annyi mindent kaptál

Szaunázási kötelezettségeim nemsokára fájdalmasan elszólítanak e kényelmes, félkönyéken fekvő, fagyasztotteper-evő állapotomból, így most gyorsan leírom nektek, mert ez elvi kérdés:

Annyi mindent kaptál. Használd jóra!

Úgy értem, hogy ez kutya kötelességed.

A világ tele van olyan emberekkel, akik nem tanulhattak, tovább se, de lényegében semmit se, mert dolgozniuk kell a megélhetésért, elérhetetlen a számukra a minőségi oktatás, vagy éppen elsőként a legközvetlenebb környezetük vetné ki őket, ha többre vinnék.

És tele van olyanokkal is a világ, akik tényleg nem sportolhatnak, mert akadályokkal küzdenek, betegek, izomlazítót kell kapniuk, kint laknak a tanyán.

És olyanokkal is, akik nem fejleszthetik magukat, a Mars is közelebb van számukra, tudatilag vagy anyagilag, mint hogy elolvassanak egy regényt, elvi dolgokról beszélgessenek, vagy megvegyenek egy színházjegyet.

Neked viszont minden megadatott, úgyhogy ne pazarold el ezt a nagy ajándékcsomagot.

És akinek “véleménye van”: hagyd abba azok fikázását, akik gondolkodnak, művelődnek és edzenek. Ülsz a jólétedben, és mégse élsz a lehetőségeiddel. Borfesztiválokon szelfizel, unatkozva okoskodsz, neked ez nem tetszik, az nem tetszik, mondd, mire mondasz igent? Tele vagy azzal, hogy “kéne valami”, és hogy ezt magad elől is elrejtsd, kritizálod azt, aki kezd magával valamit. Másokban keresed, hogy “számodra miért nem hitelesek”, mitől sznobok vagy ellentmondásosak, ezt persze ellenzékiségnek gondolod. Pedig ezek a mások nem kérdeztek téged, nem is gondolnak veled.

Segíthetnél másoknak, igazán. Lehetnél igazi értelmiségi, giccsmentesen, mindened megvan hozzá, de nem teszed bele a melót, ehelyett homályos indíttatású, antiintellektuális támadásokat intézel mindaz ellen, amit nem értesz vagy nem kedvelsz, amihez nincs türelmed. Hol tarthatnál már, uramisten.

Pereg az egyetlen életed, és bebújsz az igazán megfosztottak mögé, onnan mondod, hogy micsoda elitizmus ez tőlem, én nem gondolok a szegényekre és akadályoztatottakra, gőg ez az egész sportra meg művelődésre buzdítás. Pedig az ő valóságos pofánköpésük az, hogy te sem teszel a saját teljes életedért.

Az időd véges, lehet, hogy tíz év múlva látni sem fogsz, fájni fog a lábad, vagy igazi krach üt be. Most használd jóra az idődet, energiádat.

2 thoughts on “annyi mindent kaptál

 1. Hol tarthatnék már, igen.

  Azért is szeretem ezt a blogot, mert rendszeresen előfordul, hogy amin éppen elgondolkozom, amit éppen újonnan felfedezek a saját életemben, az egyre visszaköszön itt. Megerősít. Hálás vagyok érte.

  A napokban például a semmiből jött az örömérzet: jé, de jó, tudok tanulni, ki tudok fizetni egy tanfolyamot, senki sem zavar a tanulásban. Milyen királyság ez!

  Igencsak szükség van arra, hogy tudatában legyen az ember a javainak. Itt (Pest megyében) sokan állati jól élnek, el sem tudják képzelni, mennyire szerencsések. És én ezt magamra is mondom, aki sem nem értelmiségi, sem nem örökölt házban lakik, sem nem Volvo-val jár, sem nem Horvátban nyaral. És mégis hálás tudok lenni, mert vannak lehetőségeim.

  Közben meg látom, hogy akinek kétszer, többször annyi java van, sír… Nekem nem lenne pofám. Kábé tizenhét éves koromtól kezdve nincs pofám panaszkodni.

  ***

  Ahhoz, hogy gondolkodjunk, semmilyen papír nem kell.

  Kedvelik 1 személy

 2. Bizony-bizony! És bizony. A talentumok használása, és a langyos ember… Vannak érdekes dolgok ezekben az olvasmányokban is. Én ezért tanítok, pl. Hogy ha nekem már átadták, én továbbadom, ott, ahol a többség számára elérhető. Aki él vele, jobb lesz neki, aki nem él vele, így járt.

  Kedvelik 2 ember

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.