ne legyen harag

Nagyon sok új hozzászóló jön megint a blogra, és nyilvánvaló, hogy nem olvassák el a kommentelés feltételeit.

bejárat: trollok

bejárat: nemtrollok

Ezért újra, tömören:

Nem törlöm, hanem be sem engedem be senkinek a kommentjét, aki

 • egyszer már bebizonyította, hogy alkalmatlan a közösség tagjának, akárhogy, akármit ír, felőlem Kosztolányi Dezső is lehet, NEM, mert a bizalommal visszaélni egyszer lehet,
 • látványosan kamu e-mail címről ír,
 • gúnyos, zavart keltő nicket választ,
 • első hozzászólásában félreviszi a témát,
 • szavaimat hazugul kiforgatja,
 • helyzetét túlértékelve azt hiszi, hogy szaros százezer forint fejében — amelyet önként és úriemberként adott egy olyan blog finanszírozására, amelyet egyébként gyűlöl — mindenestül átveheti a kontrollt fölöttem,
 • személyemben támad engem vagy akármelyik hozzászólót, itt vagy máshol,
 • kegyeletsértő kommentet ír,
 • molesztál, szexuális tartalmú kommentet ír,
 • a bejegyzést vagy kommentet panaszkodásnak értelmezve mindentudó pozícióból tanácsokat ad,
 • egy-egy mondaton leragad a blog kontextusának, céljának megértése nélkül,
 • tagadja a nők elleni rendszerszintű erőszak problémájának létét,
 • a feminizmust a férfiak elleni harcnak tartja,
 • képtelen intelligensen kezelni azt, hogy én látszom arccal, névvel, személyes történetekkel, és szavainak erejét a rejtőzködés biztonsága adja,
 • a külsőmet taglalja, akár hízelgően, akár tényszerűen, akár megalázásképp,
 • engem támad azzal, hogy magyartanár vagyok, vagy félmagyar mondataiban a vélt hibáimon lovagol,
 • szándéka, érzelmi indíttatása vagy intellektusa nem üti meg a szintet,
 • a sárdobálás, fröcsögés, egyoldalú, túlzó, frusztrált, hergel, baszatlan, Hölgy szavakat használja.

Megmondom, miért: mert az ilyen hozzászóló buta és/vagy gonosz, és az élmény sem új: volt már dolgunk ötszáz ilyennel, jót mulattunk, köszönjük.

Ez a legaljasabb egyébként, amikor engem neveznek kirekesztőnek: nagy okosan megmondom, hogy mit kellene tenned, mert jót akarok neked, hogy aztán a kapott lehetőséggel visszaélve a saját, következetes munkával felépített felületeden, közösségedben szemétkedjek veled. Bravó, fiúk.

Egy kicsit idézek a két fent linkelt útmutatásból:

a trolloknak:

Ne erőszakoskodj, ne rajtam kérd számon a szólásszabadságot, az igazságosságot és az emberbaráti viselkedést általában, hiszen a te definíciód, a léted alapja az, hogy ezeket lábbal tiprod.

a többieknek:

Itt akkor fogod jól érezni magad, ha

 • érdekelnek a témák,
 • nem igyekszel görcsösen, hogy jaj, csak ki ne derüljön rólad semmi személyes, tehát ha lehetőség szerint szimmetrikussá teszed a kapcsolatodat a többi olvasóval és velem,
 • gyönyörködtet a gondolatok sokfélesége, a vélemények ütközése,
 • nem kapkodsz, nem vagy felületes,
 • nem arénát keresel, nem a feszültségedet levezetni jöttél,
 • nem eszményítesz engem — nagyon gáz vagyok,
 • nem engem akarsz megszaglászni, nem velem akarsz kapcsolatba kerülni, hanem azzal, amit írok,
 • nem teszel meg gurunak, nem előírásként, üdvözítő útként fogod fel az itt olvasottakat, különösen a személyes jellegűeket, és nem is kelt benned kellemetlen érzést mások életmódja, világnézete, hogy nekem például elvi okokból nincs autóm,
 • képes vagy irodalmi befogadásra, tehát ami olyan, azt megformált szövegként, esztétikailag olvasod,
 • ha érted a poént, az árnyalatokat, az iróniát, az utalásokat.

A “nem mindenben értek egyet” érv nekem érthetetlen. Miért kellene mindenben egyetértenünk?

(…)

Ne gyere azért, hogy “egy kicsit megmutasd a másik oldalt”, vagy “az ördög ügyvédje”, esetleg “örök kérdőjel” legyél. Sokszor megtapasztaltuk, és nem tudunk mit kezdeni ezzel a gőggel, szándékos feszüléssel. Értem, hogy nem értesz egyet mindennel, írd is meg nyugodtan, de ez mint sport éretlen személyiségekre jellemző, és durván rontja a légkört. Az ilyen viselkedés kiindulópontnak veszi, hogy a többiek egyoldalúak, túlzók, elvakultak, az egyik oldalon állnak, illetve egyformák. Pedig sok árnyalat van itt, és én a magam mércéje szerint középen állok, vagyis nekem ez a közép. Ha neked nagyon máshol van a közép, akkor keress olyan blogot, amelyik közelebb áll a gondolkodásmódodhoz. Nem is csak azért, mert nekem egyszerűbb, hanem mert nincs értelme: nyilván te sem jársz idegesítő vagy közömbös népekhez vendégségbe.

9 thoughts on “ne legyen harag

 1. Én szeretem és nagyon szeretem ezt a blogot, bár nem igazán lennék idevaló, látszólag, de ez felszínes marhaság, néha hónapokig nem szólok, de olvasom, mert éltet, gondolkodásra késztet, sokszor megírom a kommentet, aztán idő hiányában inkább el sem küldöm, mert talán hirtelen felindulás esete foroghat fenn.. Éva, nem hiszem, hogy én feminista, vagy anitférfi, vagy bármi ilyesmi lennék, de hát Te sem vagy az….és amolyan 80 százalékban azonosulni tudok Veled, ami a mondandódat illeti, ahogy meg megírod, úgy meg száz százalék.. És a hozzászólások is színesek, ragyogóak, gondolattal, élettel, a mindennapokkal telítettek, olyan, mint egy könyvet olvasni nap, mint nap. Kapok valamit, ami nekem fontos, a lelki, intellektuális és érzelmi fejlődésemhez. Ez egy új forma. Én belédbotlottam,illetve belétek, és nem adnám semmiért. Fontos, szép és igaz, mindaz, ami itt történik.

  Kedvelés

 2. De miért, miért, miért kell ezt ezredjére is megírni, szájba rágni? Miért nem lehet olyan ideális világ, ahol elsőre felfogják ezt az érintettek? Miért próbálkoznak betörni, sokadjára, értetlenül és értelmetlenül, homlokukon dagadó érrel?

  Kedvelés

 3. Jól teszed!Tömör,rövid, de nagyon is érthető szabálysor.Akinek a” finom” lelkivilága nem viseli el ezt a blogot,ne kínlódjon itt.Nekünk ettől csak sokkal jobb lesz,nem kell mindenféle agyament hozzászólást elolvasni és azon gondolkodni,hogy is születtünk mind egy világra.Ráadásul egy időben.

  Kedvelés

 4. Tetszenek a posztok, de a fentiek nem…kicsit kioktatónak érzem a stílust, konkrétabban 40 éves létemre úgy érzem magam, mint egy szaros gyerek, akit épp gatyába ráznak: ülj egyenesen, húzd ki magad, vedd elő az ellenőrződet…fenti sorokat olvasva az a benyomásom, mintha kegyet gyakorolnának azzal, hogy elolvashatom a posztokat, és ez rossz érzést vált ki belőlem. Ezt nem kioktatólag írom, egyszerűen csak megfogalmaztam a benyomásomat. Továbbiakban jó írogatást kívánok.

  Kedvelés

  • Ha tudnád, kinek szól ez, és mi történt, máshogy ítélnél, de nem bánom ezt se. Mindenki értette ezeket az íratlan szabályokat, aztán mégis elleptek a trollok, és üzenetek tucatjaiban reklamálnak, hogy szólásszabadság meg a válaszadás joga. Hát megírtam így, ők valóban szaros gyerekek.

   Kedvelés

  • Nem ENNEK a blognak a védelmében írom, hanem sok (kb. 8) éves netes jelenlét, több fórumon történő rendszeres beszélgetés, vita tapasztalata alapján: Szükségesek az ilyen szigorú szabályok, mert sokan vannak, akik csak jáccásiból is elrontanák mások szórakozását, lehetetlenné tennék a beszélgetést, legyen az bármilyen sekélyes vagy értelmes amúgy.

   Még egészen szűk körű, specializált fórumok esetében is állandó harcot kell vívni azokkal, akik nem veszik figyelembe az adott közösség érdekében meghozott szabályokat. És itt most nem erről a blogról beszéltem, hanem erről a teljesen ártalmatlan és mindenfajta politikától gyakorlatilag mentes (mert direkt azzá tett) fórumról:
   http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=golyaforum

   Ezt a legjobb barátnőm üzemelteti, és hihetetlen sok küzdelmébe kerül a normális, kiegyensúlyozott társalgás és viselkedés fenntartása. Pedig miről van szó benne? Lényegében csak gólyákról, egyéb madarakról, esetleg házikedvencekről.

   És mégis. Minden évben vannak páran, akiket kitilt, meg moderál.

   Kedvelés

 5. Visszajelzés: metablog 3.: trollok | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.