nyilatkozat a csakazolvassa bloggere ellen zajló jogi eljárásokról

A csakazolvassa blog bő tíz éve közöl elemző írásokat női témákról: személyes beszámolókat, irodalmi igényű írásokat, közéleti véleményeket, havonta 8-40 posztot. A blog hamar ismertté vált, rengeteg kommentje lett:

…nőszervezetek díjazták, interjúztak a szerzővel. Havonta sok ezren olvassák, egyes posztokat az évek alatt több tízezren. A siker felemás reakciókat keltett, pedig a bloggernek az önkifejezésen, a minőségi szövegen kívül soha nem volt más szándéka. Rosszindulat a blog első három évében kizárólag sértett, basáskodó vagy szexuálisan frusztrált férfiaktól érkezett.

A szerzőnek három, egyedül nevelt gyereke és sok más elfoglaltsága is van (sport, kultúra, ügyintézés, fordítás/lektorálás/cikkírás, kreatív munkák). A szövegek hátterében a szerző személyes élete, számos film, kiállítás, koncert, színház áll, tehát fő munkaidőben blogol, illetve gyűjt élményt. Nem várható sem a blog elnémulása, eltávolítása, sem az, hogy a blog kényszer, fenyegetés hatására mások érdekeit, játszmáit szolgálja, a szerzője szándékától, a bloghoz méltatlan irányba változzék.

2019-20-ban már az érkező kattintások jelentős része terhelő “bizonyítékok” után turkáló ellenségeskedőktől származott, és több jogi eljárás, köztük egy büntető feljelentés indult a blogger szabad véleménye, személye ellen, mérhetetlenül hazug, csúszató, sértődött, hatalmaskodó állításokkal és a valódi dinamikát megfordító jelleggel.

Ennek előzménye, hogy a blog szerzője 2014-ben egyik olvasójával, egy nős férfival szenvedélyes, bensőséges, naiv szerelmi kapcsolatba kezdett, amelyet a férfi akart komolyabbra fordítani (elválni és a szerzőhöz költözni) a kapcsolat nyolcadik hetében. “Nem tolsz rám értelmetlen, hazug, felesleges elvárásokat.”

A szerelmet a férfi nyíltan vállalta, csak később tagadta le (meg): a bloggert élete szerelmének nevezte, kézen fogva járt vele a fővárosban hónapokig, a saját akaratából; nyilvános helyeken csókolózott, részt vett a blogszületésnapon és más eseményeken mint partner. A kapcsolatról otthon már 2014 áprilisának végén beszámolt, mert el akarta hagyni a feleségét. Ebben épp a blogger fékezte, intette óvatosságra, várakozásra (hiszen nem volt elég jövedelme nemhogy az új élethez, de egy külön romantikus vacsorához sem).

Viszonzott, kölcsönös, erősen érzelmi, levelezésben megvalósuló szerelem volt ez, kevésbé szexuális jellegű (különböző okokból a szexnek nem volt fontos szerepe, csak a vágynak). A kapcsolat 2014 késő őszéig tartott, egyik utolsó e-mailjében pedig a férfi nyomatékosan arra kérte a blog szerzőjét, hogy maradjanak távoli, diszkrét, de bensőséges kapcsolatban, írjanak egymásnak, figyeljék-kísérjék fájdalmas szeretettel a másikat, várják ki, hogy a férfi “egyszer még talán fordít az életén”, amelyet őszintétlennek, tekintélyelvűnek, függésen alapulónak és boldogtalannak tartott.

Viszont, írta, találkozni tilos, “matematikai esélye sem lehet annak, hogy engem veled lássanak, nem érinthetlek meg az edzőteremben”.

Tehát nem azt írta, hogy megunta, elege lett. Sőt, ennek az ellenkezőjét, szenvedélyes szavakkal, a rengeteg “nem tehetem” állításból világosan felsejlő vágyakkal (ekkor már a bloggerben az efféle vágy megszűnt, soha nem is provokálta). A kapcsolatot fokozatosan távolodva zárták le, mivel a férfi felesége súlyos beteg lett, és botrányt okozott a diagnózis után is folytatott, szenvedélyes kapcsolat. A blogger és a férfi (!) pszichológiai tanácsadáson is jártak háromszor 2014 nyarán, a férfi szándéka a pszichológus nyomatékos kérdésére az új, közös élet volt.

Soha indulat, harag, veszekedés nem volt köztük (később derült ki, hogy nem a szeretet, hanem főleg a férfi két vasat tűzben tartó, konfliktuskerülő, kaméleonkodó természete miatt) – a blogger vallja, hogy a szerelmet őszintén kell folytatni és szépen lezárni. Ennek jegyében írt néha 2015-16-17-ben a férfinak e-mailt, kizárólag érzelmekről, a saját lelkéről, illetve egy kétszemélyes, titkos blogon érintkeztek, ahová szándékosan, külön be kell lépni nézni, hogy van-e üzenet. Semmiféle szemrehányás, követelés, bosszú, rosszindulat a levelekben nem volt, lélektani önelemzések, beszámolók voltak.

A férfi (a továbbiakban: ex) viszont állandóan figyelte a blogot, és mivel nem tudta feldolgozni a történetet, sem a régi életét rendbe hozni, a tartalmait muníciónak használta már 2015-től, többekkel rosszindulatúan gyűjtögetett, a blog erre kapható olvasóival egymást hergelték, “megint téged emleget”, “miket ír az a nő” stb. Százával érkeztek a blog e-mail címére a kapcsolat intimitásában gonoszul vájkáló, hatalmaskodó, feltételezgető, ízléstelen e-mailek. Közben a saját felesége betegségéről az ex szókimondó, a csakazolvassára utaló (“ezisgyógyítsa” című) blogot írt. (Azóta zárta a blogot, de archívumban olvasható: https://web.archive.org/web/20160128235622/https://rakgyogyitok.wordpress.com/ )

A hivatalos orvoslás tanait és tilalmait szajkózó, rögeszmésnek tűnő blog gúnyosan kikezdi a ketogén diétát is, az egyik novellában pedig a férj azon dohog, hogy a felesége sebezhetetlennek hitte magát, folyton edzett, most meg jól meghal rákban, ezt szinte elégedetten írja. Nem véletlenül tüntette el, egyébként is arrogáns, fontoskodó, a bloggert ügyetlenül imitáló a szöveg. A szerepjátszó, magát megtámadottnak tartó férfiben pusztító indulat van, ami (vagy aminek az oka) tönkretette a korábban megismert férfi személyiségét.

A rosszindulatú fecsegések (Messenger-üzenetek) részleteit ismeretlenek, korábbi rendszeres olvasók kárörvendően csatolmányban küldték el a blog szerzőjének, azzal a céllal, hogy kigúnyolják és fájdalmat okozzanak neki. A képernyőfelvételeken látható az ex neve, profilképe. Megelőzésképp kijelenti, hogy amit a blogger esetleg mondana, az nem igaz. A blogger nem taglalta senkivel a történetet:

Itt világosan látszik, hogy a bravetinsoldier (‘rendíthetetlen ólomkatona’) nevű kommentelő azonos a rosszindulatú üzenetek írójával, ‘balerinája’ pedig a blogger volt, aki épp ebben az időszakban, 2015-16-ban volt látványos fitneszformában. Előtte a feljelentő SOHA nem kritizálta a blogger testét, sőt.

A megszólított “T” e posztban szintén az ex:

További zaklatások.

ő nem az a Tomi, más Tomi is van, lehetett, meg egy csomó pasim!!! ezt írja

Özönszerűen, vihogva-gyűlölködve, hazudozva, határt nem ismerve nyomasztották a bloggert, aki semmit tőlük nem akart eredetileg sem, csak a saját íróságát és igazságát képviselte. Lelkes Villőt senki nem zaklatta, ő is, az ex is megirigyelték a megtámadottság pózát, fontosságát, ezért kezdtek közös hajszába (a bloggert már az elejétől durván és többnyire álnévről, gyáván zaklatták “antifeminista” férfiak, ezekben az ügyekben épp Villő és az ex voltak a legfőbb sajnálkozók, jogi segítséget is nyújtó szövetségesek!). Figyelemre méltó a kivetítés:

Julinak ebben a suliban nem volt se titkos, sem semmilyen szerelme, egy 72 kilós (9 éves) fiú osztálytársa rugdosta össze, mert elé akart tolakodni az ebédsorban, és Juli kérte, hogy ne. az egyik agresszív osztálytárs anyja Lendvai Eszter

A blogger tudja, hogy szabadon bírálhatja, véleményezheti a nyilvánosság jelenségeit, joga van élete eseményeit is felhasználni, rajzolhat, maga értelmezi a történeteit, ebben nem korlátozhatják. A blog hitelességét, erejét az íráskészség, a szövegek színvonala mellett épp a független, szuverén pozíció adja – bár érthető, hogy egyesek érdekeit (hiúságát, önértelmezését) sérti (pl. vegánokét, lustaságból autózókét, társkeresőzőkét). Amit a szerző ír, az nem panaszkodás, sérelemlobogtatás, hanem írói módszer: irodalommá emelkednek események, ennek példája a kertvárosi apuka című írás.

2021. január elsejével a blogot csak tagok, azaz transzparens jelentkezők olvashatják. A technikai hétteret, az üzemeltetést, a blogkarbantartást a blogger ugyanekkor egy profira ruházta át. Rendszeresen megjelenik néhány nyilvános írás is, és a régi posztok is nyíltan olvashatók. Ennek ellenére nem nyugodtak a kedélyek:

Az Index fórumon sok éve zajlik a hajsza: több felhasználó kipécéz valakit, nyilvános szereplőt vagy fórumozó társat. Az itt látható nő (macstappancsok éke, pamacska a migránsmacska nickneveken) 2011 körül addig hergelte, fenyegette az egyik politikai szereplőt és annak barátnőjét, amíg az felkereste a lakásán és ököllel torolta meg az uszítást. Innentől S. M. már keményfiúkkal nem, csak nőkkel gonoszkodott, a fórum moderátoraként teljhatalma volt és kétévente új áldozatot keresett. 2019-től neki és a behódoló, illetve vele rivalizáló topiktagoknak (lásd lent) a csakazolvassa lett a fő célpontja a fórum Feminista topikjában.

2020 májusában “neheztelő, csalódott, a bloggert már kiismerő” régi olvasók megérezték, hogy a közhangulat mellettük áll. Szentesi Éva – más nívójú és témájú, üzleties – tevékenységét a blogger többször bírálta, emiatt és Murinai Angéla sugalmazására a 45 ezer követővel rendelkező, sértett és önsajnálatban tobzódó Szentesi a bloggert egy posztban odadobta a bloggert a netes tömegnek.

Murinai Angéla (Gumiszoba) és az ex ekkortól, ebben a légkörben kezdtek a fórumosokkal összefogva agresszív lejáratásba a csakazolvassa ellen. Ez nem netes vita, hanem egyirányú, csőcselék-jellegű, uszító és becstelen támadás egyetlen, transzparens, valóban alkotó, a maga nevében író, konfliktusait privátban bonyolító személlyel szemben, aki mindig is egyedül és saját nevén volt ebben jelen, és aki olvasóit rendszeresen kéri is, hogy ne álljanak táborba, maradjanak ki ebből, ne is látszódjanak.

A csakazolvassát továbbra is kedvelőknél is próbálkoznak:

persze hogy írt, vagy egy tucat olvasó jelezte, hogy Angéla toboroz a bullyhoz

Miközben az ex Angélával (stb.) szervezkedik, pletykál és uszít, sértett ártatlant játszik, zsarol és mindent magára vonatkoztat, arról fantáziál, hogy a blogger megfigyeli őt:

“többet az életben még csak meg sem említelek” – és eddig miért? és miért idegen, gonosz, ostoba netes nőknek? miért az egykori olvasóknak, miért nem a barátainak? mert a cél a LEJÁRATÁS.

Eközben az ex állítja, hogy a blogger 2015-től folyamatosan zaklatja őt és családját. A valóság ezzel szemben: a blogger nem zaklatta az exet; nem hívta, nem kereste, soha nem ment a munka- és lakhelyére, nem kezdeményezett találkozót, nem kért semmit, a családjával nem érintkezett 2020-ig, azóta is csak egy-egy levelet írt, épp a megvadultan áskálódó-bosszúálló férfi leállítása érdekében. Az e-mail címek letilthatók (de a férfi csak jóhiszemű, fájdalmas vagy csevegő jellegű e-maileket kapott). A blogger nem írt róla jogsértő módon, nem beszélt róla rosszindulatúan. Semmi olyasmi nem történt, ami fenyegetésnek számít, vagy hatással lett volna a magánéletére (mert a saját elhallgatásai, hazugságai voltak rá hatással).

Jellemző, hogy sértődötten, terjengősen ír a rajzokról, amelyeket feszülten figyel, és amelyeken magát ismeri fel és ezt igyekszik jogsértésként beállítani:

Ilyenkor a bírónak mint óvó néninek árulkodik, máskor ő maga a bíró: “nem tartom megalapozottnak”. Holott a blogger semmit nem állít, nem perelte őt, különösebben bizonyítania sem kell semmit, hiszen nem alapoz erre követeléseket, csak a bíró kérésére mutatta be az előzményeket és a dinamika valódi irányát.

A bloggernek vannak és lehetnek indulatai, lesújtó véleménye, megszakadt kapcsolatai (a tevékenysége jellegéből adódóan, és a rajongás-utánzás-szembefordulás-lejáratás dinamikája révén rendszeresen). Voltak, vannak illemet nem tisztelő, éles megnyilvánulásai, illetve e kör néhány tagjára rászólt már plágium, sajátként való közzététel, sunyiskodás és a lejáratások miatt. (A blog egészét és részleteit is szerzői jog védi.) De nem toborzott, nem hergelt, nem ravaszkodott, nem zaklatott.

A lejáratás epicentruma az ex volt, aki publikusan úgy tett, mint aki ebben nem vesz részt, hiszen ez a mocskolódás kínos lett volna neki, de hiún vállalta a szerepet és élvezi is. A blogger ellen személyes, eltorzított információk tömegeit dobta be a fecsegő közegbe, akik ezeket széles körben terjeszttették és a bloggernek is elküldték. A  blogger védekezett: kommentben és posztban foglalta össze a történetet, hiszen neki nem volt titkolnivalója, és megdöbbentette, hogy az fecseg, szervezkedik, provokál és hazudik, akinek van. Ekkor, igazolásul használt levélrészleteket, az ex nevét és a blogon hozzájárulásával szereplő egyik képét is. Ezzel a formális jogot megsértette, hogy a morálnak szerezzen érvényt.

2020 nyarán az ex hamis, kontextusból kiragadott, illetve fontos előzményekről, a szerelmi kapcsolatról és a félelmei valódi okáról hallgató állításokkal feljelentette a bloggert zaklatásért, állította, hogy fél és fenyegetve érzi a családját. A feljelentést többször elutasították, majd áthelyezték, végül (valószínűleg rendőrségi kapcsolatait is felhasználva) kicsikarta a nyomozást. Emellett sorozatban adta be a polgári kereseteket, ám a családja (szülei és felesége) előtt az eljárásokat és az előzményeket titkolja, idézéseit a munkahelyére kéri; mivel fontos, átvilágított beosztásban dolgozik, a munkahelye elől is. Ő csak békében akar élni, nem törődik a bloggal, őt egy megszállott, zavarodott nő üldözi!

A jogi eljárások, minden beadványa bosszúszagú, lejárató, öntetszelgő, kukacoskodó, hazug (tagadja a fenti, meztelencsigás-halált kívánó-testgyalázó üzenetek szerzőségét!). Több száz munkaórát töltött a beadványokkal, lementegetéssel, jelentős költségei is voltak. Feljelentésében távoltartást kér (!), magára vonatkoztat és átértelmez irreleváns mondatokat a blogról, és kéri a kényszerítés tényállásának (Btk. 195.) megállapítását is, mert a blogger jelezte, hogy az ocsmány hadjáratnak nem lesz jó vége. A feljelentő mint saját zaklatását értelmezi a feleségnek és az apának írt figyelmeztetést.

A férfi attól fél, hogy a környezete megtudja, mi történt 2014-ben, illetve aggódik a blogger birtokában levő levelek és képek miatt.

Emiatt megzsarolta (körülményes “egyezségi ajánlat” a blogger ügyvédjének): a kereseteket és a feljelentést visszavonja, ha a terhelő bizonyítékokat, intim fotókat, leveleket, továbbá a horogkeresztes webshopról és egyéb neonáci megnyilvánulásokról készült képernyőfelvételeket a blogger törli; emellett ígéretet tesz, hogy nem említi sehol a férfit, és egy összegben juttat neki másfél milliót. Az egyezséget bírósági mediátor előtt megtárgyalni nem volt hajlandó, azt híresztelte, hogy a blogger békülés érdekében akar mediációt (valójában a költségek miatt), ezért írta ki Lelkes Villő a facebookjára, hogy “bántalmazóval nem mediálunk”. Pénzre és elhallgattatásra hajt. Vajon mi lehet terhelő a pár éve írt kommentjeiben, a vendégposztban, a fotókban, miért nem vállalja ezeket? Miért vállalta, sőt, kérte, kezdeményezte akkor ezeket? Miért nem kérte korábban, normális hangon, hogy mit szedjen le a blogger?

Az ex motivációja az, hogy egy intenzív, saját, harcos projektet teremtsen az életében az üresség és képmutatás, függés ellenében. Hogy visszavágásképp megmutassa: ő irányít, rávegye a bloggert a számára kedvező viselkedésre, deklarálja a morális fölényét (“én jó vagyok, mert te rossz vagy és támadsz”), áldozatot játsszon, és ettől fontosnak érezze a személyét; letagadhassa korábbi, kínossá vált tetteit (a munkahelyén egy ilyen előzmény zsarolhatóvá teszi, pedig a blogger a kényes részletekkel nem élt vissza), a kapcsolatért a felelősséget letagadja, és megmutassa egy közönség előtt, a bloggert gyűlölő, vegyesen szerencsétlen nők előtt, hogy ő a kompetens, ő győzött, hatalmában áll tönkretenni az egykori szerelme életét.

Az átfordítás jellemző példája: a “be fogtok kussolni, vagy valaki meghal” kommentbeli mondatot, amit a blogger a fórumos, többéves mocskolódásra írt, és a saját öngyilkosságára célzott vele, a feljelentésben az ex halálos fenyegetésként állította be. Az ex saját pszichiátriai betegségéről is beszélt a bíróság előtt 2021 szeptemberében a hatás fokozása érdekében.

A feljelentésben zaklató gesztusként szerepel, hogy a blogger egyszer (2015-ben, naivan, még a békés időszakban) a férfi kerékpárján egy cetlit hagyott (“hozz le egy körömollót, ha erre jársz, számlát adok a Forgách utcában, 2 körül biciklizem vissza”).

A blogger számára a kapcsolat nem titok, sem a blog, sem az eljárások, számára nem lenne kínos munkahelyén, családja, jelenlegi partnere előtt sem. Általában sem tesz olyasmit, amit bárki előtt szégyellne.

Februárban a bloggert a feljelentő nyomásgyakorlására igazságügyi elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá, amelynek eredménye – az ex szándékai szerint – paranoid-szenzitív személyiségzavar-vonások, a feljelentőre veszélyes, acting out és feszültsége miatt erőszak is elképzelhető, nem kizárható a bűnismétlés (cetli? blogposzt? lesújtó vélemény? mi a bűn?). Nem kérdeztek rá fontos előzményekre. A paranoid zavar ismérve, hogy ALAPTALAN a gyanakvás. A blogger közismerten gyermeki, balek bizalommal volt 2015-ig az olvasóival, és 2020-ban (amikor egy özönben szembesült rengeteg régi e-maillel, amelyeket nem olvasott el) is nehezen hitte el, hogy ilyen gyalázkodásra képesek. Ekkor más okok miatt is volt egy mélypontja, és rájött, hogy a nyíltsága és alkotó énje miatt támadják, azzal élnek vissza, illetve hogy vagy magát emészti, rombolja, vagy megvédi magát. Ezt jelenti a kill bill: “mostantól nem hagyom magam”.

A kihallgatáson számos konkrét bizonyítékot bemutatott a blogger: a hadjárat valós, rosszindulatú és jóval korábbi, mint az ő védekezése, illetve falka-szerű.

A blogger a saját életét éli, ezt a förtelmet minimális mértékben engedi be, és csak most kényszerül ennek az álláspontnak a közzétételére. Továbbra is a maga álláspontját írja és képviseli, akárhogy próbálja a feljelentő elfoglalni a tudatát, az életét. Minden férfinak kínos, ha erkölcsös embert játszik a családja és a munkahelyén, miközben nem az, és ez kiderül. Számos visszaélés, csúsztatás után, a feljelentő megdöbbentően agresszív, büntető-irányító viselkedése készteti arra, hogy közzétegye az igazságot.

A lejárató gonoszkodásban sértettségből, az exszel szövetkezve, neki lelkesen jelentgetve, és/vagy a fórumon részt vettek:

Lelkes Villő, aki a testét és a blogger testét taglalja és dühödten hasonlítgatja a sajátjához, itteni, tavasztunder néven írt kommentjei szerint gyógyszerre is szorul, mániás depressziója van

Murinai Angéla, a Gumiszoba (2015) alapítója

Nagy Ágnes, floridai lakos, blogfigyelgető, unatkozó és rosszindulatú

Barok Eszter blogger, valószínűleg rivalizálásból, örült az oda tódulóknak, és platformot adott többször is, bátorította a blogger gyalázását és kegyeletsértést is

Lendvai Eszter budai anyuka, egy közismert maffiózó húga, escort, személyes ellentéte volt a bloggerrel (a lánya bántotta Julit) és beállt zaklatni

Lukács Laura műfordító, távoli rokon, aki megpróbálta rávenni a bloggert, hogy egy háborús bűnösről (az ő közelebbi rokonáról) hallgasson, sikertelenül, majd utánakeresgélt a bloggernek, megtalálta az exet, és száznál több részegen írt e-mailben őrjöngött. A háborús bűnöst ez a könyv is említi, augusztusban publikál egy másik történész egy megrendítő összegzést.

Kovács Csilla régi olvasó

Fekete-Móró András és felesége, Ágnes, Abszolút Igazság és Neingang néven tagok az Index fórumon (Feminista topik)

Seleanu Magdaléna, pamacska a migránsmacska, moderátor és fő gyalázkodó az Index fórumról

Takács Áron, szintén fórumos

Majoros Klára, Vevegyő álnevű, megnyomorodott nő

+ még öt-hat, ismeretlen, álnevek mögé rejtőző személy

A feljelentő egyik beadványának részlete, torz körítéssel:

A blogger nincs megsértve, hanem kimondja az igazságot (a tényeket) a förtelem ellenében. Lehet tagadni, variálni, kenegetni, “nem az én profilom”, “ott se voltam”, “ez csak bosszantás”, “a blogger is tett ki fotót” (és? kit bántott vele?), lehet kierőszakolni vizsgálatot, nyomozást.

Ha nincs korrupció, akkor mindenki átlát ezen, az iratok több tucat jogászon átmennek, és csak magát teszi nevetségessé az, aki szakmabeliként így rúgkapál egy nő, az “ÉLETE SZERELME” ellen.

1 thought on “nyilatkozat a csakazolvassa bloggere ellen zajló jogi eljárásokról

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.