álmot láttam, mesebelit

Vagyis, egy színdarabot. Ősbemutatót. Scherer Péter, a Nézőművészeti Kft. rakta össze a 7 nap című Eve Ainsworth-regény (Pagony kiadó) színpadi adaptációját.

http://nezomuveszeti.hu/darab/7-nap

https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/nezomuveszeti-kft-7-nap/directing-30730

Amit látunk, az hatásos, tömör, lényegretörő, megrázó, közvetlen, ripacskodásmentes, szellemes.

Kőszegi Mária és Jankovics Anna játsszák, érzékenyen, önironikusan, elevenen.

A legjobb fajta, érzékenyítő, szemléletformáló drámapedagógia újabb állomása ez a Vakság, a T, a Soha, senkinek, A gyáva, A kézmosás fontosságáról után. A bemutató a B32-ben volt, több tanárkollégám is ott volt.

Nagyon keményen bántja, alázza benne az egyik kamaszlány a másikat. Émelygek. Önkárosítás, testtel megalázás, feleségverés, gyerekbántalmazás és elhanyagolás, minden van.

Húzd be a lábad, bazmeg, szól rám a járásban a szerepe szerint Petra. Kirakom, csakazértis. (Get up, stand up, get up…)

Viszont a megoldás, a feloldás is tőlük jön. Van remény. Az élet megérteti velük, hogy ez nem jó, hogy lehet másképp, és nem lesz tragédia. Még iskolaváltás se.

Gyerekek, a szemlélők rászólnak a bántalmazóra. Mert nekik is sok. Mert működik az erkölcsi érzékük. Határt húznak. Egyetlen agresszor van, nincs közhangulat a röhögésen kívül. Őt pedig megértjük, mert látjuk a hátterét, az otthoni drámát és az érzékenységét is.

És van, aki kedveli Emmát, akinek nem számít, hogy kövér.

Felnőtt nem vonódik be, se tanár, se szülő: nem szereplői a konfliktusnak és a megoldásnak sem. A szélen lebegnek, távoliak, a maguk baja is elég nekik, a történteket nem is tudják meg. Nem kell állást foglalniuk, hatalmi szóval beavatkozniuk, nem marják egymást, nincs szó státuszról, életstílusról, az iskola hírnevéről, politikai érdekről.

Ki lehet sétálni a suliból, ha valaki nem bírja.

A bántalmazott, megalázott lány morálisan támadhatatlan, valóságos Jézus, legnagyobb hibája és legjellemzőbb vonása, hogy imádja a Pilóta kekszet.

Erkölcsi igazságtétel is van: Petra, a magabiztos bántalmazó pasija barátilag vagy tán azon túl is vonzódik a megalázott, kövér lányhoz, és dobja Petrát.

És az utolsó jelenetben egymás mellett ülnek mégis, Petra és Emma. Nem kellett felnőttnek kérdőre vonnia Petrát, nincs prédikáció. A véletlen is segítségre siet, ami az író dramaturgiájának eszköze. Meggyőződés van, jellemfejlődés és megigazulás.

A mesében. Nem Magyarországon vagyunk.

3 thoughts on “álmot láttam, mesebelit

 1. Megtetszett, amit írtál a darabról, így az Amazonon megszereztem az Eve Ainsworth-regény eredetijét. Egyszeri leülésre olvastam végig a 246 oldalt, tegnap. Megrázó. Felkavaró. Lenyügözö. Kötelezö olvasmánnyá tenném, már ha lenne itt ilyen. Azért két ponton megkérdöjelezném a sztori életszerüségét: az egyik a hepiend-szerü befejezés, amikor is Jess akadályozza meg Kez öngyilkosságát, majd kibékülnek. Hát izé…kicsit hollywoodi íze van. A másik, amikor a barátai kiállnak Jess mellett. Nem tudom, mennyire általánosítható, de az én tapasztalatom inkább az, hogy a bántalmazott elszigetelödik, még azok sem állnak mellette, akik amúgy nem értenek egyet a bántalmazással. Amire igazán kiváncsi vagyok, az a lányom véleménye. 12 éves, most kezdte a középiskolát. Anti-bullying policy meg kampány az van itt dögivel. Aztán amikor látom az iskolájából kiözönlö gyereksereget tanitás után, nemcsak a sok ‘fuck off’ röpköd a levegöben, hanem különbözö tárgyak is, na meg jópofa, ‘baráti’ hátbaveregetések, amelyek címzettje nekiesik az ott parkoló autónak…mindez az iskolaudvaron, az arra járó tanárok, szülök szeme láttára. Szóval ilyenkor elszorul a szívem. A lányom váltig állítja, hogy az ö iskolájában senki nem bánt senkit . Meg az elözöben sem. Szerintem pedig csak nagyon szerencsés volt eddig, hogy öt ez elkerülte. Majd megírom, mit szólt a könyvhöz.

  Kedvelik 1 személy

  • De jó, hogy megvetted! Igen, a hepiendre utal a poszt címe is.

   Hanem ma e-mail érkezett a polgármestertől.

   Többen biztosítottak támogatásuktól, együttérzésükről. De nem szeretnék családi ügyekbe, pártoskodásba bevonódni, mert az a szitu most, hogy itt az alkalom bosszút állni műanyaganyukán. Nekem nem ez a célom, ő mulatságos és jellegzetes bully a buta típusból, de nem vele van bajom, ő csak egy azok közül, akik nekiesnek annak, aki szólni mer, és mosdatják, mentegetik az erőszakot. Ő szokatlanul nyíltan, de itt a policyk hiányával, az elkenő nincssemmibaj magatartással, politikai érdekekkel, Kádár-kori reflexekkel van baj.

   Biztató hírek az iskolaváltásról. Reménykedünk.

   Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.