ami nem változik

Ó, hányszor volt már ez, hogy olyan nagyon lelkes voltam, azzal a rám oly jellemző intenzitással örültem valaminek: tetszett iszonyúan a töltőtoll, a szálloda, a fűszerkeverék, a színtársulat, az edzésfajta, a csomagolópapír, az ember, a bármi, és, ahogy csak én tudom, belevetettem magam teljes szívvel, és persze mondtam is mindenkinek, hogy ez aztán!, és mivel nem vagyok szalmaláng (én nem! identitás is ez), ki is tartottam mellette. Nem vettem észre, hogy fakul az élmény, mert megváltoztam, vagy a dolog maga változott (elmentek színészek, már nem olyan papírból csinálják, rég meghaladtam teljesítményben, fáj a gyomrom a csilitől), csak toltam tovább agyból, hogy én ezt szeretem, nekem ez a legjobb. (Így jár, aki énjét kiszervezi lelkesedésekbe, preferenciákba. Aki fél “hűtlen” lenni. Aki azt gondolja, a dolgok a fontosak, nem a személye.)

De van, amikor tagadhatatlan a romlás. Ha egy ideig nem jártam arra/vettem azt/találkoztam vele, de közben más fajtákat meg igen, és azok jobbak voltak, meghaladtam azt a korábbit… és akkor évek után újra látni, enni, ott lenni, kézbe venni. Kínos. Mert akkor viszont elkerülhetetlenül ki kell mondani: én már nem, ezt nem, sőt: én voltam valaha, aki ezt annyira…? Igen, én. Én vagyok az, akitől ma is kérdezik, hogy akkor ezmegaz tényleg annyira jó, tudják, mondtam, vagy, ami még rosszabb, vesznek nekem olyat… jaj. És ők még lelkesek, mert nekik új, vagy nem mentek el abba a másik irányba, nem tudom.

Ráspinál vagyunk Fertőrákoson, innen megyünk Bécsbe, és Ráspi még mindig olyan. Pedig én már más vagyok.

Önmaga. Buborék a káoszban. Ül a cserépkályha mellett, beszél, érti azt, ha én mondok valami apró éleset, látom rajta. Ért mindent. Hanyagolja azt, ami nem fontos, viszont minden stimmel, ami igen. Nem csak a bélszín márványozottsága, ezekről nem is szeretek írni (Kezdő Borász Lelkesedési Szindróma volna: nem értek hozzá, nem értekezem, csak megeszem), hanem emberileg, miliőben, jelenlétként. Két lábbal földön állva. A minőségérzék mint levethetetlen bőr. Semmi sem sok, semmi sem hamis.

Ki és mi volt ő? Ím tehát leírom. Ezekben a posztokban írtam róla. Az esküvőnk is nála volt, és az ágyunkat is ő faragta. (Vagy mi.)

https://csakazolvassa.hu/2012/09/24/soha-meg-ennyi-kep-1/

https://csakazolvassa.hu/2012/09/25/soha-meg-ennyi-kep-2/

https://csakazolvassa.hu/2013/07/25/meg-mindig-ez-az-a-taj/

https://csakazolvassa.hu/2014/10/03/hova-tunt-az-emelkedo/

 

 

2 thoughts on “ami nem változik

  1. Ezeket meg most mind elolvastam egymás után; közben az ócska teáskanna leégett a gázon, kis lángon. (Sajnáltam a pénzt a villanyos vízforralóra, hát ez az.) – Örülök, hogy ilyen csodamód megszelídült az az emelkedő és nem nehéz hajtani rajta tovább. Ennek az olvasása is erőt ad, és jó ez nekem nagyon. Mostanában azt képzeltem, hogy egy nagy, lefele menő mozgólépcsőn próbálok fölfele menni, de csak annyit érek el, hogy egyhelyben maradok. Csak nézek ijedten: mi ez? Pár hónap múlva betöltöm a hetvenet, ez lenne az öregség? Amit én-nek érzek, az nem ilyen öreg! A gondolataimban nincs ez benne. Vagy mégis? Változni kell, új dolgokat megérteni, megszeretni, az talán a test romlását is lassítja.

    Kedvelik 1 személy

    • Milyen kevesen gondolkodnak így ennyi idősen nálunk. A változástól irtózó emberek országa ez, tapicskolnak élethosszig a híg szarban, isten ments, hogy akár csak a komfortzónájuk széléig elmerészkedjenek. És persze aki nem úgy csinálja, mit ők, az gyanús/sorosbérenc/perverz/lábbal tiporja ősi hagyományainkat.

      Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.