ami működik – és ami nem 1.

Egyre többen keresnek meg, sokféle enyhébb és súlyosabb problémával. Mesélnek, kérdeznek. Nem tudok választ egészségügyi gondokra, és nem szeretném túllépni a kompetenciámat sem, ezért aztán azt csináljuk, amit ígértem: lelkesen és közösen edzünk. A többivel, a konkrét gonddal fel lehet keresni a progresszív szakembereket és oldalakat.

Vagy ha már unod a sok tanácsot és ígéretet, akkor csak menni a megérzésed után, és csökönyösen akarni jobban lenni.

Mindig ostorozom magam, hogy már mindent elmondtam, minek újra rágni, elővenni ezeket. A régi olvasók végigkövették az utamat 2015 eleje óta, mindazt, amit felfedeztem, ás amikről akkor még mámorosan írtam tucatnyi posztban, meg az életmódrovatban. Az újak kis kattintgatással vagy a címlapra újra kitett bejegyzésekben olvashatják el, hogy szerintem mi működik.

Mégis, olyan kérdések érkeznek, hogy akkor újra összefoglalom. Azért is, mert ma már merek élesebben fogalmazni. Sokat figyeltem mások megoldásait, útjait, próbáltam megfejteni jelenségeket, és igyekeztem nem lenni igazságtalannak, például a vegánokkal vagy azokkal, akik szerint kell a szénhidrát. Nincs eszme, ideológia, különösebb érdek – úgy érzem, becsületes vagyok.

Szerintem az anyagcsere edzése működik, a metabolikus tréning. A szervezet megtanítása arra, hogy jól funkcionáljon mostohább körülmények között. Ez a “túlélsz-e a kunyhóban a viharban?” kérdés. Például éhesen. Alacsony vércukor mellett. Rusztikus kaján, nyers tojáson akár. És zsíron. Bevitt zsíron, a saját zsírján. Rugalmasan, jól működjön a test, komolyabb szenvedés nélkül a hidegben, nagy szellemi vagy fizikai terhelés mellett is. Vagy épp a szaunában. Kompenzáljon, jelezze igényeit, ne sztrájkoljon, ne téves jeleket adjon. Vagy egy kisebb betegségből kilábalva, és egy seb gyógyulásakor is. Ne fájjon folyton, ne akadályozzon, ne legyen ragyás a bőr, simuljon alánk. Ezért csináljuk, amit csinálunk: ennek az állapotnak a megőrzéséért, eléréséért, visszaszerzéséért.

Mindez alacsony szénhidrátbevitelt jelent, ritkás étkezést, sok kintlétet, testhasználatot, és sok-sok sportot a testhasználaton felül. Ebben egészen biztos vagyok mára, hogy ez az irány. Abban nem lehetek biztos, hogy ez ínyére lesz a gyógyulni vágyóknak, hogy könnyen meg lehet csinálni, mert sok a gátló tényező, a múlt terhei, a megmagyarázás, a rossz fej férj, a belepofázók, a lustaság.

Többen mesélik, hogy megváltoztatták az étrendjüket, betartották, működött, aztán jött újra egy süti, egy banán, és milyen rosszul lettek, lám. Ez se jó. Ez vészjel. Aki jól van, az nem borulhat ki egyetlen alkalom béna kajálástól. Sőt, a banán kifejezetten nem béna, egyfajta szuperfúd. Egy kicsit gyorsabban halad el a klotyóra, esetleg, vagy enyhe emésztési érzetek jelentkeznek, netán kis tompaság. De rosszullét…? Eleink az ilyesmibe belehaltak volna, tehát ez gáz. Ha ezt a fajta intoleranciát tapasztalod, akkor nem vagy jól (lehet, hogy nem is leszel, mert a károsodásod nem visszafordítható, mindenesetre az egészséges állapot az, hogy komolyan nem akaszt ki egyik fajta természetes alapanyag sem).

Dömpinggel, egyoldalú bevitellel, adalékanyagokkal, túl kevés mozgással és sok év alatt szúrtuk el. Ne faksznizz egy adag szénhidrátos vagy nem-egészséges étel miatt! Ne akarj most mindent!

És ne démonizáld a régi kedvenceidet! Ne ócsárold, nem ők a hibásak, a túrós pite meg a spagetti. Ne félj ételektől! De ne is add magad át nekik, ne legyen hatalmuk fölötted. Hogy is írja Liv? Ez csak kaja! (Ó, bazmeg, akciós a Häägen-Dazs.)

Csakhogy közben mindenki azt harsogja: ne legyél éhes, mert akkor rosszul leszel, leesik a cukrod, meg majd bezabálsz utána, jaj, mi lesz, borul a diet. Sose éhezz meg!

Hát de. Mindig éhezz mag, nagyon. És csak akkor egyél, ha éhes vagy, korgó gyomrú, egyébként ne bizgesd az inzulint, mert hamar megöregszel. És lehetőleg jókat egyél, és mértékletesen. Ne falj. És ebben, így tudj jól lenni. Ez a cél, efelé kell tartani, és akkor vagy jól, ha ez megy könnyen, egyszerűen, görcs nélkül.

Akit a dobozkái, a számolgatása meg a táblázatai tartanak egyben, aki csak így van jól, az könnyen szétesik. Amellett control freak, és nekik a közelükben szar lenni. Hány hónapig tartható ez? És mi meló, idő, pénz, szennyezés mindez? Az ilyen embernek tele az egész napja a kajával. Vagy eszik, vagy főz, vagy bevsárol, vagy azon tipródik, mikor és mit fog enni, várja, elképzeli, vagy fél, hogy összekeveri. Vagy lefotózza. Esetleg mosogat. Ez milyen élet?

Az élet sokkal egyszerűbb ennél. A kalóriaszámolgatás lehet ön-edukáció, hasznos kezdeti mankó, de egyrészt mint fogyási módszer megbukott: nem visz közelebb valós igényeinkhez, másrészt így nem lehet eltölteni egy életet, sem az evéshez viszonyulni. Hosszú távon nem ez a járható út.

És ami durva, amit említettem tegnap: lehet, hogy ez a példás, sokat melózó, az ételeket gyönyörűen tálaló és fotózó, vagy épp valami alter-házhozszállítót pusholó nő a legsúlyosabb IR/PCOS/Hashimoto-tüneteket kordában tudja tartani ezzel, hogy napi öt-hatszor eszik kiszámolt mennyiségeket, meg még egy marék gyógyszerrel. Ráadásul jól néz ki, amit csinál. De például le nem fogy. Évek alatt, rendszeres sporttal sem.

Egyél ritkán. Szoktasd rá magad, hogy ne erről szóljon az élet. Annyi minden fontosabb! Egészséges emberrel semmiféle karasztrófa nem történik, ha pár órán át éhes. Nem esik le a vércukra, viszont éber, élénk, figyelmes. Erre tréningezni lehet.

Akinek leesik a cukra, aki hipózik, aki egy nap böjttől extrém rosszul van, az már károsodott. A hipót megelőzheted a kiszámolt, sűrű étkezéssel. De jobban nem leszel ettől, hanem pont hogy megtámogatod a károsodott állapotot. Kiszolgálod.

Ami NEM működik tehát a három éve lowcarb/ketogén/hidegtűrő blogger szerint, az az egyél gyakran, a dobozolás, a “jó” szénhidráttal való ügyeskedés, a mentes alapanyagok felhajtása, összerakása, az, ha erről szól az élet. Ez fárasztó, teljes személyiséget igényel, eltorzít. És nem éri meg.

Ami energiát ebbe beletesznek emberek, meg pénzt, annyi erővel sportolhatnának. Sétálhatnának napi fél-egy órát. Vagy meditálhatnának. Engem az is zavar, hogy a módszereken, a szigorú szabályokon, a konzultációkon valakik jól keresnek. Mármint az zavar, hogy ezért riogatnak, hogy pont annyi legyen a gramm, vagy pont valahogy kell csinálni, másképp nem lesz jó, minden azt szolgálja, hogy rájuk hallgass, bennük higgy. Ez a sokat emlegetett kiszervezés, a “valaki mondja meg” állapota.

Állj bele az életedbe, te magad. Tarts mély bűnbánatot: elszúrtad. Ne legyél felháborodva, ha bonyolult a problémád, ha nincs rá rögtelen megoldás, ha nem teljesen visszafordítható.

Van tanulság. És abból okulhatnak legalább a lányaink. Fontos, hogy tudjanak erről, és hogy ne kerüljenek ilyen állapotokba. Hogy fel ne merüljön, hogy egy gyerek nem sportol, hogy gyorséttermi kaján, pizzán él, cukros üdítőt iszik. Nem szabadna eljutni a súlyos cigifüggésig, inzulinrezisztenciáig, harminc kilós hízásokig. Nem szabad azt sem sulykolni, hogy ez nem baj, és sokfélék vagyunk, és egy kis plusz még jól is áll. Nagyon keserves ezeket az állapotokat visszafordítani, és nem is mindig sikerül.

33 thoughts on “ami működik – és ami nem 1.

 1. Az jutott eszembe, hogy ez mennyire igaz az életünk egyéb, elmismásolt területeire is. Hogy gondolkozz, ès csináld. Teremts tiszta helyzeteket. Párkapcsolat, barátság, gyereknevelés, anyós.. teljesen átfordîtható a szöveg. Ne magyarázkodj, lépj! Ehhez erő kell ès a gyengék útálnak érte.

  Kedvelés

  • Bennem meg, mit tagadjam, van ez az oszálytalálkozó-szindróma. Hogy úristen, ti hol tartotok és hogy néztek ki, akik semmibe vettetek, meg munkahelyen szorongattatok, meg kioktattatok, hogy hogy kéne élni. Vagy olvasók, akik sportról magyaráztak nekem, vagy óva intettek. Azokból a stratégiákból lett logikusan az, amiben ők élnek, ebből meg, hogy nem hagytam magam, ez. Kezdem élvezni.
   Ezért is utálnak. De ez teljesen természetes érzés.
   A jóindulatomat fenntartom annak, akit ismerek, és bevált, jó barát. Szóval nem szeretek ilyen tágabb körben mindenkit, aki körbeszagol vagy -nyal, píárérdekből sem.

   Kedvelés

   • Jó ez az érzés, az osztálytalálkozós. 🙂
    Engem mindig lenéztek, kiröhögtek. Nem voltam kövér, pont hogy nyüzüge voltam, deszka és jaj de sokszor rettenetesen megaláztak. De ma látom a nőkön az irigységet, a férfiakon meg a nyálcsurgatást. Félreértés ne essék, én nem pattintottam ki magam, egyszerűen csak nem hanyagoltam el magam mint a többség. A korombeliek általában kövérek, elhanyagoltak. Semmi extrát nem csinálok egyébként, csak a kajára figyelek oda. Na azt sem számolgatom, nézegetem, csak kerülöm a szénhidrátot és előnyben részesítem a relatíve zsíros ételeket. Ha kénytelen vagyok valakinek erről beszélni mindig magyarázkodnom kell, hogy mit jelent ez a “zsírosan” étkezés. Legszívesebben hangosan a képükbe üvöltenék (hogy nézz már magadra, TE úgy nézel ki mint aki olyan egészséges??!!) , mikor szétcsúszott emberek győzködnek, hogy ez milyen egészségtelen. Az meg tény, hogy ma-holnap 50 leszek, és a világon semmilyen egészségügyi problémám nincs. 😉

    Kedvelés

  • Persze! Linkeld vagy oszd meg, és köszönet (de a szöveget, kérlek, ne másold ki.)

   “Ha osztani akarod, ami tetszett, tedd

   a facebookon
   követett blogok menüben a saját blogodon
   esetleg a blogodon bejegyzésben legyen egy mondatom, bekezdésem és link.
   A link előtte, a szöveg felett legyen. Köszönöm.

   Ha hosszabbat idéznél, írj nekem és kérdezz meg: csakazolvassablog@gmail.com

   Semmiféle pénzhozós, kattintásszámra alapozó, üzleti célú helyet nem szeretnék a munkámmal tolni, senki más ügyét, és sajnos, nem szoktak erről megkérdezni sem — ez lopás, visszaélés a munkámmal.”

   ez a policy, tényleg sokat dolgozom

   Kedvelés

 2. A dobozolós, le nem fogyós blogot én is olvasgatom, és mivel én is számolgatok-méregetek éppen, arra jöttem rá hogy az a 160 gramm szénhidrát az irtó sok. Abból rengeteg kalória lesz, ha csak szimplán ezt tartja be az ember, nem csoda a nem fogyás.
  Egyébként a méricskélés, számolgatás még akkor sem tartható hosszú távon, ha az ember nem ragaszkodik a napi 5 (rengeteg.) étkezéshez. Abban mankó, hogy megtudom hogy milyen mértéktelenül kurva sokat zabáltam eddig. Nekem mindig megdöbbentő, hogy az általam normálisnak gondolt adag mennyire irtó sok. Nem hiába hogy az az öt kiló plusz nem mozdult, hiába sportoltam, és száműztem már rég a cukrot és a fehér lisztet. Hajdinából is lehet brutálisan sok kalóriát bevinni.
  Remélem most már egy életre sikerül átállítani az agyam a mértékre. Bár nem áltatom magam, kb kétévente előkerül a konyhai mérleg pár hónapra, aztán szépen fokozatosan megint elkezdek bazi sokat enni, ez az én függőségem amit le kell győznöm.

  Kedvelik 1 személy

  • Hozzáteszem, hogy nincs fogalmunk arról, mennyit égetünk. Közelítő értékünk sincs, ezek játszadozások, és baromi időigényesek. Hipotézisekből indulnak ki.
   Ki méri meg, hogy ha 40 percet vagyok közepesen lengén kinn a hidegben, vagy épp 150-et, az mennyivel dobja meg… a mennyit is? Az alapot miből, ki számolja? Mi a szitu, ha két réteg van rajtam, és kint -2 fok, vagy ha 3 réteg és mínusz 8? Azért a hideget írom, és nem plusz fél óra mosogatást, mert a hidegben kint levés komolyan zabálja a kalóriát, és minél hidegebb van, annál durvábban, nem egyenesen arányosan.
   Az InBody és a TANITA is csak kalkulálja az alapanyagcserét, a (szintén becsült) izom- és zsírtömegből.
   De még azt se zudjuk, pont az a zeller/csirkecomb/tejszín mennyi kalória. Hogy épp mennyi cukor karamellizálódott (vált szénné) a zöldségemen, eleve, mennyi volt benne. Ha adagonként megmérik laborban a tudományosan összerakott kaja makróit, akkor kb. De hogy az hogy hasznosul, szívódik fel? Mi lassítja?
   Csak mankó ez, és nagyon korlátozott. Mégis fétist csinálnak belőle. Nem a kalória számít, hanem az inzulin, és az anyagcsere sebessége. Az inzulinra valamennyire lehet a vércukorból következtetni.
   A minap az egyik komolyan gondoló, egyben high tech edzéstárs Aplle Watchán megnéztük a kétórás (de mászkálós-súlyszerelős-rövid pihenős) edzés kalóriaégetését. Az meglepő volt (816). De miből számolja vajon?

   Kedvelés

   • Ez egy rövid összefoglaló az Apple Watch működéséről
    https://www.imore.com/apple-watch-activity-tracking-5-tips-you-need-know

    Nekem elég sokat segített, mert a korom, életmódom és testsúlyom alapján azt mondta a statisztika, hogy az alapjárati kalóriaégetésem 1500 kcal / nep felett van, azaz ennyit akkor is elhasználok, ha egész nap csak fekszem. Hát nem. 1200 és 1300 között van, ami baromira nem mindegy, ha történetesen erre akarom felfűzni az étkezésemet, azaz kalóriát szeretnék számolgatni.
    Ez a kütyü a megadott adatok alapján (súly, kor, magasság) a pulzusból méri az elhasznált energiát, (resting energy és acttive energy külön), és nagyon akkurátosan teszi.

    Kedvelés

 3. Szerintem a vegánság sem működik. Vagy én nem akarok olyan tudatállapotot, erőnlétet, sem úgy kinézni.
  Nézem ezeket a már régebben elhalt, agyondizájnolt, kereszthivatkozásokkal telezsúfolt blogokat (próbálom megérteni, Ildi az előző poszt alatt miért kóstolgat… nos, ő is vegán ideológus volt):
  “Annak ellenére, hogy számos kisebb, rövid távú kutatás igazolta, hogy az Atkins-féle szénhidrátszegény diéta fogyást eredményez, felmerült a kérdés, hogy az állati zsírokban és fehérjékben dús étrend nem növeli-e a krónikus betegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.”
  Hehe.
  Felmerült a kérdés, és a válasz: nem, hanem a gabona és a szénhidrátdömping okozza ezt.
  Az meg mély pszichológia, ahogy ezek a húsevésellenes felkentek szembesültek a paleó sikerével (eszmei, üzleti), és elirigyelték. Aztán elment a kedvük a saját molyolásuktól. Fénygyökér és béna könyvek. Adózatlanul, sufniból.
  Rosszul vagyok, ahogy ezek az ideológusok kinéznek, az egyik ilyen antropozófus fickó 41 évesen 60-nak. Vagy a Napfényes vezér. Ahogy önhirdetnek, a blogjuk, a könyveik dizájnja, az ezogiccs. Kozma Szilárd szintje.
  De ez mellékes, ízlés dolga.
  A lényeg, hogy nem működik a gyakorlatban, intellektuálisan pedig nem becsületes, amit csinálnak.
  És a végső érv, ha már túl hangos a valóság:
  “Az, hogy egy élelmiszer egészséges vagy egészségre káros-e attól függ ki, mikor és milyen körülmények között eszi. A táplálkozás annyira személyes ügy, hogy rendkívül nehéz megmondani más embereknek, mi a jó nekik. Minden embernek más a szervezete, más dolgokat részesít előnyben, más munkát végez, másként reagál egy-egy élelmiszerre.”
  Ez is Ildi. Jaaaaj. Közben törölted a facebookról, de öt perc alatt kiderül, miért macerálsz. Belefáradtál a blogba, bebuktál a vegánsággal, biósággal, nem köt már le, nem is vagy jól.
  És szója. És növényi olajok. És mindegyik “egészségtudatos” sopánkodó vagy kövér, vagy izomtalan.
  Azóta, hogy ilyen lelkesen írták ezeket, már sok mindent tudunk, tudtuk régebben is, de közismert lett, magazinokban is olvasható. A metabolikus egészségről. Az omega3-ról és a D-vitaminról. Azt is tudjuk, hogy a sok színhús nem jó (de jobb, mint a fehérjehiány, csak gyulladáskeltő). Sok szénhidráttal és nemmozgással meg katasztrófát okoz az állati zsír.
  De magában nem gáz, az omega 3-6 arányára kell figyelni. A hal és a vad ideális, a tojás egyenesen szuperfúd, hasznos még a belsőségek, a csont.

  Nem írnék erről külön posztot, annyit nem ér, de többekkel beszélgettem, akik meggyőződéses vegánok voltak, de leálltak, és összehasonlították a kétféle állapotot.
  Egyikük azt mondta, hogy békés volt akkoriban, valóságos zen állapot volt, de egyben erőtlen is, nem volt ereje beleállni fontos helyzetekbe, konfliktusokba, sem a jógánál dinamikusabbakat mozogni, futni vagy súlyzózni. Fiatal nő.
  Én az életerőt mondanám inkább, ami minden nap kell. Szépen volnék háromgyerekes egyedülállóként növényi kaján. Amúgy nem is szeretek zöldséggel bajlódni, hússal meg igen.
  A növény: szénhidrát, és kisebb részben kompromisszumos fehérje és általában nem a legjobb fajta zsír (az omega 3:6:9 aránya és az instabilitása, alacsony füstölési pontja miatt).

  Kedvelés

  • mondjuk a vegánok nem azért vegánok, hogy egészségesen egyenek és egészségesek legyenek. van persze azoknak is egy idióta ezos rétege, ami sajna a többség. de szerintem morálisan nem megkérdőjelezhető a vegánság (főleg, hogy van egy párhuzam amúgy a nők és állatok kihasználása között, ökofeminizmus), ez elsősorban arról szól, hogy élőlényeket, amik éreznek bla bla, ne gyilkoljanak le azért hogy emberek megegyék, hordják stb. őket. plusz szerintem az is elég racionális érv, hogy elképesztően környezetszennyező a nagyüzemi állattartás és állati eredetű termék-ipar, és fenntarthatóbb lenne egy növényi étrendre áttért társadalom.
   szóval van egy rakat vegán testépítő és elég izmosan és jól néznek amúgy ki, nem ezen múlik, a növényi eredetű fehérjében sokszor több van, mint egy csirkemellben vagy mittudomén.
   na mindegy, én mondjuk nem vagyok vegán és iszonyúan felbasz az az üzlet, amit köréépítettek, mind a vegán ezos éttermek, mind a 800 forintos rizstej és babkence, és tényleg látom ugyanazt a hierarchizálást, mint amiket az ezos arcok tolnak, hogy én jobb ember vagyok mert vegán vagyok. de az alapgondolat morálisan támadhatatlan sztem.

   Kedvelés

   • Kezdem a lényeggel: nincs igazad az ökoérvvel. A jelen monokultrúrás ipari növény- és gabonatermesztés semmivel nem kímélőbb vagy ökóbb, mint a húsevős. Az erdőirtások, -égetések és a vízhiány fő oka a növénytermesztés. A nyugati divatok, az avokádó, az ananász, a kávé.

    Állatokat főleg nem földművelésre alkalmas helyeken tartják, sziklákon, zuzmós helyeken, erdős-cserjés részeken, szavannán, sivatagban is elvannak bárányok, kecskék, marhák, rénszarvasok, a szárnyas is akárhol elfér, olyan területeken, ahol többb mindent lehet csinálni. A halak meg kifogyhatatlanok, a világ fehérjefogyasztásának nagyobb része amúgy sem négylábúból van. Esetükben a szennyezés a gond. De nincs kedvem leírni, linkelem sue-t, háromszor került elő már ez a téma. A fenntartható, kivevő-berakó, “holistic range” rendszerről:

    https://csakazolvassa.hu/2016/01/25/nincs-moralis-letezes/#comment-165459

    “nem azért vegánok, hogy egészségesen egyenek és egészségesek legyenek” Látszik is. Elég gáz, mert akkor mit jelent az élet tisztelete? Ki akar morális lenni és szarul kinézni, betegeskedni, ráadásul gyanús szürkés pépekkel és nemfinom sütikkel pancsolni drágán?

    De most tényleg, hogy lehet morális valaki, aki rontja a saját egészségét?

    “a növényi eredetű fehérjében sokszor több van, mint egy csirkemellben” ez tévedés, és nincs benne esszenciális aminosav 9 féle, az tuti, és semmilyen fehérje nincs több benne. Kivonatról beszélsz? Azt leszel szíves kivonattal, savófehérjével összehasonlítani, nem a sima csirkehússal.

    “nem ezen múlik” De, pont ezen múlik, az elégséges és esszenciális aminosavat bevinni buta csirkeevéssel egyszerű, vegánként meg sakkozni, kombinálni és kiegészíteni kell, rohadt drága, nélküle meg összeesel. Egy komoly fizikum napi 250-300 gramm nettó fehérjét is fogyaszt, tömegeléskor még többet, ez húsból majdnem másfél kiló, növényből meg vagy gyártott porokban van ennyi (ökoérv!), vagy olyan kalória és mennyiség, amit nem lehet megenni. A növény főleg szénhidrát, a hüvelyesekkel meg nagy gáz van (lektinek, emésztési zavarok, pl.). Nem tudod összehozni növényből a megfelelő mennyiségű fehérjét, szárazon (ch-mentesen) meg biztos nem, és enm lesz benne az összes aminosav.

    Nem mintha mindenkinek testépítőnek vagy pláne ekkorának kéne lennie, én tartom a formát napi 80-150 grammal is, de most sportolókról volt szó.

    Nem tudom, honnan veszed ezeket, nem igazak.

    És nem, nincs egy “rakat vegán testépítő”, csak ehhez át kell tudni látni a kamun. Állóképességiekből van egy pár, akik azt mondják, vegánok. Akiket az erősportokból mindig elővesznek mint vegánokat, azok tizenöt-húsz év alatt építették fel a fizikumot, vagy a súlyemelő a technikát. Úgy azért könnyű újabban vegánnak lenni. Két éve vegán a figura, valami borsópüré-cég szponzorálja, és egyébként pont azóta romlik a teljesítménye. Azért vegén, mert a vegánoknak kell az identitás, egy példakép.

    Támadhatatlan morálisan, igazad van. Ahogy az is nagyszerű, ha nem irtunk szúnyogot, hangyát, csótányt. Vagy nem autózunk – én pl. ezt csinálom is, nem csak mondom. Csak épp az autó kényelmes, más kajától sokkal jobban vagyunk, és nem ez a lényeg (és a teremtés rendje sem ez, hogy ne irtsunk hangyát, ha már spirituálisan fogalmazunk).

    Tápláléknak szánt, erre a célra tenyésztett, tartott állatokat kíméletesen leölni nem kegyetlenség. Akkor már tartani, tenyészteni az. És szerintem a vadhús és a hal fogyasztása sem etikátlan. Azért léteznek, hogy embernek, állatnak táplálékai legyenek. A vegánok rosszul vannak attól, hogy létezik tápláléklánc, és van ez a menhelyeken gügyögő, ágyba kutyát engedő, emberekkel kekec, folyton felháborodó, állatvédelemről és globális összefüggésekről papoló típus, na, őket felrúgnám.

    Kedvelés

   • “Váli Tamás rácáfol arra a sztereotípiára, hogy a testépítés alapja a csirkehús és a töménytelen mennyiségű fehérje. Tamás 10 éve edz, 3 éve vegán életmódot folytat és tökéletes formában van.” Senkinek nem gyanús ez? Leadben jelent meg. Hogy valaki vegyes kajálással él sokáig, aztán testépítő diétát folytat, szarrá edzi magát, talán kokszol is valamennyit, felépíti a sok kiló izmot, aztán három éve vegán (vagyis, azt mondja)? Azt kéne csodálnunk, hogy még életben van? Vagy hogy nem lett teljesen csoffadt?

    Kedvelés

   • “az adott keretek kozott toporognak es igy vetik papirra szamitasaikat (nagyuzem, nagyipar)
    meglatasom szerint, nem az a lenyeg, hogy hanyadannyi termofold, hany marha, hanem hogy hogyan, illetve, hogy kerul-e vissza barmi a rendszerbe esatobbi”

    Kedvelés

   • mondjuk én tényleg nem kardoskodnék a vegánság mellett. azt tudom, hogy nekem nem megy és ha pár napig mégis, akkor jól érzem magam tőle, de azután szeretnék húst enni, és a sok vegán ismerősöm is jól van, szépek, erősek, a legtöbben rendszeresen sportolnak. (ja mondjuk laktózérzékeny az vagyok évek óta, szóval tejet nem iszom.)
    az öko-s érvek szerintem nem légbőlkapottak, de mikor megnyitottam a fb-os vegán csoportot, hogy keresek valami forrást hozzá, csak elmebeteg, AZ EMBEREK A HÚS MIATT RÁKOSOK témájú meg “melyik a legjobb vegán fehérjepor” posztokat láttam úgyhogy feladtam és hagyom ezt a picsába

    Kedvelés

   • Ne bánd. Nem fogsz találni olyan érvelést, ami nem nagyüzemben gondolkodik, hanem visszarakósban, tehát kilép a paradigmából.

    Az ökoérv a mézesmadzag, mert szívás az egész vegánság, és önellentmondásos. Ami egészségtelen, az nem lehet etikus.

    A zen sem jelenik meg mindenkinél: korábbi jó ismerősök agresszíven, lerohanósan hívtak tetemre a ketokísérletem első híradásai alatt. Sima életmódbeszámolóknál, nem a vegánkritikusaknál. A saját oldalamon, nem én mentem máshova.

    Lehet, hogy még fiatalok az ismerőseid. Vagy nem ugyanazt értjük azon, hogy erős, szép.
    Negyven körül már durván néznek ki.
    A növényevés, sajnos, a legtöbbeknek gabonát és édeset jelent, meg növényi olajokat. Nagyon kevesen esznek zöldséget meg kölest, miközben a B12-jük súlyosan kevés.
    Nem mintha a húsevők úgy általában jól kajálnának. Senki nem kajál jól, aki nem kerüli extra erőkkel a ránk tukmált készételeket, iparias dolgokat, szénhidrátdömpinget.
    És hát a vegánok nem ősgyümölcsöt, ősgabonát esznek, az egész el van baszva.

    Kedvelés

   • A sokat citált ún. ökoérveket már több helyen is elismert gyakorlat cáfolja: a fenntarthatóság kulcsa éppen maga az állattartás. És ezt, illetve ennek dimenzióit már magyarul is kapisgálják többen, sőt alkalmazzák is, pld.: http://fotimarcell.blog.hu/2018/03/08/a_globalis_felmelegedesre_a_valasz_afrikaban_van
    http://talajmegujito.blogspot.be/
    http://fekete-barany.blog.hu/2017/01/11/globalis_aggodas2_genetikailag_modositjuk_a_kukoricat_de_nem_tudjuk_hogy_egy_marek_foldben_mi_van

    Kedvelés

   • Posted by Nourishing Our Children on Tuesday, June 5, 2018

    Kedvelés

  • …60 zsír, 30 fehérje, 10 szénhidra … Ez miféle dájet szerinted? 🙂
   ( a szénhidra onnan jött, hogy egy kolléganőmtől kérdeztük, mit ebédel, és ő kevélyen közölte, hogy szénhidrátot, mert _ő_ megteheti! Jól kifiguráztuk aztán, Gizike mit főztél? Hát szénhidrát! Tudtuk, hogy fogalma nincs az egészről, mert később maga előtt egy tál tésztával fennhangon közölte azt is, hogy ő utálja a szénhidrátot. 😀 )

   Kedvelés

 4. Nagyon jó összefoglaló a fenntartható életmód kategóriában.
  Én is lassan fél évtizede edzek rendszeresen és tényleg csak az működik, ami nem büntetésként hat. A szuperfúd aranyos volt, megmosolyogtatott. Meg borul a diet. Dájet? 🙂

  Nekem a 40 fehérje / 40 szén / 20 zsír jött be (néha, ha olyanom van, ez átfordul 40 fehérje / 20 szén / 40 zsírra, kváziketo módra)

  Kedvelés

  • Szia! Miket edzel?

   A helyesírásra gondolsz? Mindig stiláris jelentése van. A diet helyi használat, utalás a tömeges, angol nyelvű fitnesztartalmakra, és igen, dájet, viszont a másikat én szuperfúdnak írom újabban cikkekben is, ez egy fogalom. Nem kell félni a “nem magyar” szavaktól, mondom ezt magyartanárként, csak jó helyen, jó érzékkel használni őket.

   Kedvelés

   • Nem piszkálódásból írtam (ha esetleg annak tűnt), én is szeretek játszani a szavakkal és nem is tartom elvetendőnek az angol szavak használatát magyar kontextusban. (elég, ha a gyönyörűséges szoftverre gondolunk)

    Többnyire súlyzós edzés (fekvenyomás, guggolás, kézi súlyzós bicepsz, húzódzkodás) heti háromszor.
    Mellette kétszer kardió (rövid sprint olyan sebességgel, amennyire a testem engedi, majd lassú kocogás, aztán megint sprint és így tovább)
    A kardiós napokon több szénhidrátot viszek be a (a sprintelés miatt – amúgy egyenletes sebességű futáshoz / kocogáshoz nem kell annyi glikogén)
    Úszni szerettem még, de most nincs rá lehetőségem sajnos. Ha lenne, akkor a kardió 1 futás és 1 úszásból állna. Imádom a vizet edzés szempontjából. Az ízületek hálásak érte.

    Kedvelés

   • Kávé, csoki, légfrissítő, szósz, péksüti, minden van liqourice-sel. Imádják, és én is.
    A kedvencem, a csokis, medvecukros, borsos-sós mandula.
    Van egy kisüzem (hehe, nagyok itt nem is léteznek) ahol a nemzeti csokit gyártják, na és nekik van egy cukorka válogatásuk, medvecukros természetesen. Abban van vegyesen az összes zacskós termékükből, és csak a gyárban lehet venni, jelöletlen tasakban. Te, az valami álom. Mind különböző és mind szuperfinom, valamint vannak benne a csokis bonbonok is, amik hát, kuriozitás számba mennek, a minőségüket illetően.
    Ezt az édességet hagyományosan a jó ügy érdekében vásárolják, pl a gyerekek ezt árulják, amikor a sportversenyeikre gyűjtenek adományt, vagy amikor a rainbow fesztiválra szedik össze a pénz. Utóbbi itt a különböző nemzetek ételeiről szól, kicsi standja van minden nációnak, de lehet különbözni felekezeti meg identitás és szexuális orientáltságbeli alapon is.
    Már megint eltértem.
    Szóval, aki medvecukor rajongó mint én, annak jó világ van itt. És vannak egészen alacsony cukortartalmúak is, mert a liqourice-sel készült cuccok eredetileg nem túl édesek, viszonylag új dolog, hogy mindent teletolnak cukorral.

    Kedvelés

 5. 160 grammos leány letiltott az instagramjáról, ahogy letiltott korábban Szkiba Zsuzska is az oldaláról, meg DuciDívány is. LifeTilt is. Őket én “megtámadtam”.
  Vagyis, mindegyikük esetében rámutattam (itt vagy ott, inkább itt), mi a gond azzal, amit csinálnak.
  Mindannyian anyagilag érdekeltek a módszer terjesztésében, és ezért az szépre van festve, de a saját testükkel, útjukkal el vannak akadva.
  Én azt szeretném, hogy aki keres, valódi válaszokat kapjon, és ne verjék át. Ne álljon meg jóindulatú-kedves-profi, de lényeget nem értő, meghamisító vagy stréber-alkatú vagy a valóságot elkenő netes szereplőknél. És főleg olyan hamis prófétáknál ne kössön ki, mint amilyen Danybuilding és co., akik odavannak meg vissza, hogy ők milyen jól néznek ki, közben semmihez nem értenek, de amit tegnap olvastak, rögtön hatalmas szaktudásként előadják, a saját választott diétájukhoz is gyengék, mindenkit lenéznek, frusztráltak, és betegek, nem más okból, mint az eddigi életmódjuk miatt.
  Erre én rá fogok mutatni következetesen, nem tervezek változást.
  Valaki súg nekik. Ez történik. Elmagyarázza, hogy én irigy vagyok, vigyázni kell velem, és “mesél”.
  Nekem nincs anyagi érdekem abban, amit csinálok, és nincs az ő bírálatukban sem: nem promózok termékeket és nem számolgatom, hogy hányan “vannak velem”.
  Amit csinálok, működik. Sőt, örömteli. És nem váltogatom a módszereimet, és nem nyafogok sütik miatt.
  Ennyi.

  Kedvelés

 6. Visszajelzés: A séf nője – Mintha élnél

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.