“és ha a gyereked lenne transzneműűű?”

Ezt gyakran megkapom: hogy én azért vagyok elutasító meg érzéketlen a szivárványműsorral, az – önlényegét mind inkább feladó – melegaktivizmussal szemben, mert nem ismerem a jelenséget, csak távolról, pletykákból, rémhírekből, transzfób médiából tájékozódom. (Talán, valahogy így értik.)

Pedig csak élni szeretnének békében, megélni önvalójukat, meg szeretni. De mi, a gonosz CISZneműek, ezt nem hagyjuk.

Ellen Page-ről a kutya nem beszélt. De most, hogy Elliot! Imádják.

Lefordítok ezt-azt újbeszélből:

make it a felony to provide care for trans youth: betiltanák, hogy a 18 év alattiakat hormonozzák/gyógyszerezzék/átműtsék, nagyon helyesen, rengeteg tragédia és per előzte ezt meg.

#letkidsplay: a női sportolók és szüleik nyomására, rengeteg visszaélés után az a törvényjavaslat, hogy nem engednék a fiúkat versenyezni nők között, mert ez nem sportszerű. Elliot Page tehát ezt manipulálja váddá: a transz gyerekeket el akarják zárni a sportolás lehetőségétől… Ezért lobbiznak, protestálnak.

A címbeli kérdésre tömören a poszt végén válaszolok: nem ez a lényeg, hanem az érvelés. Ez itt maga a rokon-érv (nem tudom, van-e neve az érvelési hibák listáján): “ha a rokonodról lenne szó, mást gondolnál”.

Nem, nem gondolnék mást. A transzneműség jelenségéről biztosan nem – és a gyerekemről sem.

A rokonra való hivatkozás igen gyakori, amikor a kommentelő tiszteletlen egy nővel, vagy bagatellizál egy nők elleni támadást, és rögtön mondják neki, hogy “mit szólnál, ha ez a lányoddal/anyukáddal történne”. És várják, hogy majd a macsó hirtelen vérapuka lesz. De a vérapukaság ugyanúgy macsóság. Ez törzsi gondolkodás: ha te csak a lányodból érted meg, miért gáz a tiszteletlenség, az erőszak, a pornó, és nem az elveidből, akkor ciki vagy. Ép erkölcsi érzékű ember minden erőszakot elítél, mindenki méltóságát elismeri, nem csak akkor, ha épp a lányát, az anyját bántják.

A másik, hogy érintettséggel érvelni gáz: ha ismersz érintettet, az nem az ismereteidet fogja erősíteni, hanem az elfogultságodat. Érzelmi manipuláció, anekdotikus érvelés. Az “ismerek egyet, tehát tudok a jelenségről” külön problémás, mert pont a transzneműek hajtogatják, hogy minden tranzíció más és más, de enélkül is azt jelenti, hogy érzelmileg bevonódtál, meg hogy szereted fitogtatni a bennfentességet, nem azt, hogy “van rálátásod”. Pont az nincsen. A tisztánlátást segíti, ha nincsen érzelmi torzítás (ezért sem vállalják a szülészorvosok a saját gyerekeik szülésének kísérését).

Ugyanezért – és ugyanígy csúsztatva – hangoztatják a transzneműek, hogy náluk van az igazság, ne merjük megkérdőjelezni a valóságukat: ők jobban tudják, mit éreznek, hol szeretnének pisilni (!), őket kell megkérdezni. “Semmit rólunk, nélkülünk.” Ami fontos jelszó, ha nem épp mások jogait akarják elvenni, korlátozni, elnyomott csoportokét (a vécéhasználattal a nők jogát a saját, elkülönített tereikhez). És valid követelés volna ez olyan kisebbségek részéről, akik nem tagadják a valóságot, nem mások rovására nyomulnak, illetve valóban elnyomottak. A transzneműek érzéseivel senki nem vitatkozik, felnőtt ember a testével is azt csinál, amit akar, nem érdekel senkit, de ha az élményükre-érzésükre hivatkozva nők tereibe akarnak betolakodni, a nők tiltakozása ellenére, akkor sajnos szólnunk kell: eddig és ne tovább. Számos agresszív erőszaktevőt helyeztek el identitásalapon (bemondásra) alacsony biztonságú, női börtönrészlegekben, és követnek el további támadásokat, nemi erőszakot is az ottani nők ellen. Nem love is love, hanem enough is enough.

 

A másik fontos szempont: a megismerés és véleményformálás módja. Igenis lehet elvi alapon, olvasgatva, gondolkodva alapos véleményt formálni egy-egy jelenségről, sőt: csak így lehet. A transzneműek esetében akkora a valóságtagadás, hogy az ő beszámolójukat adalékként sem kérjük. Különösen mivel a válaszunkra, véleményünkre az első szótagnál transzfóbiát ordítanak és kiűznek a közösségi médiából, és általában is: nőkkel huzakodnak, nőket fenyegetnek és cancelelnek, nem a valódi ellenség, a PATRIARCHÁTUS ellen küzdenek. Férfiakkal nem szívesen húznak ujjat (pedig állítólag tőlük félnek a vécében és a börtönben).

A címbeli kérdést tovább vizsgálva, van benne káröröm: egy premissza, hogy statisztikailag nekem is juthat egy transznemű gyerek, mert ők úgy születnek; a transzság valami független létező és előfordulása vakvéletlen. Na, akkor majd nézek nagyot, hát a saját gyerekemet is utálom? Vagy majd, hahaha!, kénytelen leszek összetörten megváltoztatni a véleményemet!

Micsoda ócska zsarolás.

Viszont például juthatott volna nekem is egy downos gyerek, ismerősebbnek látnám őket úgy általában, ha naponta gondoskodnék a sajátomról, és az én problémámmá is válna a képviselet, érdekérvényesítés, talán szervezkednék, civilkednék is ezzel kapcsolatban. De hát róluk nem is volt szó, teljesen más másság az övék.

Valamiért úgy alakult, hogy egyik gyerekem se transznemű, semmi jele a “diszfóriának”, és egyetlen ismerős családban sem állt elő ilyesmivel egyik gyerek se. Talán a ranszneműség nem velük születik, hanem hülyeségeket olvasnak össze a neten, befolyásolhatók, vegyesen van minden bajuk, a család is diszfunkcionális, amire az agresszív ideológia készségesen kínálja a maga cukros-szivárványos félrevezetéseit, és a szülő is bedől az ideológiának, mert retteg, hogy a gyereke szarul lesz és kárt tesz magában.

Ez egy tizenhárom éves lány mell-levágás után (?), a szülő baromi büszke.

*

Az én gyerekeim nem fognak kiállni ilyen hülyeségekkel. (Ugye mert biztos elnyomom őket. Így normalizálják az őrületet.) A gyerekeim nem a net szép új világából szedik a világképüket, van saját életük. Transz és meleg amúgy lehet a gyerek, ha épp tényleg az, csak transzaktivista (követelőző, erőszakos férfi) nem lesz. (A meleg aktivizmust a jómódú fehér férfiak örök cukros siránkozása miatt és a rájuk akaszkodó agresszív transzaktivitás miatt nem komálom.)

A helyzet az, hogy a gondolkodásomban nincsen heteroszexuális-hagyományos norma sem: nem követelek esküvőt, unokát sem, nem firtatom a témát, és nem érzem, hogy a gyerekem legszemélyesebb döntéseibe, pláne az identitásába bele kéne szólnom. Akárki lehet meleg is, meg azt csinál a testével 18 fölött, amit akar. Beszélgetek vele. Szeretem. El is fogadom. De akkor mi van?

Nem leszek aktivista, a szánalmas zsarolókkal, akik a címbeli kérdéssel macerálnak, soha nem vállalok közösséget, mivel amit csinálnak, aljas, tisztességtelen. A szivárványos-inkluzív jelenség borzalmas részeit, a csonkításokat és az agymosást, a patriarchális érdeket, a transzmozgalom súlyos nőgyűlöletét továbbra is látni fogom. És valamivel fontosabb a gyerekemmel való nyilvános, sajtóbeli szerepelgetésnél, “kiállásnál” a saját nőségem és feminizmusom, az ezzel kapcsolatos éleslátás. Nem lehet nem látni, mire megy ki a játék. A férfiasságba beleunó, azzal kudarcos vagy perverz férfiak politikai muníciót szereztek és most mindent, de mindent el akarnak venni: a női test kizárólagos jellemzőit, képességeit, a leszbikus szót, a nők tereit.

A mai napig sokan látják úgy, melegek is, hogy ők élik az életüket, a perferenciájuk nem titok, de jobb ezzel nem hivalkodni, “előbújni”, ezt nyomni mindenhol, hestegezni, mert nem akarnak egy lapon említődni a médiabohócokkal.

8 thoughts on ““és ha a gyereked lenne transzneműűű?”

 1. Akkor ez így egy öltözködési- és sminkelési stílus, és szómágia (“nonbináris”). Igaz?
  De akkor MIRŐL szól az a négy és fél éven át forgatott film?
  És miért volt olyan nagy katarzis, hogy megjött a papír a nemváltásról?
  Amúgy így könnyű transz hőssé válni. Smink is van, hírnév is, elnevezzük valaminek, és semmit nem kellett vállalni.
  Mások meg megvágják magukat borotvával, hát ejnye!

  #iszonyat

  ennek a nőnek a szintén csodaszép csaja (mert hűdekülönleges transzmaszkulin nonbináris poliamór ő!), régi kismamaismerős, épp nem érti, a FINA mért nem szabályozza a transzférfiak sportját #elemilogika #valóságérzék

  Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.