“csökkenteni KELL a húsfogyasztást”

Végtelenül türelmesen újra elmondom:

  1. ne parancsolgassatok felnőtt embereknek a személyes életükkel kapcsolatban, ne akarjatok bűntudatot kelteni és csúsztatásokkal győzködni, mert ki lesztek röhögve,
  2. nem igaz, hogy a növényi (vagy túlnyomórészt növényi) étrend egészségesebb – ez sunyi hazugság, amelyet mögöttes (politikai, kultúrharcos) céllal sulykolnak, egészségre és klímára hivatkozva,

Miért írok ilyeneket? Mert az ájtatos, “független” média egyre áthatóbban, egyre sunyibban sulykolja az ideológiát, morális felkentséggel és “tudományos alapon”. Témái egymással összefüggenek, torzítják a tényeket és a jó élethez szükséges információk terjedését. Én pedig kimondom az elhallgatott tényeket.

Erre a cikkre reagálok:

https://telex.hu/eletmod/2025/08/12/tenyek-izekre-szedve-hus-husfogyasztas-kampany-magyarorszag

A mostani cikkben már nem is leplezi a vegán propagandát, évek óta sejtettük, hogy erre tart, lassan ki foga mondani. Schwab doktor mesterséges sztározása sem véletlen ugyanitt.

Ennek is Ács Bori a szerzője, évek óta liszt, cukor, gyorskaja szerepel a témái között, de nem átall egészségről és környezetről papolni. Lehetőleg otthon csináld a krémest, a csipszet és a kekszet, matass vele sokat:

A napi ellenzéki gőzkieresztésre is megfelel a kajatéma, lehet vele basztatni az intézkedéseket, mert a szakértők is megmondják, mi merre – én ezt még jobban utálom, mint az órákra, jachtokra, autókra irigykedő hergelést, ami a másik kedvencük. Megjegyzem, a növények (főleg, ahogy az emberek értik: gabona, liszt, tészta, krumpli) sosem voltak drágák, de a szezonális zöldség sem:

A szerző szívesen pancsol sütivel, kenyeret, keksszel. Időnként személyesre veszi a figurát, és utal rá, hogy az élelmiszer milyen drága sajnos, illetve nem sikerül fogyni – és nem érti az összefüggést: ha minimálisra csökkented a gabonát, cukrot, és néha edzel, jó lesz. Mégis megmondja neked, a tanácstalan olvasónak, aki nyilván ugyanúgy imádod a kekszet és gyanúsnak találod a húst, hogy mit egyél.

Csökkenteni KELL. A cikk közepe hemzseg a kelltől. Megint előránt élelmiszermérnököt, dietetikust, azaz, szakértőt. Mert ők tudják, hogy az emberek általában mit esznek és mi a bajuk.

Minden eddiginél élesebben mondja ki ebben a cikkben, amit eddig csak sunyin: hogy ne egyél húst, senki ne egyen, mert a hús rossz. Rossz az állatnak, az embernek, a világnak, morálisan, mindenhogy. De főleg az urbánus, woke illemtan szerint. Disznót ugyebár Németh Szilárdék vágnak, pörköltet O1G főz. Cs

k azért óvatoskodik, hogy csökkentsük, mert a teljes húsmentességet nem veszi be a magyar gyomor, illetve mert a szerkesztőség mint olyan is mekit, kínait, gyrost rendel.

Kicsit azért szégyelli, hogy kioktat felnőtt embereket, így előveszi az egyéni lépték cukormázat:

Annak, hogy miért kell a húsfogyasztást csökkenteni, millió oka van, ezért az átlagfogyasztónak ennél sokkal egyszerűbb üzenetet kellene eljuttatni: azt, hogy mindenkinek a maga, egyéni léptékei szerint kell visszavennie a húsfogyasztásából.

Millió oka van, de ezt nemigen részletezi. A WHO, a magyar dietetikus szakma nyilván szent, sosem tévedtek semmiben.

A szerkesztőség januári étkezési kihívásaiban minden évben mindenki szívott, mert kizárólag a növény felé terelték a népet fogyás, egészség és változatosság felkiáltással, tehát kvázi vegán volt. Soha nem volt sem öröm, sem érdemleges tanulság e kísérletekben.

Ács Bori évek óta kizárólagos szerzője a gasztrotémának, szakácskönyve is jelent meg. Az említett szénhidrátdömping mellett (senki ne dőljön be: a csicseriborsó is az:)

… haverok kifőzdéit, túlárazott éttermeit, könyveit reklámozza fizetetlen cikkekben. A hús akkor jön szóba, amikor borzongást akar kiváltani:

És durva, mi van a tejben, ugye? Annál csak egy durvább: amit a “növényi italos” doboz rejt.

Én soha nem tartottam undorítónak az ipari tejet, se a fejést, se az antibiotikumokat (ha az nincs, akkor van genny), és mélyen nem értem, ki miért tartja annak, és ha mégis, akkor mi van. Én nem ittam olyan bolti tejet, ami ne ízlett volna. Üdvözlöm a szigorú uniós szabályoknak: sokkal humánusabb a nagyipari állattartás, mint a hagyományos állattartás – az csak mese, hogy régen a parasztgazda simogatta és megsiratta a teheneit. A parasztok kegyetlenek és közönyösek voltak az állatokkal és a gyerekekkel is, ezt tudjuk az íróktól, Maupassant-tól Móriczon át Závadáig.

Általában nem a legolcsóbbat veszem, a tejszínre, vajra és tejfölre kényes vagyok, tejből pedig mindig a zsírosabbat (fölözetlent) választom, de még sosem éreztem, olcsóbb tejnél sem, hogy ez vacak. És a sajtról sem. Ha nem jó az ipari, olcsó trappista, akkor költök német, osztrák, francia fajtákra. Nem akaszt ki a hús, a szalonna, a virslit sem (mit hittetek, mi van benne?).

A tej és a tejtermék alapélelmiszer évezredek óta. Jobb a minőségi, házi, bió, de az biztos, hogy a növényi ital szemét, és egyvalami menti meg: az ideológia. Ha kellően divatos, akkor remek üzlet. A zabtej stb. szintén ipari, csak sokkal drágább, cukros, híg vacak. Sem tápanyagaiban, sem habosíthatóság, állag szempontjából nem helyettesíti a tejet.

Kinek mi való, ugye. De rendőrködni mindenki fölött: “csökkenteni KELL”…?

Én értem, hogy szarul eszik az átlagember. Szerintem is. Épp ezért nem kéne félrevezetni. Szorongatja a szokásait, a falánkságát, lustaságát. Ezért van a csúsztatás, mellébeszélés. Nekem oké, legyen szempont a környezet – de az újságíró nem elemzi a rendelt kaják csomagoláshegyeit és szállítási költségeit. Szava nincs az élelmiszerhamisításról (“növényi tej/sajt”, “Beyond Burger”).

Az egyszeri ember makacs, neki az étele olcsó legyen, megszokott, fűszeres és kiadós, és ne szóljon bele senki. Kiröhögi azt, aki másképp étkezik. Sőt, ideges lesz tőle:

Ne altasd magad, szep nem lettel. (…) Mit kene azon irigyelni, hogy halfarkakon elsz es szarra edzed magad es igy vagy akkora, mit egy domper?

Mutatom, min akadt ki a kommentelő. Egy kiló 13-15 darab, én négyet ettem, salátával. Ezt kevesellte és igyekezett csóróságnak vagy ostoba hóbortnak beállítani. Kiakadt, hogy csak négy (talán a garnélára gondolt, de “halfarkat” írt, ja “a mandulavajamat meg dugjam fel a picsámba”):

Szóval, a magyar ember “ne szóljon bele senki” alapon vásárol. “Hülye leszek drágán megvenni”, ami azt jelenti, hogy a kamionról leborult energiaitalt keresi a vietnami boltban, majd ugyanazzal a hangerővel szidja az egészségügyet és a politikusokat, akik miatt ő szarul van.

Bőven volna mit javítani az étkezésünkön, igen, és ezt nem a házi keksszel és nem is a dobozos kávénál kezdeném (amire ne szokj rá, megmondta a dietetikus, nem szabad, és ha ez nem elég, akkor nem is finom!).

Ez a szegény magyar, aki spúr, mohó, a kaját szex helyett, nyomor ellen vigaszként kezeli, és e sok kín tetejébe még tévhitekkel is terhelik. Miért, miért mindig a hús kapja a pofont? Milyen idióta luxusszempont ez, hogy állatjólét, szép elvek, klíma – annak, aki háromszázezerből albérletben tengődik? Mert ennek a tudatállapotnak kellhet a leereszkedő “edukáció”. Időnként egy kis allergiával, ételérzékenységgel is megpakolják. De akkor a luxuskodás hogy fér bele?

Termékek összemosásáról beszél Ács Bori, a gonosz húslobba hol termékcsoportról, hol egyes élelmiszerekről beszél érdekei szerint, mégis ő kezeli a gyönyörű szűzpecsenyét, ízletes kacsát, tőkehalat, makrélát, marhaszeletet együtt a silány húskészítményekkel. Ártalmas adalékanyag, transzzsír azokban van (csak az ipari eredetű, mesterséges transzzsírral van probléma).

Felőlem legyél erkölcsös, de akkor kösd föl a gatyád. Legyél akkor purista. Miért nincs semmi kritika a gyorsétteremmel, a süteményekkel és a nassolással? Néha előkerül a spórolás és a két gyerek, de a növényi ital című élelmiszerhamisítás horrorisztikus ára rendben van. És miért nem zavarja a divatos “növényi” élelmiszerek globális jellege, a kereskedelmi gyarmatosítás, a hagyománytagadás?

A receptjeiben zöldség is alig van, tojás sincs. Ezek pedig nem drágák, hasznosságukat is tekintve. Mi a baj a tojással vagy a tőkehallal, lazaccal? Az, hogy nem vegán.

Kétféle probléma van:

Egy. Ki mondja meg, hogy mit egyek? A hatóság rátehet áfát, de én fizetem ki, nekem kell a családomat élelmeznem, és az egészségügyi következményeit is én viselem. Pontosabban: milyen alapon, milyen pozícióból, milyen céllal mondja meg a média, hogy emberek a személyes életükben hogyan döntsenek? A liberális közegben mást se hallunk, mint hogy durcásan mindenki eldönti, hogyan él: ő nem szül, neki csiribiri az identitása, orientációja. Ő dönti el, mivel tölti a szabadidejét, hogyan randizik, mennyi pornót bámul, szív-e füvet.

Miért pont az evésnél játsszák a népnevelőt? A csülök káros? De a BDSM nem? Az autózást sem éri kritika. Ne vicceljetek. Ott görnyedtek, és alig van szó sportról, ha igen, az jóga.

Arra kell a szakértő meg az okostányér, hogy mégis megmondhassa, ki mit egyen. A másik a morál. Jót akarsz a világnak? Zsarol, nyomaszt egészséggel és környezettel.

Tudod, mi a környezetileg aggályos? A pancsolt étel. A “növényi ital”. Az, hogy agyonurbanizált környezetben élünk.

Kettő. A másik probléma: jó, beleszólt, ezt lenyeltük, de amit mond, az nem igaz élettanilag, sem a klíma szempontjából.

Csak néhány érv, összevissza jutnak eszembe:

Ha komolyan vesszük az aktív felnőtt (vagy növekvő gyerek, esetleg lábadozó idős ember) fehérjeszükségletét, akkor nem jön ki a matek. Képtelenség annyi proteint hüvelyesből bevinni, hogy az fedezze a napi szükségletet (és minden nap!), mert megy vele egy csomó szénhidrát, így kalória és puffasztó ballaszt is. A lektintartalmuk újabb probléma: az összes magyar tartalom állítja, hogy főzd meg őket, és ennyi, de a lektinek hőállóak, kuktát pedig a dédanyáink használnak. És ki a franc akar jóízű sült, grillezett hús, hal, pörkölt helyett babon, csicseriborsón, lencsén élni? Még ha 100 grammnyi hússzeletet élelmi érték szempontjából ki is váltana ugyanannyi lencse, csicseriborsó, hogy néz ki így a napi étkezés? De nem váltja ki: a protein a töredéke, nem teljes értékű és nem is szívódik fel jól, a kevéske fehérjetartalom mellé jön rengeteg szénhidrát. Miért? Mert erkölcsileg ez a helyes, megmondta a Telex.

A vörös húsok enyhén rákkeltők, a hatás nem érdemi, és sok kritika érte a kutatásokat, amelyeken a WHO ajánlása alapszik, erről Peter Attiánál lehet olvasni.

A helyettesítő élelmiszerek gyarmatosítást jelentenek globálisan, tönkreteszik a második és harmadik világ országainak élelmiszerszuverenitását. Sokkal durvábbak a gyártási, csomagolási, szállítási terheik. Ha helyben gyártják, az iparosítást jelent ennek minden terhével, és általában méregdrágák még így is. A megoldás nem a műkaják és forradalmi “növényi” helyettesítők, adalékanyagos pancsok behozása, amiket senki nem szeret, ha ehet valódi ételt, és hosszú távú hatásaikat sem ismerjük.

Rövid étkezési kisokos, a végén egyéb életmódi javaslatok:

Ha a táplálkozásról beszélünk, a legfontosabb kérdés a tápanyagoké. Nem a kalória, hanem az értékes tápanyag. Fehérje, jó zsír és a legkevésbé ártalmas (azaz, nem finomított) szénhidrát. Ami nehezen elérhető, nem könnyű túlenni, nem mindenhol érhető el, illetve sajnálják rá a pénzt, az a fehérje. Értékes makrotápanyagok (plusz mikrotápanyagok) a hagyományos, egyszerű, piacon kapható élelmiszerekben vannak. A legértékesebb, könnyen elérhető élelmiszerek: tojás, hús, belsőségek, állati részek (csont is), minőségi tejtermék, szezonális zöldségek, némi olajos mag. Tudatosan kell figyelni, hogy elég legyen és minél kevésbé feldolgozott, adalékanyagmentes.

A mai felnőtt ember nem használja a testét, mert kényelmes életet él, lusta és emiatt leépültek az izmai, amelyek éheztek fehérjeszempontból is. Ötletem sincs, milyen alapon állítja Ács Bori, hogy bőven elég fehérjét fogyasztunk. Nem csak az számít, mennyit viszünk be, hanem hogy az felszívódik-e, teljesértékű-e, hogyan hasznosul. A legmagasabb értékű protein a vörös húsában, belsőségeiben (négylábú, legelő állatokból), a halból, a tojásból és a tejtermékekből származik. Növényben nincsen teljes értékű fehérje. (Az “komplettáljon”, akinek hét anyja van.)

Az alultáplált emberek nem kalóriában szűkölködnek, hanem a teljes értékű fehérjében.

Aki meg akarja őrizni vagy építeni az izmát, növésben van, terhes, szoptat vagy gyógyul, annak minőségi fehérjére van szüksége, ez nem izomagyúság, hanem elemi előrelátás, tekintélyes és félremagyarázhatatlan nem hamisított szakirodalommal. Ez azt jelenti, hogy ballasztok, nyamik, puding, lekvárok, sütik, csipszek naponta nem férnek bele a kalóriakeretbe, ezért is érthetetlen, hogy a szerző gasztrocikkeinek 80 százaléka ilyenekről jópofáskodik. Eszünk persze ilyeneket, és hízunk tőlük – de nem hazudunk róluk.

A feldolgozatlan, kevés összetevőjű élelmiszerek az egészséges étrend alapjai. Minden más problémás a környezet és az egészség szempontjából is, amellett rendkívül drága és agyon van csomagolva.

A koleszterin, a vérzsír, az érfalon lerakódó plakk azt fenyegeti, aki nem mozog (nem tornáztatja az ereit és a vérzsírt nem használja fel energiaforrásként). A koleszterin természetes, hasznos vegyület.

Lehetőleg mindenből házi, vegyszermentes, bio és szezonális legyen, de ha nem, akkor sem jobb a liszt, a pizza vagy a “hüvelyesek” az állati eredetű élelmiszernél.

Ne igyál alkoholt.

Amit nem említenek:

ápold a kardiovaszkuláris állapotodat: ha a nyugalmi pulzusod tartósan 55-60 fölött van, és emelkedik, akkor nem vagy edzett,

az alvás fontosabb, mint az evés: ha nem jó minőségű és rendszeresen 7-8 óra alatti, akkor bármit ehetsz, össze fogsz omlani egészségileg,

napi laza sport, heti több intenzív edzés nélkül nem lehet egészségről beszélni (az általában értett jóga és gyógytorna nem sport, hanem annak demonstrálása, hogy még nem haltál meg),

ne ülj egész nap; ha ülsz, komoly erőfeszítéssel, időráfordítással tudod ezt ellensúlyozni, és ha erre nem figyelsz, az inkább előbb, mint utóbb nagyon fog fájni,

ne keress kifogásokat, ha bajban vagy, se sport, se alvás, se étkezés ügyében. Nem vagy abban a helyzetben, hogy azt mérlegelhesd, neked mi tetszik, mit szeretsz. De legalábbis nemsokára nem leszel. Nem igaz, hogy sosem késő. Mindig jobb előbb cselekedni.

Ezek tények, nem vélemények – nincsen másik igazság, “egyéni jellemző”. Például nincs emberi lény, aki ha tartósan órákkal kevesebbet alszik a szükségesnél, ne menne tönkre. Akinek csak úgy mellesleg megőrződnének rugalmas, dinamikus állapotban az izmai. Akinek nem párt a széken ülés napi hat-nyolc órában. Akire ne hatna, hogy nem lát fát, napot, virágot, eget. Az emberi anatómia meglepő mértékig azonosan működik mindenkiben: kevés olyan alapvető élettani folyamat van, amely többféleképp vagy kivételesen működik (ha igen, az ok betegség, örökletes jellemzők, mérgek, vércsoport, gyógyszerek, különleges életmód).

Egészségről az beszélhet, aki elballag vérvételre rendszeresen, tünetek nélkül is, és megnézi, az életviteli döntései hogyan hatnak a májra, vesére, hormonjaira, anyagcserére, vérnyomására. Aki ezt nem teszi, ne oktasson ki másokat.

Az étkezés személyes döntés, a magánélet része, és nincsen olyan, hogy az újságíró kétségbe vonja felnőtt emberek tudását arról, mi tesz jót neki, és ezt milyen mértékig hajlandó szem előtt tartani más szempontjai közepette. Aki itt ráfeszült a pudingra, kekszre, kenyérre, az épp Ács Bori.

Pont ez a médiastílus szokott langyos moralizálással beleszólni abba, hogy felnőtt emberek kit tartsanak férfinak, avagy nőnek, milyen életstílust válasszanak, vállaljanak-e gyereket. Ezeket politikai célokra használni (az állam indította a húsevés-kampányt, TEHÁT ez rossz) különösen aljas. Ráadásul a szerző elkeni a szakértő szavait (csak arra válaszol, amit kérdez), és pontatlanul, részlegesen idézi. Azon csodálkozni, hogy kampányt, lobbit érdekcsoport folytat, bűnös butaság. De ha már elutasítjuk a lobbit, a húskerülőké sokkal visszásabb és ez még anatómiaellenes is.

Mi van a fehérjével? Mennyi kell naponta? Én 180-250 grammot tartok szükségesnek magamnak, állati forrásból. Te mennyit viszel be? Abból mennyi hasznosul? A fehérjével mennyi plusz szénhidrát kerül be, és az hogy hat a szervezetedre?

Miért fetisizálja mindenki a vékonyságot, a fogyást, és miért alázzák meg azt, aki nő létére izmos? Tekintve, hogy vegán étrenddel izmot lehet veszíteni remekül. Miért vagytok pocakosak, görnyedtek? Mi az, hogy “vékony és izmos”? Az izom, ha van belőle, vastag. Ha nem vastag, akkor kevés.

Bárki írhat véleménycikket, bemutathatja a saját döntéseit, ízlését, lehet különc, purista, vegán, de akkor ő csak magáról írt. Nem mondhatja, hogy “ez az egészséges, ez tesz jót a világnak”, “ezt KELL”. Ha pedig az egészség a szempont, akkor az ezerféle függőséget (cigi, alkohol, videojáték, pornó) is kérdőjelezze meg. Jeleskedjen lemondásban és sportban, járjon gyalog, bringával, lépcsőzzön. Tudomány meg szakértő – mint annyiszor – megint arra kell, hogy lenyomják a torkokon a woke, városi, ellenzéki moslékot. Ami Magyarországon egyértelműen import, de újabban egyre jobban hasonul az ellenzékieskedéshez, ami nem más, mint tagadás. Ha a kormány betiltja a cigit, ezek ágálnak, hogy ne szóljon bele senki. Ha szigorítanak a drogpolitikán, akkor miért ne lehetne elszívni egy füves cigit, és a pornó is teljesen rendben van nekik, de közben bolygó meg vegán, emberi jogok meg állatjólét.. annyira unom.

15 thoughts on ““csökkenteni KELL a húsfogyasztást”

  1. Nem is való ez a hozzád hssonlóknak.

    Az ókori görög világban a vegetarianizmust a lelkes élőlényektől való tartózkodásnak (ἀποχὴ ἐμψύχων) nevezték. Csak a felső, képzett, filozófiában jártas réteg követte.
    A reneszánsz kori Európában újból feltűnt a vegetarianizmus, de szélesebb körben csak a 19. század és a 20. század során terjedt el. Első képviselői közé tartozott Leonardo da Vinci (1452–1519) és Pierre Gassendi (1592–1655). A 17. századi vegetariánusok fő ideológusa az angol Thomas Tryon (1634–1703) volt.
     A 19. század elején Percy Bysshe Shelley, a költő volt az etikai vegetarianizmus fő szószólója.[38] Az első modern kori Vegetáriánus Társaság 1847-ben alakult meg Angliában, Vegetarian Society néven. Az angol vegetáriánus mozgalom egyik közismert alakja George Bernard Shaw volt. A 19. században és a 20. század elején rendszerint ovo-lakto-vegetarianizmusról volt szó; vegánok csak szórványosan léptek fel.
    Oroszországban Lev Nyikolajevics Tolsztoj (1828–1910) volt a vegetarianizmus vezéralakja.

    Kedvelés

    • Nekem aztán nem való az ilyen. Én a szellemi létnek a fél és egy közé eső pontszámát kapnám (százas skálán!), az erkölcsit hagyjuk is, az mínusz. A vegánsághoz, bár semmi nem támasztja alá, hogy egészséges vagy akár csak fenntartható volna, csak azok az emelkedett lelkek érhetnek fel, akiknek nemhogy saját érveik nincsenek, de csakis világhírű emberek megerősítését érzik kellően erősnek, és ehhez a wikipédiából is úgy másolják ki a szöveget, hogy még a hivatkozások szögletes zárójeles számait és a születési-halálozási dátumot is benne hagyják.

      Bárcsak felérhetnék hozzátok!

      Ha ez vagy te, gratulálok, sikeresnek tűnik az étrended.
      https://www.facebook.com/mustermann.erika.653921

      Kedvelés

  2. Egyáltalán nem írtam a bejegyzésben magamról, a saját étkezésemről, ez nem önkifejező poszt, hanem, bullshit-irtó, vagyis az igazság a lényege.

    Akinek ellenérzése van, ne gúnyolódjon, hanem cáfolja az élelmi állításaimat.

    Főleg az élettani tényekről és a Telex (stb.) ideológiafertőzöttségéről, a kényszeres performatív jóemberkedésről írtam.

    De elmesélem a személyes vonatkozást is. Az én anyám egy intellektuálisan alter, reformgyógyász, vegetáriánus családba született bele (1936-ban), és soha életében nem evett húst, így csinált végig négy terhességet. Ehhez nagyon puritán is volt, szegények is voltunk, de inkább elvből nem volt gyerekkoromban semmi fizetős hely, büfé, étterem. A fagyi volt a maximum. És jellemzően üres hűtő. Piacozott és főzött, ha ráért, de nemigen ért rá. Egy olyan időszakról beszélünk, amikor az ún. gépsonka luxus, és 20 forint tíz deka. Később, fiatal felnőttkoromban már ő is lazult, nem bánta ünnepeken az éttermet. A húsevés, a főzés és a költsége feszültségforrás volt apámmal. Mi ettünk húst, intézményben is, nem volt tilos. Anyám is főzött húst, de nem szerette, nem kóstolta, nem voltak bevált, kedvenc húsos receptjei. Nekem a gyerekkori kaotikus nyomor, a spórolás, a nem igazán jó ebédek és a húsnemevés összefügg. Tejtermékeket evett anyám, tojást keveset.

    Tehát az én emlékeimben archetipikusan apám az, aki nem sportol, és sokat panaszkodik, passzív, anyám az, aki nem eszik húst, de fürge, aktív. Ahogy az évek teltek, eltűntek a zöldségek, és cukorbetegségre erősen hajlamos felmenőkkel egyre inkább cukros, lekváros, grízes, tejfölös tésztát evett.

    Én szeretnék erős, jó izom-zsír arányú, fitt maradni és valódi ételeket enni, de a cukorral, túrós sütikkel nekem is van beakadásom. Nagyon egyszerűen és sokadszor le tudom vezetni, miért teljes tévedés, hogy “túl sok fehérjét eszünk”, “csökkentsd a húst”, kik és miért erőltetik ezt a többi urbánus divattal. Még ha okés is lenne beleszólni, teljes tévedésben vannak.

    Kedvelés

  3. A nem konzerv májkrém elfogadható belsőségnek? Látom, hogy az összetevők között általában van szójafehérje, de azért a harmada általában máj. Mennyire gáz?

    Kedvelés

  4. “Mi van a fehérjével? Mennyi kell naponta? Én 180-250 grammot tartok szükségesnek magamnak, állati forrásból. Te mennyit viszel be?” Assztak. .. én 150-170 grammot viszek be, szinte csak állati forrásból, 1500 kalóriás diéta mellett, miközben a zsirmentes tömegem 52 kiló körül van (csontostul, DEXA mérés alapján). Ennél többet, ha nem fogyózok, de ennyi kalória mellett ennyi esik jól, mert nem akarok csak húson élni. Nem nagyon látok olyat, hogy valaki nálam több fehérjét vinne be, miközben nem testépitő.

    Nemrég vitatkoztam valakivel facebookon, nem ismerem, állitólag 190 centi és öö 90 kiló felett van ha jól emlékszem, elég komolyan gyúr, nem láttam a fotóját. Valami olyasmit mondott, hogy szerinte amit én beviszek az nem “kell”, heti öt nap lifting mellett sem (és akkor sem, ha kalóriadeficitben igyekszem helyreállitani az erőmet sérülés miatt kimaradó időszak után, és 40 felett sem, amikor a fehérje már nem hasznosul annyira jól) mert ha valaki nem versenyzik annak nem “kell”, még ő sem eszik ennyit, pedig a méretei, magassága, és sokat is edz. Visszakérdeztem, hogy szerinte miért nem szükséges nekem, hogy optimális eredménye legyen a befektetett munkámnak, miért csak a versenyzőknek “kell” az eredmény.

    Érdekes amúgy, hogy random fickó a netről, akinek fogalma sincs arról, hogy ki vagyok, igy kioktat, hogy mi “kell” nekem meg mi nem, mert még ő sem csinálja. (Én ugye őt nem kérdeztem, egy posztra reagáltam ahol egy kezdő pasi kért tanácsot, aki fogyni akar edzés mellett, neki minimum 140 grammot javasoltam naponta. ) Mintha ő valami golden standard lenne, akit én természetesen másolni akarok, mi mást is akarhatnék, talán mert ő férfi, azaz automatikusan szakértő hozzám képest. És mintha a fehérje fogyasztása valami hatalmas áldozat és drill lenne, ami normális embernek nem fér bele. Én meg nem értem.

    Aznap egész pisztrángot sütöttem meg egy kevés vajon reggelire, köret nélkül, és hasonló jókat (csirkecombfilét és sovány sertéscombot) ettem a többi étkezéskor. Ezek elég olcsó húsok, a pisztráng a legdrágább, de néha igy is meg tudom venni 3000 forint alatt kilóját. Amikor én gyerek voltam, kötelező volt megenni a köretet, mert a hús drága és a körettel kell feltölteni magunkat, hogy ne maradjunk éhesek, és közben ne is együnk túl sok húst. Innentől az értékrendemben az van, hogy köretet csak akkor eszem ha kifejezetten kivánom, és nem töbet, mint amennyit kivánok. Általában semennyit nem kivánok, viszont friss gyümölcsöt és zöldséget igen, ezért azt eszek étkezések között. De elképzelem, ahogy ez a pasi fanyalogva néz az illatos sült pisztrángra, hogy ő ezt nem eszi meg, ekkora áldozatot nem fog hozni, ő nem versenysportoló, és nem értem a képet. Nem értem a hozzáállást.

    A facebook csoportokban állandó téma, hogy hogyan vigyünk be fehérjét, de folyamatosan szénhidrátos kajákat próbálnak vele utánozni, és állitólag nagyon-nagyon nehéz napi 130 g fehérjét bevinni, akkor is, ha nem fogyózik az ember, folyamatosan monitorozni kell a bevitelt, és persze recept, recept, variálás, fáradtságot akarnak beletenni és édességnek akarják érezni.
    ..egyszer javasoltam valakinek, hogy piritson csirkemellet és tegyen rá mézet. És mustárt, és akkor az a mézes-mustáros csirke, sok benne a fehérje és közben édesség is.

    ..nem értem a világot, na.

    Kedvelik 1 személy

    • Senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki mit, mennyit eszik, mit és milyen céllal sportol, egészít ki stb. Én csak úgy írok ezekről, hogy nem teszem vita tárgyává. Az őszinte érdeklődők mindig tudomásul vették, mi van, vagy legfeljebb kérdeztek, elvi vita nincs (és nem is lehet: a tények ezen az oldalon állnak). Ha nem értettek egyet, másképp csinálták, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy “szerintem ez a helyes, nekem ez a való”. annak ellenére nem, hogy létezik humán anatómiai igazság. Például hogy a sok szénhidráttól elrohad a fogad.

      Csak az irigy, jót tőlem sajnálók kezdtek ellenséges elemezgetésbe, “leleplezésbe”. Teljesen értelmetlen, sima egó-deklaráció. Nem is ők futnak, böjtölnek, tartják egészséges sávban a reggeli vércukrot stb.

      Egyet azért mondok az kos hústoronynak: az elégséges (sustainable, adequate) nem az optimális. Az RDA-t eleve ülőmunkát végző+home office-ező vagy autókázó, kanapén netflixező, gyenge izomzatú (azaz: átlagos) emberekre fejlesztették ki, és még ezt is súlyosan áthatotta a vegán-woke-“klímavédő” lobbi. Csináljátok úgy (írom ezt a Steiner Kristóf-féléknek), egyetek gabonát, méregdrága quinoát, hüvelyest és dicsekedjetek el vele a közösségi médiában. SOKKAL tisztább, egyszerűbb, finomabb a húsleves, hal, tojás, sajt. Semmi baja se a vesémnek, se a vérzsíromnak, nem is volt soha, pedig újabban mindenféle laborokban nézetem.

      Én kiegészítek BCAA tablettákkal, ötösével iszom a tojásfehérjét (zsír- és szénhidrátmentes), és csirke, marha, disznó vagy hal plusz sok tejtermék minden nap van. Meg is van az izommennyiségem (DEXA), pedig mostanában nemigen súlyzóztam.

      Hány centi vagy?

      Én nem érzem nehéznek a 200 grammot, és azt se, hogy hetente 30-40 féle növényt egyek (az idei januári Telex-kihívás nevében). Mondjuk én úgy eszem, mint egy légionárius: sokat, húsosat, remek gyomorral, egykedvűen.

      Ez komoly irodalom:
      https://peterattiamd.com/determining-optimal-protein-intake/

      Kedvelés

      • Fogyni igyekszem. 92 kilóról fogytam le eddig 71 kilóig, illetve előtte voltam 105 kiló is, de azt egy másik, drasztikus diétával adtam le, ezt a bő 20 kilót viszont ezzel, miközben izmot szedtem fel, már az elején.

        Egyelőre úgy 20% körüli testzsirra mennék le, ott egy “pihenőt” tartok majd, és kitalálom, hogy menjek-e még lejjebb, tetszik esztétikailag a 12-14% testzsir és még sosem volt hasonlóm. Bulk-cut ciklusokat szeretnék csinálni, mivel szeretek izmozni és amúgy enni is, és nem bánom, ha időnként vissza kell vennem a kalóriát hogy leadjak a felszedett zsirból, azt viszont utálom, ha folyamatosan önmérsékletet kell gyakorolnom, hogy tartsam a súlyomat.

        Ez a diéta, az 1500 kalóriás, magas fehérjés, napi 40-60 g zsirt bevivő diéta (több kellene optimálisan, de nem akarok ketózist, szeretem a zöldség-gyümölcsöt és néha jól esik egy tökmagos zsemle is edzés előtt. Kefirrel elfogyasztva, miközben a terem előtt üldögélek a napfényben) nekem fenntartható, teljesen élvezhető mellette az életem, azt eszek amit szeretek. Úgy tűnik, izmot nem is veszitek mellette, vagy visszaszedtem valamikor az egyik pihenő alatt, az RSMI-m ugyanaz a 7.5 volt pár hete, mint amikor még 78 kiló voltam. Közben volt egy sérülésem, forgatóköpeny, alig tudtam felsőtestre edzeni hónapokig, és az új DEXA idején még nem jött vissza teljesen az erőm a hanyagolt izomcsoportokra. Ezzel együtt 0.01-el csökkent az RSMI-m a két mérés között, ami szuper. Szóval beválik nekem ez a diéta nagyon, és nagyon örülök magamnak hogy ezt igy kitaláltam.

        173-4 centi vagyok. 43 éves.

        A hústoronynak én azt mondtam, hogy egyrészt ő lehet hogy igy is fejlődik, de jobb eredményei lennének, ha több fehérjét enne. Akinek tanácsot igyekeztem adni, mert kérte a posztban, az kb velem egymagas és nyolcvan kiló volt ha jól emlékszem, férfi, és talán hetven kilóra akar lemenni vagy ilyesmi, nem emlékszem nem tegnap volt a beszélgetés. Neki 140 g minimumot javasoltam, az alapján hogy ha valaki komolyabban edz, akkor a célsúlya sacc kétszeresét tudja grammban hasznositani, ezt mondja a szakirodalom. Úgy tudom vannak kicsit kétséges tanulmányok arról, hogy esetleg ennél többet is, de a mainstream a két grammot mondja, és nem akartam megijeszteni a pasit brutális számokkal.

        A hústorony még azzal érvelt, hogy az ember saját bevallása szerint csak lefogyni akar, meg egy kicsit formába kerülni, valamennyire életmódot váltani is, hogy ne szedje vissza, én meg azzal érveltem hogy azt irja eljár súlyzózni, kizárt, hogy kifejezetten nem akarná a plusz izmot, mint eredményt. Akkor meg miért ne étkezzen optimálisan.

        Amikor nem fogyózok, mindennapos nálam, hogy 200 fölé megy a napi fehérjebevitelem. Amikor elkezdtem edzeni, 92 kilósan, istentelenül zabáltam is mellé, nem volt célom a fogyókúra, az külön sztori, nem fogyás céljából edzettem, hanem mentális egészség céljából, meg mert erősödni akartam, meg mert boldog voltam tőle. Utólag számolgatva napi 4000 feletti kalóriát megettem, és például napi sacc másfél kiló sült csirkecombot. Meg egy öt tojásos zöldséges rántottát, meg még ezt-azt, de a lényeg a sült csirkecomb volt, magában. Előre megsütöttem három napra 4-5 kilót és azt majszoltam. Extrém, tudom. Ami még érdekes, hogy emellett az extrém zabálás mellett hónapokon keresztül nem híztam, állt a súlyom, közben viszont a benchpressem felment egy ismétléses 52.5 kilóra vagy talán 55-re, nem vagyok benne biztos. Amikor elkezdtem edzeni, 25 kiló ment. Mindenben brutálisan fejlődtem, előtte egészen rossz formában voltam. Nyilván a testkompozicióm változott, azért nem moccant a mérleg. Brutális anyagcserém is volt, én februárban, nyolc fokban ujjatlan felsőben és leggingsben túráztam, három fokban pedig egyetlen blúzban sétáltam odakinn és kellemesnek éreztem.

        Valami ilyesmit szeretnék majd visszahozni, mint tömegelést, talán nem ennyire extrémen, és kicsit variálva, pl több hallal, több zöldséggel.

        “trollkodásnak is remek (mert sütit, csokit, csipszet, fagyit akar az ilyen)!!!” tudom 😀 azért is irtam neki. De közben komoly is a javaslat, mert én ténylegesen ettem csirkemellet igy és nagyon jól esett az édes iz a változatosság kedvéért.

        Kedvelik 1 személy

      • Érdekes, amit írsz. Csak egy megjegyzés: magas fehérje (és némi szénhidrát) mellett nem kerülsz ketózisba. Kizárt. Még közepes fehérje és nulla szénhidrát mellett se nagyon.

        Kedvelés

Hozzászólás a(z) csak az olvassa bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .