a lányom

A leányom, a Julis, a Johanna, a Babalány, az echte sorsfordító szerelemgyerek, a középső sarjam, a reinkarnációm, az egyetlen csajóca, a balerinatökéletesség, a combig érő hajú…!

A Babalány soha nem volt kérdés. Hogy legyen-e, hogy ilyen legyen, hogy ilyen egyértelmű fürtű örömgóc-e és életfeltorlódás.

Pedig a Babalány egy hónapos korában majdnem éhenhalt. Őt is szoptattam pedig, nagyon is. És nem hagytam, hogy örápszer legyen.

család

itt mindkettőnk a hátunkon, Julis mei taiban

A Babalányba bele van invesztálva a hardkór kötődő nevelés. Lőrincbe, Dávidba is, de ő volt az első, akit háton is hordoztam. Két hónaposan, egyébként, ma már szégyellném azt a batyut, amit akkor kötöttem.

A Babalányról kilenc hetes magzat korában megállapították, hogy szokatlanul hosszú (hét milliméteres!) a combcsontja. És lőn.

A Babalányt, lévén szőke, törékeny, elképesztő kék szemű és szabályosan szív alakú arcú, fenyegette a babaság. A játékszerség. Egy kicsit ekként kezeltük, és nagyon sokat hangsúlyoztuk mi is, meg a világ is vakító, feminin gyerekszépségét. Lőrinc egyenesen szőke nőnek nevezte, ami nem szép tőle, de a Juli tényleg nem értette, a Naprendszerben mi forog mi körül.

Ő már pelenkában is csinos volt.

A Babalány azonban, öccse és bátyja között megteremtett egy magabiztos, szuverén, női teret: egy okos, kedves, finom lelkű, nagyon kreatív, játékos, csodálatosan tiszta szívű, külön bejáratú, állatokkal, jellemző momentumokkal és becenevekkel dús univerzumot. Nem lehet őt nem komolyan venni: mindene méltóság.

A Babalány gyengéd minden békával, csigával és ámbráscettel, azonban sokkal könnyebb szívvel dob ki olyan tárgyakat, amelyeket valaha szeretett, de ma már nincs szüksége rájuk. Engem ez megnyugtat, az én kétségbeesett ragaszkodásom a tárgyakhoz leginkább traumatünet, énerőtlenség.

A Babalány engem Mamalánynak szólít, és kifejti, hogy ha nagy lesz (egy magamfajta nő! mert annak nehéz az élete!), majd ő is ilyen zsíros dolgokat eszik. Addig is, kézen áll, hídba nyomja magát, kitartóan nyújt és összepasszintja a cipőjét a hajgumija színével. Mert az fontos.

A Babalány újrafelhasználható. Most már a Gergő nagyon ránk szólt, hogy ő megmossa és szárítja, de vágjak belőle vagy tizenöt centit, mert nagyon el van vékonyodva. Mert vágatni én hozzá csak a fiaiamat viszem, hja, kérem, vettem még tavaly egy japán fodrászollót, abban áll a pénzem.

Nyúlia, akarsz seggig érő hajjal iskolába menni, vagy levágjuk most?

Vágjuk le most, azt mondja. Így aztán kimegyünk a teraszra, a következő tárgyakkal: fésű, törülköző, a mondott olló, egy darab hajfánk és egy univerzális ragasztó. Lenyesem mézszín fürtjei legvégét, majd beragasztózom azt a műanyag vackot, és gondosan bevonom a hajával. Így lesz nekem dús kontyom, egyedi hajfánkkal, és többszínű hajam. Felmértem a morbid (többszörösen azok) allúziókat, igen, de ha egyszer ez történt, akkor megírom.

A Babablány egy ideig mámoros volt az ő lilás, sárga, fagylaltoskocsit is tartalmazó saját legóitól, de aztán kijelentette, hogy azokat összeszerelve kiállítási tárgyként kívánja a szekrény tetején hagyni, és az igazi legó izgalmasabb.

Az éles szemű leány megfigyeli, ahogy a maradék brokkoli zacskóját legumizom a mélyhűtőbe tevés előtt, és azt mondja: azért zöld a gumi, mert a brokkoli is…? Döbbenten meredek rá. Igen. Legközelebb kukorica, akkor nem kérdez semmit, odajön és a kezembe ad egy sárga befőttesgumit.

A lányom segít nekem, érdeklődve kever, aprít, hűtőbe pakol, evőeszközt és piros ruhákat rendszerez, és összességében házimunkástul, alkalmankénti idegbetegségestül, cukkiniből penészes részt kivágásostul, baráti köröstül, biciklistül, szerelmi életestül, városi programostul, erdei futásostul és rövidnadrágostul tetszik neki, amilyen vagyok (így leírva nekem is tetszik, még az idegbetegség is, és a cukkinit amúgy nem is szeretem). Akar olyan lenni. Babalány megszokta, hogy az anyukája általában “cikkeket ír”. (Tényleg, tegnapelőtt beengedtek a Ludwigba mint újságírót, asszem, tényleg az vagyok.) Néha elgondolkodom ezen, de azt hiszem, vállalható vagyok. Ha meghalsz, hordhatom a ruháidat? Hát persze, de addig is. Én is elcsaklizom a hajcsatjait és extrém (gubancbontó) fésűjét.

Én a Babalányt hisztérikus sznobizmussal öltöztettem, tényleg gyönyörű cuccai vannak. Az egyik kis ESPRIT felsőjét nyolc hónapos kora óta hordja, igaz, akkoriban még estélyekre járt benne. És semmi flitter és rózsaszín, mert a Babalány zöld és fehér és ezüst inkább. A Babalánynak az ízlése elég komolyan ki van formálódva, rendkívül tudatos és alapos ezügyben, ugyanakkor a pink körömlakkok iránti rajongás, a tükör előtti irgés-forgás, csajoskodás teljes egészében hiányzik belőle (egész alakos tükör híján is; én is csak ebből élek, a kerek fürdőszoba homályában, ezért nincs nekem seggszelfim se, pedig igény volna rá:)

Képernyőfotó 2015-08-21 - 21.41.56

azt mondja zsuzsa, megifjodván hasonlítok a lányomra

Babalány kreatív, nem kérdez és nem vár irányítást: könyékig túr a rengeteg erre alkalmas eszközbe, és alkot. Kitalálja, hogy készítsen papírból lovacskát, ami mozog is, és meg is csinálja. Mégpedig szó nélkül, csak a végeredménnyel áll elő. Meghívókat, szülinapi köszöntőket fabrikál, három dimenzióban. Elmélyedt az augusztus végén vett betűtésztákban is. Kis rajzos füzetkéjébe meghökkentő illusztrációkat ró, a feliratok elkészítésével édesanyját bízza meg.

A Babalány elmélyült intellektus. Míg kis társai vibrálnak, izgatottan kérdezgetnek és kiáltoznak, ő csak nézi csendes figyelemmel a tűzijátékot. Toldi idáig nem hatol fel. De volt annyi emléke az előző évekből, hogy amikor megjelent az ovális formáció, csendesen megjegyezze: Most jönnek az alakok. Babalány nagyon természetes, ontja magából a szépséget és szellemességet, viszont sose produkálja magát, nem vár tapsvihart, soha nem is ajnározta senki (csak az ismeretlenek: de gyönyörű kislány! de szép hajad van!).

A Babalány nem hagyja magát, tökre nem manipulálható. Mindig világosan tudja, mit akar, mit nem, átgondolja a dolgokat, nemet mond, ha úgy a jó, és érzi mások határait is.

Rászól az öccsére, de nem árulkodik, inkább eltussol, akkor is, amikor a Babadávid harap. Gyengéden bánik vele, figyel rá, lelki társa neki — ők ketten nagyon összenőttek, épp két év van köztük. De “Dávid, most hagyj békén” is van.

És hát már nem együtt ovisok. A Babalány ma katicás tolltartójával, kiscsoportos évnyitóra kapott blúzában iskolába ment.

vermeer festette

IMG_4658

ha már nem játszunk vele, szépen visszatesszük a polcra

nem véletlenül olyan kicsik ők sem

mindig érző-érzékeny viszonyban van állattal, növénnyel

transzcendens juli

zsófi lefotózta mint transzcendens lényt

János_gépe 027

három éves. én vagyok.

IMG_6965 copy

de modellnek is szuper

Képernyőfotó 2015-08-22 - 11.24.46

ma már sportoló

IMG_1497

…aki nem keres kifogásokat, ellenben consistent and successful.

Képernyőfotó 2015-09-03 - 6.41.06

34 thoughts on “a lányom

 1. Elszorult a szived az iskolától ? Szép iskolai éveket a lányodnak !
  A fiamnak is van nagyon hasonló gyermekláncfűs fotója.Ő azt mondta,hogy oda van ragasztva 🙂

 2. Majdnem éhenhalt? Ezt úgy kell érteni, hogy a védőnő ráncolta a homlokát a negyven éve készült táblázatok miatt, vagy komolyabb volt a gond? Az én lányom három hetes volt, mire visszanyerte a születési súlyát…

  • Nem, ő sztrájkolt, belealudt folyton, és pár dekával kevesebb volt egy hónaposan, mint amennyivel született. Ő a golden hourban sem szopott, sem éjjel, csak sírt, sírt. De kitartottam, fejtem, etettem. A kórház csak elszúrta az egészet, már épp enni kezdett, ott meg ment a vegzálás, abszurd szabályok, kibeszéltek, piszkáltak, fertőzést kaptunk. De NEM kapott tápszert, és NEM adtam ki a kezemből, egyszer sem.

   Mindhárom gyerekem 57 centis és 3770 grammos volt, ez baromi érdekes.

 3. A múlt és a jövő együttesen nő. Két nő, nő, növekszik, virágzik. Anya és leánykája, leány és anyácskája.
  Ki, melyik? Mikor, melyik.
  Nagyon jó !
  Ma egy óvodában jártam, örültem. Megsimogatta a poszt a bennem élőt.

 4. Nagyon szép, ahogy a teljes csodát: az embert láttatod. Megható, mikor valaki valóban így éli meg a gyerekét.
  Nem nagyon kommenteltem mostanában, de imádtam a nyári írásaidat.

  • Írni igen… második iskolanap, gyalog haza, Dávid egy tök más hosszúsági körön. Én ezt nem fogom bírni. De narancssárga kulacsán szív alakú a felirat. És illik a zoknija a cipőjéhez és a lelkéhez is. És tízkor, harmadik óra előtt egy perccel utánaviszem a matekkönyvét. Amit aztán nem használtak. De bevittem színes papírt is, meg társasjátékot, meg majdnem kender ugrókötelet is, de azt itthon felejtettem. Kényszeres rendmániám (ismertek) erősen alábbhagyott. “Mama, te nem olyan vagy, mint a többi anyuka, nincs ilyen, hogy akkor két hétig nem nézhetsz tévét, és teszel vaníliát a tejbegrízbe, vajon sütöd a palacsintát, és elítéled azokat, akiknek a tolltartójában a piros ceruza után a zöld jön.” Ez még Lőrinc.

 5. Visszajelzés: örömeim | csak az olvassa — én szóltam

 6. Visszajelzés: olvasd újra | csak az olvassa — én szóltam

 7. Visszajelzés: mit beszéltek? 1. | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s