így hirtelen

Elég gyakran előfordul, hogy meglátok valamit, és tudom, hogy az a jó döntés, és azonnal valósággá válik. Nem járok utána. Nem mérlegelek.

A mosógépünk. Mert piros. Egyébként jó is.

most van zöld vécépapírunk is

most van zöld vécépapírunk is

A bringám. Ez mondjuk nem lett meg azonnal, csak a döntés: egy cikkben olvastam, írtam facebookon a készítőnek, és meg is volt a deal. Ment bambuszt vágni. Az életemet rábíznám, olyan a figura.

IMG_4977

Az illygép. Én előtte nem tudtam, hogy ez ennyire finom. Megláttam a boltban, semmit sem kérdeztem, ellenben megvettem, mert jól nézett ki, és mert ilyet még sose láttam. Azóta már másik van, kinyírtuk, az új keskenyebb, egyszerűbb, narancssárga.

illy új pulton

És itt meg kell jegyeznem, hogy kifejezetten nem az történt, hogy zseniálisan ráérzek valamire. Nem attól jó. Vagyis, csak részben, mert az illy verhetetlen minőség és íz, és nekem nagyon fontos lett, hogy elkényeztet reggel, délben és este, meg az is, hogy ennyire a blog szimbóluma lett, de arról is szó van, legalább annyira, hogy az ember megszereti azt, ami az övé, lojális hozzá, azért, mert egyszer, valaha úgy döntött, és az kötelez. Mert az illynek meg kell bocsátani, hogy a kapszulája nehezen beszerezhető, tékozló, környezetszennyező és drága. (Frissítés: bő fél éve szelektálom, szétvágom, ami kemény meló, de még mindig nem tudok jobbat!) A bambusszal is van baj. Nyugodtan gondoljátok, hogy ez irracionális és sznob viselkedés, de én a szeretteimben nem a hibát keresem, csak csodálom őket.

IMG_2527

A blog. (Kép helyett lásd e sor körül a mindent.) Azzal is csak a baj van…

Na és a minap ugyanígy, nem sok tipródás után megvettem a tejföl, a zöldalma és a majonéz mellé a SHAPE magazint. Határozott koncepciónak tűnik újabban e műfajban (életmód- és test-magazinok), hogy valós, nem túl szálkás női testek szerepeljenek a lapban. Épp Khloe Kardashian van a címlapon. Mostanában máshoz szokott a szemem, érdekes ez így (megnyugtató). Khloé egyébként NEM HAJLANDÓ smink nélkül edzeni, de ezt olyan szenvedéllyel mondja, és a cikk mellett meg úgy emelik ki, mint ha valami elnyomott kisebbség jogaiért küzdene, és ez volna az utolsó kívánsága. Természetesen megértjük, ha egy folyton fotózott híresség sminkben edz, na de ebből tán nem kéne elvet csinálni.

Nem ez a magazin az aktuális hirtelen, hanem abban volt a BeFitRun hirdetése, ami a július végi Ironman verseny kísérőeseménye, egy éjszakai futás, tíz kilométer és félmaraton.

És felmentem a honlapra, és regisztráltam, nem nagyon gondolkodtam. Ez most az új hirtelen élmény: le fogom futni a félmaratont. (2020. december: Argh, de szar volt! Belebetegedtem. De lefutottam, végig futottam, 2:34 lett, és aztán még vagy tizenkettőt, egy harmincast és két maratont is.)

Ez szimbolikus ám, jövök rá most, mert amikor a gyerekelhelyezési per ment tizenkét évvel ezelőtt, emberem a bírónő előtt frankón a fejemhez vágta, hogy ugye én szavatartó ember vagyok, igazmondó, céltudatos, így ismernek (beetetés, megtévesztés), és én azt mondtam, és erre van tanúja is, hogy még harminc éves korom előtt szeretném, ha megjelenne egy könyvem, és lefutni egy félmaratont. Vagyis, ha ennyi mindent akarok csinálni, mert ugye céltudatos, szavatartó, igazmondó vagyok, akkor nem fogom tudni nevelni a gyereket, aki amúgy is katolikus és fiú, ezért legyen szíves nála elhelyezni a bíróság.

Igen, ez történt, ez így megvolt, beszarás. Közben forgatta a jegygyűrűt az ujján, amit amúgy soha nem hordott. Én akkorra levettem. Én újra hordom, mert szép, és nem azt jelenti már (de nem a gyűrűsujjamon), ő persze nem.

DSC_0717

Milyen furcsa, mert én ezt a momentumot elfelejtettem. De közben futottam sokat, és regényem még mindig nincs, de könyvem igen. Mindez tíz évvel később, és lett még két gyerekem, és most megint egy szál magam vagyok, és mégis, egyszerre meglesz-van mindkettő, futás, regény. (2020. dec. update: már majdnem!)

De ez nem bizonyítás, nem volt bennem ez mint terv, hogy na, majd egyszer – ezek mindössze az én hosszú távú, állom-a-szavam, lojális hajlamaim.

Futottam már ilyen távot, de versenyen soha. Egyszer voltam versenyen is, 2006-ban, öt kilométeren vánszorogtam be. Nagyon lassú vagyok. Én ugye keveset futok – aki gyúr, nem fut, nem szereti, az a lenézett kardió. Meg aztán mikor tenné: vagy gyúr, vagy regenerálódik, harmadrészt mert a futás (egészen pontosan a monoton, alacsony intenzitású kardió) eszi az izmot, és akkor még nehéz is hozzá a teste, az izomtömeg zabálja az oxigént és nagyon terheli a szívet. Ettől olyan picik és negyvenpár kilóak az igazi hosszútávfutók.

Hanem amikor a (glikogénes, feltöltött) súlyom már 77 lett, akkor nem csak a kaját vágtam meg sürgősen, hanem el is húztam minden reggel rövideket futni. (Most is van bennem glikogén, és most is pont annyi agyok, most is megyek futni. 2020. dec.)

És itt ez a mámorító nyár, és én koncertekre megyek, és sokat szeretnék bringázni, csak úgy nekivágni vonattal tavak és folyókanyarulatok vidékének, kávézni partokon, és szép helyeken úszni, beleugrálni, és napozásba feledkezni, olvasni NádasdyDantét és Ian McEwant, és gyümölcsöt enni (igen), de lángost nem. És lefutni ezt a fiesztás, UV testfestéses félmaratont.

Most ugye akkor én már felkészülök. Ma reggel is lefutottam majdnem annyit, terepen, János-hegy csúcsfutással, bő két óra alatt (2 óra 19 perc). Nem a táv a kihívás, hanem a tempó a fokozandó, és könnyebbnek kell lennem hozzá. Nem fáj semmim, ez jó. Kidörzsölődött a combom és egy darab eltévedt szőrtüszőm. Koszos lett a talpbetétem. Átmosott a fény, a kis jellegtelenpöttyös madarak zörgése az avarban, a szembefutók és persze az oxigén. A csodatop igen kényelmes futáshoz is, ötvenes UV szűrővel! Hozzáértők in the gym azonnal kiszúrták, hogy ez itt high dizájn. (itt kívánta meg Villő…)

Fotó - 2016.05.31. 12.27 #2

A Normafa igen szépen alakul, régebben nagyon utáltam, hogy macerálják, de elismerem, hogy van élet, csodaszép a játszótér, az egész jól néz ki, lett klotyó, és európaiasak az utcabútorok. Jó volt a vízelvezetős aprókavicson futni (habár, eredetileg el akarták különíteni a futókat és a túrázókat, sőt, a túrázókat ÉS a gyaloglókat, wtf).

Igen, huszonkét kilométernél van orgazmus (ma nem mentem el addig).

Igen, hosszút futni egészen speciális élmény, tudati tisztulás.

Nem, akinek zsíradaptált anyagcseréje van, az nem merül le, nem fárad el, nincs holtpont, és nem kell töltés. Se nem éhes, se nem szomjas.

Izomépítésről és futásról itt olvashatsz:

Edzés futás mellett

A futás szívás?

Fogyás futással?

10 thoughts on “így hirtelen

  1. Én a kocsimat szeretem annyira, hogy minden hibáját könnyedén megbocsátom és nem találom méltó utódját, pedig már benne van a korban. Minden szalonban azt gondoltam, igen, jó lenne, de az enyém jobb. Aztán kiderült, amikor alaposan megnéztem, nem az, csak az én szememben. Sebaj. Megint elnapoltam a cserét. Nyilván az is belejátszik, hogy ebben nőttek fel a gyerekeim, nagy beszélgetéseket folytattunk edzésekre menet és mindig ez volt a nyaralós kocsi is, merthogy kényelmes és praktikus.

    Kedvelik 1 személy

  2. ‘Igen, hosszút futni egészen speciális élmény, tudati tisztulás.’

    ez így van, parkban ötnél átlépsz egy nyugis lazaságba, amit nagyon kicsi fáradtság előz meg, tíznél eufória, amit csak az oszlop választ el az úttesttől

    Kedvelés

    • Érdekes, fel is írtam a mostani szakaszokat:
      első ezer méter (igaz, az meredek) még lendület, de légzés-alkalmazkodás, lihegés.
      Háromezer lépéstől mindegy, pulzus normalizálódott, agyam belerázódott, elfutnék bármeddig. Már jó gondolatok, főleg helyszínek indukálta emlékek (sok csók esett ezekben az erdőségekben). Futók jönnek szembe, derűs vagyok, lendületes, elmélyült, ugyanakkor szociális.
      5000-nél pisi.
      6500-nál egy kis süppedés, combdörzsölődés, kételyek, hogy merre, mihez van kedvem (a helyszínen döntök).
      7200-nél pisi. És akkor nekivágok a hegyre vezető, lankás, de hosszú (5000 lépéses) szerpentinnek, és ekkor el nem tudom képzelni, hogy fent majd kedvem lesz csúcsfutni (a János-hegy teteje külön pukli a hegyen).
      7300 és 8400 között csúcsfutás, a meredek, 200 lépésnyi szakasz nem nevezhető futásnak, az olyan, mint a legnagyobb sportolóé, de technikailag persze futás.
      Aztán le, aztán még sokat bírok.
      16000-nél egy kicsit már sok, alacsony léptek.
      19000 és 21300 lépés között már csak az motivál, hogy valahogy haza kell jutni.

      Kedvelés

  3. Nanushka. Egyértelmű választás volt, gondolkodás nélkül, sok mindent szimbolizál, és azóta sem találok semmit, ami olyan, vagy ugyanazt az élményt adná. Ha hordom őket, minden jó, mert extázisminőségű az anyag, pontjó a szín, és általában önműködő a szabás. (Jól is kell választani.)

    Kedvelés

  4. “Nem, akinek zsíradaptált anyagcseréje van, az nem merül le, nem fárad el, nincs holtpont, és nem kell töltés. Se nem éhes, se nem szomjas.” Viszont aki nyáron nem ketogén, az sajnos most nagyon érzi a különbséget. Mióta eszem gyümölcsöt, azóta van holtpont, szomjúság is futás közben, ketoban nem volt. Reggel megy most legjobban a futás, de így sajnos max 11km fér bele, ennl már korábban nem tudok fölkelni, csakhogy ráájöttem idővel, hogy az én ideális távom napi 14, amitől elfáradok, de nem halok meg.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .