a hatalom birtokosai

Megmondom nektek, hogy ezen a szépségesen szomorú lehangoló helyen, ahol élünk, kik a hatalom igazi birtokosai. Kiknél van a befolyás, kik kezében a döntés. De sorsok fölött ám.

Azt hitted, te kis bohó, hogy te vagy a vásárló, az ügyfél, a szolgáltatás igénybe vevője, a biztosított polgár? A jogutód? Te! Vegyél vissza.

A hatalom annál van, akinél a kulcs van. A gyógyszerésznél, a portásnál. Akinek a kis asztalkája van. Pont mint a Kádár-korban.

Aki üvegfal mögött ül. Úgy beszélhet veled, ahogy csak elaludt nyaka, válni akaró felesége, rossz napja diktája. (Egy jó napja van, de aznap nem jön dolgozni.) És érdem, nem norma, ha nem úgy beszél.

Aki ül, eleve. Pulpituson. Az oké, hogy ez itt nem igazságszolgáltatás, és az ott nem is a jognak asztala. De hogy nem is a törvény ereje, hanem a bíró ereje! Lábán sportcipő, az a biztos, kikandikál a talár alól, szakadt, műanyag végét vesztett fűzővel. Sajnálnád egy jobb világban. Na de ott lenne neki nem-ízléstelen cipője is.

Aki, bazmeg, aki adminisztrál! Jogara golyóstoll, leütteti a fejed. Ő az, aki kitalálhat mindenfélét, hogy megbüntessenek/ne kapjak pénzt/ne azonnal/ne annyit. Hogy a gyerekednek ne legyen jó jegye, ne vegyék föl, ott virítson az intő.

Én benne vagyok, legyenek akkor ezek az idejétmúlt erőviszonyok, de akkor számítson az életkor és az iskolázottság is, meg hogy hányat szültem.

13 thoughts on “a hatalom birtokosai

 1. A gyámhivatal. Ahogy nyugodtan packázhatnak veled, és nincs másodfok, mert hiába írsz a kormányhivatalnak tértis levelet (amelyre két hónappal később (ennyit a 30 napos ügyintézési időről) kapsz tőlük egy választ, amelyben csak annyi áll, hogy elkezdtek foglalkozni az ügyeddel, utána pedig soha többet semmi kommunikáció), ők sem csinálnak semmit, és őket meg hol lehet jelezni? Sehol.

  Kedvelik 1 személy

   • Bocs, régen jártam erre, csak most láttam, hogy írtál. Régen volt a megyei gyámhivatal, már jóideje kormányhivatal van. Elvileg ők a másodfok, csak éppen a szekrény mélyére megy az összes papírod, és nem hajlandóak foglalkozni vele. Azt tényleg nem tudom (egyelőre, nem volt időm/energiám/kedvem foglalkozni vele), hogy az ő mulasztásukat hol kéne jelezni. Lehet, hogy bíróságon kéne beperelni őket, na de ne már… ennyire rosszul áll ez az ország?

    Kedvelés

   • Arra alapozva, hogy a rájuk vonatkozó jogi passzust, miszerint válaszolniuk kell (méghozzá záros határidőn belül) a beadványomra/beadványaimra, erősen halmozottan nem tartották be.
    (bocs a múltkori dupla küldésért, nekem semmi nem akart megjelenni akkor)

    Kedvelik 1 személy

   • Ugyan már, nem történt semmi. Nálunk az alap az, hogy nem pereskedünk az állammal, vagy annak hivatalaival. Inkább kikerüljük vagy megkerüljük őket, vagy “teszünk a bagázsra”.

    Kedvelés

 2. Pont ezért az egyetlen értelmes cél az ország mielőbbi elhagyása. Erre szocializaltam a gyerekeimet, össze is jön, ahogy kinéz, en már rég kívül vagyok a rendszeren, és elkezdtem dolgozni a mobil lakhelyem megteremtésén.

  Kedvelés

 3. Gálos tanár úr szerint a magyar nem ír olyant, hogy : Pont…, jobb, ha rögtön azzal kezdi Punkt, aztán Punktum ! ahogy aztán van nyomaték, mert hát külföldien van… (acsicseri vigyázat mert ezt a honelhagyónak hamar megtanítják ám, aztán alors marche, meg hoppá, vagyis aux pas !) De Hamlet is elmerengett a hivatalok packázásán. De van megoldás, kérem ! A multkorában bemenek az OTP-be, húzom a számot, kijeleznek, jöjjön! Menek. Köszönök is szépen. A fehéringes zöld sálas is rögtön, szépen: Mi tetszik ? Mondok, valami nem stimmel. Ön ül, én meg állok. Nem szeretném fordítva. De tudja szabadság, testvériség, egyenlőség ! Tudta. Kis türelmet, átadom önt a székes pulthoz… No, így kell ezt tenni, van rá vevő. Aki meg hagyja magát, azt a világon mindenhol állni hagyják: egy megengedett kivétel: a talponállóban. (Mode d’emploi)

  Kedvelés

olvasd el, amire reagálsz!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.