kultúrmozaik

Micsoda retró cím, fekete-fehér tévében lehetne műsor! Szóval, a közelmúlt élményei, rövid értékeléssel.

Könyv

Ian McEwan: Amszterdam, Lukács Laura fordítása. Trükkös, tömör, katartikus. Morális sokk. Mint minden jó történetben, minden szereplőt meg lehet érteni. A főszereplő nem él (és nem is kísértet).

Megvettem még:

Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék, különös, tömör, szövegtípusokkal játszik. Feltűnt, hogy a Magvető adta ki, és Bart István fordította, ami egy rang. Egyetlen vessző sincs a szövegben.

A könyvek egy része impulzusvásárlás, a többi választás alapja a Magyar Narancs könyvkritika-összeállítása.

Lubics Szilvit is olvastam egy hosszú buszúton. A többi még csak terv.

Film

Fantomszál, Paul Thomas Anderson rendezése, Daniel Day-Lewis, aki Sir, utolsó szerepe valószínűleg, legjobb férfiszereplőként jelölték Oscarra, de van már neki három, Gary Oldmannek meg egy se volt. Még hat másik kategóriában kapott jelölést a film. Végül a legjobb jelmezért kapott Oscart.

http://www.origo.hu/filmklub/20180202-fantomszal-majdnem-romantikus-film-a-divatvilagrol.html

Ultra, még egyszer… ez már a harmadik. Ha futós filmet nézek, addig se kell futni, így okoskodik a futó, aki túltervezte magát.

A linket Balázs bocsátotta a rendelkezésemre, tehát nem okosba’ van. Külföldi vagy? Érdekel, miért jó embereknek, ha szenvedhetnek? Ugyanez ajándékba: most jön ki DVD-n!

Színház

Átrium: Az öldöklés istene, r. Bereczki Csilla, Yasmina Reza virtuóz dialógusai

Átrium: A félelem megeszi a lelket (r. Alföldi Róbert), Hernádi Judit nagyon nagy színésznő

Átrium: Vaknyugat. Martin McDonagh írta, aki az Ebbing-filmet is, meg A kriplit meg a Piszkavasat. Gothár Péter rendezte, aki A kriplit és a Hóhérokat is. Alföldi a pap, döbbenet, főleg a több perces némajátéka.

A Radnótiban Alföldi Lear királya, külön írok Lear-elemzést. Utolsó előadás, rendező, műfordító is jelen. Nagyon erős atmoszféra. Felneveltek ezek az előadások, nagyon mély esztétikai élmény, gondolatokat generál. Olvasom a nemzetis Varródani-féle és a Nádasdy-fordítást.

Hóhérok, ez a Katonában, Gothár Péter rendezte, az est csillaga Jordán Adél, átütő, megdöbbentő, és Fekete Ernő nagyon jó. Lőrinccel láttam, állójeggyel.

Még kettő jön:

Katona: Ascher Tamás Háromszéken (Pintér Béla), három széket is kaptunk,

Radnóti: III. Richárd (Serban)

Egyéb

Konferencia és kiállításmegnyitó a Magyar Papírmúzeumban, május 28-án. Jótékonysági papíremlékek az első világháborúban.

Vízjelek! Háborús Piatnik kártya! Megváltási jegyek, bélyegek, képeslapok, hadsegélyező plakátok, karácsony a fronton felhívás! Eszméletlen érdekes volt.

Pályáztam, és Lőrinc is, novellával. Majd írom, ha lett valami.

 

32 thoughts on “kultúrmozaik

 1. “Pályáztam, és Lőrinc is, novellával. Majd írom, ha lett valami.”
  Ugyanarra, amire én? (Buszmegállóban jelennek meg a novellák és május 20-ig kellett beküldeni.)

  Kedvelés

   • Ennyi önbizalom kell… 😀 Amúgy meg már beválogattak tőlem mesét gyerekeknek szóló kötetbe egy környezetvédelmi meseíró pályázaton kb. 2-3 éve, és nemrég országos versíró pályázatot is nyertem, ahogy itt is olvashatod: https://elmenykepek.wordpress.com/2018/03/22/dijatado/ Ezért merem remélni, hogy legalább a buszmegálló szintjéig eljutok. Szerintem reális célkitűzés.

    Kedvelés

   • Csak nem tudhatod, milyen a mezőny. Ahhoz itt túl nagy a nyeremény, és elég széles körben hirdették, hogy biztos lehess benne. Aztán majd keresik a rajongók IKARUSt. Egyébként nem etikus nyíltba kiírni a jeligét.

    Igaz, nem volt korhatár. Lehet, hogy összefabrikálsz egy szabályos felező nyolcas-klapanciát. De a novella nehéz, szabályai vannak, stílusérzék és izgalmas téma kell. Amit versként írtál, az didaktikus, gyerekes, nem irodalmi természetű, és az is biztos, hogy nem egy óra alatt készül a jó szöveg.

    Kedvelés

   • Nem hinném. A sajátjaidra gondolsz? Nagyon sok meló arányosítani, figyelni az egységességre, a legjobb szavakat megtalálni, húzni. Az ember többet húz, mint amennyit ír, sort is, időben is többet tölt húzással. Pedig tanultam szövegírást sokat, de sok óra egy 4000 karakteres szöveg. Ez nem leckeírás.

    Kedvelés

   • A sajátjaimra gondolok, de nem úgy, ahogy szerintem értetted. Tehát nem azt gondolom, hogy a saját, egy lendülettel megírt szövegeim jobbak mások szövegeinél, hanem azt tapasztaltam, hogy a saját szövegeim közül azok a legjobbak, amiket egyszerre, egy lendülettel írok meg. Ha valamiért mégsem sikerül, akkor is jobb teljesen újrakezdeni, mint javítgatni. Legalábbis nekem jobban bevált.

    Kedvelés

   • Nem, nem egy lendülettel készülnek.
    Joyce Ulyssese tizenkét évig íródott. Mondjuk lehet egy lendületnek nevezni azt is, csak nem az.
    Ha akarsz az írásról tanulni, itt, egy szakember blogján tudsz. Egyelőre ennyi volna szerintem a feladat.

    Kedvelés

   • Most látom csak, hogy én ugyan beküldtem az eredeti határidőre a novellát május 20-ig, de aztán meghosszabbították a jelentkezési határidőt 31-éig, és most már az eredményhirdetést is júliusra tolták (eredetileg június közepén lett volna). Nyilván nem volt elég sok pályázat, azért kellett hosszabbítani a határidőt.

    Kedvelés

 2. Van nyolc képeslapom, amelyeket az egyik dédapám küldött az Isonzótól a dédnagymamámnak (akit ismertem is). Örülök, amikor néhanapján a kezembe akadnak, jó rájuk nézni.

  Kedvelés

 3. A Fantomszálat nagyon szerettem. Súlya van, és a lassúsága erős.
  Daniel Day-Lewis már többször jelentette ki, hogy visszavonul. Kíváncsi vagyok, hogy ez alkalommal komolyan gondolja -e.

  Kedvelés

   • Fú, engem pont a képi világa vesz meg. Szeretem ezt a fajta filmkészítést, és ez nagyon szép operatőri munka. Hasonlóan szép a tavalyi Gyilkosság az Orient expresszen, ami egyébként nagyon gyenge film, de a fényképezéstől elállt a lélegzetem. Mondjuk Kenneth Branagh-tól nem lehet sokat várni.
    Mit néztél a Coenektől?

    Kedvelés

 4. A hétvégén megyünk Budapestre. Tervek: könyvvásárlás, egy előadás gyerekkel, egy gyerek nélkül. Most nézegetem a programokat. Érdekesnek tűnik: Hófehérke és a hét törpe táncjáték- Erkel színház, József és testvérei – Örkény, Futótűz – Radnóti.

  Kedvelés

 5. Nekem az Omerta meghatározó élmény. Azóta nem tudok úgy ránézni egy rózsára, hogy ne jutna eszembe.
  Ma bohózatra megyünk. De ez igazi bohózat-bohózat. Az a címe, hogy A hülyéje. Szóval KEMÉNYVONALAS bohózat. Ami nem is akar más lenni, meg nem is más.
  Hát, így jár az, aki mindent látni akar. Muszáj megnézni a bohózatot is 😀

  Kedvelés

  • Én annyira megértem, hogy nem lehet itt szó nélkül hagyni, ahogy dörgölődzik meg mutogatja a versét, mint a házikós rajzot az óvó néninek.
   És semmi, de semmi, de semmi nem megy át. Ugyanaz a bárgyú (nagyon kifejező!) mosoly a válasz, nekem a múltkor ezen gurult el a pohár, meg telt be a cérna, hogy annyira őszintén megírtuk egy páran a saját tapasztalataink alapján, hogy szerintünk mi lendítene a dolgokon, és így vigyorgott tovább bárgyún, hogy nem baj, hát nem tudtatok érdemit írni, de legalább kattintottatok a blogomra, hihi. És akkor az ember ne bassza fel az agyát.

   Kedvelés

   • De nem is ez a legirritálóbb, hanem, hogy úgy gondolja, hogy te is házikót rajzoltál, és te is viszed az óvó néninek, és a kettő ugyanolyan.

    Kedvelés

  • Ha általános iskolás tanítványom ír ilyet , négyszemközt lebeszélem a folytatásról. Ha gimnazista diák, elgondolkodom, hogy siklott így félre az ízlése, mi benne az én szerepem. De 30 + -os ember ilyet ad ki a kezéből és büszke rá? Te írtad egyszer Éva, hogy ne felejtsd el, anyád bízott benned! Ez a vers talán egy alsós csapattól vetélkedőn elfogadható lenne, azt elnéző mosollyal kezelnénk, de mindenki tudná, hogy ez nagyon bárgyú lett, gyerekek.

   Kedvelés

   • Én is, és egyetértek…. ha egy pesti címre eltalálni ekkora kihívás és kaland, akkor talán jobb is minden úgy, ahogy van, és saját tapasztalatok alapján nem tudunk erre a helyzetre releváns tanácsokat adni…

    Kedvelés

   • Én is elmélyedtem a történetében.
    Tökéletesek a felező nyolcasai, a helyesírása, és hihetelenül szenvedélyes a fákkal, virágokkal, közterekkel, városi rendezvényekkel, társasjátékokkal, szabályokkal leírható tevékenységekkel kapcsolatban, nagy munkabírással ír, és szeretne kapcsolódni, magát megmutatni.
    Vannak “babonái”, pl. esélylatolgatás (“15%”, teljesen hasból), Nyilas-jegyű emberek, vagy amikor átverik/manipulálják, akkor ő “nem tehet mást”, “nem volt más választása”.
    Mindezt, főleg az infantilis jegyeket és az önállótlan életvitelt a világ nehezen tolerálja, és én is fogom a fejem tőle.
    Az intelligenciája a Mensa-szintnek megfelel, magasan funkcionál.
    Szerintem ő ilyen, és kész. Kéne érzékenyednünk, norvég módon ugyanakkor nem hallgathatom el, hogy nekem ez a fajta viselkedés az, amit nagyon nehezen viselek.
    Az innen oda menő forgalmát nem sajnálom tőle amúgy.

    Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.