amióta a vakáció kitört

Ezt most gyorsan elmesélem, aztán húzok futni meg bicikliszervizbe meg déembe meg úszni.

El van ballagva. Hétfőn ülünk a Flexben, oda jött az apjától. Mondom, edzünk,csak még gyorsan kiteszem a már kész nyelvi kvízt.

Akkor ő meg is csinálja. Jó, de a szellem pallérozása után edzünk!

Nézi a korábbiakat is, ezt: http://csakaz.polldaddy.com/s/9-mint-a-macska-élete

Képernyőfotó 2016-06-22 - 8.35.07

És mondom az első kérdésnél (ez milyen vicces volt, de nem? hát még a második! el is felejtettem): a határozószó rag nélkül fejez ki határozói tartalmat. Tudom, tudom, mondja, ma olvastam a nyelvtankönyvben.

Mondom, micsináltál? Június 20. van.

Reggel nem tudtam, hogy az utalószót karikázzuk és a kötőszót keretezzük, vagy fordítva, megnéztem, aztán ott ragadtam.

Szent Erzsébet mondta erre, én meg megkerestem (az elejét is, a második mondatot ők annak idején beleírták a helyesírási szabályzatba):

A tanárok azoknak az embereknek valók, akik önként semmit sem tanulnának. Csakis az a tudás ér valamit, amelyet magunk szerzünk magunknak, velünk született érdeklődésből és szenvedélyes tudásvágyból.

Paul Leautaud

És edzettünk is, másnap pedig Edzettünk.

A Juliska meg, róla is egy hasonló anekdót, az évzárója másnapján street workoutol az egybegyűlt gyerekekkel, aztán bemegyünk a könyvesboltba, választ egy könyvet.

Feminista könyv, amúgy.

IMG_2507

Amelyből aztán egy ültő helyében elolvas huszonnyolc oldalt. Felnéz, és álfontoskodó hangsúllyal mondja: következő fejezet…!

Én négyéves koromtól olvasok könnyedén, az iskola előtti nyáron már a Bambit, regényeket. Lőrinc öt évesen kezdte, mindjárt könyvekkel. Julis soha nem olvasott eddig, én meséltem este könyvből. Egész elsős korában kínlódós szótagolás és órai nyűg volt neki az egész. Meg is kapta a bizonyítványban. Szorgalom: nem gyakorol eleget (értsd: este otthon nem tanulunk, nem hozunk haza könyvet), olvasás: lassú, sok hibával.

Én kész voltam belátni a hibámat. Juli, ha én ebben hinnék, ha lelkes lennék, itthon is hangulatosan gyakorolnánk, akkor te órán is jobban szeretnéd ezt, nem? Nem, mama, nehogy, én annak örülök, hogy te nem vagy olyan. Ne legyél olyan! És perdül fel a párhuzamos korlátra.

Dávidról nincs ma anekdota, Dávid egyre csak legózik.

5 thoughts on “amióta a vakáció kitört

  1. nálunk ezt lehet. hagyni a gyereket amíg érdeklődni kezd és addig is érdekes és izgalmas dolgokat mutatni neki. És segíteni amikor kéri. és szünetben homokozóba járunk és parkba, meg barátokhoz, az többet ér mint a magolas. Leckét azért írnak mert érdekes, hasznos és bőven van rá idejük. na jó, néha nyafognak, de nem komolyan. És ő osztja be mikor akarja megirni. Mindkettő jön hogy olvasni akarnak nekem, üljünk le. és a kicsi kér hogy írjam neki amit mond, ő meg lemasolja. Nagyon szeretem az iskolát ahova járnak és a rendszert ahogy tanítják őket. Azt mondtam már hogy nincs feleles, dolgozat, osztályzat? Állami iskola Londonban.

    • a kicsinek az volt a lecke, hogy hazahozhatja az osztály macijat 2 éjszakára és 2 oldalas naplót írjon vagy rajzoljon, hogy mit csinált a maci nála. Ő az írást választotta. 5 éves lesz júliusban. A nagyobbik vicces könyvet választott magának és egy hete volt rá hogy elolvassa. Azt se tudtam hogy van hazija, csak amikor szólt hogy olvasna nekem, de nagyon vicceset ám

  2. Ez nagyon kedves volt, finoman, kívánatosan csomagolt tanulsággal. Emlékszem, a lányom megjött az iskolából az első nap, bevágta a táskát a sarokba és elővette a Kelét, Fekete Istvántól. Örültem és sajnáltam is őt – az iskola miatt, mert aztán le kellett ülnünk a ferde vonalakat húzogatni az írásfüzetbe. Most meg azt sajnálom, hogy a nyelvtan a gimnáziumban kimaradt az életemből. Szegény öreg tanárnőnk beszédmódja a Varázshegy hollandusára, Peeperkornra emlékeztetett – ezt akkoriban olvastam, és belenyugodtam.

  3. Hány évesnek is kell lenni, hogy ne vegyen erőt rajtunk a vakáció feeling? És ne akarjunk egyszerre úszni, evezni, szörfölni, biciklizni, siklóernyőzni, tábortűz mellett eszelősen táncolni és mindezt lehetőleg élőzenével (a “nagyszabású életemhez”…. tudod). Tudod? Szerintem biztos. És az olvasók közül is sokan.

  4. Lányom a furulya vizsga után állt neki gyakorolni az utolsó héten tanultakat. Nekem is legózik a kicsi folyamatosan, de nagyon figyelnem kell, mert az 5 és fél hónapos törpe szőnyegcirkáló lett.

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.