invokáció

A ma tizenegy éves blog első posztja. Nem volt olyan hónap, hogy ne jelent volna Egyszer volt egy nyolcnapos szünet, 2014 augusztusában, amikor nagyon aljas kavarás ment a legintenzívebb rajongók részéről, akik rájöttek, hogy tudnak zsarolni, nyomni, hatalmaskodni. És van, aki azóta sem állt le. Kiismertem az embereket, a blog virul, lesz, mindörökké.

Itt érdemes olvasni az irodalmias megzuhanást (őszinte, mélyre hasító döbbenet volt, hogy emberek ilyen kavarásra képesek), meg alatta a kommententeket. Én már nem sajnáltatom magam nyilvánosan, nem osztok meg alkotói, személyes válságot.

Személyesen meg annyit tennék hozzá, hogy habár a szele se érint annak a viharnak, amiben állsz, mégis inkább nem osztom, nem terjesztem a bejegyzéseid, hiába van, amit rendszeresen újraolvasok, és naponta erőt ad és reményt és túlélést. Félek attól, hogy azok közül, akik általam jönnének ide, nem-e lesz olyan, aki bánt téged. Így hiába szeretném a világnak kikürtölni, hogy milyen egy remek hely ez, eldugom, rejtegetem, hogy csak az enyém legyen a fénye.

Szóval én önző vagyok. És vajon mennyire önzőség egy mezei olvasónak azt kérnie, hogy maradjon a blogger, mert nektárt csepegtet, még akkor is, ha tudja (sejti), hogy ezzel milyen járulékos terhek vállalására is kéri? (Krucifixes a mondatszerkezet, de tőlem csak ennyi telik:).)

Az eredeti poszt, 2012. április 16. (semmit nem tudtam a bogírásról, elemi szerkesztői tudnivalókat sem, de egészen 2020 teléig egyedül csináltam):

Gyűljetek körém, ti mind, játszani fogunk, kis piros széketeket idehúzom, ülj csak le, magyar Líra, te is, reménytelen Apahiány, és gyere csak, tékozló Életöröm, és te is, dühöngő Közlésvágy, meg aztán dühödt (nem dühös) Igazságérzet, gyere te is, sötét Kétségbeesés, meg a váratlanul élvezett Harmincas Éveim és a kisöcsétek, az űrmagányú Kamaszkor, hát te? te túlkoros vagy, narancssárga Töltőtollam, tudod, ma már senki sem ír kézzel levelet, gyertek, csüccs, most játszunk, blogot játszunk, cirkalmas, tűhegyes vagy parféként (parfait!) olvadó jelzőimmel megírjuk együtt a színházi függöny pompás porát, megírjuk, mitől jó az aranygaluska, számot adunk a hó végi ezresből vett hajdani rózsákról (csoportos rózsa, húsz statiszta); megírjuk a választási csalást és meg a comb belső felén a csíkokat, elmeséljük, milyen, amikor belénk szeret a nős főnök, kapisgáljuk majd azt is, milyen sok a kevés, és milyen harmadik feleségnek lenni, aztán azt is, mit gondolunk a szomorú válási, de még inkább a szomorú együttmaradási statisztikákról, meg még az otthon született Jakabot és Johannát is megírjuk, bizony, előbányásszuk a régi naplókat, különös tekintettel egy csíkos, vaskos kötetre, tán csak azt nem írjuk meg, miért beteg a magyar futball, mindenesetre már most sajnáljuk, hogy nem kezdtük el előbb,

de előtte mondjuk el együtt:

Csak az olvassa versemet,
ki ismer engem és szeret,
mivel a semmiben hajóz
s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,

mert álmaiban megjelent
emberi formában a csend
s szivében néha elidőz
a tigris és a szelid őz.

34 thoughts on “invokáció

  1. Visszajelzés: tortát vettem | csak az olvassa

      • Mi változott? Szóljatok, ha ciki. Sok bejegyzés van, ez tény.

        Én, ha olvasó volnék, visszamennék az archívumban áprilisig, ott alig van néhány bejegyzés, és lehet lépegetni.

        Amúgy nem valami érdekes az eleje.

        Kedvelés

      • “Amúgy nem valami érdekes az eleje.” – Viccelsz? Pl. ez az invokáció remek ötlet és jól megírt.

        Kedvelés

      • Nem emlékszem pontosan milyen volt a legelején, de arra határozottan igen, hogy jobban kezelhető volt, jobban lehetett megtalálni mindent. Nem tudom, hogy egyedül vagyok-e ezzel.
        Engem személy szerint kicsit zavarnak az elején a kiemelt részek, mindet végig kell gördíteni,(az nem lenne alapból gond, hogy kiemelt) hogy az újhoz érjen az ember. Persze oldalt látszik, ha új bejegyzés van. De nekem az előző verzió sokkal átláthatóbb volt, hogy egyből legelöl volt az új iromány és oldalt azt lehetett látni, hogy van-e új hozzászólás. (Most pl. ide is több lépcsőben tudtam csak visszajönni és nem is tudtam, hogy fogad-e majd új hsz.)
        Az archívumot meg talán azért nem találják az újak,kevésbé rutinosak, mert az oldal alján van. Korábban mintha ez is szembetűnőbb helyen lett volna.

        Kedvelés

      • Igyekszem normálisabb nicket kitalálni,eddig még nem jött az ihlet. Mail címet meg eleve nem szerettem volna megadni, mert nem kérek semmilyen mailt,(nem kell értesítő, úgyis jövök magamtól, ha tudok) ezért mindig beírok valami hülyeséget 🙂
        Örülök, hogy nem volt gond azzal amit írtam.

        Kedvelés

      • “Az első komment nem jelenik meg azonnal: előbb megnézem, szidod-e valamimet. A fröcsög, sárdobálás, általánosít és hasonló szavakat tartalmazó, felháborodott, fölényes, durrbele kommenteket, illetve a fiktív e-mail címet tartalmazókat eleve be sem engedem mostantól.”
        https://csakazolvassa.wordpress.com/2012/10/02/udvozlet/
        Ne csináld. Nekem itt kint van az életem, mindenem, amit te kíváncsian olvasol, te meg az e-mail címedet is félted, ami lehet egy új cím is, bármi? Hogyan bízhatnék így benned?

        Kedvelés

      • Írtam ide pár javaslatot,véleményt a formai megjelenítéssel kapcsolatban. Véletlen, hogy nem jött át? (Legalábbis most nem találom. Előtte még moderációra várt, de semmi “olyan” nem volt benne ami a moderációt indokolná,úgyhogy azzal nem tudom magyarázni )

        Kedvelés

      • Viszont most már lusta vagyok újra begépelni. Annyi a lényeg,hogy árnika véleményét én is osztom

        Kedvelés

  2. egy pár dolog a mindennapi használatban nekem zavaró:
    – kiemelt bejegyzések az elején: jónak tartom, mert olyan bejegyzések is előre kerülnek, melyek közben feledésbe merülnének. alapvetően hasznos. De: elég lenne minden héten, vagy napon (tehát naponta lehetne cserélni és nem tematikus hét lenne, hanem tematikus nap) EGYETLEN EGY bejegyzést előre tenni;

    – hozzászólások: a keskenyedést már mindannyian tapasztaltuk, ami olvashatatlanná teszi a hozzászólást, viszont fontos lenne, hogy ott jelenjen meg, ahova és akinek a bejegyzésére reflektálunk. (ez talán technikai dolog és megoldható)

    – keresések: csak egy módon lehet keresni. a hozzászólások szűrése, a hozzászólások közötti keresés is szükséges lenne, mert a blog él és virul a kommentekben (továbbélnek a régi bejegyzések, újra fellángolnak témák, új látogatók felfedezései, gondolatai folyamatosan gazdagítják a témákat) megoldás: nálunk itt benn van egy elég tuti levelező rendszer és az lehetővé tesz különböző kereséseket, úgy mint:
    – saját hozzászólások megmutatása időrendben;
    – megadott nick név szerinti hozzászólások megmutatása időrendben;
    – legfrissebb hozzászólások: ez jelenleg is működik, de csak a főlapon. jó lenne, ha a friss “ti mondjátok” fül mindig előjönne és nem kéne mindig visszamenni a főlapra, ha azt nézi a blog látogató, hogy mihez mit és ki szólt hozzá éppen.

    a mobil alkalmazás egy másik téma. számomra az szinte használhatatlan, nehézkes, átláthatatlan.

    Kedvelés

  3. Csatlakozom arnika hozzaszolasahoz. Jo lenne, ha a sajat kommentjeimre erkezo valaszokat is latnam. Foleg, ha kis ido eltelik a ket belepesem kozott. Ha minden bejegzyesnel megmaradna jobboldalt az az oszlop, ahol a legutobbi hozzaszolasokat stb latom.
    De azt hiszem, ezekert mar erdemes lenne egy honlapot kesziteni, es nem csak ezeklkel a korlatozott blogsablonokkal menni tovabb. A blogos tapasztalatokbol mar meg tudnak fogalmazni,milyen szerkezetet erdemes egy honlapnal kialakitani. Tudom, sajnos ez penz. Es most onzo modon mi kerjuk, hogy javitsd a blogod, mert akkor meg konnyebben tudnank kovetni 🙂
    Esetleg erdemes a wordpress fizetos semai kozt korulnezni, hatha ott van olyan, ami ezeket tudja. Es az vegkepp nem nagy osszeg.

    Kedvelés

    • Én bevallom sokszor elfelejtek pipát tenni a “Kérek emailen értesítést az új hozzászólásokról” mellé, mert a küldés gomb alatt van és ha már kattintottam késő. Viszont így egy csomó új véleményt nem látok, még akkor sem ha esetleg nekem válaszolnak. Jó lenne, ha a saját kommentünk után alapból küldene értesítést a további hozzászólásokról (hiszen nyilvánvalóan érdekel a téma). Max. akit ez zavar ki tudná kapcsolni a követést (valahogy így működik a facebooknál is azt hiszem). Na most nem felejtem el és pipálok gyorsan 🙂

      Kedvelés

    • Csak szólok, hogy ha bejelentkezel a wordpressbe, és onnan kommentelsz, akkor kigyűjti Neked a válaszokat, nem kell pipálni. Én is ezért váltottam néhány napja. (Amúgy mérges vagyok, mert nem engedte a nekem több okból tetsző nickem megőrizni, ez a mostani meg nem jó, de majd próbálok olyat kitalálni, ami a rendszernek is megfelel.)

      Kedvelés

  4. Visszajelzés: egyéves | csak az olvassa

  5. milyen jó (és fura!) most ide visszajönni, a legelejére. emlékszem, mennyire drukkoltam, hogy mindig legyen időd-energiád írni. 🙂 (és van!)
    köszönet.

    Kedvelés

  6. Nini, megtaláltam az első bejegyzést a blogon, innen tudom folyamatában is olvasni, apró sikerélmény :). Úgy saccolom, olyan 1300 körül lehet a bejegyzések száma, eddig 100-120-t olvastam kb. Gondoltam elmondom. Ja, és a link a címben nem működik. Volt másik blogod is?

    Kedvelik 1 személy

  7. Visszajelzés: miért írok blogot | csak az olvassa — én szóltam

  8. Visszajelzés: szülinapi | csak az olvassa — én szóltam

  9. Visszajelzés: de hát már öreg ember | csak az olvassa — én szóltam

  10. Visszajelzés: a jó élet | csak az olvassa — én szóltam

  11. Visszajelzés: nyolcéves a csakazolvassa blog | csak az olvassa. én szóltam.

  12. O! Boldog szulinapot a blognak! 🙂
    Nem kommenteltem egy ideje, de 2016 osze ota olvaslak, es nekem rengeteget adtak az irasaid. Annyira orulok, hogy van ez a blog, egeszen mas nivo, dimenzio, mint a tobbi a (magyar) interneten.
    Eljen soka a csakazolvassa!

    Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .