apró örömök

Most eléggé álmos vagyok, csak felsorolom a kisebbeket és a nagyobbakat. Kissé elméletiek és közéletre reagálók voltak a posztok mostanában, kevés volt a személyesség és a konkrétum, kivéve az utolsót, amelynek történetmagját viszont nem részletezem (az önismeret fontosabb is). Szóval, mivel tölti mostanában Malacka a napjait?

Az egészen hétköznapi, csendes, ám folyamatos öröm a bringám, a beállított fék, váltó és a felújított váz. A suhanás, az erő, a könnyűség.

Voltunk az Aranyanyu díjátadóján a BMC-ben, megható és intenzív történeteket láttunk: végignéztük a szociális dolgozó, pedagógus, orvos kategóriák jelöltjeinek filmjeit. Őszinte volt a tapsom és a figyelmem, megjegyeztem magamnak a díjazottakat, ugyanakkor nem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy itt a túlterhelt nőket ünnepeljük és állítjuk be példaképnek, akik ráadásul többnyire hátrányból indultak, így még verítékesebb a futásuk, és persze a kimagasló szakmai teljesítmény mellett mindenkinek van a család, sok gyerek, plusz közösségi munka, némelyik egyedülálló anyaként, és ez erény. Bizony, ők a példaképek, viszont ez a norma is, ha nő vagy. És ez nagy elvi dilemmám, hogy én borzasztóan szeretném, ha a nők lelazulnának, ha mernék élvezni az életüket az önzés és henyeség vádja nélkül, csak úgy, maguknak is, egy jó könyvvel, lehetőségekkel, edzéssel, ha nem lennének kihasználhatók, nem az igazolná az életük értelmes voltát, hogy másokért dolgoznak és lemondanak. Ha nem akarnának mindig olyan rettenetesen segíteni és jónak lenni, ha több jutna pihenésre, egészségre, élményekre, kultúrára, továbbá ha a szakmáikban tisztességesen lehetne keresni.

Felöltöztünk csinosan, és én, mivel soha nem iszom, cheap drinker lettem, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés is elég. Ezen az estén négy pohárral is, de már a másodikat, értelemszerűen, azért ittam, mert addigra már – egy pohártól becsípve – nem tudtam a mennyiségkérdést teljes helyességgel megítélni. Próbáltam valahogy beleszőni a társalgásba spontánul, már az állófogadáson, hogy betonból van a fülbevalóm (tényleg, kaptam), de nem jött össze. Találtam egy üres pénztárcát, és felfedezni véltem valakit, de nem ő volt. Láttam egy szuggesztíven szép férfit is.

Aztán. Vettünk a, mi tagadás, Joy-napok idején a húsz százalékos Libri-kuponnal könyveket. Mindenki ott volt, mindenki választott. Lőrinc film-alapanyagokat (A százéves ember…, Budapest Noir, Nesbo: A fiú), illetve filmismertetőset is (horroros), Dávid dinoszauruszos gigaalbumot, Juli meg pálcikakutyát. Rakovszky Zsuzsát szeretnék még, aztán végig is tudni olvasni mind.

Filmeket nézünk Lőrinccel, láttuk a Budapest Noirt, előtte A rettegés fokát és a Viharszigetet Scorsesétől, ma este a Spotlightot. Ő színházba is jár elég rendesen, sikerült elérni, hogy kaphasson szakmai jegyeket.

Volt egy emlékezetes szerdai úszás Katával, a pappal (most a medence hosszán járkálva olvasott) és a művész úrral. Tűnődve figyelem önmagam.

A nagy négyessel (B., G., D., K.) intenzív a kapcsolatom, az újabb időkből pedig szintén lett 5-6 erős barátság.

Szombat este (most, 18-án) tartottunk egy Tamást idéző összejövetelt azokkal, akik eredetileg az én társaságom voltak, és én az egészet, mint annak a múltamnak részletét, otthagytam, és el is feledtem a részleteit is azután, hogy egy szál pendelyben és vissza se nézve elmenekültem a bántalmazásból. Most együtt emlékeztünk, a temetésen beszéltük meg, hogy újra találkozunk. Érdekes ez lelkileg, megértős, megbékítő. Két hónapja dől rám a múlt, húszéves történetek, a teljesen másik életem részletei, titkok és régi emberek – bő fél éve és a saját döntéséből a fiam nevelőanyja is megjelent és fontossá vált az életemben, egészen megrendítő fordulat, mert sose beszéltünk, de ugyanazt éltük át.

Tudakozódtam a társaság régi tagjairól is, emlékek részleteiről. Voltak konfliktusok és vannak halottaink. Felolvastunk mindenféle, a közös intellektuális játékaink során keletkezett szövegeket, én abból a könyvből is, amit Tamás utoljára olvasott. Nagy harmónia volt a kicsikkel is, vendégváró falatokkal, sütikkel, kutyával. Minden olyan szép, egyszerű, működő volt. Mindig para, ha Közeleg A Dátum, de ez most elsimult.

Sokat fordítok mostanában: az Amiről az orvos…-ban sok cikk az én munkám. Jól kiismertem ezt a fajta, alter-egészséges angolt, meg a magazinnyelvezetet is, és érdekel a téma.

Volt egy fotózás a Reedben, szintén az Amiről…-be, ezúttal a közösségi edzésekről írtam, és a képek is ehhez készültek.

Megjelenek mint életmódváltó sikertörténet egy másik lapban is, elegáns ruhában fotóztak.

Nagyon jól vagyok most a testemben, minden érzékeny és energikus és működik, és a pont rám illő, vékony, de meleg kabátban, kicsit sajgó izommal, menő futócipőmben és csipkezoknimban (igen, most miért) fizikai élvezet belemenni a november levegőjébe. Azt érzem, erő van a lépteimben, azt érzem, én vagyok én, minden izmom külön és egyben, a jóleső feszülések, rugalmasság, nem fárasztó semmi, és még néha azt is, indokolatlan jókedvvel, hogy nem fogok meghalni (ez a második kérdés, mely lenyűgözi és foglalkoztatja elmém: hogy ennek a tudatnak mennyire van alapja, mennyire védekezés, és létezik-e érdem e téren, vagy csak Isten kegyelme. Majd megírom ezt is).

Látom a sorsokat amúgy, nagyon nem-megérdemlőseket, és azt is, hogy a harag és elromlás és sunnyogás oka milyen gyakran a szégyen. Hogy mondjuk az illetőnek, aki valaha szép reményű volt, nincs pénze, vagy nem és nem sikerül normális munkát találni, vagy lefogyni.

Egyébként nem hallgatom el, hogy nem annyira élesen jó a formám, a november 10-iki DEXA szerint sem. Majdnem 18 kiló az, ami nem izom és nem csont (zsír), a csontom viszont szépen, lassan növekszik: az első mérésen a body mineral content 2958, most pedig 3101 gramm. Ami sok.

Egy kicsit összekaptam magam, szedek újra vitamint, omega 3-at, kétféle proteint, nézettem vérképet, pajzsmirigyet. Leszedettem a fogköveimet, akkor már homokfúvás is, de 2-es árnyalat volt és maradt, nincs ezen mit fehéríteni. Kezdem amúgy öregesen nagy értéknek tartani a fogaimat, és örülni a nyugdíjemelésnek.

A szolárium nagyon jót tesz, a hajammal is kezdek kibékülni, edzés előtti este és edzés után pedig eszem célzottan szénhidrátot (ez banánt jelent, vagy rizst), egyébként hús, zsíros tejtermék és zöldség van, meg félnapos, 16 órás böjtök.

És megyünk családilag a  Rossmann Mikulásfutásra, december 3-án.

17 thoughts on “apró örömök

  1. Hurrá! A nyugdíjemelésnek én is örültem. Anyukám nyugdíja, már csak 2300 Ft-tal kevesebb, mint az én fizetésem (amit 99%-ban rá költök) és a külön munkáért nem és nem fizetnek. De van írás, olvasás (Nádas!) és lazulás az uszodában, ami nélkül nem biztos, hogy trappolnék tovább. Omega 3: vettem én is – és még van egy szabad napom is, bármire felhasználható.

  2. > Bizony, ők a példaképek, viszont ez a norma is, ha nő vagy, és ez nagy elvi dilemmám, hogy én borzasztóan szeretném, ha a nők lelazulnának, ha mernék élvezni az életüket az önzés és henyeség vádja nélkül, csak úgy, maguknak is, egy jó könyvvel, lehetőségekkel, edzéssel, ha nem lennének kihasználhatók, nem az igazolná az életük értelmes voltát, hogy másokért dolgoznak és lemondanak.

    ^^^^

  3. “a túlterhelt nőket ünnepeljük és állítjuk be példaképnek, akik ráadásul többnyire hátrányból indultak, ”
    Valószinűleg én más közegben mozgok,de én nem ezt látom. Hanem hogy fiatal és gyermektelen, és 40+ nőknek nagy gyerekkel az eltartott állapot a vonzó. Erre vágynak,és irigylik azokat akiknek összejött. Nem akarnak saját munkát, jövedelmet, inkább vmi kényelmes, nyugis életet.

  4. Mondjuk a fogkövezésnek épp ideje volt! A csajok elcsiripolták hogy edzés közben krvára érezni a rossz szájszagodat. Nnna ezt se rólam terjesztik…:D te, mér vagy ilyen szerencsétlen béna? Nincs ember, aki ne adna ki… én nagyon nem csipázlak, jót is röhögtem, de ez ultragáz, hogy ide is oda is megy a duma. Nem tudsz válogatni, ez a baj. Aki hajlandó szóbaállni meg edzeni, annyira örülsz neki, hogy meg se nézed, kicsoda 😀 😀

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s