hatékony gyűlölködő technikák

Lovagolj a témához nem tartozó dolgokon, különösen a külsőségeken, például hogy áldozatodnak nagy az orra, vagy más szavakat használ, mint amilyeneket te megszoktál!

Dicsérd föl áldozatod ellenfeleit és a hasonló műfajban megnyilvánulókat, teljesen kritikátlanul, kettős mércével, hátha ettől majd rosszul érzi magát!

Tagadd a nyilvánvaló értékeit és teljesítményeit, próbáld valahogy azt is ellene fordítani, hogy vett egy nadrágot/értelmiségi a családja/jól fogalmaz/sokan ismerik/biciklizik/virágot szedett a réten! Mindegy, mit csinál, ha mást, mint amit te tennél, azt lehet fröcsögve szidni! Rá fognak harapni a többiek, hiszen valakit gyűlölködve elemezgetni annyira mulatságos!

Adj neki álságos jóindulattal tanácsokat, diagnosztizáld, figyelmeztesd, hogy baj lesz, a vesztébe rohan, ha nem azt teszi, amit te jónak látsz. Ajánlgass neki olyasmit, amiről jól tudod, hogy nem fogja megtenni, mert vállalhatatlan, meg már mondta is. Csóváld a fejed a higgadt bölcs pozíciójából, játszd az aggodalmast, közben tegyél meg mindent, hogy fenyegetve érezze magát, és fröcsögd a világba a gyűlöletedet! Így maradsz hiteles, minden áron.

Vitasd el a védekezéshez való jogát, reakciói érthetőségét, magyarázd meg, hogy nem is úgy van, általában mindenét: eredményeit, boldogságát és életének azon részeit, amelyről nem tudsz! Így még szánalmasabbnak láttathatod őt.

Próbáld bebizonyítani, hogy ami vitathatatlan tény, az valójában nem igaz, vagy ha igaz is, felróható neki, és éppen ellene szól!

Amit állít, azt próbáld úgy interpretálni, hogy dicsekszik! Tehát ha azt mondja, hogy evett valamit, akkor nyilván az éhezőket akarja idegesíteni, vagy ha jól érzi magát a bőrében, akkor az legyen a szépségével való dicsekvés! Te persze tudod, mindig is tudtad, hogy ő ronda és öreg, már húsz éve is, noha sosem láttad.

Amit magáról leír vallomásként, önkritikusan, azt dobd be mint nagy leleplezést, amire te jöttél rá, hiába tagadja a szerencsétlen! Ne zavarjon, hogy nála olvastad!

Fordítsd meg a viszonyokat: ha például megtámadtad, zaklatod őt, a nyomában vagy, fogalmazz úgy, mintha ő támadott volna meg, és talált volna meg téged!

Igyekezz agressziónak beállítani, hogy blogja van, amelyet egyébként mindenki a saját elhatározásából olvas! Kicsi az internet, nehogy már ő elférjen rajta!

Szidd lenézően azokat, akik áldozatod mellé állnak, tartsd őket betanított, megbabonázott, kritikátlan bérenceknek! Ezt sokat ismételgesd, akkor nem tűnik fel, hogy nincs mondandód.

Ha nem tudsz mit mondani, állítsd azt, hogy ő ír névtelenül! Ez súlyos érv, ettől majd elhallgat, de legalább magyarázkodni kezd, bárki is legyen az.

Tulajdoníts minden megnyilvánulásának, amellyel nem tudsz mit kezdeni (cipősarok, hajszín, életmód, akármi lehet!) negatív motivációt: ő azt azért csinálja, mert beképzelt, hitvány emberi minőség, kegyetlen, veszélyes, másokat üldöz, ő robbantotta ki a vietnami háborút is stb.!

Sejtesd, hogy te ismered őt, és tudod ám, milyen! Ha rákérdeznek, hogy hogy lehetsz az ismerőseként, úgy, hogy ő nem is sejti, hogy te mocskolódsz itt, ennyire aljas, akkor lőj vissza: mert akkor téged is üldözne, feljelentene, mert ő ennyire kíméletlen ám! Kozmáék szövegeiben találsz kész mondatokat, ne fáradj!

Pakold ki személyes adatait az internetre, hadd zaklassák! Te nem tehetsz róla.

Ha nagyon unatkozol, próbáld meg előkeresni és valahogy ellene fordítani a szavait, amelyeket régebben, teljesen más kontextusban, másról írt! Legyél eközben diadalmas!

Vedd át a szavait, fordulatait, ha nehezen megy a szövegformálás vagy nincs benned gondolat, és érezd eközben rendkívül leleményesnek magad! Nehogy kitalálj valami sajátot! Mutass rá, hogy másokat vádol azzal, amit maga követ el, utána nevezd kétszínűnek, és ne zavarjon, hogy magadat jellemzed ismét!

Lesd a blogját, facebookját, dobd be azonnal az új és új információkat, és elemezd ki az utolsó atomig, amit ott látsz. Ne feledd: ha úgy döntöttél, hogy gyűlölöd őt, akkor ebből az következik, hogy mindene kínos, kisszerű, elhibázott! És ő csak vergődik, dicsekszik, bizonygatja, hogy boldog! Ess neki konyhapadlójának, étkezési szokásainak, kedvenc helyeinek, farmernadrágjának, szerelmének, hajnalig verd a billentyűzetet! Elég teltek az ajkai? Olyan blogot ír, mint Vájf? Nem modell, mégis kitesz magáról képeket? Merészeli jól érezni magát? Hamburgert evett? Ess neki! A gyerekei fotóját és a férje halálát se kíméld!

Eszedbe se jusson, hogy ő is emberi lény, mint te, érzésekkel, gyerekekkel, vagy megkérdezni, mit miért tesz, esetleg megpróbálni megérteni a tetteit, írásait, feltételezni, hogy nem tudsz róla mindent, nincs a kontrollod alatt, vagy hogy ő másképp működik, és hogy jól tudja, mit csinál! Sose jusson eszedbe, mi lenne, ha egyszer a szemébe néznél! Ez végzetes lenne, nem tudnál olyan hatékonyan gyűlölködni.

A lényeg, soha ne feledd: te biztonságban vagy, sose derül ki, mit tettél névtelenül, hiszen neve, arca csak neki van. Csak őt fogják mások is bántani, ez a mobbing természete, majd odagyűlnek ők is, és egymást hergelik, egészen a katasztrófáig!

Csapódj közismert, undorító internetes bajkeverők mellé, ne bánd, hogy elrongyolják a lelked!

Legyél annál hangosabb, minél jelentéktelenebb az életed, és minél több bajod van a saját identitásoddal!

Végül, miután ezt olvastad, keresd ki néhány kattintással, mit jelent a cyberbullying, és ha megvan, próbáld a leírás egy-két elemét célpontod ellen fordítani, hogy ezt csinálta ő is! Ne zavarjon ebben, hogy erre semmilyen bizonyítékod nincs, és hogy te hetek óta, ismeretlenül és névtelenül, falkában az összes pontot teljesítetted, ő meg nem, s hogy azt állítod, igen, az maga a cyberbullying megint: eltereled a figyelmet a saját tetteidről, és újabb hazugságot terjesztesz róla.

NE VEGYÉL RÉSZT A CYBERBULLYINGBAN! AKIVEL BAJOD VAN, MONDD MEG NEKI SZEMÉLYESEN, AZ ARCÁBA! AKIT NEM ISMERSZ, NE BÁNTSD! A CYBERBULLYING VESZÉLYES, KÁROS, BELÁTHATATLANOK A KÖVETKEZMÉNYEI! NE SÜLLYEDJ IDÁIG!

(kösz)

(S HA OLYANNYIRA ELÍTÉLTED A CYBERBULLYINGOT, ÉRTE HARCOLTÁL, CSODÁLTAD ŐT, NE ÁRULD EL UTÓLAG SEM, NE TEDD KÖZZÉ A BLOGOS ISMERŐSEID KÖRÉBEN, A SAJÁT INTERPRETÁCIÓDAT IGAZOLANDÓ A PRIVÁT LEVELEZÉS RÉSZLETÉT, NE TAGLALD A HÁTA MÖGÖTT AZ OLVASÓI KÖRÉBEN, NE OSZD MEG AZ OLVASÓKAT A SAJÁT VAK RAJONGÁSOD ÉS EBBŐL KÖVETKEZŐ CSALÓDÁSOD MIATT, NE ÍROGASS BOLDOG-BOLDOGTALANNAK, FELAJÁNLVA A TELJES LEVELEZÉS ELKÜLDÉSÉT, MERT EZ SEM AVAT ÁM ERKÖLCSI FENOMÉNNÉ! A BLOGGER KÉPES HALLGATNI, ÉS ELTEMETNI A KÉT EMBERRE TARTOZÓ TÖRTÉNETEKET!)

40 thoughts on “hatékony gyűlölködő technikák

 1. Nem tudom, miféle lelkivilága lehet annak, aki ily módon próbáljameg keseríteni a napjaidat. De tuudnod kell, és nyilván tudod is, hogy nagyon sokan vagyunk akik szeretjük tiszteljük és értékeljük amit csinálsz. És most nem puncsolni akarok, akik ismernek, tudják, hogy nem szoktam. Szóval hajrá éva, veled vagyunk!

  Kedvelés

 2. Együtt érzek veled Éva, bár nem tudom pontosan, mi történt. De a privát levelezést kitenni a másik engedélye nélkül nem helyes. Cyberbullyingban részt venni pedig szörnyű. Más mocskolása az interneten aljas dolog. Én képtelen vagyok már jó ideje a petíciójukat olvasgatni. Annyira lementek egy bizonyos színvonal alá, hogy én már csak undort és megdöbbenést érzek. Nagy ölelést küldök neked!

  Kedvelés

 3. Privat levelezes tartalmat nyilvanossa tenni egyszeruen gorenyseg. Egy forumon volt vitam egy masik taggal aki miutan kifogyott az ervekbol a privat velemenyembol bizonyos reszeket kiragadva “kurta ki” oket a nyilvanosba. Amikor jeleztem neki, hogy ez nem fair egyszeruen nem ertette a szerencsetlenje vagy nem akarta megerteni. Minedegy is akarhogy is de ez elfogadhatatlan. A baj csak az, hogy nincs ellenuk hatekony modszer. Az ignoralas is csak azutan kovetkezhet be miutan mar jol hatbaszurtak, visszaeltek, elkovettek a szemetseget.

  Kedvelés

   • Inkább az, hogy milyen céllal teszi: hogy meghazudtolja, megszégyenítse?
    Eleve hogy reagál-e, vagy ez az akció. (Ő akcióként tartalmilag /félre/idézett engem.)
    a háta mögött teszi-e
    van-e módja megszólalni a másiknak
    próbált-e vele beszélni, vagy elzárkózott
    tekintettel van-e a blogra eközben
    az illető, akinek a szavait idézi, ennek az egész közösségnek az alapítója, ahonnan most sikerült fölözni, viszályt szítani, ellenségeket képezni.
    Gratulálok.

    Kedvelés

   • Éva, te képzeled, hogy az a célja, hogy ellenséget képezzen, én meg nem. Nem állítom, hogy tudom a frankót, de azt igen, hogy te sem.

    Kedvelés

  • Laci, az en sztorimban amikor kicseszte az illeto a privat velemenycseret azzal a cellal, hogy kivulrol talaljon tamogatokat es engem bemocskoljon, egyszeruen ovon aluli es tisztessegtelen volt. (a gorenyseg mondjuk jobban kifejezi, mert en el sem tudtam kepzelni, hogy igy vissza lehet elni egy barmilyen kapcsolattal,iszonyu duhot ereztem) a magan azert magan mert nem tartozik a nyilvanossagra. Igen, a szandek is fontos, milyen cellal teszi valaki, de az en esetemben meg csak nem is “onvedelemrol” volt szo. A “gorenyseg” a tettet minositette nem az embert aki tette mindezt velem, bar rola is sokat elarul.

   Kedvelés

   • Nem, nem kulonbozik etikai szempontbol. Raadasul ha valaki idez, akkor mar idezzen pontosan. ha az illeto nem pontosan idez, akkor feltetelezem a szandekai meg inkabb a tisztessegtelenseg fele mutatnak.
    Az en esetemben cenzurazott a csaj, vagy is a szovegkornyezetbol kiragadta, egyertelmu volt a celja, elferditeni a valodi mondanivalot ugy, hogy a sajat magayrazatat meg oda biggyesztette. Igy mar nem csak etikatlan cselekedet volt a magan termeszetu levelezes “szabalyainak” megszegese hanem szemetseg is.

    Kedvelés

   • Jó. Akkor ezt most megtárgyaltuk, és a konkrét ügy tekintetében ettől nem lettünk okosabbak, vagy mik, azt gondolom. Mindegy is.

    Kedvelés

   • Konkret ugy? Gozom sem van, hogy konkret ugy volt, ahhoz amugy sem szolnek hozza, mert nem tudom mi az a konkret ugy…A poszt hatasara egy sajat sztorin alapulo velemenyt irtam le.

    Kedvelés

   • Na, klassz, jól elbeszéltünk akkor egymás mellett. Ez se baj. Süt a nap, aki tud, menjen vízpartra, aki nem, az meg hűvös szobába vagy erdőbe. Pincébe! Esetleg hűtőházba, és egyen jó sok hideg dinnyét.

    Kedvelés

   • Igen, elbeszeltunk, mert nekem nem esett le, hogy te egy konkret uggyel kacsolatban ertelmezted a hsz-mat. Arrol az ugyrol, csak mara lett nehany infom, de igy sem ismerem a hatteret vagy a mozgatorugokat.
    A kerdest altalanosnak veltem, miszerint rendjen valo-e magan levelezest nyilvanosba tenni. Nekem nem, meg ha vannak fokozatok a felhasznalast illetoen vagy egyeb hatterben meghuzodo okok.

    Kedvelés

 4. Nem ismerem az ügy részleteit, sem a személyeket, kívülállóként mondom, hogy a levelezést felhasználni rettenetes.
  Amit azok művelnek, az meg a rettenetesnél is rosszabb, szó se nagyon van rá, olyan, mint egy tömegpszichózis.
  Amit látok, az olyan, mint amikor valakik nyilvánosan erőszakolnak egy nőt, a többi meg ott drukkol, vagy maga is beszáll.
  Bocs, ha durva voltam, nem tudok szebben fogalmazni, a hányinger kerülget.

  Kedvelés

 5. Akik internetes zaklatóvá válnak, azoknak nincs normális élete, személyisége, hiánytól szenvednek, de gondolkozás, önelemzés, cselekvés helyett vérszomjas dögökké válnak, szúnyogokká és egyre nagyobb rajokba gyűlve nekiesnek egy-egy teljes embernek, aki megtette, amit kellett, éli az életét és mer boldog is lenni.
  Iszonyatos az az üresség, ami a zaklatókban van. Ez lenne a gonoszság?

  ***
  Védett tartalomhoz hogyan lehet jelszót kérni?

  Kedvelés

 6. Visszajelzés: sakktáblán a figurákat | csak az olvassa — én szóltam

 7. Visszajelzés: jogszerű | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.