a melegek örökbefogadásáról

Semmi trükk a címben, tényleg ez a téma. Nem leszek hosszú sem.

3. Kérem vissza a szavakat!

Nem mindegy, mit jelent az, hogy család (nő, női nemi szerv, nem). A család az család, szerintem is: tehát nem érzet meg metafora, hanem apa, anya, gyerekek. Hogy ez kinek fáj, ki nem érti, én fel nem foghatom. Nem, nem minden család. És definiálni kell a fogalmat, minden jogaszabály definícióval indul, mert a törvények, intézkedések, a politika a pontosan értett szavakon alapulnak: családtámogatás, családi adókezdevezmény, családi belépő kinek jár?

Hol a határ a gumifogalmak nyújtásában?

Aki megsértődik, hogy akkor ő másodrendű, mert nincs gyereke, férje, az nem érti, mi a különbség társadalmi és egyéni szint között. Nekem sincs férjem. A hisztis “állampolgárság” norma lett: nemhogy nem ciki, kötelező. A sértődöttség mint ellenzéki tett, az érzésekkel és személyes történetekkel érvelés mint őszinteség, nulla gondolattal és józansággal – ezt terjesztették el a netes cirkuszhercegnők.

Ugyanez a közeg, meddő és klimaxos nők, túllihegte, hogy a gyerek akadály és teher, ne szüljetek, bolygóvédelem, abortusz mint jog, és mennyire ciki anyának lenni. A max: “gyereket lájkért” majomkodás.

Nem is hisz nektek már senki.

4. A szexualitás etikája

Hahó! A szakadék nem a nyitott gondolkodásúak meg a bigott homofóbok között van, hanem azok között, akik elidegenítették, szórakozásnak és kipakolandó kontentnek gondolják a szexualitásukat, kívánságalapon válogatnak, meg azok között, akik szemérmesen, emberien élik meg, tisztelettel, alázattal, intim csendességben. Én, aki nem társkeresőzöm, nem írok álmenő eszmefuttatásokat meg menőregényt a vágyaimról, kalandjaimról, a szexualitást szentnek, mert életlehetőségnek tartom, nagy vonzalomhoz vagy meghittséghez kötöm, mely “vaníliának” neveződik ettől. Akinek nincs, az locsog róla izgatottan (hummelzsolt kommentelői). Nem értem, mitől lett politikai téma, hogy ki mit érez, hogyan szexel, kire vágyik.

Én a tárgyiasítást, menősködést, hasrsányságot utasítom el, heteróban is, és melegeket se dédelgetek, ha elidegenítő, amit képviselnek, jogként meg menőségként jelenítik meg az intim életüket. A szex nem szórakozás, a gyerekvállalás nem vágy dolga és főleg nem jog. Ha meleg párok jogként követelnek gyereket, házasságot, akkor ők nem értik, mi minden következik az ivaros szaporodásból. Nő mindenképpen kell, őt kiiktatni a gyerek életéből visszaélés (béranya, baráti teherbe ejtett nő lemondatása).

Gyerekhez jutni a heteróknak sem jog. A gyerek nem jogból lesz, hanem…

Nem is nagyon leplezik, hogy jognak tartják. Figyeljétek az első két mondatot, sunyin a szülőkhöz kerül a “lehetőség” és annak elveszítése, plusz az eszményítés:

5. Vágyalapú életek

6. Gyerek nem azért lesz, mert nagyon szeretném, nem azért, mert jogom van, és nem is az állam biztosítja, hanem…

8. A privilégium félreértése

Előny, kiváltság, ciszheteró privilégium. Mellyel elnyomom a melegeket és transzokat. Na, elmentek ti a büdös francba. Nem egyének nyomnak el, hanem viszonyok, hatalmi csoportok. Hogy én egészséges, termékeny nő vagyok, akiknek különösebb bonyodalmak nélkül lett, lehetett gyereke, és ezért nem kérdőjeleznek meg, azzal nem nyomok el senkit. A heteró lét nem a melegek elnyomása (ezzel szemben: férfiak a nők energiájából, munkájából, reprodukciós vállalásából élnek; a fehérek hagyományosan a más bőrszínűek javait szipkázzák). A gyerekcsinálás nem igazságossági kérdés. Annak elnyomás csak, aki fordítva ül a lovon: ő is gyereket akar, ide neki! De nőt nem akar, a nőt kitúrná. Hát akkor nem lesz (saját) gyereked. Kire haragszol?

Ne ajánlgasd ezt a melegeknek, ne toljatok durva nőelnyomást elkényezetett nyugatiként keleti, déli államokban. Ebből a szempontból aggályos, ha rögös az örökbefogadás útja, de az ipar mindenképp virágzik: a szőke, nyugati urak saját gyereket akarnak.

29 thoughts on “a melegek örökbefogadásáról

 1. TASZ

  Kedves Barátunk!

  A kedden elfogadott kilencedik Alaptörvény-módosítás egy újabb példa arra, hogy a kormány a magyar embereket tudatosan csoportokra szabdalja, a kisebbségi csoportokat pedig kirekeszti a nemzetből, miközben éppen az emberi méltóság védelme lenne a feladata. Mindezt azért, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról. Mi egy olyan országban szeretnénk élni, ahol a keresztény kultúra nem a másság iránti gyűlöletet alapozza meg, hanem egymás elfogadását.

  Kedvelés

  • Egyébként mennyi lehet? Tudja valaki, hogy évente hány meleg pár vagy egyedülálló ember tölt ki örökbefogadó szülőségre jelentkezési lapokat? Elkezdett komolyan érdekelni.

   Kedvelés

 2. Ez is a vágyalapú élethez, illetve hogy mi a baj a T-vel az LMBT-ben, már minden kéne nekik, ami a nőké, és ilyen megható szöveggel, blöeee, eszes, minőségi mainstream orgánumban. Meg az elképesztő önsajnáltatáshoz:

  “Pregnancy. Being a mum. Not merely fathering a child, but carrying one within, giving birth and all the maternal existence that goes with that.

  Why? I haven’t a clue. Like so much else about being trans, this feels like one more mystery where the surface has barely been scratched, despite the self-important certainty of “experts” in the field. I have children. I have never given birth to a child. Strictly, logically, it should make no difference. But it does.

  At times, the thought alone was enough to reduce me to howling incoherence in a way that most things don’t. Never queen of the prom? Pfft! Who cares? Never dated Hugh Jackman? A tragedy! For him, of course. But never a mother? It is difficult even to type that and … fourth wall break … this is the point where I stop writing in order to stand up, make a cup of tea and – yes – grab a tissue.”

  https://www.independent.co.uk/voices/trans-pregnancy-transgender-womb-transplant-women-uterus-transphobia-motherhood-a8784536.html

  Kedvelés

  • “The first uterus transplants for non-trans women have happened. Across the world, the technique is being honed, becoming more successful. Experts are clear: at some point in the next decade or so a trans woman will receive a uterus. And not long after that a trans woman will become pregnant.

   It is, after all, as one surgeon has declared, a human right.

   Tissues again! The longing for what cannot be is near overwhelming.

   Meanwhile, in the Mumsnet forums, I see the transphobes declaring, already, that they would rather no part of their body ever be available for transplant that a trans woman might benefit from. This is futile.”

   Kedvelés

  • “A magyar valóság eddig is a gyűlölet kezdőkörében toporgott, eddig sem láttunk át a másik félpályára, eddig sem létezett olyan, hogy POLGÁR, csupa nagybetűvel, független, a hazáját szerető, felelős, adózó magyar ember. Csak ilyen vagy olyan. És bármit kaptunk, ő meg én a millió kommentben, és hát valóban, volt ott minden, megérte. A gyerekek miatt. (Hrutka) János, hátha. Ha csak két szomorúszeműnek mától kerek a világ, valaki vagy valakik (mindegy miféle, de szerető szülők) azon vannak, hogy ő boldog legyen, hogy behegedjenek a sebei, már tettünk valamit. Még egyszer köszönöm! És boldog karácsonyt!”

   Kedvelés

 3. Úgy gondolom, hogy amíg van örökbeadható gyerek és van őt (csecsemőként, cigányként, fogyatékosként, kiskamaszként, …) örökbe fogadni szándékozó, alkalmas felnőtt, akkor ez történjen meg!
  A gyermeknek – különösen a mai társadalmi viszonyokat tekintve – a legjobb egy apa-anya felállású helyre érkeznie. De jobb egy egyedülálló, vagy egy homo-pár ahhoz képest, amit a rendszeren belül kaphat.

  A mostani média-helyzetben nagyon kevéssé látszanak a csendes, meleg párok (egyébként nyilván a nők is). Azt hiszem egyébként, hogy akik örökbe fogadnának egy nem a klasszikus családmodellbe, nem fognak tömegesen próbálkozni polgárjogi indíttatásból. Gyanítom, hogy nem fogják kitenni magukat a (vélt?) megaláztatásnak, inkább lemondanak erről a dologról, esetleg elmennek külföldre örökre.

  Kedvelés

  • Teljesen egyetértünk az első részében. A végét viszont nem értem, felnőtt emberek előre elképzelt sértődései miért számítanak? Kit kell, hogy ez meghasson? NINCS betiltva, ez hazugság, és NEM a melegek “jogát” korlátozták, jog sose volt. Addig mondogatták, hogy mindenki milyen homofób, amíg már a “baszd meg a porszívódat” effektus lépett életbe, közben a ripacskodásuk miatt már valóban ellenszenv is lett (lásd a józan, mértékletes, szerkesztő írófejedelem Grecsó hisztis posztját és a kommenteket). Őket (az idill csillámszivárvány melegeket, akik persze MIND jó emberek, köztük nincs érzelmi labil, függő, bántalmazó, infantilis) kéne sajnálni, hogy emigrálnak? Menjenek isten hírével. Még melegek sem gondolják, hogy velük kibasznának, lásd a 444-es cikket.

   Ja és Grecsó is írja, hogy az itthon örökbe nem adható gyerekek végül külföldre kerülnek, gazdagabb helyekre… érdekes. Vagy ez valami bújtatott vád?

   (A családunk egy távoli rokon svájci házaspárnak segített örökbefogadni 1992-ben, szőke cigányfiú volt, négyéves, kicsit izé volt a korkül, de valóban a gyerek érdekét nézték, örültek neki, örökös lett belőle.)

   Kedvelés

   • Én nem látom előre elképzelt sértődésnek, ha egy meleg ember felnőttként az itthon megszerzett tapasztalatai alapján inkább nem fut neki egy olyan helyzetnek, ahol a szexuális irányultsága hivatali téma lesz. Valós helyzet a hátrányos megkülönböztetés a mindennapokban és az ügyintézésben is (pl hitelfelvétel).
    Én nem sajnálok mindenkit, de konkrét embereket nagyon. Nekem szar érzés, hogy más ország társadalmi közegétől jobb életet reméltek és igazuk lett. Ezek a konkrét emberek nem ripacskodtak, nem tolták senkinek az arcába sem az identitásukat, sem az ebből itthon következő gondjaikat. Ez nem a transzőz vonal.

    Kedvelés

   • Miért lenne téma? Ha akarja, eltitkolja. Egyedülállóként fogad örökbe. Van egy bérlőtársa. Kire tartozik az orientáció? Senki nem nézi, kérdezi.
    Nem az ügyintézők, hétköznapi emberek a homofóbok. Ha valaki, akkor a politikai lózungokat hangoztató Semjén-típus meg Bayer, Apáti. És vagyunk páran, akik nagyon is toltuk, hogy mindenki úgy éljen, ahogy neki jó, LMBTQIASLRDXC, amíg nem jött a férfiba méhültetés, a követelőzés, az áldozati műsor, a vérostoba Mér Vera és típusa, meg a valóban a nőkért dolgozó feministák kicsinálása a transzdédelgetők által, miközben a transzok törpe kisebbség. Ezért írok ilyeneket, ez a kontextus. Öt év múlva e témában is, ahogy csbe, hímsovinizmus, biocikli, autótlanság, ketó, edzés, ezt fogja mindenki hajtogatni.
    Hogy túltolták, és nem jog a gyerekhez jutás, és a T-nek nincs ott helye.
    Ripacskodásnak azt neveztem, hogy hihetetlen habdús posztokat írnak. Nem az orientációjukat. Amit nem bolygat senki.

    “Gyanítom, hogy nem fogják kitenni magukat a (vélt?) megaláztatásnak, inkább lemondanak erről a dologról, esetleg elmennek külföldre örökre.” ez bizony érzelmi zsarolás és igenis előre elképzelt sérelem. heteró párok is sokat szívnak az alkalmasságin, milyen a lakás meg mekkora a kutya és hasonlók.

    Kedvelés

   • Nem értek egyet vele, hogy csak a felsoroltak lennének homofóbok. Bár épp miattuk az ilyen viselkedés elfogadottsága nő.
    Az ügyintézésben létezik rendszer által diktált és ügyintézői homofóbia is. Elég fos történeteket mesélnek a hozzám közelállók például egy hitelfelvételi, vagy lakcímkártya intézési témában, meg egyébként arról is, hogy amíg eszükbe jutott egymás kezét megfogni az utcán (nem pride kamionon csillámos szado-szerkóban vonaglani és nyelvescsókokat szélesvásznon kivetíteni), mi jutott nekik. Nem hiszem, hogy az eltitkolást kellene helyes iránynak tartanom.

    Érzelmi zsarolásnak akkor tartanám az általam felvetettet, ha ők kiplakátolnák, hogy azért mentek külföldre, mert… Én pedig nem zsarolok vele senkit, csak sajnálom. Pont amiatt, mert a kontextextus az általad leírt éppen, csak de írtam meg.

    Az örökbefogadás (kiskorúak hormonkezelése, méhtranszplantáció, …) nyilván nem alapjog, ebben egyetértek.

    Kedvelés

   • általában tartalomtól függetlenül a fóbozás mint keret elképesztő, mi lett, mindenre benyögik, minden hisztire alkalmas, semmit nem kell többé józan ésszel átgondolni

    Kedvelés

 4. “Úgy gondolom, hogy amíg van örökbeadható gyerek és van őt (csecsemőként, cigányként, fogyatékosként, kiskamaszként, …) örökbe fogadni szándékozó, alkalmas felnőtt, akkor ez történjen meg!”

  Akik nem kerülnek örökbe, azok nem azért nem kerülnek, mert kevés a jelentkező. Mindig több a szülőjelölt, mint az örökbeadható gyerek, ezért is van hosszú lista. Ezt az érvet én nem értem, pedig gyakran hangoztatják. Semmi alapja nincs. Nem igaz, hogy melegek vagy egyedülállók híján hoppon maradnak gyerekek, az az igaz, hogy több házaspár fogadhat örökbe, és a Fidesznek ez a célja. Ez csak akkor bírálható, ha az örökbefogadást jognak tekintik, amiben egyenlőségnek kell lenni.

  A másik: “a buziknak jó kesz a kamasz/sérült/cigány gyerek is”, mert őket elfogadják, ez mennyire ciki. Hogy írhatnak le ilyet? És mitől lenne több erőforrásuk pont a melegeknek? Ennek kimondásával éppen hogy bebetonozzák, hogy a melegek mehetnek másodvonalba, ép, kicsi, fehér gyerek csak a rendes heteróknak jár.

  Szinte az összes gyakori érv alaptalan.

  Nem leszek népszerű, de szoktam gondolkodni, mi késztet valakit arra, hogy kifejezetten sérült gyereket akarjon. Szerintem ez amennyire nemes meg filmbe illő, annyira lehet beteg is, más kiszolgáltatottságának, függésének ilyen mértékű áhítása, a saját élet feladása. Hacsak nem speciális egyéni megszeretés történt azzal az egy gyerekkel.

  Kedvelés

 5. Rinya, rinya.
  https://24.hu/belfold/2021/01/06/egyedulallo-szulo-csalad-orokbefogadas

  “…rajta kívül más, egyedülálló heteroszexuális nők is meséltek arról, hogy a kormány fixációi miként akadályozzák őket abban, hogy beteljesítsék az álmukat. Többükkel is beszéltünk, de Anitát kivéve senki nem akart névvel vállalt interjút adni – nem titkoltan azért, mert ők még várnak az örökbefogadási határozatra, és tartanak attól, hogy egy nyilvános szereplés rosszabb pozícióba sodorja őket. Anitának már megvan a határozata, az idén tavasszal pedig újra elindította az örökbefogadási procedúrát, hogy Marcinak legyen egy kistesója. Az időközben elfogadott törvénymódosítás fényében azonban nem tudja, mire számítson.

  “Gyerekkorom óta biztos voltam abban, hogy én örökbe fogok fogadni. Soha nem vonzott a terhesség gondolata és a házasság sem, gyereket viszont mindig is szerettem volna. Úgyhogy ez magától értetődő volt.”

  ÁLMUK
  JOGUK
  NEM VONZOTTA
  SZERETETT VOLNA

  Kedvelés

  • “gyermekhez való joguk” Ilyen nincs, nem jog,mert akkor nem a gyerekről szólna, törvény sincs ilyen egyébként.
   “Lerajzoltuk, hogy mi így vagyunk egy család. Ő, én, a cicák, meg a kutyák. Így elnézve szerintem nyugodtan mondhatjuk azt, hogy mi is nagycsaládosok vagyunk.” Ja, tényleg ugyanaz, mint én a négy gyerekemmel.
   Egyedülálló szülőnek lenni valóban nehéz, de röhejes azt mondani, hogy ezt üldözik, “háború”, na ne már. A két szülő a gyerek érdeke.
   Az egyedülálló szülők többsége elvált, tehát nem egyedül kellene eltartania a gyereket, elég baj, ha úgy van, ne ez legyen alapértelmezett.

   Kedvelik 1 személy

   • Két ALKALMAS szülő.
    Ahol ha az egyik szarul van (mint az az egyedülálló nőkkel igen gyakran előfordul, és nem véletlen ők akarnak kutya/macska után gyereket is, van, hogy ugyanarra a célra…), még ott van őt és a többieket megtartani a másik…

    Kedvelés

  • Ezek nem túlkapások. Ez a lényege a dolgoknak. Önző követelőzés, a meleg élet alapértelmezett (nem teheted fel a kérdést, hogy pajtás, ha ennyire akarsz vér szerinti gyereket, minek buzulsz akkor?), mélyen nőgyűlölő, elnyomó, és dúsan kifacsart logika.

   RESIST.

   “…some would-be gay male parents see this high price of parenthood as a penalty for not being straight. (Sperm donation and intrauterine insemination, commonly used by lesbian couples, are comparatively inexpensive procedures.)”

   “Mr. Leigh was relieved to know that science was on his side. But he knew how easily he could be priced out of parenthood by the high cost of surrogacy, and that he couldn’t possibly be the only person facing those costs with fear.

   “It’s a social justice issue, and young people are leading today’s social justice movements,” said Ms. Linehan of access to fertility care. “It’s also a fiscal issue, this is also about fiscal injustice. How will young L.G.B.T.s form families if they cannot afford it?””

   Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.