Juliette Binoche nagy alakítása: Szerelemre kattintva

“Tudja, a közösségi oldal egyszerre hajótörés és mentőcsónak a magamfajta nőnek” –mondja Juliette Binoche a Szerelemre kattintva (Celle que vous croyez, angolul: Who Do You Think I Am?) című filmben a terapeutájának (Nicole Garcia).

Mert ott terem a szerelem. Pedig Claire 50, Juliette Binoche 55 éves. Csütörtökön láttam a filmet, és vesémig hatolt.

Safy Nebbou, a film rendezője Budapestre látogatott, és szűk fél órát beszélgethettem vele a Francia Intézet kávézójában, tolmáccsal.

Mi mindig csodálattal néztük a francia nőket. Ők mellesleg szépek, természetesek, idősebb korukban is, és nem görcsölnek ezen. Ez a Claire viszont nagyon is elismeri, hogy öregszik. A film francia nő sztereotípiájának megerősítése vagy éppen a meghaladása?

Nem gondolom, hoigy kifejezetten francia nő lenne, nem fontos, hogy Claire francia, bármilyen nemzetiségű lehetne. Ő egy sérült nő, akinek a társadalom azt sulykolja, hogy ennyi idősen nem lehet boldog, és ezért fiatalabbnak kell kiadnia magát.

A koncepcióhoz, félkész forgatókönyvhöz hívták Juliette Binoche-t, vagy rá írták a történetet?

A film egy regény adaptációja. A forgatókönyv írása közben Juliette Binoche jutott eszébe, aki boldogan mondott igent. Kifejezetten tetszett neki, hogy több nőt is eljátszhat.

Amikor aztán írtuk tovább a forgatókönyvet, nem azzal a tudattal dolguztunk már, hogy ő lesz Claire, tehát nem rá írtuk a szerepet.

Mennyire megterhelő egy dívának ez a nagyon sebezhető szerep?

Nem megterhelő, ha az volna, el se vállalta volna. Az ő saját arcát és testét látjuk mindig, a maga valójában, és ez a szembenézés számára brutális. A saját énnel szembenézni, az öreg énnel. De Juliette maga akarta ezt a szembenézést.

Pletykarovatunk jelentkezik: tehát nem használta testdublőrt a szexjelenetekben?

Nem. Mindig őt látjuk.

A 21. század második évtizedének filmjeiben van példa a messenger, facebook, a netes kommunikáció filmes ábrázolására, cselekményelemmé váltotatására, ábrázolására. Ez nagy fejtörés volt? Mert néha erőltetett tud lenni ezek képi megjelenítése, itt viszont nagyon jól sikerült.

Többen féltek, hogy ez unalmas, a forgatókönyvet látva. De természetesen oldottuk meg, nincsen semmi mesterséges. Juliette tényleg telefonál akkor, ő telefonál valós időben, és tényleg Alexszel (Francois) beszél. Kérte is Juliette, hogy ő írhassa a messengerüzeneteket, a saját nyomkodása ritmusa legyen a filmben.

A szerelem örök témája a francia filmnek, már a Házibuliban is, de itt a terápiás viszony, beszélgetés a narratíva kerete, és ez az igazán izgalmas. Fontosabbnak, de legalábbis újszerűbbnek gondolja ön is a szerelmi szálnál? Nicole Garcia a második főszereplő a feliratokban.

Igen, ez a keret. Ráadásul ez a terápiás kapcsolat nem működik! Szakmai értelemben, mint azt a terapeuuta mondja is, nem volna szabad empatizálni, a páciens helyett megoldani a problémát, ennyire bevonódni. De ez a film feladata, hogy kivigyen a valóságból, a járt utakról.

Milyen hangulatban forogtak az érzéki jelenetek?

Juliette a szexet humorral kezelte. Mindig őket látjuk. Én, a rendező éreztem magam zavarban, valami olyasmi volt bennem, hogy kukkolok. Ezen azért nevettek a stábtagok, ők természetesebben kezelték. Még Juliette nyugtatgatott hogy ne legyek zavarban!

Amikor Alex rájön az igazságra, az a csúcspont, egyben dramaturgiailag, vágásban, színészileg nehéz jelenet. Nagyon pontos és hihető lett az egész jelenet!

Mintha a puzzle szétszórt darabjai összeálltak volna! Francois is félt ettől a jelenettől. Hogy meghatónak, hitelesnek kell lennie. Meg is lepte a forgatócsapatot, hogy mik jöttek elő belőle.

Tudom, hogy el kell indulnia. Mi ennek a sietségnek az oka?

Megy a gépem. Hajnali egykor tudtam meg, hogy Nizzában a CinéRoman fesztiválon a zsűri nagydíját kaptam meg a legjobb adaptációért, és átveszem a díjat. Ezért nem tudok már este itt lenni.

Mi egyébként Franciaországban tartunk külön bloggereknek és influenszereknek is vetítéseket és véleménycsere-alkalmakat. Az”igazi” újságírók nem szeretik ezt, szerintük a bloggerek nem igazi újságírók.

Hát, mert jobbak vagyunk. Minket olvasnak.

*

A Francia Intézetben és az Urániában a Titanic fesztivál keretében három vetítés volt, és a művészmozik is (Art) játsszák premier előt a filmet.

http://titanicfilmfest.hu/szerelmre-kattintva

http://artmozi.hu/filmek/szerelemre-kattintva

November 7-én kerül rendes forgalmazásban a mozikba.

1 thought on “Juliette Binoche nagy alakítása: Szerelemre kattintva

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.