a közös nevező

Ha egyvalamit olvastok a tegnapi poszt alján linkelt írások közül, akkor az Lobster legyen. És ha még valamit, az viszont az itteni ők is szenvednek című poszt, annak is a második része, de nem is a szöveg, ami a tőlem megszokott túlírt, filozofikus, nehezen olvasható, még-még-még mélyebbre hatolni vágyó okfejtés, hanem a kommentek java. 472 komment született rá, vesszőparipa lett, hónapokkal később is jártak oda igen érdekesen fogalmazó emberek.

Ritkán olvasok vissza, de ez most nagyon élvezetes volt. Micsoda blog, micsoda kommentelők!

És amikor én még képes voltam kevés és tömör kommentet írni! De ugyanígy lényegláttam, és ugyanígy felismertem, ha manipuláltak.

Volt ugyanis a blognak egy korszaka, amikor még nem volt a zsizsegés (a továbbiakban. Zs. e. korszak), tehát nem egymás között ment az offtopik bennfenteskedés és poénkodás, viszont már volt napi sok ezer olvasó, több tucat aktív kommentelő, és élénk, szenvedélyes viták, okos hozzászólások, felismerések, érvek és vallomások, érdeklődés, megnyílás, sok link, cikk, behozott szempont olyanoktól, akik évekig olvastak és írtak itt. Nem nyomasztottuk egymást, nem volt számonkérés a bloggeren, se rajongás.

Ezt majd megírom máshol, hogy aztán mi lett. Ilyen van már: a blog első éve Szóval folytatom majd azt.

Most csak annyit szeretnék, hogy olvassátok el ezeket a megvilágosító szexuáletikai párhuzamokat:

Veres László és az ő szalonnája (május 15, 2014 23:16)

https://csakazolvassa.hu/2013/11/06/ok-is-szenvednek-2/#comment-94290

És a válaszok.

Megejtő Boris felvetése is (szeptember 22, 2014 15:05), innen:

https://csakazolvassa.hu/2013/11/06/ok-is-szenvednek-2/#comment-114425

kepernyofoto-2016-11-07-13-51-37

A szexhez egyébként nincs okvetlen szükség nőre, csak így kellemesebb.

Egyébként hamis a premissza, hogy “ti” és “mi”. Borisról, az ő ti és mi felosztásáról jutott eszembe az, ami sokaknak még mindig nem világos. A bárgyún öntelt, szervezkedős feminizmus bírálata következik.

A nők nem fognak közös felismeréseket tenni és ezek jegyében együtt mozdulni, és ez nem szomorú és sajnos, hanem maga a valóság. Sokat lehet a nőkért tenni, és nagyon megerősítő sorstársakra találni, a hangunkat hallatni, de a nők nem fognak együtt, hadtestként mozdulni mint nők. Rendkívül gyermekded úgy elképzelni a nőjogi aktivitást, hogy minket a nővoltunk mindenképpen és elsődlegesen köt össze a világ összes nőjével, és ezért nekünk konszenzusra kell jutnunk, felvilágosítani és meggyőzni őket, értük cselekedni, ha meg valaki ebből nem kér, akkor leárulózni és megsértődni. Sokan nem kérnek a képviseletből, másképp gondolják a nők érdekét és jobb jövőjét, vagy kizárólag egyéni szinten képesek látni a problémákat, és ezen az egyéni szinten ők például nőkkel rivalizálnak erőforrásokért és a férfiak figyelméért. Az is lehet, hogy jobban megéri nekik a patriarchátus, vagy ezt hiszik.

Én nagyon erősen hiszek a szabadságban és méltóságban, de az én boldogságfajtám sem való mindenkinek, így a többi nőre nem extrapolálok, és nem is várok el tőlük semmit. Boris “így döntöttetek” érve hamis, mert a nők nem döntöttek, és nem is egyféleképp sodródtak. Én egyszerűen örülök, ha vannak rokon lelkek, akik talán inkább intellektuális individualisták, anarcho-balos-liberális-tudásalapú szapioszexuálisak, akik nem idegenkednek a nagy tárcsáktól, a hatalmas női vádlitól, és ínyükre van az édesburgonya szalonnán pirítva (mit tudom én, nem tudom leírni pontosan a karakteremet, ezért önparodizálok), mint amennyire nők.

Én hiszek a burkát identitásként viselő nők burkájában, viseletében és identitásában, pontosabban: felfogom és tiszteletben tartom, hogy nekik ez a fontos, és az ő közegük és tudatuk olyan, és hogy talán ők erősebben muszlimok, mint amennyire nők (?). Mindenestere látom a tudásom és megértésem korlátait is. És nem érzem ezzel ellentétesnek, hogy én meg itt, a saját közegemben szeretnék a bőreimmel nyugodtan, szexualizálásmentesen végigmenni az utcán, és nem ezáltal megméretni, találtatni nem-elég-elvinek. Hiszek a szexmunkások igazságában, és ha mesélnek, elhiszem a történeteiket, ugyanakkor emberi jogi botránynak tartom a pornóipart és a prostitúciót, és ezek nem zárják ki egymást.

Még egymás valóságáról sem tudunk, úgy ítélünk. Oda se figyelünk, csak ontjuk a jelszavakat, kíméletlenkedünk, egymásnak szándékokat tulajdonítunk.

Nem döntések lesznek és együtt cselekvés. Nem lájkokból és programpontokból áll a női megerősödés. Ezt nem is érdemes elvárni senkitől. Nem érdemes “terjeszteni az igét” ebben a formában. Sem neheztelni, amiért a másik nem ismeri be az én, az én! igazságomat.

Hogy akkor mi lesz?

Pluralizmus lesz és a valóság ezer darabú mozaikja. Az lesz, hogy lassú folyamatok, trendek, hatások, önkéntelenségek, a kor szava mozdítja majd a nők, a férfiak, a feleségek, a szeretők, a mellnagyobbítást fontolgatók, szóval mindenféle döntésképes csoport viselkedését ebben az adott, eleve sokféle és még többféleképp értelmezett helyzetben, és aztán erre a kor, a többi ember reagál, és arra a nők (stb.) is valahogy, és nem tudjuk mi lesz, és befolyásolni is csak alig és előre nem látható eredménnyel.

Alázattal, figyelmes újságíróaggyal figyelem a folyamatot. Érdekel, ki hogy viselkedik, mi a jellemző, merre tartunk, hányféle út van. És nem ítélek. Gondolkodom, mérlegelek, választok, és a jó mondatoknak hiszek. Meg persze igyekszem élvezni, kiteljesíteni ezt az én egyetlen életemet.

1 thought on “a közös nevező

  1. “Pluralizmus lesz és a valóság ezer darabú mozaikja. Az lesz, hogy lassú folyamatok, trendek, hatások, önkéntelenségek, a kor szava mozdítja majd a nők, a férfiak, a feleségek, a szeretők, a mellnagyobbítást fontolgatók”

    Tetszik az irány. A Zs. korszakában nem azonosultam a női problémakör ideologizálásával.
    Ragaszkodtam is a saját színemhez,akkor is ha különlegeshópihének bélyegeztek 😀

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.