arcok a TEDről

Amikor az immár rendszeres kövérséges posztomnak megírtam a rövidebb, facebookos változatát, az egyik sporttárs belinkelte Kelli Jean Drinkwater egyik TED beszédét. Izgalmas napok kezdődtek: csak kattintgattam mindenfelé, és jól lemerítettem a netjegy adatforgalmát.

1. Az ausztráliai Kelli Jean Drinkwater fat activist, vagyis kövérség-aktivista a szó polgárjogi értelmében, a kövérségfóbiát pedig rendszerszintű elnyomásnak tekinti. Ez a szónoklata bámulatra méltó. Engem lenyűgöz a profizmus, elannyira, hogy nem is volt kedvem hosszan fejtegetni magamban sem, hogy mire használják az ő elveit, hogy vajon rontja vagy javítja-e ez az üzenet általában a hallgatók életminőségét, hogy a kövérség terjedése is mélyen összefügg a globális kapitalizmussal, nem csak az ikonizált szépségelvárás, és hogy tényleg a kövérfóbia-e az elefánt a porcelánboltban. Mert amúgy szerintem nem a kövérség, az csak eredménye az igazi elefántnak: az elidegenedett, visszaélős, testünk valódi jóllétét tagadó életmódnak.

Na, de tényleg nem csinálom. Legyen Kellié a szó, aki művész, Nothing to lose címmel állított színpadra kövér táncosokat.

Ő az, figyeljétek, hogy sugárzik, és milyen a TED-profizmus:

2. Ő az amerikai Lizzie Velasquez, huszonhat éves. Ismeretlen genetikai rendellenességből fakadóan nem tud zsírszövetet építeni és tartani a testén, továbbá látássérült. Sokat zaklatták, gúnyolták a megjelenése miatt a Tajgetosz-pártiak, de Lizzie nagy szeretetben él, tudatos, erős, és szónokként, előadóként teljesedett ki.

Miért nem vagyok meglepődve, hogy a google-ben a csúcstalálat a neve után: Lizzie Velasquez boyfriend? És azon sem, hogy a magyar média így prezentálja őt:

Csúnyasága miatt bántják a világ legrondább nőjét

3. A chicagói Sean Stephenson 37 éves. Születésekor eltört minden csontja, a rendellenesség neve üvegcsont-szindróma. Tizenhét éves kora óta tart motivációs beszédeket a teljes életről. Kockás a hasa.

Az esküvője 2012-ben volt.

4. Sam Berns az Egyesült Államok keleti partjáról, 2014-ben, 17 évesen halt meg, a betegsége neve progéria, Hutchinson-Gilford szindróma, a lényege pedig az idő előtti öregedés. Itt nem látszik, de szüleivel közös képein igen, hogy törékenyen icipici.

5. A szintén ausztráliai Robert Hoge magzatkori agytumor miatt deformált arccal született, illetve a lábai is sérültek. Orrot az egyik amputált lábujjából formáltak. Gyerekkora merő küszködés, műtétek sora, másrészt mégis-szeretetteli, mégis-normális volt. Ugly címmel írt önéletrajzi könyvet (Lizzie könyve pedig, milyen érdekes: Beautiful Lizzie).

*

Rendkívüli testi állapotok, sziporkázó elmék és univerzális eszmék. Azért gyűjtöttem össze nektek ezeket a videókat, mert engem megrendített, milyen sorsra jutna itt nálunk egy hasonló testben élő embertársunk. Ha lehántjuk az amerikaias pátoszt és összeborulást, és nem gondolunk arra, hogy sorstársaik többsége a nagy angolszász tudati tágasságban sem élhet ilyen életet, akkor is kiáltó a különbség: ők valóságos sztárrá válhattak, üzenetük százezrekhez jutott el világszerte.

Sokat gondolkodtam mostanában a test állapotáról, a kinézetről, az egészségről, úgy általában és a sajátomról is. Az egyéni döntésekről és az ehhez kapcsolódó hiteles politikai üzenetről, ügyek képviseletéről, arról is, hogy ki bánt kit. Beleképzeltem magam Robert anyjának helyébe, aki majdnem lemondott az újszülöttjéről.

Arra jutottam, hogy miközben a legjobbat akarjuk magunknak és a gyerekeinknek, és nem ringatjuk el magunkat csalóka tévedésekben, legyünk tudatában annak, milyen sokféle ember, test és sors van.

Nektek ki a kedvenc TED előadótok?

 

9 thoughts on “arcok a TEDről

  1. Nincs kedvenc. Nagyon sok TED beszédet nézek, különösen amikor magam alatt vagyok vagy amikor van időm és nincs kedvem olvasni. Úgy érzem ilyenkor jó társaságban vagyok, motivál, inspirál, elgondolkodtat.

    Kedvelés

  2. Sal(man) Khan.Ha ő nincs sosem diplomázok le a kémia miatt, hiába voltam végig négyes a középiskolában. Semese2 utolsó mondatával tökéletesen egyetértek. Hasonlóképpen szerettem a Mindentudás Egyetemét is.

    Kedvelés

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.