha), de szeretet van, filmeket nézünk, Tilos archívot hallgatunk, olvasunk magazint és novellát, kajálunk (tatárbifsztek, minestrone, sok hússal és szalonnával feljavított filmipari rakott káposzta), és kimentünk a Völgybe hat gyerekkel (2 enyém, 4 Szent Erzsébeté. Juli elrémülten mondta, hogy ők kitalálták, milyen napirend szerint élnek hétfőtől, torna, tanulás, játék). Futottunk is a vacsora előtt, lefelé-fölfelé, kemény terep, 1 óra 6 perc, 8,36 km, 577 kalória, két rövid szakaszon séta. Jólesett.

Március 12. Forgatási nap, talán az utolsó egy jó darabig. Nem lesz Vivicittá, nem leszek a kampányfilmben sem, mert nem lesz film. Ma idill az erdőn, ragyog a nap, jó a közösség, ezúttal Julis statisztál. G. viszi le, én D-t intézem meg a reggeli dolgokat, és bringával megyek Budakeszire az erdőn át. Visszafele meredek helyeken, részben erdőben tekerek bő egy órát, ujjatlanban. Nyílik a leánykökörcsin. Majdnem gyógyult a sarkam.

Március 11. Nem bírtam tovább. Depis leszek, ha nincs valami relaxáló hatású, hosszú kardió. Nem gyógyult meg a sarkam, de eljöttem úszni. Kata is. Kávé. 1013 tempó mell, nettó 55 perc, két szessön szauna. Kivagyok utána, csak ülök, nézek órákig. Nehéz, lassú, gyenge vagyok, és tele feszültséggel, nagyon feldúlt ez a feminista aljaskodás. Elszoktam az úszástól két hét alatt.

Tegnap csak kétszer negyedóra súlyzózás (kezdem nehéznek érezni!) volt itthon, és hazaséta (cuccokkal), kutyaséta, bő 2,5 km.

A biciklilakatot eloldoztuk!!! Sikerült törtött kulcsról a másolat. Nagy pillanat ez.

Március 7. A hét három napján forgatás, heves menstruáció… szerdán pedig a kellemes kis szokásom, a sarokgyalulás közben olyan sebet ejtettem a bal sarkamon (ott nem mártott be a papám!), hogy nem tudok járni, medic látta el a filmgyárban, gyulladt, nedvedző rettenet. Utoljára a tavalyi berlini félmaraton előtt sikerült hat-nyolc hasonló sebet okoznom ugyanígy, de volt hajdan, tizenöt éve talán, egy Baleseti Intézetben végződő szalagavató is, amit ilyen lábbal és magas sarkúban táncoltam végig. A héten két edzést is kihagytam, és a pénteki úszást is. Így ami lenni tudott, az minimális biciklizés, pici otthoni súlyzózások, séta kutyával és buszhoz, meg a díszletbeli lábemelgetések, igyekszem kimaxolni a fidgeting típusú mozgást (jelmezben lehetséges, nem feltűnő, de átmozgat), és keveset enni. Ezt segítette egy pénteken érkező, hirtelen vírus, hascsikarással. Olyan hirtelen ment ki belőlem az erő, borzasztó volt, jaj, csak hadd feküdjek. Úgy már nem volt borzasztó. Ágyba is rogytunk, egymást átölelni sem volt erőnk. Reggel aztán ugyanarra, ugyanúgy séta, ahol futni szoktunk, csak föl a Normafához, kutya, napfény, rétes. Ellenőriztük a virágok állapotát a Völgyben, készülnek a kis bolyhos csodák. 130 m szintemelkedés, 1 óra 15 perc, 4,18 km, 276 kalória, harmónia.

Március 1. Mindenem fáj: külső csípő, teljes fenék, váll, has. Tegnap kultúrnap (film: A létezés eufóriája Fahidi Évával, galéria: Farkas István). Sokat ettünk (tarja, szűzérme, sült fehérrépák, tejszínes karfiolpüré és még jégkrém is). Reggel gyors kutyás futás a pezsdítő tavaszban: 4160 lépés, 3,78 km, 6:35-ös tempó, 26 perc, 300 kalória. Utána anyukám gyászistentisztelete, családi együttlét.

Február 28. A nagy heti terem, előbb Zs., aztán Sz. a partner.

3×7 perc kardió: lépcsőgép, futás és evezés. Nagy fenék-combhajlító kör négyszer:

kitörés 6-6, de kurvanagy súllyal (2×16)

merev lábas felhúzás 24 kilós kettlebellel

combhajlító gép

combtávolító gép szemből és fordítva (ez nagyon fura)

térdhajlatos-súlyzós lábemelés négykézláb, 9 kilóssal (ez a gépek foglaltságakor helyettesítő gyakorlat)

hasprés súllyal, 30

sok rövid plank

2. kör: váll

vállból nyomó gép 15-ök

oldalemelés különböző súlyokkal, ismétlésszámokkal: 8, 5, 4 kg, szünet nélkül 8, 10, 15 ism.

fekve nyomás 30, 40 kg

nyújtások, még rátettem egyedül egy kicsit:

három súlyemelés (40 kg)

fekve nyomás szintén 40-nek, közte hasazás (lebegőülős hasprés padon, plank, ollózás hanyatt)

Akrobatika és combhajlító-nyújtás:

Február 27. Két délelőtt fekvős, laza pihenés (írás, mert cikkek születnek) kell a három nap forgatás után. Kutya, bringa, gyaloglás, néhány széria súlyzózás.

Február 23. Átöltözés előtt futok négy kört (2200 lépést) a filmgyárban.

Február 22. A kemény menet első napja: három nap forgatás kinti helyszínen. Vaksötét hajnalelőttben száguldok a buszhoz a Blahára bringával, három vaddisznó mellett is elmegyek. A hideg is megterhelő, fázás ellen fáradhatatlanul lábemelgetek (előre, oldalra, hátra) és zsírosat eszem.

Február 21. Tegnap is, ma is zsíros reggeli: pirított baconszletkék, lazac (ma füstölt hering), háromperces tojás pohárban a szalonna zsírjával és vajjal, piaci kolbászdarabkák, sajtszelet. Mindenből kevés. És inkább vacsora nem.

Megyek úszni, aztán még súlyzózni is.

A wellnessrész zárva. 808 tempó mell, megtoltam.

Utána üldögélés, lerohadás, sütievés, majd találkozó a csajokkal (K., V., később Sz.) a Life1-ben, sajnos, odafele elveszítettem az új (nem olyan drága, de mégis) bringalakatomat.

Nagy fenékkör, négyszer, négyen veszünk részt benne: négykézláb lábemelgetés térdhajlatban súllyal, inga, néhány serlegguggolás, padra lépés súllyal, csigás lábhátralendítés, 15-20 ismétlések

pici mellből nyomás, fekvenyomás; változó súlyokkal és ismétlésszámokkal bicepsz karhajlítás.

Nem túl szakszerű, ahogy összerakunk egy-egy edzést, de vidámak vagyunk és jól nézünk ki.

Bicikli haza. Jön három nap fázás.

Február 20. Ruganyos léptekkel elkísérem kisfiamat az iskolába a kutyával. Fúj a nap és ragyog a szél, igazi tavasz, de bizsergek! Aztán a nehezebbet választom, fel a Harangvölgyben, és azon belül is egy rettentő meredek, sáros meredélyben, ez bő fél kilométer. Onnan 1700 lépés futás szintben, aszfalton haza. És megyek kardiózni, szaunázni, szoláriumozni is mindjárt terembe.

A szolárium maradt csak el, de időprésben is összehoztam egy korrekt komplex kardiót:

10 perc közepes intenzitású ellipszis, 85 kalória,

20 perc 8-as fokozatú lépcsőzőgép, 266 kalória,

21 perc futás, 9,4-es átlagtempó, 250 kalória

egy szessön szauna

Menni kell mindenfelé, még séta, bringa, de tök jó közérzet.

Február 19. Nőnapi forgatás előtt (kiemelt vagyok!) gyorsan kiaknázom G. lelkesedését, futunk: 4120 lépés, 25 perc, 3,88 km, 6:38-as tempó, 260 kalória a Garmin szerint. Gyönyörű, tavaszi hajnal hasad, futók légiója, Tappancs boldog.

Február 18. Tegnap csak séta. Ma Zs-val a második formába hozó edzés a fitneszteremben:

bemelegítés felsőtestre kézi súlyzóval, vállátforgatások ugrókötéllel

haskör, négyszer: római padon lábemelés, harangozás, lábkörzések alsóhasból hanyatt (kismamatorna)

váll-mell-hát kör, négyszer: kidőlt törzssel oldalemelés (7 kg-val), fekve nyomás közepes és közepes-nagy súllyal (30-45 kg), húzódzkodás 20 kg ellensúllyal

Én a szünetekben még lábat is emelgetek négykézláb, enyhe, túlzásba nem vihető gyakorlat fenékre.

150 ugrás ugrókötéllel.

Rohanás angolra meg a dolgomra, bringa.

Február 16. Pedig futni akartam! De elvonatoztunk Bécsbe, és korcsolyáztunk meg sétáltunk.

Február 15. Piacra menő nap, sokat gyaloglunk, napfény van, kutyával megyünk, békebeli hangulat. Előételek: makadámiadió, libatöpörtyű. Főzés: marhahúsleves velőscsonttal, szűzérme vargányás-tejszínes mártással és Ella burgonyával.

Február 14. Nagyon sokfelé menős nap, a vége színház, de a közepe! Utolsó alkalmam a bérleten (ez azt is jelenti, hogy hat hét alatt tízszer sikerült teremben edzeni). Fél 2-től filmes kollégával zúztunk.

Bemelegítés kézi súlyzóval (hat gyakorlat + felhúzás, merev lábas felhúzás, serlegguggolás).
Nagy szuperszett. Fenékkör kis vádlizással, három gyakorlat: padra lépés kézi súlyzóval 10-10, keretben guggolás (45 kg, 15-ök), lábbilincses lábhátralendítés csigán (15-15 ism.). Négy kör.
Kis szuperszett: bicepsz intenzitásfokozással (háromféle súlyzóval: 8, 5, 4 kg, 6, 8, 12 ism, három kör), hiperhajlító tízkilós tárcsával, széles lehúzás 45 kilóval.
Nyújtás, comb, mell, has, híd.
Futópadon 3,23 km, 20 perc alatt.
Intenzív volt, nem volt üresjárat!

Február 13. Reggeli menő helyen. Edzőterem, bringával megyek, esem, csúf a térdem.

Kis, kímélő gyakorlatok, lábemelgetés, hasazás, combhajlító-gép, combközelítő-gép, vállra oldalemelés és csigás kétoldali középre húzás. Fekve nyomás. Híd, kézenállás, rizuális nyújtás- Nem hajtom nagyon. Szauna, szolárium.

Február 10. Kutyaséta, gyaloglás… én nem tudom, hogy van ez, régebben ezeket nem írtam, komolytalkannak éreztem, de most annyira mozgásként élem meg, fürge vagyok, időre nyomom (el kell érni a buszt!), lépésszámlálok, futócipőt öltök, hogy gyorsabb legyek, meg hajolgatok kutyaszarért, de szemetet szedni bozótba is bemászok…

Írás kávé mellett a Nyugatinál, aztán edzés. Imádom a csajokat, de ez most egy belső lényegű volt, intenzív, hagyott magamra figyelni, olyan, mint régen. Se csevej, se nem szerelek, segítek senkinek. Így gyors is:

átöltözve megyek, négykilóssal bemelegítek, kis fekve tárogatás is a fekvepadon,

gyors súlyzós rész, pihenő nélkül, öt kör:

clean and press 18 kilóval, merev lábas felhúzással, 15 ism.,

egy kézzel oldalemelés, 8 kg, 8-ak,

fekve nyomás: 20, 30, 32,5, 40, 45 kg, bukásig…

pici szünetében hasazás (olló, lábemelgetések).

Húzódzkodás, tolódzkodás, 8-8 ism, csak egyszer,

harangozás csigás gépen, 5×10,

kézenállás, híd, kobra.

Futás: 9,7-es átlaggal 3 km, 18 perc 36 mp, 236 kalória.

Szauna.

Február 9. Edzős csoportunk szervezésében (vagyis hát Eszter volt!) falmászunk heten. Egyébként csak kutyázás, séta.

Február 8. Kímélő erdei futás (a tegnapi edzésmennyiség sok volt), visszük a kutyát is, 27:44 alatt 318 kalória, 3,73 km (ilyenkor szarszedés és minden).

Micsoda boldogság, mennyire gyógyító ez. Nincsenek rá szavaim.

Február 7. 20 perc súlyzózás a konyhában, kézi súlyzók, öt gyakorlat, négy kör, húsz ismétlés mindenből. Megyek kutyázni, futni! Süt a nap. Most, hogy nyugi van (vége a vidéki forgatásnak, nem vagyok beteg se), napi nettó két óra intenzív mozgás a cél, és full ketó, kompromisszum nélkül, OMADdal.

Mentem futni a kutyával, megszokta, semmi gond nincs vele: 57 perc, terep (ösvény, emelkedő), a szokásos útvonal, 8804 lépés.

Utána edzőterem, néhány kisebb súlyemelgetés, pici plank (közben ÉS olvasás), fekve nyomás, ebben komoly sorozat (30, 40, 45 kilóval). Meg persze jövök-megyek, segítek, tárcsát keresek. Lábemelgetés állva és négykézláb fenékre. Lógás. Nyújtások, híd, kézenállás. Nettó mozgás másfél óra. Negyedóra szauna. Színház. Boldogság.

Február 6. Dávid beteg lett, hazajöttünk, de elszöktem a kutya ürügyén és délután futottam 3240 lépést. Újrakezdem a futást, szombaton hosszút nyomunk! Tele vagyok tettvággyal. Értsd: elég rusnya, ami most van. De hamar megcsinálom, és akkor dexa és fotók és minden!

Február 5. Ma már súlyokkal (kétdecis gyümölcslé göngyöleg) guggoltam, kitörtem, vállból nyomtam, előreemeltem. Egy kis ugróköteles nyújtás, lábemelgetések, combnyújtás, kézenállás, híd. Teljesen máshogy telt a nap. Sokat ülünk (várjuk a gyerekeket). Holnap szép idő lesz, és egy órával később kezdünk. Futni megyek, ha fel tudok kelni, mert meggyógyultam.

Megjött az egyik leletem. Teljesen ép-szép a méhnyakam. Várom a másik vizsgálat eredményét.

Február 3. Bevásárlás a kutyával gyalog és kicsit futva. Kezdek megerősödni.

Ma, 4-én már nyújtani és ugrókötelezni fogok.

Február 2. Nem nagyon terhelhetem még magam, egyrészt nagyon ótvar még a kiütésem, nem akarok megizzadni sem, másrészt és főleg gyenge vagyok, jobb oldalon hátul fáj még a tüdőm. Mentem viszont hegyi ösvényeken egy hosszút a kutyával, volt benne emelkedő is bőven, két és fél óra volt, a kilátó tövébe is fölmentünk. Utána megnéztünk két filmet is. A tatárbifsztek másik felét ettük ketósan (semmi kenyér).

Január 31, február 1. Nem tudom, mi ez. Egy tüdőgyulladás a jövés-menés közben, lábon,és egy csúf gyógyszermellékhatás. Már csak orrot fújuok, rengeteget alszom és fáj a fejem. Tompán és szüntelen.
Nem eszem egy napokat.
Aztán, ha.
Az ott, a telefonnál egy komplex shake, két adag banános sima és egy adag vaníliás diétás savófehérje, mandulapép, két banán, vanília, két tojás, tejszín és tej keveréke. Elég ütős.
Aztán a tányéron: bacont és sajtot sütöttem rá egy hajszávékony szelet graham pirítósra. Alatta szolid 300 gramm tatárbifsztek, tojássárgája, hagyma és zöldje. Sok kaliforniai paprika. Kávé. Egy lágytojás egyben, fekete sóval. Víz.
A tojás vagy bió, vagy omega 3-as.
Szűzanyám: KENYÉR, stevia a proteinben, extrém adag protein (három egész tojás és még egy sárgája) és banán.
Január 28. Beteg vagyok, sajnos, mély huruttal és most már gyógyszerrel. Nem futottunk a hétvégén (26-án) sem Visegrádon, csak körbesétáltuk a fellegvárat, de már közben is az volt, hogy legyen egy ágy és meleg és nyugi. Szaunáztunk. Ma is szauna és gőz csak, Katával. Gyaloglás. Kutya.
 
Ha az ilyen (kényszerűen passzív) napokon nem nyesném meg az étkezést, és a szokásos zsírban tocsogós ételeimet enném, hamar meghíznék. Már nem pörög úgy. Negyven fölött nincs más út, ha nyugis, nem ráfeszülős, nem étkezési zavaros, ellenben egyensúlyban levő éveket szeretnél, mint kihagyni étkezéseket, ez anyagcseretréning, vércukoredzés, kalórianyesés és telomerhosszabbítás is; ha épp nincs edzés, akkor a maradék étkezés is pici és figyelmes, semmi se legyen fölösleges; a többi nap jóízűen enni, sok állat, sok zöldség, és mellette fürgén, dinamikusan, nyafogás nélkül edzeni, menni, hidegben lenni. Nem akkora varázslat, mert kidolgozott, nagy izmokkal könnyű sok kalóriát felhasználni (nagy súlyt megmozgatni, hosszan bírni, sok gyakorlat, sok ismétlés). Az izmok, ha nagyok, sokat zabálnak, nyugalomban is.
 
Január 25. Beteg vagyok (felső légúti, már tegnap is). Ma kímélet van, Yoga Brunch (ami egy vegán esemény): hatvan perc hatha jóga és utána evés. Kedves egykori diákom tartja. J. és E. is, sunyin hallgatunk más napokon követett étkezésünkről. Mi tagadás, finom és nívós volt.
 
Január 24. Nagy nap ez a mai. Áll a bál, ugye (Schobert Norbert) – míg elkeseredett nők célozgatnak, macerálnak meg törölnek az ismerőseik közül, mi öten lezúzunk a szokásos termünkbe. Van köztünk valaki, aki ma így velünk először. Ez a nap jelkép, szimbólum, válasz és összegzés.
Emelkedőre tempós gyaloglás a futópadon.
Sz. és én a padra lépést és a kitörést gyakoroljuk. Ezek fenékgyakorlatok, erős izomlázat okoznak.
Ezen kívül vállból nyomás, inga, fekve nyomás. Menstruálok, első nap, ezért nem tolom nagyon. A végén rituális nyújtás.
 

ún. sétáló kitörés, 2×24 kilóval. azért mosolygok, hogy be ne szarjak. régi kép, de ez az egyetlen.

kézben súlyzó, padra lépés, fönt láblendítés. egyensúlygyakorlat is

 
Január 22. Reggeli szertartások, gyereknevelés, iskolába indítás, írás, ügyintézés. Délután filmgyári ruhapróba, ezért az egész előtt gyorsan elmentem kutyázni és – ennyi idő maradt – húsz percet futni a fagyban. El is csúsztam a végén, de megtanultam koordinálni a testem, és könnyedén esni.
A tepecipőm egyre jobb, nem nyom. A szatén, csillogó fekete hegyes orrú magas sarkú, amit Lőrinc szalagavatójára szereztem be, viszont Julisé lesz, és rendeltem egy ugyanolyan nagyobbat.
 
Január 21. Kedd. Úszás Katával – a szaunában arról beszélünk, hogy kímélőben nyomjuk egy ideje, sok duma, sok szauna, kellemes 35-40 percek a kétórás úszójeggyel. Mások bezzeg négy kilométert nyomnak… De baj az? Nagy fejlődést nem akartam, már az is komoly, hogy négy éve bedugtam a fejem, és megtanultam rendesen mellúszni, aztán nyáron meg gyorsúszni edzővel. Négy éve járunk Katával az uszodába, kis nyári és téli szünettel, de gyakorlatilag hetente úszunk és lelkizünk, teherleteszünk, művelődünk, könyveket cserélünk, színházba és angolra is járunk, csevegünk, kávézunk. Amitől nagyon megerősödött ez a mi barátságunk: keretet adott neki az ürügy-úszás. Pedig pont úszás közben, ugye, nem is vagyunk együtt, nem beszélgetünk, csak előtte-utána.
Az úszás nekem mindig a pihenőnap vagy az aznapi második, kisebb edzés: egy kis lenyújtós, ízületkímélő kardió, hozzá a bubis medencében és a szaunában is nyújtok, hasazok. Hogy miért lazán csinálom? Mert azt érzem, ehhez van kedvem. Amikor kigyakoroltam az akrobatikát, feljebb mentem a súlyemeléssel vagy feljebb nyomtam a futótempómat, maratont futottam, böjtöltem, akkor meg ahhoz volt kedvem. Azt csinálom, amit akarok, semmi tét, nyomás, külső akarat nem övez. Nem akarok semmit bebizonyítani, jól akarom magam érezni, és ennyi.
Mindazonáltal, ma másfélszeres volt a táv, és egy kicsit belehúztam a tempóba is.
 
Január 20. Rémisztő, ahogy elmegy a nap mindig ugyanazzal: írás, mosás, kajálás, ügyintézés, bevásárlás, telefonok, cikkolvasás, randi, kultúrprogram, és csak eszünk és boldogok vagyunk, ez így nem mehet tovább! Hol marad az aszkézis? Ma megembereltem magam, és még fényes délben kimentem a kutyával a teraszra súlyzózni és ugrókötelezni, aztán, mert annyira sütött a nap, fürdőruhában barnulni. Csak a szokásos gyakorlatok (4+ kilóssal), kicsivel több ugróköteles nyújtás (ez még mindig ez!:), és egy kevés ugrálás.

de az ugrókötél másra is jó

 
Január 18. Főzés, heverés, olvasgatás (én föl, mint régen!) után második erdei futásunk (Pegasus&Wildhorse™), kutyával. Hogy mi valaha és meggyőződéssel együtt futunk…?
Bemelegítő gyaloglás (fölfele), majd futás a Normafa úton a Normafáig, onnan a 2040 méteres futópályán (ami nem volt csúszós, a többi döbbenet volt: vastag zúzmara, vagy sunyi ónos jég) a János-hegy tövéig és vissza. 5,77 km, volt benne 7:20-as kilométer, csúszkálós kínlódás (meglepően meredek a János-hegy aljáig vezető rész) és lefele 6:01-es kilométer is. (+ még egy ösvényen levergődés után 700 méter). Kurvahideg, nagy boldogság. Jóleső csokimousse-készítés, filmnézés.
 
Január 17. Délelőtt szauna és úszás (Katával) a MOMban, 30 perc, 22 hossz mell a nagy medencében. Hajápolás. Délután edzés Sz-vel: bemelegítés súlyzókkal (8 gyakorlat), aztán harangozás, bicepsz karhajlítás csigás gépen, kézenállás, nyújtás, guggolás.
 
Január 16. Teremben 14,1 km (egyharmad maraton) futópadon. 88 perc, 1007 kalória, csatakos, bűzös ruházat. Nyújtás. Szauna. Az előző napokban itthon rostokolás, csak némi kutyaséta, bringa, bevárásrlás, mert betegek a kicsik.
 
Január 12.
Ez a napja a második felolvasásunknak Lőrinccel, készülök. Előtte Eszterrel konditermi edzés. Kicsit kedvetlen vagyok.
Negatív padon fekve nyomás csak rúddal, nagy ismétlésszám (mert kis súly), ugyanitt hasprések. négy kör. Láblengetés, csípőkilazítás: a futások után nem lehet eleget nyújtani.
Tricepsz: csigás gépen lehúzás. Bicepsz: párnás padon.
Merev lábas felhúzás négy körben, nagy súllyal. Vigyázunk a derekunkra.
Húzódzkodás, tolódzkodás gépen.
Vállból nyomás tárcsákkal olyan gépen, amelyik engem is kiemel.
Combhajltó-gépen lábemelgetés.
Plank, 3×70 mp.
Híd. Spárga.
Szauna, fátyolmaszk, pórustisztítás.
Az egész család lázas, vagy tegnap még az volt.
 
Január 11.
Pegasus és Wildhorse a hegyen, terepen, 7,33 km, enyhe emelkedők, és a negyedik kilométer egy csodálatos ösvény. Csípős-napos idő, a letaposott avarra vékony réteg dér fagyott. Napszemüvegben nyomjuk.
 
Január 10. Katával úszás (40 perc mell, kis medence, 510 tempó). Most megyek erősödni.
És hát nagyon! Sz. és V. is:
Bemelegítő súlyzózás együtt.
Inga kézi súlyzóval (hajlító, fenék), 10-10 kilóval, négy kör.
Hátizom: tarkóhoz/mellkashoz húzás, evezés (lapsúlyos gépen), nagy súllyal. 4 kör.
Abductor (combközelítő gép). 4 kör.
Mellből nyomás, öt kör. Fekve nyomás bemelegítésként előtte.
Súlyemelés, 45 kg. Ötvennel nem ment.
Közte mindig hasazás: plank, nagy súlyzóval fekve hasprés, lebegőülés (térd mellkashoz húzása) padon. Szórványos tricepsz, bicepsz is, hogy ne álldogáljak pihenésképp.
Nyújtottam a combom, hátam, némi híd.
Van új proteinem, banános.
 
Január 9.
Ma is kutyával futás az erdőben, rövid: 3610 lépés. Bringával a városban.
 
Január 8.
Mintegy mellesleg futok, mert a cél kutyasétáltatás, vagyis az se cél, az csak körülmény, a cél: Lőrincnek gyógyszerhozás, de ott derül ki, hogy a személyimet gyömöszöltem a futónadrágba a bankkártya helyett. Így üres kézzel (mert akkor bevásárlás se) visszafutok, 3810 lépés összesen, csípős hideg, napsütés, és újra el a szitiig bring
án. De akkor már viszek zöldségesünknek tojásosdobozt, meg üvegeket a szelektívbe. 
Mindez olyan korán volt, hogy egész megveregettem a vállam, milyen aktív vagyok, kutya fősétáltatása és napi sport is done. És az az igazság, hogy mióta nem bringázom naponta sokat, érzem a combom (az izommunkát) a hidegben, felfelé tekerve.
Aztán lefelé a Zugligeti úton megcsúsztam a fehér aszfalton, beestem egy autó elé oldalra, a bal könyökömre-csípőmre, és kiszakadt a kesztyűm meg egy picit a gyönyörű új síkabátom is. 😦
Délelőtt böjt, csak egy kis forró velőscsont-leves és kávé. Kicsit lelazultam az ünnepek alatt, főleg alkohollal és édességgel. Annyi kiló vagyok, mint július elején sajnos, de lefele tartok. Napi kardiómozgás és félnapos böjtök!!! Épp ketós recepteket írok.
 
Január 7. Hétfőn délben már haza is indultunk Bécsből, de ez paradicsomi három nap volt életmódilag, érzelmileg, élvezetekben. Ma (kedden) olvasó-sporttárssal hossszú hegyi futás csípős hidegben, részben terepen (lassan, kutyával, aki szarik, én pisilek, egymáshoz igazítjuk az eleve beszélgetős tempót stb., szóval 9,45 km, 1 óra 13 perc alatt).
 
Január 5. Semmering. Ragyogó napsütés, hóágyús rásegítés, de elég jó, puha hóban síelünk egy napot. Érzem, hogy elég erős és stabil vagyok a síeléshez, igazán előre nézve, völgy felé két vállal, térdből forgatva. Félelem nélkül, gondolattalanul száguldok, süt a nap, szabadságélmény.
 
Január 2.
Napközben terem, négyen vagyunk csajok. Tárogatok fekve, oldalemelek (egy kézzel, oldalra döntött törzzsel) és guggolok nagy súllyal (40, 50, 60 kg), illetve asszisztálok Sz. guggolásához. Egy kicsit nyújtunk, lefele lógok, akrobatika, csak hogy ki ne jöjjek a gyakorlatból, három plank, és két kilométer futás 5.56-os kilométerekkel.
 
December 30. Zúzás teremben a csajokkal! Ami egy kamaszleány beszocializálását is jelenti. Végre Futottam egy egyre gyorsuló két kilométert (tizenegy perc alatt), aztán súlyzós bemelegítés felsőtetsre, felhúzás, guggolás, merev lábas felhúzás és inga. Aztán komplex alapgyakorlatok (tolódzkodás, húzódzkodás, fekve nyomás, súlyemelés), próbálkozás a nem-gépes húzódzkodással.
A végén nyújtás, lefele lógás, híd, plank, szauna. Vettem bérletet is.
 
December 29. Fél óra tempós mellúszás a kisebb medencében, kétórás úszójegy, kisebb gyermekeim pancsolnak, labdázunk. Kis szauna, hajpakolás.
 
December 28. Jó hajnalban (fél 10) kivittem a szemetet meg a kutyát az erdőbe (a szemetet nem oda!), és akkor már miért ne fussak is, bár vastag kabát volt, de 4000 lépés. Csípős hideg, szél, nap. Nyújtok, súlyzózom is egy kicsit mindjárt.
 
December 27. A nép korcsolyázást követel. Dávid eleve a jég ördöge, az osztályával járnak, Julis most kapott korcsolyát G-től, bátyjától bájos-szőrös fülvédőt, tőlem szőrkabátot és technikai kesztyűt, és bájos sofőrünk le is vitt minket a Jégkertbe. Ahol aztán nekem nem volt szabad csak forralt borozni, én is béreltem és egy órán át kacagtam a jégen. G. eközben ezt-azt elintézett a Mammutban. Julinak a szemhéját is kékre kellett festenem. “Most menőnek érzed magad?” – “Mit csináljak…?”
Heves menstruáció.
 
December 26. Csípős, de napos szélben futás végre, emelkedőn is, 7000 lépés, terepcipő (új Wildhorse) bejáratás, utána nyújtás és kádban ázás. De jó most! Ez hiányzott.
Este tojáslikőr, sült keszeg, bor, film (A boldogságtól ordítani).
 
December 22. Nyugis, de közben spontánul vendégjárós nap: itt aludtak az Ifjak, a Jövő Nagyjai, velük este is mulatozás, reggel is kávé, beszélgetés. Utána jött G., és lementünk egy ovis leányért, hogy az anyja elmehessen, és kedvtelése szerint dermesztő tóban ázhasson és szaunázhasson. Levittük az egyik ifjat is. A gyerekek játszottak, én főztem, takarítottam, mosogattam, kutyáztam, meg persze olvastam. G. föl-le fuvarozta a hegyről a népet, meg magát, találkozott az angyallal, elment edzeni, én meg amíg pont nem volt itt, edzettem egy kicsit.
Amihez azért van újult kedvem, mert ebben a nevezetes piros szobában (48,66 m2) az élet normális napjain bokáig járunk legóban, gyerekrajzokban, félbehagyott kreatív projektekben, csak pici ösvények vezetnek köztük az ajtókig. Most megtáltosodtak a kicsinyek, és elpakoltak, a szőnyegek is visszaértek a tisztítóból. És hát itt ez az oszlop.
 
Könnyed súlyzózás (4,2 és 4,3 kg): oldalemelés, felhúzás hátból, merev lábas felhúzás, inga, beforgatós bicepsz curl, vállból nyomás, fekve tárogatás, fekve nyomás.
Az itt első képkockákon látható gyakorlat (meglepően nehéz):
 
 
Nyújtások, spárga, kézenállás és három plank. Kétszer huszonöt perc. Valójában nem kell több, de ez naponta.
 
Miért nem kell több? Mert én öt évig edzettem nagyon keményen, és megvan a formám. Már csak fenntartok. Nem égetek zsírt megszállottan (ha egy kicsit mégis, azt nagyonóbb részben étkezésel), nemigen építek új izmot, csak megőrzöm, ami lett, ezért közepes és alacsony intenzitású, rövid edzéseim vannak, futni, ha olykor mégis, 2-3-5-öket fogok, alkalmanként hosszúakat. Mindamellett használom a testemet: bringa, gyaloglás, egész napos rohangászás és semmi ülés. A hajlékonyságomat és a hasfalam feszességét szeretném megőrizni, ezért nyújtok és plankelek.
 
Szóval lehet-e túl sokat edzeni? Lehet. Az, hogy mennyit eddz, az dönti el, hogy mi a célod. Ha aránytalan vagy, ha nagyon gyenge egy izmod, ha rossz az erőnléted, ha most tanulod a sportokat, akkor lehet többet. Ha nagyon élvezed, akkor is. Ha van egy konkrét célod: verseny, bizonyítás, fotózás, teljes átalakulás. De nem kell ahhoz megszállottság, hogy hosszú távon eddz.
 
Én most Vénusz vagyok, gömbölyű és élveteg – és aki edz és tud és kitart, az Artemisz. Ez a két női állapot van. Nehéz még levonnom a tanulságot, de megváltozott a testem. Más az életmódom, mint a megelőző években kialakult rutin: ennek oka kisebb részben a rengeteg, kora hajnalban kezdődő forgatási nap, de főleg az, hogy volt olyan beavatkozás a testemen, ami miatt vigyáznom kellett mindenfajta feszüléssel, izzadással, így novemberben (amikor a maraton hevertem ki és komolyan beteg és hangulatzavaros voltam) és decemberben nagyon keveset sportoltam. Minimálisat futottam és kétszer voltam csak teremben. Óvatos séták, úszások, félnapos böjtök vannak rendszeresen. A böjt bármikor könnyen megy, este ritkán eszem, és kevés a szénhidrát, viszont meglehetős (dark) csokoládék, extra helyeken desszertek (túrógombóc, mákos guba), könnyen csábulok, de ez nem naponta van, és az ilyen helyek arra jók, hogy nagyon finoman elkészített, jóféle húst, halat egyek. A drasztikus zsírégetés leállt, sok az öröm, nem forgok a kaja körül, és ímhol, icipici bőr alatti zsír lett csak, viszont kitelt mellek. Újra jó rám a piros melltartóm, íves vagyok, feszes, kipihent.
Jól vagyok nőileg-hormonálisan. Közben a ketós könyvön dolgozom (hm).
 
December 19. Több mint egy hónapja az egyik filmes ruharaktárban áll a biciklim. Kőbányán. Ma hoztam el. Na, EZ hiányzott. Újra suhannok, száguldok, érzem magam.
 
December 18. Úszás a csajokkal, kis szauna előtte. Szűk 30 perc a mell a naygmedencében, de azt megtoltam.
 
December 16. Úszás, ezúttal statisztálás részeként (reklám lesz), egy bő óra, előtte kis akrobatika, bemelegítés.
 
December 11. Otthoni súlyzózás. “Otthon ragadtam, mert esik a havas eső” edzéseim vannak általában is. Semmi kedvem terembe menni, erre költeni rendszeresen (annál inkább másra, írok majd róla), futni is inkább funkcionálisan szoktam, a buszig meg a boltba. Nyújtani kéne többet.

Valahogy nekem lecsengett a sport demenő-megismutatom része öt év alatt. Én újító vagyok, már a követők láttán is elmegy a kedvem (jó, akkor ti csináljátok ezt, én meg kitalálok valami újat, vagy megmutatás nélkül csinálom, de ezt így többet nem, mert nem akarok semmiféle csoportba tartozni), a koppintók meg pláne cikivé teszik, főleg az üres fotók, nagyívű állítások, menőzés, lájkéhség látható eredmény nélkül. Olyan kinézetek vannak jelen nagy fitogtatva, ujjongó mondatok közepette, amelyeken csak a némi kalóriadeficit (meg a sok kozmetológiai kezelés) látszik. Izomépítés, fejlődés, ügyesség, erőnlét semmi. Tényleg érthetetlen, miért küldik el nekem, hiszen én nem tartom izgalmasnak a külsőségeket, a márkát, az edző nevét, egymás nyalását, hangzatos sportágakat, módszereket stb. Tessék megtanulni kézen állni.

Az edzésem olyanná vált, mint a fogmosás. Megvan az izomtömeg, óvatos fenntartásra van szükség jó kajálás mellett, és, ímhol, kis felsőcomb-és segglöttyedés mellett (tényleg kicsi) a mellem visszakerekedett, kitelt. Ami nagyon jó érzés.

Egy otthoni edzésem a 4,2 és 4,3 kilós súlyzóval (ami a termi használatnak fele, harmada, felhúzásnál és fekve nyomásnál az ötöde, így a tempóval és az ismétlésszámmal lehet intenzitást növelni):

szerencsére elég nagy a belmagasság, jó a parketta, és nincs alattunk lakó: ugrókötéllel 150 pici takarékos ugrás bemelegítésképp

utána súlyzóval 15-ök, szintén bemelegítés:
oldalemelés
vállból nyomás
beforgatós bicepsz
felhúzás (hátból, előredöntött testtel)
inga (mérlegállásban előredönt-föláll)

Kézi súlyzó és a célizmok számozva:
1. combhajlító–far
mélyre guggolás kézben tartrott súlyzóval 3×10
merev lábas felhúzás koncentráltan 5×15

2. mell
(könyvespolcdeszka, két szék, egy törülköző segítségével fekvenyomó pad fabrikálása)
tárogatás 4×50
fekve nyomás 40×50, mindez pihenő nélkül (ez pici súly, így tempósan is)

3. has
hasprés mellkason az egyik súlyzóval: 100 ismétlés
plank: 150 és 170 másodperc

Utána nagy hegyi kör a kutyával, hidegtűrés: ujjatlanban. Gyönyörű idő volt.

Ez így nekem a tempója miatt és a súlyzós edzésekkel való leállásom miatt enyhe izomlázat is okozott.

Ilyesmi egy edzés. Napi húsz percek mindig, ez 55 volt. Ha csinálok valami különöset vagy fotózunk, azt megmutatom. Megyek steaket enni.

December 9. Wellness. Pici úszás, sok szauna, hóban fetrengés. Hazamenés előtt két kört futottam, húsz perc. Sok és jó evés, közelség, boldogság, alvás. Mitől van nekem izomlázam?
 
December 3. Úszunk Katával, a kisebbik, szinte üres medencében. 510 melltempó elnyúlva, közben minden második hosszon fél-harmad hossz gyorsok, mindig addig, amíg sikerül jól lélegezni. Hát, ez ilyen, de nem adom fel. Szauna előtte forró, utána csak meleg.
 
December 2. Szűzhódúlás a Normafa-lejtőn és a Harangvölgyben. Busszal föl. Ebéd a Majorkában. Az utolsó lesiklás már sötétben – az olyan, mint betépve lenni. A látás kikapcsol, de muszáj tudni, mi merre, és én tudom.
 
November 30. Végre igazi, nagy, többrészes csajos edzés: Orsival, futópartneremmel az F and M-ben.
16 perc intenzív lépcsőgép (200 kalória), alapos izzadásig,
kis nyújtás, csípőnyitás és plank (150 másodperc, később még egy 200 másodperces)
súlyzós kör, 4-szer minden:
húzódzkodás (5 ism.) és tolódzkodás (8 ism.)
merev lábas felhúzás (35 és 40 kiló) 20 ism.
clean and press (15 vagy 20 kiló) 20 ism.
oldalemelés (7 és 6 kilós kézisúlyzó-pár), 10 ism.
combnyitás gépen (adductor) 15
csípőemelés booty builderen, 50 és 40 kilóval, 15 ism.
Fekve nyomás külön, 30, 35 kilóval, aztán 40 kilóval is 3 széria.
Futás, 9,4-es átlagtempóval 5 kilométer (32 perc)
hűlő (elromlott, 60 fokos) szaunában 45 perc.
Mindez éhgyomorral kezdve, egyetlen, két félben elfogyasztott banánnal, sok vízzel.
EZ hiányzott, csak mindig volt valami (forgatás, kis betegség, kozmetikai kezelés, határidős cikkírás és sima heverés).
Utána kávé. Este BCAA, multivitamin, nagy vacsora. Izomláz másnap: alkarban és széles hátizomban, főleg a szárnyaknál.
 
November 27. Boltba futás lehányommal (ő bringával) és kutyával, ekkor már hideg volt, de jól nyomtam. Ez egy rendes futótempó, de csak egy gyors km, terepcipő-bejáratás. Előtte-utána otthon felsőtest-edzés. Megyek terembe, fenék-láb, szauna és szolárium. “Csak még ezt megírom”, jaj.
 
November 26. A forgatás pici szüneteiben plank, fekvőtámasz, spárganyújtás, lábemelgetés. Összesen annyi volt, hogy megéreztem, főleg a plankot, amit rég nem csináltam. Izmosodás, feszesedés.
 
November 19. Az a fura helyzet van, hogy most, hogy nagyon nehezek a napok (éjszakai forgatás is), jobban sikerül menedzselni a futást, mint a pihenős-írós-csakszínházas napokon. Mert tudom, milyen úgy várni, ülni, hidegben lenni, hogy nem edzettem ki magam. Gyötrelem. Ez ma egy kutyás boltba futást jelentett, de azt megtoltan, erdőn-völgyön át. Csodaszép terepfutócipő, felső és focis nadrág érkezett. Most aláöltözet a rabruha alatt.
Megvannak a decemberi forgatási napok. Oda viszek ugrókötelet is.
 
November 18. Reggel gyalog megyünk Dáviddal és Tappanccsal a suliba (Juli elhasított biciklivel), egy kicsit futunk is lefelé, mert későn indultunk. Jóleső és harmonikus. Utána fel a hegyre haza, 2 km tempós séta a kutyával. A teraszon negyven perc súlyzózás, sok oldalemelés, guggolás, lábhátralendítős fenékformálás; némi tárogatás, fekve nyomás. Éhgyomor. Még futni is megyek, siralmas tespedni, kajás és nyomott vagyok és azonnal meglátszik. Futás a cébéáig hátizsákkal, 1,5 km, de hidegtűrve (nagyonrövidnadrág), vissza már gyors séta.

 

November 17. Bringával megyek Kőbányára a ruharaktárba, és mivel elkések épp, megtolom, ez 14 km. Aztán a varsói jelenetben, munkásasszony szoknya-blúzban, kendős fejjel, kosárral a pár perces díszletbeli szünetekben fél téglákkal súlyzózom, lábemelgetések, bármi, mert különben őrület a 12 óra és a szénhidrátos kaja. Délután (Róma, egy évvel később) már szép, elegáns nő vagyok. És este még egy versszínház is (Pál András, Petri); csodás szerelem, harmónia (végre).

 

November 14. Forgatás, korai kelés, egész nap kint, napfényben, sok gyaloglás, relatív kemény körülmények, estig. Nekem könnyebb, de nem akarok többet náci lenni, akkor se, ha több pénz.

 

Pénteken és szombaton is a rövid kutyasétákat leszámítva egész nap fekszem, írok, lustaság, pici házimunka (simogatom a felszínt), csevegés, alkohol. Péntek este mozi. Autózás.

 

November 12. Úszás Katával: 500 tempó mell, közben és fél hossz gyorsak, legalább tízszer (a forgatás elmaradt). Szauna, hajpakolás.

 

November 11.

3100 lépés futás reggel, kicsit lassabban, mert szarik a kutya, összeszedem stb. Megint a létező leglengébben (zsiráfos rövidgatyó, fehér melltartó). Csípős hideg, kicsit lassabb tempó. Ha beszól a munkás, megyek az építésvezetőhöz, ez nem vicces.

November 10.

Tóban úsztam, jó fél órát. Át és vissza. Kilenc fokos volt a víz, esett az eső. Mindez a kis hétvégi megszökésünkön történt. Akkor már ettem és aludtam valamennyit, szaunáztunk is.
A hideg vizes szabadvízi úszás hardkór látványosság lehetne, nézte is a hotel közönsége, mint azt az útitársam mesélte, aki viszont törölközővel állt a parton. Nyilván lehetne egzaltált fotókon ujjongani róla és lájkvadászatra használni, de én nem vagyok ilyen. Nem azért úsztam, hogy dölyfösen kirakjam, hanem hogy teszteljem, mit érzek, hogy érezzek valami intenzívet végre, és ez összerántson (a maraton óta nem éreztem), és persze azért is, hogy zsírt égessek. Az önismeretemhez, belső igényességemhez van szükség arra, hogy ezt a kérdést (kirakni, dokumentálni) is feltegyem magamnak. Nagyon félreviszi a jó fej embereket is a hiú öndokumentáció, ha minden fotón van, kirakva, másoknak megmutatva. Hát még azt, aki igazán nem is csinál semmit.

November 6., 7., 8.

Kedden úszunk (25 hossz) és szaunázunk, csütörtökön futottam a kutyával, kora reggel, hűvösben és melltartó-sortban, 3300 lépést, pénteken 5100-at. Amíg erővel bírom, sportolni fogok.

Októbervég, novemberelej

Heverem ki a náthám, a maratont, és közben megint van ez a fura állapot, ami nyáron is volt, és folyamatos észnél levés és küzdelem: nagy nyugtalanság, tompasággal váltva, alvászavar, nem találom a helyem, nem érzek éhséget, szexuális vágyat; nem tudok dolgozni, koncentrálni, szorongok (amikor szürkület jön, akkor nagyon), és nem látok ki belőle. Nem történt semmi különös, csak belül van változás. Szolárium kúraszerűen, sok önreflexió, írás, és tudatos keresése az örömöknek. Röhögni akarok, lelazulni; érintést, masszázst, forró szaunát, szexet, meg borozni. Most legalább mondhatom a mindenféle támaszelváró, segítségkérő, engem erősnek igénylő embereknek, hogy elég a három gyerekem, szakadjatok le rólam, átmenetileg szünetelek.

Minden nap kutyaséta, hosszan, a hegyen, sok meredekkel. Ma (3. este) a langy szürkületi kutyás avarban mászkálás után nekiállok a teraszon a súlyzózásnak, összerakom kis fekve nyomó padomat (két szék, egy deszka, törülköző), aztán tíz gyakorlat, kézi súlyzókkal, négy körben (10, 15, 20, 10 ismétlés):

oldalemelés

beforgatós bicepsz

vállból nyomás

előre emelés

lórúgás

merev lábas felhúzás

sima (hát) felhúzás

serlegguggolás három belerugózással a vízszintes alatt

fekve nyomás

fekve tárogatás, megfeszülő legmélyebb pontig

+ pici hasazás (olló fekve), combbelső-nyújtás terpeszben

negyedórát fekszem, teljes a csend, esti neszek, kihűlök, lelazulok

állva még 4×50/oldal feszes derekú hátsó láblendítés, ez fenékre

utána öt perc kézenállás falnál (hú!)

még 50 merev lábas felhúzás

és 20-22 órás böjtök

Október 28. Egy hosszú nap forgatás, végig a díszletben, a sorozatot indító jelenet a varázslóvezér sátrában, köülönböző szögekből figyeljük a színészeket.

Kímélős segítséget veszek igénybe reggel, hogy ne kelljen a hajnali hűvösben bicikliznem. Vasárnap, amikor még ragyogott a nap, a Tündérszikla után napoztam is, és szombaton is. A napfényben hiszek.

Amúgy letargia a sporthiány miatt, de nem lehet most. Arra van szükségem, hogy lehessek szarul, és hát vagyok is. Annyira kell szarul lennem, hogy észrevegyék és egy kicsit békén hagyjanak az engem mindig erősnek áhítók-elvárók.

Október 27. Beteg vagyok. A szívem nem bír semmilyen pulzusemelkedést, egyszerűen nem tűri, még az emelkedő is megvisel, plusz takony, köhögés. Semmiféle futás, súlyzózás nincs ezen a héten. Bringával is csak minimálisat mentem tegnap, ma pedig hosszú, napfényes kutyaséta bele a hegybe, egy része mezítláb a gyerekekkel. A kertben, a ragyogó napsütésben néhány akrobatikus mozdulat, de csak fotók kedvéért. Nem valami jó a hangulatom, pedig amúgy rendben van minden.

Létezik maraton okozta szívkárosodás, megnézetem, és laborokat is. A hónap programja még: nőgyógyászati szűrés. (A legviccesebb, hogy vasárnap este a színházban dr. E. zsebEKG-val megmér, a férje is ott van, aki kardiológus, és semmi bajom.)

Október 25. Sportilag semmi különös (rohangászás a forgatások miatt, engedély, ruhapróba, kávézás, békés félóra és sütievés a Centrálban, Dávidnak matekversenyes eredményhirdetés). Nátha.

Öltözék. A karmelegítő halloweeni partikelléknek tűnik, valójában a huszonhatodik kilométernél találtam Amszterdamban, eldobva, párban. Szuperül melegen tart, nedvességelvezet.

Forma.

 

Október 23. Fekszem, maraton utáni depresszióban, ami egy megúszhatatlan, enyhe letargia, és akkor érezhető, ha a test (már) nincs annyira tönkremenve. Kutyával séta. Mosás, tergetés, sütisütés, napozás, a házban kisebb lakásavató (fölöttünk) és megbeszélés társasházi ügyekben. Súlyzózom a teraszon: vállat, mellet nyírok ki, 4 kilóssal, magas ismétlésszám, például fekve nyomás két súlyzóval 20+30+50, tárogatással váltva, az is 20+30+50. Meg az állós alapgyakorlatok, oldalemelés, előre emelés, felhúzás hátból, kalapácsbicepsz, vállból nyomás. Melegszem át. Összesen háromszor 25-30 perc. Merev lábas felhúzás is.

Október 22. Úszás Katával. Reggel gyerekek iskolába indítása, kutya, pakolás, mosogatás, posztírás, csetes szeretés. Stoppolok: bájos felső szomszédom, Gábor visz le az uszodához. Nagyon forró szaunával kezdünk, csevegünk és nyújtok is egy kicsit. Új úszószemüveg, egyrészes állatos:

, aztán a nagy medencében elnyúló, lelazítós melltempók, bő 47 perc, 32 hossz, 623 erős tempó, meg egy kis gyors. Kültérre kilógás, egyedül (K. elment) napozás, bágyadás. Még szauna, fekvés, hajmosás, időtúllpés, ráfizetés.

Kora délután ömlik ki a hideg veríték a pórusaimon, csak feküdni volna jó, de megyek a forgatási pénzekért még. Most heverek egy napot, csak kutyaséta. Aztán súlyzó, akrobatika, kocogás jön.

Október 21. Pihen, hazamegy, szereti az övéit és ír.

Fotók. Majd megrendelem rendesen, nagyban is.

Kicsit csalódott vagyok emberileg.

Nem aztért futok maratont, hogy drámázzak, fontoskodjam, zsargonban beszéljek. Nem vagyok ilyen, én ezeket egyszerűen intézem, hirtelen örletben fogannak és könnyedén zajlanak.

Egy kicsit rá is basztam, hogy nem panaszkodom többet. Ha megszervezem, és valaki elkísér, az jöjjön oda a célba időben, és támogasson, ne hagyjon ott fázni, ne ő nyafogjon nekem, és hozzon már egy kávét, amikor nyolcvan alatt van a vérnyomásom és remegek. Kérdezze meg, kell-e orvos vagy bármi, és én nemet fogok mondani. Na, ezt is leírtam. Beszélnünk kell erről majd.

Október 20. Tegnap rengeteg séta Amszterdamban. Kicsit fáj a torkom, pénteken nagyon hideg volt az Utrecht melletti szálláson. Indulunk a rajthoz.

a Superstarch nem finom, úgy kell leküzdeni drukkgyomorral. viszont az óriásmolekula-szabadalom órákra ellát lassan felszabaduló energiával, a vércukor bizgetése nélkül!

A nap vége 59 ezer 900 lépés lett. Lefutottam a maratont, láttam Amszterdamot (2003 után, egy akkori kéthetes, babakocsis nyaralás után újra). Írok posztot, de nem tudok semmi különösről beszámolni.

 

https://results.sporthive.com/events/6589788263981649920/races/452732/bib/14967

Végig futottam, kellett az erő, sok jó pillanat volt, jó volt befutni a stadionba. Majdnem heroikus. Jó átélni, hogy működöm, nem fáj semmim, nem sérülök több éves távon. Nem sértődöm meg azon, hogy ennyi (értsd: kevés, és alkalmanként rövid) futással ennyi megy csak. Nem vagyok csalódott, annyit kaptam, amennyit beletettem (sőt, többet). De reménytelenül lassú vagyok, és (talán ez a lényeg) tíz 15-30 km-s verseny és két maraton után már meghaladottnak, régebbinek érzem azt az énemet, amelyiknek nagy esemény egy hosszútáv teljesítése. Általában azt is kellemetlennek, nem tisztának tartom, hogy mindazt, ami az életben értelmes és élmény és jó (sport, szeretés, öröm, jó étel), annyira ki kéne rakni, megmutatni a megélése helyett.

Kell hozzá a meló és az edzettség, de simán, futómozgással végigmenni a maratonon nem akkora dolog, miközben tudom, hogy a kortársaim, ismerőseim többsége a közelében nincs akár egy tízes teljesítésének sem. De én a kiválóságról beszélek. Ha én ennek a bő ötórás teljesítésnek különösebben örülnék, akkor kényelmetlenül érezném magam, hogy alacsony magammal szemben a mércém. Fenntartva, hogy szeretem a futást, van egészségi és élmény jellegű haszna, öröme; poén, nem untam meg, nem hoztam ki még a legjobbat magamból, és az utazás meg hatalmas élmény.

Gyorsan, na, az igen, az teljesítmény volna. Egy három és fél óra. Ahhoz annyi meló és prioritásátrendezés és rászületettség kéne, amennyi nekem – ez az igazság – nincs.

Ahogy a következő hónapjaimat látom: rövideket fogok futni, nem túl gyakran, reggel erdőben, és igyekszem versenyeken gyorsabb 5-10-eket futni. Amire vissza szeretnék állni, az a nyújtás és a saját fejem utáni basic akrobatika:

Emellett, ahogy eddig, heti 1-2-3 otthoni, óvatos súlyzózás az izomzatom fenntartása érdekében, és a heti úszás. Ja és bringával mindenhová, ahogy eddig.

Október 17. Ó, nem így terveztem a maratoni felkészülést. A betegségemet szeptember végén, meg az extrém forgatási napokat nem számoltam bele. De akármilyen hosszú az éjszaka és akármennyire menni kell reggel, meg gyereket iskolába indítani, reggel lendületes 4216 lépés az erdőben a kutyával. Ami egy tized maraton!

Nem tudom, mi lesz vasárnap, őszintén szólva. Nem bánom én, ha nem jobb az időm a tavalyi első maratonnál (5:38…), de végig futás legyen és ne legyen olyan képtelenül belehalós, rettenetes élmény.

Azzal nyugtatom magam, hogy azóta majdnem havonta futottam hosszú távot (15 km fölöttit), összesen tizenegyet, jó állapotban vagyok, 72 kiló, nem fáj semmim, lelkileg erős vagyok, volt két komoly és több közepesen erős futós hónapom, és nem hagytam ki tíz napnál többet. Csak az edzős hosszú távok nem jöttek össze.

Október 16. Délelőtt a sápadt napfényű teraszon, nagy csendben saját két régi súlyzómmal nyomok egy fél órát. Közepes súly, nagy ismétlésszám. Oldalemelés, kalapácsbicepsz, előre emelés, vállból nyomás, lórúgás, felhúzás, belerugózós guggolás, fekve tárogatás és mellből nyomás (fekve nyomás, két súlyzóval), merev lábas felhúzás, inga. 20 ismétlés, két kör. Kézenállás.

Október 15. Vége a forgatásnak (egyelőre), hétfő volt még egy utolsó, hajnaltól estig tartó nap, elég jó hangulat, szép idő, sok közeli kép, valódi feladat, röhögések és évődés, a szünetekben jó beszélgetések, tűrhető ebéd. Egész nap talpon, jövés-menés, figyelni. Most más film jön, egy-egy napok, kisebbek, szusszanás. Hétvégén maraton!

Ma úsztunk Katával, koncentrált 40 perc, kis gyors-hosszrészletek és mell, alapvetően, az új és menő szemüvegben! Egy szessön szauna.

Este nem nyugszom, elmegyek a langyos, levélpergős éjszakába, hatezer lépés. Kimos belőlem sok szorongást.

Október 13. Végre, végre edzek: tegnap csak Julisért szaladtam el a tornájára, másfél km. Ma viszont a teraszon komolyan súlyzózom, tíz gyakorlat, mindenből húsz, majd visszafele sorrend, és tízek. Utána 4500 lépés futás az erdőben. Délután múzeum (szürrealisták), este színház.

Okrtóber 10. Forgatási nap. Életemben először futok pénzért (haha) a Mafilm göröngyös betonján, átöltözés előtt. De csak 3333 lépést.

Ma is jelmezben ülünk, várunk.

Október 9. Reggel később kell menni forgatni, ezért gyorsan futok a hűs, napfényes erdőben 4050 lépést a kutyával. Csak ennyit, mert szét kell szednem a bonyolult hajamat (Lőrinccel sikerül csak), és hajat mosni. Száguldok a statisztabuszhoz, 23 perc alatt érek oda, ami nagy javulás (hasítás, előzések és a legjobb útvonal ismerete).

Aztán beöltöztetnek és ülünk, várunk. Ez a meló.

Október 7. Forgatás vasárnap is, hétfőn is.

Ez most kiemelt, szép ruhában. Sajnos, nem mutathatom meg. Bringával száguldás a buszhoz és onnan a fogasig.

Megvannak a vasárnapi páros maraton képei:

Október 3. És, igen, megérkezett a csodaszemüveg! Amivel ott gyötrődtünk augusztus 13-án, hogy sikerül-e beszkennelni az arcom G. telefonjával.

De közben szóvá tettem a gyártónak, hogy mi lesz már. És kompenzációt kértem. Mire is mentegetőzés kíséretében aznap visszautalták a teljes árat a múlt héten, most pedig megérkezett A Termék is.

Jövő héten megyek úszni! Ma súlyzózással térek vissza a sport világába: az elmúlt napokban intenzíven ápoltam felső légutaimat, volt egy orvosi valamicsodám, ezért csak bringával városszelés, az mondjuk minden nap. És sok német és német nyelvű film. https://www.goethe.de/prj/shw/hu/index.html

 

 

 

 

 

Október 1. Tegnap csak közlekedési célú bringa. Fantasy, ruhapróba a pénteki forgatás előtt a külvárosban.

Szex. Szauna. Holnapra gyógyulok meg.

Szeptember 29. Lefutottam, de ez szar volt, beteg vagyok.

a facebookról másolom:

elmentem egy felső-légutat érintő, magas lázas influenza közepén félmaratont futni, egész pontosan 21,8-at, az első felét a maratonnak. nemtom, lett volna-e lázam, mert lenyomtam agresszíven. don’t try it at home. többet én se, akármekkora álom, költség is.
egyéniben nem mentem volna, de váltóban voltunk, és Orsi, drága Orsi! ezért utazott ide Bécsből.
beértem, itt vagyok, de én azt hittem, elpusztulok. ott feküdtem a pályán, a rakpart aszfaltján remegve, zokogva, nem tudom, mi ütött belém, ilyen Lőrinc megszülése után volt, meg az első félmaratonom, illetve a tavalyi első (norvégiai) maraton után.
de aztán elrongyoltam a bringával (Orsi hozta oda, váltáskor kulcs átad) a Lánchíd étterembe pálinkát inni, és már jól vagyok, vagyis, leszarom, hogy nem. közben nem fájt semmi, csak azt éreztem 17-től, hogy én ebből egy másodpercet se, de persze végig futás, 0 lépés gyaloglás, 24440 lépés összesen. hajlítóm, vádlim beton, combom vérzett, ez kedves rövidnadrágos hagyomány dundibb időszakaimban.
az utolsó 700 méter 10.20-as tempóval sikerült (előtte nem ciki: 7.39 is volt, de 6.06 az eleje).
most a VIPben héderezek, várom Orsit, majd együtt futunk be. ő 5.36-tal teljesítette a track szerint az első pár kilométeres szakaszát. (nekem a legjobb az első 4 km-n a 6.06 volt.) és ő jár a Margitszigeten is! fel fogja húzni 4 óra 30 alá!
megkaparintottam a sajtóanyagot, tele csemegékkel, grafikon, érdekességek, életkorok, nemi arányok. este a blogon!
az volt még vicces, ahogy egy szintén VIPes, pocakos csóka nekünk, akik ott a rajtlázban (kordonon bemászás, kapkodva öltözés stb.) stresszeltünk, nekiállt hofimódra okoskodni, hogy mi ez, hogy a belvárost lezárják, miért itt kell futni. na, ez külön szép, ahogy élvezed a BSI VIP szolgáltatást, de elemien nem érted a városi futóversenyek igényeit, szépségét, turisztikai jellegét, és tök fogalmatlanul finnyogsz, nekünk, aki rajtolok épp.
meg is mondtam neki:
hát mert ez AIMS hiteles pálya, épp Tokió előtti kvalifikációját futja a másodpercekkel harcolva rajta Csere Gáspár és Jenkei Péter, és országos bajnokság is, amely széles, 42 km-en át vezethető unalom nélkül (és így is ciki Berlinhez képest, az aszfalt, a rengeteg fordító miatt. demoralizáló, amikor szembefutnak, és lecsapni is könnyebb a kanyart /csalni/, ettől nem is A pálya, tehát világcsúcsot itt nem lehet, azt épp Berlinben futják! szerk.: nem jött össze, két másodperc hiányzott), a pálya nem kanyargó, sík, aszfaltos, nem bokagyötrő, és megfelelő aszfaltminőségű kell legyen.
ön is futhatna, esetleg, akkor tudná. erre: megy is. a hegyekbe! és durcásan nekivágott a Gellérthegy felé. azóta tehát ő is érti, mi a különbség. talán futott is 420 métert, mikor is egy vízelvezető repedést átugorva egy lépcsőbe ütközött.

még a híresen gyökér, lakó-, bringa- és sportellenes Tarlós is belement abba, hogy évi nyomorult háromszor a BSI, mindig vasárnap, lezárja a rakpartokat.

nekem olyanná kell válnom, aki három hét múlva lefut egy maratont.

Szeptember 27. Ugye hogy én miért nem bírtam rávenni magam a futásra péntek óta… nem is értettem, de a test okosabb. Most van az, hogy lázas vagyok, és vasárnap maraton párban. Soha nem vagyok beteg. Meg kell gyógyulnom. Tegnap nagy (túl nagy) mexikói vacsora. Pompás, amúgy. De döbbenet, mit csinál az emberrel a bab, ami finom, szó se róla. Nekem nincs enzimem? Mással is ezt csinálja? Normális ez? Soha, amikor ketó vagyok és csak zöldet eszem, nincs semmi ilyen döbbenet, hagymával sem. Pedig a hüvelyes volna a vegán fehérjeforrás. Előtte nagy kockázatvállalással az utolsó alkalom jégszauna. Ööö… még nem dőlt el, merre billentett. (Rossz felé. Olyan influenza jött, hogy azt hittem, meghalok.)

Ma kímélő, de több óra biciklizés, elég meleg volt. És teljes böjt, nem tudok enni. Optimista rajtszámfelvétel, ügyintézés. Északnak, délnek a rakparton, aztán megint északnak. Nincs hangom.

Szeptember 24. Tegnap futhattam volna, jajh! Úgy elhatároztam. aztán elragadott az édes magány szabadsága. És írtam, írtam. Csak súlyzóztam egy rövid-intenzívet, és írtam (még), meg aludtam. Fáradt vagyok. És hosszú séta a hegyen haza. Jó nap volt amúgy.

Ma végre: egy óra, ezer tempó intenzív úszás Katával. Hétvégén már sátor lesz, utolsó kinti úszás.

Szeptember 22. Kora délután lett, ma van (lesz végre) a hosszú futás (NEM LETT! csak heverek), és én még csak csevegtem, napoztam, mostam, mosogattam és bevásároltam, de a reggeli (délben) ilyen lett. Ennyit eszünk ketóban:

a paprikában majonéz, apróra kockázott maasdam sajt, kockázott pizzaszalámi, bors, zöld póréhagyma, törött bors

Tegnap biciklivel és hévvel Szentendre, ragyogó napsütés. Heverés a parton, meg is mártóztam, úsztam egy keveset. Bográcsgulyás az ebéd, és sok hagyományos süti.

Szeptember 20. Délelőtt Dérynében reggeli, zongoraszó mellett, ez a luxus. Filmpremier a Puskinban, sok bringa a városban. L. is nézi. Délután sprint az erdőben, mert (!) türelmetlen vagyok, 5200 lépés. Jól megy, napos-hűvös erdő. Megint várnak, robogok.

Én olyan boldog vagyok, kiszakad a szívem a helyéről. És fáradt, és romos.

Szeptember 18. A hosszú nap: jóleső, délelőtti, éhgyomri és gyors futás, benne bő két kilométer földes ösvény. 11510 lépés, de megint lecsaptam a végét, többet akartam. Mennem kell megint, várnak.

Szeptember 17. Csak gyorsan 4120 lépés, mert menni kell, de holnap futok hosszút. Érzem a forgómat, figyelek a terhelésre.

Új cikk. https://shop.builder.hu/mire-jo-a-futas-a5403

Szeptermber 14. A hegyjárás (séta le a libegőhöz, azzal föl, fönt tollasozás, kilátójárás, ösvényen lezergülés) után odarikkantok a népemnek, hogy én most hazafutok a kutyáért, aztán vissza hozzájuk, mert a dús programok miatt elmaradt a mai futás, a kutya meg a libegő miatt maradt otthon. Ez így sprint, mert rövidke: először 3000 lépés, aztán a kutyával még összesen 1000, ekkor már sűrű a homály, tempós, hosszú léptű, kiszakad-a-szívem-a-boldogságtól futás bele a tájba.

Aztán kicsit sok volt a bor és a vacsora, sőt, a reggeli is, de vasárnap estére már harcképes vagyok. Addig a teraszon pár perces súlyzózások (kiviszi a szénhidrátot) és plank. Napozás, cipők kimosása, hűtőleolvasztás.

Szeptember 13. Forgatási nap Julissal. Délelőtt, indulás előtt húsz perc súlyzózás, meglepően leleményes vagyok, amikor fekve nyomó padot szerkesztek tárogatáshoz, és szuper gyakorlatokat lehet a két négykilóssal csinálni. Főleg felsőtest, de guggolás, inga és merev lábas felhúzás is, 20 ismétlések. Hasra pedig nincs jobb a planknél. Most ez jön, nem veszek új bérletet. 71,5 kiló vagyok, nem vagyok leürítve, fényes vagyok.

Etyeken, a díszletnél találok egy kis nyugit. Előbb fekszem, napozok, alszom, aztán olvasom a Runners’ Worldöt, majd futok tízezer lépést, mert ez a nyolc kilométeres napom. Tökéletes időzítés: a legjobb erőnlét, napszak, fény, hőmérséklet, és pont visszaérek, mire Julist visszahozzák leöltözni. Fején virágkoszorú, mellyel a királynőt köszöntötte, rózsákkal is hajigálta, valamint üdvrivalgott. Nagyon jó látni, hogy szereti csinálni, belefér, nekem is, és pénzt keres vele. Dávidot a bátyja viszi haza a suliból.

Terepnek nem mondanám a futást, mert főleg út, de nagyon változatos, van benne tómenti földút keréknyoma, fűvel benőtt ösvény, de pici aszfalt és kavicsos döngölt út is, meredek emelkedő, összevissza. Szar cipő. Sajnos, a legdrágább futócipőm, amelyben harmincat és egy félmaratont is futottam, nagyon kellemetlen tud lenni a kialakítása miatt. 

Szeptember 12. Megkezdtem felkészülésemet az október 20-án futandó maratonomra. majdnem naponta, heti öt-hatszor fogok futni, hosszabbakat, 12-8-12-8 ez a hét, utána egy nap pihenő (vagy ha forgatás van, akkor azért), mellette egy úszás, napi kis súlyzózások és egy komoly terembeli erősítés BCAA-val, mert a fenekem is fogy el, nemcsak a combom.

Mára 12 km-t terveztem, aztán letértem földes, élvezetesen sima erdei ösvényekre. Így egyben futottam több mint hetet, élvezetes lendülettel, új utakon, aztán következett pár száz méter cserjésben gázolás fölfele, megint vagy 2 km és még ösvényen kaptató, fekvés a céltisztáson, szemétszedés, napozás, és végül még 2 körüli, ismert úton, haza. Jó ez nagyon.

Tegnap elég komoly, hosszú távú feladatot kaptam gigaprodukcióban, sok hónap lesz, ha összejön. Megint az a tanulság, hogy angolul jól tudni és harcedzettnek, teherbírónak kinézni nem hátrány, sőt, egészen ritkaság. Ha az ember szereti a sport extráskodást, és komolyabb pénzt is szeretne belőle, akkor ez az út. Sajnos, teljes, fővesztéses titoktartás kötelez, és még nem tudok véglegeset, próbafelvételek voltak.

Szeptember 9. A dream team kivonul és sport extraként magyar filmben fél 12 és fél 7 között a Margitszigeti futókörön fut, mert a főszereplők érzelmi traumái is ott zajlanak épp. Eső, sok várakozás. Vicces jelenetek, előző esti színházon (Katona, Ascher, Háztűznéző, Fekete Ernő – ő a filmben is–, Keresztes Tamás) egész napos továbbröhögés. Amikor kell, futunk, összesen ez pár kilométer, de a hideg miatt fárasztó, ja, és kezdőbe visszaálláskor séta is vissza. Esőpénz kikövetelése a szakszervezet révén.

Jaj, nem felejtem el ezt a napot soha, én szerveztem, hogy mi négyen, és olyan jó volt. Utána marhahúsparti nálunk, álomharmónia, gyerekek, közös főzés, mosolyok, nézzük egymást, lefektetjük őket. Imádom ezt.

(és később megkaptuk a méltányos, esőpótlékos díjazást is)

Szeptember 8. Wizzair félmaraton. Mindenem egyben, nagyon egyszerű az agyam, odaérek, nyugi van, hűvös-borús futóidő. Nem sikerül a csúcsjavítás, de soha ilyen könnyen nem ment még a táv, 2:17:41 (a legjobbam Verbaniában 2:16:43 volt idén áprilisban).

Amit nem írok meg: távoli városrészekbe biciklizés, hegyi szokásos gyaloglások, Dávidért menés – a napokban ezek voltak, ez aktivitás, de nem sport. A napi rutin pedig, most, hogy nem járok terembe: a két 4,2 kilós súlyzómmal otthon, míg főzök, a kávé kijön, guggolások, felhúzás, felsőtest-gyakorlatok és láblengetések. Ezek tíz-húsz percek, van, hogy napi kétszer. Komolyan mondom, számít.

Ma filmforgatás, futók leszünk! Majd mesélek, sztárparádé!

Szeptember 4. Napfény. A frizura tart. De aztán úsztunk és napoztunk. Nagyon kopik a barnaság, gyorsan cserélődnek a sejtek. A szemüveg, ez ma lett végképp világos, megérett a cserére, ezért ma rövidet úsztam, de nem bántam, a hajamat sem.

most ilyen hosszú

Istenem, ezek a szerdák. Katával bő három éve szeratartás ez. De minden. Ahogy felöltözöm, összepakolok, elindulok. Ma azzal a jó érzéssel, hogy Julit elvitték szomszédaink, Dávidot én viszem fél 9-re, és napfényes, rég várt játszóterezésük lesz, és minden előkerült, buszjegy, gondos uzsonna, ebéd is befizetve, nincs stressz, és az egész gyerek olyan jól néz ki: jó a cipője, haja, öröm ránézni. Ebből az érzésből maradjon februárra!

Aztán napfényben, várakozással robogok le, belbudai utcaképben az irodám. Korán van, Kata csak 10-re jön. Ülök, emberek, járművek zsonganak. Kávézunk, egyeztetjük a heti programot.

A mai evésem: üres kávé 2, itthon csöpp tejszínnel 2, görög saláta, egy csokisün, mert egy kedves férfiú megkínált, két kocka csilis Lindt, egy kis tonhal, és este habzsidőzsi, de ketó: csirkemell, -comb, rakott zöldbab, szalámi, tejföl, bacon, sajt, vaj összesütve.

Végre betette Cloudba a fotókat. Az iPhone kegyetlen, a szem kegyetlen, a napfény kegyetlen. Keresi a szemem a ragyát, és szigorú az arányokkal. És ezt a két fotót jó látni: a belső mozimban nem ilyennek érzékelem magam. Most – az életmódváltásom, leállás nélküli sportolásom ötödik évfordulójához közeledve – azt mondom, hogy én, ha 2014 szeptemberében merészet kívántam volna, akkor ilyen testet akartam volna. Ki hitte volna? (Izmosnak lenni nem ötlet. Hanem meló, tudás, elhivatottság és öröm. És öröm forrása is.)

Neveztem az amszterdami maratonra.

Szeptember 3. Eső. A hétvége eseménydús, jövős-menős, ragyogó napsütéses, ám érdemi sport nélküli. Ami test, az egy kis úszás és napozás, illetve hosszas séták Bécsben.

Sok fotó készül a csíkfelsőben. Meglep, hogy erős fényben mennyi dudor van a hátamon. Sőt, a hasamon is. Mint valami Schiele-alaknak, őket, azt a sok színt, amiből ősszeáll a bőré, másnap nézzük meg Bécsben.

Hétfő. Évuska, a mázlista, már a tó után (soha nem gondoltam rá úgy, mint ami bármiben akadályoz. Nem is fáj):

Nevezek Wizzairre.

Minden jó, de nagyon fárasztó. Egy délutánt fekszem. Kicsit azért érzem a menstruációt, és megengedem magamnak ezt a luxust, nem sürgök annyira.

Reggeli keményre sült bacon és rántotta. Ebéd rakott kelkáposzta, sok tejföl, ez fél adag, és egy kis darab csirkemell. Este csak épp egy kicsi majonéz, sonka, gomba, szalámi, sajt, és tejszín, csak úgy magában. Délután őszibarack.

Ma nyújtok és akrobatikázom, csak előbb rendbe hozatom a hajam.

Vizes lett a cipőm.

Augusztus 30. Erősen érzem az izmaimban ezt a szerdait. Tegnap egy hosszú séta délben és egy rövidebb este a kutyával, csillagnézős egészcsalád.

Ma is mondhattam volna, hogy meleg van, de mentem azért, és 6800-nál Megtörtént. 7320 lépés, benne komoly, 800 lépéses emelkedővel, és egy másik enyhébbel.

Augusztus 29.

Kedden, 28-án egész nap hajtós cikkírás és egy hosszú, nehéz fordítás lektorálása – de kész vagyok! Viszont ez azt jelenti, hogy egész nap ülök, fekszem, mozdulatlanság 20 órán át. Mit ettem?

Két főtt tojást majonézes tejszínnel. Négy kávé volt, egy vajjal, három sűrű tejszínnel. Két pici csík gouda, nyolc szelet szalámi borssal, pár karika kápiapaprika, egy kis doboz szardínia. Délután kiválogatva a poshadtakat, hat szem szilva, nem volt édes. Egy kis zacskó zöld zöldség (zöldbab, brokkoli, cukkini), összeturmixoltam darabosra krémlevesnek, tejszín, sajt. Hat kocka csoki (85, Lindt), egyenletesen. Full ketó, főleg az agymunka miatt.

Decc it. Így fér bele, hogy nem volt sport, csak annyi az aktivitás, hogy picit járkálok a lakásban, teregetek, mosogatok, főzök, és egy rövid kutyaséta.

Ma viszont úja sportélet, de hiányzott! Bringával lerongyolok. Kávézunk Katával. Úszás, 30 hossz mell. (Remélem, nem zavar senkit, hogy évek óta úszni járok, és ezt megírom a blogom sportrovatában! Engem nem zavar, ha te úszol, sőt, nem is nagyon érdekel, az se, hogy milyen a szemüveged és az mennyibe kerül. Ezt a gyűlölködő fórumozóknak írom, mert itt lógnak, egy perccel a poszt kirakása vagy frissülése után már cincálják.)

Ebédelünk érzelmileg. Antonia angolja, sokan vagyunk, sztorizik, intellektuális pezsgőfürdő. Megint egy kávézás. Vissza Budára.

Oxygen, utolsó napom itt, kérdi is az ügyfélszolgálat a véleményemet, meg fogom írni.

Komplex edzés.

Bő félóra, 5,04 km a futópadon, 5:56-os kilométerrel, 430 kalóriáért. Csatak, eksztázis.

Utána fekve nyújtok és olvasom az új Women’s Healthet, aztán 50 perc intenzív súlyzózás:

hatkilósokkal oldalemelés-beforgatós bicepsz-előreemelés-döntött törzzsel felhúzás-vállból nyomás-előreemelés-lórúgás-belerugózós serlegguggolás, mindenből 12, lassú, nyugis,

csigán keresztbe húzás 7,5 kilóval, 12 ismétlés,

fekve nyomás, 20, 30, 35, 35, 35, 30 kilóval, 12-k,

padról láblendítés hátra bokabilinccsel, 15 kilóval, 12,

mindez egy szuperszett, 4 kör, illetve a fekve nyomás több,

kis hasazás a fekvenyomó padon (ollózás, 2×100),

záró gyakorlat: húzódzkodás és tolódzkodás, ez újra gyatrán megy… Kikészültem.

Szauna, hideg dermedés, lódul a keringés (ez sokkélmény).

Jaj, annyira jó most!

És most megfogom a formát, nem hagyom, hogy munkával, ügyintézéssel menjen el minden nap, mert nem jó érzés, szétesem tőle, dekoncentrált, nyugtalan, búskomor vagyok. Futok is reggel vagy délelőtt! Ha pedig megvan az új szemüveg, megyek úszni.

Egy kódexmásoló csökönyösségével írom ezt a rovatot évek óta, pedig volt kihalt is, pár száz kattintással. Öröm látni, hogy most megugrott az olvasottsága. Mert ímé, örömöt hirdetek néktek!

Hogy is van az, hogy zabálok (miért tagadnám? jó egészséges éhséggel, ahogy a gyomorbajosok nem), és eközben a súlyom nem szabadul el, sőt, erek (és nem visszerek!) vannak a végtagjaimon?

Egyáltalán nem mindegy, mit eszel. Nem csak a kalória számít, ez nagyon basic, 1.0-ás tudás. Főleg az számít, amúgy. Na de feltételezem, hogy nem akarsz számolgatni meg figyelni. Én szeretem az egyszerű, természetes megoldásokat, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az éhségemre hagyatkozhatom.

Az igazi éhségedre akkor hagyatkozhatsz, ha nem baszkurálod folyton az inzulinszintedet (nem eszel túl gyakran, és nem eszel sok szénhidrátot, lassú felszívódásút sem). Ez annyira fontos, hogy ehhez képest a többi nem számít. A cukorhinta tönkretesz. A magas szénhidrát cukorhintára ültet. A sok szénhidrát, sok más mellett, szervezetszintű gyulladásokat, cukorbetegséget okoz, és hasi hájat, már fiatal korban is.

Nekem így alakult ez a terület. Nem az általános fogyásról beszélek, hanem a hasról és a derékvonalról. Magas szénhidrát, aztán bő négy év aligszénidrát. Mindkét képen feszítek, mint állat, ezen ne tessék rugózni, mert ember nem fotózkodik düllesztett pocakkal:

2014. szeptember 22.

Az én tanácsom az, kedves érdeklődő, hogy kezdj el keményen sportolni. Ha naponta sok (mondjuk az alapanyagcserét megközelítő mennyiségű) kalóriát használsz mozgásra, és még az izomtömeged is magas, továbbá nem torzult el az anyagcseréd és a hormonális rendszered, és nem is eszel szénhidráttömeget, akkor nyugodtan hagyatkozhatsz az éhségedre, vagyis ehetsz kedvedre, sokat, és jó formád lesz idősebb korodban is!

Augusztus 25. Tegnap egész nap pakolás, takarítás, hazajövés. Pedig én tollasozni akartaaam! Csak reggel séta a boltig és dinnyecipelés.

Ma heverés, nem mentem jógázni, sehova se mentem. Mostam, pakoltam, írtam. Este az izgalmas ciripdús erdőn a kutyával futás. Szeretem a léptek biztonságát és az éjszakát. 7640 lépés. Futószörny hallgat.

Augusztus 22. Este szemerkélő esőben 8100 lépés futás a kutyával. Keringek itt a nyaralók tömbjei körül. Mámor: hosszú a léptem, gyors vagyok. Aztán, már majdnem éjfél, Futószörny enni kér. Állva eszem sült tarját, csípős kolbászt, bio goudát, tejfölt, majonézt, bacont, paradicsomot, pestót.

Augusztus 21. Szeles nap. Egész nap dolgozom, ez azt jelenti, hogy kávéval heverek ágyban. Ketó reggeli délben: maradék grillezős oldalasok, kemény tojás, sült sajt, majonéz, paprika. Délután egy kis túrókrém, mazsolával, ettől bealszom. este kutyaséta, strand. A gyerekek nem csak gyönyörűeket rajzoltak és csak este akartak Marvelt nézni, hanem gyönyörű rendet raktak a szobájukban, a szekrényekben is. Este, filmnézés előtt Hairt hallgatunk, gyorsan elosonok még futni, sötét van, szél, de nagyon élvezem, keringek a nyaralóövezet derékszögeiben, átfutok Gyenesdiásra. 41 perc, 6700 lépés.

Augusztus 20. Reggel, még épp nem hőségben, futni megyek a kutyával. 10138 lépés, 1 óra 7 perc. Kis játszma, önfeladásra hajlamosak és hajcsárkodók figyelmébe, mutatom:

  1. nap: gyere már, fussunk, naaa!, de nem, de minek, de azt ígérted, te ígérted! nem én akartam. Ne csináld! Na jó. Futunk. “Ez jó volt.” (4,17 km)
  2. nap: filmek, késői fekvés, alkoholik állapotok, nem futunk. “Holnap fussunk! Mondjuk elindulunk hatkor…” Mondja ő. Ja persze. “De tényleg. Tegnap is milyen jó volt!” Jó. Mosolygok.
  3. nap (ez ma): reggel nyolc után eszmélek, alszik. Kiosonok. Nem nyomasztom se a rábeszéléssel (ÉN NEM VAGYOK HAJCSÁR!), se fel nem keltem, mert az külön gáz. Csillagász nagyapám öröksége: aki alszik, nem keltjük fel. De nem bosszúból megyek, semmi demonstráció, csak én nem várok emiatt, nem adom fel a saját futásomat. Aludjon, aki aludni akar. Nekivágok – a kutyának, nekem is le kell soványodnom. A kutya előbb fárad, beengedem a kertkapun, és nyomok még egy kört. Látom a hátát, a szerelmemét, a teraszon ül, elszorul a szívem. Visszajövök. Futni voltál? Miért nem keltettél föl? Mert nem akarok hajcsár lenni. Legyél felnőtt. Kérj meg, keltselek föl. Állítsd be az órát, gyere utánam, amikor felébredtél, mit tudom én… — Legközelebb jövök. Csináltunk neked Julival kávét! Jó.

Hatalmas tollasozás a strandolás (kis vízbe menés, napozás, kutyafürdetés és -séta) után. Dáviddal is miniváltozat (alacsony és rövid ütések), igazi virtuóz lett. Akrobatika Julissal.

Augusztus 19. Késői kelés. Délután hosszas és aktív mozgásokkal járó tollaslabdázás a napsütötte pázsiton. Ha fröccsözünk, nem megyek már este futni, ez belátható. És hát.

első este fotózta

Augusztus 18. Reggel rávettük magunkat, illetve én G-t, magamat így nem kellett (ez milyen trükkös!), de őt is azért, mert hozott futócipőt és spontánul mondta, hogy ő majd fut velem! ami jót tesz neki, és nem is viseli meg, hogy fussunk egy kicsit. Az igazat megvallva ez már délelőtt volt. A kutyával mentünk, 4,17 a Garmin szerint, 28 perc, Gyenesdiásig egy kis kör, nagyon süt a nap. Persze gyorsabb nálam. Aztán egész nap strand, heverés, napozás, kis tollasozás. Holnap hajnalban, de legalábbis korábban megyek.

Most pár sort arról írok, miért írom ilyen kitartóan az edzésnaplót, és mi a célom vele. Nagyon jó érzés magamról ezeket összegyűjtve látni, mindig megerősítő leírni, hogy ez volt, ilyen volt, ma is volt, illetve visszaolvasni a régieket, viszonyítani.

Régesrég nem mondom magamról üresben, fedezet nélkül, hogy én vagy a sportolásom ilyen-olyan szuper, sőt, nem is szoktam értékelni, ujjongani, hogy a kitartás meg a kemény munka. Csak a tényeket, adatokat írok, illetve a történésekkel kapcsolatos reflexióimat szedem össze. Minden tény: amikor súlyzóztam, ahol, amit, amennyit, hány kiló, mit ettem, a DEXA mérés adatai – és amiket hozzá érzek. Nem azt mondom, hogy kockás a hasam, hanem odateszem a képet.

Most nagyon boldog vagyok épp a testemben, nagyon nyári érzés, csupa jó, minden, amit eszünk, a nap, a futás, a fáradtság.

Augusztus 17. Indulunk nyaralni. Hogy a kutya kibírja az autózást, délelőtt megyünk az erdőbe. 11815 lépés futás, sok emelkedő, 1 óra 20 perc. Leszáradok, azonnal megyünk.

Augusztus 16. Egész napos forgatás, Dáviddal sétálunk a tó körül, Juli szerepel a filmben. Délután elmegyek a múltkori jógára, most is nagyon összerendez, másfél óra, nyúlok és tudatosodom. Előtte 20 perc súlyzózás karra, hátra. Utána gőz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 15. Mára meg kiugrok a bőrömből. Ki érti ezt? Egész napos otthoni tevés-vevés, cikkírás után este 6110 gyors, hosszú, könnyű lépés. Annyira kedvem van újra futni! 71,5 kg.

Augusztus 14. Szarrá áztam reggel bringán. Munkamegbeszélés, ügyintézés, egy baráti találkozó, angolóra, edzés. 50 perc súlyzózás: fekve nyomás (40 kg a max most), gépes oldalemelés, húzódzkodás, tolódzkodás, lebegőülések, kézi súlyzós oldalemelés, bicepsz curl, lábemelgetések fenékre, kitörések rugózással. Nyújtás, hidak. Nagy szaunázás, hideg vizes merülésekkel. Olyan, mintha beteg volnék, nem nagyon van étvágyam, nyomott vagyok, furcsa a testem és a közérzetem is, ami most zajlik, az idegrendszerem egészét érinti, feldúl, megszokhatatlan. A szememmel is szenvedek, a jobban kényelmetlen a lencse, valami mikrosérülés? Este jobb, erős és könnyű vagyok.

Augusztus 13. A szeles borúban futottam egy tízest (10020 lépés, 1 óra 2 perc, cipőkötés, szemétszedés, erdő, emelkedőkkel). Kockahasam van.

Fotó - 2019.08.13. 15.59 #3

Este steaket eszünk, bélszín, édesburgonyával. G. nagyon értő módon nyúl hozzá. Fehérbor.

Nagyon leégtem vasárnap: a legsugárzóbb napon felejtettem magam hason, hosszan.

A DEXA részletei baromi érdekesek. Ezek az egyes csontok tömegei, a száraz ásványi anyag grammban, van még a felület is (area, négyzetcentiben), e kettő hányadosa a sűrűség. A karom, a gerincem súlya csökkent, a bal karom felülete kicsit, a jobbé egészen meglepő módon; a koponyám, a bordáim és a két lábam súlya viszont sokat nőtt 2016 május és 2019 augusztus között, a medencémé is egy kicsit. A jobb lábamnak a felülete is nőtt, 5-10-15 százalékokról beszélek. Egy kicsit szimmetrikusabb vagyok: a nagyobb, nehezebb részekből több fogyott. Összesen pedig kisebb felület, nagyobb tömeg, amitől nagyon nőtt a sűrűség, főleg hogy 43 évesen már annyit sem várnának sűrűségben, mint egy 40 évestől. 2,2 a T-, 2,0 a Z-score.

“A T-score értéke az optimális csonttömeg átlagértékétől mért eltérést mutatja, mely egyúttal arányos a csonttörés kockázatával is. Ha a T-score -1,0 feletti értéket mutat, az érték a normális tartományba esik. Csontritkulásról  -2,5-ös T-érték esetén és ez alatt beszélünk. (…) A Z-score pedig a mért csonttömeg és a korban hozzáillő normál magyar csontérték viszonyát” mutatja.” Kétszer annyi csontom van.

Csontsűrűség mérés, ODM

Augusztus 12. Embereknek meg kéne mondanom, hogy ne így, hogy ebből elég volt, de akkor bűntudatom lesz, mert hát igyekeznek, meg miért nem szóltam eddig. Asszem, elmegyek egy hosszút futni. Argh. (Nem voltam, negyven fok, teljes kifingás hazajönni az Erdei iskolától, telepakolt bringával. Viszont feldolgoztam, valahogy éjszaka rájöttem a megoldsára, a saját, nevetősen könnyű megoldásaimra ébredtem! Sátorban aludtunk a teraszon, szél volt.)

Ja, a DEXA-m. Ez a veleje:

Ez a részletes, testtájanként most ez van:

Ez meglepő. BMD, vagyis Bone Mass Density, mértékegysége gramm per négyzetcenti, mert a csont felületét nézi:

Augusztus 11. Tegnap Lőrinc névnapja, mozi (Góliát, svéd film), helyen ebédelés, aztán angolóra, este a bicikli hazaküzdése. Hullafáradt voltam ennyitől is, és fájnak az izmaim, érdekesképp a vállgyakorlatoktól, a tárogatástól meg a csigás húzástól a csuklyásom és a nyakam, nem a célizmok. Azért este benéztem, hogy úszom egy kicsit (az Oxygenben), de zártak már 8-kor.

Ma viszont üdén elmentem egy 6070 lépéses kutyás futásra, majd egy nívós jógaórán vettem részt, szintén az Oxygenben. Semmi izé elnevezés és spirituális szöveg, viszont következetes instrukciók és gondosan, türelemmel javított pózok, másfél óra. Lazulok. Kicsit szaunázom, gőzölök, úszkálok, merülök, aztán napozom. Kell az erő, megyek anyámhoz, és az nem vidám.

 

 

Augusztus 9. Délelőtt kiheverem a szerelmetes éjszakát, az is kemény meló ám; írok, nézelődöm, elmélkedem. Délben 6000 lépést futok már forróságban a kutyával. Megvan a 30 nap: 24 futás, 183 ezer lépés, az olyan 160 km, bőven megdöntöttem a tavalyit. Sült kolbász, mustár, sült hagyma. Elheverek, elalszom a napon. Délután nem bírom tovább, súlyzós edzés. Leszólít a jógaoktató, milyen szépen melegítettem, menjek jógára, mondom, pont kinéztem, megyek. Eléggé matyóhímzés a férfiú, mi tagadás.

Az edzésem: kicsi súllyal váll, bicepsz, előre emelés, tricepsz.

Szett 1: keresztbe húzás csigán, húzódzkodás, tárogatás padon (8-8 kg), megtámasztott előredőlt oldalemelés 10 és 8 kilóval, plank 3 perc, ebből 3 kör.

Szett 2: lábbilincses fenékgyötrés növekvő súllyal, csökkenő ismétlésszámmal, hátrelendítés. Súlyemelés (szakítás) 40 kilóval, 1 db. 15 merev lábas felhúzás. Négy kör.

Kis bicepszezés egykezessel.

Nyújtás.

Augusztus 8. Hiroshima napja. Nem, az 6. Viszont Emiliano Zapato születésnapja, aki mexikói forradalmár volt. Forgatás (Juli), 10.15-kor indul a busz, előtte akarok edzeni menni, mert most aztán, de annyi gondolatom, érzésem és munkám is volt éjjel, hogy írtam, írtam és zenét hallgattam, nagyon későn feküdtem. Ez így rövidke reggeli futásra elég, 3240 lépés. A kutya örül. Nem futhatok félmaratont, ha három kilométerekre megyek csak, látom a fotókon is, mennyire lelassultam a szombati Night Run végére.

Amikor már mindenkivel beszélgettem, gardíroztam eleget Julit, megcsodáltam a kecskéket, a lovakat, a szamarakat, az egész ál-középkort, melynek háború leválogatta, éhező tömegének egyike az én kislányom, összekoszolva, darócban, sós tengervízzel zilált hajjal, akkor elmegyek a kis horgásztóhoz és futok négyezer 4000 lépést. Úgy öltöztem, és olyan az idő. Csend, köves út, fű, pónik, horgászok. Nem körbe, de egy kerítésig és vissza, egy nagy U-t.

Augusztus 7. Akartam menni súlyzózni terembe, mindig akarok, mindig van valami. Most munka és testi kedvetlenség, úszni sem voltam reggel. A fogas félpályáig jár, ott felnyomom magam a buszig (bringa), jövök-megyek-bevásárolok, de ez nem megy sárgadinnyeevéssel. Azonnal érzem és látszik, ha leállok.

Megjött a DEXA-m részletes értékelése, nem annyira érdekesek a különbségek: kicsit kevesebb a zsírom, jóval kevesebb az izmom, jó az irány. Ami feltűnő, és egyedül ez: hogy a csonttömegem nő, de úgy, hogy megcsillagozták.

És így nézek ki röntgensugárban.

Augusztus 6. Reggel gyors futás a kutyával, 3211 lépés. Forgatási nap, ezúttal Julis középkori parasztlány. Megfürdöm a tóban. “Nem szokás.”

Forma.

Augusztus 5. Ez a félmaraton hozott most enyhe utódepressziót, az elsőéhez hasonlót (csak az durva volt, 2016 júliusának végén), pedig ez könnyedén ment, ha nem is lett jó az ideje, de utána nem éreztem jól magam. Testi tünet semmi, inkább lelkileg jelentkezett ez. De futok tovább, erdőben, egyedül, csendesen, nem hajszolva az időt. Így esik jól, kívül állva ezen a kényszeren – és így fordulhat elő, hogy futástól én még nem sérültem.

Nagyot kóboroltam délután a kutyával az erdőben, napoztam is rövidnadrágban, átvágtam az aljnövényzeten, hogy aztán másnap a fogkőleszedés közben észleljem a kullancsot a térdem belső felén. Mire is mondja az asszisztens – eü intézményben vagyunk –, hogy jaj, ugye nincs több, ki ne essen. Döbbentem, hogy ő azt hiszi, itt őket fenyegeti bármi. Azért ránéztem egyszer egy erőset, hogy magánban, profiként, ilyen árak mellett miért kell ez a műsor. Meg hogy tudja-e, a kullancs mit csinál, hogyan viselkedik. Biztonságban benne van mind a tizenkettő a bőrömben, asszonyom!

Előtte Orsival úszunk negyed 9-től, és, jelentem, megtanultam gyorsúszni. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy nagyon rossz érzések nélkül, szabályos tempókkal, hármankénti levegővétellel, majdnem tökéletes fejoldalrafordítós kinézéssel végigmegyek a 25 méteres hosszon, vagy 20 méterig, többször is. Orsi, az edző kevésbé ujjong, mindenesetre, ha lehet így fogalmazni, bennem megtörtént a gyorsúszás.

Mai forma, hajnali. Minden valahogy laza, menstruáció miatt.

Augusztus 4. Ez az első félmaratonom, amelynél célba érve nem éreztem a katarzist. Előtte is csak azt, már 15-től, hogy legyen vége. Jól indult pedig, a Várkert bazári rajttól lendületes voltam, nem ügy menni és futni, nem küszködés, és nagyon koncentráltan számolok is. Egy gyors, 5:35 körüli tempót futó bollyal haladtam, hosszú léptek, könnyűség volt olyan 4-5 kilométerig, aztán lassultam, de nem volt kínlódás. Akkor még életem legjobb idejét vártam magamtól (ez 2:16-on belülit jelent), már fogalmaztam is, hogyan írom meg majd, milyen csoda történt, hát igen, aki ennyit fogy meg ennyit fut, ez itt a kulcs, kérem, a sok erdei menés meghozta az eredményt.

Mégis lelassultam. Kétszer futottunk fel a Várba, kétszer le az alagútban, és kétszer oda-vissza a Lánchídon. Az első körben majdnem a Petőfi-hídig futottunk délnek. 2:29:02, 24140 lépés. Generali Night Run. 460. lettem, a harmadik harmadban, 510 nő közül, de a feladók nem látszanak ezen a listán.

http://gammatiming.com/results/36/8100/3/265752/

Augusztus 3. Nem biztos, hogy taktikus: egy hosszú, bevásárlós kutyaséta után elmentem még 6000 lépést futni az erdőbe. Mert hogy este félmaraton. Napozok addig.

Augusztus 2. A DEXA napja. Sajnos, tegnap a steak mellé bor is csúszott, mégpedig drága és testes vörös, amit én már nem bírok ilyen fél üveg mennyiségben sem, de legalább kénytelen voltam a fogaspálya rövidítése miatt egy kicsit hegynek felfele tekerni, ami zsírégetés. Ma pedig fél egy előtt kicsivel csak elkúsztam futni a kutyával, 3200 lépés lett. Megnéztem az előzetes számaimat a DEXA-n, nőtt a csonttömegem (3138 g BMC!), sok izmot vesztettem, az aszimmetriám megmaradt (jobb kar izomtalanabb és zsírtalanabb, de a jobb láb izmosabb). Ha nagyon ráfeszülnék, fogyhatnék még hat-nyolc kilót. És most, a DEXA mérés után fél köbméter tejfölben és egy köbméter porcukorban álló túrógombócot tolok a Dérynéban, zongoraszó mellett. Délután pihenek, holnap súlyzózok és tésztát fogok enni olajjal és fokhagymával ebédre, mert éjjel félmaraton, és most szénhidrátosan futom.

 

 

Augusztus 1. A nap, amikor nem és nem indultam el futni. Csak hajnalban volt hűvös. Forgatási nap lett volna, de mégse (ilyenkor készenléti díjat kapunk, mert későn mondták le), ezért sokáig aludtam (jelent ez vagy fél hetet), és mámoros semmittevés volt délelőtt: ez mosást, kávézást, cikkek írását takarja, meg Balázs látogatását, akivel erdei kutyasétára is mentünk.

Utána levitt a városba, zúztam az Oxygenbe. Ott kicsit még az ember megnézi az e-maileket, sajnos, és közben ettem paradiót, elég sokat, majd szokásomtól eltérően nem súlyzózni mentem, hanem az új futópadok egyikére, ahol is egy kis tempóhajszolással futottam 10,06 kilométert 61 perc alatt, 837 kalória. Nyújtottam, szaunáztam (elcsíptem a szertartást, még ilyen hőálló bluetooth hangszórót is behozott a maestro, meg jégkristály-gömböket és illatot, és legyezgetett; körülöttem izmos, de pocakos férfiak), aztán hosszan merülőmedence, hidegsokk, még egy kis forróság, két hossz a kis medencében, forró kövön száradás, napozás, elájulás.

Ez a legjobb, napon, kifáradva ezek a húsz perc alvások! Este steakezés, 20 deka Angus flank lecsóval, ej, be jó volt.

Forma, a DEXA előtti napon:

Július 31. Úszásoktatás, de annyira, hogy 7-től, de nekem kutyám, erdőségem és ambícióim vannak: már előtte 3007 lépés futás. Mindig csodálatos, a rövid is.

Úgy-ahogy, de gyorsúszom. Délben egy jégszauna.

Holnap steakezni megyek, pénteken DEXA.

Július 30. Forgatási nap, előtte edzőterembe akartam menni, de elírtam és -teregettem fél órát, így csak húsz perc erdei futás, 3200 lépés volt. Az viszont lendületes, friss, reggeli. El kell ismernem, nagyon számít a cipő.

Július 29. Kis vejemmel tollasozunk a kilátó tövében. Nagyszerű játékos! Túra onnan haza, összesen három óra terepgyaloglás.

Július 28. Éjjel kiosontunk sátrazni az erdőbe, mert ez volt az álmuk. Megfelelő előkészületek (legyen sátor, piknik, hálózsák) után. Nagy zivatar és komoly eső volt éjjel, de így is feledhetetlen volt. Fűszeres, sült marhahúsgolyók, sav. káp, uborka, kaliforniai paprika, vörösbor, de jó volt. Persze a szokásos: kövek a vesében és fészkelődés, meg amikor ott küzdesz reggel a sárban az állítólag könnyen-gyorsan össze is hajtogatható sátorral, és nincs kávé, na, akkor megbecsülöd, hogy az emberek házakban élnek, ahol van víz, villany, száraz marad a cipőd. De azt a csöndet! És állatzörejek. És varázslatos harmónia.

Ja, igen. Egyszer volt életemben, hogy a felső bal haskockám begörcsölt. Az inkább vicces volt. Most, ahogy bokorban pisilek, abban a pózban a jobb alsó hasi rész, a nagy hasazás miatt. NAGYON durva volt, nem is sikerült felállni egy ideig.

Jahaha! Amit nem mondtam: a Nap, Amikor A Bal Bicepszemen Is Megjelent A Brachiális Ér (amikor be volt durranva), most nem azért, de a balon annyira nem volt sose, és ez fiúknál is ritka.

Este a gyerekekkel futok, ők szűk 3000 lépés, én 6300. Szuper volt. Testsúly: 70,8, de ez dehidratált állapot. Akkor is döbbenet. Ettem még egyszer emiatt este, ne túl hirtelen menjen le, ki minden.

Július 27. Ú. Sűrű, megtolt nagy súlyos edzés 75 percben. Pedig eseménydús a hétvége és keveset aludtunk.

váll (rotátor) gondos átmozgatása pici súllyal (1 kg) és nyújtása

A következőkből három kör:

mellből nyomás gépen, 10-10, majd 15-15 kiló

bicepsz: háromféle súly kombinálása (9, 7, 6 kg), ismétlések (beforgatós) 6, 10, 12 és a végén, vagyis a harmadik kör után négykilóssal még 50, ez szinte-bukásig

lapsúlyos evezés csökkenő súllyal, növekvő ismétlésszámmal (5-6-7, a következőben lejjebb megyek a súllyal, 7-8-9, aztán még egyyel lejjebb van a három fokozat, 7-8-12, tehát az elv pont fordítva, mint a bicepsz kézisúlyzós gyakorlatnál) HÁT széles és gerincmerevítő is

plank: 3, 2,5, 2 perc

Másik kör:

Harangozás közepes súllyal, összesen 100 (34, 40, 26)

Padra lépés 10-10 kiló a kézben, 10-10 lábanként

Csigán keresztbe húzás 7,5-7,5 kg, 12 ism.

Kis fejjel lefele lógás, és a koreografikus nyújtás a bordásfalnál, esztétikus volt.

Mint látható, erősen felsőtest-hangsúlyosak az edzéseim. Miért? Mert a lábam nem fejlesztendő már izoláét gyakorlatokkal, megvan az izma, és a kardió amúgy is a lábat terheli, továbbá a futás, a gyorsúszás (jelen fázisa) és a bringa is.

Néha egy kicsit szerepet kap a fenekem is, de nagy súllyal már nem.

Szaunáztam is, és megtoltam a merülőmedencét, egész hosszan voltam bent, és láttam, hogy mennyi minden eltűnt a bőröm alól. Nem tudom, mikor voltam ennyire tónusos. Vizes hajjal 71,3 kg. Pénteken DEXA! Jóféle sodrásban vagyok, semmi nyűgös túlevés, de eszem azért.

Július 25. Éjjeli forgatás. Nincs olyan, hogy ezek után én fussak vagy bármi. Viszont hajnalban, hazafelé sétálok egy órát, és bringával megyek a maira.

Így nézek ki, haj, smink, de még át nem öltözve:

Július 24. Keveset alszom; kora reggel úszás edzővel. Nem szívesen megyek, de megyek. És egy kicsit könnyebb már. A 25-ösben (végre) van pár hossz, amikor ráérzek erre az oldalt fordulós levegővételre, nem kellemetlen, nem megy tüdőbe, torokba víz, nem görcsös. Orsi is mondja. Örülök. Örömet érzek végre. Aztán inkább kávézás, dumálás, Antonia angolórájára biciklizés Katával, az intenzív öröm. Délutántól forgatás.

Plazmaadáson szólnak, hogy le vagyok fogyva. Na, hálistennek! (72)

Július 23. Kora reggel végig a Budakeszi útig és vissza (ez hosszú emelkedő), összesen 11800 lépés futás, kutyával.

Megtoltam most, és nagyon jól lettem a végére. Kora délután Oxygen, súlyzózás: Smith-keretes fekvenyomás, bicepsz egykezessel, döntött törzzsel felemás oldalemelés, húzódzkodás, tolódzkodás, ezekből öt kör. Két 150 másodperces plank, fenékre finom lábemelések. Öt kör merev lábas felhúzás, közben mindig sétáltam egy kört a többi gép között. Pici nyújtás, vállátforgatás. Aztán szaunaszertartás, dermesztő medence hosszan (14 fokos), napozás, belavás. Ejj, de jó volt. Napfény, bringa. Szőke vagyok és álmos.

Július 22. Ma sikerült kora reggel, mindenféle városba menés előtt és a kutyával futnom az erdőben, egy kis nyújtás a napos, néptelen hegyoldalban, kicsit röhögök, mert olyan, mint egy giccsfilm, de mostanában az egész életem olyan. Rózsaszín melltartó, rózsaszín cipő, csend, kora reggeli fény. Nagyon szépek az új cuccok. 8100 laza, nyugis lépés.
Sajnos, a kutya dagadt, és tekintettel kell rá lenni, amikor futunk, nem is viszem mindig, van, hogy vele csak séta, vagy a gyerekek viszik. Nem miattam dagadt, pár hetet máshol töltött. Egyszerűen aki tíz éve 20-21 kiló, annak nem bírja a szíve a 24-et, liheg. De már alakul. Holnap elmegyek edzeni, igazán, vagy csoportosat, vagy egy nagy magányos súlyzósat.

Június 21. Délben lassú futás, 7043 lépés, a szokásos útvonal. Kis súlyzózás. Julis font nekem vadvirág-hajbavalót.

A futást 5,3-as napközbeni vércukorral, éhgyomorra kezdem, és 8,0-sal fejezem be.

Július 20. Reggel megtörtem, és beálltam én is az edzős csoportunk (Ne félj az edzőteremtől!) őrületébe: Yoga with Adriene. Futóknak való jógát végeztem, kint a kertben, 20 percben. Hát, ezt kezdőknek is bátran!

A szokásos néhány kör reggeli súlyzós gyakorlat. Kávé, arginin. Utána, bár ez levezető jóga volt, nekivágtam a hegyemnek: 9600 lépés, szint is. Nagyon lassan, a végére jöttem lendületbe. Az jó volt, alacsony pulzus, erő, hosszú léptek. Jóval melegebb volt, mint megszoktam az elmúlt napokban.

Eddig tíz futás, 82720 lépés!

Július 19. Enyhe súlyzós mindenféle. Kávé, arginin, gondos felöltözés. Éhgyomor. ébredési vércukor: 4,4. Szeretem, amikor alacsony.

Végre itt vannak a másik lakásban hagyott sportcuccok, a versenycipőm, Adidas gatyóm. Annyira nem fontos, mi van rajtam, de jó, hogy van miből választani, nem kell folyton mosni, és néha lelkesen bevetek színeket. Futás az erdőben, 7030 lépés. Könnyű, erős, koncentrált, napfényes érzés. Nem rontok a számolásban, hosszúak a lépteim, fókuszált vagyok, haladok. Egyáltalán nem érzem a tegnapit, pedig hosszú is volt, terep is. Lehet, hogy az a titok, hogy sikerült 13 órát aludni?

Kiszámoltam a tegnapi kajámat kalóriailag (nem szokásom), minden apró vajdarabjával, tejszínjével és az este elfogyasztott erjedt (alkoholossá vált!) meggy (!) beleszámításával 2260 körüli. Az alapanyagcserém 1700 körül van.

Mivel meg-ál-lít-ha-tat-lan vagyok (meg kurvadrága az Oxygen-bérlet, ki kell használni), lerongyoltam a feminista angol előtt egy rövid, ám intenzív súlyzós edzésre. Szépen összeszerelem a csípőemelést Smith-keretben, de akkor a Jó Karban Levő Szőkenő is megkívánja, beszáll. Csevegünk. Már köszönünk meg érzékeljük egymást szemmel, a fiúkkal is, ez szórakoztat. Volt néhány igen szép kidolgozott test ma. A csajok közül senki nem hasonlít rám, máshogy öltözöm, edzek, nézek ki.

Van egy ilyen sajnálatos jelenség, hogy bármit csinálok, nem nagyon érzem a vállamat. Vagyi,s a hagyományos oldalemeléstől nem. A keresztbe húzást most (másnap) azért érzem.

A mai gyakorlatok: csípőemelés (5 kör, 15 ism.), keresztbe húzás csigán nagy súllyal (4×8), fekve nyomás pozitív padon, 30 kg-val (4 kör, 8-10-ek), római micsodán lábemelés (3×15), egykezessel bicepsz, 2×30, húzódzkodás-tolódzkodás még kisebb ellensúllyal, 5-5. Kis nyújtás, vállátforgatás, ugrókötél egy perc.

Három szupermodell (nagyon vékony, formás, barna, szexi öltözékű és tökéletes) edz mellettünk, és Ketrin meg Rogán Cecíliát gyötri.

Szaunára nem maradt idő, száguldok. A mindig szellemes, lenyűgöző angol (Antonia egy uncompromised intellectual! és még a nők ereje, mindenki okos és érzékeny!) után steaket eszem a Vakvarjúban!

Vacsora. Újra hardcore ketó!

Július 18. Kora reggel ma is, és már napok óta átmozgató jellegű felsőtestgyakorlatok a négykilósaimmal (amelyek évek után előkerültek Lőrinc szobájának dzsungeléből!). Gyermekeimmel tollasozok egy kicsit, ez új, nagyon élvezik, és D. ügyesebb. Aztán ők elmennek osztálytársilag bandázni, én teszek-veszek, aztán, bár fellegek közelgenek, futok egy nagyot, bár súlyzós termezést terveztem. Nagyon nagyot futok. A szokásos helyen indulok, de jóval tovább megyek. Ösvényen át (ez a legjobb rész, sima, de szűk) föl a János-hegyre, alatta a puklinál pisilés (hivatalos, tiszta, ingyenes vécé! revideálok, mert én nagyon nem akartam, hogy a Normafánkhoz nyúljanak), megpihenés. Pár száz méter gyaloglás, de amúgy az egésznek a futós lépésszáma 15500. Utána le, Normafa út, még egy nagy ficak. Végre igazán hosszút mentem.

Utána nem őszintén nem mosolygok. És eszem, 20 óra után: 15 deka lazactörmeléket sok sajttal grillen sütve, két virslit szintén grillezve, három tojást lágyan, vajjal, öt centi kígyóuborkát és tejszínben felfőzve két tojássárgáját, vaníliázva, és ráöntve három pici felezett fagyasztott őszibarackra. Mozdulni sem tudok.

Július 17. Reggel úszás, edzővel. A tanmedencében küzdök. Nagyon nehéz nekem a szabályos, oldalra fordulós gyorsúszás-levegővétel. Viszont érzem utána a combomban a folyamatos lábtempót, azért ez 50 perc, és karral a levegővétel miatt még csak egy kicsit tempózok. Utána ugyanott két megbeszélés (egy meg- /ez munka/, egy sima /K./), aztán kis kávézás és zúzásnak induló inkább-csak-lógás, plank, fenékgyakorlat és napozás Judittal. Futni este megyek majd, keveset. (Persze bealudtam, nem mentem.)

Délután casting. Jogdíjas reklámfilmbe. Art Model. Érzem, hogy jó vagyok.

Ritkán érzem, hogy valami telitalálat, de igen takaros ez a Hurley dressz rajtam, sőt, szexinek mondanám, csak szegény modellt olyan előnytelenül fotózták, vagy nem igazán jók a formái, nem tudom, nem tudták eladni, így leárazták, és én kivártam.

És vettem még három sportmelltartót. Kicsit előkerestem cuccokat, most van elég, nem kell naponta mosni se bikinit, se leggingset, és van futócipőm is.

Július 16. Azt hittétek, feladom, csak mert nem írom ki a futásaimat a facebookra? Ahh. A valóság, meg amit mutogatunk. Hát melyik a fontosabb? Nos, nem, én nem adtam fel, sőt, minden zsongás és munka mellett meg akarom haladni a tavaly júliusi futós hónapomat, kilométerben és edzésszámban is, jobb az időjárás is most hozzá, nem ragacsos. A tavalyi volt valami 23 futás 30 nap alatt, és 130 km talán (200-at tűztem ki, ajjaj), majd megnézem.

Ma jógázni akartam, de egy program miatt arra már nem jutok el (és nem is a csodanő tartotta, mint utólag láttam!), csak súlyzózni, kicsit később, mert előtte meg jégszaunába. De a futás megvolt az erdőn, éhgyomorra, 5740 lépés. Nem vagyok gyors ma.

vagyok viszont narancssárga! ez már utána van.

Testösszetétel-mérés. Kevesebb kiló, kevesebb zsír, kevesebb izom.

Eggyel előtte (tavaly október).

Mi a tanulság? 1. Nincs jobb a ketónál, 2. a futás leeszi a zsírt és az izmot is. 3. sok fehérjét kell enni (de akkor nincs ketózis). 4. Többet súlyzózni.

De azért ez, végigtekintve a teljes folyamatot, egyben értékelve, meg még hozzá a szokássá vált, elhagyhatatlan életmódi elemeket, kiegyensúlyozott kép így.

A súlyzózás. Jaj, olyan barátságos, elismerő légkör volt. Fenékre akartam valamit, de úgy alakult, hogy

  • has (harangozás nagy súllyal)
  • fekve nyomás és mellből nyomás
  • bicepsz egykezessel, jó nehéz, 21-ezés és sima curl
  • döntött törzsű oldalemelés és sima is, 8 kilóval,
  • húzódzkodás, még lejjebb vettem az ellensúlyt,
  • tolódzkodás,
  • pici nyújtás, egy híd.

Utána napozás, egy kis 95 fokos szauna, jéghideg dézsa, merülő medence, kövön szunnyadás.

Délután megérkezett a pajzsmirigy-leletem. Az alsó, fura érték volt tavaly hétszáz- meg nyolcszázvalahány. Esik szét a túlműködő szövet, semmi kóros az ultrahangon (és ő oktatja a SOTE-n a pajzsmirigy ultrahangozását); szedjek szelént, ne szedjek jódot, ezt mondta az endokrinológus. Szedek, nem szedek.

Július 15. Azért érzem most a futásokat, kicsit a fenekemet, vádlimat. A terep miatt nehezebb, viszont nem hajtom a tempót, kocogok, 10 alatti tempóval. 9,4-6 lehet.

Ma gyorsúszás-edzésre megyek, előtte csak rövid hajnali futás. Ez 2160 lépést tudott jelenteni a kultikus kútig és vissza, időprésben, mert száguldottam az edzésre.

Nem könnyű nekem a gyorsúszás. Nagyon el is fáradtam agyilag. De csinálom. Halasztottam a súlyzós edzést holnapra, van munka. Voltam viszont plazmát adni, a másik karomból meg csináltattam egy pajzsmirigypanelt meg az egyik antitestet, ami akkora para volt tavaly, hogy magas lett többször egymás után, mert ez tumormarker is, de az ultrahangon nem láttak semmit.

Aki új itt, vagy nem tudta, annak elmesélem, hogy nekem nem a népbetegségnek számító pajzsmirigy-alulműködésem van, hanem túlműködésem volt, teljesen más, szélsőséges pszichológiai állapotokra is jellemző viselkedéses és közérzeti tünetekkel. Mindig bocsánatot kértem tanár koromban: ez nem én vagyok, ez a pajzsmirigyem. Ó, 2004-5, aztán 2006-7, micsoda felfokozottság volt az, mennyi kín és mennyi szerelem (és ahhoz képest mennyire kevés szex). Elszoktam én ettől, pedig vágytam rá. Na és szerintem ez a túlműködés, plusz a szavakban lét, az agyalás, elemzés is olyasmi, ami elválaszt az emberektől, ez is egy ok, hogy ennyire nem értjük egymást. A túlműködés elég ritka, zizegős, nyugtalan karakter, a zsenik betegsége (Basedow, más néven, az angolszászoknál Graves). Hiába okésak a laborjaim már (nem adhatnék plazmát, ha nem volnának), az agyam és a működésem olyan maradt.

Negyed 3 van, most fogok enni: hátszínt sütöttem sós sörben, szalonnazsírra lepirítva, és vágok hozzá egy kis újhagyma-paradicsom-uborka-paprika keveréket, két evőkanál tejföl, olívaolaj, a húsra plusz vaj. Íjj, de jó volt.

Ó, én edzésnaplóm! Néha (gyakran) csalódás a net: nem jő a jó hír, az inger, a válasz, a pénz. De itt mindig nyugovást lelek.

Az ember így nekiáll (újra nagyon) a sportnak-diétának, a nem-szintentartó, hanem átalakítós módon, vagyis, velem ez most történik (mert elég zaklatott-boldog érzelmi állapotban vagyok, alvásom, evésem felborult, nagyon korán kelek, utána a futás után vagy délután, napozás közben alszom, furcsa állapot). Az ember elkezd rohamosan fogyni, és már jó pár kiló lemegy, és utána látja meg, hogy mennyire sok volt a cucc, micsoda ragyák is voltak. De mindegy, mert senki, aki szeret, nem azt nézte, és engem sem zavart, csak egy kicsit.

Megyek pénteken DEXA-ra. Remélem, nyugis, egészséges módon haladok a forma visszaszerzésében, le tudok állni időben, mert egy kicsit elkapott, hogy nem eszem, jobb ez így. Érzelmileg felzaklató időszakot élek. Most nem eszem fagyit, sütit, semmi ilyesmit, és nem kérdés, hogy nem reggelizem. Sem a napi edzés.

Miket szedek? Evelle, arginin, C-vitamin, áfonya és bogyósgyümölcs-kivonat, és a gyönyörű cicikért és szexuális működésért görögszénát. Bőrre hialuronsav-szérum, meg a szokásosak (Clinique).

Este még egész hosszú baranogolás hegyen, kilátóban, meredélyen, és tollaslabdázás. Mindenki boldog.

Július 14. Hűvösség, felhő, zivatar. Csendes a ház. Kicsit súlyzózom, mert kibányásztam végre L. szobájából a négykilósaimat. Délben futok 8000 lépést az erdőmben, 50 perc.

Utána aludni kell, és szerencsére lehet is. Követeli a test. Így jól megy a napi terepfutás, nem készülök ki.

Július 13. Telik a nyár, ez a gyönyörű, és jól telik! És mennyi minden lesz még! Ma is korán keltem, ma is éhgyomor délutánig, sok kávé, de futás nem reggel: egy kis kinti levélírás, blogolás után elkomorult az ég, esni kezdett, és én bementem, kicsit átmelegedni, olvasni, és elaludtam, valami nagyon édes, pihentető, ugyanakkor zsibongó, felajzó szendergésben. Fél háromtól futottam aztán hetven percet, “tiszta szint”, vagyis ugyanannyi le, mint föl, 10640 lépés, a Szépjuhásznéig és vissza.

Július 12. Reggel megszáll az erő, egyre jobban esik a futás, így a harmadik nap felsétálok, és a Normafától indulok, ez 2040 méter futós burkolatot jelent, utána továbbmegyek a hegygerincen, aztán le és síkon a szepentinen, aztán föl, sokat. 11500 lépés (erre 9,4-et mér a térkép). Aztán az aktív órák, jövök-megyek, egy pohár rozé is belefér, éhgyomorra nagyot üt.

Délután eszem egy igen komoly steaket és lecsót, meg egy túrógombócot (ez, sajnos, kihagyhatatlan a Dérynében), és zúzok edzeni.

Fekve nyomok és hasazok, nagyon komolyan: 45 kilóig megyek, de bő százat nyomok összesen, figyelmesen. Mellette haprések, ollózás, négyszer két perc plank (bvalamiért ennyi a jó, nem csinálok háromperceseket). Húzódzkodás és tolódzkodás is, asszisztáltan, még kevesebb ellensúllyal, öt körben. Keresztbe húzás csigán vállra, kézi súlyzóval (6 és 8 kg) oldalemelés. Bicepsz, kétkezessel. Szauna, jéghideg medence, jégmorzsázás, pezsgés, még hideg, forró kövön bealvás. Jövő héten megyek még csoportos órákra.

Lecsúszott rólam vagy öt kiló június közepe óta (egy része leürített glikogén, oké), de jó lenne feszesnek is lenni, ezért hasazok és nagy súllyal edzek megint.

Július 11. Ma már nem erőszak: reggel 6550 lépés futás, éhgyomor, könnyedség (le vagyok ürülve, ami azt jelenti, hogy az izmaimban nincs glikogén, nagy különbség). Habár, 4000-nél lépszúrás jelentkezett, ilyen is mikor volt, ennyire rövid távon…? A végén a kutya, aki nagyon bátor, megkergetett egy mókust. Utána másfél óra dinamikus jóga az edzőteremben Rajcsányi Évával, igen jólesett az is.

Július 10. Vénusz megerőszakolja magát, álmodozó, omlatag hajlamait, és a kutyával elmegy futni, hatezer lépést az erdőben, majd bevásárlás (igen, el lehet úgy tenni zsebbe bankkártyát, póráz helyett vékony madzagot, zacskót, hogy nem rontja a futást), séta vissza. Annyira boldog vagyok, hogy el nem tudom mondani.

Úsztunk Katával. 22 hossz, napozás. A hajam:

Július 8. Forgatásra és haza erősen megtolt biciklizés, 1 óra 25 perc összesen. Nem nagyon ettem, csak a késői ebédet, és ez nagyon jól bevált, sokkal jobban bírtam a hosszú és művészileg izgalmas napot.

Július 7. Tollaslabdázás a kertben Eszterrel, később Dáviddal, aki rohamosan fejlődik a sportágban.

Július 6. Le van zárva a Szabihíd. Megyünk Spartan edzésre!

https://www.facebook.com/events/1051176945078592

Te jó isten… Kettő óra, a síneken. És utána… (tavalyi a kép):

Július 5. Kis úszás edzéstárssal és Babadáviddal, utolsó MOM-alkalom. Sok biciklizés. Imádom, hogy suhanok, süt a nap. Ilyen felsőben:

Július 4. Fárasztó, boldog nap a Palatinuson, hat gyerekkel. Napozom ezüst bikinimben. Csak este eszem (sokat).

Július 3. Kicsit kihalt a rovat, nem? Van ez a választás: vagy fegyelmezetten edzek-írok (Artemisz, Pallasz Athéné), vagy Vénusz vagyok. És ez most eldőlt.

Nos, a múlt hét a forgatásákon telt, és péntek délben tollaslabdáztam vagy tíz percet (Venus Williams!).

2-án visszatértem az edzőterembe, de ez most – egy kihagyhatatlan ajánlat miatt – az Oxygen Naphegy. Szokásos, csendes, fegyelmezett súlyzós köröm: főleg váll, bicepsz, hát, mell, és még némi guggolás.

Egész pontosan ez volt, három körben, 12 ismétlések, a kézi súlyzók 6-8 kilósak:

oldalemelés, bicepsz, előre emelés, vállból nyomás, lórúgás; döntött törzsű evezés, egykezes bicepsz, húzódzkodás, tolódzkodás, fekve nyomás negatív padon, merev lábas felhúzás, guggolás; lefele lógás.

Nyújtás. Híd, kézenállás. Forró szauna, merülőmedence.

Június 23. Reggel jóga Jordán Adéllal a Katona előcsarnokában (K:antin), meglepően intenzív volt, erőt adó, megnyugtató. Kb. harmincan voltunk, az volt a neve a programnak, hogy Minden jó, ha a vége flow. A végén énekelt nekünk mantrát, be is lazultunk, aztán még volt elengedős témájú felolvasás is a pihenés alatt, én eléggé paródiaként élem meg a nem-is-igazi-sport jógát és a szövegeket, de mégis átjött a lényeg. Azt, hogy elengedem azt, hogy folyton vicces legyek, kettő percig sikerült tartani. Végre vittem neki könyvet, dedikáltam, a következőképpen: Minden flow jó, ha itt az évad vége.

Majd kettő óra konditerem, összeállítottam egy sokgyakorlatos kört: oldalemelés, beforgatós bicepsz, előreemelés, döntött törzsű oldalemelés, vállból nyomás, fekve nyomás, mellből nyomás, merev lábas felhúzás, csigán keresztbe mellből húzás, húzódzkodás, tolódzkodás, és ebből három kör, aztán rátettem még egy negyediket, hat olyan gyakorlattal, amit élveztem. Szauna. Este forgatás (Enyedi Ildikónál), kávéházi jelenet, quiche, süti, csevej, szipkás cigi. Kiderült, hogy fordítva kell tartani! De aztán dohányoztam, mint a kisangyal.

áfonyával

Június 22. Ma reggel mentem futni egy gyorsat (megint szűk ötös: 5020 lépés, 32 perc, terep), utána le kellett mennünk Juliskámért a táborába. Mentünk is nagyszerű napszemüvegeinkben, hajunk lobogott, szólt a soul. Csodálatos, ritka élmény nekem autóban ülni, és annyira szeretem, ahogy vezet. Visszafele Kopaszi-gát, lelazulás, ebéd.

Június 21. 19-én egy kicsit hosszú lett az éjszaka, másnap semmi sport, csak mámorosan merengve bicikliztem, elég fáradtan, ügyeimet intéztem és a Beefbarban ebédeltem (beszarás). Az első statisztanapok kifizetése. Este Orsi, madridi, berlini, budapesti és verbaniai futópartnerem érkezik, vele a Pata Negrában vacsorázunk a Kálvin téren (szintén beszarás). Szóval evős nap. Ma viszont triatlon-nap: reggel félóra (5060 lépés terep-)futás, Superstarchcsal, utána leviszem Dávidot a táborába, onnan bringával száguldok a külvárosba, a Stadionokhoz ruhapróbára (ez is A feleségem története, jövő héten lesz, vajszínű szatén a ruha), aztán kis kávé, evés, csevegés Balázzsal, majd Orsival, utána ebédelünk salátát, aztán megyek Dávidért, és vele együtt az uszodához, úszom Orsival egyet (25 perc), napozunk, egy kis enyhe szauna, Balázs meg addig Dáviddal bóklászik. Jövő héten már talán jöhet ő is vízbe, leveszik a gipszet. Hazajövünk taxival, nagybevásárlás után, sütünk lazacot, húsgolyókat, hátszínt. Minden egyszerű, jó, sugárzó, eleven, reszkettető. Élek.

Június 19. Biciklivel száguldok, majd úszunk D-val, én 30 kényelmes hosszt (33 m). Napozás. Mámor.

Június 18. Kihasználtam, hogy ma nem kellett a filmgyárba mennem, és edzettem egy elég nagyot konditeremben.

Három körben végeztem a következőket, 15, néha 12 az ismétlésszám:

“Hat gyakorlat”: oldalemelés, beforgatós bicepsz, vállból nyomás, előre emelés, lórúgás, fekvőtámasz.

Keresztbe húzás csigűn.

Hiperhajlítós törzsmelés.

Húzódzkodás.

Tolódzkodás.

Fekve nyomás.

Clean and press + merev lábas felhúzás.

Evezés rúddal.

Merev lábas felhúzás.

Kicsit gynegültem. A konditeremben az ember zavaros dolgokat lát, érzékel a testéről, és emellett is feljöün egy csomó hordalék, de ezt ki kell bírni.

Egy hosszú szauna.

Holnap nyújtok és úszunk.

Június 14. Megint forgatási napok, és sajnos, ott sok a holtidő, jelmezben várakozunk. Bringával száguldok mindig oda és haza. Ma később kezdtünk, reggel elmentem futni egy rövidet (3000 lépés). Urána dermesztő zuhany, és száguldás a statisztabuszhoz. Jaj, ez az élet értelme!

Június 12. Katával úszunk, én előbb megyek be, gyorsan csobbanok a vízilabdások után az üres, még sávtalan medencében. Ez csak 12 hossz (úszószemüveg!), de aztán Kata mellett 24 hossz még. Napozunk.

Június 10. Strandjellegű együttlét, minimálúszás Judittal és Noémivel.

Június 8. A “sport extra” paradoxona: annyit vagyunk a forgatáson, hogy mindenki hulla, leépülünk. Egyetlen sovány úszás volt a héten, egyébként minden nap gyalog, cipekedve, bringán nyomulok (ez volna az, amit mások lelkesülten kardiónak neveznek). A forgatáson pedig sprintek, számolatlanul. Most heverek a gyerekek mellett a teraszon, ők társasjátékoznak, én jeges kávét iszom, és hasaztam is egy keveset.

Június 1., Tünde, Pedagógus napja. Kutyával délelőtt rövid erdei futás, újcipő-teszt, 6040 lépés.

Május 30. Tegnap is statisztamunka, de már nem hagytam magam, csakazértis mozogtam. Bringával mentem a találkozóra, onnan busz. Ott összegyűlés a sátorban, öltözés, smink, haj. Standbyban vagyunk a díszlet mellett az agyagos-iparias filmgyári pusztán, festékesvödrök, raklap, sörpad stb. közegben, zúgó munkagépek mellett (amiket minden egyes felvételnél megafonnal leállítottak: Rolling!), ilyenkor hoznak nekünk vizet, de várni kell. Egy fél óra után megragadtam két betondarabot, olyan másfél kilósak lehettek, és nekiálltam felsőtestezni. Minden kézi súlyzós gyakorlatot, már amennyire bakancsban, egyennadrágban, zubbonyban, karddal lehet (ja: űrhajó, jövőben játszódik, de KARD). Ilyenkor ugye befelé figyelek, azt vettem észre, hogy megjelent a fő karakter dublőre, és rám szól, hogy ne engedjem előre a bicepszezésnél a könyököm, aztán elém állt huszonegyezni (hét ismétlés alsó tarományban, hét a felsőn, hét teljes). Odatette a kezét, hogy addig menjek föl, és a következők jöttek ki a száján: érints meg! gyere! érzel már valamit? Mondom, this is soon gonna be a metoo case, darling. Ekkor jelent meg az istenként csodált főszereplő is, és ezzel be is fejeztem a tornázást, nem mintha ciki lenne, mindenki szanaszét, teng-leng, amikor várunk, ez azért értelmesebb, mint unalomból cigizni, kávézgatni.

Május 28. Tegnap hajnaltól estig statisztáltam, és ami ebben különösen nehéz, hogy beöltözés (scifi), smink, készenlét, és várni, várni. Bementünk a díszletbe, de ott is csak álltunk.

Érdekes viszont ennek az egésznek a szociálpszichológiája. A filmforgatáson a hierarchia: a főszereplők, a rendező, az operatőr meg a stáb, asszisztensek, kellékesek, díszletmunkások, és legalul a statiszták, akik unifromisban megkülönböztethetetlenek is. Amúgy háromféle volt: A Szárnyas Főgecik, a Hülye Szürkék, meg mi zöldek, mi jól jártunk, ez volt a legkevésbé macerás és nehéz öltözék. Meg volt még néhány alcsoport, buckalakók, szolgák. Amúgy mi sport extrák vagyunk, nem sima statiszták, kell egy alkat, katonának kell kinéznünk, ez jobb fizetést is jelent.

Ma ezért iskolába bocsátottam kicsinyeimet, és elhúztam úszni. 55 perc nyugis, de töretlen mell, 1088 tempó, 52 hossz. Előtte, utána szauna.

Május 26. Négyen vagyunk csajok a konditeremben. Bemelegítés után fekve nyomtunk mindannyian. Felhúztam továbbá hátat célozva és merev lábbal (ez fenékre megy, de már nem erősítek alsótestet nagy súllyal), clean and press, beforgatós bicepsz, egy plank, finom lábemelgetés, néhány kitörés és guggolás (bolgár); lefele lógás, kézenállás. A végén kezdő kaszkadőr gurulásokat és hidazást gyakoroltunk a tatamin. Súlyos szaunák. Jövő szombatra kültéri, vidám edzést szervezünk, piknikkel, esetleg úszást!

Május 25. Ma is futok. Lett volna iskolai sportnap Dávidéknál, de a Duna elöntötte a területet, így (megint) elmaradt. Ezért Dáviddal itt teljesítük a testmozgást, szívesen jön. Juli a tornáján. Rendezetlen, de kitartó, és elég gyors a mozgása. Iszonyú cuki, nagy érzelmi élmény. Most csak 5100 lépés. Kutyával megint. Gyaloglás is jó sok: kutya, színház, haza.

Május 24. Futok este az erdőben, kutyával 42 percet (7100 lépést). 4800 után érzem: repülök, van erőm. Korholom magam: de hiszen tudm, hogy így hat a futás. Miért tespedtem?

Május 22. Biciklivel megyek az uszodába, Katával röpke csevej, szauna, aztán 40 perc fegyelmezett úszás (700 tempó, 32 hossz). Szauna. Nyújtás a meleg vízben.

Május 19. Női futógála a Népligetben.

Esik, amikor metrópótlózunk és odaérünk, felvesszük a rajtszámot. Az első szám Julissal 2,5 km, nagyon csajos: mi együtt, meg a sok nő együtt, meg az anya–lánya párosok, mondja is, hogy de jó volt! 14 perc alatt futja (ehhez a rajtszámhoz nem volt csip). A VIPben külön ruhatár, vécé, rálátás a rajtokra és a célra, büfé minden földi jóval, Julis élvezi, és én még mindig nem értem, ki és miért gondolt engem nem sajtósnak, hanem VIPesnek. Az első futam után lazulás, társasági élet, a Családbarát Magyarország sátránál próbálunk komoly arcot vágni, memóriajátékozunk az árnyékos babzsákokon. Kapunk ajándékcsomagot is. G. is odajön, hogy hazahozza a kiskorút. Nagyon röhögünk.

11.50-kor rajtol az 5 km, 00:33:15 lett, fülledt, napsütötte. Megpihenek, posztot írok. 14:45-kor pedig 10 km (a képen), 1.09:16 lett a nettóm, és nem is esett jól. Az első egy-másfél kilométer borzalmas (szűk, kátyús, tömeg), nem lehetett haladni. A BSI-s szervezésnek sok erőssége van, de nagyon béna a pályavezetés, sok fordítóval, kuszán, és a babakocsisok is szívnak. Berlin és Verbania után mondhatom, hogy a fordítók nem elegánsak, nem jó sem kanyarodni, sem érzékelni a sok szembefutót, demoralizáló. Elég sok rossz formájú, agyon-de-bénán öltözött, második kilométertől már zenével a fülben sántikálva gyalogló nőt láttam, ők rosszul választottak távot, vagy nem volt semmi mentális erejük. Az egész rendezvényen 9550 nő indult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hátranézek, hogy ne rúgjak meg senkit, mert kézenállok a célban

Május 18. Hosszabb edzőterem. Gyalog megyek a buszig. Felsőtest, alapos, hátsóvállat is érintő súlyzós bemelegítés, rotátorátforgatás súlyzóval és ugrókötéllel. Utána egy hosszú szett: fekve nyomás, T-rudas evezés (helyette egyszer felhúzás), csigán keresztbe húzás, húzódzkodás, tolódzkodás. A vége harangozás. Haza bringa.

Érdekes, ami történt: edzés (de nem láb, a lábamat a súlyokkal hagyom már), szauna, utána jégszauna és csilis keringésfokozó, narancsbőrellenes krém. Először is, nagyon piros lett (allergiás reakció?), aztán meg valami olyan forróságot éreztem órákkal később, nagyon meglepő volt.

Holnap futunk! Női futógála. 2,5 Julissal, utána én 10+5. Meghívtak a VIP szekcióba:

Május 17. Rövid edzőterem, kézenállás, híd, nyújtás, inkább szauna, de hirtelen mennem kell, mert meglógott a kutya, és megtalálták. Bringával cikázom, hazafele hegyet mászunk. Ez mindig a hazaút, gyakran hartalmas cuccokkal: 1,2 km, 19 perc, 80 m szint, lépcső is.

Május 15. Úszás Katával. Tíz hossz hát, tíz mell. Menstruálok.

Május 14. Tegnap a szülinapom miatt csak bicajozás, iskolába menés (Julit veszélybe sodorta egy önző autós, elesett, és meg se állt a rohadék, de az összegyűlt szőke anyakoszorú engem hibáztat persze. Borzalom. El is küldtem őket a picsába). Ma azonban edzőterem, bő két és fél óra:

26 perc 38 másodperc intenzív (gyors és magas) lépcsőzés, percenként 72 lépés 40 centis fokokkal (ez állítható amúgy), 100 emelet, 412 kalória, ilyen egészen vizes, büdös leszek, imádom, ez az igazi. Aztán egy súlyzós szuperszett: váll (sima oldalra emelés és döntött törzsű is, egy kézzel), bicepsz (9, 7, 5 kilós beforgatós, 10, 15 és 20 ismétlés karonként), plankkal (háromszor 130-150 másodperc), négy körben. Aztán nyújtás, fenék-finomítás (itt már csak a kis súly, a VS-stílus van, apró donkey kick és lábemelgetés, semmi durva gép), a végén megint egy lépcső, 16 perc, 251 kalória, 38 centis fokok, a végén (mivel minden fekve nyomó pad foglalt) szauna, 25 és 15 perc, ott a második adagban be is alszom. Egy dölyfös, kövér férfi okoskodik, ránk erőltetné az illóolajat (megakadályozom), harsány. Önreflektálok: mi is kussolhatnánk, amikor a csajokkal izzadunk.

Május 12. Eus futás Eszterrel: 15 km. A mondott hátizsák is látható!

Május 11. Bringával érkezem. Ragyog a nap. F-val, az Idális edzőtárssal kezdünk pitymallatkor (fél 10-kor) az F and M-ben.

A hátunkat dolgoztatjuk meg a következőképpen:

húzódzkodás érzékenyen állítgatott ellensúlyokkal, 6-8 db

kacsa (kinyomott fenéken csigás gépen lehúzás):

hiperhajlítón tízkilós tárcsával törzsemelések, hosszan kitartva a pózt

súlyzós evezés

mellkashoz húzás

Ebből négy kör, minden kör végén 100 ugróköteles ugrás.

Utána has: harangozás, plank (155, 155 és 185 másodperc!), belsőcomb-gép, fenékre finom lábemelgetés. Nyújtás.

Robogok Eszterhez Kül-budára edzeni (Bartendaz), ahol is ez a fotó készült (de ez after saját gyak.):

Egy kicsit zavar az, amikor az egyénként pompás funkcionális edzések körítése afféle igehirdetés, hogy mások (a gyúrósok) nem tudnak semmit, az emberek általában nem tudják, és amit tudnak, az hülyeség. Ez dogmatizmus és alterkodás, nem csípem. Egyébiránt az edzés izgalmas volt.

Május 9. Hííj, barátaim. Elegem lett, így ma pótoltam:

egy óra húsz perc alig pihenős (géphez átmenős, pihenőként plank) súlyzós zúzás:

bemelegítő kör, hat gyakorlat.

Utána szuperszett:

clean and press, 15 kilóval, 15 ismétlés, célizom: váll

padra lépés, 12-12 kilós súllyal, térdnél magasabbra, célizom: hajlító, far, combfeszítő. 16, 14, 12, 10 és 8 ismétléás (összesen, nem lábanként).

bicepsz curl, beforgatós, 8-9-10 kilóval 10-10 karonként

merev lábas felhúzás bokától, 45 kilóval, 15 ismétlés.

Öt kör.

Nagyon fájt az alkarom. Kósza törekvés, amit mindig meghekkelek, hogy nem végzek olyan gyakorlatot, amelynél nehéz súlyt fogni kell, mert nagyon vastag az alkarom. Most is még a fenékgyakorat is (padra lépés és a merev lábas felhúzás is) alkart igényelt…

Habár, szeretm, hogy ilyen erős az alkarom. Ha visszeresedik, majd leállok.

plank, kétszer: 2 perc 35, aztán 2 perc 5 mp. (hasra)

Külön, szetten kívül: fekvenyomás, 20 (20), 30 (15), 35 (10), 37,5 (7) és 40 (5) kilóval. Zárójelben az ismétlésszámok. (mell, tricepsz, váll, hát, has)

Húzódzkodás, kétszer hat. (széles hátizom) Most nem ment jól (nagy ellensúly).

Majd 30 perc 95 fokos szauna (egy adagban).

UTÁNA futás (társadalmi okokból, barátnőileg alakult a sorrend, ez minden szempontot megelőz), tehát egyedül maradtam, és visszakúsztam a terembe, és nem haboztam felállni a futópadra. 36 és fél perc, 5,5 km, 451 kalory.

Mi a cél e túlzó adaggal? Visszaállni. Kiüríteni az izmokból a glikogént (éhgyomorra edzés, csakis). És leginkább: a valódi éhséget akarom érezni, szauna után az igazi szívlódulást, határhelyzetet. Nem ez a hason fekve mandulaevés, “pihenés” – olyankor semmihez nincs energiám.

Május 8. Bringával cikázás, ügyintézés, úszás Katával. Megtoltam a szaunát, mert nagyon jót tesz., és mindig éleénk, szenvedélyes csevej iskoláról, életről, házasságról, színházról, netes izgalmakról. Nem volt kedvem az úszószemüveg-homályhoz most, vennem is kell újat (a legelhasználódósabb sportkellék), ezért szemüveg nélkül hátúsztam egy félórát. Nagyon klassú a mellhez képest, és fárasztó. Folytatom majd a gyorsúszást, megvívok vele ezen a nyáron.

Ott volt a papunk! Volt ez a mítosz, hogy ő soha nem úszik (se nem vizes, se úszószemüveg, se sapka, mindig szauna, meg olvas), de már megint láttuk! most kimászni, a múltkor csobbanni. Pompásan úszik! Milyen hülyék vagyunk, hogy így gyártunk történeteket…

Otthon többnyire fekszem a lábujjam miatt, mert elég nagy még mindig (jobb, 4.), erre mit művelek intelleigensen? hát színházba rohanva ráejtem a pengeéles laptopot, arra a lábamra, mert divatcélokból eltökéltem, hogy én majd összehangolom a terepzöld hátizsákot és a babakék leggingset…

(van egy ilyen felsőm, imádom, be is szűkíttettem, tehát összehoztam a két színt:

 

 

na, és ez a hátizsák nagyon fura, oldalt van cipzárja, hogy vízszintesen is lehesen fogni (akkor laptoptáska). És így történhetett meg a lendületben, hogy oldalcipzár be nem húzván, az macbook kiesvén lábközépcsontjaimat mintegy kettévágá. Azonban cipőm a katasztrófát némileg felfogá!)

Szóval most másképp és még jobban fáj a nyomorú láb. Feszült, lehangolt vagyok, ha és amióta nem edzhetem.

Minden nap jelentős kutyaséták. Szombaton előbb a szokásos konditerem lesz, aztán kimegyünk külbudára E-vel, és funkcionális edzünk!

E-ről megírtam az esettanulmányt a shop.builderen. E. az edző és színházi társam két éve, heti szinten. Ez most egy komoly, végre magyar és szakmailag megalapozott ketós sikertörténet, olyan valakitől, aki komolyan gondolta. Nagyon kell ez a fajta szemlélet, itt egy negyedmilliós társaságról van szó, akik hírlevélben, a facebookon vagy a honlapon találkoznak a cikkekkel.

https://shop.builder.hu/kampanydieta-es-a-fenyes-feszes-formak-a5237

Az előző cikk:

https://shop.builder.hu/baj-e-ha-unod-a5216

a többi, régi cikk (beleteszem az újabbakat is már):

https://csakazolvassa.hu/alternativ-szemlelet-a-gyuros-oldalon/

Azt mondják, jók az interakciók. Terjesszétek a cikkeket!

Május 5. Az utcán csak esőkabátos kutyások, esőkabátos kutyák és futók. És én, aki mindhárom… bő 3 km, összevissza, ahogy a kutya engedte.

Május 3. Zúzunk! F and M.

Alsótest és hát: egylábas hajlítógép (15-15, elég nagy súly), lapsúlyos gépen evezés (15 ism.), húzódzkodás (6), hiperhajlítós törzsemelés (12 db-ok), vízszintes lábtoló (közepes súllyal 20-ak). Öt kör.

Kézenállások, egyensúlyozás. Híd.

Kis felsőtest-átmozgatás: a Hat Bemelegítő Gyakorlat kétszer, 4 és 6 kilós súlyzópárral. Fekvőtámaszokkal.

Fekve nyomás. 45 kilóig megyek. Plank: 3-szor 120 másodperc.

Apró lábemelgetések bokasúllyal, fenékre. Spárga és a teljes test nyújtós jellegű átmozgatása a bordásfalnál (ún. koreografikus nyújtás).

Szauna.

Április 30. Végre Eszterrel edzés: konditerem. Bringával megyek.

Alsótest- illetve vegyes szett: kitörés 2×10 kilóval, 12 db, megáll, bicepsz beforgatós karhajlítás 5-5 db a tízkilósokkal. Visszafordulva megint 12 kitörés, jó mélyre.

Külsőcomb-gép nagy súllyal, 15, pihenő, 15.

Húzódzkodás (asszisztált, 24 kiló ellensúllyal, nagyon szabályosan): 6-ok.

Ebből 4 kör.

Utána padon ülve rúddal nyomás. Lefele lógás, súlyzólengetés, kézenállás. Fekve nyomás, 30 kg, 12-k, kis hasazás, ha már ott vagyok. Ebből is 4 kör. Csípőhorpasz-nyújtás.

Aztán kávé, majd Katával kibővülve szauna–úszás–szauna. 20 hossz mell, 3 hossz hát, sok csevej. Nyújtás a vízben is.

Április 26. Érdekes módon érzem a tegnapi tízest. Lábszárfájdalom, avagy nyugtalanláb-szindróma, nagy álmosság, és a hajlítómat is érzem.

Ma ZÚZtunk, úgy, ahogy régen, mert van, akivel lehet (HJ). Teremben.

Bemelegítés: tíz perc evezés, tíz perc intenzív lépcsőzés.

Felsőtestbemelegítés, súlyzókkal, ezt sokszor leírtam már, hogy pontosan mik az Ed-féle gyakorlatok.

Felsőtest-szett: fekve nyomás közepes súllyal, nagy ismétlésszámmal (30 és 40 kg között, 8-20 db), intenzív bicepsz (beforgatós karhajlítás) 9, 8 és 7 kilóval, clean and press 5-8 db, 35, illetve a végén 25 kilóval.

Hát- és lábszett: asszisztált húzódzkodás (6-ok), hiperhajlítón törzsemelés nehezítés tárcsával (12), fej fölött ugyanezzel a 10 kilós tárcsával guggolás, belerugózva (12 db).

Mindenből három kör.

Lefele lógás 24 kg-s kettlebellel. Pici nyújtás, híd, kézenállás.

Jégszauna. Kértem, tolja meg. 180-nál érdekes érzés volt.

Tündökletes kislányommal biciklizem az illatos Szilágyi Erzsébet fasorban. Tanítom a városi bringázásra.

Április 25. A Pasaréti Sportcentrumból jelentkezem, megyek épp futni! Elég volt az aligsportból, fetrengésből, rengeteget ettem és alig edzettem az elmúlt hetekben. Tízezer lépés, egy óra két perc. Sütött a nap, enyhe szellő, gyönyörű középtávfutó lányok és egy szépséges gátfutó fiú. Annyira erősnek, ifjúnak érzem magam ettől! Gondosan kenem nap ellen a nyakhegem (anyajegyeltávolítás).

Futócipő: ábrándok.

https://www.nike.com/hu/t/zoom-pegasus-turbo-xx-futocipo-LkWxfr

vagy

https://www.nike.com/hu/t/zoom-fly-sp-futocipo-qBsStZ/AJ8229-600

vagy

https://www.nike.com/hu/t/zoom-fly-sp-fast-nathan-bell-futocipo-4GSCVs/AT5242-100?fbclid=IwAR14ewKAA77DA2Vhv8yVrOb68r_3aBNj10cWYzVCNLCLjv7KEM62MihMScs

Tényleg elnyúztam már a többit, de a legvalószínűbb, hogy most mégsem költök új párra.

Letört iskolába menet, de már az utolsó méteren Julis alatt a bringacsomagtartóm, de annyira, hogy a nyeregcső is elgörbült. Csere.

A szerkesztőm szerint “nagyot ment” a cikk:

Április 24. Bingával cikázok a városban. Gyors vagyok! Filmhét van, reggel jegyekért megyek, déltől meg nézni. A kettő között, 10-től végre újra csevegünk, szaunázunk és úszunk Katával. 860 tempó, az körülbelül 40 hossz. Pici napozás.

Április 22. Tegnap csak egy nagy séta volt (hazahoztam a szökött kutyát a Libegőtől, meredeken), ma kora este elhúztam a belem futni egy rövidet. Jaj, nehéz újrakezdeni! Azért erdő meg minden, erő, fény, tempó, 3100 lépés. Rohantam a Filmhét gálájára.

Április 20. Végre zúzás F-val, aki ideális edzőtárs! Tolja, vidám, nem kifigyel, de figyel, és együtt vagyunk és csodálom őt. Vettem tízalkalmas bérletet.

 

Ötezer méter ergométer-evezés.

Hátszett, négy körben: asszisztált húzódzkodás (6-ok), tarkóhoz húzás (12-k), hiperhajlítós törzsemelés (12-k)

Láb, fenék: booty bulider 50 kg, 12-k, víszintes lábtoló, 104 kiló 25-ök, combközelítő, 18-ak

combhajlító gép nagy súllyal: 18-ak, keresztbe húzás (váll), 20-ak, 3 kör

Spárganyújtás, lefele lógás kettlebellel, híd, kézenállás, hasprések, kis olló, kobra.

Szauna, dézsa, hevertés.

Nagybevásárlás: piac (edzés előtt) és SPAR (edzés és kávézás után).

A mai edzésen nem fogtam semmit, amit markolni kell, ami terheli és befeszítifekve sem nyomtunk.

Azonnal szebbnek, formásabbnak, energikusabbnak érzem magam a súlyoktól! Este meg rövid szoknyás esemény, a hátsó fogaimat is megmostam (ez idézet volt), szépnek éreztem magam. De sajnos, az önbarnítót, amelynek ráadásul rettenetes a szaga, foltosan fújtam fel. Ó, a józan reggel, ezt észrevenni! Nem megy nekem ez a “barna is leszek, védekezem is az UV sugarak ellen” dolog, el is fogyott, ki is dobtam. Mennem kell anyajegykontrollra.

Izomláz széles hátizomban és belső combban.

Április 14. Életem legjobb félmaratonja festői helyen, napsütéses, könnyű pályán (senkit nem kell előzgetni, van benne enyhe lejtő) a Lago Maggiore északnyugati partvonalán! 22710 lépés. A nagyon ritka kegyelmi állapot: semmi se fáj, ideális cipő, érzetek, időjárás.

Ezúttal nem felejtettem el meginni a magammal vitt SuperStarchot, lehet, hogy ez is számított, maradt erő a végére is. Gyorsabb és egyenletesebb tempó, lényegesen alacsonyabb pulzus: 167-es átlag és 190-es max volt Berlinben, most az átlag 156, a maximum pedig 175. Jóval hűvösebb is volt itt, pedig keveset futottunk árnyékban (17,4 fok; Berlinben 24,1 fok volt). Kis elemzés itt:

két futás

Április 13. Úgy kellett összekukáznom magam a héten Berlin után. Regenerálódás, otthoni teendők, örvendetes fordulat a könyv ügyében, cikkírás, színházak, és Dávid kilencedik szülinapja pénteken, jelenidejű nosztalgia: kacsát ettünk és epres-csokoládés tortát, ott volt szegény G., és nevettünk. Ma majdnem 18 ezer lépést tettem, igaz, jó hajnalban kezdtem, Budapesten, és itt, Észak-Olaszországban fejeztem be. Felvettük a rajtszámot, emiatt bolyongtunk drága vendéglátómmal. Egy másik településen pedig két órányi konditerem: negyedóra futás, tempós súlyzózás, főleg felsőtest, fekvenyomás, felhúzás, guggolás, nyújtás, meg szauna. Elképesztő, milyen nyíltak, nevetősek, spontának itt a nők, de amúgy, ha kereskedők, a férfiak is.

 

Holnap pedig…

Április 7. A berlini félmaraton, extrém jó minőségű aszfalton, 37087 indulóval. Hárman futjuk ismerős leányok (Bécs, Berlin, Budapest). Madrid (2018. október 31.) óta egy percet javítottam, 2:26:38 lett a vége, erős első öt kilométerrel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garmin kölcsönórával

Itt van részletesebb beszámoló: bé betűs bárosaim

Április 6. Lustább két hét után jöttem Németországba: sokat bringáztam, valamennyit gyalogoltam, úsztam egy nagyot, piciket futottam (1-2 kilométerek csak), és 3-án hegyibringáztunk, 4-én pedig a Flexben lábaztunk, ennyi volt.

Ezen a szombaton viszont kajakoztunk a Greibnitzsee-n, Berlintől délnyugatra: