az internet ilyen

Arról, hogy például miben van felelősségünk, ha magunkat gondolkodó embernek tartjuk.

Az internet már csak ilyen. Névtelen, gyors, tömeges. Amúgy a sarokban kucorgó, rossz fogú okoskodók diadalmenete. A kommentelés az internet segglyuka. Jobb vigyázni. Láttuk, milyenek a trollok. Minden Áron, aki valódi pszichopata, újra előkerült, és szánalmas lejárató kampányt folytat. Aki blogot ír, ne csodálkozzon. Minek állok a célkeresztbe? A világban mint olyanban, úgy általában nem lehet megbízni, hogy majd nem bánt és nem él vissza.

A blogomon egy sima kérdésfelvetés például a szexuálisan is súlyosan traumatizált Minden Áront ilyen reakciókra ragadtatja:

SZÜRET “Mi a baj a pornóval? Ő változatosságra vágyik? Miért nézi? Együtt nézzük? Meséljetek, jó lesz ” – írja a “csakazolvassa ”
Már nagyon viszket? Masztiznál egy jót? És már gondolatban sem jut semmi izgi az eszedbe ? Ehhez is segítség kell?

Én nem hiszek a “csináljon mindenki, amit akar” szabadságában, mégpedig azért nem, mert valahogy nekünk magyaroknak ez nem a vérünk, és nincs méltósága a szabadságnak: nincs ehhez elég művelt és érzelmileg is, hogy mondjam ezt, iskolázott ember. A rég keretek közé szorított emberek a maguk ezerféle frusztrációjával, a kiforratlan személyiségek és az eltorzultak is durván visszaélnek a szabadsággal, és mások szabadságának korlátozására használják fel, sokszor passzióból, unalomból. Nagyon erős belső munka és önreflexió kell ahhoz, hogy a szabadsággal úgy éljünk, hogy az ne bántson senkit. Így, ahogy most állunk, nem lehet a szólásszabadság fontosabb érték, mint az érintkezés biztonságossága. Ez a fajta szólásszabadság, ami nem más, mint visszaélés, félelmet kelt, elhallgattat sokakat.

Bennem nem, engem nem, nem azért. De van, akit örökre. Döbbenten olvastam ezt a cikket:

http://444.hu/2013/08/31/barmelyik-tinibol-lehet-sztar-csak-kozben-nemi-eroszakkal-fenyegetik-az-ask-fm-vilaga/

meg ezt:

http://velvet.hu/sztori/2013/08/12/az_ongyilkos_lanyra_mutogat_az_ask.fm/

Megjegyzem, a 444 cikkében említett brit áldozatok mindegyike lány, és a vagány, “nem is törődöm vele” példák fiúk. Például ő is:

http://ask.fm/kerimke99

Figyeljétek a képeket és a bókokat.

A zaklatók nemi összetételét nem tudunk ennyire pontosan, de az biztos, hogy túlnyomórészt lekurvázással és a lányok testére tett kíméletlen megjegyzésekkel, tehát szexista alapon támadták a felhasználókat. Súlyos újságírói hibának tartom, hogy az állítólag egyenlőségre, társadalmi felelősségre érzékeny, szabadelvű orgánum erre a feltűnő jelenségre nem reflektált. Mi viszont elgondolkodhatunk az okokon.

Olvassunk bele a kommentekbe. Dúl a diadal, az erő elve, a szociáldarwinizmus, és gyanúsan fiatalok a hozzászólók a profiljuk alapján:

aki hülye haljon meg. Elhiszem, hogy hatalmas fájdalom ezért elveszíteni valakit. De ha erre nevelték, hogy mindig a más véleményére hallgasson? Hát könyörgöm…olyan mintha egy gép dobna neked mindig sértő dolgokat, senki nem törődne vele. A másik meg hogy olyan hülyék hogy így akarnak népszerűek lenni nem hogy tényleg csinálnának valami olyat ami példaértékű, ha már erre végynak…ja és fel is lehet függeszteni a felhasználókat és a saját profilt is, és a névtelen kérdezést is ki lehet kapcsolni, tehát ott van minden lehetőség hogy teljes mértékben megszüntesd a piszkálódást. Nekem is van ask.fm-em de komolyan annyi hülyét ami ott van….félelem.

Na erre azt mondom ez a modernkori spártai rendszer.A gyenge elbukik, az erős életben marad.Aki képtelen az írott internetes szavak súlyát mérlegelni annak sok szerencsét az életben!két hetet sem adok nekik egy munkahelyen sem.

Ilyen esetben nem az ask.fm-et kell fenyegetni, hanem megtanítani a 14 éves gyereknek, hogy hol a Log Out vagy a piros iksz (hihetetlen, hogy többeknek előbb jutott eszükbe a kötél, mint ez). Aki meg saját magát képes terrorizálni a neten, annak a problémái jóval mélyebbek, mint egy holmi közösségi portál.

Különösen az ifjú, diadalmas hozzászólók hajlamosak a problémáról való beszélgetést az ideggyengének, neurotikusnak titulált áldozatokra tolni, őket gúnyolják, hibáztatják.

De ha nem, akkor a szolgáltatót:

miért olyan nehéz az ask.fm-nek kivenni 5 sort a kódból, hogy ne lehessen anonim kérdezni? just askin
Gondolod azzal megoldódna a probléma? Nem kell anomimnak lenni a trollkodáshoz.

a felhasználónak sem nehéz tiltani az anoním beérkező kérdéseket, just sayin 🙂

Itt egy cikk az egyik áldozatról, akinek néhány héttel később a nővére is öngyilkos lett.

http://www.huffingtonpost.com/2012/10/29/erin-gallagher-irish-teen-commits-suicide-battle-cyberbullying_n_2040850.html

A legkevésbé a magukat okosnak, függetlennek, sérthetetlennek érzők értik, mi zajlik itt valójában. Ez a diadal mámora: én az erősek közé tartozom. Nem vallják a szolidaritás, az elesettebbek, félénkebbek segítésének értékeit, viszont élesen megkülönböztetik magukat amazoktól, előnyös helyzetüket természetesnek tekintik, és másokat is behódolásra késztetnek. Pedig abban van különbség, hogy kin milyen fegyver fog, de bárki sírhat egy sarokban. Egy még jobban eldurvult miliőben gyengék lesznek a korábban erősek. A tömeg, a névtelenség és a kamaszkor jellegzetességei, valamint hogy ennyire szabadon mehet mások szidalmazása, eszkalálja az erőszakot.

Ó, de hát ez az internet, nem valóság, mondják mindig. De nem felejthetjük el, hogy az internet millió és millió embertársunknak a talán legfontosabb valóság. Ugyanúgy érzelmeket kelt, energiát, időt, figyelmet igényel. Ott is emberek vannak. Ott is szerelembe lehet esni, fájdalmat okozni, információkat kideríteni, meg mást öngyilkosságba hajszolni. Nem puszta játék, és sokszor összemosódik a való életbeli eseményekkel.

Nemrég nemzetközivé lett a blog: itt járt Andy, ő is részt vett az Anita Sarkeesian elleni gyűlöletkampányban, ezt pedig a szólásszabadságra hivatkozva védte. Nem igaz, hogy ezt jelenti a szólásszabadság. Ez mások elhallgattatása, a szólásszabadság lábbal tiprása, erőszak, amelyet, mivel online, lebecsülünk, holott az offline fajtánál rejtettebben zajlik, gyorsan tud elviselhetetlenné fokozódni, és a lélekre talán veszélyesebb. Még ma is mint újdonságról beszélünk az internetről, ma is csak azt szeretnénk, ha a gyerekeink nem ülnének előtte annyit, és ha valakinek gondja akad, azt tanácsoljuk, törölje magát az oldalról, meg menjen inkább sétálni. És még nem ismertük fel, mekkora veszélyeket hordoz, hogy következmények nélkül és hosszasan zaklathatnak egyes kipécézett felhasználókat a többiek.

És mert a cikkben kamaszokról van szó, persze felmerül a kérdés: hol vannak ilyenkor a szülők? A kérdés a jól nevelt, erőforrásokban bővelkedő középosztály képmutatása. Egyáltalán nem minden apa és anya van annyi idő, kompetencia, szándék birtokában, mint azt mi képzeljük. Az elhanyagolt, alacsony érdekérvényesítő képességű gyerekeket ki védi meg?

Az internet ne legyen ilyen. Nem igaz, hogy nincs megoldás. Mindannyian felelősök vagyunk érte, hogy a beszélgetések terei biztonságosak maradjanak, és hogy közösségi kontroll tartsa kordában azokat, akik másokba kaján közönnyel belegázolnak. Kampányoljunk egy biztonságosabb internetért, és szóljunk, ha valakit bántanak. Azonnal ismerjük fel, ha beszélgetéseket szétdúlni jön valaki, és semmilyen módon ne támogassuk. Ne bagatellizáljuk az effélét elszenvedettek panaszait és ne hibáztassuk az áldozatot. A szabályok legyenek világosak, legyenek moderátotok, és a visszaélések elkövetőit mindenki vesse meg.

51 thoughts on “az internet ilyen

 1. Úgy legyen. Csak éppen a trollok hihetetlenül növelik a szent kattintásszámot, így aztán nem mindenhol moderálják / zárják / szűrik ki őket, hadd menjen a hajtépés.

  • Így van. A troll az egyszerű ember. A troll vesz 3 havonta kölcsönből új mobilt. A troll az, aki kattint a baromságokra, ergo a trollt nem kell NAGYON üldözni csak egy kicsit, úgy szőrmentén …

 2. a trollt etetni kell,
  mert magában éhen döglik.
  ne. etesd. a. trollt.
  és bizony: “szóljunk, ha valakit bántanak” – abszolút! nem netnanny kell ide, hanem közösségi összefogás, ennyire csak képesek leszünk mi is.

 3. Van a netnek egy csücske, úgy hívják, hogy quiet place project. Alapvetően nyerésre játszik, de az egyik része nagyon meglepett: a comfort spot nevű alkalmazásban bárki leírhatja, mi nyomja a szívét és a többiek mevigasztalják. Szomorú, de az lepett meg, hogy nem trollkodják szét, pedig az aztán a troll-terüljasztal.
  Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy nem most vagyok tini. Azt hiszem, az ilyen askfm és társai borzasztóan nehézzé teszik, hogy valakinek egészséges önbizalma fejlődjön. Én így is eléggé utáltam magam egy-két évig…

 4. “A világban mint olyanban, úgy általában nem lehet megbízni, hogy majd nem bánt és nem él vissza.”
  Most abrandultam ki megjoban a vilagbol… en is azt hittem pedig reg…

  Ask.fm-hez: Borzadva olvasom a cikket… am valahogy nem tudom azt elkepzelni, hogy egy egeszseges onbecsulessel rendelkezo lany csupan azert legyen ongyilkos, mert lekurvaztak egy oldalon. Felreertes ne essek, nem az ask.fm vedelmeben irok most, csak elborzaszt az is, hogy hogyan lehet, hogy egy kamasz pl itt szeretne valaszt kapni ennyire szemelyes es intim kerdesekre, hogy lehet, hogy ekkora hitelt tulajdonit masok, foleg ismeretlen, arc nelkuli ostoba emberek velemenyere? Mennyire kell az ember onbecsulesenek a sarba tiporva hevernie, es kik azok, akik felelhetnek ezert? Kik azok, akiken mulik a dolog igazan? Hol van a csalad tamogato szeretete es odafigyelese? Hol vannak, akik megvedhetik a bizonytalan es lazado kamaszt?

  Ha meg lehetne bizni a vilagban (vagy csak egy reszeben) akar mukodhetne is egy ilyen nyilt, altalanos nem szakmai ask.fm-es segelykero oldal, de lehet szukseg sem lenne ra?… utopia.?

  • Nyilván nem rendelkezik a szerencsétlen egészséges önbecsüléssel, talán még a szót sem érti, annyira nem. Az ilyen gyerekek nem meleg, biztonságos, védelmező családban élnek, ebben szinte biztos vagyok, csak a jó ég tudja, milyen szar gyerekkoruk lehetett, még ha ez kívülről nem is látszott.

   • Szerintem lehet bonyolultabb a helyzet, a túlérzékeny tinik még viszonylag jól szabott családi háttérrel is csinálnak hülyeségeket. A félénkség, önbizalomhiány nagyon sokszor szocializációs termék, de nem mindig.

  • Hát ez az, hogy aki ezen kiborul, hogy idegen kis balfaszok lekurvázzák, az valószínűleg nagyon rossz passzban van. Egy csomóan röhögnek egyet, szentségelnek egy sort, hogy mekkora trollok vannak és kész, mennek tovább. De mint az ábra mutatja, nem egy ritka esetről van szó, nem lehet azzal vagdalkozni, hogy ez ritka eset és csak hipermimózákkal fordul elő. És “ne vedd magadra”.
   Felnőtt embernek se esik jól, ha egy – bármennyire hülye és érdektelen – troll valami piszliszár fiszemfaszom vita után ráír facen, hogy kurva anyád… Pláne ha épp más, nagyobb bajom is van, marha jól tud ennél kisebb bunkóság is esni – kutyát nem érdeklő vadidegenektől, de akkor is szarul esik az ilyen.
   Igaz, én nem öngyilkoltam meg magam ilyen “baromság” miatt, mert nem vagyok szuicid alkat (van egy adag agyhugykövem, de ez pont nincs benne… Ha bent lenne, már nem élnék:).

 5. Megvan a ma esti beszédtéma a gyerekkel, ha végre megjön az edzéséről. És meg fogja kapni a kiképzést ezek ellen.
  A tapasztalat, hogy az igazi segítségre nem nagyon van igény. Keveseknek van, de nem jellemző. Mondok egy példát: Egy tanácsadói felületen egymás mellett van a jósnő meg a több diplomás karrier-szakértő, aki egy közvetítő cégnek az embere, valódi segítség és megoldások.
  A jóshoz átlagosan 10-12x annyi munkával kapcsolatos kérdést intéztek, mint a karrier szakértőhöz. A jós hiába ajánlotta tovább a kollégát, szinte senki nem lépett tovább. A tényleges megoldás helyett a vak jövőt kutatják … – az ő gyermekeikkel történnek ezek a dolgok, azt hiszem 😦
  A trollkodással kapcsolatban tökéletesen igazad van. Én is irtom ezeket mindenütt 😦

 6. szerintem szégyen, ami itt megy, mint pl. ez is, ez egy mai főhír
  hát egyre inkább erre tendál a dolog : az erőszaktevés a nőkön lassan a mindennapos közmulatság részévé válik, és az ezen szocializálódott generációk számára ez teljesen természetes.
  Ráadásul valahogy a prostitúcióval kapcsolják, hisz ha akarod azt a cipőt, szenvedj és rettegj és fogd be közben a szád:
  http://hvg.hu/cegauto/20130903_Video_igy_kinozza_Vettel_a_noket
  Hozzáteszem, gondosan ügyel a vágás, hogy a férfiakat mindig magabiztos, a nőket pedig kiszolgáltatott helyzetben mutassa. Kábé mint a pornó, az is ugyanezen alapul.
  És így lehet az egyik nemet egyre mélyebbre taposni.

  • Az a durva, hogy ez az én kedvenc cipőmárkám, imádom, és csak ebben járok évek óta. (Egyébként én próbára tenném magam egy ilyen szituban!)

   • Nekem is az elso reakciom az volt, hogy ejj de beulnek melle, jokat rohognek. Annyira csak nem ostoba Vettel, hogy egy reklam miatt kinyirja magat :d

    Tenyleg feltuno a vagas. Gondolom a jelenette sem olyan lanyokat kertek fel, akiknek nincsenek felelmeik a gyorsasagtol…

 7. Asperger szindrómásként a magam bőrén sokszorosan megtapasztaltam mennyire össze tudja törni az ember lelkét a permanens bullying, amelyet sokszor semmi racionális érv nem indokol, csak az, hogy az emberben is megvan az az állati ösztön, hogy aki kicsit más, akkor az deviáns, el kell taposni, továbbá élvezi, hogy valakit szenved. Na de a dolognak van egy másik vetülete is.
  Például a te blogod is ha úgy vesszük egy erős hang, amely rápirít sok emberre. Az ő szemszögükből – bizonyos kifordított értelemben véve – te vagy a bully, aki “belerondít” a világukba, holott te nem öncélúan provokálsz, mint egy zaklató, nálad a keménység csak egy szüskéges rossz, egy eszköz, és nem cél.

  A kérdés az, hogy hogyan különböztessük meg a tartalom nélküli, öncélúan bántó tartalmat a radikális, felkavaró, de érdemi intellektuális tartalommal rendelkező információtól? Az egyik csak anyázni akar, kiereszteni a gőzt, a másik meg mondani akar tényleg VALAMIT, de az felkavar. A közös, hogy mindkettő hatására úgy fogod érezni, hogy beletrappoltak a világodba.

  A cenzúrától való irtózásnak ez a lényege: oké, senki se szekálhasson halálba senkit, ne taposhassa el a méltóságát, és hasonlók, ebben szerintem minden civilizált ember egyetért.
  A gond abból adódik, hogy ha elkezdünk ilyen általános tilalomfákat meghatározni, hogy “a szólás szabad, DE nem sérthető meg mások érzékenysége”, akkor a következő lépcső az lesz, hogy egy más fórumon meg rádteszik a szájkosarat, mondván te meg az ő érzékenységét sérted.

  • Árvai Józsefnek: szerintem vannak elég egyértelmű jelei annak, ha valaki bully, és nem lehet összekeverni azzal, ha valaki csak a saját véleményét mondja. Egyszerűen onnan, hogy nem a másik embert minősíti (esetleg talán a viselkedéséről mond véleményt, de sohasem az emberről). Az ítélkező kijelentések, a kéretlen tanács, a minősítő jelzők, a “te mindig” és a “te soha” kezdetű mondatok, a “hülye vagy” (még ha szebb szavakba is van csomagolva). ezek mind, szakirodalom szerint is akadályozzák a kommunikációt és arra szolgálnak, hogy a másik pozícióját rontsák, rossz érzéseket keltsenek benne, lenyomják stb. Érdemes elolvasni pl a Szavakkal verve c. könyvet, ott ezt részletesen kivesézik.

  • Csúsztatsz, te, és nem érted, miről van szó. Amanda Toddot a saját facebookján hajszolták a halálba, az ask.fm-eseknek a kérdései alá írták a görénységet, Anitának a nevével, videóival, arcképével éltek vissza, hajtóvadászatot folytattak ellene, engem a fb-on gyaláznak, személyemben, itt kommentben dől rám a szánalmas gyűlölködés a több hónapos zaklatás után attól, aki nem átallotta kinyomozni a lakcímemet. Én kit bántok ehhez képest? Rápirítok? Én odamegyek őt bántani? Én lopom le a fotókat, én személyeskedem, én tréfálkozom az ő özvegységével meg a szexuális életével? Miért jönnek ők ide? Mit okoskodnak? Mi fáj nekik ennyire? Mire gondolsz? Engem ők (kik?) nem érdekelnek. Jelenségekről írok, pont mint az oknyomozók, ez maga a szólásszabadság, és akkor ők kitalálják, hogy beléjük gázoltam személy szerint. Holott ha van annyi erő és érdeklődés az illetőben, hogy elolvassa, és még önmagával is kapcsolatba hozza, az miért az én bűnöm? Nem neki írtam, sem általában, sem személyesen.Hogyan bánthatnék valakit, akinek a nickjét sem ismerem, nemhogy a sorsát? Ja, hogy pont leírtam, mit művel a nővel, akit állítólag szeret? Hát ebben ki a hibás? Hogy igazam van, az a bűn? Ellene van igazam? Ő kilátszik ebből, megszégyenül? Én nem tudok őróla, a nevét sem, nem ismerem ezeket az embereket, ők jönnek ide. Ha kiáll, idejön, akkor megszégyenül, akkor az ő megjelenéséből tudjuk, hogy igaz, őróla van szó, és még megszégyenül, mert erőszakosan kommunikál és frusztrált. Miért veszi magára, ha nem igaz? Ha igaz, mi a baj? Nem a bőrbetegségével, a küllemével, az özvegységével gúnyolom én, hanem erkölcsi alapon tiltakozom az afféle tettek ellen, amelyeket, lám, ő is elkövet. Ő állítja, hogy igaz, pont azzal, hogy megsértődik. Ezt hogy írjam, hogy értsd? Nekem nincs bajom, ha a nők szemétségeiről olvasok, mondjon, amit akar, nem megyek oda asztalt verni. Nekem a bullyinggal van bajom, ami személynek szól, meg hogy itt tolakodnak a lomtárban a szerencsétlenek.

   Az a kínos abban, amit írsz, hogy van egy friss IRL élményem a megbántott — megint csak — férfiak szörnyűséges érzékenységéről, amely agresszióba fordul: a Népszabadságban megjelent cikkemről, amelyben leírom, milyen hadszíntérré tették a dowhnhilles fiúk a fogasozást, mennyire agresszívan vannak jelen, másokat kiszorítva, és nem is vesznek jegyet, viszont ordítanak és felrúgják az ellenőrt, rámismertek a fogason. Egyikük, aki illusztrációja a cikknek, ugyanígy magára ismert, mint azok, akiket te most úgy sajnálsz, és azt állította, hogy “ügyvéd haverja szerint” LOL én becsületsértést követtem el, és nekem miért fáj, hogy ők fogasoznak, és én ezt élvezem? Ugyanaz a buta, érzékeny, megsértett egó, önigazolás, “én rendes ember vagyok”, mint az itteni támadásoknál. És meg akart ütni, rámrontott, ott lihegett az arcomba felemelt ököllel, fényes délben, és ott volt harminc ember a szerelvényben, és ezt végignézték. A haverok, félig izgatottan, félig beavatkozásra készen odaálltak, de ők is gúnyolódtak, cikiztek hangosan, és még velem kiabáltak, hogy mit hergelem, amikor elmondtam, hogy a becsületsértés az más, és hogy neked biztos lakat volt a jeled az oviban, és hogy buta vagy te, mint a föld. És semmi következmény.

   (És fél évvel később, 2014 februárjáűban odajött, provokálni próbált, majd meg is ütött. Mondjuk nagyon megszívta, az tény, soha többet nem fog ilyet csinálni, elég sok következmény lett, és a bringás közösség is kivetette magából. 2017. őszi betoldás)

   ELNYOMÁS VAN. VAKSÁG VAN. REFLEKTÁLATLANSÁG VAN. TÍZ NÉGYZETMÉTERES HORIZONT VAN. Én ez ellen tiltakozom, nem emberek ellen. Miért nem tiltakoznak ők is, bármi ellen, amiben hisznek, hogy fontos? Ez a baj, buta automatizmusok vannak, finom, okos lelkek is, akik állítólag kedvelnek engem, olyanokat írnak, hogy csak nézek. Nem válaszolok egy e-mailre sem, mert most jön majd húsz, hogy rá gondolok-e. Dől az önérdek, a hibáztatás, a kicsinyes paranoia, meg a kenetteljes, tökéletesen üres és részvétlen jóemberség.

   Nem vagyok kemény, nem vagyok szélsőséges sem, nekem ez van középen. Ez a munkám és a megélhetésem. Író, véleményartikuláló vagyok, bármilyen ellenszenves is ez. Életeket változtat meg egy-egy jó mondat.

   És ne higgyünk a szép, igazságos világban, ahol mindenki egyformán szólhat meg kímélik meg. Pont az elnyomás miatt nem lesz ilyen. Amiről a posztban szó van, az agyon volt hallgatva. Diadalát ülte a nők elhallgattatása, megalázása – a blogra adott reakciók magát a problémát mutatják, azt, hogy a nő nem szólhat, nem érvelhet, nem állhat ki magáért, mert az erőszak, meg “rápirítás” – pont az én blogom fáj meg érzékeny?

   Te kiket mentegetsz itt?

   • Egyszer megírtam hogy az ordítozó, koszos csőcseléktől nem mer szegény anyám végigmenni az utcán. Másnap megszóltak az értelmiségi barátaim, hogy mekkora rasszista kirekesztő vagyok (egyszer le nem írtam a “cigány” “roma” stb szavakat, csak és kimondottan a magatartásforma ellen irányultam) , és persze érdekes módon majdnem agyonvertek még aznap éjjel. Azóta valahogy kevésbé vagyok derűlátó.

 8. Ez ide tartozik, és pompásan illusztrálja Minden Áront és a többi hasonlót, köszönet a linkért annak, aki küldte. Innen van kommentből:
  http://anetteiren.com/whats-the-difference-between-a-mind-controlling-cult-and-a-sociopath/

  1) Psychopaths do not empathise with people or other living things, so they fake human emotions by displaying false “shell” personalities with automatic responses. This is done knowingly, using different personas toward different people, depending on which is most effective. These personas provide a weird mental buffer from lie detectors.

  It is possible to get the truth from a psychopath when they are bombarded with evidence and they momentarily rip the façade aside, but it’s not worth the time or trouble.

  2) Psychopaths operate entirely on their personal desires and define right and wrong according to these desires (not societies). This is their concept of “good”.

  3) They enjoy creating chaos and destruction when their whims suit them. These are called “mistakes” for which they blame others or try to elicit your sympathy.

  4) I disagree with the majority that they are evil, even though they often plan and carry out destructive actions and are pathological liars and manipulators. It is not a sickness, but in my opinion, it is some sort of brain/spirit malfunction that science isn’t even close to nailing down.

  5) They avoid truth, they avoid reality and they avoid counselling unless the counsellor can be manipulated to sympathy. Psychopaths enjoy getting emotional responses from others (sympathy, anger, but also emotions that would energize them) and do not respond with genuine emotions, so they can be emotionally exhausting.

  Psychopaths are afraid of counselling because they believe once their shell personalities are penetrated and exposed, they will disappear altogether.

  Handling a Psychopath
  Psychopaths can actually be managed for short periods of time and their negative effects reduced substantially by blocking them from their various tools and avenues of destruction, once you find what these are.

  They do not respond to cognitive therapy, but respond to one type of behavioural therapy – creating new habits by insistence and monitoring of repeating certain good behaviours until these become automatic.

  If one MUST deal with a psychopath, don’t listen to them (or as little as possible), don’t exhibit emotions, don’t put yourself or your property at risk by trusting them alone with any of it, don’t trust your secrets to them, don’t trust them to complete a task, in fact, don’t trust anything with them. Don’t ever think you can or will help them. You won’t.

  It’s not entirely their fault that they were born or became less human than the rest of us, but no need to sympathize because they don’t feel bad about it, either and sympathy will only drain you. They have no actual capabilities for guilt or regret and certainly don’t see themselves as lacking (but often pretend – playing for sympathies is a favourite act), so don’t waste your emotions or time.

  It’s also important not to waste a minute trying to figure out psychopaths or thinking of them when you’re not around them because that is also draining. Psychopaths are like a leech on others’ ambitions, emotions, creativity and drives. They can make a person think her abilities and world is small, but their mere presence in your life at any time tells you that this is very much not the case. Psychopaths seek out those with the greatest capabilities and the greatest life force.

  • csakazolvassa, figyelj erre:
   It is possible to get the truth from a psychopath when they are bombarded with evidence and they MOMENTARILY rip the façade aside, but IT’S NOT WORTH THE TIME OR TROUBLE.
   hosszútávon fölösleges velük foglalkozni. nem gyógyulnak meg. (mióta foglalkozol minden áronnal?)

 9. Egyetértek azzal, hogy nem véletlen, hogy az öngyilkosságba hajszolt áldozatok többnyire lányok, aminek rendszerszintű okai vannak. Ugyanakkor ki kell emelnem, hogy a fiúk külsejét és szexualitását is rengeteg sértés éri, ami arra utal, hogy a troll-jelenség és a külsőségeket a központba állító attitűd terjedése rendkívül aggasztó méreteket öltött. Épp tegnap írta ki a FB-ra egy amúgy kedves, intelligens, érzékeny nőnemű ismerősöm, hogy “felkötné magát, ha a lányai ilyen manapság divatos, borotvált hónaljú, parfümfelhőben úszó, szűk nadrágos, lányos arcú, rózsaszínpólós fiút választanának maguknak”. Merthogy egy pasi legyen izmos, szőrös, erős, férfias, satöbbi. Nem hiszitek el, de pillanatok alatt több tucat nő csatlakozott a diskurzushoz, és teli torokból, keresetlen szavakkal szidták a kistiniket, akik nem elég férfiasak megjelenésükben – szerintük. Most őszintén, nekem sem zsánerem az említett típus, de tény, hogy egy átlagos 15 éves emós fiú a kelleténél gyakrabban találkozik ezekkel a kijelentésekkel. És nem, nem csak a mi betegesen heteronormatív országunkban, hanem a jóval elfogadóbb Amerikában is.

  A másik észrevételem az, hogy a lányok belső társasági rendszere az én tapasztalataim szerint talán jóval keményebb, mint a fiúké. Emlékszem, mi általános elsőben Legyünk Vera Ellen Klubot alakítottuk, és csapdát ástunk Verának a parkban a fa alatt, hogy essen bele… mai agyammal nem értem, hogy mi, a középosztálybeli, szerető családból érkező gyerekek hogyan lehettünk ennyire kegyetlenek, míg a fiúk közben vidáman fogócskáztak. A lányok világa Legyek ura meg Abigél, de tényleg. Bizonyára a fiúké is Pál utcai fiúk, de a lányoké valahogy durvábbnak, kompetitívebbnek tűnt mindig is gyerekként, nagyon sok intrikával. Talán azért, mert a fiúk – hajrá, tesztoszteron – verekedtek-hangoskodtak, s így levezették a feszültséget, míg mi lányok finomabb, árnyaltabb, taktikusabb módon versengtünk a storming-norming-forming stációkban. Talán ez az ára a társadalom által ránk erőltetett jókislány-szerepnek? Hogy mi nem verekedhetünk.hangoskodhatunk, míg ez a fiúknál el van nézve??? Vagy ez csak az én tapasztalatom, és máshol a fiúk épp olyan kíméletlenek voltak egymással, mint mi lányok? Elgondolkodtató, hiszen ezeknek a klubszerű egymást-bántásoknak a modern változata a netes trollkodás – igaz, itt tinikorúakról van szó, amikor már az erkölcsi érzék normál esetben fejlettebb, mint hétévesen. 🙂

  • A fiúk világáról sok tapasztalatom nincs, de emlékszem, hogy az elsőben egyébként legjobb barátnőim másodikban szövetkeztek ellenem anélkül, hogy okot adtak volna rá, és követ tettek hógolyóba, azzal dobáltak az iskola udvarán. Harmadikban meg eljöttem a suliból, de addigra olyan jóban lettünk megint, hogy még évekig leveleztünk.
   Ha meg most körbenézek, elég sok olyan tinit ismerek, akiket nem érint a cyberbullying, mert vannak real life barátaik, a neten nagyon keveset lógnak, mert sportolnak, zenélnek, táncolnak, tanulnak. Valahogy őket nem érinti. Náluk még én is többet lógok az arckönyvön. Az ő szüleik elég sok energiát fektettek abba, hogy normális közösségekbe járjanak a gyerekeik, kicsi koruktól kezdve.

   • Ma belenéztem Szex és New York részekbe, soha előtte nem tettem, de Carrie olyan vicces: “We’re so over. I guess I’ll have to find a new word for over”. Erről jutott eszembe. Sajnálom, hogy foglalkoznod kell vele, de tényleg kell-e? Beleolvasol, látod ki, törlés, kuka, mittudomén. Nem lehet?

   • Szerintem Samantha a vicces 🙂 Carrie megjátszós és nagyon idegesítő, de lehet, hogy csak azért mert rossz színész játsza. De tudom, ez ízlés dolga. Amúgy sorozatokat is elemzünk majd? 🙂

 10. Lassan, de alakul:
  Jelentetted Csakazolvassa, vagy véleménye is lehet ? bejegyzését zaklatás miatt.
  Bezárás
  Állapot This post was removed
  Részletek We reviewed the post you reported for harassment. Since it violated our Közösségi alapelvek, we removed it. Köszönjük, hogy jelentetted. We let Csakazolvassa, vagy véleménye is lehet ? know that their post has been removed, but not who reported it. A Facebook soha nem fedi fel a bejelentő nevét.

 11. Igenis VAN ÉRTELME jelenteni. Fogynak a képek, fogy a mocsok. Eddig öt tartalomról mondta ki a facebook, hogy a közösségi alapelvekbe ütközik. Ha van rá kapacitásotok, erről is küldjetek visszajelzést, hogy igen, oké, így kell ezt, köszönjük, hogy komolyan veszik az alapelveket és a bejelentést.

  Állapot Ez a fénykép eltávolításra került
  …it violated our Közösségi alapelvek, we removed it.
  Indok Gyűlöletbeszéd vagy -szimbólum

  Állapot Ez a fénykép eltávolításra került
  … it violated our Közösségi alapelvek, we removed it.
  Indok Zaklatás

 12. — Mivel egy olvasót barátságosan megkértem az előzmények után, hogy ne kommenteljen többet, és ő ezt meg is ígérte, ezt törlöm. —

  Kérlek, ha nekem szeretnél mondani valamit, írj e-mailt. Ne kényszeríts arra, hogy tiltsalak.

  Nem, nem kell sajnálkozni, nem kell megvédeni (ti ugyan miféle erő birtokában vagytok? te mit képzelsz?), hanem békén kell hagyni egymást, erővel nem visszaélni, szándékosan nem bántani.

  Amúgy nem tudok mit kezdeni azzal, aki adottnak és természetesnek veszi a világban létező rosszat és erőszakot, hogy hát azzal nincs mit kezdeni, és ezredszer is a természeti törvényekre hivatkozik, ráadásul ennyire bután, saját magának téve föl kérdéseket, arra válaszokat adva, majd azokból újabb következtetéseket levonva. Ez így nem beszélgetés, nem vita, hanem sima butaság.

  Nem, a férfiakat nem a nők hajszolják családi erőszakba, hanem a saját erőszakosságuk, jogosultságérzetük teszi lehetővé a számukra rendkívül kényelmes viselkedést.

  Nem, a társadalom nem nőpárti, sem szélsőségesen, sem egyáltalán.

 13. Visszajelzés: ne árulkodj! | csak az olvassa — én szóltam

 14. Visszajelzés: de már túlvagy rajta, nem? | csak az olvassa — én szóltam

 15. Visszajelzés: a biztonságos középen | csak az olvassa — én szóltam

 16. Visszajelzés: a sokféleség szépsége | csak az olvassa — én szóltam

 17. Visszajelzés: nem meccs | csak az olvassa — én szóltam

 18. Visszajelzés: kínos történeteink | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.