hogyan ne baszd el az idődet a facebookon

update-elve

Olvasom a rém tudatos bloggert, hogy hogyan állította be meg szórta ki a hírfolyamából, ami nem kell, és így már jó. Minimalizmus.

Panaszolja mindenki, mennyi időt elvesz a facebook. Tespedtté tesz, elvon az igazi kapcsolatoktól, könyvtől, valóságtól. És mennyi hülye komment, nem is ismert ismerősök, kavarás! Nyaralások és bulifotók, látszatélet, faszfotót* küld a hittantanár**, csücsöri szájak, bjutifilter, fitneszmodellek, a hiúság vására. Mi közöm nekem ehhez? Felfüggeszti, törli, szünetet tart.

Ez rövid poszt lesz, mert a megoldás egyszerű: mondj nemet. Ne úgy, hogy törlöd magad, kiszállsz. Rengeteg előnye van a facebooknak, ezt kár tagadni. És szerintem tök gáz trendiskedve szidni a Zuckerberget, az egész jelenségen morális pánikolni, miközben napi hat órát nézegeted a kékséget. Inkább adj következetes visszajelzést, használd ki a lehetőségeket. A hatalom a júzeré, a fogyasztóé, csak elegen kell lenni.

Használd másképp! A te tükröd, hogy hogyan használod.

Nem mondhatom, hogy lassan jöttem rá, mert mindig így csináltam.

Az első, hogy nekem nincs okostelefonom. És nem is lesz (bár vannak olyan munkáim és helyzeteim, amelyekhez jól jönne a folyton-vonalban-levés, GPS, app). De azt látom, hogy elhülyíti, függővé teszi az embereket, görbe nyakúvá, felületessé. Erről már volt szó, ügyetlen című bejegyzés arról, hogy nem mindent lehet intelligensen használni – maga az eszköz, az autó, az okostelefon indukál olyan bajokat, amelyek nélküle nem is léteznek.

Van MacBook Airem, még a régi, legkisebb, 11-es, ezen van a net, és van egy középbuta NOKIA telefonom (telefon, sms).

Szoktam buszon ülve, esetleg állva, parkban padon és kávézóban használni a macbookot, közös wifin vagy mobilnettel. Ilyenkor szöveget írok, fordítok, üzenetekre válaszolok, ügyet intézek vagy célzottan olvasok, olyat, ami érdekel.

jaj, a teraszt most sem takarítottam le

Ha beírom a böngészőbe, hogy f, akkor a saját idővonalamra visz. És azt nézem.

Vagyis, eleve nem a híg és irritáló, abbahagyhatatlan hírfolyamot (“kezdőlap”). Oda soha nem is megyek, nem kötelező. Ezt az egyet állítsd át: kezdj a saját idővonaladon.

Figyeld meg magad. Unatkozol így? Ha igen, akkor neked szükséged van a hígságra. Ne szidjad. (Ne szidd, amivel rendszeresen élsz, a férjed, a barátnőd, a cigid, a kávéd. Ne szidd, amit szerettél valaha.)

És akkor veled van a baj, nem a facebookkal.

Nem működik, hogy “legyél tudatos, csak beállítod, kiszórod, és jó lesz”. Akkor is híg marad. A kedves, jó fej ismerősök is sok üresjáratot raknak ki.

Mi lehet jó a facebookon?

Az érdekes ismerősnek odamegyek az idővonalára, megnézem, mi van vele. Új posztjairól kérek értesítést. Oldalakkal ugyanez. Nem nézegetek, nem pletyózom.

A nekem címzett üzenet, lájk, link engem illet. Ha mégsem érdekes, akkor rövidre zárom.

Meghívás nemtomki eseményére, közönségtoborzás, lájkra felkérés: figyelmen kívül hagy. Snekinek nem tartozom lájkkal, követéssel, nem viszonzok lájkot, ha nem tetszik, amit csinál. És ha nem jártam ott, nem próbáltam ki, akkor nem tetszhet.

Fizessek a poszt eléréséért: nem. Gerjesztett, manipulált interakciók: nem.

Nézzek a hírfolyamban mintás leggingseket, Tommy Hilfigert, jógavideókat-cicásat-babásat, mémeket, virális tartalmakat, “hú, ez nagyon jó”: nem.

Kerettel módosított képek, oszd meg, kihívás, tageld be öt ismerősödet, másold be, lájkold, ki voltál előző életedben, “háromszáz lájk és élőzöm”, nyereményjáték, támogasd Zentét: nem. Olyanok bedőltek az ilyeneknek, tagelnek buzgón, hogy csak nézek. Greta Thunberg sem. Ami virális, tömeges, az mindig gyanús, és én távol tartom magam tőle, kivéve ha magas kultúra vagy futóverseny.

A gerjesztett, üres interakciók reklámokat pörgetnek, centjei Zuckerbergnél esnek le, aki a világ ura. Nem kiabálok, de nem is tolom csak azért, mert unatkozom, és nem vagyok kritikus.

Fotónézegetés: csak ha szép a fotó vagy érdekes az ember, az élménye. “Úhogynézki” nem.

Hígság nézése: alkalmanként, jelenségelemző, bloggeri témagyűjtő aggyal. Nem szoktam beszólni, szoktam csendben mulatni. Eszméletlen, aki a haldokló nagyit csücsöri posztban, közös szelfivel, együttérzésre (lájkra) apellálva posztolja ki. Aki csak a facebookfotók miatt vesz új kisállatot, “szereti az állatokat”. Aki nyítan pornográf fotókkal akar elismerést kapni, mert ő “modell”. Aki lefotózza az új, neten rendelt ételesdobozát. (Most ne kérdezd meg, hogy “azt hiszed, te értékesebb vagy náluk?” Nem, nem hiszem, hanem tudom.) Nem idegesít, hanem vicces. De minél kevesebbet nézek ilyeneket, annál jobban vagyok. Én döntök.

Ha van valami facebookra szánt mondandóm, vagy olvastam valami érdekeset, azt megírom, kirakom az idővonalamra.

Csetelni csakis bizalmas-izgalmas emberekkel, élvezetesen, informatívan.

Sokakat letiltottam.

Így aztán engem nem idegesít a facebook.

Legyen a fejedben valami. Saját kérdés, téma, érdeklődés, aktívan. Az menjen kifelé. Ne az ingert keresd, a befelé áramlót. Nem kell zene, duma, rádió, TEDtalk, hangoskönyv a hosszú futáshoz sem. Okos ember tényleg nem unatkozik. Kérdezd meg Nelson Mandelát.

Újabb kiegészítések:
“His moral view of the universe wouldn’t survive a first-year philosophy class yet here he is, a master of the universe. ”
https://medium.com/indica/facebook-is-evil-and-i-quit-2151055bd4bb

Létezik régifacebook-visszaállító app.

https://chrome.google.com/webstore/detail/old-layout-for-facebook/abmkkackbbimmdbfjdilpnfaegaeagge

* és tényleg van olyan olvasóm, aki szerint “csúnyán beszélek”, és “ez az én szintem, meg az angol szavak és a helyesírási hibák”. Tanár amúgy.

** megtörtént

19 thoughts on “hogyan ne baszd el az idődet a facebookon

 1. Görbe nyakú – ez az előrehelyezett fejtartás lenne :-)? Már a testünk is torzul a mobiloktól, igen. Most keresem, hogy tudnék az idővonalamon kezdeni, ez jó tipp. Szerencsére az okostelefonnal is lehet úgy, hogy a messengeren jön a lényeg és a facebookra csak ritkán megyek.

  Kedvelés

   • Nemreg osszeszamoltam, hogy a metron allva, aligkapaszkodva hanyan mobiloznak. kb. 60%-ra becsultem az aranyt. En szivesebben bambulok ki a vonatablakon, nem erdekel kulonosebben es olykor untat is a facebook vagy barmi. Neten, csak itthon logok, tobbnyire mert muszaj. Jo, hogy ez nem kot le alapbol. Viszont az lehervaszt, hogy ujabban, leereszteskeppen olvasas helyett filmeket nezek inkabb. Rengeteget kell keszulnom a vizsgaimra, lehet, hogy ez az oka, de most, hogy realizaltam, kisse elszomorit.

    Kedvelés

   • Na most, én aligkapaszkodva szoktam macbookozni (írni), ha valamit be akarok fejezni. Mondjuk jó az egyensúlyérzékem.

    Szerintem okés a filmnézés, biztos nem igényteleneket nézel, de még az is okés, én is olvasok Cosmót.
    Megvárnak a könyvek.
    Nekem attól van parám, hogy később meg fogok vakulni, vagy nagyon durván romlik a látásom, azért olvasok most sokat.
    Habár, most tette ki valaki, hogy a magas (90 százalékos) zsírarányú ketó jó a glaukóma ellen.

    Kedvelés

   • Nem szoktam metrózni. Facebookon se vagyok. Basszus…
    De ha ritkán mégis metró akkor ablakon bámulás megy, felidézi a gyerekkoromat amikor pörgött a hátizsákban a walkman mi meg bámultuk a falat a metróban.

    Kedvelés

   • Igen, én is szeretek, azért basszus. 🙂 Főleg a négyes metró tetszik, de azon összesen 2 alkalommal utaztam.

    Kedvelés

   • Télen azt nézem a metrón, hányan vannak színes kabátban. Kevesen.
    Papírkönyvet a vonaton többen olvasnak, úgy tűnik.

    Kedvelés

   • A munka miatt kutyuzes mas kategoria azert, mint a facen, instan logni minden pillanatban. A zom, szerintem nem az ibookjat bujja ilyenkor. ha hasznalom a telomat tomegkozlekedve, mondjuk vonaton, akkor valami kotelezot olvasok az ibookon, mert adott, de meg olvasni sem szeretek telefonon. Sot, telefonalni meg kifejezetten nem vagyok hajlando, kinyomom es biztos rigolyas vagyok, de utalom hallgatni amikor masok hosszan ecsetelnek minden szart a vonaton ulve. Ugy szeretnem kizarni a sokszor sotet maganeleti diskurzusokat, marakodasokat.

    Kedvelik 1 személy

 2. Sajnos ez sem magamtól jutott eszembe, de én úgy használom, mint régen az RSS-t, vagy hasonlót: az ismerőseimet nem követem, sőt, egy időben ki is töröltem mindenkit (amíg aztán meg nem halt egy barátom, akit nem volt szívem törölni), de a csoporttagságaimat, bizonyos magazinokra, filmekre stb. való feliratkozásaimat mind megtartottam, úgyhogy csupa olyan dolog jöhet csak szembe, ami érdekel. A barátaimnak ránézek néha az idővonalára, hogy lássam, mi van velük, de nem tudom elkerülni a kényelmetlen érzést, hogy ha érdekel, mi van velük, akkor vajon miért is nem látogatom meg őket? Pedig megtehetném. De nem teszem, mert lusta vagyok, és ez gáz. Na ez például egy feladat, ezen változtatni, úgyhogy nincs is időm emelett még a Fácsét is ekézni.
  De aki kitalálta, hogy beraknak a videó közepébe egy reklámot, hogy muszáj legyen végignézni, ha látni akarom a videót, annak tényleg a jó édes anyját.

  Kedvelés

 3. Visszajelzés: arról, hogy miért nem nézek sorozatokat egyáltalán | csak az olvassa — én szóltam

 4. Visszajelzés: hogyan használ a rendszer? | csak az olvassa. én szóltam. minden érdekesebb, mint amennyire elkeserítő

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.