a pünkösdnek jeles napján

Minek hallgatni róla már: Jánosnak Palya Bea volt az, aki nekem a művész úr. Sőt: ami.

Érti valaki, hogy miért sőt? Testnek a kenyér. Tavaszi zápor fűszere a földnek.

Én minden pici hajlítását, tónusát és improvizációs irányát ismerem Palya Beának, mert annyit hallgattam a Psychét és a Kovács Kati-lemezt.

Nagyon régóta nem hallgattam élőben zenét. Sőt, otthon se, én a csendet hallgatom, a szarkacsörgést, lombsusogást, elég a más által összeválogatott, muszájból hallgatott zene az edzőtermekben. Nem zavar amúgy, tudom élvezni a dinamikát. De nem igényem, hogy szóljon valami. Viszont néha, általában véletlenül megmoccan, életre kel, kivirul ez a minden árnyalatot halló, egyházzenét is ismerő, szolmizáló, kórusmúltas muzikalitásom.

Az ortodox pünkösd alkalmából decens, áttört blúzt, ám szokásos univerzális, fényes sportnadrágot öltünk, fehér-ezüst szandállal, hajunkba, a konty közepébe víztől duzzadt gyöngyöket teszünk, és egy bimbós fehér liliomot bele. Majd 7.42-es indulásunkhoz képest meglepő módon a nyolc órás harangszóra érkezünk: akkor kezdik kongatni, amikor a biciklilakatból ki vagyunk a kulcsot húzandó, az első-hátsó villogót pedig leszedendő.

Kint hagyom a zsongást, a bagelevő amerikaiakat, kutya mellett cseresznyesöröző hipsztereket. Döbbenet a Bazilika, amikor tele van! És amikor a tele némasága, a némaság várakozása felzendül…! Az utolsó taktus után a hosszú rezonancia, majd a teljes, sok száz fős kupolacsönd. Olyankor el lehet hinni a Szentlelket. És azt is érzem, hogy sok a zeneértő körülöttem. Tekintetek, hunyt szemek, moccanások, testbeszéd.

A fellépők: Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és a Szent Efrém férfikar. A koncert pedig az Orientale Lumen sorozat hatodik évadjának utolsó alkalma. Ortodox, bolgár, héber, magyar archaikus dallamok, Ligeti György, csengettyűk, szigorú kórusrend, de körmeneti, keleti elevenség és improvizáció is.

Ó, ha én csak egy napra Szokolay Dongó Balázs lehetnék! Vagy a szaxofonja, klarinétja. Ujja. Nem tudom eldönteni. Őbenne is hallom a Psychét.

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.