pedig olyan szép lány volt — frissítve

Bándy Kata, a huszonöt éves pécsi rendőrségi pszichológus vasárnap hajnalban eltűnt, három nappal később, tegnap találták meg meztelen holttestét a lakása közelében, egy bokros területen, és már azt is állítja a média, hogy megerőszakolták. Szívszorító látni az életvidám arcát a fotón, és rengetegen írják, hogy de kár érte, szép lány volt.

Nézzünk most is szembe a primer reakcióinkkal: azért sajnáljuk-e, mert olyan helyes volt?

Hihetetlenül szellemes, okos és intelligens lány volt, akire szerintem sok kortársa példaképként tekintett. Nem ilyen sorsot érdemelt. Erre nem tudok mit mondani: ó, bazmeg, ki érdemel ilyen sorsot??? Igazságtalan az élet?

Vagy azért, mert ismertük őt?

Vagy azért, mert döbbenetes, hogy ez megtörténhet, mert megtörténhetne a húgunkkal, lányunkkal, egy megyeszékhely belvárosában is?

A facebook-csoportban egymást érik az áldozathibáztató kommentek. Igen, fontos, hogy ilyesmi ne történhessen meg többé. De: Szegény pici lány, miért mentél egyedül a nagy éjszakában? Tessék? Te rohadék nagy állat, miért állsz lesben a nagy éjszakában (vagy egyáltalán bárhol), nem? És egy nő ne mászkáljon éjszaka egyedül, valamint veszélyes hiányos öltözékben éjjel az utcán.

Ha a rendőrségen dolgozott, miért nem kért egy járőr kocsit, biztosan szívesen hazavitték volna, ilyen csinos, fiatal lánynak nem ajánlatos egyedül járkálni a kihalt utcákon.

Gratulálok, te biztos otthon ülsz csadorban, és hetvenöt évessé operáltattad magad.

És a nol.hu kommentjeiből: Egyébként több ezer rendőr volt a fővárosba a meleg tüntetésen, kiváncsi lennék Pécsről hány rendőrt vezényeltek fel, igy hajnalba ügye hány rendőr lehetett Pécs belvárosába…..mármint vasárnap hajnalra virradóra.

Agybeültetést ajánlok, vannak már jó szakemberek.

Nemcsak a homoszexuálisok felvonulását, hanem a jóval kézenfekvőbb “biztos a rosszarcú hajléktalanok”, “biztos a cigányok” uszulást is sikerült idekeverni.

Frissítés, július 14. Gratulálok, és már tele van vele a média, legalábbis a zugai. Kit érdekel, hogy örmény, egyiptomi vagy eszkimó volt az illető? Mit akartok ezzel??? (És miért előzi meg egy ilyen förtelem az én okos, szép blogomat?)

Aztán: Vannak nők, akik húzzák a férfiak agyát.

Bizony vannak. És vannak férfiagyak is, és van a húzás is, amire oly igen fogékonyak valamiért, meg gerjesztik is, ami az őskorban talán még érthető volt, de ma már inkább a jobb marokkal kéne lerendezni.

Egyébként az a gyanúm, hogy Katát épp olyasvalaki fojtotta meg, aki szintén, kicsivel korábban annyit érzékelt belőle, hogy “de szép lány”.

Talán nekik is vannak lányaik. És a lányaikra nem a spagettipánt, nem az éjszakai hazaséta a veszélyes. Megint itt a szomorú apropó, hogy végre tisztán gondolkodjunk.

Érdekes, amit Hernádi Levente ír a közösségi média és az eltűnés összefüggéseiről. (Nem mintha Katát vagy bármelyik tizen-huszonévest ne hurcolhatták volna Hollandiába kényszerprostituáltnak.)

És vajon mit gondolnánk, meg lennénk-e ennyire rendülve, ha nem egy szimpatikus, közkedvelt fiatal lányt gyilkolnak meg, hanem egy kiöregedett, zsémbes prostituáltat?
A szexuális indíttatás azóta még valószínűbb a nol.hu óvatos friss cikke szerint.

És a lényeg, a valódi tanulság ebben a kommentben:

Miért ne mehetne egy nő egyedül haza éjszaka? Csak nem azért, mert rossz a közbiztonság? Mitől rossz? A rendőrök hiányától? Nem, nem.

Attól rossz, hogy éjjel is, nappal is összetalálkozhat olyasvalakivel, aki, csakúgy, mint H. Nóra gyilkosa Kiskunlacházán, az első szembejövő nővel közösülni akar. Attól rossz a közbiztonság, hogy léteznek ilyenek. Mobilra, nyakláncra, pénzre, szexre lesben állók.

Férfiak, normális-e, hogy a férfitársak szexualitása így nyilvánul meg? Nem lehetnének éppen femininebbek, úgy értem, a szexusukat egy kicsit gátlásosabban megélők? A hagyományosan maszkulin férfinak csak az egyik változata a lovag, a másik prostituálthoz jár, tökéletesen nem törődik a másik gyönyörével és leveri az asszony derekát.

Az “éjszaka, nyári ruhában egyedül mászkáló nő” mítosza van olyan kártékony, csak épp másképp, mint a cigányok gyűlölködő hibáztatása. Felnőtt emberek hadd menjenek biztonságban, ahová akarnak, úgy, ahogy akarnak, éjjel is, nappal is. Nem kérünk hazakísérő lovagokat, akik egyébként ijesztően nagy számban épp a szex reményében kísérik haza a lányokat, és van olyan is, hogy ők kezdenek erőszakoskodni.

És amilyen ez a férfiaknak kedvező világ, egy nő az otthonában van a legkevésbé biztonságban, ha megnézzük a statisztikákat.

11 thoughts on “pedig olyan szép lány volt — frissítve

  1. Egy volt barátom mondta egyszer a Szigeten, hogy a nők, akik egyedül buliznak és lenge öltözékben vannak, szinte kérik, hogy megerőszakolják őket és ha megtörténik, még ők vannak felháborodva…

    Kedvelés

  2. Ez az áldozathibáztatás szerintem kegyeletsértő önáltatás. Kegyeletsértő, mert már nem lehet “visszacsinálni”, és a gyászolóknak se lesz könnyebb. Önáltatás, mert részben az van a hátterében, hogy a hibáztatóval ilyen soha nem történhet, hiszen ő ezt is megmondta volna előre…
    Mérvanez, hogy még ilyenkor is jobban akarják tudni egyesek…? Szánalmas, ha valaki ettől érzi magát erősnek és sérthetetlennek…
    (OFF amúgy függő lettem khm…)

    Kedvelés

  3. Na, ettől letettem a hajam. Undorító, 1. maga az eset,

    http://www.hetek.hu/belfold/200705/csaladban_maradt

    2. a pszichológus.

    “Leggyakrabban a lumpen szubkultúrával rendelkező családoknál találkozni ilyennel, ahol a munkanélküliség, az otthonlét tartósan jellemző.” ???
    “Dr. T. Á. feltehetően erős szexuális motivációval rendelkezik, melyre a feleségétől nem kapott megfelelő választ.” ???

    Kedvelés

    • Hát én is ájulok el, ez nagyon durva. És ez egy igazságügyi szakértő, és a bántalmazás és vérfertőzés legalapvetőbb összefüggéseivel sincs tisztában. Lumpen család: értjük. A jól szituált családok csak annyiban különböznek, hogy “ki gondolta volna róluk?”, tehát tovább tudnak képmutatni és hazudni. Az én bántalmazóm is egyetemi docens.

      Kedvelés

      • ez a pszichológus hülye? “felségétől nem kapott megfelelő választ” akkor mitől lett hat gyereke???
        a megfelelő válasz az lett volna, ha (alvás közben leüti szívlapáttal, bocs) pisztollyal / zsarolással ráveszi, hogy kezeltesse magát.

        Kedvelés

  4. Visszajelzés: a legtöbben ezeket olvastátok | csak az olvassa

  5. Már leírták többször,hogy ráadásul ez az eset Bándy Kata ügyként terjedt el a köztudatban a médiának köszönhetően,mintegy holtában is megbélyegezve ezt a szegény lányt,az elkövető meg azóta kimossakodott és jófiú lett.

    Kedvelés

  6. Visszajelzés: négy év — az első év | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .