beszélnünk kell a regényről

Végeztem Lionel Shriver regényével. Potyogtak a könnyeim a játszótéri padon, aztán az eső is rákezdte.

Nagyon meg lett mondva a recenzenseknek, hogy le ne lőjék a megdöbbentő befejezést. Ehelyett a filmről, a könyvről is azt írták: Eva sosem akart igazán anya lenni.

(Interjúrészlet:
Mi volt a leggyakoribb ellenvetés?
LS: Hogy Eva, a narrátor egy ellenszenves és taszító nőszemély. A gyermekvállalással szembeni, meglehetősen ellentmondásos érzéseimből született a figura.)

Ellenszenves? Micsoda szemforgató, ostoba olvasók ezek…?

Hát, ez a regény nagyon nem erről szól. Nem az alkalmatlan, hideg anya felelősségéről. Nagyon megszeretjük őt. És, ami azt illeti, a tömeggyilkos Kevint is.

Nekem Amerika cukros hazugságairól szól a regény, a közoktatás csődjéről. Igen, ez ennyire durva. A kamaszlélek elképesztő bugyrairól, és… a hímsovinizmusról. Amikor késő délután hazaér, Franklinnek nagyon megvan a véleménye arról, hogy a felesége mit hogy csinált a gyerekkel egész nap. Gyönyörű Kevin monológja az apjáról a tévéműsorban, illetve azon a csütörtök reggelen. Imádom, hogy éles, hogy leleplezi a talmit, imádom, hogy igaza van. Zseniális: az anyja Odüsszeusz, de bosszút ő áll a kérőkön! Jaj, nem akarok semmit lelőni.

És ritkán lepett meg ennyire regényvég. (Jadviga?) Nagyon finoman adagolja a részleteket, amiből összeáll a kép, és meglepő: motivált benne minden.

A fordításért viszont sűrűn szégyellje magát a Gabo kiadó. A fordítóval az élen. Aki a didn’t get in trouble-t kizárólag úgy képes fordítani: nem került bajba. Pedig világos, hogy azt jelenti itt: nem csinált zűrt. És aki következetesen azt írja: mindent összevéve (ahelyett, hogy mindent egybevéve, vagy mindent összevetve). A szedés, a rengeteg névelő- meg raghiba, süllyedtem el, úgy is, mint kolléga: ez a könyv megért volna egy normális műfordítást, szöveggondozást.

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről (Orange-díj 2005), Gabo kiadó, 2012.

21 thoughts on “beszélnünk kell a regényről

 1. Visszajelzés: eufemizmusok 1. | csak az olvassa

 2. Visszajelzés: mi baja velem, mi bajom vele? | csak az olvassa

 3. Visszajelzés: keressetek, és megadatik | csak az olvassa

 4. Visszajelzés: “én ezt mégse akarom” — az első vendégposzt | csak az olvassa

 5. Visszajelzés: gyomorgörcsös gyermekeink | csak az olvassa

 6. imádtam ezt a könyvet, igen hosszú vonatúton olvastam ki oda-vissza, szinte egyhuzamban (ez kellett is hozzá). nem is tértem tőle magamhoz a mai napig sem. de a filmverzió is elég jó.

  Kedvelés

 7. Visszajelzés: azért ezt ne | csak az olvassa

 8. Visszajelzés: lekéstem | csak az olvassa

 9. Visszajelzés: elemi kíváncsiság | csak az olvassa — én szóltam

 10. Visszajelzés: még jó fejnek maradni is olyan nehéz | csak az olvassa — én szóltam

 11. A film körülbelül tizede a könyvnek, minden szempontból. Az eredeti verzió tényleg nagyon nehéz, (hihetetlen szeirntem, hogy egy nem irodalom professzor anya ilyen nyelvezetet használjon), de ha rossz is a magyar forditás, akkor is érdemes elolvasni. Én úgy éreztem magam utána , mint akit ledaráltak.

  Kedvelés

 12. Visszajelzés: önsanyargatás | csak az olvassa — én szóltam

 13. Visszajelzés: csakazolvassa szabadságon | csak az olvassa — én szóltam

 14. Visszajelzés: amerika nagy hazugsága | csak az olvassa — én szóltam

 15. Visszajelzés: beköszönök | csak az olvassa — én szóltam

 16. Most olvastam el és a filmet is megnéztem…beszélni kéne róla, miért nincsenek hozzászólók? 🙂 És nem, nekem nemcsak Amerika cukros hazugsága és a hímsovinizmus (az is, persze), hanem az összes anyaságos “zakkanás”…mikor terhesség miatt nem tudok elmenni bulizni, mikor órákon át ordít, nem tudom, mi a baja és ha csak gondolatban is, de eszembe jut, mennyivel egyszerűbb lenne nélküle az élet….és az, hogy akkor persze, nem vagyok jó anya és minden büntetést megérdemlek, mikor az üvöltés roham után a harmadik pohár bort is kitöltöm…Szerintem minden anyának látnia kéne és nem, Eva nem rossz anya és Kevin sem egy “született sátán” – sőt, annyira de annyira szeretem a könyv végét, hogy kb. rámondanám, hogy happy end (jó nemaz, de akkor is :-)))

  Kedvelés

 17. Visszajelzés: feltétel nélkül, de tényleg? | csak az olvassa. én szóltam.

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.