híreink a filmvilágból

Véget ért a Filmhét, összegzek. Mármint még vasárnap ért véget, és én szeretek naprakész lenni. Ne haragudjatok a személyes-ügyek-halasztotta híradásért, sokan nyaggatnak, írogatnak, de én inkább a gyerekeimmel, a saját lelki nyugalmam biztosításával és lényegi beszélgetésekkel foglalkozom most, amelyek előreviszik azt az ügyet, amelynek toporgása, tudomásul nem vétele miatt akcióztam a napokban. Még egy kis műtét-szerűségem is volt, továbbá pézügyek rendezése, szóval ez rendkívüli állapot most.

Tavaly troliztunk az Arénába, idén a Corvinban rendezték meg a négynapos mustrát. Modoros szavakat is használok, de amikor leírom, mindig vágok egy arcot, ott a bal oldalon ettől egy ránc is elmélyült, de már egyeztettem a doktor úrral, hogy belehúzunk aranyszálat. Százötven filmet mutattak be, ezek többsége rövid- és dokumentumfilm.

Lőrinccel mentünk sokat, hadd lásson, tanuljon, és elég könnyen kaptunk neki maradék szakmai jegyeket. Úgy osztották el, hogy minden vetítésen hatvan százalék volt a sajtóé és negyven a közönségé, 500 forintos jegyárral. A nyitófilm az előestén Szabó Istvántól volt a Bizalom (1980), Bánsági Ildikóval, Andorai Péterrel és az ifjú Bezerédi Zoltánnal. Megrázó, képileg szuggesztív film, a fény “dédelgeti az emberi arcot”, digitálisan frissen felújítva. Isten éltesse Szabó Istvánt! Holnap, február 18-án váltja fel a kilencedik tízest. Múlt szerdán a Corvin legnagyobb termében Koltai Lajos méltatta, akivel ez az első közös munkája, és aztán gyakorlatilag az összes többi Szabó-film operatőre volt. Bemutatkoztam a háziasszonynak, akivel Tamás sokat dolgozott, volt elrendeznivalónk ősszel, ő Juhász Anna, a nagy költő lánya.

A programfüzet alapján a dokuk többsége olyan, hogy semmi kedved nem támad 65 percben, amit ilyen felső vonalkával jelölnek, azt nézni, hogy áll a határon túli parasztember a pusztán nagy bajusszal, és ötlettelen képeken elmondja a gondolatait. Ugyanez van költőben, néprajzkutatóban, bojtárban és hadifogolyban, nemesi családban. A lényeg, hogy mindenki Trianontól, a szovjetektől vagy a kommunista időszaktól szenvedett. Még a hetvenes évek alter rockzenekarait is a TTT kultúrpolitikája nyomta el. Nézzétek meg a leírásokat: ötvenkilenc dokumentumfilmről van szó, amelyeket tizennyolc blokkban vetítettek. Szívesen támogatják és nagy erőkkel nyomatják ezeket a múltba tekintő, öreges, búbánatos sztorikat, amelyekkel egy mai tizen-huszonévest soha nem fogsz meggyőzni arról, hogy a dokumentumfilm nézhető, progresszív műfaj. Ez mulasztás, veszteség mindannyiunknak, és nívótlanság.

Ezt azért is írom, mert két héttel ezelőtt a gyomorremegtetően izgalmas nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválra is elvitt egy kedves olvasó-barátnőm, és lehidaltam a Starless Dreams című iráni filmtől, amely fiatalkorú iráni lányok javító-nevelőintézeti állapotairól szól, akik például megölték a bántalmazó apjukat, vagy ezt magukra vállalták, és ezt a filmet, amely egy ilyen témájú trilógia harmadik része, le lehetett forgatni ott, az ideológiai diktatúra, a nők elnyomása és a cenzúra ellenére. Mehrdad Oskouei a rendező, Irán tuti nem ad neki egy fillért sem. Ő nemzetközi fesztiválokon sorra nyert díjakból finanszírozza a munkáit és ráadásul a filmben bemutatott, reménytelen helyzetű lányok életét is a szabadulásuk után.

Itt a Filmhéten voltak továbbá mocsarak és barlangok, ősember-koszt (Schneider Zoltánnal, imádom, láttuk is a villamoson!), lezuhant vadászrepülő. És jaj, miért szakadt szét az ország, de komolyan? Apám szagát érzem, meghatottan bólogathatunk, hogy milyen bölcsek és példásak ezek az idős emberek, és mennyit szenvedtek AMAZOKtól. Van még két részben Antall József-portréfilm, ezt amúgy megnézném. Van persze kivétel: a legfontosabb az Egy nő fogságban, ami az adósrabszolgaságról szól itt és most, szegénységről és női jogokról, és Tuza-Ritter Bernadett rendezte (a film a Sundance-t is megjárta), illetve a Nem szegénynek való vidék, Bihari László filmje, és a Tervek nélkül semmik leszünk (Osgyáni Csaba) közösségépítős története is ennek a csapatnak a munkája. Még a Tabuk nélkül dolgoz fel úgy fontos témát (halál, temetkezés, boncolás), hogy attól én nem leszek ideges. Kivétel és ideológiamentes Simonyi Balázs Ultrája is, amely a Spartathlon nevű önmegmérettetésről és belső útról szól, továbbá az igazi sport demokráciájáról és szabadságáról, és fogalommá tette Szabó Bélát. De egy valamirevaló, korszerű válogatásban és finanszírozásban ilyesmi volna a filmek többsége. Általában nincs szó nyomorról, ötletes projektekről, önkéntesekről, nagyvárosról, katasztrófákról, drogról, kreatív emberekről, környezetszennyezésről, punkzenéről, migránsokról, emberi jogokról, városi kertészekről, iskoláról, sportról, autómentességről, gyerekbántalmazásról, transzneműekről – olyan lüktető, mai problémákról, amelyek a jövőbe néznek és közelebbivé teszik Skandináviát.

Jut eszembe: portréfilm volt a Norvégiában élő Kun Árpádról is, aki egy egészen remek magvetős író, a Boldog észak című könyvéről mesélt is Morcsányi, de beszerezhetetlen. (Mi ugye most Norvégiába készülünk, tanulom a nyelvet, és norvég krimiket olvasok.)

Nekem nagyon tetszett még a Granny Project, ez is dokumentumfilm és kivétel: egy német, egy brit és egy magyar srác a nagymamáit találkoztatja, mesélteti – üdítő tabumentességgel és humorral szól a film háborúról, kompromisszumokról, üldöztetésről, demenciáról, halálról, és a készítők kimondják azt is, mi zavaró és félelmetes az öregségben. Sajnos, pont ekkor valami olyan álmosság volt rajtam már odafele, hogy… ez nem a film hibája volt.

A játékfilmeket is csak egyszer mutatták be: Testről és lélekről, 1945, Kincsem, Brazilok, A Viszkis, Aurora Borealis, Az állampolgár, Budapest Noir, Jupiter holdja a jelentősebbek. Többségüket tavaly néztem. Szerintem messze a Jupiter holdja a legfontosabb film, Cannes-ban is járt, és a fenti értelemben is kakukktojás. Fontosabb, mint a fura, varázslatos, de könnyen emészthető Testről és lélekről, amelyet persze imádunk, és drukkolunk neki. De épp a Jupitert nem jelölték legjobb filmnek… csak Jéger Zsombort, Balsai Mónit és a rendezőt. Fontos (“öt éven túl is ható”) és megrendítően profi még az 1945, amelyet már méltattam.

Láttuk a kísérleti filmnek jellemezhető Életem legrosszabb napját is, nagyon szeretem Gelányi Imrét Hajdu Szabolcsék miatt (a Kálmán-napban játszik, itt főszereplő). Emlékezetes a film, és alacsony költségvetésű, de azért lelkierő kellett hozzá.

Láttunk két tévéjátékot egy blokkban, mindkettő megint az ötvenes éveken busong, forrón tartja az emlékeket, ami fontos így március előtt. Az egyik az Utolsó adás, Kovács Patrick nevű nem tudom, ki “alkotása”. Én életemben így filmen nem döbbentem meg, ennél a fiam jobbat csinál diktafonnal. Van pofátok…? Nem az, hogy amatőrök. De hemzseg a felirat a durva helyesírási hibáktól (szovjet nagy sz-szel, vesszők), az angol szöveg meg a nyelvtaniaktól. Realisztikus a forgatókönyv is: az amerikai lány ott áll a határon négy évig, hogy hátha átlép rajta a szerelme, akivel egyszer beszélt pár órát a rádión még 1956-ban, sosem látta, és aki eközben pont akkor kiszállt a tolókocsiból, és így szökött át a zöldhatáron. És lőn, átlép, egymásra ismernek, csók, naplemente, igaz történet amúgy. El kéne hinnünk a nőről, hogy amerikai, miközben számszingnak ejti azt, hogy somethin’, nem lehetett ezt anyanyelvi szereplővel játszatni, és nincs se szinkron, se beszédtanár. Ezek nem gyengévé, hanem kínossá és átélhetetlenné teszik a filmet. Fúj, szovjetek, káderek és ávósok, de a hős magyarok nem hagyták magukat, és a közönség átszellemült tagjai hangeffektekkel fejezik ki, hogy mennyire érintettek érzelmileg. Ideológiai fogantatású film nem lehet jó, töprengek eközben én, mert az propaganda és manipuláció. De hiszen a Hair is ideologikus, a Holt költők társasága is, bármelyik öko, háborús, feminista, diktatúraellenes film az – az ideológia lehet szimpatikus is. És jön a második film, és ez a válasz. Mert ez is ideologikus, és így is mestermunka, az Árulók: a filmért kiáltó Guszev-ügyről és Illés Béláról. Kulkáé lettt volna a szerep, végül Hegedűs D. Géza játszotta el. Pár nappal korábban láttam A hentes, a kurva és a félszeműt (ez nem volt a Filmhéten, mert 2018-as), és annyi év és tucatnyi színházélmény után, a Vígszínház sosem igazán kedvelése után megkésve, szégyenkezve ismerem el:

HDG hatalmas, korszakos színész.

Hibátlan, szuggesztív és megrendítő, amit csinál, árnyalt, töprengős, rengeteg közeli arccal, ragyákkal, szemöldökszálakkal, meztelenül is. Mindkét filmben fiatal partnerei vannak, akik a kínosan kautzkyarmandos beszédtechnikai képzésen már nem estek át, de jól megfér a régi és az új, itt az Árulókban Sztarenki Dóra (egyre jobb színésznő), A hentes…-ben Nagy Zsolt és Gryllus Dorka.

Záróeseményként, vasárnap este hármasban újranéztük a Jupitert, de nem tudtuk megfejteni most sem a titkait, csak úgy elsodort a döbbenet. Nagyokat beszélgettünk a fiammal (aki valószínűleg interjút készít majd a forgatókönyvíróval, és kifaggatja). Láttam a fél magyar megöregedett értelmiséget. Ezen a héten keveset aludtam, írtam és edzettem. Közben megnéztem a Thelmát is, norvég, nagyon szép film. A következő egy francia film lesz, a Láthatás, 23-án vetítik a sajtónak, majd mesélek.

6 thoughts on “híreink a filmvilágból

 1. Jelölések

  LEGJOBB JÁTÉKFILM

  1945, rendező: Török Ferenc, producerek: Angelusz Iván, Reich Péter, Török Ferenc
  Aurora Borealis – Északi fény, rendező: Mészáros Márta, producere): Major István, Gül Togay
  A Viszkis, rendező: Antal Nimród, producerek: Hutlassa Tamás, Hutlassa Barnabás
  Kincsem, rendező: Herendi Gábor, producerek: Hutlassa Tamás, Herendi Gábor
  Testről és lélekről, rendező: Enyedi Ildikó, producerek: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő

  LEGJOBB TÉVÉFILM

  Árulók, rendező: Fazakas Péter
  Csandra szekere, rendező: Vitézy László
  Egy szerelem gasztronómiája, rendező: Madarász Isti
  Utolsó adás, rendező: Kovács Patrick

  LEGJOBB DOKUMENTUMFILM

  Egy nő fogságban, rendező: Tuza-Ritter Bernadett
  Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, rendező: Kisfaludy András
  Granny Project, rendező: Révész Bálint
  ULTRA, rendező: Simonyi Balázs
  Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja, rendező: Dér Asia

  LEGJOBB KISJÁTÉKFILM

  A kockaember, rendező: Dombrovszky Linda
  Asszó, rendező: Fekete Tamás
  Cinematographer, rendező: Novák Emil
  Földiek, rendező: Freund Ádám
  Zabigyerek, rendező: Kölcsey Levente

  LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM

  A kozmosz nagykövetei, rendező: Klingl Béla
  Albrecht Dürer rinocérosza, rendező: Orosz István; Horkay István
  Egy komisz kislány naplója, 2. epizód: Mr. Barnum cirkusza, rendező: Gyulai Líviusz
  Janó Manó és az elveszett harmatcseppek, rendező: Miklósy Zoltán, Herkó Attila
  WireLess, rendező: Pataki Szandra

  LEGJOBB RENDEZŐ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Antal Nimród / A Viszkis
  Enyedi Ildikó / Testről és lélekről
  Mundruczó Kornél / Jupiter holdja
  Török Ferenc / 1945
  Vranik Roland / Az állampolgár

  LEGJOBB FORGATÓKÖNYV – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Antal Nimród / A Viszkis
  Enyedi Ildikó / Testről és lélekről
  Szabó Iván, Vranik Roland / Az állampolgár
  Szántó T. Gábor, Török Ferenc / 1945
  Szekér András / Budapest Noir

  LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Balsai Móni / Jupiter holdja
  Borbély Alexandra / Testről és lélekről
  Máhr Ági / Az Állampolgár
  Petrik Andrea / Kincsem
  Tóth Ildikó / Aurora Borealis – Északi fény

  LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ-  JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Jéger Zsombor / Jupiter holdja
  Morcsányi Géza / Testről és lélekről
  Nagy Ervin / Kincsem
  Rudolf Péter / 1945
  Terhes Sándor / OUT – Kihűlés

  LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Békés Itala / Testről és lélekről
  Kováts Adél / Budapest Noir
  Nagy Mari / 1945
  Tenki Réka / Testről és lélekről
  Trokán Anna / Szeretföld

  LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Jordán Tamás / Testről és lélekről
  Keresztes Tamás / Kincsem
  Kovács Lehel / Kincsem
  Mészáros Máté / Jupiter Holdja
  Znamenák István / Az Állampolgár

  LEGJOBB VÁGÓ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Barsi Béla / 1945
  Király István, Mózes István / Kincsem
  Kovács Zoltán / A Viszkis
  Mógor Ágnes / Brazilok
  Szalai Károly / Testről és lélekről

  LEGJOBB HANGMESTER – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Balázs Gábor / Kincsem
  Balázs Gábor / A Viszkis
  Beke Tamás, Péterffy Máté, Székely Tamás / Aurora Borealis – Északi fény
  Lukács Péter Benjámin, Székely Tamás / Testről és lélekről
  Zányi Tamás / 1945

  LEGJOBB OPERATŐR – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Herbai Máté / Testről és lélekről
  Piotr Sobocinski Jr. / Aurora Borealis – Északi fény
  Ragályi Elemér / 1945
  Rév Marcell / Jupiter holdja
  Szatmári Péter / A Viszkis

  LEGJOBB ZENESZERZŐ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Jed Kurzel / Jupiter holdja
  Kovács Márton / Hetedik alabárdos
  Pacsay Attila / Budapest Noir
  Szemző Tibor / 1945
  Szirtes Edina Mókus / Szeretföld

  LEGJOBB JELMEZ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Bárdosi Ibolya / Kincsem
  Breckl János / A Viszkis
  Flesch Andrea / Budapest Noir
  Juristovszky Sosa / 1945
  Lengyel Rita és Kemenesi Tünde / Brazilok

  LEGJOBB LÁTVÁNYTERVEZŐ – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Ágh Márton / Jupiter holdja
  Hujber Balázs / A Viszkis
  Láng Imola / Testről és lélekről
  Rajk László / 1945
  Valcz Gábor / Brazilok

  LEGJOBB MASZKMESTER (VEZETŐ SMINKES) – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Koltai Nóra / Jupiter holdja
  Kozma Éva / Aurora Borealis – Északi fény
  Petrilla Orsolya / Testről és lélekről
  Színek Klári, Tesner Anna / 1945
  Tesner Anna, Halász Judit, Görgényi Réka / Budapest Noir

  LEGJOBB SMINK – JÁTÉKFILM KATEGÓRIA

  Fekete Rita, Makk Ildi, Jónás Kata / Kincsem
  Koltai Nóra / Jupiter holdja
  Kozma Éva / Aurora Borealis – Északi fény
  Petrilla Orsolya / Testről és lélekről
  Színek Klári, Tesner Anna / 1945

  LEGJOBB FORGATÓKÖNYV – TÉVÉFILM KATEGÓRIA

  Hegedűs Bálint / Egy szerelem gasztronómiája
  Kovács Patrick / Utolsó adás
  Köbli Norbert / Árulók
  Sz.Szabó István, Vitézy László / Csandra Szekere

  LEGJOBB RENDEZŐ – TÉVÉFILM KATEGÓRIA

  Fazakas Péter / Árulók
  Madarász Isti / Egy szerelem gasztronómiája
  Kovács Patrik / Utolsó adás
  Vitézy László / Csandra szekere

  LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ – TÉVÉFILM KATEGÓRIA

  Adorjáni Bálint / Csandra szekere
  Bereczki Zoltán / Egy szerelem gasztronómiája
  Hegedűs D. Géza / Árulók
  Héger Tibor / Utolsó adás

  LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ – TÉVÉFILM KATEGÓRIA

  Balla Eszter / Egy szerelem gasztronómiája
  Danis Lídia / Csandra szekere
  Dobos Kata / Utolsó adás
  Sztarenki Dóra / Árulók
  Tenki Réka / Csandra szekere

  Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.