apró örömök

Most eléggé álmos vagyok, csak felsorolom a kisebbeket és a nagyobbakat. Kissé elméletiek és közéletre reagálók voltak a posztok mostanában, kevés volt a személyesség és a konkrétum, kivéve az utolsót, amelynek történetmagját viszont nem részletezem (az önismeret fontosabb is). Szóval, mivel tölti mostanában Malacka a napjait?

Az egészen hétköznapi, csendes, ám folyamatos öröm a bringám, a beállított fék, váltó és a felújított váz. A suhanás, az erő, a könnyűség.

Voltunk az Aranyanyu díjátadóján a BMC-ben, megható és intenzív történeteket láttunk: végignéztük a szociális dolgozó, pedagógus, orvos kategóriák jelöltjeinek filmjeit. Őszinte volt a tapsom és a figyelmem, megjegyeztem magamnak a díjazottakat, ugyanakkor nem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy itt a túlterhelt nőket ünnepeljük és állítjuk be példaképnek, akik ráadásul többnyire hátrányból indultak, így még verítékesebb a futásuk, és persze a kimagasló szakmai teljesítmény mellett mindenkinek van a család, sok gyerek, plusz közösségi munka, némelyik egyedülálló anyaként, és ez erény. Bizony, ők a példaképek, viszont ez a norma is, ha nő vagy. És ez nagy elvi dilemmám, hogy én borzasztóan szeretném, ha a nők lelazulnának, ha mernék élvezni az életüket az önzés és henyeség vádja nélkül, csak úgy, maguknak is, egy jó könyvvel, lehetőségekkel, edzéssel, ha nem lennének kihasználhatók, nem az igazolná az életük értelmes voltát, hogy másokért dolgoznak és lemondanak. Ha nem akarnának mindig olyan rettenetesen segíteni és jónak lenni, ha több jutna pihenésre, egészségre, élményekre, kultúrára, továbbá ha a szakmáikban tisztességesen lehetne keresni.

Felöltöztünk csinosan, és én, mivel soha nem iszom, cheap drinker lettem, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés is elég. Ezen az estén négy pohárral is, de már a másodikat, értelemszerűen, azért ittam, mert addigra már – egy pohártól becsípve – nem tudtam a mennyiségkérdést teljes helyességgel megítélni. Próbáltam valahogy beleszőni a társalgásba spontánul, már az állófogadáson, hogy betonból van a fülbevalóm (tényleg, kaptam), de nem jött össze. Találtam egy üres pénztárcát, és felfedezni véltem valakit, de nem ő volt. Láttam egy szuggesztíven szép férfit is.

Aztán. Vettünk a, mi tagadás, Joy-napok idején a húsz százalékos Libri-kuponnal könyveket. Mindenki ott volt, mindenki választott. Lőrinc film-alapanyagokat (A százéves ember…, Budapest Noir, Nesbo: A fiú), illetve filmismertetőset is (horroros), Dávid dinoszauruszos gigaalbumot, Juli meg pálcikakutyát. Rakovszky Zsuzsát szeretnék még, aztán végig is tudni olvasni mind.

Filmeket nézünk Lőrinccel, láttuk a Budapest Noirt, előtte A rettegés fokát és a Viharszigetet Scorsesétől, ma este a Spotlightot. Ő színházba is jár elég rendesen, sikerült elérni, hogy kaphasson szakmai jegyeket.

Volt egy emlékezetes szerdai úszás Katával, a pappal (most a medence hosszán járkálva olvasott) és a művész úrral. Tűnődve figyelem önmagam.

A nagy négyessel (B., G., D., K.) intenzív a kapcsolatom, az újabb időkből pedig szintén lett 5-6 erős barátság.

Szombat este (most, 18-án) tartottunk egy Tamást idéző összejövetelt azokkal, akik eredetileg az én társaságom voltak, és én az egészet, mint annak a múltamnak részletét, otthagytam, és el is feledtem a részleteit is azután, hogy egy szál pendelyben és vissza se nézve elmenekültem a bántalmazásból. Most együtt emlékeztünk, a temetésen beszéltük meg, hogy újra találkozunk. Érdekes ez lelkileg, megértős, megbékítő. Két hónapja dől rám a múlt, húszéves történetek, a teljesen másik életem részletei, titkok és régi emberek – bő fél éve és a saját döntéséből a fiam nevelőanyja is megjelent és fontossá vált az életemben, egészen megrendítő fordulat, mert sose beszéltünk, de ugyanazt éltük át.

Tudakozódtam a társaság régi tagjairól is, emlékek részleteiről. Voltak konfliktusok és vannak halottaink. Felolvastunk mindenféle, a közös intellektuális játékaink során keletkezett szövegeket, én abból a könyvből is, amit Tamás utoljára olvasott. Nagy harmónia volt a kicsikkel is, vendégváró falatokkal, sütikkel, kutyával. Minden olyan szép, egyszerű, működő volt. Mindig para, ha Közeleg A Dátum, de ez most elsimult.

Sokat fordítok mostanában: az Amiről az orvos…-ban sok cikk az én munkám. Jól kiismertem ezt a fajta, alter-egészséges angolt, meg a magazinnyelvezetet is, és érdekel a téma.

Volt egy fotózás a Reedben, szintén az Amiről…-be, ezúttal a közösségi edzésekről írtam, és a képek is ehhez készültek.

Megjelenek mint életmódváltó sikertörténet egy másik lapban is, elegáns ruhában fotóztak.

Nagyon jól vagyok most a testemben, minden érzékeny és energikus és működik, és a pont rám illő, vékony, de meleg kabátban, kicsit sajgó izommal, menő futócipőmben és csipkezoknimban (igen, most miért) fizikai élvezet belemenni a november levegőjébe. Azt érzem, erő van a lépteimben, azt érzem, én vagyok én, minden izmom külön és egyben, a jóleső feszülések, rugalmasság, nem fárasztó semmi, és még néha azt is, indokolatlan jókedvvel, hogy nem fogok meghalni (ez a második kérdés, mely lenyűgözi és foglalkoztatja elmém: hogy ennek a tudatnak mennyire van alapja, mennyire védekezés, és létezik-e érdem e téren, vagy csak Isten kegyelme. Majd megírom ezt is).

Látom a sorsokat amúgy, nagyon nem-megérdemlőseket, és azt is, hogy a harag és elromlás és sunnyogás oka milyen gyakran a szégyen. Hogy mondjuk az illetőnek, aki valaha szép reményű volt, nincs pénze, vagy nem és nem sikerül normális munkát találni, vagy lefogyni.

Egyébként nem hallgatom el, hogy nem annyira élesen jó a formám, a november 10-iki DEXA szerint sem. Majdnem 18 kiló az, ami nem izom és nem csont (zsír), a csontom viszont szépen, lassan növekszik: az első mérésen a body mineral content 2958, most pedig 3101 gramm. Ami sok.

Egy kicsit összekaptam magam, szedek újra vitamint, omega 3-at, kétféle proteint, nézettem vérképet, pajzsmirigyet. Leszedettem a fogköveimet, akkor már homokfúvás is, de 2-es árnyalat volt és maradt, nincs ezen mit fehéríteni. Kezdem amúgy öregesen nagy értéknek tartani a fogaimat, és örülni a nyugdíjemelésnek.

A szolárium nagyon jót tesz, a hajammal is kezdek kibékülni, edzés előtti este és edzés után pedig eszem célzottan szénhidrátot (ez banánt jelent, vagy rizst), egyébként hús, zsíros tejtermék és zöldség van, meg félnapos, 16 órás böjtök.

És megyünk családilag a  Rossmann Mikulásfutásra, december 3-án.

27 thoughts on “apró örömök

 1. Hurrá! A nyugdíjemelésnek én is örültem. Anyukám nyugdíja, már csak 2300 Ft-tal kevesebb, mint az én fizetésem (amit 99%-ban rá költök) és a külön munkáért nem és nem fizetnek. De van írás, olvasás (Nádas!) és lazulás az uszodában, ami nélkül nem biztos, hogy trappolnék tovább. Omega 3: vettem én is – és még van egy szabad napom is, bármire felhasználható.

  Kedvelik 1 személy

 2. > Bizony, ők a példaképek, viszont ez a norma is, ha nő vagy, és ez nagy elvi dilemmám, hogy én borzasztóan szeretném, ha a nők lelazulnának, ha mernék élvezni az életüket az önzés és henyeség vádja nélkül, csak úgy, maguknak is, egy jó könyvvel, lehetőségekkel, edzéssel, ha nem lennének kihasználhatók, nem az igazolná az életük értelmes voltát, hogy másokért dolgoznak és lemondanak.

  ^^^^

  Kedvelés

 3. “a túlterhelt nőket ünnepeljük és állítjuk be példaképnek, akik ráadásul többnyire hátrányból indultak, ”
  Valószinűleg én más közegben mozgok,de én nem ezt látom. Hanem hogy fiatal és gyermektelen, és 40+ nőknek nagy gyerekkel az eltartott állapot a vonzó. Erre vágynak,és irigylik azokat akiknek összejött. Nem akarnak saját munkát, jövedelmet, inkább vmi kényelmes, nyugis életet.

  Kedvelés

 4. Mondjuk a fogkövezésnek épp ideje volt! A csajok elcsiripolták hogy edzés közben krvára érezni a rossz szájszagodat. Nnna ezt se rólam terjesztik…:D te, mér vagy ilyen szerencsétlen béna? Nincs ember, aki ne adna ki… én nagyon nem csipázlak, jót is röhögtem, de ez ultragáz, hogy ide is oda is megy a duma. Nem tudsz válogatni, ez a baj. Aki hajlandó szóbaállni meg edzeni, annyira örülsz neki, hogy meg se nézed, kicsoda 😀 😀

  Kedvelés

  • igen, szájszaga van, plusz közel megy. de még az is van, hogy az egyik csaj tök szép, és látszik, hogy krva irigy rá. pár pillantását elkapta, tök nyilvánvaló. nem is megy már szívesen. senki ne kérdezősködjön, nem adhatom ki, aki mesélte. de rohadt gáz! állati ciki

   Kedvelés

   • hitelesnek tűnik hallomásból, a szájszag és hogy hogy nézek, mire gondolok – bravó!
    névtelenül
    olykor mellékerül a kisállatmérgezés, az adócsalás, gyilkosság vádja meg a Baudelaire
    nagyon aggasztó
    kicsit sem mesterkélt így ideerőltetve, direkt, sokadszor
    “rohadt gáz, állati ciki” :DDDDD írd oda nyomatékosan,. hátha nem értik
    nincs ám manipulációszag! fel se merül senkiben, hogy mohón, irigyen, fontoskodva kavarsz.
    szegény én, hogy “nem megy már” “a lány”, pórul jártam! most mi lesz velem?
    mondd, mi fűt ennyire, mit nem bírsz elviselni?

    Kedvelés

   • senki nem kérdezősködik, senki nem kíváncsi, senki nem dől be
    ez itt, tudod, nem a hatodik cé sulibuli előtt
    ez nem az a szint, itt nem “csiripolnak” a csajok
    irigyled a mozgalommá vált edzést, a közösséget, a szerepemet, ne ragozd tűúl
    menj pszichológushoz és edzőterembe, jobb lesz

    Kedvelés

   • toljad csak, “Horatio Nelson”, figyelgess, zsarolj az önként nyilvánossá tett szövegeimmel (ezt még nem sikerült megfejtenem), kompilálj, mentegess le mindent, alkoss dokumentumokat, hazudjál, hamisíts, irigykedj, árulkodj fűnek-fának, majd vádolj engem árulkodással, irigységgel és hazugságokkal.
    erősködj, aljaskodj, vádolj, érezd magad erkölcsi példaképnek
    neked nincs más 🙂

    Kedvelés

   • Nem Fogunk Kérdezősködni! Megnyugodhatsz, Ha Esetleg Emiatt Forgolódtál Volna Alvás Helyett 😀

    Kedvelés

   • Tehát van a tök szép csaj, aki elkapta a pillantását, és ezt mesélte tovább egy HARMADIK ember neked.
    TÖK NYILVÁNVALÓ.
    Jaj, hogy fogom most kibírni kérdezősködés nélkül.
    Amit itt tolsz az tényleg rohadt gáz, állati ciki…

    Kedvelés

   • Nem, rólam ír ízlésesen harmadik személyben. Én nézem a csajt. És engem raktak ki a Flex öltözőjéből is, mert néztem a nőket, és az ő barátnője PONT ott edzett, mint azt írta két éve. Akkor is elhittük ám!
    Én tökre megértem, ha valakinek nem megy átb a blogom, a világom, mert agyilag vagy szabadságban nem tart ott, vagy más érdekli. Azt is megértem, akinek még nehezebb az élete, és keserű. Azt is, akit nem érdekel az egész. De ez a szenvedélyes sasolás, csimpaszkodás, figyelemcsikarás, az áskálódás, a fikció, az alakoskodás, a gyenge kísérletek sora teszi iszonyú nyomorulttá. És ez ugyanő. A hajdani nagy rajongó, aki mekkorát csalódott bennem, és miket tudott meg rólam. Amit innen rak össze.

    Mert neki csak a net van.

    Elszálltak az évek, és valamiért azt hiszi, neki is járt volna.

    Csak lusta. Lusta és pletykás és hatodikos.
    Az egyiknek nincs gyereke, a másik belebukott a gyerekezésbe, van viszont ideje rengeteg, netje, túláradó indulatai, igazságtevő dühe… és silány mondatai.

    Kedvelés

   • Igen, én úgy értettem a megnyilvánulást, hogy volt a “tök szép csaj”, akire te irigy vagy, amit onnan lehet tudni, hogy a tök szép csaj “elkapta a pillantásodat”. Ezt pedig nem a tök szép csaj, hanem valaki más _mesélte el_ emberünknek, és erről nem szabad kérdezősködnünk. Ezt kellene nekünk itt mind elhinni, mert annyira hiteles.
    Éretlen. Béna.

    Kedvelik 1 személy

   • és még:
    a gyermekded logika lényege, hogy másokat feldicsér. Mindenkinek igaza van, mindenki szép, jó, tehetséges, csak én nem. Irigylem az edzettjeimet, az olvasóimat szerinte.

    Vannak még a nyaloncok, ezek azok, akik nem állnak be gyűlölködni, vagy nem szólnak bele kényszeres fontoskodással abba, ami nem az ő ügyük.

    Kedvelés

 5. Visszajelzés: húsz kérdés | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.