az emberi természet mindig is

Jaj, odavagyok én az intellektuális gyönyörűségtől, amikor a legkülönbözőbb emberi, érzelmi, társadalmi megnyilvánulások kapcsán közhelyesen magyarázzák a sufnifilozófusok, hogy ez mindig is így volt, meg ilyen az emberi természet. Ősi késztetés, mélyen bennünk van… ösztön… biológia.

Egyrészt a butus visszavetítés miatt szisszenek – ez sima műveletlenség. Honnan veszik, hogy mindig is így volt, és mennyire kell ehhez kulturálisan vaknak lenni? Vagy, ami a legrosszabb: ezzel az érvvel igazolni valaminek a jogosságát, helyességét, működőképességét?

Mindaz, amit rendre oly öröknek, alapvetőnek hiszünk, modern fejlemény.

Nem létezett individuális, romantikus szerelem például a (késő)romantika előtt, és nem létezett nő iránti hódolat a trubadúrok előtt. A homofóbia nem természetes és nem is univerzális: vallási tilalmak voltak ugyan, de a homoszexualitás létező és viruló jelenség volt számos korban és kultúrában (ami szintén nem igazol semmit, nem lobbizásból írom ezt, és nem kötök hozzá értékítéletet).

Nem létezett általános normaként az igény, hogy a házastárs egyben romantikus szerelmi partner is legyen, a huszadik század közepe, a tömegkultúra korszaka előtt. Az, hogy gyakorlatilag nincs fogamzásgátlás, vagy csak az ősi módszer van (és ez valóban ősi, de virtuóznak kell hozzá lenni), implikált egy sor olyan jelenséget a szexualitásban és a hozzá kötődő szokásokban, amelyeket ma már nem kell fenntartanunk. Például a kötelező, kényszerű monogámiát és körülötte a retrográd erkölcsi hisztériát, vádaskodást. Vagy épp a sunnyogós megcsalásokat.

A gyengéd szülő-gyermek viszony, a kiskorúak védelme mint norma sem volt általános. Nem létezett emberi jog, és jogorvoslat mint olyan. Nem volt állampolgári öntudat. Nemzetfogalom. Nemzetállam. Törvény előtti egyenlőség. Ezek újkeletű intézmények.

A féltékenység, amelyről oly szép és grandiózus film forgott, a patriarchális tulajdonosi szemlélet terméke, ahogy az is, hogy szexualitás kiélése jogosultságon alapul, és nem vágy és kölcsönösség az alapja. A szerelem és a szexuális magatartásformák, képzetek, fogalmak is mindenestül társadalmi konstrukciók, szocializációval sajátítjuk el őket, icipici “természeti” magjuk van.

A mohóság, a pénz hatalma, a korrupció mind olyasmi, amelyhez egy lényegileg egyenlőtlen, kíméletlen társadalmi-gazdasági rendszer szükséges.

A társadalom hierarchiája bár ősi, de ennyi görénységet ne vezessünk már le belőle. Nem okvetlen jelent kirekesztést, egyes csoportok ellehetetlenülését, feszültségeket és erőszakot sem.

A prostitúció és a nő alávetése, teste köztulajdonként való használata lehet ősi, pont annyira, mint a patriarchátus, de ettől még nem kevésbé rettenetes. Ha egy kicsit is gondolkodsz és van értékrended, nem vághatsz jó képet hozzá.

Miért fontos mindez? Azért, hogy ne verjük át magunkat, és ha valami nem működik, ne kezdjük el igazolni nagy löttyös érvelésekkel, hogy ez örök és mindig is így volt. Se az egyéni, emberi természetbeli gazságokat, se a társadalmi működéseket. Egyrészt: nem volt mindig így, ezek kulturálisan meghatározott és ezért változékony jelenségek. Másrészt: és ha ősi, akkor mi van? Miért ragaszkodnánk hozzá? Attól még romboló és tűrhetetlen. Kidobni!

*

Milyen tömören írok, amióta.

Többféle munkám lett most, haladnom kell, de jelen vagyok. Megvan a könyvszerződés, februárban jelenik meg a ketóról szóló.

Folytatódik a feminista angol július második felében! Edzeni szabad téren szerveződhetünk, mert terembe most őszig egy elég drágába járok, ahol nem opció a napijegy. Úszni szerdánként szoktunk, ugyanott. Írj, ha jönnél!

És egy szelfi. Steakevés előtt. Felszámoltam a hajzatot.

4 thoughts on “az emberi természet mindig is

 1. Az összközjó… Ezen tűnödöm napok (évek) óta, h eljön-e, és van-e felelet, mi a válasz. Egy sarkos példával: Pistikét veri az osztályfőnök. Mikor szülőin felszólal Pistike mamája, a többi szülő nem mellé áll, hanem még rá is kontráznak, h mert biztos megérdemli, bezzeg az én Mórickámat nem veri. Most ez vonatkoztatható mindenre. A kérdés az lenne, h miért lesz jó Mórickának, ha Pistikét nem verik.

  Uígy miért lesz jó mindenkinek, ha a legutolsó érdemtelen(!) csövesnek is van 12nm összkomfortja saját klotyóval, és egy kétlapos rezsóval. Miért jó az nekem, ha másnak is jó?

  Prostitúcióról… Hogyan győzöd meg az albiját fenntartó prostituáltat, h gályázzon egy gyorsétteremben inkább egyetemi tanulmányai alatt, ahelyett, h lerendez két kant tized annyi idő alatt, dupla annyi pénzért… Mit tudsz nyújtani cserébe, ha felhagy a prostitúcióval?

  Az attitűd olyan a trsdlomban, h ez mindig is így volt… Egészen addig, ameddig ő maga nem kerül olyan helyzetbe, ami mindig is így volt.

  Kedvelés

   • De igenis arról van szó, h egyénként mit tehecc! És mit tehecc? Mint egyén… Mert a trsdlmi problémákról lehet beszélgetni, meg mozgalmárkodni, de hogy mit lehetne tenni, azt nem tudja senki… Kicsit úgy néz ki a dolog mint a kutyaszar a belvárosban. H perszehogy a felelőtlen gazdik miatt lép bele vki, de a feltakarításukat senki nem vállalja. Senki nem vállalja, h lehajoljon egy zacsival a kutyaszarér’, hanem szitkozódik, morog, h mit kéne tenni, és kinek, oszt jóccakát! Kerülgeti tovább a kutyaszart, és szidja a kutyásokat, meg mérgezett csalikat szór szét… Szóval? Mit tennél a prostitúció iránti kereslet csökkentéséért, megszüntetéséért?

    Kedvelés

   • Provokatív, kekec a stílusod, és nem tudom, ki vagy, honnan, miből beszélsz. Én már leírtam, mit gondolok, sok-sok posztban. A blogom nem kötözködős “viták” vagy a blogger kóstolgatásának helye, az alapokat sokszor leírtam, van egy konszenzus.

    De legyen: én szemléletformálnék, információt terjesztenék arról, milyen a jó és senkit nem bántó szex és mi a prostitúció valósága, továbbá segíteném a terepen dolgozó kutatók, szocmunkások dolgát. Tennék az ellen, hogy mindenhonnan az ingyenpornó és a nőket tárgyiasító üzenet ömöljön, meg az, hogy a férfiaknak kell és ezért joga is a szex (őket nem kívánó nők megvásárlása vagy alávetése). Szex akkor van, legyen, ha két ember a gyönyört kölcsönösen vágyja egymástól – minden más eset valakinek (mit tesz isten, a nőnek! és gyakran gyerekeknek) a megalázása.
    Törvényekkel sújtanám az emberi jogi sérelmet, elkövetői oldalról fognám meg a dolgot. tudjuk, hogy a liberalizáció hova vezetett Svájcban, Németországban, Hollandiában.
    De én nem vagyok se kutató, se döntéshozó. Viszont egyénként mindent megteszek azért, hogy terjesszem a lényeget: a szexuális aktus nem lehet cserealap, árucikk, szolgáltatás, fogalmilag nem lehet az, csak a humán, mélyen átélt, játékos és felelős szex méltó az emberhez, minden más visszaélés és torzulás; szexnek pedig nem azt nevezzük, amikor a férfi ejakulál, nem ez a cél és a lényeg.
    Te meg próbálj struktúrában gondolkodni. Párhuzamként ajánlom mondjuk, hogy nézz utána, hogyan számolták fel a rabszolgaságot vagy a skandináv országokban hogyan lettek garanciák a nők munkahelyi zaklatása vagy a homofóbia ellen. Egyéni, efemer szinten nem lehet azt az egy prostituáltat kimenteni, nekem nem is feladatom, szabad döntése, és mégis iszonyatos. Ha nem érted, akkor gondolkodj el azon, hogy van egy lányod, és sszeretnéd-e, ha őt ismeretlen, semmire nem becsülő férfiak pénzért hágnák. Amit e gondolat kapcsán érzel, az a lényeg. Mondjuk ide bejön elég sok perverz keresőkifejezés, olyanoké, akik titokban a saját vérrokonaikra gerjednek, vagy a nekik kiszolgáltatott kiskorúakra, vagy ennek stilizált, pornóbeli megjelenítésére, szóval nem mindenkit hat meg ez az érv.

    Akik szükséges létezőnek és réginek, tehát maradandónak gndolják a prostitúció intézményét, azok nincsenek tisztában a valóságával és benne a közvetett és közvetlen erőszak mennyiségével, romboló voltával. De a prostitúciót eredményesen kezelő társadalmak mind komolyan vették a témát és kemény intézkedéseket vezettek be. Ugye mi nők, pláne a szintén gyakran kihasznált gyerekekkel együtt olyan kisebbség volnánk, amelyik szám szerint többen van.

    Kedvelik 2 ember

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.