rövidek 1.

A most induló sorozat az életmódváltást, testátformálást, sportot fontolgatóknak, újrakezdőknek szól, és heurisztikusan írhatom, hogy ezek rövidek. A Skandináv maszájon megszokott stílus, és egy fotó. Ott is közzéteszem.

GONDOLD ÁT, MIT AKARSZ

Mindent lehet szarul csinálni, és lehet gondolkodva, jól. Akkora kavarás és harsányság van az életmódváltás körül, hogy nagy lelkierőre, kritikai érzékre, önbizalomra és intuícióra lesz szükséged. Elemien fontos, hogy tudd, az edzés és diéta nagy bizniszében mi talmi, mi hazug, ki mire akar rávenni, mit érdemes óvatosan csinálni, milyen szabotáló tényezők dolgoznak ellened. Viszont ez nem jó kifogásnak, mondván, mindenki összevissza beszél, hamis az egész. Ha nem vagy jól a testedben, akkor mozdulnod kell valamerre. Lehet okosan, eredményesen, kevés pénzből és időből csinálni.

Én aztán nem mondom túláradó lelkesedéssel, hogy vágj bele, biztos sikerül. És nem azért nem, mert elit klubnak gondolom az edzést, hanem mert jól látom a kudarcok, a csalódás okait. Túlzó elvárásokkal, mesterségesen feltuningolt lelkesedéssel mennek bele sokan, és csalódnak, mert rengeteg tényező gátolja, hogy életmóddá tudják tenni a változást.

Egzaltált átalakulástörténetek, előtte-utána fotók ezrei keringenek a neten, beivódnak az agyunkba a képek, és összehasonlítási alap, elvárás lesz belőlük. A női net imádja az “ötven kilót fogyott, ma fitneszmodell” sztorikat. Mindenki pózol, ujjong és motivál. Hibátlanul fényes, feszes, dögös testeket látunk, és sem az átalakulók, sem a kapcsolódó üzletág nem részletezi, hogy a sport, az önkarbantartás, a diéta, a fejlődés azért nem ennyire egyértelműen fényes sztori. Bőven van visszásság, elakadás, lelki válság, félsiker is. Nem érdemes egyszemélyes szektává tenni. De még mindig jobb a félsiker, mint semmit nem csinálni. Ezért fontos Andrea őszintesége is. Egyébként a teljesítmény, a fejlődés mértéke nem függ össze azzal, hogy másoknak mi tetszik. Ne félj, nem kell bizonyítanod. Nem kell hirtelen tökéletessé válnod, se konkrét eredményt elérned.

Az átalakulás nagy történés, sok hordaléka van, és nem lehet tudni előre, meddig visz a lendület, mit érhetsz el vele. Ha konkrét eü problémát szeretnél életmódváltással megoldani, vagy ha makacsul akarsz mondjuk kockahasat, akkor csalódott leszel. Mert vagy nem lehetséges, vagy nem találsz rá a titkára, vagy nem ér annyit. Tedd fel a kérdést: mit akarok?, és habozás nélkül annyi legyen a válaszod: valami jobbat. Ez reális.

Ennek ellenére egészen sok minden lehetséges. Hogy a közérzeted sokkal jobb lesz, az biztos. Drasztikusan javulhat a sejtjeid inzulinérzékenysége, mozgásszervi panaszaid enyhülhetnek, remek alvásminőséged lesz, jó diétával a bőr, a haj felfénylik, az ipari élelmiszerek, a glutén, az adalékanyagok elhagyásától megkönnyebbül a szervezet. Viszont nem csak az a kérdés, hogy mi lehetséges. Tanulságos a versenyzők közele: olyan formát ki tudnak gyötörni magukból, hogy döbbenet, fel nem lehet őket ismerni. Tehát lehetséges, csak az a kérdés, neked, az életed egészét tekintve mi éri meg. Mert hiába eres a hasad is, ha elsorvad az életed többi része.

A téma át van szexualizálva, ezt is tudd. Jól teszed, ha lehántod a szexi jelleget, félretolod a hiúságot, azt is, hogy ki mit szól, és milyen másodlagos tartalmakat ragaszt a kinézetedhez, életmódodhoz. Nem az a lényeg.

Mert mi a lényeg? Nem a csillogó, megdöbbentő szelfi. A sokat emlegetett legjobb verziód, a nettó tested. A helyreállítás: mintha mindig is gyengéden és figyelmesen bántál volna vele. Vagy majdnem. És az élményeid.

IMG_1050

1 thought on “rövidek 1.

  1. Visszajelzés: rövidek 2. | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.