liliom

Megint tipródom, miről írjak. Nyavalyogjak-e egy sort arról, hogy sokan olvasnak, de nem tudom, kik, már kiadja a kereső a blogomat a “leszopott a nagynéném” kifejezésre is, ki kellene herélni az eddigieket, félek, én is félek…

Nem. Írjunk színházról. Írjunk egy hajdanvolt előadásról.

A Krétakör Liliomáról (2001). Egy társulatnak, egy felfogásnak és konkrét színészeknek hódolok itt. Nem volt ilyen előtte, és nem is lesz többé.

Ha egy kívánságom lehetne, ha az időt visszapörgethetnők, ennek az előadásnak a próbafolyamatát nézném végig. Schilling egyébként, már később, amikor szerettem volna a próbáikra járni, udvariasan elutasította a kérésemet, mondván, az ő próbáik nagyon élveboncolósak.

Jaj, jaj, de szép volt a feledhetetlen páros: Liliom — Nagy Zsolt, Julika — Láng Annamária. Nem láttam azt a korai szereposztást, amikor Csányi Sándor úgy volt itt Ficsúr, hogy közben a vizsgaelőadásában, Lukáts Andor rendezésében (azt láttam) csíkos trikós Liliom volt. (Hogy aztán soha, soha többé ne legyen ennyire tiszta és elemi.) Én már Katona László hórihorgas Ficsúrját láttam.

Csákányi Eszter pedig, ó, de zseniális Muskátné, de ő Julika is az utolsó jelenetben, Láng Annamária pedig a lánya. Szomorú vasárnap száz fehér virággal! (Seress Rezső monumentális képzavara: Álmokat kergető vasárnap délelőtt, / Bánatom hintaja nélküled visszajött…!)

A Liliom, ugye, külvárosi történet, tulajdonképpen filléres románc, de, ahogy az egyik kritikus megjegyzi, aki itt nem nagyban játszik, az nem játszik. És Liliom és Julika nagyon is játszanak, és Nagy Zsolt és Láng Annamária is.

Schilling Árpád békebeli kuplékat kombinált az egyes jelenetek végére. Természetesen élő zenekarral. A krétakörösök pedig tudnak énekelni. Azért is írok most erről: ahogy leszáguldok a fényben a Kútvölgyi úton, egyszer csak fejembe, aztán a torkomba is kúszik a dallam, Julikáé, amikor rájön, gyereket vár: Én és a holdvilág.

Schilling Árpád nem volt rest, kihúzta a szöveg nagy részét. Julika híres monológja, a színművészetis felvételik örök slágere, te csak most aludjál, Liliom, rossz voltál, megvertél, én mégis, én mégse… itt másfél mondat. A szelíd, áldozatkész Julika, amikor megtudja, mibe keveredett Liliom, a krétakörös változatban mindenekelőtt vizes lepedővel veri meg, de teljes erőből. És Liliom csak ül, hiszen halott. Ül a fényben a padon. Csendes ember lettem, most egyedül járok… Julika meg áll a falnál, és a szájbarágós monológ helyett (bízvást számíthattak arra, a néző tudja, itt mi hangzana el) csak néz. De úgy…! Távoztában látjuk Nagy Zsolt vörös, hurkás hátát.

Terhes Sándor az Úr. Fehér köpenyes, vizsgáztatja a komisz zsiványt. Az irónia bőven odafér a megrendülés mellé. “Hogy a gyerekek az olvasókönyvben elolvashassák”, ezt azért láttam már előadva halálkomolyan is, itt, a fehér arcos, börleszkes miliőben persze groteszk.

Péterfy Bori emlékezetes Marika: először is rávezeti Julika, hogy a sipkás-egyenruhás Hugó nem katona, hanem hordár. Aztán a hordárból kávéháztulajdonos lesz és férj. A friss özvegynek sikerül mindezt elmesélni. Szép gyerek a Hugó. — Igen. — Jó gyerek a Hugó. — Igen. — Csak hát zsidó. — Az is ember.

A feltörekvő asszimiláns (Bánki Gergely) pedig, amikor a halotti bizonyítványt kellene aláírni, nem mulasztja el megjegyezni a kölcsönadott tolláról: Öntöltő!

A koldus jön, levest nem eszik itt, csak énekel. És elmegy és béke van, az érzelgős párbeszéd Julika és a lánya között innen is hiányzik, és Julika nem is ismeri fel Liliomot, legalábbis nagyon finoman játssza el a kétértelműséget, nem tudjuk, szöveg nem utal rá.

És a katarzis: Julika és a lánya hintán ülnek és nevetnek. Megy össze a függöny. És ők áthintáznak a függönyön. Seress Rezső megint: Egy kicsit fájni fog holnap a szíve. Épp semmi, épp sok. Hull a könnyem.

5 thoughts on “liliom

  1. Visszajelzés: top 10 — színház | csak az olvassa

  2. Kedvelem Nagy Zsoltot, bár sajnos ezt az előadást nem láttam.
    Egy igazi vad, a szó ‘vadság van benne’ értelmében.
    Katona Lászlót a Nézőmuveszetiben, négyszer. 🙂

    Kedvelés

  3. Visszajelzés: változatok méltóságra | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.