igény 2019

Én, Gerle Éva, ezennel meghirdetem az Igény 2019 mozgalmat.

Az alapvetés az, hogy TE DÖNTESZ. Választhatsz. Felnőtt ember vagy, viselkedj felelőslen, és akkor tiéd az életed.

Nem a világ nyomaszt, nem az elvárásoknak kell megfelelned és nem ömlik az arcodba a sok fitneszmodell, és nem sajnos manapság mindenki felszínes, hanem te formálod az életedet. És egy kicsit a világot is, mert a példád hat! Nem mindig tudhatod, hogyan, kire, mégis hat.

Anyósodat, az ő véleményeit nehezebb kiiktatni. Vagy a közoktatást. De azt te döntöd el,

hogyan állsz hozzá a muszájfeladatokhoz,

továbblépsz-e, ha valami nem működik (munkahely, barátság, elvek, szokások, párkapcsolat),

a szabadidődben mit csinálsz,

a gyerekeiddel hogyan töltöd az idődet,

az interneten, a közösségi médiában kiket követsz, mit olvasol, mit engedsz az agyadba,

ráharapsz-e a kattintásvadász butaságra, rémhírekre, meghatósdira, virális igénytelenségekre,

felismered-e a saját bizonytalanságaidat, kezdesz-e velük valamit, vagy ráfogod másokra és a neheztelés, szorongás állapotában élsz.

Én azt mondom, amit évek óta:

figyelj oda, gondolkodj, olvass, művelődj, legyél kritikus, de ne asztalverő,

ne tévézz, mert elbutít, kerüld a reklámokat is,

sétálj, sportolj, bringázz, kezdj valami újba, szervezz baráti-edzős közösséget, és ne állj le,

a neten létezz aktívan (“teremtsd meg a saját instapillanataidat”), vagy ha befogadó típus vagy, keresd meg a minőségi tartalmakat, őket támogasd (a lájkod értékes!),

akit követsz, aki tetszik, akitől kapsz, akihez kapcsolódsz, azt ne szidd, ne boncolgasd, akár netes szereplő, akár híres ember, akár a pasid az illető. Ha nem jó, ha elmúlt, mondj rá nemet! De ne játszd ezt az undorító kettős játékot, hogy rátapadsz, kell neked és utálod, szidod.

14 thoughts on “igény 2019

  1. Visszajelzés: mitől rossz egy szöveg? | csak az olvassa — én szóltam

  2. Már napok óta ízlelgetem ezt a posztot, újra meg újra visszatérek hozzâ. Az elsö, zsigeri reakcióm az volt, hogy ‘jééé….én is!’, de ez a mostani helyzetemben teljesen hiteltelennek tünik. Mert én nem döntök, helyette viszont szorongok, beleragadok és sajnâlom magam. Szeretnék-e ezen vâltoztatni? Persze… de ez most olyan persze, mint amikor a csiga a földröl nézi a sast, hogy de jó lenne repülni. Ehelyett viszont az összetört csigahâzamban kucorgok, és felejtsük el a szârnyalást, milyen jó lenne legalâbb egy picit elörecsusszani, csak egy egészen kicsikét… lassan ahhoz is gratulálok magamnak, ha van eröm reggelenként kimâszni a takaró alól. Ilyenkor mondjuk segít, ha emlékeztetem magam az aznapi funkcióim ellátâsának szükségességére ( na, visszaolvasva ez egy olyan béna megfogalmazás, hogy engem most tök jókedvre derített😁) A jobb pillanataimban elhiszem, hogy fogok én még szârnyalni, vagy ha azt nem, legalább majd kibújok a csigahâzból a napfényre. Bocs a nyavalygásért. Vissza fogok még térni ehhez a poszthoz, azt hiszem. Az év vëge felé pedig olyan jó lenne majd aláírni, hogy: ‘csatlakoztam.’

    Kedvelés

  3. Minden ponthoz tudnék csatlakozni, de főleg ahhoz, hogy hatással van az életünk másokra, ha vannak igazi kapcsolataink. Hétvégén a barátnőmnél voltunk sokat, mindig arra panaszkodik,hogy bedarálja a férje családja, akikkel egy hatalmas ingatlanon osztoznak, és hiába mond egyre több mindenre nemet, mégis mindig ráveszik hol így, hol úgy, hogy az idejét velük töltse, hogy aztán jól rámásszanak. Mikor most mesélte, hogyan palizták be megint, minden mondat után csak annyit kérdeztem, hogy És? Mikor oda értünk, hogy nem is kéne menni, mert…. ott megakadt. De minden kérdésem tudatosította benne, hogy ezt neki mind nem muszáj csinálnia, és látom, hogy a tavalyihoz képest most sokkal határozottabban húzza meg a határait (ugye, határtalan a szabadság). Mindig ebben bátorítom, hogy nem kell megfelelnie nála sokkal hitványabb embereknek. Örülök minden kis sikerének.

    Kedvelés

  4. Visszajelzés: szoktasd le a dédit a margarinról! | csak az olvassa — én szóltam

  5. Visszajelzés: miért finnyogok a populáris kultúrán | csak az olvassa. én szóltam

  6. Visszajelzés: ne vedd át az írásaimat! | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.