a múlt hét nagy élményei

Szemrevaló Sehenswert nyolcadszor: a német nyelvterület filmjeinek fesztiválját a svájci nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet rendezte a Művész moziban. Az idei programba tizennyolc filmet válogattak be öt tematikus blokkban: Határhelyzetek, Látszólag hétköznapi, Folyamatos múlt, Legendák nyomában és Hommage á Bruno Ganz.

Bruno Ganz, a svájci születésű színészlegenda nemrég (február 16-án) halt meg.

Ilyenkor, amikor megjön a hír a fesztiválról, lázas naptár-tanulmányozás zajlik, aztán igénylem a jegyeket.

Amiket sikerült látnunk és közben rengeteg ismerőssel is találkoznunk:

Kaviár, osztrák vígjáték. Igazán fordulatos és száz százalékos nőfilm: nők vezette sztori, akik férfiak gőgje és hatalmaskodása ellen fognak össze, és – spoiler: – győznek. A rendező is nő, Elena Tikhonova a neve. És ami ritka: tényleg vicces, miközben nem csacska, mert abszurd és léha sokszor, de nem fél megpiszkálni sem önkritikus módon az akut társadalmi bajokat. Bevallom, én a magyar vígjátékok legendáit sem tartottam soha viccesnek. Ez valami beszarás volt, főleg az orosz gyökerekkel is rendelkező partnerrel lehetett végig (és néha sikítva) röhögni.

Tavaly a Marijában láttam Margarita Breitkreizet (bal), aki orosz születésű, és nagyon erős jelenléte van. Darya Nosik is feledhetetlen, neki a ruhái is. A kékhajú lány pedig Sabrina Reiter, ő osztrák.

https://www.goethe.de/prj/shw/hu/arc/21655012.html

Friss levegő kell a fiúnak, német érzelmesfilm másságról, erős családról, betonerős szeretetről és veszteségről, feledhetetlen enteriőrökkel, kiváló címszereplővel. A leírás szerint vígjáték. Hans-Peter (Hape Kerkeling, a humorista) élettörténete, 1972-ben játszódik a történet nagyja, de ez a nyugati rész. Caroline Link a rendező, aki Oscar-díjas. A nosztalgikus idill mint keret és mindent értelmező formanyelv. Szép, tiszta, kedélyes, fontos film, én elsápadok: hát van ilyen család is? És napokig sóvárgok aztán egy ilyen múlt után.

https://www.goethe.de/prj/shw/hu/arc/21655017.html

Talajt vesztve: sokkolóan erős, szinte végig elidegenítő terekben játszódó emberi dráma, amelyből rájössz, hogy nem is annyira különbözik a menő nemzetközi meló és a zárt osztály végső borzalma: a tér, a hatások, a siker és a bukás hasonlatos. Döbbenetes színészi teljesítmény, gyönyörű testek, eszközszegény sokk, beég a tudatba. A legerősebb leszbikus jelenet az Adéle élete óta.

Gundermann, német életrajzi film, jetzt im Kino! Mindenestül imádjuk a keletnémet retrót, ez a helyzet, tárgykultúrájával, ipari jellegével, sötét titkaival és főleg a szemüveg- és hajviselettel. Van irónia, de erős a zene, és sok-sok dalt bevettek, illetve nagyon erősek a bányabeli jelenetek.

Így néz ki Gundi:

És a desszert szombaton, annak a tetején is a cseresznye, a leghíresebb német film evör, 1987-ből. Bruno Ganz ikonikus szerepe, halhatatlan szerelmespárral, Nick Cave-vel és Peter Falkkel: Berlin felett az ég (e-vel van a programban). Csodálatos, szuggesztív, formateremtő.

Hazasuhanunk, alszom pár órát, és vége az idillnek, kezdődik a nehéz menet. Evés, alvás, blogírás, otthoni lét, sport, minden borul most. Egy fantasyt forgatunk filmgyárban. 4-re kell menni a buszhoz. Nagyon, nagyon fáradt vagyok, de ezt nem lehet kihagyni, sok forgatási nap, menő jelmez és díszlet, kiemelt szerep, túlórák, és egyébként vicces, lelkesítő társak. A képen annyi sejthető, hogy a hajam be van fonva.

Ezt nem láttam, de ezt bemutatják itthon novemberben, Németország Oscar-jelöltje, gyermekvédelmi érdeklődésűek figyelmébe:

Kontroll nélkül

https://www.goethe.de/prj/shw/hu/arc/21654951.html

6 thoughts on “a múlt hét nagy élményei

  1. Tyű, Berlin felett az ég, nagy élmény volt, rég láttam.
    A többi egy részére talán sor kerül majd (egy éve tudatosan többet szánok kultúrára, időt, figyelmet, néha több pénzt is, de igazából a legtöbbször nem igazán a pénzen múlik, és ha sikerül, milyen jó), de még mindig nehéz néha elcsípni ezeket a “rétegfilmeket” amik valójában érdekelnének, van két alkalom, ha lecsúsztad, úgy jártál.

    …és az élet nagy kérdései: a felső képen mit eszel, zoocsemegét?:D

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.