mit egyek ma?

Most pedig beszéljünk a kajáról, á lá ahogy nekem élmény. Ez most komoly, igen, ez a téma. (De miért is nem lettem gasztroblogger?)

Mert ez mindig felmerül, mit együnk, mit főzzünk, és van, akinek ez komoly macera. Van, aki elé odateszik a tányért, nem annyira kell kitalálnia. Van, aki egyszerűen megoldja: rendel, hozat, hideget eszik, jól bírja az egyformát. Van, aki maga szerzi be és maga készíti el, magának és többeknek: közülük könnyedén, alkotó módon, és van, aki örök agyalással, zsörtölődve működteti a saját rendszerét.

Mást eszünk, ha szoptatunk, cukorbetegek vagyunk, ha laktózérzékenyek. Megint mást, ha fogyni szeretnnk, és mást adunk a kóstolgató babának, a fanyalgó és allergiás gyereknek meg az izmos kamasz fiunknak is.

Én most azoknak adok enyhén kreatív, nagyon bátorító tippeket, akiknek kevés az idejük, unják a mindig egyformát, és szeretnének kevesebbet enni, valami tudatosságot vinni bele. Az életszerűség kedvéért munkába járók magukkal vitt, hajnalban elkészíthető ebédjét képzelem el. További szempont, hogy nem lesz túl drága, de kicsit azért de, mert a minőség nincs ingyen. Bonyolult sem lesz, ellenben változatos lesz. Nem lesz tradicionális, magyarkonyhás, erőspista pl. egyikben sincs, ám ételköltemény-szerűen kreatív lesz, és az embered, asszonyod sem jár pórul, ha több adagban készíted. És ez itt az én ízlésem, az én szokásaim. Nem fogyókúrás tippek, nem is szénhidrátmentesek, nem az a cél most. Inspiráció, ha nincs ötleted, vagy nem elég élvezetes az étkezésed.

1. tipp

Legyen egy dobozod. Kis, helyes doboz, üvegből kapható pl. a Butlersben, de jobb talán a műanyag. Kis doboz legyen. Ez az adagod. Az enyém tízszer tízes, négy centi magas, de én újabban többnyire zsírt eszem, ami sűrű cucc.

2. tipp

Legyél tudatos, döntsd el, mi az, ami NEM.

Nekem NEM az adalékanyag és a tetemes hozzáadott cukor. NEM a hamisított gyümölcslé és a ragacsos, édes müzli. A pótlékok: dejó, margarin, növényi sajt, növényi tejszínhab. Nem a mikró, a robotgép, a flakonos tejszínhab. Tricepszem alapja: kézzel verem a habot. (De mindjárt szülinapod lesz, miért ne kaphatnál a Baross utca–József körút sarkánál levő konyhatechnikai üzletből egy igazi, narancssárga retró habszifont…?)

Igen a feldolgozott hús, a nem-színhús: a belsőség, csont, bőr is, de nekem minőségi és tartósítószermentes legyen.

3. tipp

Néha engedd meg magadnak azt, ami amúgy nem jutna eszedbe.

Nem csak az ALDI van, és nem csak a dobozka van. Egy nap, mintha lopni mennél, izgatottan nem viszed a dobozkád. Hentesnél állva töpörtyű? Csalamádé? Olyan, mint randevúra szökni a munkahelyi ebédszünetben.

Nem szereted? Egyél sült kolbászt. Vagy vegyél egy nagy zacskó natúr salátát, és ülj ki egy padra a napfénybe.

Menj néha máshova vásárolni. Menj piacra, őstermelők közé. Hozass biozöldséget. És legyen jutyúkod — a hálózat egyre bővül.

4. tipp

Ízlésednek megfelelően alakíts ki egy táplálék-kört, alapanyagokat, amelyeket szeretsz, és amelyek mindig vannak otthon. Figyeld és szerezd be, ha fogy.

Nekem ezek: citrom, vanília, egész bors (őrlőbe), tengeri só, olajos magv, tejtermék (tej, vaj, sajt, joghurt), tojás, olajoshal-konzerv, nemrég még minőségi száraztészta, rizs.

mélyhűtőben zöldborsó, brokkoli, málna vagy erdeigyümölcs-keverék, gyerekvinnyogás ellen jobb minőségű mélyhűtött nudli, esetleg derelye

Semmihez nincs kedvem

Nincs-e? Csinálj levest. Vegyél egy kis darab kacsamellet. Vegyél leveszöldséget. Aprítsd, párold meg együtt, és kis adagokban fagyaszd le. Ballagj el valami bioboltba, Életház: Böszörményi út, vagy BIO ABC: Múzeum krt. 19., ad absurdum, bármelyik DM-be, és vegyél zöldség- vagy tyúkhúsleveskockát. Ne félj tőle, nincs benne nátrum-glutamát. Készíts egy kockából oldatot, zúzd bele a mélyhűtött lényeget, főzhetsz apró csipetkét, házi levesbetétet bele. Fokhagymát apróra törve frissen keverj bele. Petrezselymet is.

Grillezett fehérrépa és/vagy zeller. Rácson, sütőben, de csipsznek is, forró olajban. Mmmm. Valami négylábú állat pácolt, hirtelen sütött húsa mellé. Én töpörtyűvel is enném. Szerintem szállítható, jóízű, nyilván frissen a legjobb.

Kruton. Vegyél egy kis rozsos kenyeret, edd meg a felét, a másik felét hagyd szikkadni, kockázd apróra, sok olívaolajon, fűszerekkel pirítsd meg. Azért rozs, mert könnyebb kezelni. Fokhagyma is akár. Levesre, salátára mennyei. Önmagában is finom, ha nassra vágysz.

Krémlevesek. Puhára párolt zöldségek, villával vagy botmixerrel összetörve, tejszínnel, csontlével, húsleveskockás levessel felengedve. Fűszerezés. Pirított tökmag. Három baconszelet sütve. Kruton.

Rántott sajt, de nem a szokásos. Most miért, de tényleg, miért nem veszel apró mozzarellagolyókat vagy babybellt és rántod ki? Megjön az életkedved. Ez, mivel frissen jó és rizzsel, oly módon, hogy a rizst kiöblített kávéscsészébe tömködjük és gusztusos félgömbként a tányérra borítjuk, otthonra való inkább. Itt a népek leszólták a panírt, pedig finom. Ketogénék mandulaliszttel, szezámmaggal csinálják, és persze kókuszolaj. Csirke esetén a szezámmagba parmezán. Rizsbe keverhetsz enyhén párolt reszelt sárgarépát, szintén párolt, felnégyelt brokkolit, apró, fagyasztott spenótadagocskákat vagy Karaván sajtkockákat is.

Gyermeked kicsiny, de nem eszik? Sajtszeletet neki, csakis virág, szív, kisautó-formával kivágva. Maradékot megeszed.

Tojássaláta. Főzzed sokáig. A fürtojás még kedvesebb extraság, tizenöt darab háromszázötven forint, mondjuk kell az adagodhoz négy darab, mert ez sűrű cucc, főz, aprít, nem baj, ha nem szép, jótékonyan takarja majd a majonéz. Törött bors, pici citrom, és mellé két szelet dán kétszersült. Esetleg külön valami zöld leveles saláta. Majonézt úgy válassz, hogy tudd: vagy sima, akkor hetven százalék a zsír benne (keverhető joghurttal, de még a tejföl is hígítja), ellenben akkor 4 alatti a cukor, vagy light, de akkor cukros, kb. 8-10 százalék, és leginkább repceolajból van, ami nem ideális. Olívaolajasat láttam talán a Culinarisban. De csinálhatsz is otthon, olajat csepenként bele stb.

(ha bírod a tejterméket) Desszertnek mondjuk túrókrém. Vanília. Habtejszínnel. Édesítővel is lehet (xillit, stevia, eritriol). Villával összetör. bele kókuszreszelék. Ha nem, akkor mazsola. Banáncsipsz. Friss banán. Narancsdarabok és fahéj. Málnacafatok. Meggy. Vagy hízni vágyók Manner babapiskótát vesznek, ebből van tönkölyös verzió is, apróra tör, belekever. Ha ilyet viszel munkahelyre, olyan gyorsan tanítod meg a németet/gyógyítod meg a gyereket/szereled össze a reaktort, hogy mielőbb legyen ebédszünet, meglátod.

A desszerted lehet sima magkeverék is, a Fény utcai piacon, földszint, hátul, a Retek utca felé eső részen van a magos. Makadámia, para, pekán. Mandula. Mogyoró. Mandula, aprított mandula pirítva…!

Palacsinta. Egy főre végy egy tojást, liszttel — teljes kiőrlésűvel, esetleg felesben mandula-, kókusz- vagy tökmagliszttel — keverd hosszan simára. Ne legyen sok a liszt, ne spórolj a tojással, ez rossz, régi reflex. Tejjel lassan hígítsd. Mandulatej is lehet. Nem, szódavíz ezúttal nem, sőt, tejszín is akár. Ez most sűrű, vajcentrikus, franciás cucc, nem háborús recept. A must have bele a csipet só mellett: vanília. Nem vanillin, igazi, kikapart, vagy őrlőből. Vajon süsd, vékonyat. Legyél eredeti: bele földimogyoróvaj, vékonyan. Vagy pirított mandulaszeletkék és valami piros dzsem. Citromlekvár. Szállítható. Sósan vanília nélkül, törött borssal, tésztába kevert reszelt sajttal, sonka- vagy bacondarabkákkal.

Hal, saláta. Nincs egyszerűbb étel, mint a halfilé vagy -nyesedék vajon hirtelen sütve. Pisztráng, tonhal, lazac, nyelvhal, süllő. A Pangasius gyatra minőség és íz, de dőlj be az árának. Csomagold be jól. Rizzsel is jó, de a köret mítosza meghaladandó.

vajhal vacsora

 

Még a konyhámból ez-az:

kókusztej

Saláta. Vegyél zellert, karalábét, vegyél szárzellert, céklát, meg valamit, aminek levele van, ebből többfélét: galambbegy, rukola, endívia, jégsaláta, fejes saláta, képoszta. A saláta a félkezes étel: kézzel készítsd, marcangold szét a jégsalátát, apríts bele paradicsomot, kápia paprikát, reszelj bele sárgarépát. Rá füstöltsajt-kockák, pirított tökmag, sonkacafatok, apróra vágott, kisütött bacon, kemény tojás, rántottamorzsalék. Serpenyő fölött állni, mandulát, kesudiót rázogatni kúlság! Zsírparától függően natúr joghurttal vagy tejszínnel vagy majonézzel. Legyen színes. Én vagyok az, aki évekig nem igényelt öntetet, naturálban nyomta, újabban kényszerűen leöntöm olajjal (ketogén diéta). Sótól, kevés cukortól levet ereszt, az meg finom. Mehet bele friss petrezselyem, bazsalikom és egy csomó, konyhaablakban boldog fűszernövény, de törött bors vagy kókuszreszelék is.

Tészta. A másik kézenfekvő ebédtipp: kevés, jó minőségű durumtészta al dentére (nem egészen puhára főzve, és akkor ehhez minden, bőven. Zöldség aprítva, paradicsmszósz, sajtok, gomba, hal, csirkemell, tejszín, parmezán.

Beszarásdesszert: Digestive vagy zabos keksz, limedzsem.

Linzer. A linzer primitív, hét perc alatt gyúrható süti. Az almás pite alapja, és keksz sütésére is alkalmas. Igen, Anna, jól mondod, a recept eleje: VÉGY ELBASZOTT MENNYISÉGŰ VAJAT (ez szállóige évek óta). keverd tojássárgájával, valamennyi cukorral, vaníliával. Liszt, amennyit felvesz. Hűt. Nyújt, szaggat. Változatok: kókuszos (isteni, ahogy megpirul), kakaós, citromos (leve és biocitrom héja). Nagyon jót tesz a tenyér bőrének a tésztagyúrás.

Ez nem következetes, mert én most tartózkodom a liszttől és cukortól, de itt van az, hogy színek, ízek dominálnak. Egyél sűrűt, akár zsírosat, ne spórolj az alapanyagon, viszont egyél kisebb adagot belőle.

77 thoughts on “mit egyek ma?

  1. De jók! Köszi az ötleteket, bővítem a repertoárt!
    Egy része nálam is megy, meg van még pár bevált trükköm, elmondom én is, hátha valakinek jól jön.
    Fagyasztóban szinte mindig van jó minőségű gesztenyepüré, alacsony kalóriatartalmú finomság, tejszínhab nélkül is tökéletes. Néha pici extra rum. 😉 Másik kedvenc lustadesszertem a puritán túrókrém, pici méz, pici vanília, reszelt citromhéj, semmi más. Mennyei. Meg régen csináltam karamellizált almát is sokat, serpenyő, almadarabok, pici méz rá, meg szerecsendió, és hadd barnuljon össze jól. A mandulát is szereti, meg a diót.
    Lustaebédnek mindenféle zöldség darabokra, tepsibe, pici olajjal és zöldfűszerekkel kézzel átforgatva, összesül magától, megunhatatlan étel. Mellé hal, például, de magában is jó. Nemrég találtam jóféle mélyhűtött lazacot, most már az is lakik a jégen.
    Ja, és a tonhalkrém! Jóféle konzerv, só, bors, citrom, és a továbbiak tetszőlegesen: majonéz, darabolt olívabogyó, csemegekukorica. Kétszersült, keksz, pirítós.
    Meg az egyetemista trükk, olcsó, nem macerás, finom: barnarizs fő, addig hagyma, répa és néha tetszőleges egyéb zöldségek nagy serpenyőben szójaszósszal pirulnak, puhulnak, szósz néha a rizs levébe is, aztán összepirítom és felfalom. Ha nem, eláll és szállítható. A párolt répát is szeretem.
    Nem tudom megunni a bármilyen sajt-alma-dió-korpás keksz-vacsorát sem, tetszőleges kombinációban, általában mind van itthon.
    Sosem számolgattam, melyik mennyire egészséges vagy kalóriadús, csak úgy érzésre, de 15+ kilós fogyásom alatt ettem mindet – diéta sikerült, és még élek is. 🙂

    • Ma egy kapros-tejfolos lencse csipszel kezdetem. Nem tudok ellenallni neki, szerencsere keves kaloria es szenhidrat van benne, igy le tudom nyugtatni a lelkiosmeretemet. 🙂
      tegnap meg frissen keszult pesztot kanalaztam, orult jo.

  2. Két évig, munkaköri kötelességből kötelező volt kimennem a helyi piacra. Most már hál istennek nem. Mifelénk azért nem a választék jellemző a piacra. Azaz van 50 krumpliárus, de mind egyfajta krumplit árul.
    Ha már az ALDI meg lett szólítva, azért a javukra legyen mondva, előkészített salátákban ők a legjobbak. Valahogy nem érzem azt, mint a szedd magad salátabárok esetén, hogy az van, ami már másra nem jó.
    Ma persze a lányunk belerondított az egészséges életmódba, mert hozott át két darab szalonnát, mert ő csak nyárson sütve eszi meg. Mondtam semmi baj, a szalonnasütés nem tartozik bele a tűzgyújtási tilalomba, hétvégén sütünk. Nekem sajnos vigyáznom kell, ha nem akarok menstruációs görcsöket.

  3. Nem is figyeltem oda, pontosan miről írsz, elvitt a ritmus meg az, hogy átsugárzott a szövegen a jól vagy-jót főzöl-jót eszel körforgás. Egy pillanatra megijedtem, hogy jön a tíz deka meg a három evőkanál, de tudhattam volna, hogy ez nem az a vetítés. Öröm volt olvasni.

  4. De jó! Én is újítottam mostanában: túró egyik fele citromhéjjal, vaníliás cukorral, másik fele fokhagymával, tejföllel, sóval. Az édeset natúr tudom enni, sokáig. Vettem aztán sütőzacskót is. Meg teljes kiőrlésű rozslisztből csináltam a húsvéti gyümölcskenyeret. És sok tojáskrém is volt. Meg aranymazsola, marékszámra. És bableves kölessel, benne füstölt sonkadarabokkal. Meg nyárson csirkemell és hagyma, rukkolával. És jön az eperszezon! Géppel fogom ráverni a tejszínhabot, mert utálom kézzel, inkább ne legyen tricepszem (van egyébként, csak már körülnőtte a háj.)

  5. Neztem egyszer egy dokumentumfilmet a natrium-glutamatrol. Egy kiserletre emlekszem, amikor egy mesterszakacs igencsak minosegi, friss hozzavalokbol ket fazek etelt foz. A recept ugyanaz (azt hiszem, valamilyen kremleves), teljes azonos vegeredmennyel. Illetve egy apro kulonbseggel: az egyik fazekba natrium-glutamat is kerul. Miutan elkeszul a kaja, a zsuri megkostolja, es osszehasonlitja a kettot. Lehet talalgatni, melyik lett a finomabb. Tippek?

    • Mivel ez a legelterjedtebb ízfokozó, gondolom az lett a finomabb amibe belerakták. Azt nem tudom eldönteni káros-e vagy sem, mert olvastam már azt is, hogy ez az egyik legveszélyesebb adalékanyag a világon, meg azt is, hogy semmiféle mellékhatást nem tudtak még kimutatni, tehát nincs is. Gondolom az igazság valahol a kettő között van.

      • Hogy az igazsag hol van, azt en nem tudom, de musor alapjan a natrium-glutamat kiutessel gyozott. 🙂 Valahogy ugy fogalmaztak, h ‘jobban osszeernek tole az izek’.

      • Ja, nyilván a glutamátos lett a nyammibb. Ez a förmedvény golyózta ki egyébként a csontlevet a konyhákból. Mindenhol ott lapul ahol azt írják a cuccra, hogy autolizált élesztőkivonat, természetes vagy mesterséges izesítő, hidrolizált fehérje, protein-izolát, asszem, az utolsó fűszer vagy mártás is megspékelődik ezzel. Igen elég komoly mellékhatásai lehetnek, bár ezt nyilván az élelmiszeripar által dotált szakértők soha nem fogják aláírni: függőséget is okoz, ergo csak ilyen kaját vagy hajlandó enni egy idő után; valahogy a kövérség hormonokat is bizgeti; ennél sokkal rosszab tulajdonsága az, hogy neurológiai tüneteket is okozhat, vagy pld. az autista gyerekek különösen érzékenyek erre.

          • Nekem az első két alkalom után leesett a tantusz, azóta semmi olyat nem eszem, amiben hozzáadott nátrium-glutamát van. (Igen, tudom, hogy zeller meg paradicsom, ezektől semmi bajom.)

        • Úgy-úgy! Lehet, hogy ha valaki kis mennyiségben használja, akkor oké vagy észre sem veszem (nem túl sűrűn eszem más főztjét), de a kínai kifőzdéknek a szagától is rosszul vagyok. És az az összetéveszthetetlen nyálkás-izés íz, amit minden, de MINDEN kínai kajához társítottam, mert tökegyforma az ízük, bármi legyen is, na kiderült, hogy az a nátrium-glutamát nagy mennyiségben. És ezt személyesen Wang mesternél tanultam meg, nekem nagy csalódás volt. De én tényleg nem bírom, rosszul leszek tőle. 😦

  6. Nagyon hasznos ez most nekem, január óta főzök, egyre jobb, de még jobban, még tudatosabban, még kreatívabban akarok, így ez most tényleg jól jött nekem.
    Én már szinte teljesen átszoktam a másik boltba, ez a neve, ahol termelőit lehet venni (itt írnak róla: http://varosban.blog.hu/2015/03/06/a_boltok_oset_talaltam_meg_a_wekerlen_a_masik_bolt) , viszont ma a Sparban voltam. Bevásárlólistást megosztani ér?
    Vettem lazacot, húst (egy ideje nem ettem, most már kell, tarját és combot), sonkát, répát, zellert, karalábét, tököt, gombát, uborkát, jégsalátát, petrezselymet, kókuszolajat (ezt most először), vajat, tejet, tejszín volt itthon.
    Rájöttem, hogy nem kell ügyet csinálni a főzésből, nem kell bonyolultan főzni. Átgondoltam, mit szeretek, azokat megveszem, és próbálok valamit kitalálni belőlük. Ha nagyon nincs kedvem, akkor viszek be salátát, sajtot, esetleg sonkát, joghurtot, vagy csinálok egy egyszerű levest.
    Most gondolkodom én is a ketogén diétán, felkeltetted a kíváncsiságomat, de még nem értem, rendesen neki kellene ülnöm, hogy átvegyem, mi is ez pontosan, hogyan működik.

    Ja, és vettem egy kick-box edzést dvd-t is, még egyetem alatt jártam tae bo aerobikra, amit imádtam. A kitalálójának van fent sok edzése a youtube-on. Ez olyan nekem való, aktív edzés volt, de már kiment a divatból, nem nagyon tartanak ilyet, sajnos.

  7. A fozesbol en sem csinalok nagy ugyet. ma pl. fekete quinoa, tonna pesztoval, koktel paradicsom es valami sos sajt. Nem allitom, hogy a Gundel nem pofozna rojtosra, de egesz eheto. Szerintem.

  8. Ezen a héten mindig ugyanazt viszem a dobozkámban (az enyém azért sokkal nagyobb), és nem tudom megunni: jégsaláta, uborka, paradicsom, tojás görög joghurttal salátának, az öntetbe egy pici só és torma vagy mustár, a tetejére meg két-három emberes szelet sonka. De ugyanez szokott lenni párolt zöldséggel és csirkével, vagy almás-tökmagos savanyú káposztán valami sült disznóalkatrésszel, vagy ecetes lilakáposzta és csirkemáj… Úgy nézik a kollégák, mintha ufó lennék, közben eszik a nagyon gázul kinéző rendelt menüket. És ezek mind 30+-os többgyerekes, háztartást vezető nők.
    Egyszer volt egy olyan munkahelyem, ahol minden nap más vitt be ebédet a többieknek, abból, amit otthon főzött. (Egyszer egy évig meg én voltam a huszonpár napközisnek a menza. Otthon megfőztem, bevittem, olcsó házikoszt volt, mindenki örült.)

  9. Ilyen finomságokat csak egy éhes szakácsnő ötölhet ki 🙂
    Jelentős az meggyőző hatás, kedvem lenne megkóstolni sok fogást,és csodálkozom magamon,hogy eddig miért is nem etttem ilyeneket ?

  10. Ha lazacot látok, nem bírok ellenállni. Tegnap jótékonysági vásárlás a svédnevű bútorok áruházában. Jótékonyság = fuvarozás, mert nekem van kocsim. Közben a csekély szabadidőm eltöltése egy agyrohasztó zenével kombinált, neonfényes helyen, záróráig. Hát csoda-e, hogy a lazac ránk ugrott? Éva, nem tudok válaszolni egy poszttal előbbi kommentedre, de nekem a szabadság és a hétvég nem megoldás. Jó, hát biciklizgetek, ha jó az idő, de az évi egy síelés nem pótolja a rendszeres heti edzéseket. Jógázom, viszonylag rendszeresen, de minden gyakorlattól begörcsöl a lábam, nem úgy megy, mint régen. A szervezetem dinamikusabb mozgásra vágyik. Vagy jóga, de minden nap, hogy lazuljak. Ahogy leírod a perfect day-t, tudom ám, mi a megoldás: előbb csinálom azt, amit én szeretek, utána a kötelezőket. Csak még ki kellene találni, hogyan. Minden reggel csorgó nyállal nézem a kutyafuttatókat, meg a teniszezőket (a kocsiból, munkába menet).

    • Úgy érted, szabadnapon/-időben annyira fáradt vagy már?
      Én mindent, de mindent leszarok, ami kötelező. Időpont, határidő, rend, keret, mindenki megdöbben. De mi vagyunk az elsők. A mi hogylétünk. Kaja legyen itthon, mégpedig nagyon finom, meg fűtés, meg jóféle sport, kultúra, szabadidő, mindenkinek. Az öröm számít, az, hogy a gyerek jól érzi magát. Akkor maradunk tízig, és másnap tízre megyünk oviba. A sok szabályt lengető, fenyegető tanerő igazából leszar minket (“a gyermek érdeke a házirend betartása”, hehe, mert amúgy rászállnak és stigmatizálják), két év múlva a nevünkre sem emlékszik az a nő.
      Szóval, késünk, nem egyforma a zoknink, de mély öröm és nyugalom van, újabban oviba menet is. És én ezt mosolyogva adom elő, a szemsüketítő dizájnkabátomban. Nekünk betarthatatlan, sőt, luxus volna az élet aggályos, lelkiismeretes kerete. Nekünk csak mi maradtunk. Ez a vége, a végső pont: nem az összeomlás, hanem az öröm, önmagunk (és mellé egy kis bocsánatkérés). Én nem terhelem nyavalygással, aggályoskodással, tönkremenéssel, alkoholizmussal a világot. Szinte mindig vidám vagyok. És nem hallgatok másra, nem tudnak rángatni, beszorítani. Így élek túl.
      Zseniális növények amúgy sem parcellákban nőnek. (Durva beszélgetésen vagyok túl a fiam igazgatónőjével.)

          • koszonom. nagyon varom mar. 2 napja megint csak sirni birok. ugy varom ezt a nyaralast mint a megvaltast. meg minidg nem hiszem el hogy megyek, nem fizettem be meg a biztositast, nem voltam manikurosnel es nem pakolok borondot sem. majd utolso nap, addig nem hiszem el hogy tenyleg megyek. a lanyom szeme ragad a csipatol, faj a torka, es aki vigyazott volna rajuk elesett es merevitoben a laba. ha ezzel egyutt el tudok utazni, azt nagyon meg fogom becsulni. es olyan emberrel megyek, akivel barmikor barhova. vasarnap hajnalban indulnank. bereltunk egesz hetre autot, az ido kb olyan mint itt, de tolem eshet jegeso is egesz heten. az idegeim pattanasig feszulve. Spanyolban mar voltam, Portugaliaban meg nem. kivancsi vagyok ra.

            • Portugaliaban meg en sem (csak nagyon kozel) es nagyon vagyom oda. Eleve, de es kivancsi vagyok milyen az az orszag ahol egyik kedvenc irom tengette napjait.
              Tulajdonkeppen az osszes nagyon kedvelt iro-kolto hazajaba szeretnek elmenni. Cikazhatnek a nagyvilagban egy darabig.

  11. Visszajelzés: hogyan kezdjek bele? | csak az olvassa — én szóltam

  12. Visszajelzés: …és mit egyen? | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s