Hét százalékkal drágult februárban az élelmiszer, márciusban még durvább drágulás van. Volt 40 és 80 százalékos kereskedelmi árrés is alapélelmiszerek esetén – ezt most rendeletileg korlátozzák. Közben ragály pusztítja a vágóállatokat.
Minden nagyon drága.
Ami ennél is drágább: az egészséged, az életéveid, a tiszta agyad.
Én nem látlak téged, nem tudom, mit esztek. Nem tudom, erről ki dönt, mi a norma nálatok. Azt sem, mi az akadálya, hogy jobb legyen. és azt sem, milyen az ízlésed, van-e betegséged, mire telik anyagilag.
Azt látom, mi megy a médiában az élelmiszerekkel és az “egészséges” táplálkozással kapcsolatban.
És az elborzasztó.
A LIDL-t nemrég megbüntették, bárt mindössze 186 millióra, amiért teljes kiőrlésű pékáruként árusít olyasmit, amiben csak az egyharmad rész a tk. liszt. A LIDL által szponzorált Telexen olvastam ezt. Haláli!
Én nem gondolom, hogy a helyesen előállított és címkézett teljes kiőrlés megoldja bármilyen cukoranyagcsere-zavaros (inzulirezisztens, hypo-, hypercukrú, cukorbeteg) problémáját. Vagy az egészséges életmód követőiét.
Hogy mi nem oldja meg, azt látjuk, bárhol, a főváros “úri”, “sznob” kerületeiben is sántikál, panaszkodik, orvoshoz rohangál már a harmincas-negyvenes éveiben az is, akinek volna lehetősége, pénze jól enni, sportolni, magánegészségügybe járni, pihenni.
Csak nem arra fordít időt, pénzt. Részben azért, mert a korszellem hamisan zúg körülötte. A sajtó lefeküdt lobbiérdekeknek.
A legaljasabb csúsztatás: bolygóvédő, egészséges gyakorlatnak beállítni a hitvány kalóriákat. (A másik: a gyerekek érdekének pántlikázni a genderpropagandát. A TASZ hírleveléből:

Mi az, ami nem hitvány? A minőségi vaj, a halak, a biotejszín, a tojás, a marhahús, a belsőségek, a zöld leveles termények biztosan nem. A minőségi csokoládé sem.
A Telexen egyre-másra ilyen a gasztrokontent. Sör, liszt, tészta, süti, lekvár… csak gabona és cukor legyen:





Visszatérve a teljes kiőrlésre. Szomorú gyanúm: nem szépen, egyben őrlik meg a gabonaszemet, hanem hozzákevernek a fehér liszthez utólag némi vicik-vacak korpát, szemetet, színezéket – ezt jelenti az ipari teljes kiőrlés.
Ha egyben is őrlik meg, és ettől “benne marad a sok értékes tápanyag”, “magasabb a fehérjetartalma”, akkor az glutént jelent. A búzafehérje a glutén. Súlyosan gyulladáskeltő anyag, százezrek testi kínjának első számú oka.
A teljes kiőrlésű liszt, a lassú felszívódású szénhidrát sulykolása az egészséges étkezés teljes félreértése. Már vagy tíz éve az inzulinrezisztensek sem bíbelődnek ezzel, és a 160 grammos diétával, metforminnal sem.
Rengeteget kutatják, fejlesztik ezt a területet, új meg új szereket ajánlanak, mégis egyre több a cukoranyagcsere-zavar. És az csak az egyik nagy életmódi betegség!
De akkor mi a lényeg?
Térj vissza az egyszerű, erőfeszítést igénylő élethez.
Neked arra nincs pénzed?
Ez nem újfajta termékek vásárlását jelent, hanem lemondást.
Nemigen beszél a trendi média arról, hogy milyen sok terméket veszel: csomagolt, kevert, manipulált élelmiszereket szerzel be alapanyagok, egyszerű termények helyett. Legfeljebb költségcsökkentő céllal említik, hogy járj piacra, ültess paradicsomot, főzz otthon.
Amitől egészséges maradsz (meggyógyulsz!), az nem az, hogy ilyen-olyan élelmiszereket vagy szokásokat, elkészítési módokat, trükköket hozzáadsz a hétköznapjaidhoz, hanem hogy a lényegre koncentrálsz, lehántod mindazt, ami ebben hátráltat, fölös pénz, idő, energia.
Mi a lényeg?
A legeslegelső lényeg a mozgás. Még ha képződne is az ereid falán meszes plakk, még ha lenne is magas a koleszterined, vérzsírod, és nem használnád fel, az intenzív mozgás ledobja. legyen a pulzusod 150-160 fölött hetente többször!
A második: ne csapd be magad, hogy ez meg az egészséges. Ez azokra jellemző, akik szeretnek külsőségekbe kapaszkodni. Kütyü becsülte adatokkal ne veregesd meg önválladat, hogy milyen fitt vagy – ez nem változtat a tényeken.
Fitt akkor vagy, ha rendszeresen és valóban felemeled a nagy súlyt, fakszni nélkül. Ha lefutod valóban az 5-10 kilométereidet. Ha robog a véred.
Nem a kontent tesz egészségessé, nem is a motiváló közösség, nem az edző.
Hanem az, hogy leépíted az egészségkárosító szokásokat. Az üldögélést, lustulást is ide értem.
Ha pedig fontos célod van, akkor beleteszed az energiát. Megtanulsz egy új mozgást. Végigküzdöd magad az időn, távon. Rendszeresen eljársz, böjtölsz, tágítod a határokat.
Túl sokan hitték el, amikor engem 2015-től Anita és Zsófi fotózott, hogy amit látnak, az maga az egészség. A fotók! Csak felvesz egy színes leggingszet, felkér egy fotóst, az kattint, ő gyönyörködik. Ettől neki fitt a teste, és tőle kérnek tanácsot.
Ilyet gyenge emberek csinálnak. Nincs mögötte fedezet, valódi munka. Szépítenek, manipulálnak. Jól látszik a sóvárgás, az önállóság hiánya.
Ne érd be a látszattal!
Amikor lelkesülten írtam a versenyekről, mezítlábazásról, hidegtűrésről, erdőről, szaunáról, az állt össze, hogy másoknak kell tippeket adni, magabiztosan kinyilatkoztatni, az edzésre “vállalkozást alapítani”, esteleg valami képzést elvégezni. Hogy ennyi a lényeg.
Nem voltak ott velem a verítékes határhelyzetekben, amikor az ember nem néz ki jól. Nem érezték át, hányan idegenkedtek, hogyan űztek gúnyt a sportból egy a testemből; milyen nehéz volt más úton járni, jobbat akarni, tudatossá válni. “Az egészség nem súlyfüggő!” “Nem kéne éreztetni másokkal, hogy szintet léptél!” “Nem kell nagy súlyokat emelgetni!” “Ne terrorizálj másokat a szélsőségeiddel, böjttel, orrvérzésig edzéssel!”
Írták azok, akik ide jártak inspirálódni.
Tudtam, mert tudnom kellett, mit akarok: megalapozni az idős éveimet az életmódom teljes átalakításával, a fontossági sorrend robbantásával. Pedig én előtte is sokkal többet sportoltam az átlagnál, pusztán attól, hogy nincs autóm. Rengeteget cipekedtem, bringáztam és gyalogoltam, mert a tömegközlekedés is viszonylag messze van,
Te mit tegyél?
Iktasd ki a cukrot, a lisztet, ha van szénhidrátnyagcsere-problémád, vagy ha nem szeretnéd, hogy legyen. Különösen akkor, ha nem szoktál gyakran izzadtan, a torkodban dobogó szívvel mozogni.
Ne helyettesítgess! Egyél valódi ételeket.
Szeretnél kevesebbet költeni és egészséges maradni, gyógyulni? Egyél kevesebbet.
Főzz otthon. Ne bonyolítsd túl.
Ne vegyél agyoncsomagolt nasikat, színezett-ízesített fagyikat, gyorséttermi árut, kényelmi ételeket. A gyereknek se.
Ami nem feltétlen szükséges, viszont élvezet, abból vegyél kevesebbet, de jó minőségűt.
aludj sokat.
Ne szónokolj róla, ezzel tele a padlás. Csináld!
Ez valami döbbenet. Április 1. vagy nem tudom. Erre a részletre írom, Ács Borinak:
“…hús+köret, esetleg tészta+szósz. Ehelyett úgy kellene gondolkodni, hogy hüvelyes+gabona+zöldség és kis mennyiségben, nem minden étkezésnél ezekhez jöhet még egy kevés hús, sajt, tojás.”
Amennyit Ács Bori az évek alatt a “mit főzzek, de ez nem egészséges, nem ízlik, nem tudok lefogyni, kipróbáltam ezt és azt” vonalon már panaszkodott, egyáltalán nincsen olyan tudás birtokában, abban a pozícióban, hogy így kinyilatkoztassa, hogy kell kinéznie mások fogásainak, terveinek, költségvetésének. Főleg mivel egészséget emleget, de nem sportol és/vagy a sportot kihagyja a képletből.
“Ezen a ponton merül fel biztosan sokak fejében a kérdés, vajon ez a táplálkozási minta drágább-e a klasszikus, hús-köret modellnél? hibás írásjel a kérdőjel Már egy boltba besétálva kiderül, hogyha egy növényi alapanyagot teszünk hús helyett a középpontba, akkor ugyanúgy vagy olcsóbban jövünk ki, árrés ide vagy oda, ráadásul nagyobb a választék is, mint a csirke-sertés vonalon. Egy fej karfiolhoz (1000 ft), káposztához (700 ft), egy doboz gombához (900 ft), egy zacskó babhoz (500 ft) vagy sárgaborsóhoz (250 ft) ugyanúgy lehet fogást tervezni, mint egy kiló csirkecombhoz (2000 ft) vagy egy sertéslapockához (2300 ft). Nem kell persze mindig így tenni, de minél többször sikerül, annál jobb.
Ezért pár húsmentes ebédet és vacsorát, ami gyakran előfordul a háztartásunkban, összehasonlítottam néhány hagyományos húsos ebéd költségeivel.”
Mondd már meg, Bori, hogy azon kívül, hogy olcsóbb és woke, meg a LIDL megmondta (és megfizeti), hogy ezt kell hangoztatni, miért lenne jobb “minél többször” ilyen fogás!
Nem csak az ára számít, sőt, az is csak akkor, ha a tápértékét is beleszámolod. És mi az, hogy egy kiló? Az csak a cipelésnél számít. Ennyi erővel kétszáz liter vizet is összehasonlíthatnál egy fél disznóval.
Megmutatom, miért nem éri meg a karfiol, pláne primőr áron. Pláne a doboz gomba, 250 gramm. Ezek nagy része víz.
Egy kiló (ez legyen egy fej, habár az bruttóban, sok zöld levéllel egy kiló) karfiol:
250 kcal, fehérje 19 g, zsír 3 g, ebből telített 1 g, szénhidrát 30 g.
Én imádom, meg van gyerekem is, aki szívesen eszi, de a gyerekek általában nem szeretik, és van, aki durván fingik tőle. Persze lehet tejföllel, olajjal, pirított morzsával, tojással stb. javítgatni, de jól nem lakik 1000 Ft-ból, nemhogy a negyedéből. Elhanyagolható mennyiségű és gyenge minőségű, részleges értékű fehérje van benne, noha a fehérje az a tápanyag, ami laktat, fenntartja/építi az izmokat, táplálja a neurofolyamatokat, hajat-bőrt-körmöt, sőt, az agyműködést is részben.
Ezzel szemben a csirkemell/comb natúr párolva, pirítva, grillen sütve, két evőkanál zsiradékkal, minimális fűszerrel is teljes értékű, nem kell javítgatni, nincs, aki ne szeretné, egy nagyon ritka allergiát leszámítva.
2000-ért tehát:
Energiatartalom: 1200 kcal. Majdnem ötször annyi!
Fehérje: 225 gramm.
Zsír: 26 gramm.
Szénhidrát: 0 gramm.
Nem olyan bonyolult. Pár levél saláta, ablakban termesztett paradicsom, hagyományos ízlésűeknek csésze rizs 100-150 ft/fő, még vaj is kitelik belőle rá.
Ez az, amit oly drágának tartasz – én erre mondom a gyerekeimnek, hogy fiam, ha neked 2000 forint sok egy kiló húsért, avagy 4900 egy HundM nadrágért, akkor SOHA nem leszel még tisztes szegény sem, nemhogy jómódú, mert magadat sem becsülöd semmire. De ha nagy a nyomor, akkor is inkább ilyen vacsora, mint 16-os iPhone, Spotify, Netflix, rozzant Suzuki.
A rostot túldimenzionáljátok, én csak nagyhasú embereket látok mindenhol. Ezért a tápanyagsűrű, kis térfogatú ételekre szavazok.
KedvelésKedvelés