szétszed

Kedves kommentelőm, azt kérded, mit tegyél, hogy ne szedjelek szét?

Mindenekelőtt, ne írj tömény baromságot. Inkább ne írj semmit. Nem kell.

Én nem is értem, mit szeretnél itt. Hiszen te se vennéd jó néven, hogy rád szállnak, manipulatív, gúnyos, agresszív zavarosságokat öntenek rád.

A blogger zokon veszi, ha csak a kulcsszóra, a témára reagálsz, és nem érted az állításait.

Gondolkodj, mielőtt írsz. Értsd meg a posztot, és aztán írj. Tiszteld meg a bloggert, aki komoly munkát fektetett a szövegbe, az íráskészsége kimunkálásába is és a poszt megírásába is, azzal, hogy te sem hánysz ide figyelmetlenül kommentet.

Ennek hiányában keletkeznek például az olyan párbeszédek, mint:

én: Nem a férfiak tetszése miatt edzünk. A testem formálásban a saját ízlésem, jó érzésem számít.

ő: Nem fogod nekem bemagyarázni, hogy a férfiaknak tetszenek az izmos nők, nyilván a kapcsolatban a maguk érdekét nézik, mert evolúció és blabla.

A posztban nem volt szó arról, hogy én kapcsolatot keresnék, és ezért “szépítkeznék”. A kommentelő projektál.

Reflektálj magadra. Mi zavar ennyire abban, amit írtam? Neked virágboltod van, ezért akaszt ki, hogy szerintem nőnapra a virág nem hasznos, nem is különösebben szép, ellenben snassz ajándék? Hogy a nőnap nem ezt jelenti? És elkezded manipulatívan az én olvasottságomat kikezdeni (“aki a virágot szereti” érveléssel)?

Ne engem elemezgess, ne nyomd rám az elvárásaidat: a reflektálás (-xió) pont azt jelenti, hogy észreveszed magadon, hogy éppen ezt csinálod.

Engem a legjobban a butaság irritál, és sajnos egyre jobban látom, hogy nem az eszméink, életvezetésünk, értékrendünk tér el. A félműveltség az én igazi ellenségem, a magát okosnak hívő, giccset bekajáló, neten harsánykodó türelmetlenség.

Akiknek nem volt jó magyartanáruk, azok. Nem váltak olvasóvá, nem is érzékelik a minőség jeleit. Fogalmuk nincs, milyen és hogy néz ki a jó szöveg. Őket nem érdeklik az érvek, a jól megírtság, csak a saját vak reakcióik. Ez sértő.

ELŐMODERÁL

Úgy van. Ez az én blogom, és előmoderáció nélkül elözönlenék a spamek, nőgyűlölő frusztráltak és nácik. A bloggerségem része az az önbizalom is, hogy nekem semmit nem kell megmagyaráznom a blogomon.

ÁTÍRJA A KOMMENTEKET

Úgy van.

És ezzel nem sérül semmilyen jog és nem vész el semmilyen érték. Ezzel itt nyugalom lesz. Ha nem tartod be a kommentszabályzatot, akkor szólok, ha az is hiába, akkor így fogom garantálni, hogy ne jusson eszedbe többet rám erőszakolni magad.

Ez vagy sima tréfa, fogd fel úgy, és ne vedd ilyen borzasztó komolyan a kommentedet. Nem kértük, nem kell.

Vagy aljasságra raakció: minden esetben explicit, szépen megkérem, hagyjon békén, ne írjon ide. Akinek ez nem elég, az szembesülhet a végső eszközömmel.

A legutóbb egy nácicska “a te fajtád”-ozott itt a vonulnak című poszt alatt. És nevezte honvédoknak a náci vezetés alatt harvoló, behódolt magyar katonákat, akiknek “több tiszteletet a bestiális gonosz ellen küzdöttek”. Én nem így látom. Szóltam, ezt itt ne, szóltam: egyáltalán semmit ne írjoin, még akkor is nyeregben érezte magát. Érveltem. Aztán tiltottam.

És még utána is írt.

A következő hozzászólásában történetesen Zoltán Gábor Orgia című regényéből idézett, ahol véres, összevert embereket lökdösnek be épp egy teherautóba. Hogy mik vannak!

Azóta nem ír. Elkotródott.

Ezt nevezem pedagógiának. Eredménykötelem van ebben is: működik vagy nem? Csak a gyűlölködők akadnak ki ezen, lesznek hirtelen szentéletűek, sértettek, morálisan érzékenyek, áldozatok (ezt amúgy bravúrosan váltogatják a cinikus fölényeskedéssel, tufa agresszióval). Én nme vagyok köteles senkivel jó fejnek lenni, vele beszélgetni, időt tölteni. És nem, nem zavar, hogy utának, az ilyen véglények nem tudnak engem a szimpátiájukkal zsarolni.

NE ERŐSZAKOLD RÁM MAGAD.

Persze háborog, hogy az ő jogai, meg én csaló vagyok, de mégis, mit kéne tennem? Összeszarozni hagyni a blogomat, életem fő teljesítményét? Teret adni az antiszemita, agresszív kommenteknek? Időmet fecsérelni erre? Nincs jogod, kész.

NEM ELÉG CSAK TILTANI?

Nem. Meg kell tanulniuk a normákat. Agymosógép is rámerőszakolta magát, jóval a kitiltása után. Évekig nyomta, győzni akart. Ezek a kommentek a lomtárba kerülnek, ahova néha érdemi, jó kommenteket is betesz a rendszer, ezért nézem néha. Írogatott egyre, sunyin, kárörömmel, rajtakapósan. Már nem ír, tényleg hatékony a dolog.

Akinek nincs álláspontja, ne írjon. Ha zavar a poszt, gondold át, mi lehet ennek az oka. Ne engem kezdj kritizálni, vizsgéáld meg a saját bensődet, az életedet.

Az erős szó bánt. Az embereket fel kell rázni. Én erre tettem fel az írói létezésemet.

És én névvel, magamat vállalva vagyok itt, nem gyáva nicken.

Csak az olvassa. Én szóltam.

3 thoughts on “szétszed

  • És meg kell magyaráznia. Nagyon sokan nem értették.
   It has been suggested that the couple in this comic, and the woman in particular, are bigots for making a pejorative statement about a species of animal, and then refusing to justify their statements. It has been further suggested that they be read as overly privileged, because they are dressed fancily, have a house, a motor-car, etc. This is, I suppose, a valid read of the comic, if taken as written.

   But often, in satire such as this, elements are employed to stand in for other, different objects or concepts. Using animals for this purpose has the effect of allowing the point (which usually is about behavior) to stand unencumbered by the connotations that might be suggested if a person is portrayed in that role — because all people are members of some social group or other, even if said group identity is not germane to the point being made.

   Such is the case with this comic. The sea lion character is not meant to represent actual sea lions, or any actual animal. It is meant as a metaphorical stand-in for human beings that display certain behaviors. Since behaviors are the result of choice, I would assert that the woman’s objection to sea lions — which, if the metaphor is understood, is read as actually an objection to human beings who exhibit certain behaviors — is not analogous to a prejudice based on race, species, or other immutable characteristics.

   My apologies if the use of a metaphorical sea lion in this strip, rather than a human being making conscious choices about their own behavior, was in any way confusing.

   As for their attire: everyone in Wondermark dresses like that.

   http://wondermark.com/2014-errata/

   Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.