halló, a filmhétről jelentkezem!

Hétfő este, az életműdíjasok gálájával kezdődöttt az 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban. Először osztottak ilyen díjakat. Idősebbek is elkezdhetik a képeket nézni, komolyan megható volt:

A díjátadó után láttunk még egy szellemes, élvezetes portréfilmet a 2016. január 1-én elhunyt Zsigmond Vilmosról (Fényképezte: Zsigmond Vilmos).

Emlékezetes volt, hogy a Koncz Gábort köszöntő Dörner Györgyöt, az Új Színház igazgatóját nem tapsolta meg senki, illetve érthetetlen módon egy kukkot nem szólt senki a filmpápáról, a nemrég elhunyt Andy Vajnáról.

Most már a program zajlik, rengeteg ismeretterjesztő, kis- és (külön kategóriaként) dokumentumfilm látható idén, annyira, hogy a kisfilmek csak egyszer. Nem annyira tudják a népek, de a mozifilmek 500 magyar forintért, minden más pedig ingyenesen tekinthető meg!

Ami mozifilmet a programból láttam (tavaly) és ajánlok:

Lajkó – Cigány az űrben, képileg bravúr! Címszereplő: Keresztes Géniusz Tamás Operatőr: Réder György.

Egy nap, Szilágyi Zsófia filmje, a csodálatos Szamosi Zsófiával.

Szász János rendezése, A hentes, a kurva és a felszemű, Hegedűs D. Géza sokkoló alakítása miatt.

Elvont, sokat tűrő és kipihent embereknek megrendítő lehet a Napszállta, Nemes László filmje. (Azért írom így, mert így szerepel a filmben.) Én odavoltam. Nehéz, de csodálatos, filmművészeti rangú (ezt nem osztogatom ám könnyen), talán meg is haladja a Saul fiát.

Látványos, szépen fotózott, tempós és feszült film Ujj Mészáros Károlyé, az X – A rendszerből törölve, közönségsikerre számíthat a Teljesen idegenek remake-je, a középnemzedékünk sztárjait felvonultató BÚÉK is. Elek Ferenc, Mészáros Béla nagyot alakítanak benne.

Ma, mert ezt meg a tesóm vágta, Jeles András A rossz árnyék című művészfilmjével kezdtem a filmmaratont. Nem egy hiperrealista rendező, na, én állóképes és türelmes néző vagyok, de ez egy nehéz és fura film.

Aztán láttam két kisfilmblokkot. Az első gyengébb volt, a másodikban volt a krém. Szívből ajánlom Deák Kristóftól A legjobb játékot, ez a film túlzás nélkül csodálatos, és egyáltalán, ki lehet hagyni egy filmet, amelynek vágóját úgy hívják, hogy Csillag Manó? Megrázó az Aki bújt, aki nem (Schwechtje Mihály). Szintén must have Tóth Barnabás frappáns Susotázs című filmje, továbbá a Cserekapus (Vékes Csaba), azon el is sírtam magam. Nagyon-nagyon nehéz hatásos, mesterkéletlen kisfilmet csinálni. Nemes Jeles igazi filmművész, a többiek jobbára filmcsinálók.

Még szeretném látni Bogdán Árpád Genezisét. Ezt kétszer is vetítik!

Itt találsz ajánlót:

https://fidelio.hu/vizual/albino-kislanytol-az-internetes-zaklatasig-nyilvanos-a-filmhet-programja-144364.html

Itt pedig a filmhét facebookoldala:

https://www.facebook.com/magyarfilmhet/

A hoszteszcsajok sajnos nem ilyenek, mint a fb-oldal fejlécének promóvideóján, és 9-kor az ígéret ellenére nincsenek ott jegyet átadni aznapra, üresség és álmos támolygás van. A nagyközönség pedig nem tudja, hogy ingyen nézhetne egy csomó jó filmet, de a szakma se nagyon.

Nézzetek magyar filmeket!

2 thoughts on “halló, a filmhétről jelentkezem!

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.