könyveim

Mit olvass?

Nagy átrendezésben, élhetővé tételben vagyunk pár hete, apránként, örömmel fedezzük fel a rumli fedte kincseket.

A szépséges ágy

mellé tettem egy szomszéd által kiselejtezett, fehér polcot, boldogan vettem birtokba könyveim és Ágyközelben Szükséges Fontos Tárgyaim Számára.

Megmutatom nektek a könyveimet, mert a kultúrnaplóban inkább az elmenős élményekről írok, a mindenhol-folyton olvasásról nemigen.

Amiket tavaly olvastam (és még néhányat, amit kölcsönadtam; Shriver Should We…-jét nem találom, lakáson belül vesztettem el, a másik, a Motion of The Body… kölcsönben van):

Bianca Bellova

Viktor Pelevin Számok

Molnár Gál Péter Coming out (Tények és tanúk)

Moldova György Negyven prédikátor

Kun Árpád: A takarító férfi

Folyamatban még

Michael Chabon Ragyog a hold

Réz Pál Bokáig pezsgőben

Nádas Péter Emlékiratok könyve 1.

Sheila Jeffreys Beauty and Mysogyny

Arto Paasilinna A nyúl éve

Nem fotóztam le:

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz

Máté Gábor Színházi naplók (szintén Tények és tanúk)

(…)

Életem legnagyobb, régi és újabb olvasmányélményei, és épp a kezembe is akadtak a családi könyvespolcról:

Nádas Péter Rémtörténetek (ezt is tavaly ősszel olvastam; kedves statisztatársak: EZ VOLT AZ a Hungexpón! kézenállva!).

Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről

Lionel Shriver A nagy testvér

Závada Pál Jadviga párnája

Füst Milán A feleségem története

Bereményi Géza Magyar Copperfield

Szvoren Edina Verseim

Ian McEwan Dióhéjba zárva

Gergely Ágnes Őrizetlenek

Reggeli olvasmányok, nem lineárisan haladok bennük, hanem egy-egy részletet, novellát, fejezetet olvasok, vagy épp újra meg újra:

Milbacher Róbert Legendahántás

Molnár Ferenc A meg nem értett nők

Anthony B. Atkinson Egyenlőtlenség

Csunderlik Péter–Pető Péter Top 10-es történelmi slágerlisták, Újabb top 10-es történelmi slágerlisták

Lucia Berlin Este a paradicsomban

Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról

Csehov A szerelemről

Bodor Ádám Verhovina madarai

AlkalMÁTÉ TRUPP

Tar Sándor A mi utcánk

Alice Munro Asszonyok, lányok élete

És végül a tervezett olvasmányok, a jobb szélső hármat tegnap vettem, illetve a végén az Emlékiratok könyvének második része (de az régi kiadás, a 18. születésnapomra kaptam)

Emily Ratajkowski My Body

Borbély Szilárd Halotti pompa

Kazuo Ishiguro Ne engedj el (2017-es Nobel-díj)

Robert Galbraith Halálos fehér

Robert Galbraith A koromfekete szív

Károlyi Csaba Egy teljes év Nádas Péterrel

Visky András Kitelepítés

Tanácsok

Mindig legyen nálad könyv, mert ha hóban, dugóban ragadsz, megment.

Vegyetek könyvet használtan, magánszemélyek és antikváriumok hirdetéseivel is tele a net!

Ijesztő lehet a könyvek felhalmozódása. Ami nem szívügy, azt nyugodtan el lehet adni.

A Magyar Narancs karácsonyi dupla számában kedélyes, emlékezetes összeállítást írt Karafiáth Orsolya arról, melyik könyvimádó hogyan tárolja és rendszerezi a könyveit.

8 thoughts on “könyveim

 1. De jó lista! A Duplamancs még nem jutott el hozzám. És még néhány kötet, amikre kíváncsi vagyok. Épp most olvastam el a Halálos fehér után a Zavaros vért Galbraith/Rowlingtól, ami voltaképp folytatásnak is tekinthető. Inkább regények ezek, mint detektívtörténetek vagy noárok. (Fölfigyeltem a Zavaros vér-ben az apró, ítélkezés nélküli kis rajzokra pl. a vega lányra, aki vendégségben kiveszi a szemetesből a sütemény dobozát, hogy ellenőrizze, mert őneki olyat “nem szabad”. Ezen mindig fölháborodom egy kicsit. Majd megtudná, milyen az, amikor a “szabad” legfeljebb kéttucat ételalapanyag…) De olvasni jó! Ai Weiwei-t is, meg Rushdie-tól Joseph Anton-ját, a most megjelent cikkgyűjteményt és a fikciók közül egyedül a Quichotte-ot ajánlom még. Meg annyi mást!

  Kedvelik 1 személy

 2. Joanna Bator: Szinte èjsötèt
  Václav Havel: Kèrem, röviden! (Interjúk, visszaemlèkezèsek egyvelege). Nem tudtam, hogy Havel drámát is írt, azt is szeretnèk olvasni.

  A nagy testvèr szülinapi ajándèk volt tavalyelőtt, nagyon izgalmas. Nyáron a Mandible családot olvastam. Hosszú listám van mèg. 🙂

  Kedvelik 1 személy

 3. Paolo Cognetti: Nyolc hegy, pár hete volt a film, utána rohamban a könyv, azóta már más olvassa, olyan élmény volt, nem bírtam megtartani magamnak.
  Az újévi magányban versek, Wisława Szymborska, meg Ivan Iljics halála.
  Most David Abram, Az érzékek igézete, ezt csak most kezdtem.
  Meg az e-könyveim közül válogatok egy kedves rokonomnak, aki kifogyott az olvasnivalóból, ez jó játék mindig, ezúttal felnőttnek.

  Kedvelés

  • Ó, a filmre mi is hirtelen felindulásból mentünk el, nem is értettem miért telt meg teljesen a mozi, bezárt a Cinema City vagy mi történik, annyian voltak. És tényleg elképesztő.
   A filmben végig olyan érzésem volt, mintha több lezárás lett volna ahogy kibomlott a történet, és azok is üzenetet hordozó kerek részekként értelmezhetőek voltak. Például amikor berajzolja a térképen az utolsó útvonalakat. Vagy mikor Bruno megvalósítja a hegyen az elképzelését, Pietro pedig saját útjára indul. A madarak a végén! A hegyekbe elvonulás azonban olyan klisé, és mégis csúcsra törés és nagy spirituális megvilágosodás nélkül tudják bemutatni. Feloldás, rácsodálkozás persze van. (nehéz nem spoilerezni)
   A könyv ami alapján készült, arról mit lehet tudni? A Bruno karakterét valós személyről mintázták? A szakaszosság követi a regényfejezeteket?
   Hegyek és életív témában kellemesen csalódtam a Magasságok és mélységekben, bár féltem az Erőss Zsolt kultusztól, meg a témájától.

   Karácsonyi, szülinapi ajándékaim olvasom jelenleg, John Green The Anthropocene Reviwed-ját, illetve Papp-Zakor Ilka Majd ha fagy regényét. A téli esték túléléshez szükséges derű árad mindkettőből, szeretem.

   Kedvelik 1 személy

   • A film a könyv szerkezetét követ nagyon hűen, de kihagy, sűrít. Mellékszereplők, háttérsztorik (pl. a szülők története) vázlatosabbak, nem ismerjük meg őket. Szerintem jó érzékkel hagy ki dolgokat, és amit kénytelen kihagyni, azt is valahogy ihletetten tudja sejtetni, nekem a filmben is érezhetőek azok a motivációk, amiknek a gyökerét adó eseményt nem látjuk megtörténni.
    Nem tudom, Brunót mintázta-e a szerző valakiről, de szerintem mindenki ismer egy Brunót (én is, meg Pietrót is, ezért is ütött akkorát a film), akit nem lehet megmenteni, aki ilyen tragikusan és viselhetetlenül önazonos.

    Kedvelik 1 személy

   • Ez elég jó sejtetés, utánanézek a könyvnek 🙂 Ahogy változik folyton, hogy Pietro vagy Bruno van jobb helyzetben, az is érdekes, én sokáig nem Brunot gondoltam annak, akit meg kellene menteni.

    Kedvelés

 4. De jó! Kedvem támadt takarítani… Legjobb tanács evör, hogy legyen mindig könyv az embernél. A gitártokomban pl. Maurice Béjart önéletrajza van, buszon olvasom keddenként próbára menet. Valahogy mindig ott nyílik ki, amikor a fickó még csóró volt, és a bérelt lakása ablakán örökké befújt a szél. Volt egy nagyon jó mondata, kb. az a lényege, hogy az emberek azt hiszik, a testnek pihenésképpen az kell, hogy egy szennyezett tengerparton heverjen, pedig valójában táncra van szüksége.

  Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.