tanuljunk magyarul 31.: szó végén ó, ő… bió, ökó

Bió, ketó, ökó, technó? Hogy is van ez?

Sajnos, igen. A frusztrált nyelvtannáciskodók tévednek, és a lényeg, hogy ők majd megmondják, de ez nem így működik, és azért állítanak ilyeneket, mert nem értenek hozzá. MINDEN szóvégi ó és ő hosszú. A magyarban ez egy roppant egyszerű szabály, ezért is már elsőben tanulják. Kivétel: no, nono. Ezt is megtanulják.

Elvileg és helyesen tehát így írjuk, de van, akinek ez nem tetszik, ez azt jelenti, hogy nem szólok, morgok, ha valaki bit, öko, keto alakot használ, de én magam helyesen írom. Egyes magazinok úgy döntöttek, és ilyet is szabad, hogy ők maradnak a rövid o-s írásmódnál. A mindenkori olvasószerkesztő ízlésétől is függ.

Lehet tehát “helytelenül” írni a szavakat. Tudatosan is, tudatlanul is. Egyvalamit nem lehet: azt állítani, hogy helytelen a helyes forma.

Írói helyesírás is van, egészen szabad döntések, aki ezt nem érti, az nem olvasott eleget. (Picassónál nem ott van az orr, ahol egy rendes emberen, haha!) Fonetikus írás vagy rontott helyesírás is létezik, csupa játék (Nyuszi nem használ elipszilont). Ha biztos a helyesírásod, nem akadsz ki, nem is zavarodsz össze, és nem játszol hibavadászatot.

A helyesírás inkább ajánlás, mint bétéká. Egy messze ködlő eszmény, mint a napi 30 gramm szénhidrát. SOHA nem annyi. Ezt nyugodtan megmondhatod akárkinek.

Összetételben, első tagként: videojáték, ökoszempont, biopiac. Itt nem szóvégiek. De: mangavideó.

A kiejtés elvét követjük, jövevényszavaknál is. Ha azt írod, no para, ott a no nem jövevényszó, hanem angol szó.

Csak a tulajdonnevek tartják meg eredeti helyesírásukat: TESCO, de van olyan stiláris helyzet, amikor köznevesüléssel jellemzi a dolgot, akkor átírják fonetikusan, és ott már teszkó.

14 thoughts on “tanuljunk magyarul 31.: szó végén ó, ő… bió, ökó

  • Köszönöm a jó tanácsot! :DDD Te ki vagy, mit nézegetsz itt, miért írod elő, hogy én miről írjak – miért nem JÓRA HASZNÁLOD a blogot, vagy olvasol mást?
   És milyen alapon állítod, hogy nekem kell gyógyszer, hogy szednem kell és/vagy hogy nem szedem?
   Mit tudsz te rólam? Mi érdekel ennyire, hogy itt kukkolsz?
   Ezt meg tudom válaszolni: a leőrültezés a legolcsóbb basztatás, mert igazi válaszaitok nincsenek, és a gonosz megzabálta a háromnegyed lelketeket. Így “közösíttetek ki” az ostoba normatív közegetekből, miközben mindig büstzke voltam, hogy soha ehhez nem volt közöm.
   Az KURVA vicces volt, ahogy az ostoba, náci, faszával és dugásaival dicsekvő exrendőr, aki minden órában idekattint ÉVEK ÓTA, taglalta, hogy én rosszul írom azt, hogy ökó.
   De a legcikibb, hogy nem is téged basztatnak, és te is olvastad! Miért?
   És miért ne írhatnám meg a nyelvi sorozatom harmincegyedik darabját?

   Kedvelés

  • mindent megírok, amiről gondolatom van. a minap x-szel írta valaki nekem e-mailben, hogy eksztázis, meg volt az ELLE-ben is így, ezért az ikszről is írok, mert típushiba az is. vicces, ahogy rámtolod a több éve tartó, ostoba hajsza felelősségét, “én váltom ki”. ja, te meg LESED A BALHÉT nagy vihogva, amilyen primitív vagy.

   azt ők csinálják, én nem kellek hozzá, a fejükben van ez. és ők tudják abbahagyni.

   Kedvelés

  • Én úgy látom, ők cukkolódnak. 🙂 de nagyon. Te is itt vagy, “Aliz”, és azonnal ugrasz mindenre. Keresitek, mibe tudtok belekötni. aztán rátoljátok Évára.
   Abszolút Igazság egész nap itt szaglászik, Éván pörög, azonnal rajzolni kezd ő is. Kényszeresen vissza-visszatér arra, milyen vékony és szép is ő Évához képest, miután itt megjelent a fogyós poszt… Az a zöld póló mint formafotó volt a legviccesebb eddig.

   Kedvelés

   • Mindenre? Tényleg nem vagytok normálisak, Dori vagy Éva, de nem is számít.
    Nem érdekel az említett Abszolút, de most már ti se.
    Van, ami kétségbeejtőbb, mint amennyire érdekes.

    Kedvelés

   • Lehetőleg a tőlem lopott szavakkal, mondatokkal próbálj meg ilyen gyász módon basztatni. És okoskodj már bele névtelenül az életembe, személyes dolgaimba, itt járőrözve, szaglászva, te szerencsétlen. Aztán még TE sértődjél meg.

    Kedvelés

   • A “minden érdekesebb, mint amilyen elkeserítő” AZ ÉN MONDATOM, és ezt úgy értem, hogy tessék már pontosan idézni (és ferdíteni is), másrészt pedig gumigerincű, széljárás szerint véleményt és lojalitást változtató, szaglászó, unatkozó senkik nem fogják megérteni a lényegét. Pont ez a nagy különbség, hogy ez a mondat az alkotó ÉS ŐSZINTE emberek igazsága. Tehát NEM a tiéd.

    Kedvelés

 1. “…a nagyokos kommentelőktől kezdve. Az érthetetlenül dühösektől, akikhez semmi közöm, a szomszédasszonyig és az anyósodig.

  Előbbieknek szeretném mondani, és hát nem először: az, hogy valaki nem tetszik, nincs ínyedre, te másképp élsz, máshogy cselekednél a helyemben, a te szuverén véleményed, és én nem bánom, ellenben nem is különösebben érdekel. Viszont más véleménnyel lenni (amit tehát nyugodtan!), az lényegileg más, mint az, hogy nekiesel a másiknak és basztatod, amit légyszi, itt ne adj elő. Elég primitív és lélektani egészség szempontjából aggályos az ilyesmi, de önmagában az is, hogy negatív érzéseket hizlalsz magadban.”

  Kedvelés

 2. Ez a gyalázkodó forumot nem ismerőknek egy korrekt kis ismeretterjesztő írás a helyesìrás elveiről meg gyakorlatáról, csak az olvassa puszta “üzengetésként”, aki csak azt a fórumot olvassa, a poszt elsődleges témáját (a helyesirást) meg nem érti, nem is érdeklődik iránta.

  Ez a különbség a csakazolvassa meg a gyalázkodó fórum között – a blogon van értelmes emberek számára érdekes és értékelhető tartalom, a fórumot meg csak a gyalázkodás tartja össze. A blog megvan a gy. fórum nélkül, a gy. fórum a blog nélkül nem lenne, a fótumlakoknak keresniük kellene más közös célpontot a kavicsdobáláshoz.

  Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.