top 10 – gyakorlat, frissítve: OTTHONRA IS

Valamiért fontos gyakorlataim az elmúlt évekből. Otthoni edzéshez módosítva:

További sport-, gym- és testátalakítós képek: fotótár

1. fekve nyomás OTTHON KÉZI SÚLYZÓVAL VÉGEZHETŐ, vagy bármivel, ami markolható, szimmetrikus és nehéz. a pad lehet könyvespolcdeszka két szék között, de földön fekve is csináélhatod, csak az korlátozza a mozgástartományt (nem tudod leereszteni a könyököd)

Mert “én is akarom!” (Nők ritkán csinálják, Ed se javasolta eleinte, aztán megkértem szépen, és meg is barátkozott az én terhelhetőségemmel, “te ettől vagy boldog”.) Mert alapgyakorlat. Mert nehéz. Mert fényessé teszi a dekoltázst és megemeli a mellet. Mert jól megy. Mert szagom lesz közben, az az igazi edzős. Mert senkit nem látok közben, ha egyedül csinálom, ha meg edzővel, akkor csak őt. Az olyan, mint kitolási szakban, ködös tekintettel a szeretett orvos arca — az egyetlen biztos pont.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

itt 55 kiló már, 2016. december 20:

2. kézen átfordulás Ha van elég helyed, otthon is mehet!

VIDEÓ a kézenálláshoz:

Kézenállni és hidazni külön már tudóknak:

 

Mégpedig megállítva a skorpiópóz pillanatát. Ezt mindig csinálom, nagyon szeretem. Mert látványos, mert erő kell hozzá, mert még sose láttam mástól. Gyerekként csináltam, de persze most újra kellett tanulnom. Vissza csak ez egyik lábbal megy.

És vissza. Az nem szép annyira (nem szabályos).

ez is november

ez a skorpió

Videón a sáskával együtt:

3. tarkóhoz húzás beszarássúllyal (50+ kiló most már) SAJNOS, ez gépes, otthonra nem jó. Helyette széles hátizomra: döntött törzsű felhúzés kézi súlyzóval, Eszter mutatja be, werkfotó:

IMG_0695

tarkóhoz is lehet, ugyanitt

Mert úgy bedurran az alkarom tőle, kőkemény lesz. Mert önmeghaladás. Mert a negyedik sorozat hetedik ismétlésénél Ed mindig ugyanolyan hangsúllyal azt mondja: szép. Nem rutinból mondja, ezt tényleg jól csinálom. Mert már fel tudom csavarni a gurtnit, ami a csuklót kíméli, és amit szülinapomra vett. Mert Ed a teremnek ezen a pontján a legviccesebb és legderűsebb.

4. sáska (lendületből) (nem jóga) Ez szőnyegen, takarókon, segítséggel gyakorolható otthon, de nagyon lassan, fokozatosan, és kizárólag azoknak, akik nem rozsdásodtak be. A chest hand stand pozíció az érdekes, ne gördülj át!

Mert komplex, látványos. Mert a gyerekkoromat idézi. Szertornán tanultuk még nyolcéves koromban. 2014 őszén megpróbáltam újra. A fotó 2015 őszén készült, és itt még nem volt meg:

2016 tavaszán már, és azóta dübörgök:

27723973020_8668301304_b

Térdelésből indul, a legördülés hajlékonyság és technika kérdése, és elég félelmetes eleinte. Megtartani fönt a gerincmerevítővel kell, és igazi erőmegélés a háromnál több másodperc. Ez az, amit a legjobban szeretek fotón viszontlátni. Eszméletlen erős hátmunka.

5. alkarhíd Hidazók fejleszthetik!

Nagyon szép fotón, de nagy szenvedés, igazság szerint.

ez nehéz, nem jóleső

6. erőkézenállás A legjobb otthoni gyakorlat. Végre nem butus a videó:

Mert alapgyakorlat. Mert komoly törzsizomzat és koordináció kell hozzá. Mert meg lehet tanulni. Mert nem megy még, kihagytam egy ideig, és visszafejlődtem.

7. őzugrás Vastag szőnyegen, süket szomszéddal előnyös otthoni gyakorlat, ha nincs komoly túlsúlyod és nem fájós a térded.

IMG_0995

Egyszerre felhúzni a két lábat elég nehéz, megtanulni mármint. Könnyű, balettos érzet viszont, amikor olyan magas. Lábra, fenékre jó. A spiccemet elvitte a cica ezen a képen. Baromi nehéz fozózni!

8. olimpiai súlyemelés (felhúzás, clean and press) Sajnos, csak profi eszközzel, ezt majd ősszel.

Mert kúl. Mert az egész felsőtestet formálja. Mert egyedül tanultam meg.

9. harangozás Gépes gyakorlat. Plankelj helyette!

Mert hasra a legjobb. Mert látványosan lehet tőle fejlődni. Mert az istennő a Flexben olyan szépen csinálja.

10. egylábas híd. Simán gyakorlolhatod otthon is! Pro gyakorlat.

Mert virtuóz módon nehéz: önsúly (erő), egyensúly (koordináció). A pénteki nap (2016. július 1.) nagy élménye, igazi önmeghaladás, a Flexben csináltam. Csütörtökön a nyújtás közbeni hátrahajlásból jött az ötlet.

Képernyőfotó 2016-07-01 - 19.06.53

A Flexben a harmadik fokra tettem a lábam, körülbelül nyolcvan centi magasra, és nagyon rá kellett szánnom magam az igazi hátrahajlásra. Félelmetes egyetlen biztos ponttal (na jó, a másik beakasztva, feszítve) beleereszkedni a semmibe.

Sok mindent csinálok, régóta és rendszeresen több tucat mozdulatot, de magamat komolyabban csak futástávban haladtam meg az utóbbi hónapokban, vagy amikor Ed nagyobb súlyt pakol rám. Új gyakorlat, mozdulat szinte nem is volt. Ez most nagy pillanat. Majd lefotózzuk.

Íme:

28026443931_d1ca164bce_o

+1 kávékapszula bezúzása csont nélkül a nyitott szemetesbe, 2 és fél méterről EZT AZÓTA IS ŰZÖM, egészen felfejlődtem!

ha engem az illy felkérne promócióra, ízibe’ leszedném az összes ilyen képet! amúgy ilyenné tett a ketogén fél év alatt: bőrminőség, forma, ránctalanság

 

15 thoughts on “top 10 – gyakorlat, frissítve: OTTHONRA IS

 1. ó, ez de tök jó! a fekvenyomás és tarkóhoz húzás nekem is! (bár nem olyan beszarás, egyaránt 40 kilóval mindkettő). mondjuk nekem egyáltalán nem emelte meg a dekoltázsomat (vagy nem voltak fotók, és nem vettem észre, de szerintem nem). de én mindent imádok, ami hát, akkor nagyon erősnek érzem magam. az evezést is (43 kiló) meg a felhúzást is (48 vagy 53). clean and presshez gyáva vagyok, de némileg kevesebbel megpróbálom majd, most, hmm, inspirálódtam 😀 azért vannak ezek a hülye hármasok, mert a kisebb rúddal csinálok mindent, a fekvenyomást kivéve, ami pont 13 kiló. vagyis a gildában volt mérleg, ott annyi volt, de szerintem ezek valószínűleg standardok.
  még imádott kedvencem a húzódzkodás, az annyira power, hogy már megy (karácsonykor volt meg az első, idén karácsonyra el akarok jutni az egy teljesen sorozatig, de még mindig csak ötnél tartok).
  meg a fekvőtámasz minden verziója, mindig találok újat, mármint vagy találok, vagy mutatnak. a négyütemű is, egylábas, emelvényen is, lábbal trx-en is, ha épp van olyan a környéken, meg minden, az egy tuti egyszerű dolog, és jól ki tud nyírni mégis.
  szívesen nyomom a bicepszet meg a tricepszet meg a hasat is, mert az megy jól. a nyolc húzódzkodás mellé most új célnak bevettem még az egy sorozat toe-to-bar hasgyakorlatot, ha már van itthon ez a húzódzkodórúd, hát, eddig egy, majd kis szünet után még egy megy, elég gyér 🙂 de ez nehéz gyakorlat, vigasztalom magam.
  nagyon sok jógagyakorlatot is szeretek, többet kéne nyújtani és kevésbé az erőgyakorlatokat nyomni abban is.
  amit rettenetmódon utálok, és boldog vagyok, ha túlestem rajta, az minden combgyakorlat, guggolás, kitörés, talán csak a lábtolóra mondanám, hogy kedvelem. szívem szerint nem is csinálnám, de komoly ember nem tesz ilyet 🙂 úgyhogy jól megnyomom mindig, csinálom becsülettel, hogy érezzem a kihívást, meg hogy azértis megcsinálom, mert meg kell, ha már ott vagyok, de ezek nem a jófajta világelsötétülések, na, élvezni akkor kezdem az edzést, ha ezen túlvagyok, pedig rendszerint ez a leghosszabb rész.
  ej, de hosszú lett már megint.

  Kedvelés

  • A legjobb gyakorlat az, amit utálsz, illetve akkor van az edzésre/futásra a legnagyobb szükséged, amikor semmid sem kívánja. Ezek persze mémek. De bennem is az van, hogy amikor Ed, látván a bénázásomat, azt mondja: ezt most engedjük el, csakazértis befejezem, megtolom azt a sorozatot. Csak akkor nem, ha nagyon fáj valamim.

   Ő amúgy mindig a fájdalomról beszél (“addig csináld, amíg nem kezd fájni, és onnan még tizenöt”), én ezt nem értem, fájni az izom nem fáj. Jó, mondja erre, akkor amikor már úgy érzed, hogy beszarás. Lehet, hogy az izom sérülésének fájdalmát (mindig sérül) ellensúlyozza bennem valami hormon vagy épp az edzés előtti szer? Te ismered a nopain-nogain jellegű fájdalmat? Ez az, amikor ordítanak? És vajon hogyan tudják megkülönböztetni a sérülős fájdalomtól?

   Kedvelés

   • ismerem hát, és amikor együtt edzettünk, még rám is szóltál, hogy komoly sportoló nem anyázik guggolás közben, de hát nem vagyok én olyan komoly sportoló, sajnos, mivel káromkodok is, ha annyira kell erőltetni, és annyira kell, és nem szívesen maradok kussban, ha nem muszáj. de ez nem a rájátszós, teremzengető ordítás, amit néhányan csinálnak, hanem az összeszorított fogas, eltorzult arcú káromkodás, az egész halk 🙂 én nem használok edzés előtti szert, és igenis fáj, de igen, van a nopain-nogain fájdalom meg a sérült fájdalom, és tudom, hogy mikor melyik van, nagyon különböző. de az előbbi is fájdalom, még ha, hogy úgy mondjam, magasztos is 🙂 pont akkor lett valami combgörcsöm, mikor egyszer januárban együtt edzettünk, teljesen világosan másfajta fájás volt, mint az izomerőltetés fájdalma, éles hasítás minden kitörésnél. egyébként a bicepsz és a hát is fáj, de azt akkor is szeretem, akkor nem azt érzem, hogy isten bizony összeesek, és ezt biztos, hogy nem élem túl, hanem hogy hú de fáj, de jó is 🙂 de akkor se teszek fel 38 kilónál kevesebbet sose (ha meg guggolókeret van, akkor 50-nél, ha meg hot iron edzés, ott többet kell és gyorsan, konkrétan oldalanként 4×8 kitörés szünet nélkül, majd 32 guggolás különböző ritmusban, majd még 32, és közben egész végig nem teheted le a rudat a nyakadból, a szünetre sem, úgyhogy ott csak 28-30-32) mert összeszorítom a fogamat, és csakazértis, én onnan addig ki nem megyek, míg meg nem volt a 3×10 akármi. de mindig azt érzem, hogy oké, a múltkor túléltem, de most aztán biztos, hogy nem fogom, és ez hot ironnál is rendszeres 🙂

    Kedvelés

   • Érdekesek az expert részletek, én sokkal nyugisabban és inkább a magam tempójában edzek (Eddel is, rám is szól). De félek, hogy ijesztő a túlélés meg a fogösszeszorítás annak, aki most kezdené, örömből edzene.

    Kedvelés

   • A beszarás közelebb áll a realitáshoz, nálunk akkor jó a gyakorlat, ha borzasztó/hülye képeket vágsz tőle (mert koncentrálsz, feszül, nyúlik, mindez egyszerre). Jó volt olvasni ezt a posztot is, meg a kommenteket is. Most már én is értem, miről van szó, bár továbbra is érzem, hogy az a heti két Szinkron (emelünk is, van stabilitás-mobilitás benne, mikor mi) az totál félgőz, és nekem magamnak is kellene kitalálni mindenfélét ahhoz, hogy ember legyen belőlem (nem küllemre, hanem belső motiváció, képben levés, összeszedettség, humor, munkabírás tekintetében).

    Kedvelés

   • Szerintem az a kulcs, hogy csak magadra hallgass! Told meg, ha az esik jól. Vedd lazábbra, ha annyi fér bele. És csinálj valami szokatlant, mert az revitalizál (nekem ilyen volt ez a madeinhungary síelés). Ezt persze haladóknak mondom. Aki előtt nagy a feladat: sokat kell kedélyjavítani, gyógyulni, fogyni, az tolja csak, mint egy katona, aki jön haza a hadifogságból. Csak jön, mert nincs más választása. És ne várja kívülről, hogy majd valaki, valami kedvet csinál neki. Elég motiváció az, hogy még nem vagyok olyan jó, mint lehetnék. Fegyelem kell, kitartás, nem csillogó mémek.

    Kedvelés

 2. Beszarok;, csak igy egyszeruen. Eszbonto kepsorozat. Csodas, hihetetlen milyen ugyes es kitarto vagy. Barcsak en tudnek kezenallni meg saskaba, de az kizart. Felek is a kezenallastol, nem mernem raszanni magam.
  A spiccedet idehozta a cica, jo lesz nekem. 😉

  Kedvelik 1 személy

  • Itt (a közös kültéri edzéseken) többen lementek hídba, elsőre vagy másnap.

   Mindent meg lehet tanulni, ha nincs valami komoly kizáró mozgásszervi bajod, és ha akarod. Az akarásnak pedig az az alapja, hogy élvezed.

   Mindannyiunkkal az van, hogy el-elveszítjük a motivációnkat, és újra be kell rúgni a motort a fejlődéshez. Én is el-elveszítem, nem szánom rá magam, pl. nem hasaztam emberemlékezet óta, csak Eddel a múltkor egyszer (amúgy a has nem célizom, a célizom a fenék, a láb, a széles hátizom és a váll). Nálam ez nem jelenti azt, hogy kenyeret kezdek enni, vagy nem megyek edzeni, de mandulákba lazulást és lanyhább, letudott edzéseket, sima szinten tartást igen.

   Kedvelés

 3. Sokan edzenek a környezetemben, és előszeretettel hasonlítják magukat másokhoz, aszerint, hogy milyen fajta edzést, milyen súllyal, heti hányszor, hány éve, és kin mennyire látszik. Túl azon, hogy a felépítés, az izom-agy kapcsolat, az edzésmódszer, a lelki gátlások és az elszántság különböző, az első mondatban említett paraméterek sem sokat számítanak, ha valaki nem táplálkozik komoly tudatossággal, személyre szabott célszerűséggel, és állati fehérjére alapozva (ezt az izmot kívánó, anaerob mozgásokra értem). A táplálkozás fontosabb az edzésnél, ha azt szeretnéd, hogy meg is látsszon.

  Ezen kívül drámai különbséget jelenthetnek egyes kiegészítők. Kinél mi, nekem az aminosavak (glutamin, kreatin, BCAA) és az edzés előtti szer hozott meglepő változásokat. De ilyenek is számítanak, mint kálium, magnézium, kalcium, C-vitamin, omega 3, glukozamin-szulfát (ami ízületvédő, ezt én most kezdtem komolyan venni a vállam miatt).

  Kedvelés

 4. Jó nézni, hogy milyen könnyedén csinálod a gyakorlatokat.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a “szakma” szerint mit lehet csinálni a hasprés mellékhatásai (pl. méhsüllyedés) ellen. Vagy az annyira nem gyakori? (Amilyen szerencsém van, én lennék az ezerből az egy 🙂

  Kedvelés

 5. Visszajelzés: életmódváltás: gyakran ismételt kérdések | csak az olvassa — én szóltam

 6. Visszajelzés: a blogger még mindig válaszol | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.