takaros uzsonnásdoboz

Én eredetileg azokról akartam írni mára, akik majdnem elváltak, de aztán rendbehozták.

De inkább ezt szánom mára.

Takaros uzsonnásdoboznak fordítottam a bentót, mit szólsz, Eszter? (Tőle a japán link.)

újabb irritáló luxushülyeség

de figyeljetek: itt ez a nagy magyar valóság, és benne én.

nyavalyogjak? másokat véleményezzek? napi hírekről okoskodjak? az egy érdekes blog volna?

a tökéletes kislányom hisztizett az előbb, nem tudja kibontani a cipőfűzőjét, annak a zöld fűzősnek a zöld fűzőjét, amit ő kötött dupla csomóra, és persze úgy vette le, sarokfeszítve.

cropped-kc3a9pernyc591fotc3b3-2015-09-03-6-41-061.png

kócosan toporzékolt.

én épp a kutya hányását masszíroztam a kőpadlóba egy nagy darab papírvattával.

ránéztem: amíg segíteni tudok, addig is próbálkozz, a fülembe nyavalygás helyett.

vagy fésülködj meg.

de semmiképpen ne lépj bele a hányásba.

Juliska, sírhatnék, egyedül vagyok, nincs fűtés, nem adtam le a tegnapra ígért cikkemet, de inkább felkelek fél ötkor, és bagoly alakú muffint sütök.

és így sokkal jobb.

és edzel, teszi hozzá.

Bentó: japán gasztronómiai-elrendezgetőskultúrás-netes világtrend. Drága tokiói olvasóm, kérlek, fejtsd ki, mit jelent a bento, meg mi a kandzsija, meg ilyenek. (Látlak ám!)

Ilyesmi:

http://justbento.com/handbook/bento-basics/makis-top-10-bento-rules

Szóval az van, hogy én, aki a tavaly elkészült bambuszos konyhájában

cropped-enteric591r.jpg

ilyesmikre vetemedett:

Én sose rendeztem be lak. Használtam a tereket, éltem bennük, és igyekeztem a nem szép, nem jellegzetes tárgyakat kerülni. Ha újakat vettünk, szépeket vettünk. De nem nagyon érdekelt, nem molyoltam magazinokkal, nem hasonlítgattam az otthonom másokéhoz, és egy-egy vicces apróságon kívül nem voltak vágyaim. Most meg… Úgy viselkedem, mint egy magazinháziasszony, mint egy nő, aki a BUTLERSben kapható. Fakanalakat rendezgetek dizájnos tartójukban, én? Két cserép margaréta fehér kaspóban? Alattuk tortapapír? Kidobom a féltve őrzött sportszeletcsomagolás-gyűjteményt? Nemfinom földimogyorót a komposztba szórok? Ad absurdum: kiviszem? Nem lesznek molyok? Rend lesz? Üres lesz a szekrény teteje? Hát mi van velem?

Ez nem jellemző rám. Reverenda alól esik így ki a nudistastrand-bérlet. Már nemcsak egy tárgy szépsége és praktikuma számít, meg az, hogy nagy, szellős terek legyenek, hanem a kis tiny enteriőrök, fotózható részletek is.

https://csakazolvassa.hu/2014/07/07/mive-lettem/

, és ezen, mármint önmagán, hogy mivé lett, őszintén szórakozott (és mára persze ebből nem maradt semmi, istenes kupi van, annak az alján hervadozik valami, ami virág, csak ami nincs, annak van bokra — ez lett az én konyhám, amelyben azért működni látszanak, sőt, élvezetesek a hétköznapok),
én, aki ezt gondolja a menzareformról: egészséges menza, és az elsős lánya egy hónapig evett ott,
én, aki ezt gondolom a nem eszik a gyerek problémáról: nem eszik a gyerek, még mindig, pedig ez egy ős-írás,
én, aki fórumozó-mégnemblogger koromban eléggé ironikus távolságtartással figyeltem a szarvasgombamód szaporodó anyukás gasztroblogokat, még a minőségieket is,
és én, aki biciklizéstől szemétszedésen, -kezelésen át a maradékhő felhasználásáig olyannyira öko vagyok,
szóval én fél ötkor kelek, kivet az ágy (mert ezt csinálja az emberrel a rendbehozott anyagcsere és a sport),

és a konyhámban ténykedem kettő óra hosszat, és UZSONNÁSDOBOZOKAT komponálok a két be nem fizetett nagyobbamnak.

Ja, de nem csak, hanem, basszus, előtte nap (előtte való nap) (előző nap) (tegnap) (hétfőn) BEMEGYEK A DÉEMBE, és a bagolymán lányomnak veszek baglyos szilikon muffinformát, meg kis papírcupokat (hogy hívják azt) szintén baglyokkal, de még ilyen beleszúrós dekorációt is,

meg hát elég jóféle élelmiszereket, a mangalicaszalonnától az édesburgonyán keresztül a tisztított vajig (ghee),

és aztán ilyeneket készítek:

Fotó - 2015.10.13. 5.56

Ez Julis, 7 éves, ma lesz edzése, negyed hatkor végez, nagyon nincs jól egyes erős ízekkel és bizonyos textúrákkal.

Egy darab bolti, csokoládés Mia puding (mi élünk ilyenekkel, a Paulához képest, amit szintén szoktak, elég jó a cukortartalma és az ára, sajnos, van benne karragén),

két kis kenyértelen kompozíció átszúrva: paprika, uborka, koktélparadicsom és csemege bivalyszalámi,

egy teljes kiőrlésű zsemle fele háromba szelve, sütőben pirítva, ghee csempészve rá, hogy hízzon a nő,

sárga muffinpapírban kakaós-kókuszos-mandulás muffin, mandulák és áfonya,

egy banán (ezt a dobozt hegymászóboltban vettem a Ferenc körúton, az volt ráírva, hogy tízezer banánon tesztelték az eszményi formát, ezt azóta is mondogatom)

(valamint hogy Frank Zane, aki a kedvencem, mellizma olyan volt, hogy nem lehetett hallani a szívverését)

(és hogy a piros fejű gyufákat Kínában termelik, mindig kéket veszek).

Víz lesz még ezen kívül.

A másik doboz:

Fotó - 2015.10.13. 5.58

Neki (fiú, 14 éves, 2 körül hazajön, nincs ma edzése):

cukros üdítő, környezetszennyező csomagolásban, igen, amit szeret és menőnek érzi, a műfajban szintén a legcukortalanabb,

böhöm müzliszelet, de nem gyümölcsös, mert a pépessé vált gyümölcsöket nem szereti (a mazsolát sem),

egy átszúrt falatka, ugyanolyan, mint Julinak, de több anyag,

az említett zsömle egészben és puhán, benne egy marhaburger (80 százalék darált marhahús, 20 százalék marhafaggyú, só, bors, ghee-n hirtelen sütve), salátalevél, majonéz és a zsemlefelek hús zsírjával átitatvák,

környező uborkák és paprikák, mert bele nem szereti, mert hogy szétáztatja,

cupban mandula, áfonya,

két szem sült gesztenye.

Egy zöldalma, nem látszik a képen.

Miért is?

hogy megegyék,

hogy változatos legyen,

hogy örüljenek,

hogy én nyugiban, meditatívan megélhessem a minőség-élményt és a kreativitást,

hogy befűtsem a konyhát, mert most már igazán baszott hideg van,

hogy jó, otthonos szagok terjengjenek,

és hogy átélhessem, amint szétrobban egy gesztenye a sütőben, majd bevessem az 500 fokos öntisztító (pirolitikus) funkciót, a legfőbb ideje volt (és hogy befűtsem a konyhát, da capo al fine, odafönn a plafon alatt lehet harminc fok, itt 14).

Kis, hálás szertartás ez az egész, hogy élünk, hogy van mit, hogy van kedvem (mindenhez), hogy nem ez a legfontosabb, de akár ezt is lehet. De naponta csinálva nem fenntartható, persze.

És nem volt semmi fesztivál, hogy hú, ma micsoda extraság, majd kibontják, meglátják, amúgy is csak kicsit turbó ez most alapanyagilag, és hát jóval több a dekoráció (Bächer Iván jut eszembe, remek tárcája: csak tizenhét és fél óra, és negyven mosogatnivaló edény, és az egész ököruszályleves nem is sokkal rosszabb ám a sima húslevesnél).

Ja és felhívás: megmenthető szalvétát, baglyot, csomagolóanyagot hazahozzad nekem.

107 thoughts on “takaros uzsonnásdoboz

 1. Én is ilyeneket csinálok az ovisnak, nagyon élvezem. szilikon muffinformát használok, bele gyümi, magok, vagy a zöldség kockázva, ezt eszi meg egyedül. A szendvics mindig hazajön, most ki fogom próbálni a sajtos sonkás tekercseket, hátha azt betolja. Mindig nézegetem a külföldieket, hátha mutatnak valami újat, de nagyon a kekszeken meg a nasikon van a hangsúly, itt azt nem lehet csomagolni. Ami nagyon tetszik, a formázott kis rizs, valami sült husi, zöldségek, szóval az igazi bento, de az itt kiverné a biztosítékot.

  Kedvelés

 2. Kapszlinak hívják.
  Amúgy ez is olyan “kicsipegetem mindenből, ami nekem, nekünk jó”, nem? Én is rühellném, ha minden eszménynek, tannak, módszernek, életútnak alá kellene feküdni. Na nem.
  Teljesen tudatlan vagyok az opera világában, de a Norma fináléját hetente meghallgatom és mindig sírok. Ha egy hétig csak teljes testre edzek, mert ahhoz van kedvem, a következő héten csoportosíthatok láb-, felsőtest-, törzsnapra (ezt külön kellene írni?), mert így akarom, így jó nekem.

  Kedvelés

 3. Bennünket konkrétan ki szoktak röhögni túratársak, mikor a hegy tetején előveszek tíz kis dobozkát, egyikben kolbászkarikák, másikban angolszalonna-kockák, harmadikban répa- és uborkacsíkok, koktélparadicsom, magocskák, gyümölcs.
  Ők meg eszik az undi, összenyomódott szalámis zsömléket a málló szalvétából.

  Kedvelés

 4. A banánosdoboz isteni,megmosolyogtatott. Nekünk műanyag,2férőhelyes tojástartónk van,minden húsvéttájt beüzemeljük,mikor oviba_suliba kellett vinni egy főtt_és egy nyers tojást kézműveskedés,tojásfestés céljából. Csomagolt tízórai nálunk nem játszik,kivéve a sima szelet magocskás kenyér vagy egy alma. Mondjuk kibírja 1_ig. Azt tényleg én sem tudnám mindennap a szertartásos pakolást,aztán minden jön haza érintetlenül,de van hogy egy egy mosolykát,szívecskét csempészek a füzetébe,tolltartójába,kb.azt a törődést közvetíteni mint a baglyocskák,igényes csomagolás.

  Kedvelés

 5. Most ugrott be egy emlék,szerintem durva:tizenéve mesélte egy barátom,aki minden reggel ő indította suliba akor kisiskolás fiait. Nagy műgonddal ,szeretettel csomagolta a szendvicseket minden finomságból,míg egyszer rajtakapta a kisebbik fiát,hogy több napos,sőt hetes tízóraikat dugdos a táskája mélyén. Mikor rákérdezett,hogy miért teszi talán nem ízlik,a választól leesett az álla,a fia bevallotta,hogy ő megenné szívesen,csak a többiek cikizik,hogy hazait eszik,a suliban a csomagolt kifli,chips,üdítő volt a menő. Azóta tudtommal annyit javult a helyzet,hogy az iskolabüfékből kitiltották a sok hozzáadott cukrot,sót tartalmazó termékeket. Ki mennyire tartja be,nem tudom.

  Kedvelés

   • Gimiben, amikor volt pénzem, mindig puncsos minyont ettem. Fú, most is tökre megenném. De hogy ez mi, el se tudom képzelni, rákerestem a receptre, ilyenek a hozzávalók, rumaroma, puncs pudingpor 😀 Mi az hogy puncs egyáltalán? Hogy találták ezt fel?

    Kedvelés

   • A puncstortát úgy találták fel, hogy műszak végén felsöpörték a cukrászat padlóját, belenyomkodták a darabkákat egy tortaformába, és a rumaroma elnyomta az ízeket 😀
    (Míg ettem sütit, legnagyobb kedvencem volt, exanyósomtól a mai napig ezt kérem szülinapomra, bár ő nem a szemétlapátról süti, nem is az igazi…)

    Kedvelés

 6. Japán kultúrpercek ON
  A bentó szó (mai formában 弁当) a kinai Szong dinasztia nyelvjárásából került át Japánba. Az eredeti kandzsik (便當) jelentése “hasznos dolog”, ez cserélődött egyszerűsödött, változott a nyelv alakulásával (便道、辨道) a mai két kandzsi a 弁えて用に当てる -ből lett származtatva (szonaetejóniateru), ami annyit jelent hogy elkésziteni és felhasználni. Nincs sok köze a két kandzsinak a végső jelentéshez, csak két hangzásban megfelelőt keritettek, az eredeti kinai helyett.

  Vannak külön alkalmakra készitett bentók például temetéskor, újévkor. Az újévi bentóba például garnéla kerül, hogy megérjük a hajlott hátú öregkort. Meg bab, mert az úgy hangzik (mame), mint a jó egészség és életerő (más kandzsikkal). Cseresznyevirágzást nézni is becsomagolt bentóval mennek, és a fák alatt eszik meg leteritett pokrócokon ülve (Tokió Ueno Parkban sokan kimonóban mennek). A neten látható legtöbb bentót az anyukák csinálják a gyerekeiknek, óvodánként-iskolánként váltogatja, hogy van-e menzás étkeztetés. Ahol nincs ilyen lehetőség, ott anyuka reggel beadja a gyereket, majd hazatrappol bentót csinálni, majd délben vissza, és beadja a kész bentót, majd délután-este veheti fel a gyerkőcöt. Van ahol első körben a gyerek viheti a bentót magával, és nincs déli fuvar. A hagyomány az, hogy nincs menza, és nincs étkezde, a tanteremben eszik meg az ebédet.
  Az elkészült bentó hidegen is ehető, az iskolában és a cseresznyevirágzáskor mindenképp, ha boltban veszed akkor igény szerint melegithető.

  Nagyon szépek és kreativak a bentók, egyszerű ötletekkel dobják fel, nekem kedvencem a minivirsli, amiből polipot formáznak, de a nyuszis alma is ötletes ezen a videón:

  Az is tetszett, hogy a hölgy a videón magyarázza, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez szines bentót kell csinálni 🙂 Másképp állnak a zöldségekhez és a gyümölcshöz, van egy kollegám, aki a svédasztalról egy nagy tál koktélparadicsomot vett, mert imádja.
  A bagoly japánul fukuró, ami a homonimája a “nehézség nélkül” -nek, tehát ha a lányod baglyokkal veszi magát körbe, akkor távol marad tőle a nehézség és a betegség.
  Japán kultúrpercek OFF

  Kedvelés

  • Uh, de jo, meg, meg …
   Felenk egyelore konnyu a palya, az aktualis intezmenybe mindenki visz maganak ebedet, ezert az ebedjuk melegen, termoszbol landol a tanyerban … es az agy engem is nagyon koran kivet. Egyelore a termoszban vitt ebed osszetetele nem csak a celszemelyt, de a tarsakat, a szemelyzetet is tobbnyire lenyugozi, pedig nem bento-s … hat igy, hogy nem kell sakkozni, egyelore.

   Kedvelés

   • Mit szoktál a termoszba rakni? Ez ilyen kajadoboz formájú termosz? (nekem a termoszról az az üveg ugrik be, amibe kávét szoktak vinni) Bocsi, hogy kicsit túlpörgöm a témát, de nekem ez nagyon aktuális.

    Kedvelés

   • Barmit, ami ebed nalunk, ugy ertem megy bele hus, zoldseg, egyebek barmilyen szilard formatumban (a levest azt nem forszirozzuk altalaban, illetve legfeljebb otthon, ha mar), ami ebedre szant. Thermos termosz, rozsdamentes acel (http://www.thermos.com/products/vacuum-insulated-16-oz-stainless-king-cranberry-food-jar.aspx), nemikepp kompromisszum, mert az uveget letiltottak, viszont eleg szeles, konnyen kezelheto. De nem kell egesz nap cipelniuk, ket darabba kerul az ebed fejenkent, hanem leteszik reggel es delben latjak legkozelebb az asztalnal.

    Kedvelés

   • Ja es semmi esetre sem koltemenyeket kapnak ebedre a mieink (en meg egy baglyos muffint sem vagyok kepes sutni), hanem itt a bevett ebed az szendvics, tehat ehhez kepest tesz kivancsiva masokat vagy ilyesmi.

    Kedvelés

  • Nahát, nagyon köszönöm, ezért, az ilyen kommentekért érdemes blogolni, sőt, élni.
   A bagolyért külön köszönet, nem csak stilizáltan vagyunk tele velük, vijjogtak még a múlt héten is, és hát…
   nem mernek lejönni c. kép

   Kedvelés

   • Nahát ez a mi baglyunk rókona! Nálunk ez a plüss bagoly ikonikus állat. Pont úgy néz ki, mint a párom 😀 és ő mókázik vele mindig. néba elbújik a bőröndömbe, ha utazom, már fényképezkedtünk együtt itt-ott. Most is néz a polcról.

    Kedvelés

  • De jó, a lányom tíz évvel ezelőtt kapott egy ilyen osztott bentot ajándékba Japánban járt családtagoktól, és nekem ennyi idő után kellett megtudnom, hogy hogyan is kellett volna eddig megtöltenem :-). Meg most tökre sajnálom, hogy nem két héttel korábban született ez a poszt, a társam most jött haza Japánból, és törte a fejét nagyon, hogy miket hozzon a gyerekeknek ajándékba, hát ez nem jutott eszembe.

   Kedvelés

 7. Volt olyan, hogy felmentünk a Tátrába, és az én édesem ételtermoszban az általam készített bolognait (tészta helyett cukkinicsíkok, de végül is mindegy) kívánta vinni elemózsiának. Nem néztek rá furcsán, mikor elővette a termoszt meg a kanálgépet, á, dehogy. (Én nem kértem belőle, ilyen töménységű főtt és meleg ételt nem tudok túra közben enni, jó volt a tejfölös túró uborkacsíkokkal dobozkából.)

  Kedvelés

  • Lehetne egy felsorolás, kinek mi a legjobb kaja túrázáshoz. Nekem elég hagyományos: kolbász, szalonna, lilahagyma, gomolya, saját kenyerünk, mindez természetesen bicskával. Hozzá egy üveg száraz vörösbor(merlot vagy cabernet s) de szigorúan ott kibontva. Én felcipelem. Fel én.

   Kedvelés

   • Ez érdekes. Fénykoromban 50 kilométereket tudtam menni, de csak csokival. Egy zsömle, vagy egy szelet kenyér szinte “megbénított”. Másnap aztán gurultak le a kalóriák.

    Kedvelés

   • Nem tudom, miért épp erről, de bevillant, hogy ősztáji nótát “Sej-haj, állj elő, szekér, látod amottan felhőt hajt a szél, csűrbe rakd a kévét…” Waldorfos gyermekeim úgy interpretálták, hogy “Tűzbe rakd a tévét…”

    Kedvelés

 8. Sziasztok! Olvasó üzemmódban vagyok (voltam eddig) jelen, mert a kommenteléshez kicsit többet kellene időben itt lenni, ami nekem nem nagyon jön össze. Éva nagyon jók a dobozok, jó nálad gyereknek lenni. Most csak azért írok, hogy egy pici segítséget hátha tudok adni széprózának. Nálunk a 3 gyerekből egy sem menzás, nem is volt, maradtunk a dobozolásnál. Amiket készítettem az évek során, itt vannak a blogomon, esetleg segítség lehet: http://www.mohakonyha.hu/search?q=bento&by-date=true
  Beszereztem néhány nagyon jól használható dobozt, így a fiatal felnőtt gyerekeim sem maradnak éhen, belefér a napi elemózsia. Általában az előre nagyobb mennyiségben elkészíthető ételeket szeretem, a húsfélékből szinte minden fagyasztható, csak a megfelelő mennyiséget szedem elő másnapra, a saláta frissen készül mellé.

  Kedvelés

  • Szia, üdv a kommentelők között! Köszönöm! Ma banános muffin van (lesz), baglyos és kapszlis, citrommal és vaníiával, és a Zöldfűszál nevű kommentelőtől kapott, Chiléből hozott kis tasakos karamell(?)krém is belekerült. Kókuszcsipsz, arany mazsola. Szűzérme hirtelen sütve. A nagynak cézár saláta, zöldségcsipsz, áfonyás smoothie (bolti).
   Még egy motivációm van, eddig ezt így nem tudtam volna kimondani, de ugye én megváltoztattam az étkezésemet, ami dimenzióváltásnak bizonyult, egészségessé tett, tudatos, élvezem:
   azt szeretném, ha a gyerekeimnek nem lenne mndegy, sőt, nagyon fontos volna, mit esznek. ha válogatósak lennének, ha nem ennének meg minden szart divatból, igazodásból, nyomás alatt, pénzszűkében sem, és ha mernk a saját útjukat járni (úgy, hogy mégse zászlókitűzős dogma és mások előtti fitogtatás).
   Amúgy nem jó nálam gyereknek lenni, nagyon kemény határok vannak, amelyek a nagyon kemény kényszerekből adódnak. Más a prioritás, mint máshol, egyszerűen nem engedem a nyavalygást, mamát plüssállatnak használást, a tesztelést, hogy mit ér el, ha…, az irracionális és romboló viselkedést, nem bírom, kiégetem. Nincs dupla vacsora (lefekvéshalogatás, előtte telezabálás, hüppögős “éhes vagyok”), ezt én elmondom négyszer, a harmadiktól csúnyábban, és ha nyíg tovább, hát, én bizony megindultam felé a kezemben levő vizeskancsóval, de értette és ment fogat mosni. Kiabálni is szoktam, tök tudatosan, de nagyon meggondolom, mit mondok, az indulat ritka, van súlyuk a szavalknak. Meg sokszor van az, hogy most teljes csönd, nem tudok figyelni (pl. biciklin riszki helyzet, vagy egyes határidős munkák utolsó percei). Néha aggódom, mire telik az idegrendszeremből, egyben kell maradnom, írni akarok és élvezni az életemet, de hangosan gurgulázva kacag a Babadávid, és mindenki mindig odavan tőlük, bennük van a kötődő babakor, remélem, okés lesz.

   Kedvelés

   • Épp ezért jó nálad gyereknek lenni, hasonlóan volt nálunk is, amíg kisebbek voltak. Ne legyen az evés pedagógiai eszköz, én megfogadtam, míg kicsik voltak, hogy ebben nem lesz kényszer, van egészséges, normális választék, ha éhes eszik. De nincs zsarolás, nincs édesség evés helyette, és egyáltalán nem központi téma az evés. Emellett persze igen fontos, hogy valóban ne egyenek meg minden vackot, és járják a saját útjukat, ahogy írod. Én imádom, amikor nekiáll főzni a három gyerek, kreatívak, csak néha kérdeznek, és remek dolgokat csinálnak. Bátran fűszereznek, szól a zene, és buli van a konyhában:)
    Már a 13 éves legkisebb is simán megfőz egy komplett ebédet egyedül is, ha sok a munkám, ez nagyon jól jön.

    Kedvelés

  • Moha ismerem a blogodat, a mézeskalács íróka el van mentve a kedvenceim közé 😀 Én ma a tegnapi husigolyókból csomagoltam, plusz pároltam zöldbabot, répát, és egy salzstanger csücskét is betettem még, kíváncsi vagyok, mi jön belőle haza.

   Kedvelés

 9. Éva, itt Tokió, de fönt szuper magyarázat van a bentóról, elkéstem… Szerintem magyarul is legyen a neve bentó (hosszú ó). Előre bedobozolt étel, Japánban a mindennapok magától értetődő része. Ha nem vittél otthonról, élelmiszerboltokban, éjjel-nappali üzletekben is lehet kapni, az irodanegyedekben ebédidő táján mozgó bentóárusok jelennek meg, sok étterem is felállít bentó-pultot. Vonatállomásokon (=eki) is kapható, az az ekiben!

  Kedvelés

  • Szia, örülök, hogy te is, japán kattintás 31 volt tegnap. 🙂
   Kérük még bagolyügyi reflexióidat!
   Mannenhicuval írom neked a levelet… asszem, ez a legszebb szó vagy fogalom vagy kandzsi, amit ismerek.
   Van egy féljapán (apai ágon) kislány Julis osztályában, mindig mondja neki az anyja, hogy tanulnia kell délután a nagyinál japánt (eddig négyszer hallottam), Erika a neve, rögtön hallottam, hogy ezt le lehet írni katakanával…

   Kedvelés

   • Én nem akartam megvenni, mert drágább és spórolás, meg ilyenek, de végül rádumált a férjem, és olyan lazaság van bennem azóta, ha sütök, kiömlik, lecsöpög…:)

    Kedvelés

 10. ettől a bentótól nekem is leesett az állam! Nálunk ilyen csak szilveszterkor van, akkor ehető falut kapnak vacsira a gyerekek, meg szülinapi bulijukra csináltam ehető terepasztalt, de ezzel ki is merült az ilyen irányú lelkesedésem.

  Kedvelés

  • Valahogy úgy alakult, hogy éveken át volt nálunk kisiskolás Halloween pizsamaparti, melynek sztárja az általam sütött, rendkívül gusztustalan “banyaujjak” voltak – egy csúf, rücskös teljes kiőrlésű grissini, a köröm helyén mandulával, és paradicsomos salsába lehetett mártogatni. Ez az ehető falu szuper ötlet.

   Kedvelés

   • egyébbként az ehető falut mindenkinek ajánlom, sima húslevest főzök, csak egészben vannak benne a zöldségek. Ha kész -innentől kicsit időigényes- késsel kivágom a zöldségből a formákat (pl házikó: karalábé hasáb, rajta sárgarépa tető, haladóknak fehérrépa kémény) ,brokkoli bokrok, pestó fű, majonéz utak, stb imádják a gyerekek, de időigényes, szóval nálunk csak szilveszterkor…:)

    Kedvelés

 11. Tegnap felkísértem négy elsőst az ebédlőbe. Máskor sosem járok ott, nem fizettem be, gyerekeket meg nem kísérek, nem látok bele, mik történnek.
  Mire észbekaptam -kb. 20 másodperc-, már mind a négy kisgyerek félretolta a levest és kezdte volna a második fogást. Mondtam, ez így nem fog menni, 12 óra van, uzsonna fél négykor, hosszú lesz. ( Én addigra láttam, mi a második) Fanyalogva kezdték kanalazni a levest, tény, hogy borsónyi májgaluskák voltak benne, de direkt megkóstoltam, korrekt íze volt. Mondtam,csak kóstolják meg.A végén hárman kikanalazták az egészet. A második féle döbbenetes volt, vízben főtt tészta egy marék száraz borsóval. Kérdeztem a konyhásokat-nem ők főznek-, ez mi. Meglepve visszakérdeztek, hogy én sosem főzök borsópörköltet? Ja, azt igen. Csak ez nem az.
  Gyerekek, tészta szaft nélküli borsóval? Ezért kár volt a szakácsnak reggel fölkelni..

  Kedvelés

   • Kellően összezsúfolt kis tartók, kellően magasra rakva/magas oldalfallal. Külön becsomagolt kis dolgok pl. szendvics. Egy kicsit összeborult azért. Nem rázogatja, tudja, hogy lefele legyen az alja. A táskába is be tudom úgy tenni.

    Kedvelés

 12. Csúnya elmaradásban vagyok kommentelésben, de itt és most jelezném, hogy odavagyok az elmúlt napok témáiért, a konferencia-beszámolóért különösen, a gasztro-vonal pedig szárnyakat adott most, zöldségcsíkok krémsajttal, ahh! Férjem mondta, hogy hát ezt már régen be lehetett volna vezetni. Persze a gyerek, ha csak így ki van téve az asztalra a krémsajt, akkor ujjal tolja, máskor a zöldség is megy simán, erre majd ki kell találnom valamit.

  Kedvelés

 13. Lányocskám némi ázott-szottyadt uborkaszeletet hozott haza, valamint a pudingtető egy bájos részletét.

  Fiam, a nagy a bivalyszalámit, sok uborkát, az áfonyát szétgurulva és egy szem mandulát, meg a San Pellegrino fóliatetejét.

  Kedvelés

 14. Visszajelzés: új nőiség | csak az olvassa — én szóltam

 15. Visszajelzés: és most meg az van | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.