fejleszd a helyesírásodat!

Mégpedig rendszeresen! A Hobbihelyesírók oldalán már hétfőtől fent van az eheti kvíz:

Minden héten lesz kvíz, minden héten kiteszem ide is. Hétfőn jelenik meg, benne egy-két kérdés vagy típus ismétlődik a korábbiakból. Ekkor még csak a százalékodat látod. Csütörtök reggeltől láhatod a hibáidat is, ha újra megoldod a kvízt, aznap állítom át a funkciót.

Ne szorongj, ez nem iskola, felnőttünk, senki sem szégyenít meg — te se tedd magaddal. Élvezd! Ez játék, fejlődési esély, intellektuális élményfürdő. A hibaérzékenységemet, a típushibákra való éles szememet tanár koromból és egyetemi olvasmányaimból hozom.

Ezek nehéz, egyetemi szintű tesztek, magyar szakos nyelvészfejűeknek reális a 90 százalék. Aki elsőre százat ír, nagyon büszke lehet magára, és az univerzumban nincs több ilyen ember kb. kétszáznál.

Szóval, nehezek a kérdések, vegyesen célozzák a nyelvi műveltséget és helyesírást, ráadásul komplexek (a “melyik sorban NINCS/VAN hiba?” típushoz egyszerre kell tudni nehéz szóalakok írásmódját), szóval nem csak a legegyszerűbb típushibákat veszem sorra, mert nem akarok unalmas lenni, és azt szeretném, ha a játékosok hétről hétre fejlődnének. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy helyesírási változások is életbe léptek tavaly nyáron. És akkor ott van még az esetlegesség, hogy a kvízek az én ízlésemet és logikámat mutatják, nem biztos, hogy más profi helyesírók is pontosan így gondolják.

Én tudomásul vevős (deskriptív) vagyok, a Nádasdy-féle eszmék jegyében. Sok formát elfogadhatónak tartok, nem bírom viszont a tanítónős nyelvi babonákat (éssel, háttal nem kezdünk mondatot, a szóismétlés tilos, add meg a tiszteletet Édesapádnak, “a macska fel van mászva a fára” üldözése). A helyesírás, az viszont konszenzus, és a szabál’, az szabál’.

Minden konstruktív észrevételt, értelmes kérdést köszönök, és szívesen vitázom is hozzáértőkkel.

És kérek megértést: annyit írok, olyan lélegzetvétel-szerűen, hogy néha figyelmetlen vagyok, vannak elütéseim, és van egy-két hibám is.

20 thoughts on “fejleszd a helyesírásodat!

 1. Máris fejlődtem! Vagy a múltkori eredmény volt ciki, minden esetre jól kezdődik a napom a 90%-kal. És kell is ez a lendület, szóval a legjobbkor. Köszönöm.

  Kedvelés

 2. Jupii! 90%! A múltkori csak nyolcvan volt.:)
  Egy technikai apróság: előfordulhat, hogy csak az én böngészőm/gépem buta, de nálam a hosszabb kérdések nem látszanak végig.

  Kedvelés

 3. A 6. kérdésnél szerintem a megkérdezte is lehet kérdőmondat… Vagy mindenképp kellene oda is az -e kérdőszocska?! A 70 százalékommal amúgy hallgatok… 😦

  Kedvelés

 4. Régóta a csendes olvasók táborát gyarapítom, de most írnom kell…100%! Eddig is tudtam, hogy ufó vagyok, de most már bizonyítékom is van rá 😉

  Kedvelés

 5. 90%. Az számít, ha anno felvettek a bölcsészkarra úgy, hogy magyarból is kellett felvételizni? 🙂 Ehhez a maihoz nem kellett se bölcsész szak, se nyelvészfejség, valamelyik múltkorin viszont tényleg csak 70%-om volt, el is bujdokoltam szégyenemben akkor. Vagy lehet, a múltkoriban több volt olyan, ami frissen változott, mert én főleg azokat a szabályokat tudom, amelyeket még általánosban tanultam, később egyszer sem tanultam módszeresen semmit helyesírás ügyileg.

  Kedvelés

   • Ó persze, ez világos volt, nem is úgy gondoltam sem az elbujdoklást, sem a többit. A játék és az izgalom, ami inspirál, a fejlődés meg nem azért nem, mert ne lenne honnan hova, hanem csak mert időnként magamtól is utánanézek egy-egy szabálynak, főleg amikor valami olyat írok valahol, ami jó kell legyen.

    Kedvelés

 6. Ja, és most megnéztem, melyik a hibás, és mit írtál itt feljebb, jár nekem a 100% 🙂 Már megérte benézni, szebb lett a napom (igaz, már azzal is jól indult, hogy a portugálok jutottak tovább).

  Kedvelés

 7. Remek a teszt. Hasonló ahhoz, hogy az ember régóta játszik, énekel egy darabot, abban a biztos tudatban, hogy azt hibátlanul teszi. Aztán egyszer előveszi a kottát – és számtalan meglepetés éri… Egyetlen technikai észrevétel: azon a képernyőn (spirálfüzet háttér), ahol a kérdések vannak, a jobboldali (nem látható) margó mintha levágna néhány karaktert. Több beállítással is próbáltam, de nem változott.

  Kedvelés

 8. Szió.Most töltöttem először ilyen tipusú tesztet,nagyon tetszett.Többre számitottam eleinte,de a kérdések jól elgondolkodtattak,és végül is csak 5o%,na de lesz ez jobb is…jó rég volt a magyar nyelvtan.

  Kedvelés

a kommentelés lehetőség, nem jog: legyél nyitott, jóakaratú, olvasd el, amire reagálsz, és érvelj! vagy mesélj. NE személyeskedj, vagdalkozz, ne röhögtesd ki magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.