a nők tovább élnek 1.

Edinának

Kissé fixáltnak, avagy dühösnek tűnök nyilván, de Kukorelly írja: az egyik fontos nő

a közép. Azért alakul, ahogy alakul, miattuk, köréjük rendeződik, körül vannak dongva, bár ez az írás

ti. az Ezer és három… című regény

eddig mintha arra jutott volna, hogy mindennel együtt is rosszabb nekik. Viszonylag rosszabb, kinek milyen, de mint nők, rosszabbul jönnek ki, amit nem tudom, kiegyenlít-e, hogy mint emberek, mennyivel jobban. Egyszerűen jobban élnek, kényelmesebben, biztonságban, egészségesebben. Tovább élnek.


Itt jön még egy nő, 598-as rendszámmal, aki fél a döglött bogártól a pincében, sikít, lám, a tökös beszélőnek kell megmentenie őt is, nem könnyű férfinak lenni, és főleg csak ennyire béna nőket összeszedni tudni. Nőnek jobb.

Rosszabb, Endre. És amennyiben és néha jobb, azt mi harcoltuk ki a tíz körmünkkel, túlélni tudásunkkal és harmóniaigényünkkel — ellenetekben, ha a fejetekre álltatok is. És amennyiben nektek rosszabb: katonaság, háború, kocsmai verekedés, menedzserbetegség, hisztis nők tömegei, tripper, azt ti csináltátok magatoknak. Körül vagyunk dongva, hát persze, mert ti szeretnétek egy jót dugni. Dongani se kéne, ha elhinnétek, hogy nekünk is vannak ötleteink és szempontjaink, és akivel szívesen, azzal úgyis lefekszünk, a többi játszma és viszolyogtató bénaság. Illetve tapogatózás, egy könnyed talán, mert mondjuk ha meglátjuk meztelenül a figurát, akkor köszönjük, mégse, de hát ez az, amit egy felgerjedt férfival nem lehet, szóval ezért inkább: nem.

Én tudom, hogy regényszöveggel vitázni butaság, de akkor is, ha már itt jártál a könyvespolcomon, ezzel illusztrálom azt a közkeletű nézetet, hogy a férfiak veszélyben vannak, bezzeg nekünk nőknek milyen jó, tovább is élünk. Hovatovább segítsünk nekik, hát ne haljanak olyan korán, erre szólított fel a Nők Lapja jó egy éve. Sőt, utcára és sírba tesszük őket, nem szégyelljük magunkat?!

Élettartam és halálozási okok, akkor tényleg nézzük meg

Ha társalogni kívánsz velem, előbb definiáld a fogalmaidat, int Voltaire. Már linkeltem az egyszeri ember a nők…/a férfiak… kezdetű mondatainak valóságalapjáról, általában a szubjektív érzékelés elfogultságairól A valóság röge című írást, roppant elgondolkodtató.

Akkor ezt most tegyük rendbe: statisztikákkal az támasztható alá, hogy a nők várható átlagos élettartama fejlett(!)világszerte hosszabb, mint a férfiaké, Amerikában például hat évvel, itt, ahol én élek, szintén, országosan majdnem nyolccal tavalyi adatok szerint. Japánban jó egy évvel több a férfiak várható élettartama, mint nálunk a nőké, 79,59 év, a nőké ott viszont 86,44 év, ami világcsúcs. Egy kis adalék: 2009-ben a 32 875 japán öngyilkos hetven százaléka volt férfi. Innen szedem a japán információkat. A világ leghosszabb élettartamra bízvást számító férfiai egyébként a katarok.

Nézhetjük máshonnan is, és akkor Kopp Mária, ki más: annak valószínűsége, hogy egy magyar férfi megéri a 65. életévét, mindössze 64 százalék, egy nő viszont 84 százalékos valószínűséggel nézhet az első nyugdíjszelvény elébe, az adat 2008-as, a UNDP Human Development Reportból származik. (De ha megérte a jóember, akkor már csak nem hal meg másnap, teszem hozzá érintettként reménykedve).

Aztán, az is tény, hogy a nosztalgiatáncklubokból hiányzik néhány százezer férfi: szintén a fenti linken olvasható, hogy Magyarországon a férfiak között a 65 évnél idősebbek aránya 2005-ben 12,1, a nők között 18,8 százalék volt.

No de miért?

… miért éppen a középkorú férfiak a legsebezhetőbbek a rohamos gazdasági változások jelenlegi időszakában? Mi magyarázhatja az azonos társadalmi és gazdasági körülmények között élő férfiak és nők halálozási arányszámainak eltérését?

— kérdezi Kopp Mária. Ebbe reprezentatív és utánkövetéses vizsgálatba ezernél is több főt vontak be, 2002 és 2006 között zajlott, összegzése pedig a tanulmány a fenti linken. Egy kicsit kivonatolok belőle, mert nagyon érdekes (lesz kép is, meg fagyi a végén!):

Ez a különbség nem magyarázható az egészségügyi ellátás hiányosságaival, hiszen ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a csecsemők és az idősek halálozási aránya, a nők egészségi állapota pedig javult. Szintén nem valószínű, hogy genetikai tényezők magyarázhatják ezeket a gyors változásokat.

… az alacsony iskolai végzettség az idő előtti egészségromlás és halálozás, de a leszakadás valamennyi jellemzőjének is legfontosabb meghatározója.

Egész Európában, 23 országban végzett felmérés szerint is. De minálunk

a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzet szinte minden változója csupán a férfiak esetében járt együtt magasabb korai halálozási arányokkal. Az érettséginél alacsonyabb iskolai végzettség esetében 1.84-szeres, a rossznak minősített szociális helyzet 1.92-szeres, a szubjektív szegénység 1.79-szeres korai halálozási arányokkal járt együtt a férfiak esetében. A család anyagi helyzetével kapcsolatos társadalmi-gazdasági mutatók, mint az autó és személyi számítógép hiánya a családban a nők és a férfiak esetében egyaránt a halálozás jelentős előrejelző tényezőinek bizonyultak.

Érdekes módon a férfiak esetében a saját személyi számítógép igen fontos védő tényező, valószínűleg nem csak státuszszimbólumként, hanem a társadalmi bizonytalanság, munkahelyi kiszolgáltatottsággal kapcsolatos védő tényezőként jelenik meg.

Amilyen vagyok, el is képzelem, ahogy ülnek a gép előtt a férjeink. Én is szeretek a gép előtt ülni.

Kiemelés tőlem, elgondolkodtató:

Az alacsony munkahelyi kontroll érzése, a segéd- és betanított munkás státusz, az alacsony személyes és családi jövedelem a férfiak között szignifikánsan magasabb halálozási arányokkal járt együtt, a nők esetében nem. A nők esetében a munkával kapcsolatos változók közül egyedül a munkatársaktól kapott alacsony társas támogatás járt együtt magasabb halálozási arányokkal. A férfiak között a biztos munkahely hiánya a korai halálozás legjelentősebb kockázati tényezője volt, 3.33-szor magasabb halálozási arányokkal járt együtt (…). Szintén a férfiak között az életcélok, az élet értelmébe vetett hit hiánya (…) 3.14-szeres idő előtti halálozási kockázattal járt együtt.

És hogy hogyan támogathatjuk őket: hát eleve azzal, hogy vagyunk.

Azok a férfiak, akik feleségükkel éltek 2002-ben, 2.2-szer kisebb valószínűséggel haltak meg 2006-ig.

A nőkkel más a helyzet:

A nők esetében … a tágabb társas kapcsolatok hiánya a legfontosabb egészségi kockázati tényező. Ez azonban védettséget is jelent, mivel az egyik kapcsolat elégtelenségét más kapcsolatok pótolni képesek a nők esetében, míg a férfiak számára a házastársi kapcsolat különösen fontos.

Beszédesen hallgatok. Mit várhatunk a férjeinktől, ha erre jutottak a kutatók…?!

Aztán:

Más tanulmányokkal összhangban, az egészségi állapot önértékelése a férfiak esetében még jobban jelzi előre a halálozás kockázatát, mint a nők esetében.

Ennek hátterében a „közérzet” nehezen meghatározható jelensége áll, ami a férfiak esetében pontosabb előrejelzője a szervezet működési zavarának, mint a nők esetében.

A nagy különbség pedig:

Megdöbbentő ugyanakkor, hogy ugyanezek a férfiak, akik egészségi állapotukat már rossznak minősítették 2002-ben, milyen alacsony arányban fordultak orvoshoz. 2002-ben sem a magas vérnyomás, sem a szív- és érrendszeri, sem az agyérbetegségek, sem más megbetegedések miatti kezelés nem jelezte előre a korai halálozást a férfiak esetében. A 2002 óta elhunyt nők 13,7%-át kezelték daganatos betegség miatt, ez a halálok volt a középkorú nők esetében a leggyakoribb. Ma a rák miatti halálozás, különösen az idő előtti onkológiai halálozás a világon a leggyakoribb Magyarországon. A férfiak esetében csak az ismeretlen eredetű szív- és érrendszeri problémák jelezték előre a korai halálozást. A négyéves időszak alatt elhunyt férfiak esetében az orvosi kezelés igen alacsony aránya azt jelzi, hogy a magyar férfiak nem fordulnak orvoshoz a krónikus megbetegedések korai szakaszában. Ez különösen a depresszió esetében szembeszökő, mivel a Beck depresszióskála szerint az elhunyt férfiak 24%-a volt súlyosan depressziósnak tekinthető 2002-ben, és csak 5,2%-ukat kezelték. A depresszió, különösen a súlyos depresszió a korai halálozás kockázatát ötszörösére növelte, de csak a férfiaknál.

Vagyis ha rossz nekik, nehezebben viselik:

A WHO életminőség-skálája csak a férfiak esetében bizonyult jelentős védő tényezőnek. Az élet értelmének a hiánya szintén csak a férfiak között volt jelentős kockázati tényező. A hagyományos kockázati tényezők szerinti korrekció után a súlyos depresszió, a rossz életminőség, valamint az élet értelmének a hiánya jelentős kockázati tényezők maradtak a férfiak esetében, míg a negatív beállítottság mint személyiségjellemző a nőknél fontosabb veszélyeztető tényező.

Nemzetközi követéses vizsgálatok szintén azt az eredményt mutatják, hogy a házastárs hiánya a férfiak számára fontosabb veszélyeztető faktor, mint a nők esetében.

Vizsgálataink eredményei alapján úgy tűnik, a férfiak sebezhetőbbek a kiszámíthatatlanság, a társadalom demoralizációja, a munkával kapcsolatos bizonytalanság, a társadalmi-gazdasági lemaradás kihívásaival szemben…

Ez is érdekes:

A gazdasági tényezők közül a gépkocsitulajdon volt a túlélés jelentős előrejelzője, a férfiak esetében majdnem négyszeres, a nőknél is kétszeres túlélést jelzett előre.

Mégis tessék inkább kiszállni a kocsiból:

A rendszeres sportaktivitás a legfontosabb védő tényező, a férfiak esetében több mint négyszeres túléléssel járt együtt, a nőknél is majdnem négyszeres volt ez a pozitív hatása.

Rémisztő a nemzetközi összehasonlítás:

A 25-64 éves korosztályban a magyarországi standardizált halálozási kockázat szív- és érrendszeri okok miatt mind a férfiak, mind a nők esetében 3.1-szer, a daganatos halálozás a férfiak esetében 2.2-szer, a nőknél 1.6-szor, az emésztőszervi –- nagyrészt alkohollal kapcsolatos — halálozás a férfiak esetében 5.5-ször, a nőknél 4.6-szor, a külső ok –- öngyilkosság, gyilkosság miatti — halálozás a férfiak esetében 2.2-szer, a nőknél 1.7-szer magasabb arányú mint az EU országok átlaga.

Eddig Kopp Mária. Innen idéztem.

Á, még egy fél mondat, és ez a lényeg a tanulmány szerint, ha azt kérdezzük, miért hat jobban a férfiakra, hogy nehéz az élet:

önmagukat tartják felelősnek a család társadalmi-gazdasági helyzetének javításáért.

A fenti japán helyzetről szóló cikkben is hasonló a magyarázat: ott megszólal egy karakterszaporító újságíró névtelenséget kérő minisztériumi tisztviselő is: “A férfiak jobban ki vannak téve a társadalmi realitásoknak, és jóval több dolog miatt kell aggódniuk, különösen a munkahelyen”, hozzáteszem, mi meg nem csak a társadalmi realitásoknak, hanem a társadalmi realitásoknak jobban kitett (‘ideges, stresszes’) férfiaknak is ki vagyunk téve, és aggódhatunk olyasmi miatt is, amit ők el sem tudnak képzelni, nem csak a munkahelyen és nem csak Japánban.

Kopp Mária máshol említi az etológiai magyarázatot is, hogy a férfiak nehezebben viselik a hierarchiában való lemaradást. Ehhez csak annyit tennék hozzá (mert nagyra becsülöm Kopp Máriát, de a gendertémára kevésbé tűnik fogékonynak), hogy egyrészt nem kellene már állatnak lenni, másrészt olyan értelemben vett hierarchia, mint a férfiaké, a nők számára nem is létezik, ők csak kenjék a padlót a bölcsődében hattól kettőig és rohanjanak utána az anyósukhoz az elfekvőbe, mindjárt utána a napközihez Dominikért, aki rohadt ideges lesz, hogy csak egy tejszeletet kap. Ez az élet, nemhogy sírnánk, hogy lemaradtunk a hierarchiában, nemhogy időnk legyen sírni. Ahogy elnézem, persze ez nem statisztika, vannak bőven férfiak, akiket nem nagyon zavar a saját ambíciótlanságuk és lustaságuk, éppen a csúcsra törést végképp ellehetetlenítő, életvitelszerű pótcselekvésekbe merülnek fülig. Mármost hogy eközben, az önfelmentő ideológiák gyártása közben titkon rosszul érzik magukat, az való igaz, de legalábbis -színű.

kép: http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110106-miert-elnek-tovabb-a-nok-mint-a-ferfiak.html

Azért a családja eltartása miatt álmatlanul forgolódó, gyöngyöző homlokú erősebbik nem idolját egy kicsit feszegessük már meg: meglepődnénk, milyen sok magyar férfinek 1. nincs családja, 2. van munkája, van családja, el is issza/játékgépezi/technikaisportrajongja/csajozza mindkettőt, 3. elvált és sunnyog a tartásdíjjal, viszont rozzant sportkocsit vesz, azzal megy a kamionsorra.

Folytatom az életminőség kérdésével, megvan már, de nehéz erről ennyit egyben, gondolom.

9 thoughts on “a nők tovább élnek 1.

  1. Visszajelzés: a nők tovább élnek 2. — és jobban is | csak az olvassa

  2. Visszajelzés: szerelmes, társ, körülmény | csak az olvassa

  3. Visszajelzés: eufemizmusok 3.: különböző, de egyformán értékes | csak az olvassa

  4. Visszajelzés: de tényleg, miért a nők? | csak az olvassa

  5. Visszajelzés: akkor eldobják | csak az olvassa

  6. Visszajelzés: hulljon, bizony, sőt: hulljék | csak az olvassa

  7. Visszajelzés: egyedül fogtok megdögleni | csak az olvassa

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .