tanuljunk magyarul! 2.: a valamilye mije a -lye?

TLDR, mert az évek alatt a kereső jól beágyazta ezt a posztot

VALAMIJE, MIJE a helyes alak: valami+je, mi+je, mint ebéd+je.. A valamilyen, az egy másik szó (tő).

Először is, eredményt hirdetek, az előző tesztre az olvasók hármast kapnak, majdnem ötvenhárom szinte fideszes százalékuk voksolt úgy, mintha meg sem írtam volna ezt a bejegyzést, és csak 36,11 százalékuk jött rá, hogy a Már többször említettem a képviselő úrnak az átgondolt alak (ezt fogom használni a helyes helyett), tehát kell a névelő, kis betű, és még hárman utaltak ilyesmire az egyéb válaszukkal, amelyek egyébként nagyon vegyesek voltak. (A legcukibb, és milyen igaz: Csak akkor helyes, ha ez a vezetékneve. Dr. Képviselő Izidor, mondjuk.) A tanulság pedig az, hogy hiába beszélek ahhoz, aki a mondatom alanya (itt ippeg részeshatározó, ne akadjatok fent), attól még az nem megszólítás: akár főnév, akár névmás áll ott, az csak alany, a megszólítás pedig külön ún. szervetlen tagmondat: Józsi, hozd már a flexet, a Jolán beszorult!

Egyébként meg birkózik a nekem küldött privát üzeneteitekben az inkább a vibrátortémára kíváncsi és a nyelvileg művelődni vagy csak rágózni óhajtó olvasótábor, meg aztán van metszetük is, én mindenesetre folytatom, rágózzunk együtt (de homeopátia miatt nincs valakinek gyümölcsös?).

Ez még egy szépség, és nagyon okos emberek is csinálják.

Cseten írja nekem a barátnő, amikor Jakab betegségét panaszlom:

milye fáj?

Vagy azt mondja sms-ben anyám:

bármije hiányzik, szólj!

ÁÁÁÁÁÁÁÁ! De még az imént említett regény 161. oldalán is:

ügyetlen, beteg, hiányzik valamilye

Itt egy szerkesztő bealudt, pedig ez nagyon szép rész, Endre, tényleg!

Most jön a szavazás. Alatta folytatjuk a leckét.

Mi a gond ezekkel a példákkal? És miért csinálják?

Beúszik a milyen, a valamilyen abba, ami igazából (vala)mi + -je. Mi ez a -je? Egyes szám harmadik személyű birtokos személyjel, amely többalakú toldalék: az ő arc-a, kez-e, boká-ja, fe-lye, tüde-je.

Jegyezzük meg: toldalékban sosincs ly. De nem is, beszélek itt butaságokat, ragban, jelben nincs. Képzőben van, aki ír nekem egy példát, aközött féléves blogelőfizetést sorsolok ki. (Tehát te írod fél évig. Váhháhá! Nem rossz, sőt…!)

A Magyar Narancs szemkigurulós hibája meg itt, leaddel együtt a hatodik bekezdés végén:

szüleijében

Ez itt nem -je, hanem birtokjel, előtte egy derék birtoktöbbesítő jel (ötalakú a drága: -i, -ai, -ei, -jai, -jei, bár vitatkoznak erről, főleg hogy miért furakszik hol a birtokos személyjel elé: hang-jai-m, hol mögé: hangja-i, egyetlen morféma-e, egyáltalán, nem járnánk-e jobban a kvantumfizikával), szóval a lexéma így épül fel: szül-ei-é-ben (ti. a szülei nyaralójában, Gyurcsány első feleségéről van szó). Itt ejt egy j-t a beszélő, és leírja, mert birtokos személyjelnek véli. Azért idézhetem így kontextustalan, mert ilyen alak, mármint j-vel nem létezik, sehogy se jó. És nem javították a honlapon sem. Hát hová jut ez a világ! Endre…! (Ez a magyarnarancsos főszerk ezúttal.)

Anyám helyesírása tökéletes, az Á annak szól, hogy mikkel látna el, csak a szavazás miatt tettem oda az ő esemesét, és a cím is azért ilyen, hogy jól összezavarodjatok.

29 thoughts on “tanuljunk magyarul! 2.: a valamilye mije a -lye?

 1. Csak a szavazásig tekertem le az oldalt, azt hittem, ezzel vége, következő posztban kívánod feltárni a talányt. Úgyhogy ezt követően fél órán át agyaltam azon, vajon az édesanyád által írt kifejezést miért tekinted hibásnak. Nem bírtam rájönni, majd elkönyveltem magamban, hogy annyira helyesen tudsz írni, hogy a helyesírásról szóló poszt direkt hibás példaszavát is csípőből helyesen írod le. 🙂
  Kisvártatva továbbgörgettem….

  Kedvelés

 2. egyszer híradóban is láttam, hogy „milyük”* (figyeled az idézőjelet? 😉 ), kivert a víz tőle.

  személyes kedvencem még a szemhéLY* , bár ez csak az LY kapcsán jutott eszembe.

  Kedvelés

 3. Jaj, levert a víz elsőre, hogy nem volt jó a megfejtés. Ezer éve tanultam utoljára nyelvtant, azóta csak a genetikailag kódolt nyelvérzékem maradt iránytűnek. Megkönnyebbültem, bár a tollam nem lett tőle könnyebb. Inkább az ön írásait élvezném továbbra is, elvégre azért járok ide.

  Kedvelés

   • Bár biztosan sokkal kattintás-vadászabb a vibrátor, én azért maradnék a párkapcsolatnál, nyelvtannal fűszerezve. Mindkét téma a szívem csücske, és az ön interpretálásában egészen új értelmet nyernek a magamnak is rendszeresen feltett kérdések.

    Kedvelés

 4. Miért “panaszlom” és nem panaszolom? Ő panaszolja és nem panaszlja. És te panaszolod vagy panaszlod? Vagy mindkettő helyes? Amúgy, ha nincs a tárgy, hogy mit, akkor marad a panaszolok, nem a panaszlok. Akkor hogy is van ez? Persze lehet, hogy csak véletlenül kimaradt egy betű. 🙂
  …csak megakadt a szemem ezen a szavadon a bejegyzésben.
  Amúgy sok helyen olvasom mijért. És idegesít a nagyon durva mijen is!

  Kedvelés

  • Szeretek modoros lenni, ezért írom, hogy mindenüvé meg reménylem. A panaszlomot nem tudom, hol írtam, régies alak, E/2-ben megy még, illetve alanyi ragozásban még a panaszlunk is, a többi helyen hiányos a paradigma.

   Sok mindent lehet, ezer árnyalat van, és csak egy szelet ebből az, hogy helyes-helytelen. Vagyis inkább a tortapapír.

   Kedvelés

 5. Anyukádtól való idézetnél elbizonytalanodtam, hogy “mi lehet ezzel a baj?”. Aztán arra jutottam, hogy talán stilisztikailag. Inkább úgy mondanám, hogy “ha bármi hiányzik…” De ezek szerint mégis jó volt.

  A fotó: Ezt bevállaltad :)) Bár nő vagyok, nem tudom, hogy mondhatok-e ilyet, de semmi gond azzal, hogy nagy.

  Kedvelés

  • Mindig van trükk, és csak a figyelmes olvasók veszik észre. Ezt a képet az én drága férjem készítette, és teljesen spontán, és ezt a blogot írom éppen. Köszönöm.

   A mandineren, ahol szemrebbenés és értesítés nélkül lopják le bárhonnan az olvasóközönséget vélhetően provokáló írásokat mindenhonnan, szétszedték Sztojcsev Iván alábbi két mondatát:
   _Bűnös senki nem lesz, csak mert cigánynak született. Áldozat bárki lehet, csak mert nőnek._
   Elkezdtek értekezni arról, hogy nem tudja az alanyt egyeztetni az állítmánnyal. Egy-két értelmesebb kommentelő poénra vette, hogy tudniillik a cigányok nőnek, és ettől lehet bárki áldozat, a többiek tényleg azt hitték, nem tud magyarul. Azt hittem, viccelnek. De nem vicceltek.

   Kedvelés

 6. Naaaagy? Te nem tudod, mijen a nagy!
  Meséljetek nekem lécci arról, hogy a túl kicsit hogy lehet megnöveszteni!
  Lopom a dumát a genetikailag kódoltról, nekem is az van, szerintem mindenkinek, aki hároméves korában kezdte az értő olvasást. A gyerekeimnek is, lehet, hogy tényleg genetika? Na és a környezeti tényezők? Ja, most nem a seggemre gondoltam, hanem a hejjjesírásra. Az fontosabb.

  Kedvelés

   • A helyesírást is?
    Van valami fogalmam a diszesek terápiájáról, mindjárt megkérdezem erről a gyógyped barátnőmet, tehát nagyjából értem, hogy hogyan. Az a baj, hogy én huszonévesen tanultam meg biciklizni, és nekem ez sajnos nem élvezet, mert mindig lecsesznek, hogy én vagyok a gyenge láncszem a csapatban.
    Na mindegy, majd egyszer (nemsokára) elmegyek olyan valakivel bicótúrázni, aki annak is örül, hogy levegőt veszek mellette, nemhogy még a biciklin is fönnmaradok. Hátha kinyílik előttem egy új világ, és még a fenekem is alakul.

    Kedvelés

 7. és pont ma éjjel vág fejbe a fb-on: “Pintér Miroszlav elsőmisélye” (felvidéki dalegylet oldala. ez azért egy határon túl sem megbocsátható) a suliban találkoztam salyáttal is, de ott még volt két évük a hiányosságok behozására.

  Kedvelés

 8. Off, de beszéljünk róla. Tanultam az egyetemen frázis-szintaxist, de k. gyenge voltam belőle, ötödszörre sikerült a vizsga dékáni méltányossággal, így nem megy a struktúrák “fás ábrázolása”, pedig most hasznos lenne (jól látnánk, hogy a két alany vagy tárgy ugyanott áll).

  Helyes az a szerkezet, hogy

  “a helyesírás az nem megy neki”
  “a kiskutyáját azt nagyon szereti”
  “a hiba az megbocsátható”
  etc.
  ?

  Én azt mondanám, hogy nem, mert minek duplázzuk az alanyt/tárgyat, ez redudancia. De mégis tömegével használják a szerkezetet, nívós sajtótermékek és szakkönyvek is, az előbeszédről nem is beszélve. Elképzelhető, hogy nyomatékot ad a mondandónak, ezért megengedhető…? Vagy tájnyelv, ezért bizonyos régiókban helyes, mint a kijelentő módú -suk-sük…? Tanácstalan vagyok.

  És akkor egy helyesírási kérdés is a nyelvtani után:
  nem szörnyű, hogy a gyerekkel bemagoltatják a suliban, h “és, s, meg, vagy” elé nem teszünk vesszőt, így aztán felnőttek millió hagyják el a vesszőt akkor is, ha nem halmozott mondatrészről, hanem ÖSSZETETT MONDAT határáról van szó? Arról már nem is beszélve, hogy az anyanyelvi beszélők 90 százaléka szinonimaként használja a “felsorolást” és a “halmozott mondarészt”.

  Kedvelés

 9. Visszajelzés: tanuljunk magyarul! 8. — a dédi testvére | csak az olvassa

 10. Visszajelzés: örök második | csak az olvassa — én szóltam

 11. Visszajelzés: én nem akartam úgy végezni | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.