új edzésnapló

Képernyőfotó 2017-12-10 - 20.08.35

Itt olvashatod az előző edzésnaplót. Alulról felfelé írom az újat, hogy mindig a legújabb edzés legyen a tetején.

Január 1-től új edzésnaplót nyitok, és belelinkelem ezt a régit.

Ez a rovat főleg a haladó, de legalábbis nyitott, információt és inspirációt kereső sportolóknak szól. Én azért edzek, mert élvezem, egészségessé tesz, az anyagcserémet edzi, és átélem a nagy súlyok megmozgatása vagy az akrobatika révén az erőt és a fiatalságot. A kinézet sokadik tényező már vagy két éve, egyébként nekem tetszik, dögösnek és arányosnak látom a nagy, kimunkált izmokat. De ha nem is gondolnám annak: ettől a fajta mozgástól, amit élvezek, ilyen lesz a testem. Szoktam a súlyós edzések mellett kardiózni, futni, bringázni, akrobatikázni, úszni, hegyre gyalogolni, kutyát sétáltatni is.

Szép, nem? Az a neve, hogy Joelle Lombardi. Implantátum nélkül. Fotó: Steven Klein.

December 31.
Edzés négyesben (E., K., R.) a Reedben.
Nem tudtam, hogy van a babonaság: hogy amit az óév utolsó napján csinálsz, azt fogod csinálni egész évben… vagy az újév első napjával van ez? A futópadon jöttem rá, hogy újév első napja, mindenesetre a tévedés jegyében futottam egy hosszút, a magam tempójában, kis hátrafutós bemelegítés után 9,6-os átlaggal előbb 10,48-at (itt meg is hibásodott a gép, mentem volna tovább), aztán még 4 km-t Renivel, akinek ennyi hiányzott a végéhez: ő ma lefutotta teremben a maratont. A második blokkot 9,4-es, majd az utolsó kilométert 8,8-as tempóval, és egy kis séta is volt a végén. 145-ös volt a pulzusom, ez meglepett. Tehát összesen 15 körül, 1375 kalória, éhgyomorra.
Dávid tegnap korcsolyát kapott a névnapjára, van itt egy pálya, kinézünk holnap.
Boldog új évet! Ez volt az utolsó 2017-es híradás, új naplót nyitok holnap.
Sportoljatok, élvezzétek!
December 28. Oxygen, Judittal. Ráedzős edzés. 10 perc evezés, jól meghúztam. Fáj a tegnapitól a mellizmom, és érzem a vállam, bicepszem is.
Utána húzódzkodás, tolódzkodás, itt 26 kilóval megy, 8-ak, és tarkóhoz húzás 40 kilóval.
Aztán, csakis átmozgatási céllal megyünk a szabad súlyokhoz, egy kis tárogatás (ez nyújtja is a mellizmot, ha jól leeresztem oldalt) 5 kilóval, vállból nyomás 7 kilóval 30, lórúgás 5 kilóval, a végén, hogy valami alsótest is legyen, térdhajlatban hat kilós súlyzóval lábemelgetés négykézláb.
Utána Judit elment jógázni. Nekem durva szaunaszessön (csak ez vonz ide): 2×15 perc a 92 fokban, közte jégmorzsa, szívlódulásig dörgölöm magam, egy kis ázás, csobogás, és a végén a lenvendulás fülkében hidratáló arcmaszkkal heverek. A hajammal is foglalkoztam egy kicsit, színélénkítős hajmosás és keratinos hajvasalás. Most olyan nagy tömege lett valahogy.
A szauna a szvet, a keringést, az erek rugalmasságát edzi.
December 27. Reed-zúzás.
Bemelegítésképp partneremmel, K-val ellipsziseztünk, én fél órát, lendületesen. K. evezni is elment. Utána jött az erősítés:
hát: húzódzkodás, ha már, akkor tolódzkodás is (ez főleg tricepsz, de vállban is éreztem), teljesen el vagyok gyengülve, 25 kilóval… 2×4-ek, 2×6-ok,
hasprés padon, 2×30, lassan, kitartva,
hiperhajlítós törzsemelés 3×20, 5 kilós tárcsával. Érzem a derekam.
Ez eddig átmozgatás, izom-emlékeztetés: jé, ez is van.
Kivégzős rész: bicepsz, 12 (!!!), 10, 7 és 6 kilóval, változatosan, de pihenő nélkül sima curl, kalapácsbicepsz és beforgatós bicepsz, 6-8-10-15-30, ahogy összejött, 3 körben.
váll: oldalemelés 7 és 6, később 8 és 6 kilóval, a nagyobb súllyal 15, a kisebbel 20, ha nem bírtam annyira, akkor később 12 és 15-ök.
fekve nyomás (mell): 20, 25, 310, 35, 40, 45 kilóval, piramisban, 30-ig visszamenve, összesen 130 db.
Hasazás (kiszúrás) pihenésképp, 3×20.
pici lengedezés lefele lógva súllyal (20 kg-os tárcsa),
nyújtás: spárga, híd, kobra.
December 26. Délelőtt kibicikliztem megint a Kopaszira, rövidnadrág, futófelső, és ott Renivel, akivel a norvégiai maratonra megyünk majd, és aki ekkorra már 20+ gyors kilométeren túl volt, futottunk két oda-visszát, meg még egy bő felet, az összesen 5 km, laza, beszélgetős tempóban.
Én kisebb távokat futok, és jóval lassabban, de rendszeresen, és júniusra felfejlődöm. Nem bánom, ha négy óra, de le fogom futni. Én izomban, sérülésmentességben, nem-megfázásban, zsírfelhasználásban jeleskedem, nem technikában, cipőben, pulzuskontrollban, kütyüben vagy edzéstervben. Nem vagyok futó, és mégis le fogom futni, mert akarom, és mert szeretek futni. Annak ellenére futok, hogy brutális az izomzatom, amely zabálja az oxigént, ráadásul nehéz is, és a gyors futókhoz képest van rajta jócskán zsír is. De a legerősebb fejben vagyok, olyan, mint egy ökör: semmi kétségem nincs, hogy vagy belehalok, vagy lefutom a 42195 métert, nem is tudok rá másképp gondolni. Viszont nem vagyok (és nem is leszek) a téma megszállottja, nem identitás a futás, csak ez a norvégiai nevezés meg a fejemben élő mentális kép a maratonról rávesz, hogy karácsony mindkét napján kimenjek futni.
Utána visszasétáltunk, kávéztunk egy nagyot nálunk, lágy tojást ettünk vajjal, és a Runner’s Worldöt olvastuk, meg futós blogokat néztünk. Van egy srác, aki a jövő évi New York-i maratonra készül (november 4-én lesz), ott sorsolásos a bejutás, az ő blogját is néztük. Érdekes, amit a teljesítménydiagnosztikáról ír. Az Ultra című film rendezője, Simonyi Balázs pedig itt (2016) és itt (2017) számol be hasonlókról.

December 25. Délután elfutottam a még-éppen-napsütésben a töltés mentén a Kopasziig, egész a végéig és vissza (most Dél-Budán tanyázunk). Ez 10080 lépés, szűk egy óra, semmi megállás, néha belehúztam. Az extra, hogy rövidnadrágban. Azt hiszem, működik a hidegtűrésem. Nem érzem, hogy hidegebb lennék, semmi kellemetlenség, csak az a jó csípős érzet a bőrön. Utána tele kád forró fürdő. Meglepően alacsony testsúly. Nem nagyon volt kedvem enni, de azért összedobtam egy ragut gombával, sonkával és csirkével.

December 23. Este úszás Bécsben, mert már nem lehetett bírni!, a Stadthallebadban, ahol műugrómedence is van. Lenézek, amikor lemerülök: tériszony vízben! Húsz hossz több részletben, elég hideg és elég klóros vízben. Ez 50-es medence.

Fotó - 2016.06.18. 14.23 #3

Sokat ettünk az elmúlt napokban, sok állatit és némi sütit is. Ráspinál meg szerdán olyat kértem, hogy júniusban le tudjam futni a maratont. Varázslatos este volt.

December 18. Bízvást zúzásnak nevezhető műveletsor, ill. történés elszenvedése, ezúttal egy másik meghívás és szaunaigény miatt az Oxygenben. Sok vasasos edzőlány, mert ez a Fáy utca mellett van. Egy kis kézi súlyzós bemelegítés, vegyesen váll- és kargyakorlatok.

Aztán erő:

bicepsz 9, 8, 7, 5 kilóssal, nagy súlynál kevés ismétlés, aztán pihenő nélkül a könnyebbel többet, a végén 3 kilóssal zárok, 50 ismétlés, vegyesen kalapács-, sima és beforgatós bicepsz.

Guggolás keretben, 20-20 kg-val, 5×15, döntött testtel (lábak elöl)

szettben fekve nyomással: 35 kiló negatív padon, aztán 40 és 45,

fejjel lefele lógás a keret rúdján,

súlyemelés, 40, 47,5, 45 kg, fej fölé.

Utána maratonfelkészülés: futás fokozódó tempóban, 6 km (38.15 perc alatt). Jaj, ezt erőltetni kellett. Szauna, gőz, nyújtás forró vízben, jégmorzsák, bealvás forró kövön.

December 15. Biciklizés és összesen bő két óra talpalás. Így alakult a nap. Reggel plazmaadás. Kemény izomláz a csütörtökitől, a legjobban a fenekem középső-felső részében érzem.

O’Neill drámáit olvasom. Csak bele akartam nézni, de hatot faltam fel.

December 14. Reed-zúzás J-val. (-Tal.) Kemény, mert a keddi edzés még sajog.
Vállátforgatás ugrókötéllel.
Bicepszezés kézi súlyzóval: kalapácsbicepsz váltva, 2×15, 7 kilóssal, aztán oldalemelés, abból is 15 ismétlés, 5 kör. Ez vállgyakorlat.
Hasazás enyhén, fekve, felhúzott lábbal körzés két irányba is, vagy olló. Széles terpesz nyújtása háton fekve, durván merev és fáj a keddi combközelítőzés óta.
Ugrókötelezés, az egész edzés alatt négyszer száz. Híd, lemenés, felállás, átfordulás. Sarok a fejnél ugrókötéllel.
Sarokemelés, a rúd feltolása a keretnél, ez nagyon genya. Váltottam is egylábas guggolásra. 2×5, majd 2×10 kilóval nyomtam a 2×10-eket, négyszer.
Mérlegállásban a 7 kilósok emelgetése, álbicepszgyakorlat. 4×12 oldalanként. Nagyon kell figyelni. Igazából a feneket erősíti, mely mai edzésszervező izmunk.
A keret rúdján lengve a 7 kilósok emelgetése mellhez, 4×10. Nem tudom, ez mit edz, mellet és vállat érzek, biztosan van benne bicepsz is. És ellen kell tartani a teljes törzzsel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ez az a póz, csak a csípőhajlaton támaszkodva, kézben két súlyzó

Csípőtolás előbb talajon, tárcsával, aztán a keretben 2×15 kilóval, a végén 2×17,5 volt a rúdon (annak is van súlya). Szakad a víz.
Végül nettó 5 km futás, ez azt jelenti, hogy bemelegítő 200 méter séta, és 5,23-nál, 33 perc 31-nél állok meg. 8,8-tól megyek föl a tempóval. 9,4-9,6-11,1-9,9-10,0-10,1. 180-as pulzussal jövök le, a tempó nem is annyira kemény, de a méter hosszú lépésekre figyeltem (fejben számolom és figyelem a kijelzőt is), és az nagyon melós. Ez is egy fejlesztős technika. Viszont nyolcvan másodperc alatt lemegy 130 alá. Minden leadott kilóval 0,5 km-vel emelem az átlagsebességet, és heti hármat futok. Nagyon sokat számít, mennyit cipelek.
A következő nyilvános futás pont egy hónap múlva a Zúzmara, 10 km, a messzi távolban lebeg a norvég maraton.

December 13. Úszás. 32 hossz a 33-as medencében, ebből öt hát. Két szauna. Angolos szakdolgozat-témavezetőm és módszertanistennőm érkezik. minden szerdán úsznak ők is, csak ők délután. Van valami bája annak, hogy 15 év után találkozunk a szaunában. Mondhatni, diadal. Mert mondják, mindenki mondja. Pedig most kegyetlenül narancsbőrös vagyok épp.

December 12. Izomláz. Hétfőn plazmaadás. A kedd délelőttöt elírtam, mondván, Reni (saját kártyája van) úgyis fut három órát, majd csatlakozom. A delet el… ööö… -ebédeltük és -kávéztunk. Hanem aztán egyedül és koncentráltan zúztam.

Labdás bemelegítés (ha már elvittem), egypár híd. Utána hasazás az extrém negatív piros padon, 20-akat ültem fel, három kör.

cropped-kc3a9pernyc591fotc3b3-2017-04-08-15-46-06.jpg

ez itt középen. a lábfej van beakasztva

Aztán, vagyis már közben is, négy gyakorlat, a következőképpen:

tarkóhoz húzás (széles hátizom) 45, illetve 50 kilóval, 10-12

mellből nyomás (mell), 45 kilóval, 15-20-ak

combtávolító gép (külső comb és a far alsó része), 65 kiló, 15-18 ismétléssel

combközelítő gép (belső comb és combfeszítő), 70 kilóval, itt is 15-18-ak.

Ebből öt kör.

Kétszer 8 húzódzkodás, sajnos, nem megy olyan jól, 25 kilós ellensúllyal, illetve még kétszer 50 nyugis hasprés a haspadon.

Utána futópad, mert erre alkalmas cipőben vagyok, tempós 3,12 km (9,8-cal), és száguldok Juliskámért .

December 10. Zúzás a Reedben, társak: N. és E. (partner a hétvége kimaxolásában). Kétféle, specializált cipőm van, az edzéseimen vagy futok (fekete Air), vagy súlyt emelek (égő narancs Metcon), esetleg váltogatom a cipőket. A keményen saroktámogatott Metconban NEM lehet futni, és ezt fájt megtanulni. Airben esetleg lehet súlyt emelni.

Ezért az eleje 3000 m kardióevezés. Utána irány a szabad súlyos rész, rúddal clean and press+felhúzás, később 25 kilóval. Bicepsz, vállgyakorlatok 6 kilóssal. Fekve nyomás 30 és 40 kilóval, 12 ismétlések, majd pozitív padon lánccal. Oldalemelés, ülve is. Ugróköteles nyújtások, vállátforgatás, ugrás is. Kézenállás, híd. Maxolási kísérlet súlyemelésben (erre jó a cipő), 50, majd 52,5 kiló. Sajnos, addigra kifárasztottam magam, fej fölé nem, de vállig ment. Néhány guggolás is.

Híd nyújtásképp, és lefele lógás csípőn támaszkodva, 2×14 kg-s kézi súlyzóval. 12 és fél 4 között bíbelődtünk ott, utána Big Fish ebéd: Szent Jakab kagyló, süllő egészben, óriásgarnéla, köret: édesburgonya-püré és szívsaláta cézáröntettel.

December 9. Hatalmas kimaxolása a hétvégének, vegyesen testet kényeztető, kajálós és kultúrélmények. Wellness (szauna, jégmorzsa, meleg köves pihenőágy, bugyborgó fürdő) az Oxygenben. Utána forralt bor és mozi.

December 8. Reni hatására (és hozzá csatlakozva) neveztem a tromsøi Midnight Sun maratonra. Még van idő felkészülni. Tromsø északabbra van Murmanszknál.

Jelenleg heves menstruáció.

December 7. Mikor tagadtam én, ha nem annyira, nem úgy mennek a dolgok? Nos, ez a hét nem az edzés hete volt, a fiam versmondós, pályázós ügyei kötöttek le (csepűrágónak áll), és rohamtempóban fordítottam, írtam, mert a januári lapzárta nagyon korán, december 8-án van. Volt, persze, hidegben, sok cuccal hegyre felmászás, tempósan, ez naponta, más simán beírná kardiónak, meg kutyaséta, meg bringa, de ez mindig is volt, ezeken felül van a sport. Erősségek: szolárium, haj- és bőrápolás. Szépen nő vissza a lábkörmöm. Pompás az Air Sequent, kényelmes és menő.

Képernyőfotó 2017-12-07 - 10.09.20

Tegnap, december 6-án egymagam, úszó napijeggyel (vagyis, végre nem a kétórás, vizes hajjal kirohanós, szaunabágyadtságban órát nézegető stresszelés) tértem vissza a sport világába, és több kör enyhe-szauna után száz hosszt úsztam, mellen, illetve minden negyedik hossz hát. Sokkal jobban megy a hátúszás már, kedvem van úgy elrugaszkodni és rádobni magam a vízre, nem terhel meg, igaz, ez a 25-ös medence. A mellúszásban pedig új technikára éreztem rá: felsőtesttel lebukni, csípő magasan, lábtempónál szélre-oldalra, felszín közelébe húzni a terpeszt. Összességében 2,5 km, egy pisilés volt 64-nél, egyébként megállás nélkül, bő két óra, ez életem leghosszabbja. Nem volt most kompromisszum az úszószemüveggel, de ami jól tapad (Dávidé), az tartós nyomokat hagy az amúgy is kényes szemkörnyéken, egész rémisztően nézek ki utána. Talán majd búvárszemüvegre váltok. Szundikálás a 65 fokosban, aztán még egy kör nagyon forró szauna, 12 perc, temperálás a kinti hat fokban, nyugágyban, több hideg dézsás zúdulás, és nyújtás a meleg vízben.

Képernyőfotó 2017-06-10 - 6.57.30

Semmi nem kellemetlen, terhes már úszáskor, eljutottam idáig, kedvvel kezdem, és amikor belefeledkezem, az szinte eksztázis. Már most vágyom vissza, elnyúlt tempóimat, tágas mozdulataimat flowszerűen élem meg és élvezem. Nagyon jó alvás és könnyűségérzet van utána, enyhe majdnem-izomláz. És vérözön lábaimnál.

December 3. Rossmann Mikulásfutás a gyerekekkel, nem igazán sport, mert lassú, zsúfolt és 2,3 km, de nagyon vicces mint flash mob. Utána felmásztunk a gellérthegyi csúszdákhoz, végül A kenyérkereső című animációs filmmel zártuk a napot.

Képernyőfotó 2017-12-07 - 10.22.38

November 29. A szokásos társaság a szaunában. 🙂 És én már nem félek. 30 hossz a nagy medencében, minden negyedik hátúszás. Ezt csak üres sávban lehet jól, másrészt nagyon fárasztó: lábbal sem bírom, rutintalan vagyok, vizet nyelek, néha bebillen a könyökízületem. Ami pedig soha semmitől. Szauna. Kimenés a kültérre.

November 24. Tegnap szőlőt ettem, és cukorkómába estem, nagyon fura érzés volt. Bő 11 órát aludtam, és mivel az én alvásomhoz kötődik a kicsiké (akkor olvasok nekik, ha jönnek lefeküdni időben), végre mindenki kialudta magát. Ma böjt délelőtt, Reed-zúzás, utána protein, mozi, majd friss tengeri hal ebédre!

Na, leírom az edzést, ez most igazi, kirakatba tehető volt: 9 után kezdtünk, kis futás az új cipőmben (2 km+1 km emelkedős séta), utána köredzés, négy kör, egyes gyakorlatokból öt kör. Alapvetően válledzés, hassal kiegészítve.

Római pad, 20 lábemelés VAGY (amikor foglalt volt) durván negatív padon hasprés, 20 db,

vállból nyomás erőltetett súllyal (12 kg), 15 db,

előre emelés váltott kézzel, kezenként 7 kg, 15 db,

oldalemelés 8, később 7 kilóval, ebből 5 kör, 15 db,

állig húzás csigán, kétágú kötéllel, 35 kg-val, 12-15 db,

evezés rúddal (20 kg), 20 db,

clean and press merev lábas felhúzással, 20 kg-s rúddal, 15 db,

súlyemelés: 45 kiló fej fölé vitele szabályos szakítással, 3-szor.

a legvégén még 20 hasprés a padon.

Utána vállátforgatás, egy kis akrobatika, kézen átfordulás, spárga, lefele lógós hátkinyújtás 28 kilóval,

comközelítő gépen 5 sorozat pihenő nélkül, csökkenő súllyal, növekvő ismétléssel.

Hihetetlenül, elemien jólesett, plusz a mozi, a színház, a halebéd és összesen majdnem 35 km bicikli, ahogy cikáztam a helyszínek között. Pompás, enyhe izomláz.

November 22. Szokásos, szerdi úszás, az enyhébbik szaunában a már összeszokott társaság. 🙂 Kedd esti telefon, K.: “Nem mondod le!” Nem mondom le. Dehogy mondom. 30 hossz, hibátlanul zár a szemüveg,

November 21. Rendhagyó úszás: Hajós Alfréd, KINTI 50-es medencében elnyújtózós, nyugis 30 hossz. Utána a nem túl foró szaunában három kör, kinti hűtéssel, álltunk és gőzölögtünk a szemerkélő esőben!

November 19. vasárnap, jaj, de el akartam jutni pénteken, de ma lett belőle.

Négyen vagyunk, 3,25 km-t futok az új cipőmben bemelegítésképp. Aztán felsőtest-bemelegítés, egy kis fekve nyomás, lánccal is (7,5 kilós tárcsa oldalanként, és még a lánc, ami 13 kiló), felhúzás 50 és 55 kilóval, hasazás merőlegesen a padon, állig húzás csigán egy sorozatban. Kézenállás, spárga, híd, tempóds akrobatika. Lefele lógás súlylengetéssel hosszan. Nagyon, nagyon jólesett. edzés után célzottan eszem szénhidrátot.

Megjött az új, negyedik DEXA-m egyébként, semmi okom, hogy odalegyek magamtól. Nem nőtt az izomtömegem, kicsit zsírosabb vagyok, de kitartóan és élvezettel sportolok, egyre nagyobb súlyokkal. Plazmaadás mellett is tökéletesek a laborjaim, a fogaimat és a pajzsmirigyemet nézettem most külön is. A csonttömegem a DEXA szerint folyamatosan nő: ugyanazon a gépen kitarztó a növekedés, a 2015. tavaszi 2958 grammról (ez a száraz csont, az ásványianyag-tartalom, vagyis BMC) nőtt 3010-re. Nagyon tetszenek a formáim, feszes és kicsattanóan energikus vagyok, rengeteg bókot kapok, nincs pofám többre vágyni. Egy kis szolárium, és mindenki el van ájulva. Miniszoknyát vettem, amire nem volt példa kiskamaszkorom óta.

23730734_10210125814494306_1782052996_o

November 15. Szerda, vagyis úszás, ezúttal 11-től. 40 hossz mell a fájós, gyulladt bicepszemmel a nagy medencében, de tolom energikusan, és közben minden szemét mondat, hazug vádaskodás kipucolódik belőlem, megélem a saját énségemet, erőmet, és hogy ez milyen rezzenetlen lehet, csak hagyjanak már békén. Egyszer csinálok bukófordulót, megbánom, belemegy az orromba a víz, egyébként a kéttempós lentmaradást gyakorlom, energikusan, és végre tökéletesen záró, fájdalmat nem okozó úszószemüvegben. Már összeszokott társaság a szaunában: Kata, aztán a tiszteletes (könyvvel, csakis) és a művész úr. (Nagyon furcsa így, itt – egyikünk sem találja a hangot.) Még kint is napozunk, igen: ki a tolóajtón, a sátor tövébe, a napra. 9 fok, szaunahevület, több nem kell!

November 14. Bicepszkivégzés. Rövid bemelegítés a taposós ellipszisen (12 perc), némi gimnasztika, felsőtest-bemelegítő gyakorlatok 6 kilós súlyzópárral, és gondos váll-mobilizálás ugróköteles átforgatással.

Utána a szünet nélküli 4-es sorozat: 12, 9, 7 és 3 kilós súlyzók szép sorban lerakva, a naggyal 8 ismétlés (beforgatós karhajlítás), aztán a második párral 12-15, a harmadikkal 15-20 és 30-40, mindig bukásig. Négy kör. 12 kilóval még sose csináltam. Végül levezetés egykezessel. A bicepszezésnek ez a módja vállat és enyhén hátat is terhel.

Egy kis csigás-köteles lehúzás tricepszre. Serlegguggolás. Tárogatás 9 kilós kézi súlyzóval padon, végül 2×100 gyors ugróköteles ugrálás, kézen  átfordulás oda és vissza, és 30 kitartott (lassú) hasprés padon.

November 11. A vérzés harmadik napján visszatérek a terembe. Négyesben (Mau, Nati, Kata, én), egyszerűen és időhatékonyan edzünk, nem dumálunk. Séta odáig. Utána 24 perc futás, 9,5-9,8-cal, 300 kalória. Lesz új futócipőm, és külön súlyemelőcipő is bentre, ronggyá nyűttem ezeket már. Utána vállazás: clean and press felhúzással, 3×15. Vállátforgatás ugrókötéllel. Hack-guggolás szemben, nagy súllyal, 4×16. Keresztbe húzás vállból csigán, 20 kg, 3×15. Egy kis hasazás. Száz szökellés. Szakad a víz. Pompás, koncentrált élmény. Fehérje.

Megjöttek a szuperfúdok (TPW): paradió, kétféle fehérjepor: 1. epres-tejszínes protein, 2. lepucolt vaníliás savó-izolátum; nut butter egy csomó zöld és piros szuperfúddal, ez pompás, csak nem tud krémes és egynemű lenni, annyi az összetevő benne, és a kesu és a mandula is darabkás; zabpalacsintákhoz por (ez a gyerekeké), Omega 3 kapszula; Red Cell termogén cucc (új, most tesztelem, nagyon erős benne a paprika).

November 8. Szerda: Úszás Katával. Viaskodom az úszószemüveggel. A végén feladom, 42 hossz, a vége fejkitartós, 45-öt  akartam. Kevés szauna, közös ebéd. Édes másik felem, a mindig hű! Plazma.

November 7., fotózás az Amiről az orvos…-ba. Késve kezdjük. Négyen vagyunk: J., Mau, Kata, én. Futunk előre és hátra. Labdadobálás, négyütemű fekvőtámaszokkal, ez vidám bemelegítés. Mérlegállás, kettlebellemelgetés, ez fenékgyakorlat. Játszunk a gerendán, kézen állunk. Páros híd Mauval. Fekve nyomás, lánccal, maxolások Bennel (ő piros pólóban). Súlyt emelek (50 kg), felhúzás. Fejjel lefele lógunk. Csoportkép!

Nem volt sok a mozgás, csak a képek kedvéért edzettünk, de elfáradtunk. Kész a bambuszom, felújított váz, száguldok, repülök! Fél évig kihagytam ezt a fajta napi kardiót, kölcsönbiciklikkel kb. feleannyit tekertem csak. Olyan, mintha tatárul, üzbégül beszéltem volna hetekig (szép nyelvek, nem azért), és most megint lehet az anyanyelvemen. Magától értetődő, hal-a-vízben élmény.

November 4. J. és én sportolunk, gyerekeinkkel együtt futunk a Rákos-patak mentén. 3700 lépés csak, van egy vicces szakasz a pedagógiailag lassú eleje után: Julis és én összevillanunk, és “öltésként” cikázunk az ifjú, ültetett fák között (keresztbe szlalom), elég hosszan.

Utána 6-tól Reed Judittal. Lőrinc és M. is csatlakozik. Nem kardiózunk, zúzunk a súlyokhoz. Lábszíjas fenékgyötrés, lábemelés farból csigás géppel, csökkenő súly–növekvő ismétlésszám elvvel (40 kg: 8 ism., 35 kg: 10, 30 kg: 12, 25 kg: 15, 20 kg: 20), ez elég durva. Teljesen ötletszerű a szett többi része, csak a “rég nem volt” a szempont: bicepsz karhajlítás alátámasztva, kétkezessel (16,5 kg), padon fekve tárogatás (mellizom) 10 kilóssal, 20 ismétlés. Négy kör, közben szerelek, instruálok, kimegyek Lőrincért. Állig húzás is csigán, de azt nem csináltam végig. A végén negatív padon 3×15 fekve nyomás 30 kilóval, ami nem sok, de sebesen. A szüneteiben ugyanott hasprés, 3×15. Este még szoláriumozunk.

November 3. Edzés E. és K. tásaságában. Meredek felfele séta és futás, 3 km összesen. Utána tolódzkodás és húzódzkodás ellensúllyal, 20 kiló most, ezt fejleszteni kell, így is 5×8. Hasprések padon, 4×50. Combhajlító gép 45 kg, 4×15. Térdhajlatban 5 kilóval lábemelés néégykézláb, lábanként 4×30. Hátizomgyötrésként előregördülés kitartva, ez egyre könnyebben megy. Híd, kézen átfordulás, némi ugróköteles nyújtás.

Este úszás Julissal és Dáviddal, ezt egész héten ígértem nekik: 22 hossz a kis 25-ösben, ami két kicsi mellett igen szép, emellett pancsolás, viháncolásukban gyönyörködés. Kétszer 16 perc forró szauna az úszás előtt-után.

Október 31., két igen vagány edzéstárs. Hátrafutás, gyors futás, 1,5 km. Súlyzós felsőtest-bemelegítés, hat gyakorlat, fekvőtámaszok. Serlegguggolás 18 kilóval, 2×20. Harangozás, 80 és 85 kilóval, a végén 90-nel húzok 15-öket. Fekve nyomás pozitív padon, megint a láncokkal, maxolok (kb. 54 kg), imádom az érzést. Egy kis plank (180 másodperc). Súlyemelés: 50 kilóig megyek, előtte 40, 45, 47,5. Lefele lógva nyújtok súllyal. Kézen átfordulások, sok híd, bógni, fenékgyakorlatként majdnem-híd (mély hátrahajlás, kézzel és kéz nélkül), onnan felállni, ugyanez steppadról. Előregördülés mellen. Spárganyújtás. Segítünk egymásnak, vidámság van. Igazi közösségi érzet.

Október 28., közös edzés, két partnerrel. Futunk nagyot, én elég intenzíven, két részletben, összesen 5, 26-ot. Utána jönnek a súlyzók. Fekvőtámaszos bemelegítés. Fekve nyomás, lánccal is nehezítve, szerencsére van, aki segít, hasazással váltva. Négykézláb némi lábemelgetős fenék-emlékeztetés, külső comb: lábemelgetés oldalt fekve.

Fenékgyakorlat, ebben a pózban:

…, de afogva a túlsó szélét a padnak, boka közé fogott 16 kilót emelgetek.

Egyensúlygyakorlatok a gerendán.

Végül rámegyünk a combközelítő és -távolító gépre, igyekszem nagy súllyal, négy sorozat. ezt érzem is.

Október 27. Judittal megint, rövidet edzünk pénteken. Ugrókötéllel melegítek, több részletben kb. 600-at ugrok, nyújtok is vele. Fekve nyomunk, egymásnak segítve. Felhúzok, súlyt emelek, gyengének érzem magam, csak 40 kg-val megy. Nem emlékszem a többire.

Október 21., szombat, J. és én a pénteki elmaradtat pótoljuk. Húsz perc taposós ellipszis, majd hát- és hasedzés: húzódzkodás (20 kilós ellensúly, 3×6), hiperhajlító 10 kilós tárcsával, 4×15, hasprés padon, 4×50. Négykézláb farból lábemelgetés, 4×50/oldal. Egy kis chest roll, ez is a gerincmerevítőt erősíti. Nyújtás.

Fotó - 2015.10.24. 16.15 #3

Képernyőfotó 2017-08-10 - 20.22.57

Október 18. Úszás, 16+14 hossz a nagy medencében. Szauna. Levált a lábkörmöm. Szolárium. Fotózás nagyon szép ruhában, tűsarkúban.

Október 17. Kicsit kések, nehezemre esik odaérni, de edzünk a Reedben M-val. Pár perc taposós ellipszis, utána a kézi súlyzós részen oldalemelés (7, majd 8 kg, 4×12), beforgatós bicepsz (7 kg, 5×30), állványos bicepsz (9 kiló + 2×2,5 tárcsa rajta, 5×15 ismétlés), mellizom: tárogatás padon (9 kilóval 4×12), a végén egy kis nyújtás és akrobatika.

Október 14–15.

Életem legkeményebb sporthétvégéje. Ha most ránézek egy futócipőre, elsírom magam.

Szombaton a gyerekeket segítve (váltó) 2 km-t futok Babadáviddal.

Délután 5-öt, 32:33 az időm.

Másnap 10 km, erreegyedül megyek. 1:09:57, ööö, izé. Kicsit rosszul leszek, ápolnak is. Leesett a vérnyomásom, és kidörzsölődött a combom, vérzett. Hosszúnadrágban egy 1:02 körüli ment volna. Aztán pihenés örvén megnézem a maratoni befutókat, ez nagy élmény.

Itt írtam a testalkatukról:

https://csakazolvassa.hu/2016/09/12/miert-nezzuk-masok-testet/#comment-179057

Délután a Reedben E-vel hasazunk egy nagyot, négy körben hat gyakorlat, evezőpad-bemelegítés után.

Október 12. Reed, M. a partner. Bringával érkezem. Ma hatékonyak vagyunk, mert szorít az idő. Alapgyakorlatok: felhúzás (60 kg, 5×8-10), clean and press merev lábas felhúzással (20 kg-os rúd, 5×15), fekve nyomás (20, 30 kg, majd 40.-nel 5×5), hasprés negatív padon (5×20), sok fekvőtámasz, kb. 70, kis részletekben, tolódzkodás padon 5×15, a fekve nyomás szüneteiben nyújtás, illetve lábbal, boka közé fogott 16 kilós súllyal emelgetés.

ebben a pózban megfogom a pad túlsó szélét, és boka között van a 16 kg

Még egy kis akrobatika, néhány kézen állás, híd, mellen előregördülés.

A végén 5,52 km futás, 36 perc. Nettó mozgás: 2 és negyed óra.

Október 11. Úszás K-val. Nem volt szemüvegem, ezért tíz hossz fejkint mell-tíz hossz hátat úsztam, majd átadta nekem, elment  szaunázni, és akkor még úsztam húsz hossz rendes mellt a nagy medencében (33-asban). Érzem a széles hátizmomat, ez jó. Nagyon bénán úszom háton. Egy tizenhét perces szauna, majd elmentünk plazmát adni.

Október 8. Közösségi edzés, a téma ezúttal: fejjel lefele pózok. Kis (tényleg, 7 perc) bemelegítés (evezőpad), utána kézenállás, kisebb nyújtások, fejjel lefele lógás medencehajlatban, Smith-keretben, 15 kilós tárcsa lengetése hátnyújtási céllal, és 2×10 kilós kézisúlyzó emelgetése. Hátazással (tarkóhoz húzás gépen, T-rudas evezés 25 kilóval) egészítettem ki, hogy legyen valami konkrét izom is. Beszélgettünk sokat az edzéstársakkal és Bennel.

19021315_1249692911823576_515754222_n

Október 6., Reed, M. a partner. Hátragyaloglás, majd -futás, 3200 lépés, bő 2,5 km. Utána kis pihegős nyújtás, enyhe hasazás, kézenállás, egy kis ugrókötél, kétszer két perc plank. Majd kézi súlyzóval (6, majd 7 kg) oldalemelés, döntött törzzsel is. Beforgatós bicepsz, 6 kg. Fűrészelés egy kézzel, padon, 7 kg. Guggolás 50 kilóval. Mindenből 15, 4 kör. Egy kicsit érzékeny a sarkam, vigyázok rá. Hazafelé Dáviddal a suliból ma is feltoljuk a bringát, ez komoly kardió, és egyébiránt is sok gyaloglás.

Október 5. 5202 lépés futás itt az erdőben. Nincs félmaraton a SPARon, 10+5-re megyek.

Október 4. Úszás K-val. Felállították a sátrat. A benti 25-ösben 50 hossz, energikusan, minden szer nélkül (egy kevés csokival). Szauna, közepesen meleg, 17 percek. Nagy napozás a két szessön között, a sátor mellett.

Október 3. Felgyaloglás a völgyből, fent pedig, a Budakeszi útig 10111 lépés futás, 64 perc alatt. Jólesett.

Október 1. Újra terem, az előre meghirdetett fekve nyomó edzés a csajokkal. Egész elleptük a részleget. Többféle gyakorlattal bemelegítettük a mellizmot: előreemelés, vállból nyomás, tárogatás fekve, független mellnyomó, utána piramiselvű nyomások, egymásnak segítettünk. 45-ig mentem, de azt szépen, szabályosan, 5-öket. Minden szer nélkül.

Én felhúzással (60 kg, 8 db) és fekpadon hasazással váltogattam a fekve nyomást, a végén pedig kocogtam szűk 5 kilométert 8,2-8,8-as tempóval

Meglepetésemre 2 kilóval vagyok kevesebb, mint múlt vasárnap, az volt a benyomásom, összevissza zabálok és nem edzek, de valójában csak azért, mert az evés eseményére emlékszem valamennyire, a többi homályos. Nem nagyon ettem a héten, illetve ritkásan. Fehérjét sokat, zöldséget nem eleget, zsírt a szokásoshoz képest alig.

Szeptember 27. Úszás, napoztás, búcsú a kültéri medencétől. 16 hossz most csak, sok szauna, a pap is itt van. K. is válságban, én is döbbenten, de szerdán mi úszunk, ép eszünket megőrzendő.

Nem eszem, kávén, rágón élek, minden kávé híg, jellegtelen. 25. reggele óta először 28-án este ettem úgy, hogy jólesett. Nem szedek gyógyszert, nagyon figyelek.

Szeptember 24.

Közös edzés: fenekezés,

Bemelegítés: lépcsőzés illetve meredek (8-10 százalékos) felfele-gyaloglás futópadon
Kettesével haladtam a lépcsőn a sehovába, és közben a galérián kerékpározó Bennel diskuráltam.
Utána négy gyakorlat, három körben:
csípőtolás Smith-keretben, mindenkinek egyéni súllyal
guggolás Smith-keretben, egylábas vagy hagyományos, súllyal vagy csak rúd, de vízszintesig lemenés
súlyzóemelgetés talppal fogva, padon hason fekve, ez hajlítógyakorlat, de ráfeszítünk a fenékre is
bokasúlyos lábemelés hosszas kitartással: egyet emel, hátul megtart 1 számolásig, 2-t emel, két számolás stb., így ki 6-ig, ki 8-ig, 10-ig megy, és persze másik láb.

Illetve ez keresztezve is, hátulról, oldalsó fenékre.

Szordínóval, de végigcsinálom, sok most a gond, máshol járok. Eléggé érzi mindenki a gyakorlatokat. Jövő vasárnap délután fekvenyomáscentrikus közös edzés!

Szeptember 23.

Futóverseny a gyerekekkel. 5 km, csak kényelmesen, végig együtt, 33:28-as idővel.

Reggel ettem nagyot, sok zsírt, tojás, tarja. Utána egy nagy tejes-vaníliás-tojássárgájás szuperfőzet, sok vajjal. Szünet, filmfesztivál a futás után. Evés csak éjjel.

Szeptember 22.

Ma elképzelhetetlenül sokat bicikliztem, keresztbe a városon, le, Oktogon, Angyalföld, Újpest, vissza, és még este a moziba is, 25 fölötti km. Most ennyi.

Este filmnézés (Sehenswert), kettőt is. A kajálásom érdekesen alakult, fájt a gyomrom, alig ettem, de aztán éjjel mégis.

Szeptember 20.

Úszás, de milyen jó! A szokásos szerdai K-kijön-a-tanításból-kávé-diskura-belépés-öltözés most úgy alakul, hogy dupla gyömbérteát iszom kávé helyett, mert enyhén taknyos vagyok a hirtelen hidegben, én…! De aztán nincs megállás: kis nyújtás, utána két perc szauna, elhelyezem a kályha mellé kicsit nyirkos törülközőm, aztán kimegyek a felhők alá, ott a 33-as medence. Nincs még sátor, de jövő héten lesz, és az nagyon más úgy, nem szeretem. Itt kevesen vannak, élmény egyedül lenni a sávban. K. nagyon vékony, fázós, ő bent marad, és többet szaunéázik, viszont gyorsabban úszik. Most valamiért tempót számolok, kétszáznál tartok, mire észreveszem, hogy számolok. Energikus, a tegnapi zúzást kinyújtó, hosszan víz alatt maradó tempók. 700 tempónál pisi, aztán 1202-ig megyek, a végén már nyögök a bugyborékolásba zümmögve, lassan elég lesz, és mivel 23-27-jeim vannak a 33-on, és páros a hossz, ez 50 hossz, ami 1650 méter. Elégedett vagyok, és fáradt. Éhes nem, éhgyomorra vagyok, ja, nem volt egy luxussüti, arany dekorral a tetején előtte, utána G-vel letolunk a munkahelyénél egy hússzeletet sok salátával, iszom proteint, és ennyi, nem tudom, mi van, kávé van még, mindenesetre csak akkor eszem, ha éhes vagyok.

Egyetlen, hosszú szaunaszessön is a végén, 19 perc, de most 90 alatti a hő. A szaunabeli papról és a többiről, a testekről, reflexiókról, szexualitásról szól a holnapi poszt.

Szeptember 19.

Rapid (1 óra 45 perc nettó), nagy súlyos, kardió nélküli, glikogén-lemerítő edzés. Éhgyomorra, 12 és 2 között. Már nagyon hiányzott:

Felsőtest-bemelegítés 6 kilós kézi súlyzóval.

Súlyemelés, 45, majd 47,5 kiló, összesen 20-szor vittem fej fölé.

Felhúzás külön is (mert a súlyemelésnek is része a mozdulat), merev és hajlított lábbal, 3×8-10, nem számoltam.

Fekve nyomás, összesen 100 darab, 20, 30, 40, 45, 47,5 kiló, aztán lefele, nehéz volt, a végén már csak 3-ak mentek segítséggel (1-2 deka), de akkor is 100!

A szüneteiben kiszúrás-hasazás a padon, 5×20.

Képernyőfotó 2017-04-13 - 15.05.40

ez a mozdulat: föl és le vízszintesig, láblerakás nélkül, de ez egy áprilisi kép és gerenda

Guggolás 50 kilóval, 100 darab, 6 sorozatban, igyekeztem szabályosan.

Hátkinyújtás lengedezve (medencehajlat), 2 darab 12 kilós súlyzóval a kézben.

Buszoztam és stoppoltam, máshogy nem bírtam volna hazajutni.

Szeptember 17.

Akrobatikus közös edzés olvasókkal, próbálkozás a híd és a hídból való felállás módszertanával. Mauval dobozra is ugráltunk. A végén húsz perc ellipszis. Fáradt, alvós vagyok az esős bágyadtságban, több volt a szénhidrát a szokásosnál. Pucolok is vissza a jó ki bevált tojásaimhoz, a zöld levelekhez, szalonnához.

Szeptember 15.

Rippeléknél haladó akrobatikaedzés 6 és 8 között. Nagyon sok futás, ugrálás, bemelegítés, erősítés. aztán tissue, szaltók, talaj. A nyújtás–koordináció részt Rippel Ferenc tartotta, aki ketogén étrendet követ.

Utána 10-től Gyarmati Fanni naplójából monodráma, vagy nem tudom pontosan, a félidős várandós Hámori Gabriella előadásában, megdöbbentő volt.

Szeptember 13. A szerdai rituális úszás. Biciklivel érkezünk a lehánnyal. Amino Express (koffeinmentes) és béta-alanin szerekkel 36 hossz a 33-asban, napfényben. Imádom ezt, rettegek, hogy két hét, és már sátor lesz, ne, ne még. Figyeltem a lábtempóra, érzem a tegnapi lábtolót a belső combomon. Egy 17 meg egy 13 perces forró szaunaszessön. Utána elaludtam a napon, pedig bőven kávéztam. Reszkető kiéhezettség: füstölt lazac, görög saláta, kávé, egy liter jeges víz, és egy érthetetlen sütiroham, igaz, nagyon menő, és cukortalan, na de mégis, régebben ez nem volt.

Mostanában úgy néz ki étkezésileg a nap, hogy reggel kávé zsiradékkal (egyre inkább kókusz) és bőr-haj-vitamintabletta, utána valami előkészítő szer (85+ csoki) és zúzós edzés, aztán kalóriaroham, eléggé nem nézem, mi mennyi, gyümölcs is jöhet, de azt igen, hogy ha a szénhidrát több, akkor a zsír kevesebb legyne, mert a magas zsír magas szénhidráttal nem megy. Este pedig már vagy semmi, eszembe se jut enni, vagy csak kevés csupasz fehérje (hús, tojás). Aztán megint “összekapom magam”, ez célszerű bevásárlást is jelent, és megint 2-3 nap vadketogén: szigorúan maroknyi adagok, tojás, hal, hús, zöld levelek. Ez voltaképpen szénhidrát-hintáztatás, és megjegyzem, mindig jobban vagyok a szigorú ketogén étrenden. Nem a hízás a para (február óta fogytam olyan 4 kilót, izomépítés mellett: a karom, a fenekem, a combfeszítőm és a hátam nőtt nagyot), hanem hogy nem elég a fehérje, leépül az izom.

Adaptálódva, mérsékelt kalóriabevitellel és napi ronggyá edzés mellett ez működik, jól vagyok, de az biztos, hogy a több szénhidrát, a fruktóz és különösen a tejtermék eléggé narancsbőrösít.

Ami új tünet: eléggé megvisel és elkedvetlenít a ciklus két utolsó és az első napja. Hja, nem leszünk már fiatalabbak!

Szeptember 12.

Edzés N-val. Futottunk egy nagyot, 9,3-mal 4,75-öt, az elején kis séta, utána szigorú lábtolózás, hasprés-géppel váltogatva, megint kevés gyakorlat nagy súllyal, röviden, de túlmenve a határokon. A végén mellnyomó gép, de csak két sorozat, nagyon elfáradtam, gyök kettővel vonulok. Biciklivel mentem a városban. Reggeli: kolbászos rántotta, zöldségek, kávé, tej nélkül. Épp tejtermék-elhagyásban vagyok.

Délután Juliskát vittem artistának, az hatalmas élmény volt, látni a nyújtást, bemelegítést. A maestro megkérdezte, mit sportolok, “látom, megvan az erőszint”.

Szeptember 11.

J. és én. 3000 méter (kardió)evezés, utána nem szaroztunk: időtakarékosan guggolás 40, majd 50 kilóval, 7 sorozat, 10 ismétlések, és fej fölé vitel (súlyemelés) felhúzással, 5 darabok, közte némi pihenő, gondos csigolyanyújtások, ugróköteles vállátforgatással, lefele lógással és híddal. Iszonyúan ömlött a víz rólam. Az időt a mászkálás, szerelés, súlyzókeresés és a diskura viszi el. Ez így nettó 1 óra 50 perc volt. A végén evezés gépen, 45 kilóval, 4×14, közte lebegőülések, 25 darab a padon merőlegesen. Sokat gyalogoltunk.

Szeptember 9.

Hát hogy most a G-vel megivott két pohár tegnap esti bor (sült tarja mellé) (extrém nem bírom újabban) vagy a szerdai véradás (ez megterhelőbb a plazmánál) vagy a váratlanul nehéznek megélt menstruáció-első-nap az ok, vagy túledzésben szenvedek, vagy megöregedtem, de nekem ma nem volt kedvem edzeni. Két edzést is megbeszéltünk, egyik leánnyal fél 2- re, és jött saját bérlettel még Á., vele fekve nyomtunk, a másik 3-tól egy első edzés. Fél 2-kor tízes skálán huszonkettő volt a nemedzési kedv. Na, egy kicsit felhúztunk azért (50, 55, 60, 65 kilós sorozatok), meg súlyt is emeltem, 45 kilót – bármit megcsinálok én fejből, de nagyon nem élvezem (a mozgást nem, de azt, hogy fejből akkor is megcsinálom, igen. Ez érdekes). 3-kor már olyan nyolcassá szelídült, és akkor nekiláttam a menstruálós, nem erőltetős edzésnek K-val.

Tíz perc séta, hátraséta a futópadon, 5,8-as tempó.

Felsőtest-bemelegítés, hat gyakorlat kézi súlyzóval (6 kg).

Bicepsz csigán alulról, tricepsz csigán kötéllel, mindkettő 35 kilóval, döntött törzsű oldalemelés 7 kilóval, 15 db. Négy kör ebből.

Hátizom: mellhez húzás, 45 kilóval, 4×15.

Bokasúly (2 kg), lábemelés hajlítva, vízszintestől fölfele apró tolások talppal az ég felé, 55 db. Donkey kick, 20. Hasprések bokaérintéssel, 30. Három kör.

Három perc ülős, lájtos bicikli.

Este buli, torta, pálinka, most értünk haza.

Szeptember 8. Dávid iskolai kirándulása, Julis, Tappancs is, itt a hegyeinkben. A tömegtől, a szűk ösvényen botokkal hadonászóktól, illetve a pitbulltól (miért, miért kell ide, sok kicsi gyerek, kutyák közé elhozni??? sznobizmus, mások bosszantása, kivagyiság) ideges leszek, de nyilván szimpatikusabb lennék, ha ezt pánikrohamnak titulálnám. Melyet megpróbálok racionálisan kezelni. Lecsatlakozunk, hazajövünk Budakesziről. Összesen 15 km, meditatív is, gyerekkel foglalkozós is, és tök jól esett.

Szeptember 7. Csatlakozókkal (Ne félj az edzőteremtől! közösség) akrobatika-fejlesztés. Ez valami döbbenet: bárki, aki odafigyel, akarja, egy kicsit csinálja, megtanul lemenni hídba. De még ennél is komolyabb fejlődés is volt.

Kézen átfordulás, chest roll, egy kis gerenda, sok híd az én penzumom a tanítás mellett.

Kipattintott figura, súlymellényben húzódzkodik, letagadhatatlan sportember: “te hova jársz edtzeni, vigyél el engem is” :DDDD

Ide is kiírom: tematikus edzések, bárki csatlakozhat. Beosztom, öt-hat az ideális létszám. Írj, ha jönnél: csakazolvassa@gmail.com:

ÖRÖM
akrobatikus mozdulatok szeptember 17. délután

HATÉKONYSÁG
mindent a fenékről szeptember 24. délután

ÖRÖM ÉS ERŐMEGÉLÉS
fekve nyomás csajoknak október 1. délután

ÖRÖM ÉS LELAZULÁS
fejjel lefele pózok, lengés október 8. délután

HATÉKONYSÁG
hasizom október 15. délután

ERŐ ÉS HATÉKONYSÁG
súlyemelés nőknek október 22. délután (ez az egy maradt el, csak egy jelentkező volt, illetve többen betegek lettek)

Szeptember 6.

Víz alatti nyújtás, napfényes úszás, 1500 méter. 15 perc forró szauna, bőrradírozás. A MOMnál szkander-világbajnokság van!

Szeptember 5.

Ma J. a partner. RÖVID bemelegítés, hátragyaloglás hosszú, energikus léptekkel tíz percben, 5,5-tel. Utána egy igen izzasztó súlyzós rész:

good morning: ez egy hajlítógyakorlat, előredől és felszegett fejjel, enyhén hajlított lábbal felegyenesedik, nyakban rúddal, 13, az utolsó két körben 20 kilóval, 20-akat csináltam, figyelve a célizomra.

Képernyőfotó 2017-09-06 - 9.31.56

Állhoz húzás: ez váll, köteles fogantyú alulról, csigás gépen. Először csináltam ezt is, 25-tel kezdtem, de 45 lett a vége

béka-felugrás mélyről, 10 darabok (pliometrikus nemtommi)

5 körben.

Második szett, négy kör:

keresztbe összehúzás támadóállásban két csigával: ez mell, 15-15 kiló, 15 darabok, kétszer emeltem 20-ra, de nagyon fárasztó

negatív padon felülések mélyről, 5×20

harangozás 85, 80, végül 75 kilóval. (Lásd lejjebb a zöld pólós fotót.) Ez a komplex hasgyakorlat az egész törzset edzi, viszont a legjobban a kisujjat gyötri ilyen súlyhasználat mellett, mert az egész kéz egyre lejjebb csúszik-szorul a kötélen. Eszerint (hogy épp kibírom-e a szorítást) 18-22 darab, hatszor. Nem olyan nagy baj az, ha nekem valami kényelmetlen. Ez már nagyon jól megy, ezzel használom a legnagyobb (lap)súlyt, persze benne van a testsúlyom is

tárogatás fekve, 10-10 kilóval, ez elég nagy súly, 12-ket bírtam, és szakadt rólam a víz.

Lengedezés medencén, 15 kilós tárcsával, szédülésig.

A végén esztétikusnak gondolt, félig spontán, félig újságból vett, kicsit jógás nyújtó- és akrobatikagyakorlatok. SZÖRNYŰSÉGES a combom, és IMÁDOM, mert senkié nem ilyen. Én nem félek a testem részleteitől, mert nem akarok semmilyen standardnak megfelelni, mert szerintem a nagy, fényes, feszes izom nem tud rosszul kinézni, az illúziós instagram-világ a kiindulás, hanem az anatómia. Nem vagyunk egyformák.

Képernyőfotó 2017-09-05 - 15.47.05

és egész nyugodtan a lábfej vonala elé mehet a térd, ha az kell a mozdulathoz – ez nem gyógytorna

Szeptember 3.

Noha azonnal kellett átnéznem a végre-kész tördelt szövegét aktuális szerkesztendőmnek (és még szarul is csináltam), ma is elvonszoltam a belemet a Reedbe, főleg az edzeni vágyó fiam és még egy edzéstárs, illetve egy saját bérlettel edző olvasó-testvérpár kedvéért). Az elvonszolás a pontos szó: tegnap egy közepesen nehéz edzés után futottam tizenöt kilométert viszonylag tempósan. A túlterhelés eredménye három szétment, lilás körmű, cipőt sem tűrő lábujj (szerencsére senki nem kötelez zárt cipőre, még az időjárás sem, viszont megyek majd gyógypedikűrre), nagyon erős átment-rajtam-egy-tank-érzet. Hozzá kell szokni a hoszabb távokhoz, és kész). A gerincmerevítőmet is érzem minden lépésnél: a felhúzást önállóan (nem súlyemelés részeként) és ekkora súllyal nem végeztem még. Amúgy minden gyakorlatnak örülök, ami eléri még az ingerküszöböt. Lábtolón, oldalemeléssel, bicepszezéssel, hasazással nem és nem tudok olyan súlyt beállítani, annyi ismétlést végezni, olyan nehezítéseket, hogy érezzem. Amit éreznék, azt már tényleg nem bírom. Újra edzésterveket nézek a bodybuilding.com-on, kinél hogy néz ki például a vállnap. Ezek a vállgyakorlatok (6. nap) tetszenek, és a good morning nevű combhajlító-gyakorlat is.

A mai:

Hosszas szerkesztés a kanapén, kicsit csalódást okoztam, de muszáj volt befejezni.

Csípőtolás, 2×5-ös, majd 2×10-es tárcsák Smith-keretben, 5×12, rövid pihenők.

Vízszintes lábtoló 77, 85 és 91 kilóval, 5×20-ak, átmozgatási céllal, hosszan megtartva, negatív szakban lassítva.

Ez szettben a vállgéppel: párnás vállrészt emelgetek, 12-ket bírtam 30-kilóval, nagyon koncentrálva.

Combközelítő, féllábas fargép és combtávolító, 3 kör, gyorsan, elég nagy súlyok (érdekes, hogy a csajos “yes–no machine-eket” ritkán használom, de akkor a legalsó, 75 mneg 85 kilós súlyokkal. Imádom, hogy erős és terhelhető a fenekem és a combom, ezek a legnagyobb izmok az emberi testen, egyedül a fölös zsír zavar rajtuk).

Szűk nyomás 2×12 kilós kézi súlyzóval, ülve, váltva 30 kilós fekve nyomással. 4×10 mindkettőből.

Zuhany, menés.

Szeptember 2., Reed, E. és J. a társak. Kis átmozgatás ugrókötéllel és labdával. Négy részletben 1200-at szökkenek: van egy 477-es csúcsdöntésem, tehát leállás és botlás nélkül. Akrobatikus gyakorlatok. Sok nyújtás: spárga, híd. Bokasúlyokkal lábemelgetések (fenék, külső comb). Felhúzás, 4×5, 60 kilóval. Húzódzkodás 20 kilós ellensúllyal, esküszöm, számít az a fél kiló, amikor elmegyek pisilni. Egy kis hasazás negatív padon.

A végén egy nagy futás, 15 kilométer. 9,3-as átlagtempó, másfeles emelkedő. Ez olyan 1400 kalória, és három kilót jelent, még fél órán át gyöngyöző pórusokkal. Négyszer pisiltem e hosszú edzés közben. Nem fáj semmim, ez érdekes (régebben: térd, forgó, vádli, most előkészítettem egy kis richtofites kenegetéssel). Egy részét visszaiszom a mínusznak. Le vagyok ürítve. Megeszem a maradék 100 százalékos csokit.

És hát nem lehet beülni az autóba, még haza kell menni. 450 méter a trolimegálló. Bevásárolok a kölkeknek. Lefele lépcsőzés haza, az 850 méter.

Itthon szalámit eszem, fat fast van, kíváncsi vagyok, hogy reagál a testem most.

Szeptember 1. Ez a hét nem az edzéseké volt, minden -társnak jeleztem is, így csak hétfőn volt egy futós edzés, és holnap lesz egy másik. Juliska vizsgája, Dávid iskolakezdése és egy szerkesztési munka töltötte ki állástalan 😀 napjaimat, természetesen a szokásos napi üzemen felül, ami ahhoz kell, hogy a számlák be legyenek fizetve, legyen étel, ruha, fürdés, mese, satöbbi. Volt azért a szokásosnál több hegyi, erdei, kutyás, bevásárlós séta, és Juliskámmal egy elég hosszú, meredek szakaszokat is tartalmazó kirándulás pont ma.

Délután elmentem plazmát adni. Azért adok plazmát, mert 1. alkalmas donor vagyok, 2. elvégzik a kislaborokat, 3. hiány van: égési sérültek, transzplantáltak és koraszülöttek várják a csak élő donációból előállítható vérkészítményeket.

Tizenötször voltam eddig, a tanulságok: a legjobban a vénát terheli a vastag tű és a hosszas, váltakozó szívó-nyomó hatás (a sejteket visszajuttatják). Semmi mást nem érzek, nem szédülök, simán edzek utána. A vasam jó maradt. egyszer volt, az akrojógán, hogy az ér a bicepszem szorításától pingponglabdává nőtt, de nem durrant szét (ami jó jel, akkor elvéreztem volna?).

Ma meg azt mondják, hogy megnézték a fehérjéket, és alacsonyak, el vagyok tanácsolva tíz napra (egyébként lehet 72 óránként adni). És valóban, egy kicsit fáradtabb is vagyok. Úgyhogy még több tojás, hús és BCAA, és nem baj, hogy nem hajtottam most az edzést. Azt nem értem, hogy én ugye naponta eszem húst, sokat, és ezeknek a fehérjéknek az immunrendszerben van fontos szerepük. Aki nem ad plazmát, viszont nem nagyon vagy egyáltalán nem eszik húst, annak a szervezete hogyan oldja meg vajon? Altatásnál szempont a fehérjék mennyisége, ami vegáknál alacsonyabb, ezért nekik kevesebb szer elég.

Most így nézek ki:

Augusztus 29. Megszökött a kutya. Megjelent az Amiről az orvos…, és benne a cikkem. Vettem egy Diéta és Fitneszt is. Plazmaadás.

Augusztus 28. Reed-edzés: N. és J. Egy nagyot futok, ez a fő tevékenység ma. Előtte SuperHero és béta-alanin, 5 kilométer, 32 perc, nagyon izzadósan, két százalékos emelkedőn. Utána húsz percben felsőtest-átmozgatok a hat bemelegítő gyakorlattal, hat kilós kézi súlyzókkal. A csajok fekve nyomnak. Clean and press 20 és guggolás 40 kilóval, 15-ök – aztán rohanás, mert átnézünk a tördelővel és a megbízóval egy készülő könyvet.

A hat bemelegítő gyakorlat: oldalemelés, előre emelés, vállból nyomás, kalapácsbicepsz, lórúgás és fekvőtámasz.

A kajálásomról is írok. Délelőtt nem eszem semmit elég régóta, gyakran kora délutánig csak vajas vagy tejszínes kávékat. Plazmaadás idején C-vitaminos oldatokat küzdök le, rohadtul nem esik jól. 2-kor ettem egy kézműves burgert, mert a gyerekek ott akartak enni, és nem piszkáltam le róla a bucit sem: dupla angus húspogácsa, bacon, sajt, minden, és még elég sok piaci málnát és áfonyát. Beugrottunk J-ékhoz, nála megint kávé, és egy kis frissen sült csirke, nem volt jó így edzeni. Este hal, zöldség, gomba, két kocka 85-ös Lindt. Nagyon teli vagyok, és nem jól aludtam, valószínűleg a SuperHero koffeinje miatt. A megbeszélésen, 7 körül még dupla kávét is ittam, nem tudom, mi ütött belém.

Augusztus 27. Séta a buszig meg haza. Képzés. Vagy húszféle gyakorlatot mutatok, ilyenkor  négy-öt ismétlést csinálok, nem én vagyok a lényeg. Pár perc kardió is van, de ez nem az én edzésem. Mondjuk, négy órán át bemutatni gyakorlatokat, az már enyhe átmozgatás.

Augusztus 25. Délután Reed. Ma is pompás edzés. Öten mentünk be, és négyen, csajok nyomtuk együtt. Közösségi fíling volt!

Negyedóra intenzív, büdössé tevő spinninggel nyitottunk, jól beletaposva, nagy ellenállással. Ezúttal nem edzőbá’ vagy edzőné’ volt, hanem ilyen irritáló virtuális effekt.

Aztán bementünk a balett-terembe, az ottani videót leszartuk, kis váll- és csuklóbemelegítés után nekiestünk a három körünknek:

1. felhúzás+clean and press, 15 db, fej fölé, próbáltuk megtalálni mindenkinek az ideális tárcsákat, én 25-tel, ez mondjuk határterhelés volt,
2. plank: volt 1.20-as, 2 perces és két és fél perces kategória, nagyon szépen tartotta mindenki a magáét! Egy 3.10-esem volt, ráadásul 5 kilós tárcsával a hátamon az utolsó harmadban, amúgy 3 perc és 2.30
3. eggyel följebb ment mindenki a súllyal (ötöt szereltünk össze), én pl. 25 kilóról 35-re, és guggolás, jó mélyre. Húszakat csináltam.
Ez így nagyon kompakt és rövid volt. Kis nyújtás, hazamenés. A mellizmom a tegnapi maxoléás miatt egész nap fájt, a hajlítóm most kezd, de nagyon, és még az egész hátam, pedig már úgy voltam, hogy nekem nem fáj semmi.

Képernyőfotó 2017-08-25 - 22.01.11Képernyőfotó 2017-08-25 - 22.00.37Képernyőfotó 2017-08-25 - 21.42.25

Augusztus 24., Reed, hármasban. Egy kis (3000 lépésnyi) hátrafutás (6,6-os tempó) meg még egy kis előre- után (összesen 24 perc) elcsíptem Bent, és ő megszakította az edzését (lerakta a negyven kilós két súlyzót, basszus), maxoltunk fekve nyomásban (báta-alanin és BCAA mellett). 8 kilós tárogatással és fekvőtámasszal melegítettem. Súlyok: 30-cal melegítés, 40, 50, 52,5, 55, végül két ismétlés sikerült 57,5 kilóval, tisztán, pici aszimmetriával. Ehhez kell az izmos, figyelmes, tapasztalt segítség, inkább lélektanilag, de balesetmegelőzésképp is. December óta nem döntöttem csúcsot, az 56 volt, Eddel. Bennel mondjuk elcsevegjük az időt.

További gyakorlatok: merőleges hasazás a padon (lebegőülések, 3×30), Hack-guggolás (80 kg), 3×15, szemben állva (így fenékre megy), csípőtolás Smith-keretben 45 kilóval, 6×10. Térdhajlatba szorított háromkilóssal lábemelgetés vízszintestől följebb, padon, 3×30. Lefele lógás tárcsával.

Augusztus 23. Kedden egész nap egy helyben ülős, feszített szerkesztői munka volt, reggeltől rám sötétedésig, csak este bringáztam egy kicsit (bevásárlás, ez mondjuk jó nagy menet). Ma viszont bő tíz kilométer hegyi futás, napfény, 12400 lépés, egy óra huszonkét perc változatos terepen, Budakesziig. Feltankoltam előtte béta-alaninnal és koffeinnel, valamint BCAA-val, glutaminnal — ezek segítenek a kifáradást kitolni, az izommunkát és az edzésélményt is javítani, és tényleg számítanak, ezt két év tapasztalata mondatja, nem csak súlyzós edzéshez nagy segítség. Persze okosan és célzottan, kitapasztalva a hatást és az adagolást. Volt még egy kis kókuszolaj és B-vitamin is. Becsavartam a törzsemet és combjaimat fóliába, egyáltalán nem volt zavaró — kíváncsi voltam, hogy tényleg ki lehet-e izzadni a nekem nem tetsző szövetekből a vizet. Látványosan feszes lettem, és volt neki szaga. Utána egy kis sajt és négy centi házi kolbász, és még egy korty kávé.

Szeretnék jövő héten lefutni egyben három szigetkört.

Augusztus 21. Ma hosszas fotózás (ma ment nyomdába az újság, hétfőn már a standokon lesz), sok munka (szerkesztés) és délután plazmaadás is. A múlt héten pedig rohasztóan sokat edzettem.

Így a teremben az isteni Bennel csevegtem főleg, van valami finom érzet, hogy kölcsönösen és sportolóként (csakis) nagyra becsüljük egymást. Meg is kérem, segítsen majd fekve nyomni, pontosabban maxolni. Ez ugye nem megy akárkivel.

Meg a többieket segítem, összerakom a gyakorlatokat. Emellett én is hátrasétálok a futópadon pár száz métert, 5,8-cal, utána hasazok három erős kört: padon hasprés (50), ollózás (50-70), kiszúrás (20). Kobrával, chest rollal és kézen átfordulásokkal nyújtom le. Egylábas guggolás keretben, bolgár guggolás, de épp csak bemutatom nekik, én magam a féllábast is gyakorlom, és spárgát nyújtok.

Aztán szaladok. Hosszas böjt vasárnap is (22 óra), hétfőn is (16 óra), 2 után ebédeltem G-vel.

Megjelent Álmos böjtölési kisokosa itt.

Augusztus 20. Délelőtt Reed-edzés hármasban. Labdával kezdtük: egymásnak dobáltuk, és a passzolás pillanatában mindenki csinált egy négyütemű fekvőtámaszt. Aztán én ugróköteleztem, a csajok lépcsőztek tíz percet. Has-hát szettel kezdtük az erősítő gyakorlatokat: hiperhajlítós törzsemelés 5, majd 15 kilós tárcsával nehezítve, 50 hasprés, ollózás padról lelógó lábbal, az olyan 100 körüli, majd kobra. Utána egy kis húzódzkodás gépen, 3×8. 20 kiló az ellensúlyom. Csípőtolás, ezt jól megpakoltam, kétszer húszas tárcsa. Fekve nyomás 40 kilóval, egy ólábas guggolás, 2×15 kg, ezek mind a Smith-keretben, 15-20 ismétlés négy körben.Mellkashoz húzás 45 és 50 kilóval. Lábnyújtás. A végén 25 perc erőteljes spinning.

Augusztus 19. Közösségi futás: bő félóra mezítláb a Margitsziget füvén, utána locsolóberendezés alatti önfeledtség, napon heverés.

Augusztus 18. Családi edzés a D. családdal., anya és két lánya. Csodálatos volt, az anya egykori tornász, rendszeresen fut és tornázik. Nagy lelkesedést hagyott maga után a délután, talán nem túlzás megállapítani, hogy minél idősebbek vagyunk, annál nagyobbat, hja, kérem, nekünk már a túlélés a tét. Bemelegítés: 1000 m evezés dinamikusan, ugrókötelezés (200) Vállátforgatás. Súlyzós felsőtest-bemelegítés, fekvőtámaszokkal.

Három kör: Hack-guggolás hátnekinyomva, 70 kilóval, 20 ismétlés. Oldalemelés döntött törzzsel, 8 kilóval 8, 7 kilóval 10, 6 kilóval 15, pihenő nélkül.

Súlyemelés, 40 kilóval, technikát tanítok. Lefele lógás, súlylengetés (guggolás és súlyemelés után mindig).

Fekve nyomás, elég hosszan, 52,5-ig megyek, Eszter segít.

Akrobatika: híd, lendületes kézállások, átfordulás is, chest roll, kézenállás a gerendán.

A végén tízes sebességgel futottam huszonkét percet, büdösödésig. Izzadj meg mindig, különben belül maradsz a jó kis kényelmeden. (Már utálom a komfortzóna szót, elkoptatták, de arra gondolok.)

Augusztus 17.  Hirdettem egy akrobatika-alkalmat a Reedbe, szigorúan nem kardióztunk és nem is súlyzóztunk. Jógapózok voltak nyújtásként, híd és kézen átfordulások. Pont jó, pont elég, izomlázat is csinál a kezdőknek. Nagy élmény ott lenni, amikor a jól bejáratott technikák segítségével valaki először lemegy hídba. Ahogy maga sem hiszi el, hogy ez ő. Le is fotózzuk.

Augusztus 16. “Skandináv maszáj” edzés. Én 6,8-as hátrafutással kezdek, majd 9,5-ről előre gyorsulok 13-ig, amíg nem jön Levente, aki úszott a Mastersen, muszáj kikérdeznem az eredményiről. Összesen 3 km, 20 perc. Vállátforgatok gondosan. Hidazunk. Egylábas fenékgyakorlat, nyolckilós kettlebell, lábanként 4×10:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ez egy fenékgyakorlat, főleg a minimusra és a mediusra megy rá, közben bicepsz is, nagyon kell koncentrálni. itt kétszer 12 kilóval. 8-akat bírok, 3-4 sorozat oldalanként, mellkasig és le, mozdulatlanság, spicc a cél.

Haaztunk egy keveset, jógapózok, nyújtás. Kézenállás, láb fejhez ugrókötéllel.

Képernyőfotó 2017-04-04 - 18.56.24

Súlyzós rész. Felsőtest-bemelegítés 7 és 6 kilóssal, rotátor-bemozgatás. Fekvőtámaszok (20). – 100 ismétlésig megyek a fekve nyomásban. 47,5 kiló a teteje, igen nehezen megy.– Hasazok: merőleges lebegőülés a padon 5×30. – 4×17 Hack-guggolás, 80 kilóval. – Hasazás (törzsemelés) nagyonnegyatív padon. Súlylengetés lefele lógva, 28 kg. Húzódzkodás 20 kilós ellensúllyal.

Augusztus 14. Edzés N-val és M-val. Végigcsináltuk a Kissvirágos gyakorlatsort (SHAPE), köredzés kis súllyal, kézi súlyzókkal és bokasúllyal (csuklón is), három kör.

Fotó - 2017.08.26. 13.02

Akrobatikáztam is. Meg még fekve is nyomtunk, én tárogattam is 9 kilóval, és egy kis clean and press. Előtte (talán) ugrókötél vagy evezés volt, nem emlékszem. A végén még chest roll, M-val hasizomgyakorlatok, labdát dobáltunk egymásnak.

Augusztus 10. A napi tobzódás után szépen elhúzok plazmát adni, aztán N-val és Á-val Reed. Evezek lassan 3000 métert, aztán 7 perc hátrafutás. Ma a váll, a kar és a mell a cél, ezért felsőtestre melegítünk a szokásos hat gyakorlattal, kézi súlyzóval, én 6 kilósat használok. A fekvőtámaszt magasra tett lábbal csinálom.

A vállgyakorlat döntött törzsű oldalemelés, 9 kilóval 8, 7 kilóval 10, majd 6 kilóval 12 ismétlés, szünet nélkül, három sorozatban. Utána bicepsz, váltva bicepszpadon kétkezessel (9 kilós francia rúd) és 9 kilós egykezes súlyzóval kalapácsbicepsz, majd fekve nyomás hasazással váltva (lebegőülés padon). 45 kilóval nyomok a végén 3-szor 8-at, de már kivégzett bicepsszel és vállal. Szeretnék följebb menni a súlyokkal, a balatoni napok után rámegyek erre.

A végén meggyötröm a gerincemet.

Este nagyot sétálok a kutyával még.

Augusztus 8. és 9., esti futás az üdülőnegyedben. Az eleje a gyerekekkel, ami becsületes 2,5 km, negyedóra, közepes tempó. Julis (9) a futócipőjében, szép hatékonysággal, Dávid (7) inkább ovis kalimpálással, szandálban, energikusan, néha kiskecskeként szökell egyet, és lassítunk, hogy átérjen a süngyerek előttünk. 8-án, kedden volt az igazi nagy futás, mondtam, megyek még két kört, menjetek be addig (J-hoz), a vége 10 ezer lépés lett, 70 perc, (még) hat kör, egy spórolós, épphogy-futás mozgással, egyenletes zen-kitartással. Néztem az árnyékomat, fura volt, lasső, de hatékony, az előző napi lábazás miatt is. Nagyot aludtam utána. Másnap csak két kör: vacsorát főztem a társaságnak, és egyedül voltam velük aznap.

Augusztus 7., hétfő, két lánnyal zúzunk a Reedben. Evezés (7 perc) és lépcsőzőgép (13 perc) a bemelegítés, szakad a víz, jó lesz ez. Aztán lábtoló közepes súllyal, bukásig, egyetlen szettben, az jó 50 darab tolás volt. Négyszáz ugrás ugrókötéllel. Gugolás keretben, négyszer tizenöt, negyvenöt kilóval, kétperces planekkkel váltogatva. Kézen átfordulások és rúdról lelógás befejezésképp, a csajok bokasúllyal fenekeznek. Megy a vonatom.

Augusztus 5., szombat. Ez a közelmúlt legzúzósabb napja volt, mert azért a hőskorban, 2015 őszén teljesen szokásos volt négy órákat edzeni. Ez most 2×2: délelőtt Á. a partnerem a Reedben, amíg ő lábazik, én ugrókötelezem, 4×150-et és hasazom (hasprés fent, csúcsösszehúzódásban megtartva, 3×40), bemelegítésnek meg beírjuk a biciklivel száguldást (elkéstem). Vállátforgatások ugrókötéllel. Mell–hát szett a következő, gépeken: tarkóhoz, ill. mellkashoz húzás 40, illetve 45. kilóval, 4×15, és mellből nyomás (45 és 50 kg, 4×17). Utána bicepsz-, tricepsz melegítése kézi súlyzóval, és csigás bicepsz-tricepsz szett, 4-szer, 35 és 40 kilóval. (Ezt, emlékszem, 9 és 13 kilóval csináltam az első fél évben, és majd beszartam, annyira nehéz volt.) Tárogatás vízszintes padon 7, 8 és 9 kilóval, 3×15, majd Á. fekve nyom, én segítek. Fenékgyakorlatokkal zárunk: lábemelgetés rúdnál, Á. bokasúllyal, én csak úgy, szolidaritásból. Ez úgy megy, hogy egyet kiemel hátra, feszes derékkal, megtartja egy pillanatra, kettőt kiemel, két másodpercig megtart a végén, hármat, háromig, és így tovább, hatig vagy nyolcig, mindkét lábra.

2-re érkezik E. és K., igazi sporttársi eufória kezdődik, aK. rég nem látott, nagyon lelki társ, ők meg barátnők. Miközben zaklat a facebookon az, akinek ez az öröm, belevetjük magunkat az intenzitásba. 🙂

Hátra futunk.

7,2-vel futottam 2000 lépést, előtte-utána kis séta emelkedőn. A bokasúlyok jönnek nekünk is, lábemelés, 8-as sorozatban, váltva. Csípőemelés tárcsával (15 kg):

Képernyőfotó 2017-08-05 - 16.13.05

én csípőemelek, E. a bokasúllyal lábemelget, szintén fenékre

A lányok harangoztak is, én nyújtottam. Egy kis akrojóga K-val:

Képernyőfotó 2017-08-05 - 16.15.56

Fekve nyomás, komoly szettek, én ma 47,5-ig megyek. 8-akat csinálok a legnehezebbel, előtte-utána számolatlanul 30-cal és 40-nel. És innovatív nyújtás:

Közben szorgos vállátforgatások ugrókötéllel, nyújtások. A végén megint akrojóga, K. futott is, mi lefele lógtunk, nyújtóállványon combnyújtás, gerendán kézenállás.

Csajos zuhany, bicikli, salátaevés (vajhalas–kardhalas carpaccio két szelet pirítóssal, Gusto). Én nem tudom, mikor éreztem ilyen fáradtságot.

Augusztus 4. péntek: N. és én a Reedben. Futottunk, főleg: kis bemelegítő séta után 10,2 és 11 közötti sebességgel, 5,3 km-t. Szakad rólam a víz, imádom ezt. Ez elvitte most az idő és az erő nagyobb részét.

Elfekszünk utána az egyik kisteremben, pihenünk: kobra, csípőtolás matracon, a hason 7,5 kilóval és négykézlábas lábemelgetés.

A súlyzós gyakorlat ma 25 perc csak: clean and press merev lábas felhúzással indítva, 27 kilóval, 3×15, majd gugolás, mélyre, megtartva lent, 2×20.

Augusztus 3., lemondatik a délelőtti edzés, így később indulok, ügyeket intézek, cikket írok (jön a sorozatom, figyeljétek a lapot!), délután pedig úszom. Pontosabban, az uszoda területén tartózkodom, nincs bennem az a nagy rekorddönthetnék most. De ahogy elnézem a mezőnyt, senkiben nincs.

Nem találtam meg a táskámban az úszószemüveget, zsúfoltság volt, így inkább szaunáztam három körben a nagyon forróban, 90 fok fölött volt. A szauna is tréning, hajtja a szívet, felgyorsít folyamatokat, megemeli a pulzust, nyomja a keringést, takarít. Utána csak áztam egy kicsit, spárgát nyújtottam az élménymedencében, aztán megmártóztam két hossz erejéig a kinti medencében, és csak feküdtem a parton a csobogásban.

Sok és többféle módon szép, szálkás férfi volt most, idősebbek is, hasatlanok. Szép testtartással, mozdulatokkal, nem túl nagy izmokkal. Olyan testük volt, amilyet csak a sport tud, mondjuk a triatlon. Csak kapkodtam a fejem.

Augusztus 2., szerda, este csajos edzés két újabb csatlakozóval. Bringával száguldottam, hajtottam a sebességet, ez olyan 35 perc nekem ajtótól ajtóig. El voltam kenődve, belépés után kiszaladtam még csokiért (Lindt 85) és energiaitalért, így most nem melegítettem a megszokott módon, viszont nekiestünk a súlyoknak. Hát és fenék volt a két célizom: evezés gépen nagy súllyal (45, 50 kg), illetve egy T-rudas evezés, váltva Smith-keretes csípőtolással, 5×15. 35 kiló volt összesen a rúdon, és a csúcsösszehúzódásnál kitartottam a mozdulatot. A kép tavalyi, de erről a gyakorlatról van szó, itt 40 kilóval és segítséggel csináltam:

Ugrókötél, 4×100 a gyakorlatok szüneteiben.

A lányok fekve nyomtak (100 darabot, 13 és 20 kiló közti súlyokkal), ebben segítettem nekik, és megmutattam a harangozást. Nekem a hétfői tárogatás+fekvenyomás óta igen fájt a mellizmom, ezért én már csak nyújtottam rúdon lefele lógva, illetve spárga, kézen átfordulások.

Bicikli, száguldás. Tequila és Zing burger.

Július 31., hétfő este, Reed, spinninggel kezdtük, egész vizesre nyomtuk, 25 perc, cyberedzővel. Utána hosszas felsőtest-bemelegítés súlyzóval, a hat gyakorlat, egy kicsit fej fölötti tricepsz, elsőváll-átforgatás, és sok fekvőtámasz.

Tárogatás padon (mellizom), 8 kilóval, 4×12. Társgyakorlata oldalemelés, 4×15, a harmadik körben már beiktattam beforgatós bicepszet is ugyanilyen súllyal, három körben.

Harangozás, 80 és 85 kilóval, 3×25. Ez hasizom. Lábelmelgetés-ollózás a hasizom alsó részére. A nyolcvanöt kiló nagyon fájt. Mellettem jó alakú fiú 50-nel nyomta.

IMG_0749

Fekve nyomás, 20, 30, 40, 45, 47,5 kilóval, száz darab.

Súlyemelés, felhúzás és clean and press, 47,5 kilóval, hétszer.

Ugróköteles nyújtások, ugrálás is.

Combhajlító-nyújtás és egyensúlygyakorlat a fekvenyomó padon: rúdon egyensúlyozás medencén, boka között 14 kilós súllyal.

Aztán Bennel elbeszélgettem az időt, pedig futni is akartam.

Az utolsó gyakorlat clean and press, húsz kilós rúddal, csak épphogy. Nem szabad elhanyagolni a vállat!

Épphogy elértem az utolsó fogast.

Másnap egész nap statisztáltam egy amerikai filmvígjátékban. Meglepő reakciókat kaptam. “Te táncos vagy?” Huszonévesek közé válogattak, fürdőruhás jelenetbe. Amit végül nem forgattak le. 🙂 Nyilván keseregnem kéne, valahogy mindenki így reagált. Én nem így éltem meg. Nem jött össze, ilyen a forgatás. Anyagilag nem járunk rosszul, ezért túlórapénz jár. Megismertem embereket, Én nem vadászom a rosszat, legalábbis a személyes történeteimben nem erre vagyok kihegyezve

*

Július utolsó hetét fővárosközeli vízparton töltöttük, ahol volt öt, kb. 10 km-es, nyugis biciklizésem, bevásárlási céllal, terepen, egy alapos nyújtásom, egy 5 kilométeres futásom és három nagy, félóránál hosszabb úszásom, szabad vízben. Egyébként meg néztük az úszókat a tévében. Itthon nincs tévé, le is maradtam Katinka második aranyáról. Holnap újra edzőterem, folytatom a naplót részletes gyakorlatleírásokkal és fotókkal.

*

Közben meglettek ezek a képek. Híd vállátforgatással, a kéz felemelése nélkül:

Egy ilyen szettben rohangálok mostanában, gyerekméret, de nagyon tetszik. Overall:

Július 20. péntek. Ötösben edzünk a Reedben, intenzív hátrafutással, kis pihenőkkel, 7,2 a tempó, 17 perc, 1,65 km.

Felsőtest-bemelegítés, öt súlyzós gyakorlat, fekvőtámaszok: 20 sima, 10 padra feltett lábú.

Váll- és bicepszgyötrés. Nem érzem a tegnapit, ezért a többiek kedvéért még egyszer: oldalemelés, súlyok: 8 kilóval 10 ismétlés, 7 kilóval 12, 6 kilóval 15-20, három körben. Bicepsz: kalapácsbicepsz páros kézzel, 10 kilóval 10, 8 kilóval 15, 6 kilóval 20 ismétlés. Ez is három kör.

Fekve nyomás neutrális padon 20 kilóval, aztán 30-cal 2×15, 40-nel 2×8, 45 kilóval 3×6. Nincs izomlázam ma, szombaton.

Talpemelgetés térdelve, padon: 4 kg-s kettlebell lábfejre akasztva. A nagy farizom gyakorlata. Ez a mozdulat, 25 darabok, 4 körben:

A vége nyújtás: híd, spárga, sáska (chest roll), kézen átfordulás.

Július 19. csütörtök. N-val Reed kora reggel, ez az ő szent heti egy edzése. Biciklivel érkezem, tempósan, 27 perc alatt ott vagyok, igaz, nem annyira szabályosan közlekedem már.

Bemelegítés: 2 km futás 11,5-tel, olyan jólesett a tegnap esti. Meghajtom rendesen, izzadok.

A súlyzós rész: bicepszgyötrés (kalapácsbicepsz, csökkenő súly, növekvő ismétlésszám, a péntekiben írok súlyokat és ismétlésszámokat, de lejjebb is találsz).

Fekve nyomás váltogatva negatív és pozitív padon, 20, 30 és 35 kg, összesen 100.

Gugolás 50 kilóval szabadon, 4×25. A szüneteiben lefele lógás, lengedezés tárcsával.

Váll: oldalemelés 7 kilóval, 3×15.

Hiperhajlítón magass törzsemelés, 4×15.

Hasprés: 3×30, váltva ollózással, alacsonyan, nyújtott lábbal, padon, 4×50, 1×150

Kézenállás, híd.

Szerdán este még volt egy akrobatika csoportosan: se kardió, se súlyzó, csakis a hajlékony mozdulatok, ötösben. Nyújtás: kobra, csípőnyitás, ízület-átmozgatás. Aztán gyakoroljuk a következőket: híd, kézen átfordulás, kézenállás, láb fejhez húzása, sáska (chest roll), spárga és némi gerendán egyensúlyozás. Olyan is volt a csajok közül, aki spárgázott a gerendán!

A vége pedig lefele lógás, hátnyújtás: medence-, illetve térdhajlatban a rúd, 12 vagy 28 kg-os kettlebellt lengetve. Én mégis ráteszek egy tempós futást, másfél kilométer 10,5-11,5-tel.

hátizom-nyújtás, lengedezve

Július 18., szerda. Délelőtt megint úszás, napozás. Nagyon sokat fejlődtem mentalitásban, technikában, légzésben, és kezdem komolyan élvezni a víz alatt létet, a nyugis, elnyújtott tempójú, ám energikus mellúszást. Ami még sokat fejlődött: már nem kínlódom az úszószemüveggel, nem hagyok otthon papucsot stb.

Minden sporttevékenység ilyen: az elején kell önrászánás, fegyelem, fakírság, látni a Célt, viszont akkor még újdonság, menő és izgalmas, jó mesélni róla. Később ez eltűnik: rég nem érzem menőnek, hogy le tudok futni tíz kilométert, hogy látszik a tónus a tricepszemen vagy le tudok menni hídba könnyed, gördülékeny, esztétikus mozdulattal,vagy kinyomni 45 kilót fekve, viszont természetesnek érzem, kiismertem, megkedveltem, gond nélkül űzöm, sőt, igénylem. Csak néha érzékelem máspk reakciójából, hogy ez menő és motiváló.

Saját rovatot kaptam egy neves és nívós havilapban, dupla oldalon, tegnap egyeztünk meg a részletekben.

Fotó - 2017.07.11. 10.36 #8

Július 17., kedd. Tegnap plazmaadás, ma úszás, 30 hossz, kis szauna is, M-val és a két kisebbemmel.

Július 16., vasárnap: Ne félj az edzőteremtől! képzás, öten. Csodálatos úgy edzeni, hogy gyakorlatokat próbálgatunk motivált emberekkel. Főleg vállaztam, nyújtottam, és egy kis kézen átfordulás is volt. Ezen felbuzdulva szerda estére akrobatikus képzést hirdettem.

Július 14., péntek.

R. és M., haladó edzés a Reedben – ez azt jelenti, hogy tudják, mit akarnak, nem kell semmit tanítani, nem én szerelem össze a súlyt nekik. Hátrafele futás bemelegítésnek, 1,5 km, 6,4-es tempó, fáj a vádlim tőle. Gondos felsőtest-bemelegítés, váll-elsőfej-átmozgatás türelmesen, kis súllyal, csuklóbemelegítés; a lórúgást, “minden idők legértelmetlenebb gyakorlatát” csigás gépes tricepszgyakorlatra cserélem. Fekvőtámaszozunk is. Utána fekve nyomás hosszan, és a szokásosnál figyelmesebben. 52,5-tel maxolok kétszer is, ez nagy dolog. (Megint Superherót ittam, ja, és láttam a Pókembert is.) Hasazással váltogatom (fekvepadon csípőemelés-kiszúrás). Vállátforgatás ugrókötéllel, ezek az ízületóvó mozdulatok nagyon fontosak.

Súlyemelés: 50-nel felhúzok, majd kétszer fej fölé viszem, ez nagy dolog, mert az 50 nem ment mostanában. Az 50 a lélektani határ!

Be vagyok vizesedve, bő 3 kiló van rajtam. Plazmát adok, fáj az erem, utána fáradt vagok, mennék haza. Ithon vagyok, másnap van, fázom és kedvetlen vagyok.

A plazma. Többen kérdeztétek: mi ez, miért. 72 óránként lehet adni. Nagy plazmahiány van, örülök, ha az egészségemből jut másnak is. Igen, nekem számít az a pénz is. (Hitetlenkedő nevetés: ennyiért? Igen. Örülj, hogy nem szorulsz ilyesmire. És leszel szíves a több erőforrásodból valami építőt összehozni…)

Július 13., csütörtök. Gyerekekkel mulatás: gyalog-tömegközlekedve Palatinus, ott napozás, óriáscsúszdázás (ehhez csak Juli elég magas, sajnos), úszás (22 hossz a 33-nál nagyobb, 50-nél kisebb medencében /csekk: 40 méteres, a tempóimból tudom, mert a 33-as a MOMban, az olyan 21 melltempó, itt meg 27-28 egy hossz/).

Utána ettünk, ilyen közértből beszerzett gyorssegély volt, én sós kesudiót és sajtot, a gyerekek joghurtitalt és szintén sajtot, amilyet ők esznek, meg banánt.

Utána Reed, két elkötelezett edzőtárssal. 16 perc intenzív lépcsőzés bemelegítésnek, 204 kalória. Hasazás: lassú hasprés feltett lábbal, csúcsösszehúzódásban megállítva, kétszer 50. Ollózás alhasra, 4×150. Híd, kézenállás technikatökéletesítés. Mellkashoz húzás 40 kilóval (ez a széles hátizom gyakorlata), combközelítés nagy súllyal (70 kiló). Menni kellett utána, pedig nagyon benne voltam most.

SuperHeróval toltam amúgy (ami szintén pörgető).

Reggelim:

Este ettem barackot, mascarponét, kolbászt, tarját és étcsokit, némi maradék jégsalátát, paradicsomot. Vettem egy italadagoló nagy befőttesüvegszerűséget, aminek csapja van, és egész nap toljuk a hideg, mentás, biocitromos vizet.

Július 12., szerda, K-val úszás. Bajlódom az úszószemüveggel, egyébiránt mámorítóan jólesik elnyúlni a víz alatt, nincs légszomj-pánikom, ami enyhén, tizedmásodpercekre, szokott lenni. 32 hossz, amikor megfelelően tudom felrakni. Napozás, negyed óra forró szauna és hideg dézsás öblítés.

Július 11., kedd, Reed, N-val. Hétfőn is kihagytam az edzést, tizennégy órát korrektúráztam, egy teljes könyv utolsó javításai, pisilni sem álltam fel, két tízperces etetés volt, és csak este bicikliztünk el vásárolni, a felhőszakadásban jöttünk vissza, kutya is, szívás volt, de valahogy varázslatos is. Elfogyott a pörgető. Éhgyomorra vagyok. Kezdetnek tempós futás, 10,5-ig mentem a sebesség emelésével, 22 perc, 3,25 km, ő evezett. Utána csináltam harminc hidat, hogy tökéletesítsem, kézen átfordulás oda és vissza. Igyekszem nyújtott lábbal. A váll és a fenék, meg a technika játssza a főszerepet:

Tehát a futás a kardió, a híd és a kézen átfordulás, néhány kézenállás a technikai rész, ehhez, mert pont mellette voltam, tettem egy ki húzódzkodást, 15 kilóval. A kivégzendő izom viszont a mell: fekvőtámasz 20 darab, ez, jelentem, egyre könnyebb, és szép szabályos, vízszintes tárogatással, amelyet 8 és 7, illetve 9 és 8 kilóval végzek (a balt kevesebbel, mert aszimmetrikus vagyok). A végén még oldalemelek egy kicsit, 7 kilóval (ez váll).

Délután plazmaadás.

Július 8.,  szombat. Kutyával felgyaloglás a Normafához, közös edzésszerű az ottani kondiparkban, ami egy kis rúdon gyakorlatozást, lógást-lengést, hátizmozást (fordított evezés, felhúzommagam), hidakat, nyújtást jelentett, több ismerőst, kis napsütötte tollasozást, és egy elég komoly, háromféle gyakorlatból álló hasazást. A lábemelés volt már sokszor itt képen, szabadtéri változata kemény az alkarnál, de nem baj. Négyszer tizenöt a penzum, vízszintes fölé emelek:

Második gyekorlat: keresztcsont alá tett kezekkel háton fekve lábemelés, finom, alacsony ollózás, 120-150 darabok , ötször. Kobrával nyújtjuk ugyanott.

A harmadik gyakorlat nehéz, és a csigolyákat is kegyetlenül nyújtja, én ezt mondjuk élvezem, emellett a combfeszítőt is gyötri: párhuzamos, magas korláton merőleges ülés, lábszár beakasztása a távolabbi rúdba, hátrahajlás a maximumig, és onnan felülés. Lesz majd erről fotó! Hét ment egy sorozatban, mert tényleg nehéz. Szóval ez a három váltva enyhe izomlázat okozott.

Július 7., péntek, Reed és úszás ma is, de máskor: délután terem, és este úszás, ami speciális élmény. Négyen vagyunk a Reedben. Kis evezés (1150 méter, 4:55 alatt), kis hátraséta és emelkedőn séta, futás, tíz perc csak.

Aztán gugolunk egy jót: százas elv. Ami azt jelenti, hogy száz ismétlés.

Ass to grass gugolás: húsz kilóval (csak a nagy rúd), egy huzamban, pici szusszanásokkal harminc darab.

így valahogy, csak neki jobb a cipője

Utána, hetven, vagyis hát háromszor huszonöt rendes gugolás (vízszintes combig), ötven kilóval, beszarásig. Azonnalbüdös ezdedurva állapot, mindez fél adag (utolsó morzsák a zacskóban) pörgetővel és plusz béta-alaninnal. A pörgető legális szer, semmi különös mellékhatása nincs, csak jó hatása, de csak haladóknak ajánlom, és azoknak, akik jól bírják a koffeint, és alacsony a pulzusuk. Én is módjával fogyasztom, ki-kihagyok heteket. A béta-alanin egy nem-esszenciális aminosav, az izommunkát és -erőt javítja, kitolja a fáradást.

Fekve nyomás: 25-tel melegítek, 40 kiló, 50 kiló, 52,5 kiló asszisztenciával. Ha szeret, aki segít, nem nehéz. De volt már ez 56 kiló is.

Nyújtunk nagyot, combot és lefele lógva hátat is. Néhány kézen átfordulás.

Úszás már este: M-val biciklivel kelünk át a Deákról, nyugi van a 33-as medencénél, üres sávok, reflektor, enyhe hűvösség (hűvösness), és végre rendesen felillesztettem a szemüveget, ami sárga, és napfényt hazudik. Szauna aztán még, kevés. Bringával haza.

Igazi, rohasztó éhség utána, az ősemberi széttépek-egy-ökröt, amikor megettem a nyers tojást a fogason, olyan. Rég éreztem ilyet, erre vártam, mert ekkor sportoltam eleget (és nem az idő teszi, a hosszú edzés, hanem a beszélgetésmentes, nettó intenzitás): államonlefolyik fajta háromegészötös tej egyliteres beivása már a bolt előtt, mint alkesz, ami mondjuk döbbenetes, 45 gramm cukor (mínusz ami lefolyt az államon), de lehetett hallani, ekképpen:

SZLÖRCCCCSHHHHH!

ahogy bezúdul az összes szénhidrát izmokba. Hozzá enyhén csípős Püski kolbász és némi sült-szeletelt tarja felvétele.

És még otthon is ettem egy csomót, és eleve tetemes sült felsőcombfilék és karfiolok és mascarponés málnák, tejszínek, sajtok után indultam edzeni.

Július 6., csütörtök, Reed és úszás. Igazából tegnap nem úszás, az csak majdnem: kedves partnerem, K. megsérült és lemondta, pedig az ő kedvéért mindig megyek. Reed M-val, vagyis haladó szint: lehet együtt nyomni, de nincs feladatom. Spinningeltünk bőv 40 percet a nagyon pozitív és gyönyörű leány instrukcióira (virtuális edző, de még jóhogy, mert meglincselnék:

If it is challenging, than you are in good company! és ehhez ilyen biztatólag ökölbe szorítja a kezét

Last set, best set!

és hasonlók.) Nehéz ez, mert ritkán űzzük, és igazi szadi.

M. lábazott eztán, én meg elhúztam kinyírni a vállam aszimmetrikus oldalemelésekkel. Fel akarom hozni a jobb karomat a balhoz, így 8 és 7, 6 és 5, 4 és 3, 3 és 2 kilókkal oldalemeltem. Egy kevés, kis súlyos clean and press is volt. A végén döntött törzsű oldalemelés, 4×15, 7 (jobb) és 6 kilóval. Aztán elhúztunk, mert vártak a Kicsinyek az uszodánál, és úsztam egy nagyot (32 hossz a 33-asban).

A Malmsten versenyúszószemüveg darabokban érkezett. Svéd, ugye. Összeszerelés után ilyen, tehát nincs neki szilikonja:

Július 5. szerda, úszás. Végre az az igazi, rohasztó izomláz: bicepszben, mellben és combhajlítóban, amit általában nem engedhetek meg magamnak. A tegnapi napnak is az a tanulsága, hogy az edzésre időt kell szánni, belemenni, mert 1. óranézegetve, 2. csevegve, kifelé figyelve és 3. pusztán végrehajtósan nem olyan. A gyakorlatokat nem letudni, kipipálni kell, hanem az ottani, akkori állapot szerint fokozni a terhelést, befele figyelni, mit szól az izom, a szagaim, érzeteim, mit bírok, a kedvem, az intuícióm. Apontán ötletek után menni, és hosszan nyomni. Így a “százas” is csak elv, ha erre alapozom: százat mindenképp nyomok/gugolok/hajlítok, de lehet tovább is. Semmit rá nem szervezni, mondván, egy óra elég az edzésre, majd gyorsan öltözöm, odaérek, mert két és fél óra sem elég (és edzéstársaim is, én is, sajnos, elbeszélgetjük az időt). Nem tudom, mennyi elég, egy óra biztosan nem.

Július 4., kedd, N. a társ. A bemelegítés némi jumping jack, tagok nyújtása, gugolások, bokakörzés, lábnyújtás állványon, és kötélrázás, tehát semmi gép. Utána bemelegítek súlyzóval is, 6 kilóval teljes felsőtestre, és mehetnek a tegnap hanyagolt testrészek (bár az egy nagyon koncentrált, teljes testes edzés volt).

Bicepszgyötrés, 4 körben, súly csökken, ismétlésszám nő, 12 és 50 közötti ismétlés, 9, 7, 4 kilóval.

Pozitív padon nyomok fekve: 20 kilós rúddal 20, 30 kilóval 15, 40 kilóval 2×12, rúd+lánc (nem emelkedik fel teljesen, de a súlya 16 kiló each) 8 ismétlés,

rúd+láncok+tárcsa (2×2,5 kiló): 3×6, a végén bukom. IMÁDOM ezt az érzést. Két férfiú ugrik oda, hogy segítsenek, leszedjék, “de csak ha elbírjátok!”. A végén korrigálja a nyomásomat egyikük, akkor még 25-tel nyomok 8-at. Tetszem nekik. Elmagyarázza, miért hasznos a nőknek a fekve nyomás.

Hasazás, pici ollók, lábkeresztezések hanyatt fekve (mindig a felsőhasat gyötröm, ez jó alulra), aztán felülések negatív padon, 4×25, kézen átfordulás oda és vissza, spárganyújtás, lefele lógva súlylengetés (24 kg). A végén hátaztam: húzódzkodás 20 kiló ellensúllyal, 3×8, és hiperhajlítón 3×15 törzsemelés. Most azért érzem mindenem, száguldok a gyerekeimet összeszedni, ügyvédhez és plazmát adni.

Július 3., hétfő, délután egy gyors, de rohasztóan intenzív edzés K-val. Áll bő 30 perc hátrafutásból, ami közben beszélgettünk, és utána felsőtest-bemelegítés. 10-esével fekvőtámaszok, és merev lábas felhúzás (20 kg, rúd), váltva gugolással (40 kg a nyakban), ezek 4×25. Poénból, meg mert lehoztam, pihenésképp is gyakoroltam a labdával. Hosszú séta a gyerekekért a bringát toló G-vel.

Június 30., péntek, igazi zúzás: M. és M., a két csokigolyó. Pörgető, és pörgök is. Ugrókötéllel minden, amit szoktam, labdával is ügyeskedm hídban, meg mellen gurítás, amíg a többeket várom.

cropped-kecc81pernyocc8bfotocc81-2017-06-13-14-56-27.jpg

Aztán, már együtt, egy nagy futás: 21 perc, 3,5 km, 400 kalória. És ugyanaz, mint tegnap: felsőtest-bemelegítés, harminc fekvőtámasz, clean and press merev lábas felhúzással, gugolás, de ma nagyobb súllyal, három körben. Sima súlyemelés, 41,5 kiló. Fekve nyomás is, pozitív padon, lánccal, mert az vicces. Kézen átfordulások a végén, labdás machinációk és M. dobálása a labdával, aki ezen röhög. (M-t nem dobáltam, csak M-t.)

Képernyőfotó 2017-05-01 - 20.01.43

Június 29., csütörtök, nagyon kis lájtos edzés plazmaadás után. Bemelegítő futópad, bő fél óra, inkább kocogás, de azért felgyorsulok a végére. Fenékgyakorlatok (lábemelgetés szőnyegen), spárganyújtás. Megmutatom a gugolást és a clean and presst. Felsőtest-átmozgatás, Zs-nak asszisztálok a gyakorlataiban. Kisebb súllyal bicepsz és tricepsz, végül lefele lógós nyújtás. Bevérzett így is. Nem teljesen emlékszem erre az edzésre. Az esti másodikat le is mondom. Bicikli a városon át. Úszni kéne, de mindg van valami, sok a gyerekem. Sok szénhidrátot eszem: nyers zöldség, málna, cseresznye, madula, rizs.

Június 28., szerda, odakint edzünk a parkban.

A szokásos “minden, amit ugrókötéllel csinálni lehet”: vállátforgatás, pici ugrókötél-ugrás, láb fejhez húzása hátul. Koreografikus nyújtás minden irányban, ez:

Spárga, lefelé lógás a mászókáról, ez annyira jóleső, lengedezve, dinamikusan is. Semmi terv nincs, csak az, amit régen csináltam, és ami épp eszembe jut. Utána, ha már Zs. kihozta a két ötkilós súlyzót, oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz. És egy erős has-szett: 4×20 haskerék szabályosan, végül hasprés bukásig. Az jó sok, 160 fölött volt, előtte is 2×40.

Kísérletezem a válltátforgatásos híddal. Ezt meg tudtam csinálni tízévesen: nyújtott ülés, kiforgatott csuklóval magam mögött a két kéz, kellően szélesen, és így felemelkedni a váll átforgatásával hídba. Gondos váll-mobilizálás kell hozzá. Ez az út ahhoz, hogy a chest rollból hídba kerüljek, érdekes volna, de az nagyon nehéz technikailag.

Teszek ide képeket is, most techn. probl. van velük. (Elmúlt.)

Délután néhány hosszt úsztam, és napoztam is. Nagyon fáradt voltam, ma nekiugrok újra az úszásnak, szemüveg, minden.

Június 27., kedd. N. és J., most először együtt. Minden pörgető nélkül, csak egy kávával rongyolok a futópadra, elég tempós fél óra, volt benne 10,5-ös szakasz is. 4,7 km, 400 kalória, másfeles emelkedőn. Szakad a víz. Utána bevonulunk a cyberobics szobába, ahol más a zene és nyugi van, Még hosszan szakad testem minden pórusából a víz, az a jó edzésbűz, imádom. Nyújtunk egy kicsit, spárgát és vádlit. volt valkai, aki íta a Reed értékelésében, hogy ő itt a légkonditól MEGFÁZIK. Jó lehet. A másik, amin filózom, termünk (Flex) bikája, aki a tükörnek hisz, nem is érti, mire jó a testösszetételmérés, és szerinte én semmit nem fejlődtem.

Aztán súlyemelés-szessön: nagyon figyelmesen, merev lábas felhúzással kombinált clean and press, 22,5 kilóval, és utána guggolás. 15-ös ismétlések, három kör, a többiek mozdulatait segítem.

Képernyőfotó 2017-04-13 - 19.07.20

innen tudom, hogy ez valóban teljes testes gyakorlat

Utána fejjel lefele lógunk medencehajlatban, és súllyal nyújtjuk a hátat, majd a csodálatos nyújtókereten még lábat is.

19021315_1249692911823576_515754222_n

Június 26., hétfő. Hétvégén csak séta, ma meg plazmaadás, de azért zúztunk a Reedben, és reggel bicikliztem is. Hátraséta és -futás. Felsőtest-bemelegítés, fekvenyomás 45 és 47,5 kilós sorozatokkal, néhány comb-, fenékgyakorlat, kis hasazás, híd, kézenállás, kézen átfordulás, de inkább segítő vagyok. Este, míg a kölkeink játszanak, Judittal náluk jóga a napsütötte teraszon. Pompás, kímélő, mozgásilag sokoldalú nap volt, M. hozott nekem sült tarját. Ettem két luxussütit (a plazmaadás nagyon kéri a kalóriát), este példás csirke, zöldségek, sütve fehérrépa, fokhagyma és édesburgonya, két kanál rizs.

Június 23., péntek. Reed. Jógás bemelegítés, mert ma épp O.  is itt van, nem is kardióztunk. Jól kinyújt, átmozgat a sok leleményes, esztétikus ászána.

Utána egy has–hát szett: harangozás nagy súllyal, szűk mellhez húzás 45 kilóval és T-rudas evezés 17,5 kilóval a rúdon.

Aztán ugrókötelet kombináltam híddal és clean and presszel. 120 ugrás, a fele féllábas, híd előre-hátra dinamikusan, ez remek koncentráció-fejlesztő, comb- és fenékgyakorlat, a clean and press pedig váll-, kar és hátgyakorlat, a súlyemelés felsőtets-része, 25 kilóval csináltam, és megtoldottam merev lábas felhúzással. 15-20 db, négy kör.

Most kezdjük a második edzést. Amely egy kis (2000 méteres) evezésből és fekve nyomásból áll, illetve a két velem tartó társ segítéséből. A fekve nyomás pozitív padon, lánccal, és negatív padon, 45 kilóval történik.

Ezt most, öt héttel később, újra megcsináltattam. A másikat itt találod.

Fotó - 2017.06.25. 15.32

Június 22., csütörtök, közös edzés sokan, Reed. Még tart a kímélet a vénám miatt. Egy kis, negyedórás hátrafutás M-val, míg K. és J. kardióeveznek. Utána kis súllyal átmozgatom a karomat, vállamat, ugrókötelezem egy keveset, és segítek a fiamnak egyrészt bejutni, aztán fekve nyomni. Súlyzós evezés 2×9 kilóval, 45 fokos padon, 4×15. A fő gyakorlatom ma a lábtolás, 80, majd 90 kilóval, négy sorozatban, és ferde padon való haspréssel váltogatom, itt 25-öket nyomok. A végén egy hosszú, kobrára, sáskára, tevére (ezek az állatok jógapózok) koncentráló, esztétizáló nyújtás.

Képernyőfotó 2017-06-22 - 17.51.07

Június 21., szerda, délben elvittük a nagyfiammal a kutyát az itteni Citybe (bolt, posta, gyógyszertár, cukrászda), tojásos dobozt adtunk a zöldségesnek, vettünk gyümölcsöt és mandulát, kávéztunk, ő fagyizott, bevásároltunk, hazagyalogoltunk. Utána bringával lementem a városba M-t támogatni, mert ő is adott plazmát, és törékeny termetét a tű megtörte. Sütit eszünk, röhögünk, feljavítjuk a szénhidrátdús ellátmányt mandulával, kolbásszal, zöld banánnal, igényes csokival (a plazmaadás sokat kivesz). Kaptam kenőcsöt a vénámra, mert egy kicsit később mégis bekékült. Aztán meg fröccsöztünk és hamburgereztünk négyen, ez az igazság. Végül nagy hajszában, biciklivel értük el az utolsó fogast.

Június 20., kedd, egy kicsit túlterheltem magam ezen a napon abbéli hevességemben, hogy imaxolja a szünidőt. A jégszaunában kezdtem reggel, innen edzeni mentem a Reedbe, de csak egy órám volt. Hátrafutás, hasazás, elég intenzíven. Délután kávéztunk Lőrinccel, és elmentünk úszni, 30  hossz + 10 méter lett, hogy meglegyen a kilométer. Kis napozás, mámor. Este pedig akrojóga a Margitszigeten.

Itt az egyik pózban olyan terhelés (szorítás) érte a karomat, hogy a könyökhajlatomban, a plazmaadás szúrása helyén megjelent egy szolid pingponglabda. Ami furcsa: nem fájt és nem pattant szét, nem is vérzett be. Nem akartam elrontani a többiek estéjét, meg jól is bírom az ilyesmit, ezért próbáltam nem mutatni, de elég ijesztő volt. Lelohadt később, és akkor kezdett fájni. Másnap hosszan aludtam, pihentem, és a sportot csütörtökre halasztottam.

Június 19., hétfő, biciklivel érkezem a Reedbe. A jégszaunám elmaradt, akkor töltötték volna föl a tartályt, amivel fél órát csúsztam volna. Elégedetlen vagyok a szolgáltatással, mert előre bejelentkeztem, és azt is kértem, kezdjük pontosan. De nem maradtam ott, másnapra kértem új időpontot, átbicikliztem Pestre, és emékezetes edzés volt. Evezés, 18 perc, jól meghúztam időnként. Váll-bemelegítés Zs. kedvéért. Fekve nyomás pozitív padon, a lánccal, a végén még tettem rá tárcsát is. A lánc trükkös: ahogy elemelkedik, egyre nehezebb:

cropped-fullsizerender-3.jpg

ez a megnyitón volt, de ugyanezen a padon nyomom

M. közben maxol 40, majd 42,5 kilóval, BAZMEGBAZMEGBAZMEG! érzés, ezt is mondja.Jó ott lenni vele, mellette ebben. Ő is ott van velem, de később meg az történik, megtörténik, amiért edzőterembe járunk, és nagyon hízelgő és zsongató élmény. A fekve nyomás ugye fiús territórium, és egy nagyon formás, nagyon funkcionális (nagyon, de természetes módon kigyúrt) fiú érzékeli, hogy sok lesz nekem (lánc és még 2×2,5), és pont jókor odaáll fölém, és belesegít, de még edzőként is biztat: még kettő! Csidálatos, edzőtársi, spontán pillanatok. Aztán csípőtolunk Smith-keretben, mint a múltkor, én most már 2×15-tel majd 2×17,5-tel. Csigás gépen lábhátralendítés bokabilinccsel, ez is fenék. Ezek a nagy gyakorlatok, és akkor emellett vállátforgatás, kis labdabűvölés, kézen átfordulás, hidazás, spárga, a végén tempós 2,25 km futás, de azért csak ennyi, mert Mari vár ebédelni lent. Fél 10 és 1 között zajlik mindez.

Délutá plazmát adok, utána moziba megyünk.

Kérdezte valaki, hogyan oldom meg a plazmaadást ketogén mellett: nem lehet túl zsíros a vérem. Nem túl zsíros a vérem, mert nem cukorból élek, vagyis felhasználom a zsírt, a labor sem mutat ki ketont, illetve ezeken a napokon figyelek, sokat iszom, és eszem mérsékelten szénhidrátot, illetve sok fehérjét. A regenerálódáshoz viszont megint csak inkább zsírt, a fehérje és a víz mellett.

Június 16., ismerősökkel, edzéstársakkal szervezett úszás, gyerekekkel! R., M., D., K., E. gyerekekkel (3), J. gyerekkel, én a két kicsivel.. Pompás volt! 32 hossz sikerült, béta-alaninnal. Dávid úszószemüvegben. Vettem egy tízalkalmast, most sűrűn járok majd.

Napfény, derű, nők, testélmény. Most, több hónap, majdnem egy év elégedetlenség után azt éreztem: igen, ez az én testem, pánt nélküli bikinifelsőben. Nagyon jó érzés volt ismét feszes hassal, formásan, minimális narancsbőrrel kint lenni. Mert én úgy járok rövidgatyóban, hogy azért ez a láb még nem az igazi, de úgy kell nekem, nem rejtem el. Mostanra lett egyensúly, az evésben is, és nagyon látszik az elmúlt fél éve heti 4-6 edzése. Három kiló ment le tél óta, de az ngy különbség. Én általában sportcuccban, izzadtan nem vagyok valami fotóképes, de a bikini sellőlány-érzés: nőies maradt az egész, ebben a zsírtalanabb állapotában is minden gömb.

És J., aki 17 kiló fogyás után háromszögbikiniflsőben jött el…! Most vette. És folytatjuk! Tele van a blog és a képzések sikertörténetekkel.

Eddel tervezünk egy nyári képzést is. Itt mérem fel az időpontra vonatkozó óhajokat, persze azok válaszoljanak, akik szeretnének részt venni, most jönnek haza, vagy ráérnek:

Volt egy 130 kiló körüli nő is a medencénél, speciális, egyben tartó dresszben. Itt is kiemelem: az úszás az, ami mindenkinek, az extém túlsúlyosaknak javasolható. Úgysem hajtod magad túl, ha a keringés nem bírja. Nem hevülsz fel. Lebegős érzés, valami mozgás mégis, és ízületkímélő. Az első reflexem, nem tagadom, az volt, hogy összesúgok a mellettem álló sellőtárssal. De akkor revideáltam, tudatosítottam, majd megláttam az úszómestereket, akik bámultak és gonoszul súgtak össze. És akkor mr nem volt kérdés, kivel vagyok.

Június 15., hajnali edzés a Reedben, mert aztán temetésre megyünk. N. és M. a társak. Genesis ( = pörgető) és béta-alanin. Biciklivel érkezem. Hátrafutás, negyedóra, felgyorsulok. Utána felsőtest-bemelegítés, bicepsz-tricepsz szett csigás gépen, és egy kis oldalemelés kézi súlyzóval. Majd az idővel okosan gazdálkodva segítek N-nak a csípőtolásban, ez az:

evanak-0218

Utána edzéstársaknak menésük van, búcsúzóul ellipszisezem N-val öt percet, és maradok:

tűnődni; fejjel lefele lógni (28 kilóssal hátnyújtani, meg is kérdezi nagyon szép edzéstárs, hogy ezt hogy és minek, és de jó, és kipróbálja ő is, közben teremüzemeltetőLevente funkcionálisan edz); lengedezni a rúdon,

IMG_1038

jól kilazítani-átforgatni a vállam, csípőm; finom formálós fenékgyakorlatokat végezni négykézláb, spárgát nyújtani, mellen gördülni, gerendán egyensúlyozni, kézen átfordulni, ugrókötelezni. Két perc negyven másodperc hibátlan ugrálás egyhuzamban! Az annyi, mint 374 ugrás. Bringával száguldok, energikusnak érzem magam.

Június 14., úszás. 46 hossz, hogy méhis zöbblegyen másfél kilométernél. Nagyon kéne már az a pompás úszószeműveg. Napozás. Tíz perc szauna.

…és a kajálásom is annyira pompás újabban. Még plazmát is adtam. És minden nap durvát edzettem. Jóleső, mértékletes, változatos, egyszerű. Tegnap úszás éhgyomorra. Csak-úgy-bekapok módon délben: egy banán, sajtszelet, sonkaszelet, 85-ös csoki, kávé, tejszín. A palzmánál szénhidrátot kell enni, ettem diós pozsonyi kiflit meg még két sütit. Este fél pohár natúr joghurtot. Steak volt, pici rizs, édesburgonya. Elégedettség. Ma ötig nem ettem, egy pohár sört ittam csak, aztán meggyet ettem itthon, mascarponét, vöröstonhal-steaket, megint egy kis édesburgonyát, málnát és áfonyát. És ennyi.

Június 13. kedd, Reed. Edzéstárs: J. Béta-alanin, ami enyhe, kellemetlen szúró érzés mindig, amikor nem mozgok (lehet, hogy ez a titka?). Együtt melegítünk: a taposószerű ellipszisen nyomok másfél kilométert, 150 kalória. Utána én hasazok (lebegőülések padra merőlegesen, 4×25), vállátforgatás és nyújtás ugrókötéllel, némi ugrálás, illetve clean and press, felhúzással indítva, ebből 4×15:

Közben J. rekordot dönt fekve nyomásból (32,5 kilóval nyom ki hármat!!!).

A következő szett hát–fenék: T-rudas evezés 20 kilóval (4×10), és csípőtolás Smith-keretben, 5×20. A rúdra 15 kilót raktam összesen. Közben lógok lefele a rúdon, egyensúlyozok, lengedezem. Ma azt érzem, ügyes vagyok.

Amint kihevertem a lábazást, könnyebben megy és jól is esik a spárga, sokkal lejjebb van, ez jó. Mellen gördülök, hogy ki ne jöjjek a gyakorlatból. Kézen átfordulások oda-vissza, sorozatban. És a labda, érdekes látni, a spiccem, a kéztartásom, sok mindent korrigálok a videó alapján.

Hétvégén csak séta, bicikli, kis súlyzózás volt, meg RG cuccok és úszószemüvegek netnézése. De június 12. hétfő, Reed, na, ez végre egy olyan edzés, amilyet én akartam, kompromisszum nélkül. Nagyon szeretem edzéstársaimat, de a szerzetesi típusú edzés csak egyedül megy, amikor nem figyelek senkire, nem megyek szociális alapon evezni pl., csak mert a cimbinek ahhoz van kedve.

Eleve biciklivel érkezem, legerősebb fokozatban, hatékonyan. 11-ig velem volt Zs., aztán mennie kellett, én végül 1-ig nyomtam. Pörgető és béta-alanin. Bemelegítés: tizennégy perc lépcsőzés, százkilencvenöt kalóriáért, izzadásig, ezeröt lépés.

Utána nagyon gondos felsőtest-bemelegítés, a szokásos hat gyakorlat, fekvőtámaszból húsz (és könnyedén), kiegészítve egy kevés súlyzós evezéssel. Hat kilóssal melegítek, és gondosan átforgatom a vállam ugrókötéllel. Majd az edzés fő része, egy már-már köredzés, százas elvű (mindenből összesen száz darab):

harangozás 70, később 75 kilóval, háromszor 33 db,

lábbilincses fenékgyötrés, láb-hátraemelés 25 kilóval,

fekve nyomás 30, 35, 37,5, 40 és 45 kilóval, ez hétfelé: 28, 22, 20, 13, 7, 5 és 4 ismétlés a fáradás miatt, majd a végén 40-nel öt ráadásképp. Ebben már, az utolsó két körben buktam, szép csendben, hason előregördít, felül, leszed.

Közte mindig ugrókötél: váll-lazítás vagy ugrálás, fél lábon is, 60-ak, 100, 200.

Nyújtások, híd-belmelegítés, ugrókötéllel hátul lábfelhúzás. Spárga. És a nagy híd-challenge. Magasabbról lemenni régi álom, Anita képe 2015 októberéből. Ez a magasság akkor para volt:

Most meg!…

Innen még felállok simán. De ebből már csak átfordulással kerülök le:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A végén szétszedtem, elpakoltam mindent, és kis hátrafutós bemelegítés után 9,5-8-cal futottam másfél kilométert.

Holnap: gerenda, és – mindig elfelejtem – a nyújtott lábas bógni gyakorlása!

A videó csal, rajta felhomálylik a zsírtalanabb énem:

Jó lenne, de amúgy a valóság ez, nagyjából a képernyőnek e pontján nem torzít:

És jó, hogy ketogén voltam egész hétvégén, két étkezés naponta, egyetlen banán és egy presszós csészényi (két evőkanál) rizibizi képviselte a szénhidrát.

Június 9., péntek, ez meg aztán végképp épphogy-edzés. Eleve zűrös a bemenetel, edzéstárs: E. és Zs. Velem van Julis is ma. Icipici kardió (14 perc lépcsőzés, 1000 fok, öt perc hátraséta), és egyébként asszisztálok, egy kicsit lengetem a lábam, de csak jövök-megyek, szervezek, motiválok. Nem baj, mert a hét ötödik napján ez már a hatodik edzés. A végén az immár klasszikus edzészárás: hármat kézen átfordulok előre, hármat hátra.

Ha szeretnétek valami nyári célt, motivációt, a hídba lemenés és az onnan felállás nagyon jó méretű és időszakú, füvön is lehet, de szigorúan ajánlom az oktatóvideókat, gondos nyújtás előzze meg.

Változom erősen, élesedem, ilyen vagyok most. Nőies-e az izom?

Június 8., csütörtök. Edzéstárs: Zs. Kardió: eveztem kétezer bő métert, aztán gyaloglás emlkedőn, ezer lépés hátrafutás és még három kilomáéter futás, összesen négy, gyorsuló tempóban, ez nagyon szép tőlem, tekintettel arra, hogy járni nem tudk a fájdalomtól (fenék és comb), ez még a keddi, DOMS a neve, haladók betegsége. Itt eldőlt: kardióalapú az edzés. Na de én megyek mellezni, sima padon 30 kilóval 100 fekve nyomás, a szüeteiben hasazás: váltva padra merőleges lebegőülés és csípőemelés, “kiszúrás”.

Közös nyújtás: előrehajolás, egymás hátára ülés. Hídnyújtás, spárga. Alkartámaszból átfordulás alkarhídba. Kézen átfordulások, ezzel zárok újabban: három előre, három vissza, de csak ha nincs agyonterhelve a vállam.

Június 7., szerda. Úszás K-val. 32 hossz kint a 33-asban (képünkön), felhős idő. Nem fázom. Három sávban mellettünk zajlott A tej világnapja, Kenderesi és Kapás olimpikonokkal, így belehúztunk még a sávlezárás előtt. Utána egy húszperces szauna. Ma is irtó jólesett az úszás, béta-alaninnal és pörgetővel. Mivel most egymást követő három nap is ezekkel edzettem, jövő hétig már hagyom őket. Sokat gyalogoltam is, reggeli menet, kutyázás, Dávidért oviba, ezt sosem számolom (most összeadtam kb. a távokat, 6,2 km volt a kültéri gyaloglás, meredeken felfelé is), meg vérvételen is voltam, sok kémcső, és hát a tegnapi gugolást-hajlítógyötrést nagyon érzem, sántikálok. Szóval délután pihenés és epres-vaníliás túrókrém. Az ebéd egy kis gyrostál volt, illetve ettem két apró, visszautasíthatatlan sütit, ja, meg elfeleztünk egy epres sütit K-val az úszás előtt… na.

Június 6., kedd, a két edzés napja. 9 után kezdünk Eddel és B-val, pörgető (Genesis) és plusz béta-alanin (a Genesisben is van), amely növeli az erőt és kitolja a fáradást. A kérésemre komoly láb-fenék szettek voltak, főleg az első rohasztó, s nagyon meleg is van: szabad súlyos gugolás (60+ kiló), merev lábas felhúzással (50, majd 40 kilókkal), 4×15, az utolsó gugolást levesszük 50-re, Ed beáll mögém, segít, és úgy 22-t csinálok. Ott mindig azt érzem, ez semmi, ez már volt, ez nem hat, aztán a következő napokban nem tudok járni. Aztán egylábas kitörés Smith-keretben, némi (10, később 15 kilós) súllyal, és egylábas hajlítógyakorlat 30 kilóval. A vége hasazás, kint az udavron felülések, láb megtartása korláton támaszkodva, kinyújtva előre a láb (mint a tornászok a gyűrűn), és lábfelhúzások.

Át a Reedbe, közben egy banán (végre, mert amúgy éhgyomor volt), egy kevés eper, 82-es csoki és sós mogyorú, már elmúlt a hányinger és bizsergés, amit a béta-alanin csinál-M. és J. a mai “feleségek”. Kezdetnek elég komoly evezés, 27 és fél perc, 5400 méter, aztán vállazok erősen: ötkilóssal oldalemelés, váltva 6 és 7 kilós döntött törzsű (egykezes) oldalemeléssel), öt sorozat, pihenő nélkül, és fekve nyomok százat negatív padon, a fejem lejjebb, vagyis a mellizom alsó része dolgozik:

Súlyok: 27,5-tel  kétszer harminc, és 37,5-tel 20+10+10 a vége. A végén egy kicsi nyújtás. minden pofázás, ivás, cipőkötés, pisilés nélkül ez 3 óra 10 perc intenzív mozgás. M-t meg élmény nézni az evezőpadról, ahogy hátrafele fut…!

Utána bűnrossz maradék ebéd (rizs, rántott csirkemell), és kávé. Gyaloglás haza meredeken Dáviddal, hát, ez már nehéz. Este tükörtojás, reszelt sajt, sok szalonna, némi párolt zöldség és kávé.

Június 5., hétfő, itten hétvégén eléggé passzívan csak kutya, háztartás, autóval szállíttatás (viszont igényessaláta-evés), vasárnap meg nálunk volt buláj: hússütés, eprestorta-készítés, kis bor is. Este meg, amikor már minden mindegy, PALACSINTA, basszus, DIÉTÁS NUTELLÁval, röhögtem. Mára összekaptam magam, N. a hétfői társ, mentünk a Reedbe, és egy hosszú futással kezdtünk, az az igazi büdösítő fajta. Ő kezdőként váltogatta a 4,5-ös sétatempót a 6,8-as kocogással. Én kis séta után 9,8-ig emeltem a sebességet, 5 fölötti km lett a vége, és ráraktunk egy kis hátrasétát is, pont jó tempójú volt a zene, 40 perc összesen. Aztán intenzív nyújtás, akrobatika, ugrókötél.

Hátnyújtás, 24 kilóssal:

Mindenféle terveim vannak, új lelkesültség. Néztem az Averina-ikreket, vágyom egy szabvány-labdára. Nyújtós, akrobatikus is videókat nézek, ilyeneket:

Elkészültek a képzős fotók (május 28., Ne félj az edzőteremtől!)::

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Június 2., péntek, Reed, hármasban. Nem vittem cipőt, csak az akrobatikához használtat, melynek viselése a terem egészében nem szabályos. Le is rúgtam azonnal a jobb lábam kisujját, amint nagy erőkkel melegítettem láblengetve. Kvázi első sérülésem teremlakóként. – Hat perc ellipszis. Felsőtest-átmozgatás, egy kis bicepszezés, csak mert pont azt a gyakorlatot mutattam a kezdő edzéstársnak. Ma nincs koncepcióm. Kis ugrókötél, hajlítógép, mellből nyomás, nyújtás, lefele lógás, kézenállás. Egy vonalban levő lábakkal híd, a gerendára gyakorlom, ez nagy para talajon is. Mentem is G-vel ebédelni hamar, péntek, jeans day. Én a fehér teniszruhában. Biciklivel hasítok egész nap, ez mondjuk jó sok, beírjuk kardiónak. Szarabbul bírom, mint a korábbi években, illetve esik már szét a bambuszom.

Fotó - 2016.05.04. 12.21

a teniszruha

Június 1., csütörtök, Reed, J. és én. Evezés és spinning bemelegítésként, öt-tíz percek. És ma csak nyújtás a zúzós keddi miatt: akrobatika szigorúan, spárga, híd, kézen átfordulások, mellen előregördülés. Hosszas lefele lógás, kettlebell-lengetés, a két tizanhat kilósomat gondosan elpakolja a teremüzemeltető, míg ugrókötelezem, ezért emelek kétszer húszra. A lefele lógás nagyon meditatív, jót tesz az agynak, keringésnek, a belső szerveknek, a kitartó súlylengetés pedig kinyújtja a gerincet, a hátizmokat, a mellizmot és a kart. Na jó, egy pici súlyemelés is, 45 kilóval, de csak épphogy. J. is lefele lóg, ráérez, sőt, hidat is nyomunk.

Képernyőfotó 2017-04-07 - 14.04.01

Május 31., szerda, ez az úszás napja, és most hármasban! K. és M. De még egy flamingót és pálmafát tartalmazó napszemüveget is hozott új tagunk, M. – nem gond, hogy úszósapkát, -szemüveget és papucsot nem. Szemantika, kiírványelemzés: a “Váltócipő/papucs kötelező!” és alatta az áthúzott Nike sportcipő, valamint egy papucs ábrája jelenti-e azt, hogy mezítláb ne járkálj, vagy csak azt, hogy kinti cipőben ne…? (esetleg Adidasban igen?)

Felhős-fülledt, néha napos az idő. Széles a szélső sáv, káosz van. Viaskodom a szemüveggel: teljesen más érzet, ha jól van fent, ha látok. Úszok én mindenképp, de mennyivel jobb, amikor K. már elkúszik szaunázni, és rám hagyományozza az ő jobb állapotú darabját, amit felrakni is könnyű. Megfogadom erőst: akárhogy nyomasztanak a fizetnivalókkal, én beruházok most egy egészen szuper, neten rendelt szemüvegre. Genesis PreWorkout és béta-alanin van bennem, és ez ma fontos, mert tegnap durva volt a mellizom-gyötrés, a combhajlítót is érzem, tehát fájdalom nélkül, hosszú, lassú, kinyújtós tempóval úszom 32 hosszt mellen. A 17. hossznál 17-re csökkentem a tempók számát (33-as medencében).

M. és én vagyunk a “gyúrósok”, s hogy ez nem csak valami fura szubkultúra, egyéni ízlés, azt bezsebeljük bikiniben. Nagyon megnéznek, M-t versenyúszónak. A súlyzós edzés, súlyemelés, izomtömeg-növeés az egyetlen módszer, amely gyorsan, könnyen ad íves formákat, elevenné és valóban erőssé tesz, és tuti a narancsbőr ellen. Repesünk, hogy a következő edzésen súlyemelés lesz, akrobatikával kombinálva. Most már majd hídba megyek gerendán.

Kétszer nyolc perc szauna, pici napozás, kávézás. Lebarnultam.

18816228_10212253807716943_1252651955_n

Május 30., kedd. EDzés a Flexben, B. és én, kint a napsütötte udvaron, kellő sztorizással és dévajkodással. Felsőtest-bemelegítés után mell-, combhajlító- és hasgyakorlatok. Kézisúlyzóval fekve nyomás, tárogatás, fekvőtámasz az első szett, növekvő súllyal körönként, aztán saját testsúlyos előrezuhanás bordásfal aljába akasztott lábbal, illetve padon boka közé szorított 30 fontos súlyzó emelgetése hason fekve. A 30-as számon, meg hogy láb közé kell tenni, lehet laposan, ám kedélyesen viccelődni. Utána húzunk kávézni B-val.

Reed, a másoduik edzés, M. és J. a két “feleség” (ezt arra mondjuk, hogy nekem kell előbb belépnem a főkártyával, ők pedig követnek). Futópadozunk egy komolyat, ami úgy néz ki, hogy először 8, majd 10 százalékos emelkedőn gyaloglok 6 fölötti tempóval, aztán 8,8–9-cel futok bő két kilométert két százalékos emelkedőn, a legvége pedig hátrafele gyaloglás, 500 méter, bő félóra összesen. Utána én vállazok egy kicsit (12 kilós rúddal clean and press), de aztán nekik segítek, illetve egy kis híd meg pár húzódzkodás fér bele.

Este még a városmajori futópáyán meg a parkeurben élik ki magukat a sarjaim, én egy egész kicsit ugrókötelezem és nyújtok: híd, mellen gördülés. Egy nyolc év körüli kislány ragadja meg a figyelmem, fekete dresszben végzi a ritmikus gimnasztika nehezebb (fej fölé vitt láb, állóspárga, spárgaugrás forgással) elemeit. Csodálom.

Május 29., hétfő. Parádés nap: 10-kor francia filmvígjáték, sajtóvetítés, pompásan szórakoztam, mindez éhgyomorra, otthon reggel csak illy, a tejszín elfogyott. 12-kor ebédmeghívás a Pata Negrába, B-val. Hideg paradicsomleves, két deci vörösbor, közös nagy tál rukkolás-spenótos saláta, húsgolyók paradicsommártásban, kacsamáj karamelles-fehárboros szósszal – sírok a gyönyörtől. Desszert: sötét belgacsoki-kocka sópehellyel, olívaolajjal, egy vékony szelet pirítóssal. Kávé. Ez ketogénnek mondható (ami nem, azt otthagytam), és nagyon jólesett. És ma, lényegében, ennyi a kaja.

Fotó - 2017.05.29. 13.16.jpg

a desszert: sajtszeletek, és kettő a csokikockás dologból, mert a szomszéd asztalnak tévesen hozták ki. nehogy már visszakerüljön a konyhára

2-kor Reed, N-val, aki kitart, tolja, átalakította a saját és családja táplálkozását! Biciklivel érkeztünk kétfelől. Eveztünk az elején, én 3200 métert szűk 14 perc alatt, ez mondjuk nyugisnak számít. Utána felsőtest-bemelegítés és bicepszgyötrés: 9, 8, 5, 3 kilóval, csökken a súly, nő az ismétlésszám, egészen magasra mentem a kis súlyokkal. Ez nagyon látszik. Szünet nélkül, dinamikusan és szabályosan kell csinálni: lent kinyújtani a curlt, fönt nem túl behajlítani, csak kb. 30 fokig. N. közte tricepszezett gépen, én ugráltam -kötéllel. Utána a combközelítőn nyomtam össze (fordítva kell, térdelve) nagy súllyal, a -távolítón meg szét, külső combra, három körben, a szüneteiben hátnyújtás: híd, kobra, kézen átfordulás és ugrókötél, N. pedig hiperhajlítón törzsemelt. A végén egy kicsit leráztuk az izmokat 3 percnyi flabélosszerűségen.

Szedek megint ThermoPro-t, de az edzés előtti pörgető+béta-alanint most nem toltam be, elfelejtettem.

Itthon kávé, zsíros tejszín, negyed alma, és a gyerekeknek sütött reggeli állatos kekszekből négy (zsiráf, elefánt, zebra, oroszlán).

Május 28., vasárnap. Délelőtt napozok és írok, meg sütit sütök a népemnek. Délután van a harmadik Ne félj az edzőteremtől! képzés. Drága olvasótól kapok egy doboz kávékapszulát. Eddel már nagyon érezzük a dolgokat, bejáratódott, hogy ennyi idő alatt mit akarunk, mi legyen a sorrend, a hangsúlyok, amikor bemutatja a gyakorlatokat – jó páros vagyunk. Majd lesznek képek is. Egy kicsit futok az elején, meg gyakorlatokat mutat rajtam Ed: vállra, hajlítóra és hátra végzek edzésszámba menő gyakorlatokat, a végén pedig hárman nyújtunk.

Május 27., szombat: reggel hosszú, tempós kutyaséta. Délután emlékezetes, napfényes sziklamászás a gyerekekkel itt a környékünkön. Ez a Tündér-szikla. Háy Jánosnak van egy novellája róla.

20170527_181913

Döbbenet, ahogy izmos-vékony lehányom meglát egy ilyen célpontot, és már fönt is van rajta. Fán is. És ezek a sziklák tényleg veszélyesek. Nem úgy, hogy “én leszek az első”, és nem is úgy, hogy “idenézz, ügyes vagyok?”. Csak úgy, mint hal a vízben. Nekem is döbbenet: megfogom, elbírom magam, nem félek. Öt kilométert sétáltunk összesen, nyugiban, hazafele én hátra is egy jó kilométert. Rohamosan fejlődik a koordinációm.

Május 26., péntek, ma nyugi, nem-megyek-sehova, illetve csak délután. Reggel oviba le, utána hegyre séta végig a Harangvölgyön, föl a Normafáig a kutyával. Napozás a fűben. Aztán bevásárlás a fönti boltban, és hazaséta. Általában nem említem és nem számítom a sportéletbe a kutyasétáltatásokat, de ez most egy 8+ km-es kör volt, és meredeken. Holnap talán elmegyek futni.

Május 25., csütörtök, történeti szakkolégiumi konferencián (Test-történetek) előadásom: “Az izmos az új szép”. Trend, valójában. Kutatók között, akik ppt-t vetítenek, meg kétpercenként a diskurzus szót használják, és amúgy nagyon érdekes témák és megállapítások voltak. Én annyira tanár vagyok. M. is jött, elmentünk ebédelni, rakott kelkép. és húsleves gazdagon, “A” menü is volt, ami sör és unikum. Ilyen rég volt, nagyon durván berúgtunk tőle. Jó volt mindenesetre. Bicikliztem az Astoriához meg vissza Budára.

Május 24., szerda. Úszás. K. csak kávézik velem ezúttal, aztán dolga és náthája van, én írok sokat, aztán belövöm a béta-alanint és a koffeines BCAA italt, és hajrá, belépek kétórás úszójeggyel. Fantasztikus érzés most. 1. Nem bonyolítom: megyek, csobbanok, koncentráltan, kihasználom a két órámat. 2. Segít a fájdalom és fáradás ellen a célzottan alkalmazott két szer, húsz perc után érzem, menyire visz. 3. Kint úszni, a 33-asban!… Annyira vártuk a sátorbontást! Csodálatos, elemi, napfényes. 4. Megtanultam könnyen, rutinosan, bár lassan, de nagy erőbedobással úszni, automatizálódott a víz alattiság, a légzés.

50 hossz a vége, mellen, csak a vízilabdások űznek ki fél négykor. 36 hossz után pisilek, az egész 1 óra 20 perc nettó úszás. A végén negyedóra szauna, tíz perc napon fekvés. Este nagy fáradtság. Ússzatok, pompás kiegészítő, lassú, elnyúlós, kíméletes mozgás, kezdőknek és túlsúlyosaknak is. Egy bajom van vele: nem érzem közben azt, amit a teremben vagy futáskor, hogy “de durva”, szóval nekem ez túl finom, de a fáradtság figyelmeztet, hogy ez (ennyi, 1+ órányi) is edzésnek számít.

Éhes nem vagyok most utána, érdekes. Alig ettem ma, viszont egy egész nagy fekete Ritter Sportot doppingnak, fehérjeszeletet is. Gyalog megyünk haza, meredeken, gyerekbringát tolva.

Május 23., kedd, a Két Edzés Napja. Biciklivel érkezem. Eddel ezúttal a vállamat végeztük ki, minden szögből, sok hátsóváll-terheléssel, összesen hét gyakorlattal, kézi súlyzós, csigás gépes is volt. Bicepszgyakorlat: beforgatós bicepsz, és körözés feszített állapotban kézi súlyzóval. Szeretem a bedurranást.

Képernyőfotó 2017-03-16 - 20.37.06

Reed: M., J. és K. a partner, ilyenkor, nem tagadom, miattuk megyek, mert amúgy bőven elég az Edzés. Két és fél kilométer a futópadon: emelkedőn séta, illetve intenzív (lehető leggyorsabb) hátrafutás és -séta, részben lábujjhegyen, ez nagyon jól edzi a vádlit. (A hátrafutástól itt olvashattok egy rendkívül szórakoztató posztot.) Utána én csak nyújtottam (ugrókötéllel és talajon) a kézisúlyzózó M. mellett. A végén azért rámentem egy nagy súlyos, 4-szer 10-es hajlítózásra (45 kilóval), közte 50-60-akat ugrottam -kötéllel.

Május 22., hétfő, Reed N-val. Eveztünk, én 3250 métert, 15 perc alatt, meg-meglóduló tempóval. Utána fekve nyomás negatív padon, maxolás 50 kilóval:

Képernyőfotó 2017-05-22 - 12.04.51

Sok nyújtás ugrókötéllel, egy kevés ugrás is. Harangozás. Százas elvű edzés: minden gyakorlatból száz darab, bírható elosztással és csökkenő súllyal. A harangozást érzem még most, szerdán is…

IMG_0749

Alapos akrobatika-szessön, sok kézen átfordulás, sáska, skorpió. Ha nem kép, akkor a folyamat jobban látszik, persze ez nem annyira menő:

Május 22., vasárnap: Női Futógála, a blogszületésnap másnapján, olvasókkal. Béta-alaninnal kezdtem a napot, ami egy teljesítményjavító, kifáradást késleltető szer (egy nem-esszenciális aminosav, egyébként), heves-irritáló bizsergést éreztem, és kis híján kidobtam a taccsot tőle, pedig nem először élek vele. Juliskámmal 10.45-kor 2,1 kilométer, szép, egyenletes tempóban, élvezte, büszke volt első teljesített versenytávjára, 13.20 alatt megvolt. Fáradozásaiért választhatott egy KAKTUSZT, amit, hallva az apropót, hogy futóversenyen volt, megkapott a virágos legénytől ajándékba.

Délután volt a tízes. Ez most sík volt, viszont hőség, és én ilyen röhejes, bagatell sztorik: nekimentem egy fémkordonnak a poharam kidobásakor, beleverve a medencém, majd egy kilométerrel később, már igazán a végén a párakapu oldalsó oszlopába ütöttem be úgy a hajhatár-homlokom, hogy elsötétedett a világ. De nem álltam meg, én sose, nincs olyan ok. 1:11:27 lett az időm, háááát, van ilyen, lesz még jobb (az áprilisi 1:04 volt). Most kifejezetten zavart a sok, már elejétől sétáló résztvevő, szétszedik a mezőnyt, ráadásul simán a közepén gyalogolnak, kerülgetni kell őket. De nem ez az ok, most nem ment jól, igen szerény idő ez. Csak versenyen futok ekkora távot (edzések melegítésekor-levezetésekor csak 3-4-5 km-t, esetleg intervallt, hetente kb. kétszer), mert kontraproduktív az izmosság szempontjából. Nehéz vagyok és az izom zabálja az oxigént, de amúgy, szerencsére, a kalóriát is.

Grillcsirkével, fagyival/kávéval zártuk a napot.

A két szám között erőművészkedtünk.

Május 18., csütörtök. Reggel bringa, száguldás a városon, egyre nehezebben bírja szegény váz, én meg az egy-két gyerek szállítását, hegynek felfele fáj a derekam. Jégszauna, posztírás. Megvárjuk egymást, aztán zúzunk a Reedben. Sajnos, M-val vártunk, és ettünk: malacsültet káposztával meg tarjával, de egy baszom nagy, laptésztás-gyümölcsös-pudingos süti is volt, sőt, M. meg se bírta enni, és az övének a végét is, meg még egy kávé. De utána már csak egy zöld banánt ettem, pár szelet dán szalámit meg egy 250 grammos natúr joghurtot. Átbicikliztem a városon, hazafuvaroztam két gyereket hegynek föl, és elmentem egy nagy erdei körre a Márnembojlerkutyával.

Az edzés: tizenkét perc erőteljes ellipszis, utána hátazás, ugrókötéllel váltva (nyújtás és kb. 700 ugrás összesen). A két hátgyakorlat: csigás gépen mellhez húzás, illetve tarkóhoz húzás szűken, nagy súllyal, három körben. Aztán súlyt emelek, 40, 45 kiló, a 47,5 nem megy már. Megjött a TPW-s csomag, holnaptól béta-alanint szedek, amitől az erőszintem növekedését várom. Némi sáska, híd, alkaron átfordulás hídba, ez a pihenő. Felmegyek a gerendára is, tovább emelem a súlyt, teremedző megnézi arra jártában, dicséri a technikám,és én tényleg nagyon figyelek, hogy szabályos legyen a súlyfelvétel, a “felkapás” vállra, és tényleg így optimális a mozdulat.

Súlyt emelni nagyon önjogú, okos, kúl mozgásfajta, nyújtással és akrobatikával pedig a merész teljesség élményét adja.

Ugrókötél a szünetekben: ugrások, vállátforgatás (érzem a tegnapi úszást azért), és láb fejhez emelése. Híd, kézen átfordulás is. A végén lefele lógok hosszan, csípőhajlatban a rúd, és 28 kilós súllyal nyújtom a vállam. Jó kis kompakt, izzasztó edzés volt, akrobatika, súlyemelés, ugrókötél. Hasazni kellett volna még.

Érzem a hátam és a csuklyást, valamennyire a vállamat is reggel, és érdekesképp a fenekemet.

Május 17. szerda. Úszunk, ahogy szerdán szoktunk Katával. Végre kint, a napfényben, ez a medence 33-as, bő egy óra, és én most fájdalom ellen, egészen elmélyedve, mint a gép. Napozás, szauna.

A kajálás is jó: éhgyomorra úszom, csak egy vajas kávé, és edzés előtti savasodásgátló sciteces szer némi (5g) szénhidráttal. Utána tőkehalmáj egy doboz (ez nagyon tömény), mozzarella, egy paradicsom, pici 85-ös csoki, pici mandulapép, kávé sok tejhabbal. És ennyi, valakinek belettem a maradékába este (csirkecomb).

Május 16., kedd. Három edzés, ez nagyon extra. 1. Flex, Edzővel. Először is, megmutatom Ednek a papírt, a karom aszimmetriáját. Mit lehet ezzel kezdeni? A kérésemre ma hát és mell van: az első szett három fázisú új evezőgép asszisztált húzódzkodással. Minden csuklószorítóban, fájna nélküle. A csuklóm a gyenge pontom. Utána szűk mellkashoz húzás (45 kg), váltva T-rudas evezéssel (20 kg), négy körben, az utóbbira ráteszünk egy ötödiket: öt kilónként csökkenő súllyal csinálom a tízeket, 50 ismétlésig megyünk. Egy hiperhajlítós gyakorlat jön, tárcsával nehezítve 15-ös ismétlés, aztán zúzunk fekve nyomni. 50-nel maxolok, de Ed javaslatára egyedül, csak a kiemelésben segít. Háromszor is sikerül másfél kinyomás, teljesen leengedem a rudat. Rengeteget poénkodunk, ezúttal ketten vagyunk. Miki: “Te tornázol? Láttalak fönt, ahogy a plafonon mászkálsz.” 🙂

2. Reed: kardiózunk, csevegünk (J. és M.), így 36 percet töltünk a futópadon: 1. emelkedőn séta, 2. hátraséta (lábujjhegy is, enyhe futás, 5,8-as és 6-os tempó), a végén bő másfél kilométer kocogás, 8,2–8,8-as tempóval.

Este 3. akrojóga a NOHA-ban, fél héttől kilencig, és nagyon is kell hozzá erő. Nagyon büdösek a cuccaim. Egyik Drágaolvasó a gyerekeimet legelteti, a másikkal bent zúzok. Elképesztő élmény volt, találtam egy pompás partnert, mármint az engem oda meghívó M-n kívül, akivel ezt nyomjuk majd a Reedben is. Lesznek majd fotók is! Eléggé ágyba zuhanok a gyalogos hazatérés után.

Egészen extrém nap ételszempontból: éhgyomorra edzek, csak egy Hot Blood és persze kávé van bennem. Fél 2-kor, a Reed.edzés után G. meghív egy fokhagymás csirkemellre. Eszem némi epret is. Este leveles fejes saláta, olívaolaj, sok tengeri só, paradicsom, egy pár gombóc mozzarella, egy tojás. Egy kanál mandulapép. És viszlát. A gyerekeknek csirkét sütök, de én már nem kérek. Sok víz. Annyira jól vagyok az ilyen napokon.

Képernyőfotó 2017-04-24 - 14.56.36

amúgy sem félünk semmitől

Május 15. hétfő. Ez a jégszauna, a testösszetétel-mérés és egy Reed-edzés napja.

Futópados bemelegítés, kis intenzív séta, valamennyi futás (8,5–8,8-as tempó), aztán az eddigi leggyorsabb tempó hátrafele. A lábujjghegyes (ami adódik) hátrafutás igen jó vádlifejlesztő, ez új felismerés. Utána elhúzunk N-val Hack-gugolni, én 5 sorozatot csinálok, húszas ismétléssel, és a végén nagyon megpakolom. Vállgyakorlattal (döntött törzsű oldalemelés) váltogatjuk. Csak öt kilóval csinálom, mert a ballal a nagy súlyokat csuklyából húzom. Ez a szett jó hosszú.

Utána egy csigás tricepsz–bicepsz szett. Itt a tricepsznél megkísértem az ötven kilót, amiből 8 megy, akkor gyorsan leveszem 45-re, még csinálok 10-et, és így tovább, 30-as ismétlésig megyek. A tricepsznél fontos a derékszögű, eleve feszített indulás és az alapos széthúzás a csípőnél (kétágú kötél), a bicepsz viszont alulról, rúddal, a lehető legnyújtottabban indul, de még ízületkímélve, szóval nem túlfeszítve, és föl csak kb. 45 fokig.

Clean and press, 20 kilóval két kör, aztán ráteszek még 2,5-öt, és úgy is csinálok 20-at. N. fekve nyom. Azt én holnap, Eddel.

Edzés közben egy BCAA italt iszom, koffeines. Még hasazok, nyújtok, kézenállok, akrobatikázom a végén, gerendán is, és ugrok 4-szer ötvenet kultikus ugrókötelemmel, melyet a Hervis lekoppintott és kihozott 2 ezer forinttal drágábban!

Ez az edzés azért sikeres, eredményes, mert közben Natit tudtam motiválni, instruálni, és nekem is egy pont megfelelő, izzasztó, de holnapra (a keddi a hét nehéz edzése, Eddel) tartalékoló volt, olyan gyakorlatokkal, amelyeket régebben/ritkán csinálok.

Hazafele biciklivel.

A kajálásom is példás volt ma, szeretem ennek a luxusát, minden a helyén, nincs hiány:

Reggel vajas kávé, rohanás. A jégszauna után a MOMban egy dupla presszós cappuccino és egy paleosüti (ez még mindig a szülihét: mákos csoda, kókusztejszínes, bogyós gyümölcsös, beszarás). Bravó, Bagatellini! (ez új a kínálatban) (képzeljétek, ismerek valakit, akinek az unokatestvére takarít a Brótban!!!) (Brót = Bagatellini, vagyis a péksége). Nagy szünet. Edzés előtt pár kanál Sciteces mandulavaj, ezt megbántam. A TPW-s mandulavaj soha nem avas, ez ilyen épp-nem avas íz, de inkább de, ráadásul drága is. Edzés közben az ital, aminosavakkal, 5 g van benne (kérem akkor kórusban: leucin, izoleucin, valin jelenti a BCAA keveréket, izomfáradás ellen, izomépítésre és lebomlás-gátlásra vannak). Olvasó meghív kávéra. Cappuccino. Délután Juliskával a Széll Kálmán téren (PRE-GO, ezek annyira vásárlóbarátak és európaiak!) egy dupla lazacos cézár, a kenyeret kieszi a tündérlány, a lazacot pedig megkapom a csirke árában, ezek ilyenek. Mert a csirke nem olvadt ki… Sajnos, még egy kávé, sok már. Este a népemmel: szalámiszeletek, pár gombóc mozzarella, két lágy biotojás vajjal és törött borssal, és mennyei desszertként pár szem málna ráfagyó 35 százalékos tejszínnel, fahéjjal és egy fél zöld banánnal (ritkán kapok, most sikerült)… És semmi hiányérzet, mély alvás.

Május 14. vasárnap: Normafa a csajokkal. Fel a hegyre a kutyával, réten át, ösvényen át, persze hogy odaszarik a napozók közé, a sílejtőre, ilyenkor ki kell ásni a fűcsomót is. Lusta edzés. Az itteni kondiparkban az ember felperdül a rúdra, azon billeg, átfordul, lóg egy kicsit – ki tudja, ez mire jó, mit erősít, de ahogy jógafotókon a saját gyakorlataimat, a minap a TF tornacsarnokában meglepve láttam a szertornászok bemelegítéseit. Egy kis ugrókötél-nyújtás, némi takarón fekvős hasazás, fekvőtámaszok a rudakon, és kocogtunk is a tévétoronyig meg vissza. Nagyon jó állagú a futósáv a Jánoshegyi út mellett!

Május 11. csütörtök. Délelőtt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján jártam, a cukorbetegségről volt szó. Egyre több és – blogszempontból – relevánsabb programra hívnak. Hökkenten hallgattam a friss adatokat, megindultan a személyes beszámolókat, vércukrot és koleszterint mérettem (előbbit valamiért vadul fotózták, sőt: tartsam oda az eredményt, ami reggeli után 4,3 lett), végül pompás svédasztal is volt, pazar halételekkel, reformköretekkel, liszt- és cukormentes sütikkel.

Ma bőven túlléptem a szokásos szénhidrátkeretet, mert az ilyen sütiben is van azért, meg főleg a gyümölcsökben, és a meghívás miatt igen sokfélét ettem.

Reggel: a kötelező kávé, tejszín, később: téliszalámi-szeletek, egy joghurt. A rendezvényen az apró ízelítők: lazacfalat eperrel és mártással, pár szeletke görögdinnye, eper, ananász, leveles saláta, kaliforniai paprika, koktélparadicsom és csírák; eper még, négyféle liszt- és cukormentes pici süti, egy ötödik, cukros (epres), egy adag aranygaluska, plusz eper. Kávé, tejszín. G-vel lebeszélt ebéd 1-kor, fehérjearány emelése: BBQ grillezett csirkemell (magában). Hosszú szünet, csak egy kávé. Este: egy doboz olívaoljaos szardínia, maradék sajt, pár szem mazsola és aszalt szilva, gyerekek egy meghagyott palacsintája, ebben volt nádcukor.

Biciklizés egész nap, bő három óra. Le a János-kórházhoz, onnan az Oktogonhoz, onnan Reed (Angyalföld), vissza a Moszkva térre, aztán újra Pest (Bábszínház) és haza (fogaskerekű is). Négyszer mentem át a Margit hídon.

Edzés: hátraséta/futás futópadon, másfél km, váll-bicepsz-tricepsz szett, mára csak ennyi jutott, pedig akrobatikázni akartam. De megvártuk J-t, meg egy kicsit elbeszélgettük az időt, de ez így is a hét ötödik edzése volt, és nyolc néz ki… holnap a hajlítót gyötröm egy kicsit, és akrobatika.

Május 10., szerda: úszás, kétórás úszójegy Katával és a művész úrral. Aminosav-komplexszel és Hot Blooddal. 42 hossz, elnyúltan a víz alatt. Lassan jövök bele, a légzésem normalizálódik, kilazulok, hatnak a szerek, és elmúlnak az előző napi izommunkák fájásai. Egy egységnyi szauna, de az húsz perc. Istibizi, most már lefotózzuk, ahogy úszom! A hétvégén lebontják a sátrat.

Május 9., kedd, Flex, EDzés. Kések sajnos, B. addigra már hátazott, de nem is baj, hogy külön tolja, nekem nem égető a hát, és így rá figyel a maestro. Javaslatomra gugolunk, rég nem lábaztunk (itt mármint, mert én szoktam külön). Keretben gugolás hátradőlve, mellette levő, fura lábtolóval (ahol a törzset kell kinyomni), közepes súllyal 15-ök, négy kör.

Utána fél lábas, padon álló, térdfelhúzós gugolás, gondosan a vízszintesig le, és mindkét lábbal, nagy súllyal (35 kiló), B. kitörésekkel váltogatja, én nyújtok és ugrókötelezek. Végül egy háromgyakorlatos hasszett: felülések, lábemelések, négy körben. Itt azért ráteszek bőven, elmegyek a határokig, mondjuk a gugolás is inkább 17 meg 20 darab – a módszert (tegyél rá még kettőt, és arra is még kettőt) szívből ajánlom.

74 kiló vagyok.

Reedbe át, ott meg J. ülőbringa hosszan, ez alacsony intenzitás, percenként 4-6 kalória. 120-ig csak kósza pillanatokban megy fel a pulzus. 8 km, 35 perc. J. ugyanennyi idő alatt 10 fölött jár. Utána széles ívben elkerülöm a súlyzókat, és nyújtok: spárgát, hidat, illetve a kézenállást meg a szokásos akrobatikát próbálgatom.

Új elem: egy vonalban levő lábakkal hídba lemenés. Jaj, széles terpeszben annyira könnyű, de így nagy félelem, és billenek is. Ez gerenda-előkészület:

Képernyőfotó 2017-05-09 - 16.07.56

ügyesen egyensúlyozom a labdákat! 🙂

Képernyőfotó 2017-05-09 - 16.11.21

Nagyon fáradt vagyok fél 6 körül, amikor hazaérek (biciklivel), pedig ma egy gyerekemért sem én mentem. Viszont másnap csak nehézkes érzés, tehát nincs fájós izomláz, és inkább a fenekemet érzem, mint a combomat.

Május 8., hétfő. Új edzőtárs második edzése. Bő húsz perc (ez huszonötöt jelent) spinning, Cyberobics, avagy virtuális edző, ami (a képernyő) eltereli a figyelmet, de szakad a víz.

Utána szuperszettek: három gyakorlat. 1. mellből nyomás 45 kg, 2. oldalemelés gépen 35 kg, 3. bicepsz gépen, 25 kilóval, négyszer tizenöt, jó időigényes ám. Ezek – nekem – nagy súlyok, a mellgyakorlat megy a legkönnyebben. Rövid szüneteiben egy kis ugrókötél: vállnyújtás, ugrálás, láb fej fölé húzása hátul.

Képernyőfotó 2017-04-04 - 18.56.24

a szokásos

Aztán evezés 50 kilóval (széles hátizomra), csípőtolással váltva (ez Smith-keretben, két ötös tárcsát teszek a húszkilós rúdra). Három kör, tizenötös ismétlés. Itt segítek Natinak, aki mellkashoz is húz.

A végén 3 perc emelkedőn-séta futópadon.

Május 7. vasárnap. A Győri ETO megnyerte a BL döntőt, lezajlott az IFBB fitnesz-ebé Spanyolországban, jómagam 🙂 pedig 13 kilométert futottam a 13 éves EU-tagság tiszteletére, háromezredmagammal, esőben. Itt írtam róla.

Délután edzés a csajokkal a Reedben, mert ők hétvégén érnek rá. Négyen nyomjuk. Egy kis evezés, tényleg csak tíz perc, bő kétezer méter. Utána vállátmozgatás, aztán egy kis kézi súlyzós bicepszgyötrés: 10, 9, 7 és 4 kilóval, gyors tempóban, szünet nélkül, emelkedő ismétlésszámmal, de legalább 10, inkább 12 ismétlés a nagy súlyos is. Fekve nyomás, 20, 30, 40 és 45 kiló. Mindig ez van: nyújtani akarok, aztán elragadnak a súlyzók, meg kell mutatni a gyakorlatot…

Hasazás TRX-en: lábbehúzás (ilyesmi), 4-szer 20-25 db. Majd clean and press, merev lábas felhúzással indítva (utóbbi fenékre jó), 20 kilós rúddal, aztán 25 kilóval. Lengedezés, hátnyújtás 28 kilós kettlebellel (ez a testmagasság-növelés és izomnyújtás két legye, egy csapásra). Aztán menni kell…

Május 6., szombat. Jövés-menés, két hosszabb séta is a napfényben, játszótéri padon napozás. Enyhült az izomlázam.

Május 4., csütörtök, Reed Judittal. A mai edzés inkább lábazás, mert hétfő óta a felsőtestet terhelem, az úszással is, érzem is a vállam. Kis kardió: összvissz két kilométer a futópadon, hátrafele séta 4,8–5,5-ös tempóval, hét százalékos lejtőn tempós eőregyaloglás, 6,6-tal, aztán 8,8–9,8-cal futás 2 százalékos emelkedőn.

Utána egy kis váll-oldás, kis súlyzóval (2 kiló) rotátor-melegítés és oldalemelés (bal váll 3, jobb 4 kiló, igen, van ilyen), döntött törzzsel is. Csak szabályos legyen, súly nem számít!

Aztán zúztam lábazni: lábtoló 90 és 100 kilóval, Hack-gugolással váltogatom. Az 85 kiló.

https://shop.builder.hu/hack-gepes-guggolas-a2575

13901739_10207209229645170_1251448047_o

ez még tavaly nyáron a Flexben. Ha jól nézem, a gyerekekkel együtt 160 kiló.

4 kör, 15 ismétléssel. Ez aprólékos, koncentrálós munka. Ömlik rólam a víz.

Hasazás extrém-ferdepadon, 3-szor 25, egy kevés nyújtás, spárga, híd és lefele lógva 28 kilós kettlebel lengetése. G. megint vár ebédelni, húzok. Sok húst eszünk. Hajnaltól durva izomláz a feszítőben, főleg a cseppizomban és a fenékben. Vasárnap hosszút futok versenyen, nem tudom, mi lesz.

Május 3., szerda: úszás. Hosszan, elnyúlva haladok a víz alatt, a 28. hossz után ráérzek, milyen jóleső lassan, hosszú tempókkal, sokáig bugyborogva. Mell, 50 hossz, 44 perc. Szauna, 17 és 12 perc, az élménymedencében nyújtás. Hajmosás. Nagyon megnéznek. Még mindig áll a sátor, talán jövő héten már a napfényben és 33-asban lehet. Kiegészítés: kipróbáltam most Hot Blooddal az úszást, jól ment, izomfáradást késleltet, ami ebben az izomlázas állapotban elkélt (ez edzés előtti stimuláns, koffein is, de főleg aminosavak és vitaminok).

Május 2., kedd, Edzés a Flexben, hát és mell durván. Kétféle hátgép, plankkal váltogatva, Ed 15 kilós tárcsát rak a hátamra, úgy 2 perc, nélküle 3.

Evezés, váltogatva tarkóhoz húzással, mindkettő 45 kilóval. 15-ök, 4 kör. Figyelnem kell a hát- és vállgyakorlatnál, hogy ne csuklyából húzzam. Egyébként impozáns a csuklyásom, de nekem minden tetszik, ami nagy és zsírtalan.

Fekve nyomás mindenféle szögből, 28 kilós eszközzel (nem rúd, lehet vele szűjken, merőleges fofgással, meg egész szélesen is), utána maxolunk 55 kilóval, beszarok. Az első tiszta, a második segítséggel. Durva izomláz, eddig nem létező mellizomrészeim sajognak.

Átrohanok a Reedbe, egy kis futás-hátraséta a futópadon, 20 perc intenzív spinning. Utána ebéd.

Május 1., hétfő: terembemutatás elsőbálozónak. Négyféle kardió, 5-10 percek lépcsőzőgép, evezés, futópad, ellipszis. teljes, türelmes felsőtest-bemelegítés. Fekve nyomás, 20-szal melegítek, aztán 30, 40, 45, 50-ig megyek. Hátgyakorlat: húzódzkodás, nyújtással váltogatom. 20 kilós ellensúly, 8-10 ismétlés, 4 körben.

Utána hiperhajlító, tárcsával 15 törzsemelés (ez a gerincmerevítőre jó). Hasprés padon (ez a hasizom felső része)., lábemelés bpadszélen (alsó has), 15-ök, 4 kör.

Nyújtás, kézenállás, híd, kézen átfordulás, sáska.

A végén ülő bicikli, 15 perc.

Április 29., szombat: pihenő, csak kis séta, biciklizés, közlekedésképp, Julis tornájára és bevásárolni. Eleget és pompásan alszom, sok fizikai munkát végzek, és egész jól kajálok. Azt szeretném mondani, hogy aludjatok eleget. Vasárnap is pihenő, múzeum (Ország Lili) és sörözés.

Április 28., péntek. Kiállításnézés (KOGART), gyömbérescsirkemell-evés (vaslapon! végre!), mozgószabály, Reed-edzés. Újabban 400 százalékkal több kultúrát fogyasztok, kiállítás, mozi, könyv és zene formájában, illetve hangsúlyosan intellektuális társaságban teszem mindezt (ez visszatérés a “nem vagyok sznob” állapotból, a proletariátusba vetett feltétlen bizalmamtól, amely tévedésnek és, minden könnyűsége mellett, meglepően fájdalmasnak bizonyult).

A Reedben eveztem lendületesen 5 ezer métert, utána felsőtest-bemelegítés és 45 kilóig hatoló fekvenyomás.

Ez a Flexben van, Eddel, decemberben, csak azért teszem be, mert ilyesmi a nagy súlyos fekve nyomás. Itt 53,5 kilóval csinálom. 5-6 kilót fogytam azóta, és nem bírok ennyit. Ekkora súlyhoz már kell a segítség: mentálisan is, illetve vészhelyzet esetén leszedi rólam. Kezdők (nők) 7-12-20 kilóval nyomnak, én 20-szal melegítek és 45-50-ig megyek fel (szériasúly). Maxolás: 55 és egyszer 56 kilóval (februárban).

E napon csak ennyi, rohanás volt.

Április 27., csütörtök. Szabadtéri edzés: tíz sprint a füvön, kerítésig és vissza és közte mindenféle, jobbára eszközt nem igénylő erősítő és nyújtó-akrobatikus gyakorlatok. Recseg-ropog minden, kötött vagyok. Nettó egy óra ötven perc mozgás. A sátrat lebontják jövő héten, reméljük, mert nagy úszások és napozások jönnek.

Képernyőfotó 2017-04-27 - 17.26.11.jpg

Képernyőfotó 2017-04-27 - 17.27.51

Április 26., szerda. Úszás. Reggel gyalog megyünk oviba. Negyven perc mell intenzíven, ami inkább hosszú, erőteljes, sokáig lent maradós, elnyújtott tempókat jelent, mint sebességet. Kis pihenők, ezer méter, és kijön a felköhögnivalók vége is. Átépült a szauna, nagyon szép, 85 fokos, kétszer 12 percet nyomok, egy kicsit bemegyünk a gőzbe is. Megint túlnyúlunk a két órán, fizetünk 300 forintot. Kint ebédelünk a füvön Katával, SPARból szerzett zsákmánnyal: eper, szalámi, görög joghurt, minden van.

Április 25. Kedd, EDzés, Flex. Felsőtest-átmozgatás után kipróbáljuk az új, háromféleképpen állítható hátazógépet, húzódzkodással váltogatjuk (40 és 47 az ellensúlyom). Belefér húsz fekvőtámasz, németül számolja, ordítva, ez beszarás! (Fekvőtámasz németül: push up!). Három kör. Fönt: gumiszalagos-bolgár zsákos oldalra lépegetés, végig feszített, lent tartott fenékkel, 4-szer 46 db. A végén négyféle hasgyakorlat, három kör. Hídban nyújtom le. Ezt nagyon érzem utána.

Mégsem megyek Reedbe, mert edzőtársam lemondja, pedig kedden mindkét helyen edzek. Visszatérek flexes edzőtársammal való kávézás után, és futok nyugisan, 36 perc alatt 5,25 km-t. Tíz perc szauna. Elégedettség. Fáradtság, lent is hagyom a biciklit, gyerek-hazafuvarhoz segítséget kérek.

Április 24. Reed. Ez egy nagyon jól sikerült edzés. Bringával érkezem, ügyintézés is előtte. Lépcsőzéssel kezdtünk Marival, még van mit felköhögni, 12 perc. Utána vállazógép (oldalemelés), vállból nyomással kombinálva, nagy súllyal. Utána mellből nyomás két kézzel, gépen, 35 kilóval, váltogatva a fordítva használt combközelítővel: háttal térdelek rá, és úgy nyomom össze a gluteus mediusszal. Utána asszisztált húzódzkodás, négy kör (itt húszassal is megy), nyújtásokkal pihenem ki. ezek nyolcak, egyébként a sorozataim mindenből 4-szer 15, de amilyen vagyok, a 15 inkább 17, meg 20. Alapvetően ugróköteles edzés, ezret ugrok a gyakorlatok között: 150+150+250+150+150+150. Az ilyesmi célkitűzés, hogy pl. ezer ugrás, vagy tíz sprint, pompásan szervezi (keretezi, motiválja) az edzést. Semmi gerenda, de némi kézen átfordulás, lefele lógás, hason gördülés a funkcionális részen.

És: elkészítjük a B betűt Ed születésnapi köszöntéséhez:

mármint, ezt elforgattam.

Sietünk, a futást kihagyjuk, de megint nem eszünk vaslapon sült húst, rég elfogy, mire leérünk az épület éttermébe. Bringával száguldok Budára.

Április 22. Szombat este, I Bike BP, bringaemelés után esti edzés a csajokkal a Reedben. Négyen vagyunk, frenetikus kollektív fekvenyomás, egymásban tartjuk a lelket. Eveztünk háromezer métert, de az is lehet, ez volt az a nap, amikor a csajok eveztek csak, én meg a szalagos ellipszisen melegítettem tizenkét percet, utána negyed órát spinningeltem. (Nem, ez még a betegség előtti utolsó edzés. Szóval, volt egy ilyen is.) Tehát evezés.

Felsőtest-bemelegítés után volt a fekve nyomás, párban. Volt elsőbálozó is, én most 45 kilóig mentem fel, buktam is: ötöt terveztem a max súllyal, de a harmadik nem ment a végén. Utána csípőtolás, ez a gyakorlat, vállon támaszkodva medencével emelgetjük a rudat:

Gugolás keretben, és bicepsz-zúzás: 9, 7, 4 és 3 kiló, pihenő nélkül három kör, növekvő ismétlésszám, csökkenő súly. Ezt nagyon érzem. Rájöttünk, hogy lehet kérni a bejáratnál a teremedzőtől a rúdra való szivacsot és bokaszíjat is, ami megnöveli a csigás gépen a fenékgyakorlatok lehetőségét.

Április 21., Reed. Még mindig az életbe térek vissza. Séta hátrafelé a futópadon, 24 perc, 4,8-as sebességgel funi is tudok. (Ennek a hatása durván fájdalmas vádli-izomláz.) Némi nyújtás. Rohanás.

Április 20. Visszatértem a terembe, egy hét felső légúti lerohadás után. Őrjítő volt, pedig tudtam, hogy bagatell – milyen lehet ez öregen? Ed kíméletesen kezd újra. Combfeszítő, -hajlító gép, gugolás kézisúlyzóval, négy kör. Egy kis húzódzkodás, fekvenyomás, közepes súly. Igazán lájtos, egy óra tíz perc. Izomláz ettől is.

17 thoughts on “új edzésnapló

 1. Egy svéd kiváncsi nörd biohekker: Martina Johansson blogján minap született bejegyzés, miszerint kevés az LCHF -fittnesz példakép. Figyelmébe ajánlottalak, ugye nem gond?

  Kedvelés

 2. Kedves Éva! Már egy ideje olvasom a blogot, inspiráló, érdekes, nagyon szeretem. 51 éves vagyok, két kiskamasz gyerekem van. Szeretnék jelszót kérni a védett tartalmakhoz. Komoly szándékom dolgozni a megroggyant egészségemen és testemen (35 éves koromig rendszeresen sportoltam, azóta sajnos semmit és ez óriási károkat okozott minden szempontból az életemben) A blogodban eddig számomra hozzáférhető tartalmakat nagyon hasznosnak találtam. Köszönöm szépen. Üdv:
  Ildi

  Kedvelés

 3. Valamiért nem enged még mindig jelszavasban kommentelni, hát, ez ilyen.
  (zsiráf, elefánt, zebra, oroszlán) ez olyan vicces.
  Amit az úszásról írsz (nem olyan élmény, mint súlyokkal, hanem lágy, de aztán mégis tök fáradt az ember), azt nagyon érzem én is. Újra elmerészkedtem másodmagammal, és így jó volt, tudtam lazulni, nem erőltettem semmit. Ráadásul mostantól a cégnél, ahol dolgozom, jár ilyen giga-sportkedvezmény, gyakorlatilag mindenhova ingyen tudunk menni (ingyen = a cég fizeti ki), terembe is, meg úszni.
  A vállammal szenvedek én is. Biztos nem úgy, ahogy te, de nekem is aszimmetrikus, viszont nálam egy enyhe S kanyar miatt van ez a gerincemben, de már szétdúlta a vállamat eléggé. Voltam orvos-manuálterapeutánál, de az nem nagyon használt. Most “sima” csontkovácsnál voltam, ilyen magyar népi gyógyásznál, és hát ezaaaazzzz-élmény volt, pont azt csinálta, amit én is éreztem, hogy csinálni kéne velem. Sokat javult elsőre is, de azt mondta, minimum fél év alatt tud kikezelni. Nem baj, ide járni fogok, ez érzésre is jó.

  Kedvelés

 4. Ne csüggedj, elég gyorsan hozzá lehet szokni a hosszabb távokhoz, csak csinálni kell. 🙂 A tank-érzés is elmúlik! A futópad egyébként is sokat kivesz, teljesen más munkát igényel, mint a szabadtéri, fejben is, sőt, főleg fejben.

  Kedvelik 1 személy

 5. Nekem most nagyon jó dolgom van, mert egy öböl mellett lakom, az Észak-Atlanti-óceán partján. Az öböl egy kilométer hosszú, úgyhogy azt négyszer futom le, plusz az oda-vissza út, így olyan 5-5.5 kilométer van meg naponta, plusz a munka, ami közepesen nehéz, olykor nehéz fizikai. Van, hogy nem megyek, mert rémesen elfáradtam, de ez belefér.
  A hormonális problémák miatt belekezdtem (hála Sue-nak) egy hormonrendszer-visszaállító diétába, emiatt most már biztosan elhagytam a vörös húsokat, eddig csak hézagosan, a helyi vadlazac és lazacpisztráng állománynak köszönhetően. Az általában ismeretlen eredetű csirkét, pulykát és disznót valami három hónapja kerülöm, egyszer-egyszer ettem helyette füstölt lóhúst, meg parádés norvég marhából burgert, zsömle nélkül, és helyi bárányt. Óh, gyönyör, báránybélszín a neved.
  Én már annyiszor belekezdtem az életmódváltásba, és annyiszor csúsztam el vele. A szigor nem segített, azt csak elcsalni lehet, a megváltozott felfogás segít, de ahhoz nekem átütő hatás kell. Vagy egy nagy pofon, vagy megfelelő, állandó, változtathatatlan közeg. Előbbi gyors, utóbbi lassú, de ilyen ez annak, akinek a logika nem elég.
  Itt azért nagyon egyszerű dolgom van, mert a munkán kívül nem kell semmi másra koncentrálnom. Valamint, bár az átlag ember egészségtelenül étkezik a rengeteg cukor és a sok feldolgozott élelmiszer miatt, mégsincs akkora élemiszer bőség, ötöde a kínálat mint például az Egyesült Királyságban, falunként egy bolttal és változékony kínálattal. Valamint a puritán közeg hat az arra fogékonyakra. Persze van, aki a lehetőségek ellenére itt is müzliszeletet nasizik a cukros gabonapehely reggelihez és kólát iszik chips-szel, meg a kenyér a fő tápláléka a krumpli után, és fagyasztott pizzával ünnepel. Sőt, a többség nem látja meg a lehetőséget, tolja ugyanazt mint otthon, csupán más forrásból.
  A helyiek ellenben hatalmasra nőnek, rengeteg cukrot esznek, és kilencven évig élnek, minimum.

  Pár euróért lehet szaunázni és szabadtéri medencézni, és hát az átlagosan 15-17 fok megedz, főleg, ha idővel pólóban és rövidnadrágban futkosol az óceán vizében. Ennek eredményeképpen látványosság is lettem, a kabátban fagyoskodó turisták levideóztak néhányszor, bár a közös szelfi bokáig vízben állva elég fura élmény volt. Nem nekem, neki, mert beázott a bakancsa. Azért kicsit nekem is, mert nekem a futás intim dolog, szeretek egyedül megküzdeni a kihívásaival, legyen az extra 3 kilométer vagy épp öt fokkal hidegebb hőmérséklet, eső vagy menstruációs görcs. Erről jut szembe, PMS idején extrém alhasi fájdalmaim lettek a homokban futástól, van esetleg valakinek ötlete, mi lehet ennek az oka?
  Én ilyenkor büszke vagyok azért, nincs kedvem az álszerénykedéshez, bár magamért teszem, és azért, hogy fizikailag is bírjam az életem, ne csak lelkileg. Persze jobb lenne egyedül futkorászni, de na, turisztikai látnivaló az öböl, és tényleg. A homokban futás látványosan emeli a feneket, egyébként. És olyan jó, hogy bírom. Csöndesen örülök, nem ujjongok, de nem is rinyálok ha térdig beterít az óceán, netán nyakonbasz. Nyár van, nincs kedvem télikabátban járni, hát addig szoktattam magam, míg elég a pulcsi mindig, amikor mindenki pulóverben tolja, én pólóban. Esős napokra vettem egy eső- és szélálló, egyrétegű kabátot, ezek az északi népek értenek a jó kinti ruházathoz, és tényleg nincs rossz idő csak nem megfelelő öltözet. Annak is nagyon örülök, hogy megszerettem az esőt, a vízhatlan ruháknak, és a vizesen is meleg gyapjú holmiknak köszönhetően. Egyszerűen jól vagyok a hideg idővel, és azt hiszem, ez jól jön majd máshol is, máskor is.
  Aztán pár hónapja csak hideg vízzel zuhanyozom, kivéve a hajmosásokat, akkor a hajam érdekében meleggel, de végül akkor is a hideggel fejezem be. Az erőnlétem és a hangulatom látványosan javult, az energiaszintem szerintem megkétszereződött. És sosem fázom. Ez nekem nagy dolog, mert én örökké, mindig, mindenhol, nyáron is.
  Extrémeknek Wim Hof életstílusa és ötletei jól jöhetnek. Csávókám a hidegben keresi a választ, de mindenre.

  Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.